Elgstek med tilbehør.

I går laga jeg noe jeg aldri har laga før, og heller aldri hadde smakt: Elgstek! Jeg var veldig spent på resultatet. Steken var over 1,8 kilo og blei kjøpt i ferskvaredisken på MaxiMat for noen dager siden. For en gangs skyld tenkte jeg at jeg skulle skynde meg å dele det med dere, før jeg glemmer hele greia.

Steken viste seg å være ganske trælete og seig, men den var saftig og god på smak. Neste gang tror jeg at jeg heller skal satse på en liten stek - jeg aner ikke om det har noe å si, men jeg vil tro at mindre stek = yngre elg = mørere kjøtt. Noen innvendinger eller gode råd her?

 

 

Jeg brukte:
Elgstek
Timian
Salt og kverna pepper
Ghee (klarna smør)
Gulrot, løk og stangselleri
Poteter og brokkoli
Vann

 

Slik gjorde jeg:
♥ Jeg er ingen ekspert på dette, men jeg tok steken ut et par timer før jeg begynte å tilberede den, slik at den skulle begynne å nærme seg noe som ligna romtemperatur. Man gjør det samme med biff, for at den skal bli passe stekt uten å bli tørr.
♥ Jeg tok det jeg hadde tilgjengelig av passende grønnsaker og kutta det i biter: noen gulrøtter, en løk og litt stangselleri. Dette la jeg i en stor ildfast form.
♥ Jeg gnei steken inn med salt, pepper og timian, og så bruna jeg den på alle sider i ei stekepanne med ghee.
♥ Da steken var bruna på alle sider, la jeg den oppå grønnsakene i den ildfaste formen, og helte litt vann i formen - nok til at det dekka grønnsakene under steken.
♥ Jeg putta et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken, og stekte den på 100 °C til termometeret viste 70 °C. Hvis man vil ha en rosa kjerne, skal termometeret vise 65 °C - dette vil gi saftigere kjøtt, men her i huset er vi litt hysteriske på blodig mat.
♥ Hvor lang tid dette tar, varierer med størrelsen på steken og om den er tykk eller tynn. Denne steken var ca. 1,8 kilo og ganske tykk, og den stekte i nesten 5 timer. Hadde jeg hatt bedre tid i går, hadde jeg nok stekt den på bare 80 grader - jo lavere temperatur man bruker, jo bedre blir det (inntil en viss grense, så klart).
♥ Da steken var ferdig stekt, lot jeg termometeret sitte i så ikke safta skulle piple ut, pakka den inn i aluminiumsfolie og lot den hvile en halvtimes tid mens jeg laga sausen og venta på at potetene og brokkolien skulle bli ferdig.

 

 

Til sausen brukte jeg:
Ghee
Jyttemjøl original
Kraft fra steika og litt vann
Havrefløte (ikke helt glutenfri)
Salt og pepper
Noen dråpersukkerkulør

 

Slik laga jeg sausen:
♥ Etter å ha tatt steken ut av ovnen og pakka den inn i folie, silte jeg av krafta og kasta grønnsakene som hadde ligget i den ildfaste formen.
♥ Jeg bruna 2 spiseskjeer jyttemel i 2 spiseskjeer ghee. Det tar litt lenger tid for jyttemel å tykne enn for hvetemel, men det blir brunt, og det tykner.
♥ Jeg helte i krafta fra steken + litt vann (ca. 3 dl) og helte oppi en boks havrefløte (2,5 dl) - det er mye fløte, så neste gang satser jeg på å lage mer kraft og bruke mindre fløte (5 dl + 1/2-1 dl).
♥ Siden jeg hadde oppi så mye havrefløte og sausen dermed blei veldig lys, tok jeg oppi noen dråper sukkerkulør for å få sausen litt mørkere - dette er ikke nødvendig, og vanligvis pleier jeg ikke å bruke sukkerkulør i sausene mine.
♥ Jeg smakte til med salt og pepper og lot sausen småputre i ca. 5 minutter. 

Tips:
♥ Om du tåler det, kan du bruke meierismør istedenfor ghee, hvetemel istedenfor jyttemel og kremfløte istedenfor havrefløte.
♥ Er du veldig sensitiv overfor gluten eller har cøliaki og i tillegg ikke tåler melk, bruk f.eks. kokosmelk, soyafløte eller risfløte istedenfor havrefløte.
♥ Blomkål, gulrøtter og andre typer grønnsaker passer også fint som tilbehør.
♥ Sellerirot hadde gjort seg fint i den ildfaste formen (til å lage kraft av).
♥ Litt brunost i sausen (om du tåler det) gjør seg bra til viltkjøtt.
♥ Tyttebærsyltetøy er også vanlig følge til viltkjøtt.
♥ Det er lov å skrelle potetene, men her i huset liker vi dem best med skallet på. ;-)
Har du smakt elgstek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Stikkord:

4 kommentarer

Heidi

03.10.2013 kl.12:44

Hei

Det så veldig godt ut :)

Og jeg angrer på at jeg ikke tok privatjeten løs og kom nedover en tur ;) Hihi

Klemmer

Eldeen

03.10.2013 kl.13:39

Heidi: Hehe, takk for det. Det blir rester i dag, så du har fortsatt muligheten! Men skal du først ta privatjeten, så vil jeg kanskje anbefale deg å vente til jeg får tak i en stek med litt bedre kvalitet, uten så mye træler i seg. :-) Klem <3

Astrid

08.12.2013 kl.00:28

Oj, så flink du har vært! Akkurat som jeg skulle gjort det sjæl :-) Godt ser det ut til å være også. Skal du ha garantert ungt kjøtt, må du trå til med kalv. Størrelsen på steika om den er liten eller stor tror jeg slakteriene tilpasser.

Eldeen

10.12.2013 kl.00:03

Astrid: Tusen takk! :-D Hehe, hvis det er sånn du skulle ha gjort det sjæl, så må jeg ha gjort noe riktig! ;-) Aah, takk for tips! :-D

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits