Oppskrift på tomatsaus (til pizza, pasta m.m.).

Jeg har lenge lova dere ei oppskrift på tomatsaus, som dere kan bruke på DENNE pizzaen - eller hvilken som helst annen pizza. Den kan også brukes til pasta, i gryter eller til andre ting hvor det passer med tomatsaus. Som vanlig har ting tatt tid, men endelig er jeg klar til å dele oppskrift på tomatsaus med dere! Rett før jul laga jeg tomatsaus til den store gullmedaljen, og heldigvis huska jeg å ta bilder til et blogginnlegg denne gangen. :-)

Siden dere har venta så lenge, så skal jeg være så grei at jeg deler to varianter med dere - ei grunnoppskrift, og en variant med litt flere ingredienser. Grunnoppskrifta funker bra i seg selv, men jeg liker å lure inn mest mulig grønnsaker for å gjøre tomatsausen mest mulig næringsrik. :-) Det er lett å lure inn grønnsaker som for eksempel gulrot, kålrot og søtpotet i tomatsaus uten at det forandrer smaken noe særlig, og det gjør gjerne sausen litt søtere og mindre skarp, og dermed også litt mer barnevennlig.

 

 

Grunnoppskrift.
* 1 ss extra virgin olivenolje
* 1 stor løk
* 100-200 gram tomatpuré
* 2 bokser (800-1000 gram) hermetiske tomater
* Salt og pepper

 

Du kan også tilsette:
* 100 gram gulrot
* 100 gram kålrot
* 50 gram søtpotet
* 1-2 fedd hvitløk
* 1 ts paprikapulver
* ½-1 ss tørka basilikum

 

Dette er nok saus til 2-5 langpannepizzaer - det kommer litt an på hvor mye saus du bruker på pizzaen, om du bare bruker grunnoppskriften eller putter oppi litt flere ting, hvor mye grønnsaker du velger å putte i sausen og hvor lenge du lar den koke.

Mengden og typen grønnsaker kan du variere som du vil, men jeg anbefaler å bruke røde, oransje, gule og hvite grønnsaker fremfor for eksempel grønne, slik at fargen holder seg fin. Sløyf ingredienser du ikke liker og varier krydderet som du vil selv - prøv deg fram, og smak på sausen underveis! Med tomatsaus er det nesten umulig å feile, så lenge du husker å ta oppi tomatene. ;-)

 

Slik gjør du det:
* Finn fram alle ingrediensene du trenger.
* Skyll og del løk og grønnsaker - putt løken i én bolle og grønnsakene i en annen. Kutt det gjerne fint i en foodprosessor hvis du har.
* Surr løken blank i olivenolje.
* Tilsett grønnsakene og surr litt til.
* Tilsett resten og la det putre ei stund på svak varme.
* Smak til med krydder.

 

Jeg pleier å kjøre sausen jevn med stavmikser rett etter at jeg har tatt oppi tomatene. Det er ikke nødvendig, men anbefales om du har barn som kanskje ikke er så glade i store biter av løk for eksempel. Du kan også bruke en blender eller en foodprosessor til dette, men sjekk da at maskinen din tåler varme, eller vent til sausen er kald (dette gjelder for stavmiksere også).

Her i huset bruker vi tomatsaus ofte, og derfor pleier jeg gjerne å lage store porsjoner når jeg først er i gang. Tomatsaus egner seg veldig godt til frysing. Før jul laga jeg tomatsaus i en mengde som tilsvarer ca. 17,5 ganger den oppskriften jeg har delt med dere - og for min del holdt det til 74 begre med tomatsaus. Jeg har 350 gram tomatsaus i hvert beger, og det er akkurat så mye som jeg bruker til en langpannepizza. Langpanna jeg bruker til pizza er litt smal, så det er mulig at du vil trenge mer saus til din.

Da jeg laga så mye saus på en gang holdt det ikke å kjøre sausen jevn med stavmikser selv om jeg har en monsterstavmikser fra Bamix som er effektiv og tåler mye. Derfor kjørte jeg all sausen i blender etter at den var avkjølt, slik at den blei jevn og fin. Jeg valgte å bruke basilikum i 2 av kjelene med tomatsaus, mens jeg holdt den siste kjelen med tomatsaus mer nøytral på smak.

Om du har planer om å fryse ned mat jevnlig, anbefaler jeg deg å investere i noen gode frysebegre. Frysebegrene jeg har brukt kan kjøpes på Clas Ohlson, i deres vanlige butikker eller i nettbutikken HER. De tåler fryser, maskinvask og mikrobølgeovn. De tåler temperaturer fra -40 til +120 grader, og de blir ikke sprø når du har dem i fryseren, så de sprekker ikke når du prøver å få av lokket. De rommer 0,4 liter, men husk at væske utvider seg når det fryser, så la det være igjen litt rom på toppen. Det koster 29 kroner for 3 bokser. Jeg har flere sorter frysebegre fra mange forskjellige steder, og de fra Clas Ohlson er helt klart de jeg liker best: Både fordi de har god kvalitet, men også fordi de er firkanta og dermed er lette å stable i fryseren uten at de tar så mye plass. De kommer også i 0,8 liter HER (39,- for 3) og i 1,2 liter HER (49,- for 3).

 

Mine ingredienser til tomatsaus klare for dyst! :-) Jeg hadde flere forskjellige merker med hermetiske tomater, men alle var økologiske. Jeg hadde også tre typer tomatpuré, hvorav to var økologiske. Okologiske tomater og økologisk tomatpuré finner dere blant annet på Coop.Grønnsakene er vaska og skrelt. Jeg fjerner den grønne stilken inni hvitløksfeddene for å unngå unødvendig vond lukt.Grønnsakene samla jeg for seg, mens løken hadde jeg i en egen bolle. Alt sammen finkutta jeg med foodprosessor.

 

Her surres det løk i ei av grytene.Slik ser det ut når jeg lager tomatsaus. Her har den fått kokt og dampa av seg ei stund.

 

Det var akkurat passe kjøleskapstemperatur ute da jeg laga saus, så jeg satte kjelene (med lokk!) ut på et bord under taket på terrassen vår for at sausen skulle avkjøle seg så fort som mulig. Så blei sausen kjørt jevn i blender og pakka i mange små bokser før jeg merka dem og frøs dem ned.Her er alle boksene! De med lyserosa lokk er med basilikum, og de med grått lokk er uten. :-DKokka sjøl! Husk forkle - tomatsaus kan sette stygge flekker som er vanskelige å få bort. ;-)

Lager du tomatsausen selv?
Kommer du til å prøve deg på denne?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommentarer

lene

12.01.2014 kl.17:47

Hvor har du kjøpt boksene du bruker? :)

Eldeen

12.01.2014 kl.18:22

lene: Det står et avsnitt om det i innlegget. ;-) Clas Ohlson. :-)

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits