Halloween: Gresskarsuppe, lykt og rista gresskarkjerner!

En gang for lenge, lenge sida, var jeg p jakt etter ei oppskrift p rd linsesuppe, og p den mten havna jeg inne p bloggen til Tante Jul. Oppskrifta p linsesuppe har jeg fortsatt ikke somla meg til prve ut, men bloggen til Tante Jul, den har jeg fortsatt flge. Nr hun for et par uker siden posta et blogginnlegg med bilde av gresskarlykta hun hadde laga og fortalte at hun jammen hadde laga litt gresskarsuppe i samme slengen, s blei jeg inspirert til gjre det samme og lp avgrde (ok, jeg lp ikke) og kjpte meg et gresskar. Jeg ante ikke hvordan jeg laga gresskarsuppe, men det var det flere enn meg som ikke ante, s Tante Jul var grei nok til poste en link til en oppskrift i kommentarfeltet sitt, og den benytta jeg meg av. Oppskrifta er p engelsk og dere finner den HER.

Det aller frste vi mtte gjre, var skjre toppen av gresskaret. Vi dro ut kjernene og trdene, og etter litt hjelp av Google, fant jeg ut at trdene skulle kastes, og at det var det harde kjttet som skulle spises. Kjernene tok vi ogs vare p. Kjttet skar vi frst ut med en stor kniv, og s brukte vi en isskje til skrape ut litt mer. Vi lot det sitte igjen noe siden vi skulle lage lykt av det - hvis ikke man skal lage lykt, s er det nok lettere skjre gresskaret opp i bter fr man skiller skall, kjtt, trder og kjerner.

Andreas skraper ut gresskarkjtt.

Til suppa trenger du:
600 gram gresskarkjtt i biter
1 stor lk i terninger
1 ss olje (kaldpressa rapsolje f.eks.)
2 ts hakka hvitlk
2 ss hakka ingefr
4 dl vann med buljong/grnnsakskraft
1,5 dl kokosmelk
1 ss sitronsaft
1 ss tomatpur
1 ts sukker (jeg brukte bjrkest + sukrin)



Slik gjr du det:
* Stek lk, hvitlk, ingefr og gresskar i olja i en stor kjele eller ei stor gryte.
* Hell over grnnsakskrafta slik at det dekker og smkok i 15 minutter.
* Bruk en stavmikser til gjre suppa jevn.
* Sett suppa tilbake p ovnen, ha oppi kokosmelk, sitronsaft, tomatpur og sukker.
* La det putre i 5 minutter.

* Smak til med salt og pepper.

Server gjerne med kylling, Quornbiter, vegetarfarse, brd eller hva ditt hjerte mtte begjre. Gresskar minner litt om stpotet i smaken, og suppa smaker helt fantastisk.



Tips!
* Hvis du ikke har stavmikser, kan du avkjle suppa litt og kjre den jevn i blender eller i en foodprosessor.
* Denne oppskrifta skal holde til 4 porsjoner, men hvis suppa er den eneste retten til middag, m en nok ha mer suppe per person enn som s. Jeg laga dobbel porsjon og det holdt til 4 store suppetallerkener.




Ingrediensene i gryta klare til innsats!




Gresskarsuppe med vegansk og glutenfri farse fra Anamma.


Dagen etter: Gresskarsuppe med vegetariske og glutenfrie quornbiter (nei, det er ikke kylling!) og veganske Bac'Uns.




Mens jeg laga suppe, laga Andreas lykt.




Er den ikke st?



Vi tok som sagt vare p gresskarkjernene, for ei amerikansk venninne av meg som har mer efaring med gresskar enn det jeg har selv, anbefalte meg lage noe veldig godt og sendte meg HIT. Andreas laga rista gresskarnkjerner og valgte den som heter "Spicy".



Du trenger:
* Gresskarkjerner
* 4 ss smelta smr eller olje (vi brukte kaldpressa rapsolje)
* 1 ts cajenne
* ts timian
* ts salt
* ts pepper



Slik gjr du det:
* Rens, skyll og trk gresskarkjernene, gjerne p lav temperatur (ca. 100 grader) i ovnen - rr rundt innimellom.
* Bland sammen smr/olje og krydder.

* Nr kjernene er trre, gni dem inn med krydderblandinga. Bruk bare litt og litt, for antakelig blir det alt for mye med alt sammen.
* Fordel kjernene utover ei bakeplate og rist dem p 125 grader i 10-20 minutter. Flg med, og rr i dem minst hvert 5. minutt.

Kjernene blei utrolig gode, og jeg anbefaler p det sterkeste gi det et forsk.



Bildet mtte bli i svart/hvitt, for Andreas var fotograf uten meg til stede og visste ikke at fargene p bildene blir ubrukelige nr man fotograferer p kjkkenbenken under lysstoffrrene. Hehehe. I det minste huska han ta bilde, og det er jammen ikke verst bare det!

Jeg er herved gresskarfrelst.

Har du laga noe med gresskar noen gang? Hva da?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Stikkord:

16 kommentarer

rebekkal0ve

31.10.2012 kl.20:45

Kjempefin blogg!:) kommentere min?

Siv Jensen

31.10.2012 kl.20:48

Hrtes spennede ut =)

Eldeen

31.10.2012 kl.20:55

Siv Jensen: Ja, og veldig, veldig godt! :D

Eldeen

31.10.2012 kl.20:55

rebekkal0ve: Tusen takk! :)

Elise

31.10.2012 kl.20:59

Tusen takk for kjempeflott innlegg med mange gode tips :)

Eldeen

31.10.2012 kl.21:04

Elise: Tusen takk for hyggelig kommentar! :D

Tante Jul

31.10.2012 kl.21:13

, var det snn vi "fant hverandre"? Det hadde jeg faktisk rukket glemme. Jeg er glad for at du lette etter linsesuppeoppskrift den gangen! :)

Suppa di ser veldig veldig god ut, selv har jeg laget ny liten lykt i dag s det str en kjele halvferdig suppe nede p komfyren. Jeg mangler kokosmelk, s jeg fr gjre den ferdig i morgen.

Om en ikke skal lage lykt er det ENDA enklere bare ta ut kjernene fra gresskaret og bake det i ovnen til det blir mykt inni, og s skrape ut etterp. Da fr en med all maten ogs. Om gresskaret er for stort for ovnen m en naturligvis skjre det opp frst. Vr i s fall obs p at det skiller ut mye vske, s det er lurt ha langpanne under.

Eldeen

31.10.2012 kl.21:19

Tante Jul: Hihi, ja, snn var det! :) Jeg er veldig glad for at jeg lette etter linsesuppeoppskrift jeg ogs, og n m jeg vel nesten snart f susa meg til prve den ogs. Hehehe. :)

Suppa blei helt super den, og jeg kan godt tenke meg lage det mange ganger til! Samboeren elska suppa han ogs, s da er vi enige om den saken. Hehe. :)

Oooh, takk for tipset! Det var jammen lurt! Hvor varmt og hvor lenge?

gulrot

31.10.2012 kl.21:44

kult! :D

Wenche

31.10.2012 kl.22:08

hhh - lenge siden gresskarsuppe ja. S veldig godt ut. Bruker forvrig gresskarkjerner i brd, eller grt og snn. Det er ogs smaskens - gir litt mer tugg i maten.

Stilig lykt ja :-)

Astrid

03.11.2012 kl.16:13

Det bde ser og hres godt ut :-)

Eldeen

06.11.2012 kl.12:00

gulrot: M-m! :D

Eldeen

06.11.2012 kl.12:01

Wenche: Det var veldig godt ogs, jeg blei veldig positivt overraska. :D Ja, gresskarkjerner er godt til mye. :D Hehe, ja, lykta blei tff. :P

Eldeen

06.11.2012 kl.12:02

Astrid: Ja, det var overraskende godt! Anbefaler deg prve en dag! :D

Tante Jul

06.11.2012 kl.23:33

Denne fyren sier 300 F og cirka en time:

https://www.youtube.com/watch?v=Hznw9kziWq8

Eldeen

09.11.2012 kl.14:47

Tante Jul: Ooh, takk, takk! :D

Skriv en ny kommentar

Sk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Hland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vr Flux, i et koselig lite hus p Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vrt frste barn. Vanligvis gjr jeg slikt som man m og slikt som er gy. Blogge gjr jeg fordi jeg elsker skrive og noen ganger trenger gjre det jeg elsker. Nr det er sagt, br det ogs nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til fatte meg i korthet, og at aktiviteten her p bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, gr det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger ogs om hverdagen, hobbyene mine og om det ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vrt ufrivillig hjemmevrende pga. sykdom siden vren 2010, og prver gjre det beste ut av situasjonen, blant annet ved ha et godt kosthold og glede meg over de sm tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst p kjpe produkter som ikke er testa p dyr, samtidig som de helst skal vre reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke p linkene under for flge bloggen min p facebook og bloglovin'. Der ligger ogs en rabattkode som du kan bruke frste gangen du handler p iHerb. Sjekk ogs ut de forskjellige kategoriene bloggen min bestr av. :-) Jeg hper du vil trives p bloggen min! Lurer du p noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail p supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til svare, men jeg prver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler p iHerb

Handle p iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Flg meg p Instagram

Flg meg p Weheartit

Flg meg p Spotify



Norske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits