Prosjekt: Tøm fryseren og redusér matlageret!

Vi har et vanvittig stort lager av mat. Og jeg liker'e! Er veldig deilig å alltid ha et stort utvalg av basisvarer tilgjengelig, og dessuten liker jeg å gjøre store innkjøp sånn at jeg slipper så mange unødvendige turer på butikken. Det er min måte å spare penger på, og så lenge man er flink til å bruke det man kjøper, fungerer det faktisk innmari bra.

For at det skal være hensiktsmessig å ha et matlager hjemme, trengs det en opprydning en gang i blant, og det er det jeg er i gang med nå. Fryseboksen skulle hatt en avriming og matlageret generelt skulle vært redusert kraftig. Når det begynner å nærme seg tomt kommer jeg garantert til å fylle det opp på nytt, men det gjør ikke noe. Poenget med dette prosjektet er nemlig å få tatt en skikkelig opprydning i matlageret slik at vi slipper at maten går ut på dato og må kastes, og slik at vi ikke bruker unødvendig mye penger på annen mat når vi faktisk har mat i huset.

Jeg har vært i gang med prosjektet en stund, men det er alt for lett å la seg friste til å dra med seg noe man egentlig ikke trenger når man er i butikken. Derfor har jeg latt meg inspirere av MatBit, som har hatt et lignende prosjekt på sin blogg. Tanken er at når jeg begynner å blogge om prosjektet mitt, så vil jeg føle meg mer pressa til å gjennomføre det, og da er sjansen for å lykkes plutselig mye større! :) Derfor har jeg tatt meg en runde i huset og tatt bilder av all maten vår i dag - og HERRE GUD. Dette prosjektet er i aller høyeste grad nødvendig. Vi har så vanvittig mye mat.

Her er fryseboksen vår. Den er diger, og jeg elsker den. Den har plass til så fantastisk mye deilig mat. Den er plassert lett tilgjengelig i yttergangen og her har vi det meste av frysevarene våre. I tillegg har vi et side-by-side kombiskap på kjøkkenet, så når vi åpner ting prøver vi å få plass til det i fryseskapet.



Dere er sikkert nysgjerrige på hva vi har oppi? Vel, det kan dere se under. Først ut er et oversiktsbilde av "underetasjen", altså den delen som er under kurvene.



Så kommer et bilde til. Her kan dere se litt nærmere på hva som befinner seg i underetasjen. Her ser dere en pose med rosenkål, en pakke hvitløksbaguetter og nok potetsmil til en middag. Det nederste bildet i montasjen et et oversiktsbilde av kurvene.



For å fortsette med underetasjen og det lille rommet der ting fryser ekstra fort: Her kan dere se kjøttdeig, beinfrie boteletter, kjøttboller, kjøttdeig, karbonadedeig, biff i biter, svinekjøtt i biter, to bokser med hjemmelaget chili con carne, en pose med hjemmelaget pastasaus, en pose med 2 kg indrefilet av kylling og tre poser med 1 kg kyllingfilet.



På dette bildet kan dere se siste rest av underetasjen: Et par pakker med fiskepinner (den ene er åpnet) og en pakke wok- og pastalaks. Under ligger et par ørretfileter og en pose med koketorsk som jeg tenkte jeg skulle lage fiskegrateng av en dag. Så er det på tide å ta en kikk i kurvene! I den ene har vi soyais og risis, og de er det ikke så viktig å bli kvitt så fort som mulig. De kan jo være kjekke å ha utover våren og sommeren! Det er også en åpna pakke med steinbitfilet og tre pakker med fiskegrateng. Siden jeg ikke tåler melk kan jeg ikke spise ferdig fiskegrateng, så de får Andreas ta en dag han er hjemme aleine eller jeg skal ha noe han ikke liker. :) Vi har også en åpna pakke med Gourmet torskefilet.



De andre kurvene inneholder grønnsaker og bær. Det er tre poser med jordbær, ca. 1 1/2 pakke mango og litt kirsebær. Dette bruker vi til smoothie! Vi har også tre poser spinat i denne kurven, og det bruker vi mye av til middagene våre. I den andre kurven ligger det et par poser brokkolibuketter og en pose viltblanding øverst. Under dette ligger det asparges, aspargesbønner, sukkererter, gressløk og en pose med wokblanding. Dette var alt vi hadde i fryseboksen vår, men enda er det mye mer mat å vise fram!



Her kan dere se et oversiktsbilde av fryseskapet som står på kjøkkenet.



I øverste hylle ligger det noen laksefileter som skal fortæres i dag, noen pølser som skal brukes i en pølse- og macaronigrateng og litt tacokylling som skal brukes i pitabrød sammen med salat og slikt. I hylla under har vi en boks med pannekakerøre, to pakker med ferdigstekt sopp og tre påbegynte bokser med melkefri is. I nederste hylle har vi et hjemmebakt brød, en åpna pakke med baconterninger og en åpna pakke med crispies (fisk). I skuff nummer 1 har vi to pitabrød og en hvitløksbaguett.



I skuff nr. 2 har vi en åpna pose med indrefilet av kylling. Så kylling har vi nok av for en stund framover! I hyllene i døra har vi et par pakker med crab-sticks, en åpna pose med pytt i panne, åpna spinat, åpna wokmix og en pakke med lungemos.



Så får vi begeve oss over til kjøleskapsdelen. Først et oversiktsbilde:



Så får vi ta en nærmere titt. I øverste hylle har vi en pakke egg, en ost, en åpna pakke med kokt skinke, melkefritt smør og melkefritt margarin. I hylla under står det eplemos og jordbærsyltetøy, en åpna boks med soyabasert kremost og en soyabasert kremfløte. Flere hyller har vi ikke, for den siste er knekt. I den øverste skuffen har vi mange tuber med kaviar - den eneste typen jeg liker (kjøpt på tilbud, derfor det vanvittige antallet). Vi har også noen bokser med soyabasert rømme og kremost, et par tuber med smøreost til min kjære, en majones, soyaost og makrell. I hylla under har vi purre, kål og ingefær.



I nederste hylle har vi noen gulrøtter og en brokkoli. Nam, nam! :)



I døra har vi også noen hyller, og disse er selvsagt fulle av alt mulig rart. Øverst er en pakke med potetmospulver, en solhavre, eplejuice, detox og en Vita Hjertego' olje. Under har jeg alle multi-chi'ene mine som jeg ikke har brukt opp enda (kosttilskudd), et glass sorte oliven, et glass kapers, sitronsaft, ketchup og Odelia rapsolje til bruk i kald mat (f.eks. i dressinger). Under der igjen har vi en flaske Respiclear (en form for hostesaft), som står klar til neste gang jeg blir veldig tett og trenger litt pustehjelp. Der står også et glass soltørkede tomater, en slags tomatsaus jeg aldri har prøvd før, jordbærsyltetøy på flaske og ei flaske tran som jeg ikke er så god til å forsyne meg av. Nederst har vi kyllingfond, mer sitronsaft, grill- og kebabsaus, dressing og soyaolje.



Ved siden av komfyren har vi et smalt skap, og her har vi en boks med løk og hvitløk, mer ingefær, pasta penne, macaroni, pastaskjell, tagliatelle og grønne linser. Fullkornsspaghetti har vi også inni der.



Over og rundt komfyren har vi enda mer stasj. I ei hylle i det ene skapet har vi noen poser med dipmix, en pose spaghettisaus, en pose lett bernaise, et par poser fransk kyllingsaus, risengrøt og en pose chicken tikka-mix. I skapet rett over komfyren står krydderet vårt - og som dere ser er vi glad i smak! Her er det alt det vanlige som salt og pepper, forskjellige typer urtekrydder, noen krydderblandinger og litt forskjellig. Her har vi også sprøstekt løk, quinoa, buljong og tzatzikimiks.



På kjøkkenet har vi også et høyskap fullt av mat, og under kan dere se et oversiktsbilde. I den øverste hylla
har vi puffet ris, puffet havre, en hjemmemekka frokostblanding, rosiner, polentagryn, byggryn, havrekli, rugflak, fiberhavregryn, store havregryn og sjokopulver. I hylla under har vi to typer brunt sukker, kakepynt, melis, sirup, honning, marsipan, sammalt hvetemel, rismel, soyamel, maismel, havremel og litt forskjellig.



I hylla under der igjen har vi sukker, hvetemel, vaniljesukker, bakepulver, tørrgjær, diverse frø, lønnesirup og litt ymse stasj som blant annet konditorfarge og kakepynt. Så har vi ei hylle med paibunn, pizzabunn, mer macaroni, lasagne, moussaka, couscous, griljermel, maisstivelse, tørkede kikerter og sorte bønner. Det er også en pose der med soltørkede tomater. I hylla under der igjen har vi forskjellige typer oljer: olivenolje, risolje, linfrøolje, pastaolje og peanøttolje. Vi har noen eddiker, forskjellige smakstilsetninger (bl.a. basilikumspasta og chilipasta), grilloljer og så videre. En hylle med smak! I nederste hylla med mat har vi knekkebrød, maisbrød, riskaker og søtpålegg.



En skulle tro at jeg snart hadde vist dere all maten vår nå? Neida, vi har ett skap igjen. I innergangen har vi nemlig en stor skyvedørsgarderobe, og bak to av dørene har vi laget matskap. Her har vi store plastbokser fulle av tørrfôr og hermetikk. På grunn av den vanvittige kulda i vinter er den ene døra forløbig for liten til å passe til skapet, så det ser litt rotete ut.



I den ene hylla har vi hvetemel og rugmel og noen plastbokser til å fryse ned mat i. Vi har en kasse med wok-ting: nudler, woksaus og kokosmelk. Nederst i skapet står en kasse med solhavre og soyamelk, og noen kartonger med juice. Vi har en kasse med tex-mex, og denne inneholder vegetarmix, fajitakrydder, tacotubs, tacoskjell og et Crispy Chicken dinner kit. Så har vi en kasse full av nøtter, tørka frukt og lignende. Her er det både hasselnøtter, valnøtter, pistasjnøtter og andre godsaker som kan brukes til både baking, middag og snacks.



I tillegg til kassene over, har vi tre kasser fulle av hermetikk. Jeg tok en liten opprydning da jeg skulle ta bildene i sta, så da lot jeg like gjerne all hermetikken på posere litt oppå fryseren. Her ser dere masse kikerter (som jeg hovedsaklig bruker til hummus), tomatbønner, chilibønner, bønnemiks, hvite bønner, og ja... Jeg driver nemlig å prøver å lære meg å lage mat med bønner, så jeg hamstra en hel haug da vi var på harrytur rett før jul. I tillegg har vi tre bokser med picnicskinke, og denne kan brukes til nesten alt. :)



Videre har vi noen bokser/glass med minimais, maiskorn, passerte tomater, tomatpuré, hakkede tomater og flådde plommetomater.



Helt til slutt har vi har vi noen bokser ananas i biter, makrell i tomat (hamstra på tilbud), en sekk med poteter (som jeg ikke aner hvordan vi skal få brukt opp, siden vi nesten aldri spiser poteter). Slang også med et nærbilde av rismel, soyamel og maismel, siden det er en slike sære ting som ikke alle veit om at eksisterer. :)



Faktisk så skulle det vært bilde av en ting til, men det glemte jeg. Vi har nemlig en sekk med brun ris også. Hehehe. Vel, bortsett fra dette, så tror jeg at jeg har fått med alt nå, og som dere ser, så er det sinnsykt mye mat.


Slik skal prosjektet foregå:
* Jeg skal ikke handle inn kjøtt, fisk eller lignende uten at spesielle omstendigheter (som f.eks. mange middagsgjester eller grilling i skauen) tilsier det.
* Jeg skal benytte meg av de tørrvarene jeg har før jeg kjøper inn nytt.
* Jeg skal først og fremst benytte meg av de frosne grønnsakene før jeg kjøper inn mer av de ferske.
* Jeg kan kjøpe inn frossen spinat, løk, salat, sopp og diverse grønnsaker og frukt ved behov. Poenget med prosjektet er jo ikke å bli usunn, men å først og fremst benytte meg av det vi har i huset.
* Jeg kan også handle inn linser ved behov, selv om jeg skulle ha mer ris og pasta i huset.
* Jeg skal fortsette å skrive middagsplan hver uke. Da blir det lettere å lage middag ut ifra hva vi har i huset.
* Når jeg er i butikken skal jeg kun handle det som står på lista. Unntaket er hvis et produkt jeg bruker mye av er på tilbud. :)

Tja, det tror jeg var de viktigste kjørereglene. Nå, hva synes dere om prosjektet mitt? Og er det noen som har noen forslag til hva jeg kan lage ut ifra det jeg har tilgjengelig? Er særlig ute etter oppskrifter med bønner og linser i, siden jeg øver meg på slik mat.

Jeg holder dere oppdatert, så følg med! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 kommentarer

MatBit

25.03.2010 kl.18:37

Hahahahahhah!!! Å Fy FAEN!!!! Det var noe annet enn de to hyllene i studentkjøleskapet mitt!! Hahah, joggu skal du sanke penger på å få brukt opp dette! :D Skulle med gjerne ha kommet og hjulpet deg <3 Hehehehehe... Så bra at du har gjort såppas jobb med å orientere deg selv om hva du har! Herregud, scroll scroll scroll! Hihihih! Lykke til!! Dette skal jeg følge med på!!! :)

Eldeen

25.03.2010 kl.19:02

Hahahaha, jeg veit. Det er nesten flaut å legge det ut. Jeg eier visst ikke hemninger her i livet, enten den nå gjelder mat, hobbyutstyr eller andre ting. Hehehe, sparer nok en del penger på mat de neste ukene ja, men så går det jo penger ut igjen når jeg skal fylle på igjen. ;) MEN! Jeg slipper i alle fall å kaste mat når jeg tar en slik våropprydning i matlageret, og det er jo penger spart! ;) Det var faktisk VELDIG bevisstgjørende å ta alle de bildene og legge det ut på bloggen. Nå fikk jeg virkelig oversikt over hva vi har i huset av mat! :) Godt du skal følge med, du er jo til en viss grad hjernen bak verket. =P Hehe.^^

Tante Jul

25.03.2010 kl.19:52

Oi, jeg trodde jeg var fæl til å hamstre... Men dette er jo hovedsakelig ting du bruker mye av, så du finner nok noe å bruke det meste til.

Når jeg nå tenker meg om tror jeg hovedforskjellen på ditt og mitt matlager er at du har kjøpt mye av hver ting, som soyamelk og slikt, mens jeg liksom aldri tør å "satse" skikkelig og ender opp med bare to-tre av hvert. Ellers har jeg mye mer dilldall i kjøleskapet enn du har; åpnete glass sylteagurker, mange typer syltetøy og marmelade, picklesvarianter osv.

Forøvrig ønsker jeg meg stor fryser! Vi har en treskuffers frysedel i kjøleskapet pluss et 150 cm fryseskap i kjelleren. Tingen er jo bare at begge deler defineres som isboks, ikke dypfryser, så holdbarheten er litt redusert.

Det er et spennende prosjekt du begir deg ut på. Jeg gjør noe lignende med (u)jevne mellomrom, men nok ikke så bevisst.

Eldeen

25.03.2010 kl.20:03

Hehe, ja, jeg er en hamstrer. =P Men det er i grunn greit, for jeg hamstrer bare ting jeg bruker, så det er sjelden jeg kaster noe. Er verre med dem som fyller skuffer og skap med mat som aldri kommer til å bli spist...!

Prøver å være flink til å kjøpe ting jeg bruker mye av når de er på tilbud - er kjekt å spare penger på denne måten når man har et relativt stramt budsjett. Soya-/havreprodukter pleier jeg også å hamstre litt av, for det holde lenge, og det er håpløst å få tak i noe særlig av slike produkter her i bygda. :)

Stor fryser er helt genialt! Har du plass vil jeg absolutt anbefale deg å skaffe en. :) Bare pass på at du ikke gjør som mange andre: Fyller den så full at du glemmer hva som er oppi der! Hehehe. ;)

Er ikke første gang jeg har et slikt prosjekt, men det er første gang jeg blogger om det. Og det er nok første gang at det er såpass gjennomtenkt. Hehe. ;) Så da får vi se, hvordan det går! =)

Marit

07.04.2010 kl.14:59

Såpass ja, du har myyyyyyye mer enn meg ser jeg, og jeg føler at jeg har for mye mat. Men du er til god inspirasjon, dersom du klarer å tømme fryserne dine bør jaggu meg jeg også klare å kvitte meg med mesteparten av innholdet i mine 2 små frysere:) Skal følge opp med prosjekt "Tøm fryserne" jeg også :)

Eldeen

07.04.2010 kl.21:15

Hehehe, jeg har en del ting til felles med hamstere. Jeg liker å ha et stort lager av mat, og jeg er lodden og søt. Eh, vel - jeg liker i alle fall å ha et stort lager av mat. =P Er lurt å få tømt lageret en gang i blant hvert fall, så en får rydda opp litt. Kjedelig hvis en må kaste mat fordi den blir for gammel! :)

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på Spotify



Norske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits