Iskaffe med smak av sjokolade og karamell.

Det ser ut til at vi har sol og sommervarme i hele landet for tida. Da finnes det ingenting som er bedre enn noe kaldt å leske seg med, enten du er en av dem som elsker varmen over alt i verden, eller du kanskje er litt mer som meg. Jeg puster og peser og gleder meg til kjøligere dager, mens jeg selvsagt nyter sommeren og varmen så godt jeg kan, slik det er pålagt å gjøre. Det lykkes meg faktisk ganske godt. Hehe. ;-)

En av mine favoritter i varmen er hjemmelaga iskaffe, som er både kaldt og godt. Jeg følger som regel ingen oppskrift - jeg putter bare oppi det jeg har lyst på og det jeg har for hånden. I dag tenkte jeg at jeg skulle fortelle dere hvordan man gjør det, så kan dere nyte deilig iskaffe dere også. Oppskriften er ikke nøyaktig, her er det bare å humpe og slumpe til man får akkurat den smaken og konsistensen man liker best. Det er også mye rom for variasjoner - mer om det litt lenger ned!

 

Du trenger (for eksempel):
♥ Et par never isbiter
♥ Nok plantemelk til at det blir ca. 5 dl sammen med isbitene
♥ 4 små, myke dadler
♥ 1 scoop CaféCeps
♥ 1 ss Dandy Blend
♥ 1 ss rått kakaopulver
♥ 10 dråper Stevia English Toffee

Blend alt i en blender. Hvis du vil ha dadlene helt "smoothe" blender du dem sammen med litt væske først, deretter resten. Selv blender jeg gjerne alt på en gang, noe som gir bittesmå, karamellaktige biter av dadler i iskaffen. Mmm!

Denne varianten av iskaffe er noe du kan drikke med god samvittighet. Både rått kakaopulver og dadler er rike på mineraler, blant annet magnesium. Svetter du mye i sommervarmen kan du miste mye magnesium, noe som igjen kan gjøre deg slapp og sliten. Magnesium er også avgjørende for væskebalansen, som sørger for å holde kroppen din avkjølt når du er i aktivitet. Dette er bare ett av mange positive næringsstoffer som denne iskaffen kan bidra med. Men - husk å drikke masse vann også! Kaffe er vanndrivende, så det er viktig å fylle på med masse vann når det er så varmt som nå.

 

 

Forslag til variasjoner:

Isbiter:
Bruk gjerne mer eller mindre isbiter, eller bytt dem helt eller delvis ut med frosne biter av banan. Banan gir en tykkere, søtere og mer mettende iskaffe. Ellers kan du gjerne bruke isbiter av plantemelk eller kaffe for å slippe å "vanne ut" iskaffen. Isbiter av kokosvann vil gi en søtere iskaffe med med enda mer mineraler.

Plantemelk:
Her kan du bruke enten mandelmelk, soyamelk, havremelk, rismelk eller annen plantemelk. Vanlig kumelk går også, dersom du drikker det. Prøv gjerne med en skvett kokosmelk! Det gir en fetere og mer mettende iskaffe.

Dadler:
Mange tror de ikke liker dadler, og forbinder det med de brune, klissete greiene gamle folk gjerne spiser i jula. Pakk bort fordommene, og prøv. Det er stor forskjell på dadler og dadler - ikke bruk de som er tilsatt masse sukker. Dadler gir en deilig karamellsmak, og masse bra næring. Du kan bytte ut små, myke dadler med de store medjooldadlene om du vil, men i så fall anbefaler jeg å bløtlegge dem ei stund først, for å gjøre dem mykere. Bruk i så fall gjerne bløtleggingsvannet i iskaffen! Har du prøvd dadler, og liker ikke det, kan du droppe dem, men da mister du mye av karamellsmaken og sødmen.

CaféCeps:
Dette er en veldig finmalt, økologisk pulverkaffe som jeg kjøper på iHerb. I tillegg til kaffe, inneholder den andre sunne greier (som jeg ikke har merka noen smak av). Jeg bruker den fordi den smaker godt, og den er lett å blande ut i kalde drikker. Pulveret kan puttes rett i blenderen sammen med det andre. Istedenfor CaféCeps, må du gjerne bruke vanlig pulverkaffe eller best av alt: ekte espresso! Bruk i så fall kald kaffe, gjerne kaffe-isbiter. ;-)

Dandy Blend:
Dette er et finmalt pulver med blant annet løvetann, bygg, rug og sikorirot. Det smaker til forveksling likt kaffe, kan brukes på mange forskjellige måter og er supert som en erstatning eller et tillegg til kaffen hvis man (som meg) er sensitiv for koffein. Dandy Blend blir ikke bitter slik som kaffe, og har heller ikke syra som kan være hard for sensitive mager. Det står på produktsida og på pakken at Dandy Blend er glutenfritt, men jeg tør ikke å gå god for det siden det inneholder bygg og rug. For meg går det fint å bruke dette produktet, men jeg er kun intolerant, og tåler noen ting bedre enn andre. Har du ikke Dandy Blend, eller vil ikke bruke det, kan du bruke mer kaffe istedenfor - gjerne koffeinfri dersom du er sensitiv.

Rått kakaopulver:
Jeg får ofte spørsmål om man kan bruke vanlig kakaopulver istedenfor rått kakaopulver. Svaret er ja, men du får ikke de samme helsefordelene, og ikke den samme oppkvikkende effekten. I tillegg synes jeg ikke at vanlig kakaopulver smaker like godt som rått kakaopulver (men bruker gjerne vanlig, økologisk kakaopulver når jeg skal lage sjokoladekake eller andre ting som skal varmebehandles). Vil du ikke ha den oppkvikkende effekten, kan du bruke carobpulver istedenfor. Det smaker veldig likt som kakao/sjokolade, og er i tillegg søtere.

Stevia English Toffee:
Dette er flytende søtning (stevia) som kommer med en dråpeteller, så det er lett å dosere. Du kan droppe det helt, bruke mer eller mindre, eller du kan bruke en annen smak. Selv synes jeg karamellsmaken er kjempegod i iskaffe, men Stevia Vanilla Crème er også en sikker vinner her i huset. Annen søtning som passer bra i iskaffe er kokosnektar, yaconsirup, kokosblomstsukker eller ekstra dadler.

 



Hva spiser og drikker du i sommervarmen?
Liker du iskaffe? Vil du prøve denne?

#Eldeendrikke #Inspirasjon #Oppskrift  #Kosthold #Helse #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Hjemmelaget #Iskaffe #Kaffe #Drikke #Plantemelk #Isbiter #Dadler #Råkakao #CafeCeps #DandyBlend #iHerb #Stevia #Karamell #Sjokolade #Vegetarisk #Vegansk #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Glutenfri #Sommer #Sologsommer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 kommentarer

Kamilla Haaland

21.07.2014 kl.18:00

så digg ut!

Lilli

21.07.2014 kl.20:29

Så godt ut :)

Eldeen

14.08.2014 kl.23:03

Kamilla Haaland: Takk, det er det også! ;-)

Eldeen

14.08.2014 kl.23:03

Lilli: Takk! :-D Det er kjempegodt! :-D

Casinoboy

01.04.2015 kl.20:56

Tenkte bare ta en titt innom å ønske deg en flott Påske! Så ha en deilig påske! Kos deg - det blir tidsnok hverdag. Hilsen Markus.

Eldeen

11.05.2015 kl.11:59

Casinoboy: Tusen takk! :-D

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på Spotify



Norske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits