Raw grønnsaks-tortilla.

Jeg foretrekker tacoen min pakka inn i en tortilla. Av en eller annen grunn synes jeg at taco smaker mye bedre da. Det blir ikke riktig taco uten at jeg spiser den som en wrap. Jeg har til og med lært meg å elske taco uten ost og kjøtt, men å spise den uten en tortilla blir bare stusselig. Derfor har jeg prøvd meg på en del varianter av tortillaer etter at jeg kutta ut gluten og ikke lenger kunne kjøpe ferdiglaga i butikken, men jeg har ikke hatt hellet med meg. Enten så blir de stive og kan ikke rulles og brettes til en wrap, eller så blir de som pannekaker. Pannekaker er godt det altså, men til tacoen vil jeg ikke ha pannekaker.

Siden mine tortilla-prosjekter med glutenfritt mel ikke har levd opp til forventningene, laga jeg heller en raw grønnsaks-tortilla sist jeg skulle ha taco. Kan man ikke lage noe som ligner tilfredsstillende nok på det man savner, så får man lage noe helt annet - helst noe som smaker enda bedre. En raw grønnsaks-tortilla smaker absolutt ikke som noen tortilla man får kjøpt i butikken - lang derifra - men den smaker helt nydelig og passer utmerket til å pakke inn tacoen i. Enkle å lage og proppfull av næringsstoffer er den også, så da sier jeg meg fornøyd.

Jeg har gjort dette en gang før også, med andre grønnsaker, men jeg husker ikke hva jeg brukte. I bunn og grunn kan du trikse og mikse og bruke de grønnsakene du vil, men her kommer i alle fall oppskriften på de tortillaene jeg laga i forrige uke.

 

Du trenger:
♦ 1 blomkål
♦ 1 rødløk
♦ 1 rød paprika
♦ 5-6 fedd hvitløk
♦ saften av en lime
♦ en halv rød chili
♦ tomater
♦ litt fiberhusk (ikke raw)
♦ nok vann til at blenderen går rundt

Siden tomatene i butikken var så bleike og vassne i forrige uke, gikk jeg for hermetiske tomater (ikke raw) denne gangen - jeg brukte kanskje 2-3 dl. Vanligvis ville jeg gått for ferske, økologiske tomater, men hermetiske funker veldig bra om man ikke får tak i gode tomater.

 

 

Slik gjør du det:
♦ Skyll og del alle grønnsakene i biter.
♦ Putt alt sammen unntatt fiberhusk i en blender, og hell på nok vann til at blenderen går rundt.
♦ Når alt er most, tilsetter du litt fiberhusk - kanskje ½-1 teskje og blander litt til.
♦ Når blandinga er glatt og fin, heller du den over på paraflexx-ark og lager store, litt tykke sirkler med en slikkepott.
♦ Tørk tortillaene i ca. 8-12 timer på 41 grader i dehydrator. Tørketida kommer blant annet an på hvor mye vann du har brukt i dem, så her må du bare prøve deg fram og se.

 

 

Tips:

♦ Jeg fikk 5 store tortillaer ut av denne røra, men kunne fint ha laga dem litt tykkere og kanskje laga fire istedenfor fem, for de blei veldig tynne etter at de tørka og dermed sprakk de en del da jeg fylte dem og begynte å spise.

♦ Jeg tørka mine i ca. 12 timer, og da hadde de blitt så tørre at de var stive. Det løste jeg ved å pakke dem inn i et par lett fuktede kopphåndklær ei stund - da blei de myke igjen og kunne rulles. Jeg bytta plass på tortillaene inni kopphåndkledene en gang i blant, slik at alle blei like myke.

♦ Har du ikke dehydrator, kan du tørke dem på teflonark i vanlig stekeovn på 50 grader med døra på gløtt. Åpne døra en gang i blant for å slippe ut fuktighet. Jeg har aldri prøvd dette før, men det skal visst fungere helt fint, selv om resultatet kanskje ikke blir helt raw.

♦Tortillaene får en ganske kraftig smak av tomater og løk, litt som en salsa. Vil du ha mildere smak, bruker du mindre rødløk, hvitløk og tomater og har heller oppi mer blomkål eller noe annet du liker med en mildere smak. 

Jeg fylte mine tortillaer med hvite bønner stekt i hjemmelaga tacokrydder, isbergsalat, paprika, agurk, mais, ananas, en enkel hjemmelaga salsa, en enkel, hjemmelaga guacamole og dipp av soyarømme og krydder.

Til salsaen brukte jeg bare restene av de hermetiske tomatene fra tortillaene + en tomat i biter og litt pepper, og dette varma jeg opp i en liten kjele og lot det småkoke i noen minutter. Vanligvis ville jeg brukt hvitløk i også, men siden jeg hadde såpass mye hvitløk i tortillaene, så droppa jeg det denne gangen.

Guacamolen består ganske enkelt av en avocado blanda med litt sitronsaft og Herbamare original urtesalt. Enkelt og nydelig!

Dette er en helt genial måte å få i seg massevis av grønnsaker på!

Pleier du å lage dine egne tortillaer? Hvordan gjør du det?
Kunne du tenke deg å prøve disse?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Stikkord:

6 kommentarer

ANNELI

25.02.2013 kl.16:13

Så godt ut :)

Eldeen

25.02.2013 kl.16:20

ANNELI: Det var det også. :D

Lovelyliller.com

25.02.2013 kl.17:54

Jeg bruker å lage egene tortillas. Oftest av mais eller andre meltyper,men også raw en gang i blandt :)

Eldeen

25.02.2013 kl.18:12

Lovelyliller.com: Så bra! :D Får du de myke når du bruker maismel eller andre meltyper? Har du oppskrift jeg kan få? :)

minunate

25.02.2013 kl.20:29

Så godt ut :)

Eldeen

25.02.2013 kl.20:39

minunate: Det var kjempegodt! :D

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits