Hjemmebakte brød.

I går fikk jeg plutselig et snodig innfall: Jeg ville bake brød! Her i huset er det vanligvis min kjære som tar seg av gjærbaksten de få gangene vi skal ha noe slikt, mens jeg tar meg av det meste andre. Gjærbakst har liksom aldri vært helt min greie, men i går fikk jeg plutselig veldig lyst å prøve meg. Jeg måtte lage brøddeig på Toten, men bortsett fra det har jeg aldri bakt brød før. Jeg har laga rundstykker en gang, og de blei ganske tørre og heller mislykka. Har laga calzoner og horn noen få ganger, men det blir liksom ikke det samme som å bake brød allikevel.

Uansett: Jeg dro fram bakevarene våre og satte i gang. Jeg fulgte ikke noen konkret oppskrift, men tok utgangspunkt i en som sto bakpå en melpakke og endra den litt. Akkurat det synes jeg var ganske tøft gjort av meg med tanke på at det var første gangen jeg laga brød på egenhånd helt fra begynnelse til slutt.
Du trenger:

* 5 dl vann
* 50 gram smør/margarin eller 0,5 dl olje
* 2 pakker tørrgjær
* 0,5 dl sirup
* 1 ts salt
* 7 dl rugmel (min er svensk, og det står "rågsikt" på den)
* 7-8 dl hvetemel
* Ønsket mengde solsikkefrø
* Ønsket mengde linfrø
* En liten klunk olje
Slik gjør du:

1. Smelt smør/margarin/olje og hell oppi vannet. Varmes til ca. 40 grader-
2. Bland tørrgjæren inn i den våte blandingen så det løser seg opp. Hell over i en bakebolle.
3. Tilsett sirup, salt, rugmel og hvetemel. Spar på litt av melet til utbakingen.
4. Elt deigen godt til den blir smidig og slipper bakebollen.
5. La deigen heve på et lunt sted i ca. 40 minutter. Dekk over med plast og kjøkkenhåndkle, eller med et lokk på bakebollen. Mens deigen hever smører du to brødformer og setter ovnen på 200 grader.
6. Kna deigen til den blir smidig. Bruk mer mel om nødvendig. Del i to biter og form to brød som du putter i brødformene.
7. La brødene heve i 30 minutter, dekket med plast og kjøkkenhåndkle. Når de er ferdige å heve må du være forsiktig når du fjerner plasten, slik at ikke brødene punkterer.
8. Stek brødene på 200 grader i ca. 30 minutter på nederste rille. Følg med, for det varierer fra ovn til ovn hvor lenge de må stekes.
9. Hel brødene ut av formene og la dem avkjøles på rist.

Jeg var veldig redd for at brødene mine skulle bli flate, harde og tørre, men det blei de heldigvis ikke. De ser fine ut og smaker godt, så nå er jeg ganske stolt av meg selv. :) Skulle selvsagt hatt med et bilde av brødene etter at de var tatt ut av formen, men kameraet er tomt for strøm, så det får bare gå uten denne gangen.


Tips:

* Elt deigen lenge! Det har mye å si for resultatet. (Stikkord: Kjøkkenmaskin eller sterke armer.)
* Legg et fuktig (og rent!) kjøkkenhåndkle over brødene når du har tatt dem ut av ovnen. Da slipper du at skorpa blir så hard, og brødene blir også mer egna til nedfrysing. Da slipper du nemlig at hele skorpa detter av når du tar det opp av fryseren igjen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 kommentarer

Fotografijenta

16.03.2010 kl.10:16

mmm, det ser godt ut :)

Husmora :-)

16.03.2010 kl.10:27

Så fine de blei!! Det er så utrolig godt med varmt hjemmebakt brød.. Uff jeg har karbofri uke, så får bake neste uke igjen;) hehe bakt altfor mye i det siste!!

Silje

16.03.2010 kl.10:40

det så slettes ikke verst ut ;)

Ingrid Riddervold

16.03.2010 kl.10:59

Tusen takk!

Du har akkurat lik katt som min Isa, bare at min er oppe i 6 kg og bare slenger på stuegolvet nå, haha!

Eldeen

16.03.2010 kl.11:26

Fotografijenta: Jeg var veldig skeptisk siden det var mine første brød, men de blei gode! Jeg er helt imponert selv, hehehe. ^^

Husmora: Tusen takk! Karbofri uke ja. Hadde vel hatt godt av det jeg også, men det får vente litt, hehe. ;) Nybakt brød er veldig godt ja, og så er det så deilig å vite at det ikke er fullt av kunstige stoffer og konserveringsmidler! =)

Silje: Takk skal du ha! Det var ikke verst heller. ;)

Ingrid: Bare hyggelig. Jeg blir like imponert hver gang jeg er inne på bloggen din - du lager så innmari mye fint. Skulle ønske jeg var like kreativ som deg, hehe. ^^ Åj, 6 kg ja! Det hørtes ut som en ganske stor katt! Vår er foreløbig lita, slank og spretten. ^^

¢¾ J o o p - Legg meg til !

16.03.2010 kl.11:30

Nam nam :)

Eldeen

16.03.2010 kl.11:32

Helt riktig. Hehehe. ;)

¢¾ J o o p - Legg meg til !

16.03.2010 kl.11:34

SV: Takk <3 Det trenger jeg, hehe !

Eldeen

16.03.2010 kl.12:14

Det går helt sikkert kjempebra, og resultatet blir nok fint skal du se. :) Jeg har aldri hatt regulering, og på den ene siden er jeg glad jeg har fått slippe, men på den andre siden skulle jeg ønske jeg hadde hatt det, slik at jeg hadde hatt rette og pene tenner og ikke noe overbitt. =)

Fotografijenta

16.03.2010 kl.13:10

sv: Takk :) det er den lille pappesken hvor en av parfymene mine er oppi :)

hehe, kan jeg godt forstå, men de ble bra da ser det ut til :)

Eldeen

16.03.2010 kl.13:45

Aah! Så kreativt! =D Hehe, jada, de blei så bra så. Så nå er jeg nesten ei ekte husmor! =P

Lilleputten

16.03.2010 kl.16:41

Flink du er! ;o)

Og de så jo helt perfekt ut..

Nam nam.. å me litt brunost så hadde de garantert falt i

smak å jeg hadde bare sagt yammi yammi mellom tyggene.. :P

Eldeen

17.03.2010 kl.13:30

Tusen takk! =) Ah, brunost ja. Akkurat det tenkte jeg også, men siden jeg reagerer på melk så bør jeg nesten holde meg unna. Ellers blir det vondt i magen, og det er ikke så gøy. Hehe. ^^

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits