Allergiprodukter

Nttemelk

I innlegget jeg skreiv om alternativer til melk, nevnte jeg at det gr an lage sin egen nttemelk. P det tidspunktet ante jeg ingenting om hvordan, men for ikke s lenge siden s kom jeg over en oppskrift. Oppskriften fant jeg pbloggen VeganMisjonen,HER, og jeg anbefaler dere ta en titt p resten av bloggen ogs, for her var det mye spennende. :)


Mandelmelk.

Dette trenger du til ca. 1 liter ferdig melk:

* 2-2,5 dl mandler (2 dl gir "lettmelk" mens 2,5 dl gir en tykkere "helmelk")
* 7,5 dl kaldt, friskt vann
* En klype havsalt
* Evt. litt stning, f.eks. 2-3 ts agavenektar eller1-2 ts vaniljesukker

Slik gjr du det:
1. Bltlegg nttene over natten eller i 8 timer: Ha dem i en bolle og hell over kokende vann. Skyll dem godt i friskt vann og ta av skallet.Du kan gjerne beholde skallet p. Da blir melka pittelitt lysebrun, men like god!
2. Ha nttene og5 dl av vannet i en blender, kjr p full styrke til du ikke hrer romlingen av ntter i blenderen mer.
3. Tilsett resten av vannet, salt og eventuelt stning.Kjr s det fr blandet seg.
4. Sil blandingengjennom en nttemelkbag. Du kan bruke en finmasketsil om du ikke har nttemelkbag. Klem ut s mye av vsken som du klarer.
5. Hellmelka over p en ren flaske skylt med kokendevann.




Nttemelka holder seg i kjleskapet i ca. 5 dager. Du kan ogs prve lage melk av av hasselntter, cashewntter, macadamiantter eller parantter. Nttemassen som blir igjen kan du fryse ned eller oppbevare i kjleskapet i opptil fem dager, og denne massen kan brukes i ulike oppskrifter. Oppskrifter med nttemasse finner du ogs p VeganMisjonen, HER.

Jeg har ikke prvd lage nttemelk eller mandelmelk selv enda, men det tror jeg jammen at jeg skal gjre en gang. Jeg m bare g til innkjp av en melkeflaske og helst en nttemelkbag frst. =)

Alternativer til melk.

Det finnes utrolig mangealternativertilmelk, s her burde det vre mulig finne noe for enhver smak. Ikke alle er like gode drikke naturell, men mange egner seg allikevel fint til baking, sauser, frokostblandinger og s videre. Det mest vanlige er soyamelk, rismelk og havremelk. En kan ogs bruke kokosmelk eller mandelmelk. Hva en foretrekker er mye smak og behag, og det kan ofte kreve en liten tilvenningsperiode for bli vant til de nye smakene. Mitt tips er prve ut nye smaker med et pent sinn, og ikke forvente at det skal smake akkurat slik du er vant til. Det er ogs viktig huske p at de flestealternativer tilmelk m ristes godt fr bruk.

Dette innlegget kommer til oppdateres etter hvert.


HAVREMELK:

Solhavre, gammelt design:



Solhavre, nytt design:


Solhavren er min favoritt! Jeg foretrekker generelt havremelk foran andre melkeprodukter, uansett merke. Den er god p smak, har en fin konsistens og kan brukes til alt. Solhavren finnes kun p ICA. Den koster ca. 17-18 kroner for en liter her i Norge, men reiser du til Sverige koster den bare 13-14 svenske kroner. Solhavre er beriket med kalsium og vitamin A, D og B12. Den inneholder gluten, s om du er sensitiv for dette, s anbefaler jeg deg heller kjpe havremelk fra Oatly. Solhavre kan oppbevares i romtempetatur nr den er upnet, og etter pning holder den seg 3-4 dager i kjleskap.



SOYAMELK:

ICA:


Denne soyamelka har jeg kjpt p ICA Kvantum i Arvika, Sverige. Jeg har ikke funnet den noen steder i Norge. Denne er stet, og smaker derfor veldig stt. Jeg vil ikke anbefale den til matlaging, men derimot er den super til smoothies. Den er beriket med kalsium og vitaminer.


GoGreen:


GoGreen har mange gode produkter, og dette er ett av dem. De gangene jeg kjper soyamelk, kjper jeg som regel denne. Den er ustet, s jeg synes den er friskere og bedre p smak enn de som er tilsatt stning. Denne er ogs tilsatt kalsium, og det er jo et pluss. Jeg synes soyamelk blir litt vel tynn til brukes i sauser, s der bruker jeg heller havremelk. Derimot passer denne ypperlig til smoothies og frokostblandinger! Denne kan oppbevares i romtemperatur fr pning, og etter pning oppbevares den i kjleskap og er holdbar i ca. 4 dgn.

Gogreen har ogs en soyadrikk som heter Naturell + Kalsium. Den er helt ustet.



TofuLine:


Denne soyamelka har jeg kjpt p ICA Kvantum i Arvika, Sverige. Jeg har ikke sett den i Norge, men jeg veit at TofuLine har flere gode produkter tilgjengelig i Norge, s det er mulig at den finnes her et eller annet sted. Jeg har ikke smakt denne enda. Den er stet, s jeg kommer nok til bruke den i smoothie. Den er beriket med kalsium og vitamin A, B2, B12 og D2. Edit: Denne gikk dessverre ut p dato dagen etter at den blei kjpt, s jeg fikk ikke brukt den. Bedre lykke neste gang! :)


RISMELK:

Jeg har ingen bilder av rismelk tilgjengelig enda, for dette kjper jeg svrt sjelden. Jeg synes den er alt for tynn og alt for st, s etter min mening kan ikke rismelk brukes tli annet enn smoothie. Der er det nok flere som er uenige med meg, men som jeg skreiv innledningsvis: Her er det mye smak og behag.


KOKOSMELK:



Jeg skal rlig innrmme at jeg ikke har brukt s mye kokosmelk s langt. Jeg har rett og slett ikke tenkt over mulighetene - kokosmelk har for meg vrt noe jeg bare bruker i wok en sjelden gang i blant, for runde av smaken i en sterk saus. I det siste har jeg derimot ftt opp ynene for at kokosmelk er s mye mer enn bare det, s jeg har lovt meg selv utforske denne stien litt mer. Jeg veit at mange bruker kokosmelk i smoothie (fortrinnsvis fettredusert), og en kan ogs bruke en skvett kokosmelk i sausen istedenfor en flteskvett. Kokosmelk fes kjpt overalt, og du fr dem i bde sm og store bokser og pakninger.


MANDELMELK:

Mandelmelk har jeg aldri smakt, og jeg veit heller ikke hvor en fr tak i det.Jeg ville nok lett i en helsekostforretning frst og fremst. Jeg veit ganske lite om mandelmelk, men jeg har lest en gang at det gr an lage sin egen nttemelk. Jeg skal prve finne ut mer om dette etter hvert.


Det finnes fremdeles mange varianter jeg ikke har tatt med i dette innlegget, men det kommer etter hvert.

Allergiprodukter: Intro.

For litt over et r siden, kutta jeg ut alt av melk i maten. Mange mennesker har laktoseintoleranse, men for min del er det ikke laktosen som er verst, men melkeproteinet. Der finnes det nemlig et stoff som heter kasein, og dette skaper trbbel i systemet for min del. For de som er laktoseintolerante finnes det masse laktosefrie og laktosereduserte meieriprodukter rundt omkring.Siden jeg ikke kan spise disse og dermed ikke har et grunnlag til kunne uttale meg om dem, kommer jeg nok ikke til skrive s mye om dem. Derimot tenkte jeg at jeg skulle lage noen innlegg om de allergiproduktene jeg kan spise/drikke.

Grunnen til at jeg vil skrive om dette, er at da jeg selv slutta med melk, s synes jeg det var fryktelig vanskelig vite hva jeg kunne erstatte med hva, og hvor jeg kunne finne de ulike produktene. Jeg har alltid vrt veldig glad i meieriprodukter, og syntes at det var helt forferdelig kutte ut melk fra kostholdet mitt, selv om det har gjort meg friskere. Jeg faller fremdeles for fristelsen en gang i blant, og jeg angrer nesten like mye hver gang. Det er virkelig veldig sjelden at det er verdt det. Det finnes s mange gode produkter p markedet, at det skulle vre undvendig dytte i seg ting en ikke tler.

Det eneste jeg synes kan vre virkelig vanskelig erstatte er ost. Det finnes en del osteerstatninger, men noen av dem smaker forferdelig, og det er ikke s veldig mye velge blant. Delikatesseoster kan en bare kikke langt etter, og det er ogs vanskelig erstatte produkter som ricotta, cottage chese, mascarpone og s videre.Der er ogs forferdelig dyrt med melkefri ost, men en gang i blant er det verdt det.

Mine beste tips til alle dere som har matintoleranser eller allergier, eller som mistenker at dere har det er:
* Les alt du kommer over av informasjon, tips og rd.
* Prv samle gode oppskrifter som ikke inneholder ting du ikke tler.
* Les alltid innholdsfortegnelsen p det du spiser, i alle fall i begynnelsen. Det utrolig hvor mye rart som inneholder f.eks. melk.
* Prv masse ulike produkter. Smaker du for eksempel en type soyamelk og den er pyton, kan detallikevel hende at du liker det neste merket du prver.

Vel, jeg skal i alle fall gjre mitt beste i opplyse verden om hvilke produkter som finnes der ute, og s skal jeg gjre s godt jeg kan med oppdatere etter hvert - nr jeg har tid og lyst. Veit dere om produkter som jeg burde ha med, s kom gjerne med dem. :)



Bildet fant jeg her, og s redigerte jeg det litt for at det skulle passe til mitt bruk.

Sk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Hland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vr Flux, i et koselig lite hus p Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vrt frste barn. Vanligvis gjr jeg slikt som man m og slikt som er gy. Blogge gjr jeg fordi jeg elsker skrive og noen ganger trenger gjre det jeg elsker. Nr det er sagt, br det ogs nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til fatte meg i korthet, og at aktiviteten her p bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, gr det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger ogs om hverdagen, hobbyene mine og om det ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vrt ufrivillig hjemmevrende pga. sykdom siden vren 2010, og prver gjre det beste ut av situasjonen, blant annet ved ha et godt kosthold og glede meg over de sm tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst p kjpe produkter som ikke er testa p dyr, samtidig som de helst skal vre reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke p linkene under for flge bloggen min p facebook og bloglovin'. Der ligger ogs en rabattkode som du kan bruke frste gangen du handler p iHerb. Sjekk ogs ut de forskjellige kategoriene bloggen min bestr av. :-) Jeg hper du vil trives p bloggen min! Lurer du p noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail p supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til svare, men jeg prver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler p iHerb

Handle p iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Flg meg p Instagram

Flg meg p Weheartit

Flg meg p Spotify



Norske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits