Budsjettfrustrasjon.

I dag har jeg endelig tatt meg selv i nakken og satt meg ned for å lage et nytt budsjett, i håp om å få bedre oversikt på økonomien og en stressfaktor mindre i hverdagen. Både inntektene og utgiftene våre har endra seg radikalt siden sist gang jeg laga en skikkelig oversikt, så det er virkelig på høy tid å få kontroll over tallene igjen. Å lage et skikkelig budsjett er mer tidkrevende enn en skulle tro, og jeg kommer stadig på nye ting som må inn. Allikevel er det definitivt verdt tida det tar.

I kolonna for faste utgifter har vi fire forskjellige lån, forsikringer, kommunale avgifter, strøm, internett, telefon, TV, veiavgift og medlemskontigent på treningssenter og i Norges Fibromyalgiforbund. Jeg skal ikke gå inn på detaljene, men jeg kan meddele dere at det er en liten formue som går ut hver måned. I tillegg skal vi ha mat til oss selv og kattene og det er ingen hemmelighet at vi bruker en formue på behandlinger og ulike tiltak for å få meg frisk igjen. Bare en time hos naprapaten koster meg 550 kroner, pluss 180 kroner i buss. Så kommer bensin, vedlikehold av bil og hus, klær, gaver og andre ting. Det er en hel jungel av ting en bruker penger på, og selv om vi er ganske flinke til å ikke bruke dem på tull, er det en utfordring å få alt til å gå opp.

Jeg begynner endelig, etter timesvis med regning og gjennomgang av kontooversikten å få kontroll over inntektene, de faste utgiftene og noen av de variable utgiftene. Det som er problemet mitt nå, er at vi har vært litt slurvete med kvitteringene i det siste, så det er vanskelig å få en nøyaktig oversikt over hva vi bruker på mat, klær og slike ting. Vi brukte omtrent ikke penger i det hele tatt det halve året vi levde kun på Andreas sin inntekt, mens da jeg fikk et halvt års lønning fra NAV på en gang, brukte vi en formue på ting som hadde stått på vent i en evighet. I tillegg koste vi oss litt ekstra siden vi hadde vært flinke å overleve uten økonomisk hjelp under "ekstreme forhold". Nå er det beinhard hverdag igjen, og det gjelder å holde hodet kald og tunga rett i munnen før en drar kortet. Jeg river meg i håret og regner som en gal for å finne ut hvor mye vi kan bruke på hva, og hvor vi må stramme inn.

 

 Bildet er lånt HER.

 Pleier du å sette opp budsjett over privatøkonomien din? Har du noen gode råd?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 kommentarer

Lilleputten

07.03.2011 kl.14:38

Lykketil.

Det der overhodet ingen enkel sak å få til.

Men det er verdt den tiden det tar..

Klem.

Eldeen

07.03.2011 kl.14:50

Lilleputten: Tusen takk, det trenger jeg virkelig! Siden jeg er litt usikker på de variable utgiftene våre, prøvde jeg meg med SIFO sine tall, og da endte jeg opp med nesten 3000 i underskudd hver måned! Tydelig at vi ikke kan bruke like mye som de anbefaler, hehehe. ;)

Renate

07.03.2011 kl.16:58

Budsjett er supervanskelig å få "riktig". Man må prioritere og styre og ordne. Jeg setter opp et minibudsjett rundt den 15. hver måned for å vite hvor mye jeg må ut med og hvor mye jeg har igjen, men så bor jeg jo hjemme, så det er ikke like beinhardt for meg. :)

Eldeen

07.03.2011 kl.18:40

Renate: Ja, det er vanskelig å få det riktig, særlig når det er lenge siden sist. Har jobba med det i hele dag, og endelig begynner det å se riktig ut. :) Må mest gjette meg fram til de variable utgiftene foreløbig, og så får jeg føre regnskap framover og redigere budsjettet ut ifra det. :) Nå har jeg i alle fall LITT kontroll! =)

Hobbyanette

07.03.2011 kl.19:37

Jeg har begynt å sette opp budsjett til oss nå... Både med i utgiftene vi har nå, men også for de faste utgiftene vi får om vi kjøper oss hus... Og nei, det er ingen enkel sak... Skulle ønske noen dukket opp på døra mi med ett par ti tusen noen ganger i måneden... Det hadde gjort saken MYE enklere!!

Eneste dumme er at vi er usannsynlig dårlige på å samle kvitteringer :p Husker det kanskje i en ukes tid, men så havner det i glemmeboka igjen :p I tillegg har jeg igjen å kryssjekke budsjettet jeg har satt opp med hva som faktisk går ut hver måned....

Akk, jeg skulle ha hatt en assistent som kan følge meg overalt hvor jeg går, og kan gi meg informasjon om hva jeg kan og ikke kan kjøpe til en hver tid.... "Ja Anette, om du skal kjøpe deg denne dingsen, så har du __kr mindre å bruke på det-og-det i neste uke" eller "Anette, husk at om du kjøper dette, så får du ikke spart de pengene til hus..."

Huff, jeg er alt for dårlig til å huske på hva jeg sparer til :p I alle fall om jeg handler mat om jeg er sulten :p Da kommer det med litt av hvert hjem skal jeg si deg! :p

Nei, jeg satser på at vi i løpet av noen år får personlig assistent til alle :D Bare en liten en til å putte i baklomma :p hihi!

Berit Marie

08.03.2011 kl.19:11

SV: Hehe.. det har jeg faktisk ikke tenkt på. Vi hadde ialfall ikke det i tankene da vi var 9 år nei:) Men du får ha lykke til med budsjettlaging, det må jeg begynne med når vi flytter også, er greit å ha litt oversikt!

ainamadsen

09.03.2011 kl.15:49

Stå på snupp!!

Vet ikke om jeg får hjelpet deg så mye men dette er hvertfall det jeg pleier å tenke:

-selvom priser er senket, eller supertilbud på noe(ikke nødvendige ting seff) så må jeg ikke kjøpe det. jeg har ingen plikt til å kjøpe det fordi det er på tilbud!

-jeg drar ikke på kjøpesenter o.l i det hele tatt når jeg ikke har penger. og hvis jeg blir med noen gjør vi det klart før vi drar at jeg ikke får låne penger til noenting i det hele tatt-what so ever!! og lommeboka blir hjemme!!

-Når jeg får inn penger så setter jeg nesten alt inn på regningskonto så det blir tungvindt og bruke penger på tull :P og når mnd er over og nytt innskudd av penger kommer inn så tar jeg (hvis det er) de resterende pengene fra forrige mnd som står inne på regningskonto'n og overfører til sparekonto og BSU konto:) de pengene eksisterer ikke før det er virkelig nød!!

har akkurat begynt med det siste her så håper jeg klarer det :)

Eldeen

09.03.2011 kl.19:40

Hobbyanette: Det er kjempelurt å sette opp budsjett! Da blir det mye lettere å få lån også. ;)

Hehehe, hadde ikke skada om noen dukka opp med penger på døra noen ganger hver måned nei, men jeg veit ikke helt om det hadde vært en pålitelig kilde til inntekt å fylle inn i budsjettet? Hehehe. :)

Vi har blitt flinke til å ta vare på kvitteringer med åra, men problemet i det siste har vært at de har ligget og slengt overalt, slik at vi etter hvert har kasta dem. Er jo ikke noen vits når vi har rota bort halvparten. =P Men fra nå av er det skjerpings!

Hehe, å handle mat når en er sulten er ufattelig dumt. En katastrofe for oss, og en fryd for butikkeierne! ;-P Jeg hater å gå i butikken når jeg er sulten, for da ender jeg som regel opp med å enten kjøpe alt de har, eller ikke få kjøpt noe i det hele tatt omtrent (fordi jeg prøver å ikke kjøpe alt de har). =P

Eldeen

09.03.2011 kl.19:43

Berit Marie: Hehe, nei, det er ikke så lett å forutse hvordan livet blir. :) Budsjett er lurt. Hvis dere skal kjøpe etterhvert, så er det nesten et must når dere skal søke om lån - da går det mye lettere. :)

Eldeen

09.03.2011 kl.19:51

ainamadsen: Takk for kommentaren og tipsene! Jeg er heldigvis flink til å ikke kjøpe ting jeg ikke trenger, selv om de er på tilbud. Det er verre å unngå de tingene jeg ønsker meg, men egentlig ikke har råd til, som bøker og hobbyutstyr f.eks. =P

Her på Finstadbru er det ikke så mange kjøpesentre (ikke en butikk en gang), så det er lett å unngå dem. Eneste er når jeg har vært til behandling og venter på å komme meg hjem, men det går stort sett greit. Låne penger av venner har jeg heldigvis aldri gjort, så det er en problemstilling jeg slipper å forholde meg til. =D

Håper du greier å fortsette med sparinga, det er kjempelurt! =) Veldig greit den dagen vaskemaskina ryker eller noe sånt. ;)

Gåten

11.03.2011 kl.07:26

Hei Eldeen!

Jeg kan si hva jeg har gjort som fungerer veldig bra:

Jeg har laget en liste hvor jeg har skrevet opp ALT som jeg må få levert av penger i løpet av måneden. Jeg har også med sparing, og jeg har delt opp store regninger som vannavgift, lisensavgift, veiavgift, forsikring etc, i små deler, slik at jeg betaler noe av gangen på en egen konto til dette. Jeg har også en egen bufferkonto, som er en "tilfelle krise"konto.

Alt dette er helt tomt nå, for jeg har nettopp startet, og det kommer til å ta en stund for å få bygget seg opp, men jeg tror systemet blir sterkt og stabilt når vi både har bufferkonto - og konto for store regniger.

Jeg legger til at jeg er samboer, og det er bare jeg som bruker dette systemet. Jeg har rett og slett delt alle utgifter på to, og dèt er hva jeg forholder meg til. Hvordan samboer velger å betale sin del av kaka bestemmer han selv, så lenge vi holder oss på bena selvfølgelig :-)

Martine

12.03.2011 kl.11:09

Budsjett er gøy å hvis man har masse penger...

en femtilapp her og hundrelapp her blir for en tusenlapp løpet av mnd....

Marthe

13.03.2011 kl.19:35

For min del har jeg lært på den harde måten, ved å flytte ut som 17 åring og bruke penger på det jeg ville ha som jeg i dag bare kaller dritt! Etter å ha bodd så lenge for meg selv, både alene og 3 års tid med samboer og alltid hatt dårlig råd og aldri kunne unnet meg noe uten at det gikk utover andre ting bestemte jeg meg når jeg begynte å jobbe på Meny med deg at nå var det nok. Med tanke på at jeg måtte jobbe meg oppover var det harde tider på hybel etter bruddet med eksen og det ble lite av gourmetmiddager og sosiale morosaker med venner osv. Det var prisen jeg måtte betale, for en periode. Da jeg fikk 70% stilling tilstanden seg og jeg kunne smått begynne å leve igjen. Sakte men sikkert bygde jeg meg opp med budsjett og hadde lært så altfor godt av å bruke penger på ting jeg ikke MÅ ha fra tidligere til at jeg klarte å gjennomføre det. Nå i dag er jeg stolt og glad for at jeg endelig klarte å stramme inn og ta en vurdering og få en oversikt over pengene. For min del betaler jeg alle regninger når lønningen kommer inn og legger av en fast sum til mat,forsikringer og uforutsette utgifter, deretter vurderer jeg å legge av til sparing, lappen og til sist om jeg fortsatt har noe å gå på legger jeg det jeg kan inn på BSU. På den måten har jeg alltid penger til mat på egen konto, og det som da står igjen på brukskontoen kan jeg bruke på meg selv (klær, sosialiteter, hobbyting,interiør osv) Det fungerer kjempebra for meg i allefall! :) Angrer ikke et sekund på at jeg fikk satt det opp og har kontrollen igjen!

Eldeen

15.03.2011 kl.19:10

Gåten: Er ganske nøyaktig sånn jeg gjør det også, bare at samboeren min og jeg har felles økonomi: Felles gjeld og felles kontoer. ;) I budsjettet vårt har jeg med både faste og variable utgifter i løpet av et helt år, og så setter vi av penger til de sjeldne, store regningene som f.eks. kommunale avgifter på en egen regningskonto hver måned. Veldig lurt. :)

Eldeen

15.03.2011 kl.19:16

Martine: Hehe, ja, budsjett er gøy så lenge regnskapet går opp. =P Og de små femtilappene her og der blir helt klart fort mye penger, så jeg er forsiktig med femtilappene mine (stort sett). ;)

Eldeen

15.03.2011 kl.19:24

Marthe: Jeg lærte heldigvis å håndtere penger allerede før jeg flytta hjemmefra, så jeg har ganske god kontroll på hva jeg bruker penger på og ikke, og hvor alle kronene blir av. Det er superviktig å ha kontroll hvis en skal kunne slappe litt av med det økonomiske, og tillate seg å kose seg med god samvittighet en gang i blant. Selv om en kanskje ikke har så mye igjen når alt det en må betale er betalt, så er det veldig deilig når en har system og orden på kontoen og alt går på skinner. :)

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits