Hjemmelaga te av kløverblomster.

Jeg er kanskje ikke noen skogsnymfe, men jeg har alltid vært glad i naturen. De siste årene har jeg blitt mer og mer bevisst på at jeg veit alt for lite om den, og at jeg kunne tenke meg å lære mer. Det jeg er mest interessert i, er kanskje ikke så overraskende for dere som leser bloggen min: nemlig hvilke planter man kan spise (eller drikke). Utover blåbær og andre kjente bærtyper, så har jeg ikke den helt store kunnskapen om hva som kan spises og ikke, og eventuelt hvordan man går fram for å tilberede det. Den norske naturen er et spiskammer jeg ikke aner hvordan jeg skal benytte meg av, og det har jeg lyst til å gjøre noe med.

Som dere veit, så er ikke akkurat energi en overskuddsvare i min kropp, så jeg kommer meg ikke så mye rundt. Derfor har mine oppdagelser så langt stort sett begrensa seg til det jeg kan finne i min egen hage. I fjor brukte jeg løvetannblader i salaten og plukka aroniabær fra den ellers så forsømte hekken vår. Begge deler for første gang, og begge deler til stor fornøyelse både under sanking og spising. Jeg har funnet ut at sanking/høsting er en aktivitet som får hjernen min til å skifte fra høygir til lavgir.

 

 

Da jeg satt ute på trappa en dag tidligere denne uka og så på plenen vår som var full av hvitkløver, begynte jeg plutselig å lure på om kløver kunne spises, og om jeg kanskje kunne lage te av det. Som barn pleide jeg, som mange andre barn, å suge nektaren ut av rødkløveren, men vi spiste aldri selve blomsten.

Når slike spørsmål melder seg, er jeg takknemlig for at Google finnes, for et kjapt søk kunne bekrefte at kløver absolutt kan spises, og man kan også lage te av den. Både selve blomsten og bladene kan spises, for eksempel i en salat. Til te er det, etter hva jeg har funnet ut så langt, selve blomsten som vanligvis brukes, men det er godt mulig at man kan bruke bladene også. 

Med denne nye kunnskapen, bestemte jeg meg for å plukke kløver på onsdag. Katten vår, Flux, synes også at det var en god idé, og var en ivrig "hjelper".

I hagen vår er det mest hvitkløver. Det er også noe rødkløver, men de fleste hadde ikke blomstret skikkelig enda. Jeg brukte god tid, og holdt sikkert på i nærmere to timer - inkludert kattekos selvsagt. Jeg prøvesmakte både blomst og blader, og begge deler falt i smak hos meg. 

Etter at jeg var ferdig med å plukke kløver, rensa jeg alt sammen for stilker. Jeg putta blomsterhodene i salatslynga vår og skylte dem godt. 

Etter at jeg hadde skylt kløveren, fordelte jeg alt sammen utover et par brett og satte dem i dehydratoren. En dehydrator er en tørkemaskin. Jeg har en sort Excalibur med 9 brett, og den har jeg kjøpt på Sanabona, HER. De finnes også i hvitt, og med 5 brett. Du kan se alt av dehydratorer og tilbehør på Sanabona HER. 

Har man ikke dehydrator kan man beholde stilkene på, knyte hyssing rundt små buketter og tørke dem hengende. Da må man huske på å knyte knuten stramt, for når stilkene blir tørre, så krymper de - og man vil jo ikke ha kløveren liggende utover hele gulvet. Når kløveren er tørr, klipper du hodene av stilkene, og så har du te. Har du verken dehydrator eller tålmodighet, så kan du tørke dem i ovnen, men sett gradene så lavt som mulig, og la døra stå litt på gløtt. 

Jeg tørka mine kløverblomster på 41 grader i nærmere et døgn. Det er mulig de var ferdige før, men jeg ville være helt sikker på at de var skikkelig tørre, så jeg slipper at de blir mugne utover høsten og vinteren - for ja, jeg planlegger å ha en smak av sommer stående når kulda kommer krypende.

Når blomstene tørker blir de veldig lette, så det er lurt å skru av dehydratoren og være litt forsiktig når man lukker opp luka, for de kan fort fyke avgårde. Jeg lot blomstene være hele og putta dem i ei lufttett krukke for oppbevaring. For å bevare den fine fargen, skal de helst oppbevares mørkt. 

Jeg måtte selvfølgelig prøve en kopp kløver-te til frokosten i dag! Jeg brukte et par toppede teskjeer til en kopp, og rørte litt rundt nedi der så blomstene datt fra hverandre. Jeg veit ikke om det har noe å si for smaken eller ei, men jeg tenkte at kanskje smakene kommer bedre fram på den måten. Det er mulig at det bare er ønsketenkning. Hehe.

Den fine koppen min er fra Just a Leaf og er kjøpt på iHerb. De har visst slutta å selge den, men du kan se den HER. Kanskje de kommer tilbake etter hvert. :-) Jeg foretrekker å bruke kanne eller kopp med sil (slik som denne) fremfor klype, slik at teen får fritt spillerom. Bruker du klype, så bruk en med litt størrelse på, og ikke fyll den helt full. Det er viktig at teen får plass til å utvide seg. 

Kløver er en urt, så dette er en urtete. Urteteer skal trekke lengre enn vanlig te, og blir ikke bitter hvis den står lenge. Jeg lot teen trekke i litt over ti minutter, som er tiden det står på Urtekilden at rødkløver skal trekke. Ti minutter er nok, men den kan altså gjerne trekke lengre dersom du ønsker det.

Trekker man teen lengre, blir smaken gjerne sterkere, og flere næringsstoffer kan finne veien ut i vannet. Siden jeg foreløpig ikke har drukket så mye kløver-te, så veit jeg ikke hvor stor smaksforskjellen på ulike trekketider er. Det jeg derimot har prøvd, er å trekke de samme blomstene to ganger. Den andre gangen lot jeg dem trekke i et kvarter, og det blei absolutt vellykka, så ingen grunn til å kaste blomstene etter en kopp altså. 

Den ferdige teen blei gul og fin. Jeg brukte (som vanlig) ikke noe søtning i teen, men det kan man selvsagt gjerne gjøre. Jeg er ikke noen ekspert på å beskrive lukt og smak, men jeg synes den lukter litt som nyklippet gress eller gress etter en regnskur. Muligens også litt som høy. Smaken minner også om gress, samtidig som den er blomsteraktig og litt søt. Den smaker ganske mye, men har en mild og fin smak.

Jeg synes den minte litt om Just a Leaf sin grønne te med jasminblomst, så jeg måtte lage en kopp av den etterpå, for å sammenligne. Jeg synes de minner om hverandre, men kløverteen er ikke så skarp i smaken. Jeg opplever at den er mildere, søtere og at den har mindre gress-smak. Jeg tror kløver-teen er lettere å like enn den andre dersom man ikke er så vant med å drikke te, og jeg synes at den smakte deilig. Absolutt en smak av sommer! 

Kløver-teen kan gjerne blandes med annen te. Man kan bruke teblader, urter, krydder, frukt eller bær. Jeg tror den er god sammen med grønn eller hvit te. Jeg tror også den passer veldig godt sammen med sitrus eller noe annet syrlig. Søt frukt eller andre blomster blir nok også godt. Skal man bruke søtning, tror jeg at det vil smake deilig med en god honning, gjerne Kjartans bringebærhonning.

Skal man blande kløver-teen med annen te, er det viktig at man tar hensyn til trekketiden til den teen som skal trekke kortest. Grønn og hvit te skal ikke trekkes så lenge, for da blir teen bitter. Sort te kan trekkes litt lengre. Så trekk dem enten hver for seg, eller ha oppi kløver-teen først, og det som skal trekke kortere mot slutten av trekketiden. Eventuelt kan du trekke all teen kun så lenge som den korteste trekketiden tilsier, men da vil du ikke få like mye smak og næringsstoffer ut av urtene.

Både rødkløver og hvitkløver inneholder nyttige næringsstoffer og er betennelseshemmende. Rødkløver kan hjelpe blant annet mot hoste, bronkitt, eksem, mestruasjonsplager og overgangsplager. Hvitkløver på sin side, kan blant annet brukes mot ulike mageplager, revmatiske smerter, hoste og feber. Du kan lese mer om rødkløver HER og om hvitkløver HER.

Har du laget din egen te noen gang? Har du lyst til å prøve?
Pleier du å plukke og spise ting fra naturen? Hva er din favoritt?

 

#Eldeendrikke #Inspirasjon #Kosthold #Helse #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Hjemmelaget  #Te #Rødkløver #Hvitkløver #Kløver #Urter #Villevekster #Gratismat #Natur #Naturligmat #Sanking #Dehydrator #Tekopp

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommentarer

Monica

05.03.2015 kl.06:28

Åååh, dette ga meg vår-og sommerlengsel 😊 Veldig mye fint du poster på bloggen din. Er nå blitt fast følger😄

Eldeen

11.05.2015 kl.11:56

Monica: Tusen takk! :-D Så koselig tilbakemelding. Jeg får prøve å bli litt flinkere til å oppdatere! ;-)

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits