Allergiprodukter

Nøttemelk

I innlegget jeg skreiv om alternativer til melk, nevnte jeg at det går an å lage sin egen nøttemelk. På det tidspunktet ante jeg ingenting om hvordan, men for ikke så lenge siden så kom jeg over en oppskrift. Oppskriften fant jeg på bloggen VeganMisjonen, HER, og jeg anbefaler dere å ta en titt på resten av bloggen også, for her var det mye spennende. :)


Mandelmelk.

Dette trenger du til ca. 1 liter ferdig melk:

* 2-2,5 dl mandler (2 dl gir "lettmelk" mens 2,5 dl gir en tykkere "helmelk")
* 7,5 dl kaldt, friskt vann
* En klype havsalt
* Evt. litt søtning, f.eks. 2-3 ts agavenektar eller 1-2 ts vaniljesukker

Slik gjør du det:
1. Bløtlegg nøttene over natten eller i 8 timer: Ha dem i en bolle og hell over kokende vann. Skyll dem godt i friskt vann og ta av skallet. Du kan gjerne beholde skallet på. Da blir melka pittelitt lysebrun, men like god!
2. Ha nøttene og 5 dl av vannet i en blender, kjør på full styrke til du ikke hører romlingen av nøtter i blenderen mer.
3. Tilsett resten av vannet, salt og eventuelt søtning. Kjør så det får blandet seg.
4. Sil blandingen gjennom en nøttemelkbag. Du kan bruke en finmasket sil om du ikke har nøttemelkbag. Klem ut så mye av væsken som du klarer.
5. Hell melka over på en ren flaske skylt med kokende vann.
Nøttemelka holder seg i kjøleskapet i ca. 5 dager. Du kan også prøve å lage melk av av hasselnøtter, cashewnøtter, macadamianøtter eller paranøtter. Nøttemassen som blir igjen kan du fryse ned eller oppbevare i kjøleskapet i opptil fem dager, og denne massen kan brukes i ulike oppskrifter. Oppskrifter med nøttemasse finner du også på VeganMisjonen, HER.

Jeg har ikke prøvd å lage nøttemelk eller mandelmelk selv enda, men det tror jeg jammen at jeg skal gjøre en gang. Jeg må bare gå til innkjøp av en melkeflaske og helst en nøttemelkbag først. =)

Alternativer til melk.

Det finnes utrolig mange alternativer til melk, så her burde det være mulig å finne noe for enhver smak. Ikke alle er like gode å drikke naturell, men mange egner seg allikevel fint til baking, sauser, frokostblandinger og så videre. Det mest vanlige er soyamelk, rismelk og havremelk. En kan også bruke kokosmelk eller mandelmelk. Hva en foretrekker er mye smak og behag, og det kan ofte kreve en liten tilvenningsperiode for å bli vant til de nye smakene. Mitt tips er å prøve ut nye smaker med et åpent sinn, og ikke forvente at det skal smake akkurat slik du er vant til. Det er også viktig å huske på at de fleste alternativer til melk må ristes godt før bruk.

Dette innlegget kommer til å oppdateres etter hvert.


HAVREMELK:

Solhavre, gammelt design:Solhavre, nytt design:


Solhavren er min favoritt! Jeg foretrekker generelt havremelk foran andre melkeprodukter, uansett merke. Den er god på smak, har en fin konsistens og kan brukes til alt. Solhavren finnes kun på ICA. Den koster ca. 17-18 kroner for en liter her i Norge, men reiser du til Sverige koster den bare 13-14 svenske kroner. Solhavre er beriket med kalsium og vitamin A, D og B12. Den inneholder gluten, så om du er sensitiv for dette, så anbefaler jeg deg å heller kjøpe havremelk fra Oatly. Solhavre kan oppbevares i romtempetatur når den er uåpnet, og etter åpning holder den seg 3-4 dager i kjøleskap.SOYAMELK:

ICA:


Denne soyamelka har jeg kjøpt på ICA Kvantum i Arvika, Sverige. Jeg har ikke funnet den noen steder i Norge. Denne er søtet, og smaker derfor veldig søtt. Jeg vil ikke anbefale den til matlaging, men derimot er den super til smoothies. Den er beriket med kalsium og vitaminer.


GoGreen:


GoGreen har mange gode produkter, og dette er ett av dem. De gangene jeg kjøper soyamelk, kjøper jeg som regel denne. Den er usøtet, så jeg synes den er friskere og bedre på smak enn de som er tilsatt søtning. Denne er også tilsatt kalsium, og det er jo et pluss. Jeg synes soyamelk blir litt vel tynn til å brukes i sauser, så der bruker jeg heller havremelk. Derimot passer denne ypperlig til smoothies og frokostblandinger! Denne kan oppbevares i romtemperatur før åpning, og etter åpning oppbevares den i kjøleskap og er holdbar i ca. 4 døgn.

Gogreen har også en soyadrikk som heter Naturell + Kalsium. Den er helt usøtet.TofuLine:


Denne soyamelka har jeg kjøpt på ICA Kvantum i Arvika, Sverige. Jeg har ikke sett den i Norge, men jeg veit at TofuLine har flere gode produkter tilgjengelig i Norge, så det er mulig at den finnes her et eller annet sted. Jeg har ikke smakt denne enda. Den er søtet, så jeg kommer nok til å bruke den i smoothie. Den er beriket med kalsium og vitamin A, B2, B12 og D2. Edit: Denne gikk dessverre ut på dato dagen etter at den blei kjøpt, så jeg fikk ikke brukt den. Bedre lykke neste gang! :)


RISMELK:

Jeg har ingen bilder av rismelk tilgjengelig enda, for dette kjøper jeg svært sjelden. Jeg synes den er alt for tynn og alt for søt, så etter min mening kan ikke rismelk brukes tli annet enn smoothie. Der er det nok flere som er uenige med meg, men som jeg skreiv innledningsvis: Her er det mye smak og behag.


KOKOSMELK:Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har brukt så mye kokosmelk så langt. Jeg har rett og slett ikke tenkt over mulighetene - kokosmelk har for meg vært noe jeg bare bruker i wok en sjelden gang i blant, for å runde av smaken i en sterk saus. I det siste har jeg derimot fått opp øynene for at kokosmelk er så mye mer enn bare det, så jeg har lovt meg selv å utforske denne stien litt mer. Jeg veit at mange bruker kokosmelk i smoothie (fortrinnsvis fettredusert), og en kan også bruke en skvett kokosmelk i sausen istedenfor en fløteskvett. Kokosmelk fåes kjøpt overalt, og du får dem i både små og store bokser og pakninger.


MANDELMELK:

Mandelmelk har jeg aldri smakt, og jeg veit heller ikke hvor en får tak i det. Jeg ville nok lett i en helsekostforretning først og fremst. Jeg veit ganske lite om mandelmelk, men jeg har lest en gang at det går an å lage sin egen nøttemelk. Jeg skal prøve å finne ut mer om dette etter hvert.


Det finnes fremdeles mange varianter jeg ikke har tatt med i dette innlegget, men det kommer etter hvert.

Allergiprodukter: Intro.

For litt over et år siden, kutta jeg ut alt av melk i maten. Mange mennesker har laktoseintoleranse, men for min del er det ikke laktosen som er verst, men melkeproteinet. Der finnes det nemlig et stoff som heter kasein, og dette skaper trøbbel i systemet for min del. For de som er laktoseintolerante finnes det masse laktosefrie og laktosereduserte meieriprodukter rundt omkring. Siden jeg ikke kan spise disse og dermed ikke har et grunnlag til å kunne uttale meg om dem, kommer jeg nok ikke til å skrive så mye om dem. Derimot tenkte jeg at jeg skulle lage noen innlegg om de allergiproduktene jeg kan spise/drikke.

Grunnen til at jeg vil skrive om dette, er at da jeg selv slutta med melk, så synes jeg det var fryktelig vanskelig å vite hva jeg kunne erstatte med hva, og hvor jeg kunne finne de ulike produktene. Jeg har alltid vært veldig glad i meieriprodukter, og syntes at det var helt forferdelig å kutte ut melk fra kostholdet mitt, selv om det har gjort meg friskere. Jeg faller fremdeles for fristelsen en gang i blant, og jeg angrer nesten like mye hver gang. Det er virkelig veldig sjelden at det er verdt det. Det finnes så mange gode produkter på markedet, at det skulle være unødvendig å dytte i seg ting en ikke tåler.

Det eneste jeg synes kan være virkelig vanskelig å erstatte er ost. Det finnes en del osteerstatninger, men noen av dem smaker forferdelig, og det er ikke så veldig mye å velge blant. Delikatesseoster kan en bare kikke langt etter, og det er også vanskelig å erstatte produkter som ricotta, cottage chese, mascarpone og så videre. Der er også forferdelig dyrt med melkefri ost, men en gang i blant er det verdt det.

Mine beste tips til alle dere som har matintoleranser eller allergier, eller som mistenker at dere har det er:
* Les alt du kommer over av informasjon, tips og råd.
* Prøv å samle gode oppskrifter som ikke inneholder ting du ikke tåler.
* Les alltid innholdsfortegnelsen på det du spiser, i alle fall i begynnelsen. Det utrolig hvor mye rart som inneholder f.eks. melk.
* Prøv masse ulike produkter. Smaker du for eksempel en type soyamelk og den er pyton, kan det allikevel hende at du liker det neste merket du prøver.

Vel, jeg skal i alle fall gjøre mitt beste i å opplyse verden om hvilke produkter som finnes der ute, og så skal jeg gjøre så godt jeg kan med å oppdatere etter hvert - når jeg har tid og lyst. Veit dere om produkter som jeg burde ha med, så kom gjerne med dem. :)Bildet fant jeg her, og så redigerte jeg det litt for at det skulle passe til mitt bruk.

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits