Halloween: Gresskarsuppe, lykt og rista gresskarkjerner!

En gang for lenge, lenge sida, var jeg på jakt etter ei oppskrift på rød linsesuppe, og på den måten havna jeg inne på bloggen til Tante Jul. Oppskrifta på linsesuppe har jeg fortsatt ikke somla meg til å prøve ut, men bloggen til Tante Jul, den har jeg fortsatt å følge. Når hun for et par uker siden posta et blogginnlegg med bilde av gresskarlykta hun hadde laga og fortalte at hun jammen hadde laga litt gresskarsuppe i samme slengen, så blei jeg inspirert til å gjøre det samme og løp avgårde (ok, jeg løp ikke) og kjøpte meg et gresskar. Jeg ante ikke hvordan jeg laga gresskarsuppe, men det var det flere enn meg som ikke ante, så Tante Jul var grei nok til å poste en link til en oppskrift i kommentarfeltet sitt, og den benytta jeg meg av. Oppskrifta er på engelsk og dere finner den HER.

Det aller første vi måtte gjøre, var å skjære toppen av gresskaret. Vi dro ut kjernene og trådene, og etter litt hjelp av Google, fant jeg ut at trådene skulle kastes, og at det var det harde kjøttet som skulle spises. Kjernene tok vi også vare på. Kjøttet skar vi først ut med en stor kniv, og så brukte vi en isskje til å skrape ut litt mer.  Vi lot det sitte igjen noe siden vi skulle lage lykt av det - hvis ikke man skal lage lykt, så er det nok lettere å skjære gresskaret opp i båter før man skiller skall, kjøtt, tråder og kjerner.

 

Andreas skraper ut gresskarkjøtt.

 

Til suppa trenger du:
600 gram gresskarkjøtt i biter
1 stor løk i terninger
1 ss olje (kaldpressa rapsolje f.eks.)
2 ts hakka hvitløk
2 ss hakka ingefær
4 dl vann med buljong/grønnsakskraft
1,5 dl kokosmelk
1 ss sitronsaft
1 ss tomatpuré
1 ts sukker (jeg brukte bjørkesøt + sukrin)Slik gjør du det:
* Stek løk, hvitløk, ingefær og gresskar i olja i en stor kjele eller ei stor gryte.
* Hell over grønnsakskrafta slik at det dekker og småkok i 15 minutter.
* Bruk en stavmikser til å gjøre suppa jevn.
* Sett suppa tilbake på ovnen, ha oppi kokosmelk, sitronsaft, tomatpuré og sukker.
* La det putre i 5 minutter.

* Smak til med salt og pepper.

Server gjerne med kylling, Quornbiter, vegetarfarse, brød eller hva ditt hjerte måtte begjære. Gresskar minner litt om søtpotet i smaken, og suppa smaker helt fantastisk.Tips!
* Hvis du ikke har stavmikser, kan du avkjøle suppa litt og kjøre den jevn i blender eller i en foodprosessor.
* Denne oppskrifta skal holde til 4 porsjoner, men hvis suppa er den eneste retten til middag, må en nok ha mer suppe per person enn som så. Jeg laga dobbel porsjon og det holdt til 4 store suppetallerkener.
Ingrediensene i gryta klare til innsats!
Gresskarsuppe med vegansk og glutenfri farse fra Anamma.

 


Dagen etter: Gresskarsuppe med vegetariske og glutenfrie quornbiter (nei, det er ikke kylling!) og veganske Bac'Uns.
Mens jeg laga suppe, laga Andreas lykt.
Er den ikke søt? 

Vi tok som sagt vare på gresskarkjernene, for ei amerikansk venninne av meg som har mer efaring med gresskar enn det jeg har selv, anbefalte meg å lage noe veldig godt og sendte meg HIT. Andreas laga rista gresskarnkjerner og valgte den som heter "Spicy".Du trenger:
* Gresskarkjerner
* 4 ss smelta smør eller olje (vi brukte kaldpressa rapsolje)
* 1 ts cajenne
* ½ ts timian
* ½ ts salt
* ½ ts pepperSlik gjør du det:
* Rens, skyll og tørk gresskarkjernene, gjerne på lav temperatur (ca. 100 grader) i ovnen - rør rundt innimellom.
* Bland sammen smør/olje og krydder.

* Når kjernene er tørre, gni dem inn med krydderblandinga. Bruk bare litt og litt, for antakelig blir det alt for mye med alt sammen.
* Fordel kjernene utover ei bakeplate og rist dem på 125 grader i 10-20 minutter. Følg med, og rør i dem minst hvert 5. minutt.

 

Kjernene blei utrolig gode, og jeg anbefaler på det sterkeste å gi det et forsøk.Bildet måtte bli i svart/hvitt, for Andreas var fotograf uten meg til stede og visste ikke at fargene på bildene blir ubrukelige når man fotograferer på kjøkkenbenken under lysstoffrørene. Hehehe. I det minste huska han å ta bilde, og det er jammen ikke verst bare det!

 

Jeg er herved gresskarfrelst.

Har du laga noe med gresskar noen gang? Hva da?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Stikkord:

16 kommentarer

rebekkal0ve

31.10.2012 kl.20:45

Kjempefin blogg!:) kommentere min?

Siv Jensen

31.10.2012 kl.20:48

Hørtes spennede ut =)

Eldeen

31.10.2012 kl.20:55

Siv Jensen: Ja, og veldig, veldig godt! :D

Eldeen

31.10.2012 kl.20:55

rebekkal0ve: Tusen takk! :)

Elise

31.10.2012 kl.20:59

Tusen takk for kjempeflott innlegg med mange gode tips :)

Eldeen

31.10.2012 kl.21:04

Elise: Tusen takk for hyggelig kommentar! :D

Tante Jul

31.10.2012 kl.21:13

Å, var det sånn vi "fant hverandre"? Det hadde jeg faktisk rukket å glemme. Jeg er glad for at du lette etter linsesuppeoppskrift den gangen! :)

Suppa di ser veldig veldig god ut, selv har jeg laget ny liten lykt i dag så det står en kjele halvferdig suppe nede på komfyren. Jeg mangler kokosmelk, så jeg får gjøre den ferdig i morgen.

Om en ikke skal lage lykt er det ENDA enklere å bare ta ut kjernene fra gresskaret og bake det i ovnen til det blir mykt inni, og så skrape ut etterpå. Da får en med all maten også. Om gresskaret er for stort for ovnen må en naturligvis skjære det opp først. Vær i så fall obs på at det skiller ut mye væske, så det er lurt å ha langpanne under.

Eldeen

31.10.2012 kl.21:19

Tante Jul: Hihi, ja, sånn var det! :) Jeg er veldig glad for at jeg lette etter linsesuppeoppskrift jeg også, og nå må jeg vel nesten snart få susa meg til å prøve den også. Hehehe. :)

Suppa blei helt super den, og jeg kan godt tenke meg å lage det mange ganger til! Samboeren elska suppa han også, så da er vi enige om den saken. Hehe. :)

Oooh, takk for tipset! Det var jammen lurt! Hvor varmt og hvor lenge?

gulrot

31.10.2012 kl.21:44

kult! :D

Wenche

31.10.2012 kl.22:08

Åhhh - lenge siden gresskarsuppe ja. Så veldig godt ut. Bruker forövrig gresskarkjerner i bröd, eller gröt og sånn. Det er også smaskens - gir litt mer tugg i maten.

Stilig lykt ja :-)

Astrid

03.11.2012 kl.16:13

Det både ser og høres godt ut :-)

Eldeen

06.11.2012 kl.12:00

gulrot: M-m! :D

Eldeen

06.11.2012 kl.12:01

Wenche: Det var veldig godt også, jeg blei veldig positivt overraska. :D Ja, gresskarkjerner er godt til mye. :D Hehe, ja, lykta blei tøff. :P

Eldeen

06.11.2012 kl.12:02

Astrid: Ja, det var overraskende godt! Anbefaler deg å prøve en dag! :D

Tante Jul

06.11.2012 kl.23:33

Denne fyren sier 300 F og cirka en time:

https://www.youtube.com/watch?v=Hznw9kziWq8

Eldeen

09.11.2012 kl.14:47

Tante Jul: Ooh, takk, takk! :D

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits