Slik lager du mandelsmør.

Jeg har posta oppskrift på mandelsmør på bloggen min tidligere, HER, men en god ting kan ikke deles for mange ganger. Det var veldig lenge siden jeg hadde laga mandelsmør da jeg gjorde det igjen forrige uke, for selv om prinsippet er såre enkelt, så blei det for tidkrevende for min del. Nå har jeg derimot knekt koden, og da tok det ikke lenger en time for å gjøre 300 gram mandler til smør - tvert imot brukte jeg ca. 20 minutter på å gjøre en hel kilo mandler til smør! Så nå blir det hjemmelaga mandelsmør akkurat når jeg måtte ønske det fremover!

Min foodprosessor (DENNE) har en veldig stor bolle, så 300 gram mandler blei rett og slett litt for lite å jobbe med. Da jeg økte mengden til 500 gram per omgang, tok det plutselig bare 10 minutter før jeg hadde deilig mandelsmør klart! Jeg blei så revet med at jeg måtte prøve med enda en halvkilo, og endte opp med tre fulle glass med mandelsmør. Herlig! Moralen i historien er at det er virkelig kjempelett å lage mandelsmør, og det skal ikke ta så lang tid som en time. Bare prøv deg fram til du finner rett mengde til din foodprosessor.

En annen ting jeg gjorde annerledes denne gangen, er at jeg brukte mandler som var bløtlagte og deretter dehydrerte (altså tørka i tørkemaskin). Jeg var usikker på om det ville bli til smør i det hele tatt, men det gikk aldeles utmerket. Men altså: dehydrerte etter bløtlegging, og dermed helt tørre! Grunnen til at jeg bløtlegger og deretter dehydrerer mandler (og andre nøtter), er for å bli kvitt enzymhemmerne, slik at enzymene blir tilgjengelige. Dessuten blir proteinet i nøttene lettere fordøyelig, og det blir lettere for kroppen å ta opp næringsstoffene. I tillegg fjerner man den bitre smaken, og "nøttesmaken" kommer bedre fram - det smaker sååå mye bedre! Det tar litt tid, men det gjør seg for det meste selv og er absolutt verdt innsatsen!

 

Slik lager du mandelsmør:
♥ Putt mandler i foodprosessoren din.
♥ Skru på maskinen og lag mel av mandlene.
♥ Stopp med jevne mellomrom og skrap ned det som henger igjen i kantene.
♥ La maskinen fortsette å arbeide, så blir det snart en klump som snurrer rundt og rundt.
♥ La klumpen snurre rundt og runt til du får deilig, mykt mandelsmør.
♥ Tilsett eventuelt litt himalayasalt/havsalt mot slutten.

 

Jeg liker å la min maskin gå til smøret blir skikkelig mykt og kremete. Det stivner litt når det settes kaldt, men holder seg mykt. Mandelsmør og andre nøttesmør holder seg i alle fall en måneds tid om du putter det i glass og oppbevarer det i kjøleskapet, men det kommer helt sikkert ikke til å bli stående så lenge om du er like glad i nøttesmør som jeg er. Prøv gjerne med ulike nøtter og tilsetninger, f.eks. DENNE fra Veganmisjonen.

 


#Eldeenmat #Inspirasjon #Kosthold #Hjemmelaget #Oppskrift #Mat #Vegetarisk #Vegansk #Glutenfri #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Renmat #Sunnmat #Naturligmat #Nam #Mandelsmør #Mandler #Nøtter

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 kommentarer

Iselin Renée

25.04.2014 kl.23:18

Det så utrolig godt ut :)

Nina Bakke

26.04.2014 kl.10:08

Herlig :D

Jeanette

26.04.2014 kl.19:04

Hva bruker du mandelsmøret til? :)

Marte

26.04.2014 kl.23:33

Herregud så godt det ser ut! Dette må jeg prøve meg på :)

Eldeen

29.04.2014 kl.16:37

Iselin Renée: Det er kjempegodt! :-D

Eldeen

29.04.2014 kl.16:37

Nina Bakke: Ja! :D

Eldeen

29.04.2014 kl.16:38

Jeanette: Det bruker jeg på samme måte som jeg bruker peanøttsmør: Som pålegg, i hjemmelaga godis, i raw kaker, i smoothies, som topping på is eller pannekaker, som ingrediens i banan-is eller dipp til frukt og så videre. Bare fantasien setter grenser! Nøttesmør er fantastisk! <3

Eldeen

29.04.2014 kl.16:39

Marte: Hihi, det burde du! Det er nyyyydelig! :-D

Lea

13.05.2014 kl.21:50

Så inspirerende du er ♥ Hadde satt stor pris på om du tok en tur innom bloggen min. Ha en super dag/kveld videre!

Klem.

Eldeen

08.06.2014 kl.18:43

Lea: Tusen takk, det er hyggelig å høre! :-D

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits