Kosthold

Et besøk på Røtter på St.Hanshaugen.

Onsdag denne uka tilbragte jeg dagen i Oslo. Først med flotte jenter, og deretter med min kjære da jentene hadde dratt hjem og han var ferdig på jobb. Vi dro innom Røtter på St. Hanshaugen for første gang - og det blir definitivt ikke den siste! Vi skulle egentlig bare ha Johannesbrødkjernemel, men kom ut med to bæreposer med mat.

Til å være en helsekostbutikk var dette en stor og utrolig velfylt butikk. Her var det et rikt utvalg av økologisk mat, te og krydder av god kvalitet, vegetar-/veganprodukter, kosttilskudd, supermat og rawfood. Jeg følte at jeg hadde dødd og kommet til himmelen da jeg var omringa av så mye spennende kvalitetsmat! Her fant vi både ting vi hadde lett etter uten hell andre steder, og flere ting som var helt nye for oss.

Prisene var variende - noen var i overkant stive etter min smak, noe det ofte er i helsekostbutikker, mens andre var ikke så ille. Betjeningen var kjempehyggelig og det var i det hele tatt en opplevelse å ta turen innom - jeg kunne gått der og kikka i timesvis! For ikke å snakke om den deilige duften av te og krydder som møtte oss da vi kom inn døra. ♥

 


Dette er det som blei med hjem. I tillegg kjøpte vi hver vår veganske og glutenfrie is og hver vår økologiske energidrikk.Det eneste vi egentlig skulle ha: Johannesbrødkjernemel.Tahini skulle vi forsåvidt også ha, men hadde tenkt å kjøpe det i en annen butikk. Siden vi fant en økologisk variant på Røtter, så kjøpte vi det heller der. :-)

 

Jeg kjøpte et glass Streich med basilikum på Oslo Vegetarfestival 2013, og har lett etter det i alle helsekostbutikker jeg har vært innom siden. Endelig fant jeg det! Det blei to glass av denne. Dette er et vegansk smørepålegg basert på solsikkekjerner, og det er kjempegodt!

 

De hadde mange andre varianter av Streich også, så jeg tok med denne med ruccola og tomat.

 

Tok også med meg denne med ruccola.En naturell variant.Et stort glass med økologisk eplemos bestående av 100 % epler fikk også være med hjem.Økologisk mos av 100 % eple og mango fikk også bli med.En annen kunde sa at dette var verdens beste honning, så da måtte jeg selvfølgelig ta med meg et glass av den også. Jeg har smakt mye god honning i mitt liv og har blitt relativt kresen, men jeg er tilbøyelig til å si meg enig med mannen i butikken. Den er kaldslynga (rå), norsk og utrolig luftig/porøs i konsistensen. Smaken er mild og fin, og den smelter på tunga. Kaldslynga honning er mye mer potente saker enn den vanlige honningen dere finner i butikken (som er varmebehandla og død). Dette er levende mat, og helt supert om man er litt forkjøla eller sår i halsen. Eller om man bare har lyst på noe søtt. :-)På kalde dager er det lite som kan måle seg med en kopp chai, helst en chai latte med soyamelk. Denne økologiske varianten fikk bli med oss hjem, og jeg gleder meg til å prøve den.Denne økologiske chai'en blei også med oss hjem, og den har jeg rukket å drikke flere kopper av allerede. Den er nydelig! :-)Denne teen blei også med hjem.Enda en chai! Denne er også god. :-)Vegansk buljong uten gluten, uten gjær og med mindre salt enn vanlig buljong. Den kombinasjonen er ikke alltid like lett å finne!Sorte kikerter har vi aldri prøvd før, så det måtte vi selvsagt også ha med.Hampfrø er ingen ny matvare for oss, men akkurat denne er ny for oss. Tidligere har jeg kun handla det fra utlandet. Hampfrø med skall som man kjøper fra utlandet kan som regel ikke brukes til spiring, men det kan denne! Jeg elsker friske spirer, og er spent på denne. Man kan også spise frøene som de er, og skallet er rikt på fiber.

 

Røtter har hjemmeside HER og facebookside HER. Jeg er på ingen måte sponsa - jeg ønsker bare å dele en fantastisk handleopplevelse med dere, og håper at dere kan ha like mye glede av en tur i denne butikken som jeg hadde. :-)

Har du vært i denne butikken tidligere? Hva synes du?
Veit du om noen andre gode helsekostbutikker? Hvilke/hvor?
Hva pleier du å handle i helsekostbutikker? Har du prøvd noen av disse tingene?
Hva er din favorittbutikk?

Kunnskapskanalen: "Ribbefett og hjerneføde"

For alle de som er opptatt av kosthold, så anbefaler jeg dere på det sterkeste å se DETTE foredraget av Berit Nordstrand. Det er et av de bedre foredragene jeg noen gang har sett, og hun snakker på en engasjerende og enkel måte, slik at også vi vanlige dødelige kan forstå hva hun mener.

Foredraget blei sendt på NRK2 lørdag 22. desember 2012 og det er på NRK sine nettsider at vi kan finne det tilgjengelig nå. Det varer i 1 time og 20 minutter og det er vel anvendt tid. Her kan du virkelig få noen gode tips om hvordan du raskt og enkelt kan lage mat som gir kroppen det den trenger for å holde seg frisk og full av energi. Det er ikke så vanskelig som mange tror, men det krever selvsagt at man tenker seg litt om og legger inn litt egeninnsats for å komme inn i nye rutiner. Enkle grep - store forandringer!

 

Programinformasjon:
"I en hektisk hverdag prega av halvfabrikata, "rask" mat og mer eller mindre seriøse kostholdseksperter i alle medier ønsker Kunnskapsbyen å rette søkelyset mot moderne kosthold. Hvilke problemer det skaper for oss og hvilke løsninger som finnes for et sunt og gledesfylt forhold til mat basert på forskning og vitenskap. Og kanskje den gode, gamle julematen har sine fordeler når alt kommer til alt? Berit Nordstrand er seksbarnsmor, overlege ved St. Olavs Hospital og kostholdsrådgiver. Produsert av NTNU"

Kunnskapskanalen er et samarbeidsnettverk for fagformidling mellom universiteter, høgskoler og forskningsinstitusjoner.

 

Berit Nordstrand fokuserer på rein og naturlig mat og jeg oppfatter henne ikke som hysterisk i verken den ene eller den andre retninga. Det er blant annet det jeg liker så godt med henne. Dessuten kan jeg ikke annet enn å bli overbevist om at hun må ha rett i det meste hun sier, for å være seksbarnsmor og se så smashing ut som hun gjør, det er rimelig imponerende! DENNE artikkelen fra 2010 er også verdt å ta en titt på. Berit Nordstrand har gitt ut boka "Mat med mer" og bloggen hennes kan dere finne HER.

 

Bildet er lånt HER.

Økologisk geitost fra Ommang Søndre.

Som jeg fortalte i blogginnlegget mitt om Matstreif, så kjøpte jeg en økologisk geitost da jeg var der, og den var så god at jeg synes at den fortjener sitt helt eget innlegg. Jeg synes det er vanskelig å beskrive smaken - men den var rein og kraftig og konsistensen var litt "smuldrete" på en måte. Akkurat som god geitost skal være, synes jeg.

 

Jeg kjøpte geitost fra Ommang Søndre - den minste klumpen de hadde! Har delt med min kjære, som plutselig fant ut at han liker brunost han også. ♥Økologisk mat er best! ♥Innpakka i plast inni gråpapiret....Og selve osten er dekka av voks, som man selvsagt fjerner før man spiser osten....Kontrasten mellom voks og ikke noe voks. :D...Deilige skiver med brunost!M-m-m!Åååh, himmel! Nystekte, glutenfrie boller med brunost. Lykke! ♥

 

Jeg tåler jo ikke melk, så jeg spiser vanligvis ikke noe med noen som helst form for animalsk melk i. Det går heldigvis helt fint. Ost er mitt svake punkt når det gjelder å holde seg unna melk, og da særlig brunost. Når det går for lenge uten at jeg spiser brunost, begynner jeg seriøst å drømme om det om natta - det er helt ille. Jeg kan finne på å lukke øynene, si "sim salabim, brunost!" og nesten begynne å grine når jeg åpner øynene og ser at det ikke er noen brunost der, iherdige trylleforsøk til tross.

Da jeg kutta ut melka "for godt" 1.2.2011 (etter å ha hatt noen sprekker etter at jeg kutta den ut i mars 2009), bestemte jeg meg for at jeg skulle være supernazi og holde meg 100 % unna i et år, og at jeg deretter skulle prøve ut ekte geitost og se om jeg kanskje kunne tåle det noe bedre enn produkter med kumelk. Det gjorde jeg, så jeg bestemte meg for at jeg har lov til å kjøpe to brunoster i året som jeg kan kose meg med når jeg uansett bare er hjemme og ikke skal være sammen med andre mennesker. Ja, for selv om jeg tåler geitemelk en del bedre enn kumelk, så tåler jeg ikke geitemelk heller, nemlig. Foreløbig sørger den påfølgende magevondten for at jeg ikke overskrider maksgrensa på to geitoster i året, hehe.

Jeg bestemte meg forresten i samme slengen (i 2011) for å se om jeg kanskje kunne tåle små mengder økologisk Rørossmør og andre økologiske melkeprodukter uten masse tullball i, men turte ikke å prøve på det før nå nylig. Lang og smertefull historie kort: Det blei med den ene gangen. Haha!

Er du like glad i brunost som jeg?

Mine skatter fra Matstreif + bilder fra arrangementet.

Som jeg nevnte for dere i et tidligere innlegg, så var jeg en liten tur på Matstreif lørdag 15. september. Jeg orka ikke å være der så lenge, men jeg fikk i alle fall tak i de få tingene jeg skulle ha og litt til. Det var utrolig mye å se på, men det var også utrolig mye folk, så det var ikke bare-bare å komme seg inntil de ulike bodene, hehe.

 

Jeg fikk en søt liten handlepose til alle tingene mine. :) Det var Bondens Marked jeg egentlig skulle på, men da jeg undersøkte, så var de en del av Matstreif akkurat denne lørdagen. Jeg har aldri vært på Bondens Marked før, men jeg vil tro at Matstreif var et vesentlig større arrangement og at det kanskje går litt roligere for seg de dagene det "bare" er Bondens Marked.

 

Jeg kjøpte med meg Funky Fresh Foods sin kokebok "RAW", som jeg har gleda meg så innmari til skulle komme ut. Boka er spekka med nyttig informasjon, deilige oppskrifter og fristende bilder. Jeg gleder meg til å prøve ut noen av oppskriftene og er stolt av å ha denne i bokhylla mi.I boden til Funky Fresh Foods kjøpte jeg en hampsjokolade fra SanaBona også. Jeg kjøper svært sjelden sjokolade med rårørsukker i, men gjorde et unntak denne gangen. Den var ikke så god som jeg hadde forestilt meg at den skulle være - jeg elsker jo både sjokolade og hampfrø, så jeg hadde ganske høye forventninger. Den var ganske tørr og litt syrlig i smaken. Den gikk ut på dato rundt de dager jeg kjøpte den, så det er mulig det var derfor den smakte litt "tamt". Jeg har hørt fine ting om denne tidligere, så det er mulig jeg gir den en ny sjanse seinere, men da skal jeg sørge for å kjøpe en som er litt ferskere.Jeg plukka med meg noen gratismagasiner også. Temmelig stor kontrast på forsida til "Ren Mat" og "Noahs vegetarmagasin". Ingen tvil om at jeg foretrekker den sistnevnte forsida! Hehe. :)Sist, men ikke minst, så kjøpte jeg ekte, økologisk geitost (brun). Jeg tåler jo ikke melk, men geitemelk fungerer en del bedre enn kumelk. Siden brunost er noe av det desidert beste jeg veit om og det ikke akkurat finnes noe vegetabilsk alternativ til brunost, så har jeg unnet meg ekte, brun geitost et par ganger etter at jeg kutta ut melka. :)

Prøvde å ta litt bilder fra selve arrangementet også, men det var lettere tenkt enn gjort, siden det var så mye folk der! Her kommer i alle fall de bildene som blei sånn passe. :)

 

Litt av boden til Eventyrsmak - Matglede fra Kunstnerdalen.

 

Deler av en bod hvor de solgte sjømat.Ferske grønnsaker!Enda mer ferske grønnsaker!Hadde garantert kjøpt meg en brownie om de ikke hadde vært utsolgt for øyeblikket - blir ikke stort bedre enn dette! :DJosefine Andrén fra Funky Fresh Foods serverte smoothies som en Gud!Litt reklame for Bondens Marked. :)Krydder og teer - mmmm!...Og et oversiktsbilde fra deler av arrangementet!

Var du på Matstreif i år?

Pirkearbeid: Kapselfylling!

Etter en lang og krevende dag i går, orker jeg ikke så mye i dag. Jeg prøver å gjøre litt nytte for meg allikevel, så jeg har brukt tre timer av dagen i dag på å fylle til sammen 600 tomme kapsler: 350 små kapsler med C-vitamin og 250 store kapsler med gurkemeie. Ikke det morsomste jeg har gjort noen gang, men nå har jeg fylte kapsler for en hel evighet fremover, og jeg har fått noe ut av dagen selv om jeg er sliten og ikke har orka så mye. Vinn-vinn!

C-vitamin er et vannløselig vitamin, og "alle" veit at C-vitaminer er spesielt viktige om høsten og vinteren når forkjølelsene står i kø. Vitaminet er dessuten viktig for oppbygningen og vedlikeholdet av kroppens bindevev, og er også nødvendig i reguleringen av kroppens jernopptak og fettforbrenning.

C-vitamin er en antioksidant som nøytraliserer og uskadeliggjør frie radikaler - noe som vil si at C-vitamin styrker immunforsvaret vårt. Vitaminet inngår også i dannelsen av signalstoffer i nervesystemet vårt - og er i det store og det hele med på en hel masse bra i kroppen. C-vitaminer finner vi blant annet i kiwi, appelsiner, jordbær, solbær, brokkoli og spinat. Det beste er selvsagt å få C-vitaminer fra naturlige kilder, men noen ganger kan det være greit å supplere litt med et tilskudd i tillegg.

C-vitaminpulveret jeg har brukt i kapslene er i overkant heftig for magen min hvis jeg bruker anbefalt dose, så jeg har hatt det stående i skapet i en evighet. Nå har jeg har fylt dem i de minste kapslene jeg fikk tak i, og håper at jeg skal kunne bruke dem da. Hvis ikke, så tåler i alle fall samboeren min det. Til vanlig bruker jeg Amla-C, som jeg har i den grønne drikken min som jeg drikker hver morgen, og som fungerer mye bedre sammen med magen min enn noe annet C-vitaminprodukt jeg noen gang har prøvd.

 

 

Gurkemeie (Cucuma longa) er det gule krydderet som vanligvis brukes i indiske karriretter. I forskning har det vist seg å være et mer effektivt anti-inflammatorisk middel enn steroidemedisiner når du har å gjøre med akutt betennelse. Dens viktigste terapautiske ingrediens er curcumin. Forskning viser at curcumin undertrykker smerten gjennom en lignende mekanisme som stoffer som COX-1- og COX-2-hemmere (uten skadelige bivirkninger). Gurkemeie er "naturens kortison" og kan også ha positiv effekt på vektreduksjon.

Gurkemeie har jeg fylt i noen større kapsler, så slipper jeg å ta så mange. Siden jeg har fibromyalgi og har slitt en del med senebetennelser, så ønsker jeg å få i meg gurkemeie på daglig basis, i håp om å redusere smerter og betennelser noe. Tidligere har jeg laget DENNE superdrikken, men jeg er dessverre ikke så flink til å spise/drikke gurkemeie hver dag. Derfor tenkte jeg at det kunne være en god idé å fylle opp tomme kapsler som jeg legger i dosettene mine sammen med det andre jeg må ta, for da er jeg sikker på å få i meg litt gurkemeie hver dag. Jeg er spent på å se om jeg merker noen forskjell!

Jeg har bare brukt helt vanlig gurkemeie som jeg har kjøpt i en kjempestor pose fra en "innvandrerbutikk". I slike butikker (gjerne indiske) selger de masse forskjellige krydder i store poser til en billig penge. Man får også billig, økologisk gurkemeie på iHerb, HER.

 

 

Det finnes visst egne kapselfyllere - jeg er usikker på hvordan de virker og hvordan man bruker dem. Selv tar jeg bare på meg engangshansker for å unngå fukt i pulveret og på kapslene, fyller ei lita skål med tomme kapsler, ei lita skål med pulveret jeg skal bruke og setter ei lita skål ved siden av til fylte kapsler. Bruk gjerne et brett eller en tallerken under. Fyll gjerne glasset du skal bruke til oppbevaring av kapslene med tomme kapsler før du heller dem i ei lita skål, så veit du hvor mange det er plass til i glasset.

Jeg drar kapslene fra hverandre, fyller den største delen, og setter de sammen. Når man kjenner et lite "klikk" er kapselen låst. Så putter jeg den fylte kapselen i skåla for fylte kapsler. Når jeg har fylt alle kapslene, putter jeg dem i ei lita sil (noen av gangen) og rister av overflødig pulver som har fulgt med, før jeg heller dem over i et glass. Hvis du bruker en tallerken eller lignende som underlag når du holder på, kan du enkelt helle pulveret du søler tilbake i boksen/posen, og slipper å sløse bort mer enn nødvendig. ;)

Å fylle kapsler selv er ganske tidkrevende, men det er ofte billigere enn å kjøpe ferdige kapsler, så hvis du vil spare noen kroner er det lurt å gjøre det selv. En kan jo gjøre det mens en ser en film eller hører på ei lydbok for eksempel, så blir det ikke så kjedelig å holde på. En annen fordel med å fylle egne kapsler, er at ting som smaker dritt (hehe) og som vanligvis ikke selges i kapsler, blir lettere å få i seg. Jeg bruker maca hver dag, og det er mye lettere å få det i seg nå som jeg har begynt å fylle det i kapsler, enn da jeg blanda det ut med vann og drakk det. Maca smaker nemlig helt pyton synes jeg - det gikk ned, men det var ikke godt. Alle de grønne pulverne mine bruker jeg vanligvis i pulverform fordi det gjør det lettere for kroppen å ta det opp, men når man skal på tur synes mange det er greit å ha med seg slikt i kapsler istedenfor som pulver.

 

 

Har du fylt dine egne kapsler noen gang? Hva fylte du dem med?

 

Kilde til informasjon om C-vitamin: Apotek 1 - Vitamin C.
Kilde til informasjon om gurkemeie: Artikkelen "13 foods that fight pain".

Oslo Vegetarfestival - 23. juni 2012.

Oslo Vegetarfestival arrangeres for 3. gang lørdag 23. juni, og i år som i fjor fikk jeg en forespørsel fra en av arrangørene om jeg ville skrive et blogginnlegg om festivalen for å spre det glade budskap. Det vil jeg selvfølgelig gjøre. Jeg var på festivalen i fjor, og koste meg så masse at jeg har gledet meg til årets festival siden det. Nå er det under to uker igjen, og jeg gleder meg som en liten unge.

 

Veganske grillpølser og spyd.

 

Oslo Vegetarfestival inviterer nysgjerrige til å komme og se hvor godt det kan være å spise miljøvennlig - og ikke minst dyrevennlig. Med et økende fokus på helse, miljø og dyrevelferd er vegetarisme virkelig i vinden, og selv om jeg ikke er vegetarianer selv, veit jeg at festivalen blir både lærerik og inspirerende. Gründerne ønsker å favne bredt og inviterer både mennesker som ønsker å spise litt mer vegetarisk og de som allerede er vegetarianere eller veganere, til å delta på festivalen. Dette gjenspeiles også i festivalprogrammet hvor det er kokkekurs og foredrag for både nybegynnere og de med lang erfaring.

 

Salg av grillmat.

 

Festivalen varer fra kl. 10:00 til kl. 18:00, det koster bare 50 kroner å komme inn, og dette inkluderer både kokkekurs og foredrag. Det er imidlertid ikke alle som mulighet til å ta kort på festivalen, så en må huske å ta med seg nok kontanter. I tillegg til å delta på kokkekurs og smake på maten som blir laget på kursene vil en også kunne spise på en eller flere av de mange matserveringsbodene på festivalen. Her serveres alt fra råkostgourmetmiddager til veganske muffins som ser ut som små kunstverk. Da jeg var der i fjor, syntes jeg at det var så fantastisk deilig at jeg kunne kjøpe både sjokolade og middag uten å være redd for å få i meg noe jeg ikke tålte - det var nemlig ikke noe problem å få tak i mat uten gluten og melk. Dessuten smakte maten helt fantastisk. 

 

Grillspyd med tempeh, soyafiléer, brokkoli, ananas, sjalottløk og cherrytomater.

 

Oslo Vegetarfestival ble arrangert for første gang i 2010, da dukket 1100 personer opp på festivalen. Det var over dobbelt så mange som arrangørene hadde turt å håpe på, og utstillerne solgte ut på en-to-tre. Derfor flytta de festivalen til Fabrikken, som også er lokalet for årets festival. For mer informasjon om festivalen, ta en titt på hjemmesiden deres, facebooksiden deres og facebookarrangementet for årets festival. På hjemmesiden deres ligger både veibeskrivelse og en oversikt over kurs, foredrag og utstillere. Hvordan jeg hadde det der i fjor, kan dere lese mer om HER. Bildene jeg har brukt i dette innlegget, fikk jeg tilsendt fra en av arrangørene, Heidi Røneid.

 

Vegansk grilltallerken.

 

Veganske cupcakes.

Har du tenkt deg på Vegetarfestivalen i år?

Hva spiser jeg når jeg ikke kan spise melk, gluten og sukker?

I 2009 kutta jeg ut alt av melkeprodukter etter råd fra en behandler, og da jeg kom inn på smertepoliklinikken i 2010 fikk jeg beskjed om at jeg burde kutte ut gluten og sukker i tillegg. Jeg er ikke allergisk mot disse tingene, men intolerant. Det vil si at jeg ikke nødvendigvis blir dårlig med en gang, men at kroppen reagerer negativt på sikt. Når jeg spiser noe med disse tingene i, får jeg i hovedsak problemer med magen og huden (kløe, eksem og kviser), og det varierer fra gang til gang hvor sterke reaksjoner jeg får. I tillegg blir jeg ofte slapp og sliten. Melk kan også føre til betennelsestilstander i kroppen min, pga. innholdet av kasein. Det er altså ikke nok å holde seg unna laktosefrie melkeprodukter for min del, siden de fortsatt inneholder kasein. 

Fra 1. februar i år har jeg derfor holdt meg helt unna disse tingene, bortsett fra noen produkter med litt sukker i, som for eksempel makrell i tomat og soyaost. Jeg holder meg også helt unna MSG og kunstige søtningsmidler som aspartam, splenda osv.

Når jeg er hjemme er kostholdet mitt sjelden noe problem, for det er så mye godt jeg kan spise uten alle disse tingene. Jeg sørger for å ha et godt utvalgt av matvarer i skapene, og lager det aller meste fra bunnen av. Når jeg besøker andre, er det som regel ikke noe problem da heller, men mange er usikre på hva de kan servere meg og ikke, og lurer på hva i alle dager jeg spiser når jeg ikke lenger kan spise brødskiver med ost og fiskeboller i hvit saus. ;) Derfor tenkte jeg at jeg skulle lage et blogginnlegg med noen eksempler på hva jeg kan spise, så kanskje det kan være til hjelp?

 

 

Hva spiser jeg til frokost, mellommåltider, lunsj og kvelds?

♦ Smoothie av bær, frø, nøtter, oljer og plantemelk/vann, supermat etc.
♦ Glutenfrie havregryn med bær, rosiner, kanel etc. og så bruker jeg usøta plantemelk på.
♦ Naturell soyayoghurt med steviadråper, bær og glutenfri müsli.
♦ Salat, frukt og grønnsaker.
♦ Gluten- og melkefritt brød.
♦ Gluten- og melkefrie knekkebrød og maisbrød.
♦ Trygge lapper eller vafler, oppskrift på lapper HER og på vafler HER.
♦ Pålegg. Det er ikke så veldig mye ferdigpålegg jeg kan spise, så jeg lager det gjerne selv: Syltetøy, nøttesmør, kokte egg, stekt kyllingfilet, hjemmelaga karbonader, hummus og så videre. I tillegg bruker jeg gjerne agurk, paprika, tomat etc. Hvis jeg kjøper pålegg fra butikken, velger jeg så reine produkter som mulig, for eksempel økologisk peanøttsmør eller kjøttpålegg uten masse E-stoffer. I tillegg "skeier jeg ut" med Stabburets makrell i tomat, Stabburets kaviar og Mills ovnsbakt leverpostei en gang i blant.

 

 

Hva spiser jeg til middag?

♦ Rein fisk og reint kjøtt.
♦ Alle typer grønnsaker.
♦ Ris, linser, bønner, quinoa.
♦ Glutenfri pasta basert på brun ris, mais eller lignende.
♦ Soyafløte eller kokosmelk istedenfor vanlig fløte.
♦ Soyarømme, soyaost eller naturell soyayoghurt istedenfor rømme o.l.

 

 

Hva spiser jeg til dessert eller som snacks?

♦ Rå sjokolade.
♦ Melkefri sjokolade søtet med xylitol.
♦ Bær, frukt og grønnsaker.
♦ Hjemmelaga is av frossen banan og frosne bær.
Godiskuler.
♦ Sørlandschips med salt.
♦ Popcorn poppa i kjele.
♦ Tørka frukt og bær uten tilsatt sukker.
♦ Nøtter og kakaonibs.

 Hva kan jeg drikke?

♦ Vann - og jeg elsker det.
♦ Kokosvann.
♦ Rein juice.
Drink sticks fra Now Foods.
Dandy Blend med usøta plantemelk.
CocoCardio eller CocoCeps med usøta plantemelk.
♦ Plantemelk med rått kakaopulver og carob (sjokolademelk).
♦ Te. Jeg bruker ikke søtning, og drikker helst grønn te eller urtete.
♦ Caffè latte med plantemelk. Jeg er forsiktig med koffein, men kliner til med en hjemmelaga caffè latte innimellom - gjerne koffeinfri.

 Jeg kan selvfølgelig spise og drikke mye mer enn det jeg har fått med her, men dette er i alle fall noe av det. Det er ikke så vanskelig som en kanskje skulle tro, men det krever gjerne litt mer planlegging. Dessuten er det viktig å lese varedeklarasjonene på alle ting en kjøper og unngå ting med ingredienser en er usikker på - etter hvert går dette av seg selv, og en finner sine favoritter som en kan føle seg trygg på. :)

Lavkarbokosthold uten meieriprodukter?

Dere som leser bloggen min fast, veit at jeg bare spiser mat uten melk, uten gluten og i all hovedsak uten tilsatt sukker - et såkalt "Kjernesunt" kosthold. I tillegg spiser jeg en del supermat, og jeg stortrives virkelig med det nye kostholdet mitt: Jeg har fått mer energi, mindre trøbbel med magen og huden, og i tillegg har jeg gått ned i vekt. Og enda så spiser jeg masse god mat!

Samboeren min spiser den samme maten som meg her hjemme, men ellers spiser han det som blir servert eller det som er lett å få tak i, for enkelthetens skyld. Nå har han derimot bestemt seg en gang for alle for at han skal gå ned i vekt han også, og legen hans anbefalte sterkt at han begynte med et lavkarbokosthold - om ikke for "alltid", så i alle fall for å kickstarte vektnedgangen, slik at han kommer i gang.

Jeg har selv mange kilo til jeg må bli kvitt, og kunne også tenke meg å prøve et lavkarbokosthold, men det kunne kombineres med et kosthold uten melk, gluten og sukker. Uten gluten og sukker er jo greit nok, men nesten alle oppskrifter jeg kommer over inneholder masse meieriprodukter i form av ost, smør, fløte, rømme og så videre. Er det noen av dere som veit hvor jeg kan finne informasjon og oppskrifter tilpasset et lavkarbokosthold uten meieriprodukter? Blogger, nettsider, bøker?

I tillegg er jeg så og si dønn avhengig av smoothien min til frokost, og den inneholder en del karbohydrater siden jeg bruker bær. Jeg er en sucker for bær og frukt. Er det noen av dere som har oppskrifter på lavkarbosmoothies uten rå egg? Jeg hæler virkelig ikke tanken på rå egg i smoothien min. Og hva med lavkarbovegetarmat? Jeg prøver å begrense bruken av kjøtt og egg, så det hadde vært fint å slippe å hive innpå med det hver eneste dag. Er det andre ting jeg burde tenke på før jeg eventuelt starter med et lavkarbokosthold? Jeg veit at mange av dere er gode på dette, så jeg blir kjempeglad om dere hjelper meg litt i gang. =D

For ordens skyld: Jeg er allerede eier av lavkarbobøkene "Frisk med lavkarbo - nytt liv med riktig mat" av Sofie Hexeberg, "Bakeglede uten sukker" av Annika Rogneby og "Kokeboken Naturlig slank" av Fedon Lindberg. Jeg venter dessuten på at "Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter" av Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen og "Friskere fremtid" av Terje Sandberg skal dumpe ned i postkassa. Jeg har noen (eh... Les: mange) andre bøker på ønskelista også, men lommeboka sier stopp, så jeg får nok bare smøre meg med tålmodighet og heller se hva de har på biblioteket.


Lavkarbopyramiden er lånt HER.

♣

Hva er dine tanker om lavkarbokosthold?
Kan det gjennomføres uten meieriprodukter og massevis av kjøtt og egg hver eneste dag?

Slik var det på Vegetarfestivalen i Oslo!

Som noen av dere allerede veit, har jeg vært på Vegetarfestivalen i Oslo i dag. Det tok alt jeg hadde av krefter og energi, og det var det jammen meg verdt også! Jeg koste meg innmari, og kom hjem med masse nye fine ting, ny inspirasjon og ikke minst: gode minner! Egentlig har vi ikke så innmari mye å rutte med, men i dag slo vi på stortromma og skjemte oss bort litt. Herlig!

Det var innmari mye folk der, så jeg fikk ikke tatt så mange bilder fra selve festivalen, men jeg fikk i det minste tatt noen. Jeg glemte selvfølgelig å ta bilde av det aller, aller viktigste: den rå sjokoladen vi kjøpte fra økosjokolade og koste oss med på festivalen og gryteretten som vi kjøpte til middag. Mmm, herlig!

 

Hallen med standene til utstillerne. Der det står veg-veg.no, står Norsk Vegetarforening og Jane fra Veganmisjonen.Bortover her står det blant annet Vegetarguide.no, Økosjokolade og en haug med andre koselige folk. :)
Her er standen til en veldig hyggelig, livlig mann som solgte "Go! Kombucha". Han hadde to forskjellige, men jeg fikk smake på tre. Den ene var riktignok den samme som den ene av de to han hadde, men et annet parti. Siden dette er levende saker, så smaker de litt forskjellig fra gang til gang, og jeg kunne tydelig kjenne forskjellen. Begge partiene av den grønne sorten var veldig forfriskende og gode, men den oransje var jeg ikke like begeistra for.Vi kjøpte med oss to flasker av den grønne, og så fikk jeg med meg en liten overraskelse i tillegg, men det var det bare jeg som fikk, så jeg fikk ikke lov til å si det til noen. Hihi. ;) Kombucha te er en helsebringende, "levende" drikk med massevis av probiotika, antioksidanter og B-vitaminer som på forskjellige måter bidrar blant annet til å hjelpe fordøyelsen og avgifte kroppen. Den er også basedannende og forbrenningsøkende, og selv om denne faktisk er tilsatt sukker, så inneholder den bare halvparten av sukkeret til fruktjuice. Jeg tillater meg å drikke denne til tross for sukkeret i den, for de helsebringende egenskapene veier uansett tyngre. ;)Vi kjøpte også disse veganske ostene, som jeg gleder meg veldig til å prøve. Jeg leste på bloggen til VeganVoff for ikke lenge siden at disse nettopp har blitt tilgjengelige i Norge, og at det visstnok skal være blant de beste veganske ostene på markedet i følge ryktet. Den er smeltbar og strekker seg, så jeg gleder meg til å prøve. Disse skal spises med andakt, for de var ikke billige. Ost er det jeg savner aller mest på mitt kosthold uten melk.
Økosjokolade solgte kjempegode sjokoladeplater til bare ti kroner per stykk. Etter å ha stått og rusa meg litt på den deilige lukta fra standen deres og snakka litt med den hyggelige mannen bak disken, så bestemte jeg meg for å kjøpe med meg kakaomasse og prøve å lage rå sjokolade med det. Hittil har jeg pleid å bruke kun rått kakaosmør og rått kakaopulver, så det blir spennende å se om det blir noen særlig forskjell. Rå sjokolade er i alle fall best! ♥
Jeg fikk også tak i dokumentaren "Smaken av hund". Jeg har sett deler av den på youtube, og gleder meg å se hele på DVD. For dere som ikke gidder å kjøpe den, men som kunne tenke dere å se den, så finnes den i tolv deler på youtube, HER. Den inneholder en del sterke scener for oss som er glade i dyr, så for min del må den sees med forsiktighet. Jeg får nemlig mareritt hver gang jeg har sett scener hvor dyr behandles dårlig, men jeg synes det er viktig å holde seg informert, så jeg tar det litt i små doser.

 Den splitter nye kokeboka til Jane bak bloggen VeganMisjonen måtte jeg selvfølgelig også ha. Den blei lansert i dag, så denne boka er rykende fersk! Det er den første norske, veganske kokeboka og den er kjempefin og flott, så denne kan hun virkelig være stolt av!
(Og jeg er stolt av å eie den!)

Ikke nok med at jeg fikk kjøpt boka den første dagen den var i salg, men jeg fikk den signert også. Jane er minst like søt og hyggelig i virkeligheten som det hun er på bloggen sin. ♥

Aktivistens kokebok fikk jeg også endelig kjøpt! Har hørt mye fint om denne, og den ser fin ut også, så jeg gleder meg til å bla litt grundigere i den enn jeg har gjort til nå. :)

 

I tillegg til tingene vi kjøpte, så fikk jeg med meg masse gratis blader og brosjyrer som jeg gleder meg til å sette meg ned å lese. Jeg skal kose meg! Jeg deltok også på et par kokkekurs: "Rawfood for dummies" presentert av Funky Fresh Foods og et kurs hvor vi lærte å lage veganske kaker. Det viste seg at jeg ikke var så dummie som jeg trodde, for jeg kunne i grunn alt fra før, bortsett fra en dressingoppskrift. Jeg har heller ikke bakt kakene som blei bakt, men det kan jeg ikke gjøre heller, siden de inneholdt både gluten og sukker. Men kanskje jeg kan endre litt på oppskriftene? :)

Vi hørte også på et foredrag som mannen fra Norsk Vegetarforening (han i den grå dressen rett under veg-veg.no-skiltet på det første bildet) holdt, og han var virkelig flink! Det var spennende og inspirerende, og kunne gjerne vart i tre timer til uten at jeg hadde blitt lei. Foredraget handla blant annet om de som slutter å være vegetarianere, hvorfor de gjør det, og hvordan en kan unngå det. Kjempespennende! Til og med Andreas, som ikke er på langt nær så interessert i vegetar og slikt som meg, syntes at foredraget var så bra at han måtte fortelle det rett til han som holdt det før vi kunne gå. Herlig!

Som dere sikkert har skjønt til nå, så har jeg kost meg nesten gløgg ihjel i dag, og jeg kommer garantert til å prøve å komme meg på dette arrangementet til neste år også. Dette var verdt både de 50 kronene det kosta å komme inn, og energien det kosta meg å gjennomføre dagen. Jeg er SÅ fornøyd! =D

♣

Var du på Vegetarfestivalen i dag? Eller kunne du tenke deg å ha vært der?

Veggisfestival i Oslo! :)

Oslo Vegetarfestival arrangeres for andre gang lørdag 18.juni, og jeg fikk en mail fra en av arrangørene om jeg ville skrive et blogginnlegg om dette. Jeg blei inspirert av mailen og har selv tenkt meg på vegetarfestivalen, så det vil jeg selvfølgelig gjøre! :)

Vegetarfestivalen blei arrangert for første gang i fjor, og da kom det dobbelt så mange som de hadde turt å håpe på. Derfor blir arrangementet i år holdt i et større lokale hvor de også har uteområde. Med et økende fokus på helse, miljø og dyrevelferd er vegetarisme virkelig i vinden, og selv om jeg ikke er vegetarianer selv, tror jeg festivalen blir lærerik og inspirerende. I en pressemelding sto det: "Gründerne ønsker å favne bredt og inviterer både mennesker som er nysgjerrige på vegetarisme samt mennesker som allerede er vegetarianere eller veganere, til å delta på festivalen. Dette gjenspeiles også i festivalprogrammet hvor det er kokkekurs og foredrag for både nybegynnere og de med lang erfaring."

Festivalen varer fra kl. 11:00 til kl. 18:00, og programmet er fullspekka med ulike foredrag og kokkekurs. Det kommer også en hel haug med utstillere, så her er det nok noe for de fleste! Blant annet kommer dama bak "Veganmisjonen", og hun skal lansere sin nye kokebok! Det blir også mye spennende mat og smaksprøver. Du kan se et fullstendig program HER, og en liste over utstillere HER.

Det koster bare 50 kroner å komme inn, og dette inkluderer både kokkekurs og foredrag. Herlig! De har imidlertid ikke mulighet til å ta kort på festivalen, så en må huske å ta med seg kontanter. Festivalen arrangeres på Fabrikken i Oslo. Fabrikken ligger i Maridalsveien 13, rett ved Vulkan. For å se kart og oversikt over hvordan en kan komme seg dit, kan du klikke HER. Etter festivalen blir det etterfest på Revolver, som ligger like ved. Den begynner klokka 21:00 og koster 50 kroner i inngang.

Hvis du vil bli med, så gå gjerne inn på facebookarrangementet, HER (festivalen) og HER (etterfesten).


Dette er Synne og Heidi, som arrangerer festivalen. :)

♣

Kommer du på Vegetarfestivalen?

Slik går det med mitt nye kosthold.

Som jeg fortalte dere i begynnelsen av januar, var nyttårsforsettene mine i år at jeg skulle bli melkefri, glutenfri og sukkerfri fra 1. februar i år. Jeg har ikke vært særlig flink til å oppdatere dere om hvordan det har gått, så jeg tenkte at jeg skulle skrive litt om det nå.

 

Melk.

Jeg kutta egentlig ut melk i mars 2009, men i slutten av 2010 begynte dette å skli ut litt. Etter første februar i år har jeg ikke rørt melk. Jeg har fortsatt våte drømmer om ost, og dette er definitivt den største utfordringa, men den er ikke stor nok til at jeg sprekker. Jeg har det nemlig så utrolig mye bedre uten, og mine osteutskeielser rundt nyttår satte skrekken i meg.

Istedenfor vanlig melk bruker jeg usøta soyamelk og rismelk, og jeg har også lært meg å lage min egen havremelk. Jeg har store planer om å lage nøttemelk også, men så langt har jeg ikke kommet enda. I mat bruker jeg ofte kokosmelk eller soyafløte. Jeg erstatter rømme med Sour Supreme (soyarømme) og smøreost med Creamy Smooth (soyaost). Får jeg lyst på yoghurt, spiser jeg Alpro Soya økologisk og naturell yofu, gjerne tilsatt noen dråper med Stevia Vanilla Creme og litt økologisk vaniljepulver. Med andre ord er det stort sett ikke noe problem å leve uten melk. :)

 Her ser du soyafløte til matlaging, soyafløte til krem, soyamelk, rismelk, kokosmelk, soyarømme og soyaost.Gluten.

En livsstil uten gluten skulle vise seg å være lettere enn jeg hadde trodd. Fra før av spiste jeg nemlig ikke så mye brød, så omveltninga har ikke blitt så skrekkelig stor som jeg frykta. Jeg har bytta ut de vanlige havregrynene med glutenfrie havregryn, og pastaen med glutenfri pasta. De gangene jeg får lyst på brød så kjøper jeg et glutenfritt brød i butikken eller baker mitt eget, gjerne av Toro sin glutenfrie, grove melmiks. Grovt, glutenfritt brød er imidlertid ikke som vanlig grovbrød, så jeg får nesten følelsen av å spise loff når jeg spiser glutenfritt brød. Glutenfritt brød klistrer seg også veldig til tennene, så det er viktig med god tannhygiene når en spiser glutenfrie bakevarer.

Ellers så bruker jeg glutenfritt mel i jevning av sauser og lignende, og det funker som bare det. Jeg lager også glutenfrie pannekaker en gang i blant, og noen ganger spiser jeg maisbrød eller glutenfrie knekkebrød. Jeg har også bakt et par glutenfrie kaker. Den største utfordringen med å leve uten gluten, er at jeg som regel må ta med meg egen mat når jeg skal bort, siden det gjerne blir servert brød og bakevarer. Dette er imidlertid ikke noe problem så lenge jeg er forberedt.

 Her er mitt utvalg av glutenfri pasta og spaghettig, glutenfritt mel, ulike glutenfrie gryn og ting som pofiber, psyllumhusk og maisstivelse.Sukker.

Før jeg kutta ut sukker, fikk jeg høre kommentaren: "Det kommer du aldri til å greie!", og det gjorde meg både frustrert og oppgitt. Jeg synes at folk som tror at det er vanskeligere å kutte ut sukker (som en overhodet ikke trenger) enn å kutte ut gluten og melk (som er veldig vanlige ingredienser i nesten all matlaging i Norge) kanskje bør ta seg en tur i tenkeboksen. Det verste med å kutte ut sukker, er å bli kvitt sukkeravhengigheten, men det verste er over på et par uker. Uansett - å erstatte sukkeret har i alle fall vært mitt minste problem.

Jeg lager så og si all mat fra bunnen av, og det eneste jeg da egentlig trenger å gjøre når jeg uansett ikke kan spise gluten og melk, er å holde meg unna smågodt og ikke tilsette sukker i maten som jeg lager selv. Ikke akkurat den største utfordringa noen har gitt meg, for å være ærlig. Når jeg baker eller lager mat hjemme som krever søtning, så bruker jeg sukrin, bjørkesøt, stevia, yaconsirup, yaconpulver, lucuma, palmesukker eller en av flere andre alternativer til vanlig, raffinert sukker. Jeg har sikkert ti forskjellige produkter i skapene til å erstatte sukkeret med, så det er absolutt ingen fare for at jeg skulle sprekke og gå tilbake til smågodt med kunstig smak igjen med det første.

Det som derimot er et problem med å holde seg unna sukker, er alt det skjulte sukkeret. Det blir tilsatt sukker i de mest utrolige ting, og det er ikke alt jeg greier eller orker å lage fra bunnen av selv. Noen ting velger jeg å spise selv om dette innebærer at jeg får i meg litt sukker en gang i blant, og det var jeg også klar over før jeg satte meg dette som mål. Dette er blant annet soyaost, soyarømme, ferdigbakt glutenfritt brød/knekkebrød, makrell i tomat og kaviar. Jeg har heller ikke funnet økologisk tomatketchup uten sukker enda. Disse tingene tillater jeg meg selv å spise, men jeg begrenser inntaket, og spiser ikke sukkerholdige varer hver dag.

At jeg ikke spiser sukker, betyr ikke at jeg ikke koser meg med god mat og godteri - tvert imot. Det jeg koser meg med nå, smaker mye mer og mye bedre enn det jeg spiste før. Nå koser jeg meg med saftige gojibær, sure incabær og hjemmelaga godiskuler og rå sjokolade. Jeg spiser godteri fra Yummy Earth og jeg baker kaker uten sukker, melk eller gluten. Jeg lager deilig, hjemmelaga is av frosne bær, jeg drikker gode smoothier og hjemmelaga juice. Jeg spiser også nøtter og min store svakhet: Sørlandschips med salt. Får jeg lyst på brus (noe som er ekstremt sjelden), drikker jeg Siesta Smart fra Grans. Den er helt naturlig og inneholder verken tilsatt sukker eller kunstig søtning.

 Alternativer til sukker og kunstig søtning: yaconsirup, dadler, stevia, bjørkesøt, palmesukker, sukrin, sukrinmelis, yaconpulver, lucuma, agavesirup med kakao, Stevia Vanilla Creme, Stevia Toffee og Stevia Berry.Hva har det nye kostholdet gitt meg?

♥ Mindre vondt i magen, færre pinlige gassutslipp og hyggeligere doturer.
♥ Mer kunnskap og mat og kosthold og bedre ferdigheter på kjøkkenet.
♥ Mer samarbeidsvillig hud som ikke klør eller er full av kviser.
♥ Fem kilo midre å bære på, uten å egentlig anstrenge meg.
♥ Masse deilig mat som smaker rent og gjør meg mett.
♥ Bedre samvittighet overfor meg selv og miljøet.
♥ Mindre cravings etter mat og søtsaker.
♥ Mer stabilt humør og jevnere energi.
♥ Økt sexlyst og -glede.

 

Hva er mest utfordrende med det nye kostholdet?

♥ Jeg savner å kunne spise ost.
♥ Jeg må ofte planlegge det jeg skal spise i god tid.
♥ Jeg savner flere lettvinte løsninger når jeg er sulten.
♥ Andre menneskers negative innstilling (heldigvis lite av det).
♥ Jeg må som regel ta med meg mat hjemmefra om jeg skal bort.
♥ Det krever tid og energi å lage all mat fra bunnen av, og det er ikke alltid at jeg har dette.
♥ Det er vanskelig å finne spiseklar mat i butikken hvis jeg blir sulten når jeg ikke er hjemme.

 

Hjemmelaga softis av frosne bananer, frosne skogsbær, linfrøolje, hampproteiner og diverse supermat. På toppen har jeg kakaonibs. Mmm!

♥

Synes jeg det er verdt det?
Helt klart!

♥

PS! Bruk gjerne koden min, CEC956, hvis du skal handle på iHerb for første gang. Da får du $5 i rabatt på ordren din. :)

Slik kan du spare penger på mat.

Jeg har sunnmørsblod i årene, og er nok mer enn middels interessert i penger og økonomi. Det er ikke det at penger i seg selv er så viktig for meg, men jeg elsker friheten det gir meg å alltid vite hva jeg har å rutte med, og hvor pengene mine blir av. Jeg har ikke så forferdelig mye penger å ta av, men jeg prøver å gjøre det beste ut av det lille jeg har. I dette innlegget tenkte jeg at jeg skulle gi dere noen enkle tips til hvordan dere kan spare penger på mat, uten at det går ut over kvaliteten på det dere spiser.

 

 

1. Ikke gå i butikken når du er sulten.
Går du i butikken når du er sulten, er du nesten garantert å kjøpe med deg mer enn det du trenger. Impulskjøp er en skikkelig pengetjuv.2. Skriv handleliste, og hold deg til den.
Skriver du en handleliste før du går i butikken, veit du akkurat hva du skal ha, og unngår lettere impulskjøp. Du unngår også å kjøpe en agurk du aldri rekker å bruke før den blir dårlig, fordi du har glemt at du allerede har tre andre agurker liggende hjemme i kjøleskapet. Skal du kjøpe snacks til helga, så skriv dette også på handlelista. Bestem deg for hva du vil ha å kose deg med i helga før du drar i butikken, så slipper du å komme hjem med fire poser potetgull, tre sjokolader og ei kasse med brus fordi det var så fristende der og da.3. Unngå småturer i butikken.
Skriv en meny over hva du skal spise den kommende uka, gå over hva du har i huset og hva du trenger for å lage det du har planer om å spise. Skriv opp hva du trenger på ei handleliste, og ha en handledag i uka hvor du handler inn det du trenger. Frukt og grønnsaker kan du handle inn to ganger, slik at det er friskt når du skal spise det. Jo flere ganger du er i en butikk, jo større er sjansen for at du faller for fristelsen og kjøper noe du ikke trenger. Ved å handle sjeldnere sparer du i tillegg både tid og eventuelt bensinpenger. 

Om du ikke har noen bil er det ingen unnskyldning. Skaff deg en sykkel, og gjerne slike sykkelvesker som du kan henge over bagasjebrettet. Ta med en ryggsekk, eller kjøp deg ei sykkelvogn. Jeg greide meg uten bil i fire år, og det var aldri noe problem å få med seg mat for ei uke hjem. For all del - tenk trafikksikkert, og ikke lemp sykkelen så full at du ikke kan holde balansen eller stoppe sykkelen.

 4. Lag mat fra bunnen av.
Halvfabrikkert mat er som regel både dyrt og usunt, og det er ikke alltid at det er så mye kjappere eller enklere heller. Ta bare en titt på disse gryterettposene - der skal du gjerne tilsette 4-5 andre ingredienser! I tillegg smaker det overhodet ikke godt. Det er mye mat du kan lage fra bunnen av som går kjapt og som ikke koster all verden. Dette gjelder også for krydderblandinger. Søk på nettet, så finner du masse deilige oppskrifter.5. Spar de dyre middagene og godteriet til helgekosen.
Spis billig på hverdagene, og legg heller de dyre middagene til helgekosen. Ikke bare sparer du penger, men det blir også ekstra kos å spise en litt dyrere middag til helga. Det samme gjelder for godteri.6. Se nøye på grønnsakene før du kjøper dem, og kjøp etter sesong.
Dessverre er det ikke alle frukt- og grøntarbeidere som er like flinke til å gjøre jobben sin, og dette kan føre til et sørgelig utvalg i frukt- og grøntavdelinga. Det kan være at varene er overmodne, slappe eller mugne, eller at de har fått slagskader på grunn av røff behandling. Jeg regner med at jeg ikke er den eneste som ikke orker å dra tilbake til butikken bare for å bytte en slagskada paprika - så da kan det være lurt å sjekke at grønnsakene er av tipp topp kvalitet før du kjøper dem. Det er også lurt å kjøpe grønnsaker etter sesong. Bedre kvalitet, bedre smak og bedre pris.

 7. Ta med deg niste.
Ta med deg niste når du skal være hjemmefra så lenge at du trenger mat underveis. For eksempel hvis du skal på jobb, på skolen eller på tur. Da slipper du dyre løsninger som burger på bensinstasjonen, cafébesøk og varmretter i ferskvaredisken. Du slipper også å falle for usunne løsninger som bolleposer og brus. Sørg for å lage nista di så spennende at du faktisk spiser den istedenfor å kaste den.8. Ikke kjøp vann på flaske eller salatposer.
Kjøp deg ei solid vannflaske som du alltid fyller og tar med deg når du skal være ute så lenge at du trenger noe å drikke, så slipper du å bruke masse penger på vann eller brus når du blir tørst. Skyll og del heller salaten din selv, istedenfor å kjøpe ferdig blanda salat. Det tar litt lengre tid å tilberede, men det er det verdt. Mange sier at de kjøpe salatposer fordi de bor aleine, men dette har jeg vanskelig for å forstå. Jeg bodde mer eller mindre aleine da min kjære var i militæret, og det var aldri noe problem å blande min egen salat. En kinakål, en agurk og en paprika (for eksempel) gir mye mer mat enn en salatpose, og har også lenger holdbarhet - noe som gir deg muligheten til å rekke å spise det opp før det er dårlig. Greier du ikke det, spiser du antakelig for lite grønnsaker.9. Kjøp dagligvarer der det er billigst.
Det kan være en del å spare på å kjøpe dagligvarene sine hos billigkjedene, for eksempel på Rema 1000. Så kan du heller supplere med spesialiteter, grønnsaker og delikatesser fra de store, fine butikkene en gang i blant.

 

 

10. Følg med på tilbud.
Følg med på reklamen du får i posten, eller bestill nyhetsbrev fra butikker på e-post. Det kan være mye penger å spare på tilbud, men kun hvis du gjør det med ei dose sunn fornuft. Kjøp kun ting som du vanligvis bruker og trenger, og ikke gå kanakkas bare fordi du kan få to sjokoladeplater til 30 kroner. Ting jeg gjerne kjøper på tilbud er frossen fisk og frosne grønnsaker og bær. Disse tingene er innimellom på 40 % avslag, og det er jo et kupp! Jeg kjøper alltid inn mye, men ikke mer enn at jeg rekker å spise det opp før utgangsdatoen. Jeg passer også alltid på at summen jeg sparer, er høyere enn summen jeg bruker på ekstra bensinutgifter hvis jeg må kjøre et stykke for å komme til butikken som har det aktuelle tilbudet. I tillegg kombinerer jeg gjerne handleturen med andre ærender jeg har i området.

 

11. Vær harry.
For de av dere som bor nærme svenskegrensa og har tilgang på en bil, så er det ingenting i veien for å være litt harry en gang i blant. Min kjære og jeg tar en tur til Sverige og hamstrer mat ca. annenhver måned. Ting vi kjøper i Sverige som vi sparer masse penger på, er særlig soyamelk/rismelk, glutenfrie varer, noen ganger frosne bær, hermetikk, frø og nøtter, oljer og så videre. En kan også spare mye på kjøtt, pasta og en del andre ting. Det er ikke alt som er billigere hos svenskene, så det er viktig at du har litt kontroll på hva ting koster hjemme om du skal være sikker på å spare noe. Det er også lurt å kjøpe mye av det du bruker ofte - f.eks. kjøper vi inn soyamelk for to måneder hvis vi veit at det er to måneder til neste gang vi skal over grensa.

 

12. Skaff deg en fryser.
Har du en fryseboks eller et fryseskap, kan du benytte deg av tilbud og harryturer og fylle fryseren med billig mat av god kvalitet. Du kan også plukke bær og sopp i naturen om du har mulighet til det. Et fryseskap tar ikke så stor plass, men kan romme mye, så dette er en god idé om du bor trangt. Det finnes også små frysebokser som rommer mye. Det som er viktig når du har en fryser, er at du rullerer matvarene, og har system på hvor ting er hen. Det er ikke vits i å fylle fryseren hvis du aldri bruker maten som ligger oppi. Det samme gjelder for øvrig for matskapene.

 

 

13. Tøm matlagrene minst en gang i året.
Hvis du pleier å handle stort og kjøpe ting på tilbud, er det en god idé å tømme matlagrene minst en gang i året, for å være sikker på at ikke ting går ut på dato, og for å starte på ny frisk med blanke ark. Har du en fryseboks, har denne godt av en avriming en gang i blant, og da er det nødvendig å tømme fryseren først. For å tømme matlagrene, lager du ganske enkelt mat av det du allerede har i huset, og unngår å handle noe annet enn supplerende matvarer. Jeg har "tømmeprosjekt" hver vår, og du kan se starten på fjorårets prosjekt HER.

 

14. Handle varer på nettet.
Er du som meg og bruker litt matvarer som en vanligvis ikke får i dagligvarebutikkene, slik som supermat og helsekost, så kan det være en god idé å handle på nettet. Selv handler jeg på iHerb og sparer flere hundre kroner hver måned i forhold til hvis jeg skulle handla i helsekostbutikk! Hvis du aldri har handla på iHerb før, kan du bruke koden min (CEC956) og få $ 5 i rabatt på din første ordre. Hold deg under grensa på 200 kroner, så slipper du å tenke på toll og mva. Hold i tillegg ordren din på under 1360 gram, så får du billigste porto til $ 4. Det lønner seg å heller bestille flere ganger, enn å gå over disse grensene.

 

15. Bruk handlenett.
Dette er nok ikke det du sparer mest på, men alle bekker små... I tillegg sparer du miljøet, og varene er mye lettere å pakke i et handlenett med avstivet bunn enn i en plastpose. Selv om handlenettet ditt ikke har avstivet bunn, er det uansett mye mer slitesterkt enn en plastpose og kan brukes igjen og igjen.

 

Bildene er funnet på Google.

 

Har du noen gode sparetips?

 

Mine nyttårsforsetter.

Vanligvis pleier jeg ikke å ha noen nyttårsforsetter, for mål kan en vel sette seg når som helst i løpet av et år? Ingen tidspunkt er for dårlige til en ny start. Akkurat rundt nyttår pleier jeg å være både sliten, forvirra og opptatt på alle hold, så 1. januar er ingen god dag for nye starter for min del. 1. januar er jeg som regel veldig opptatt med å fordøye de siste ukers inntrykk og i full sving med å planlegge og glede meg til bursdagen min. Jeg elsker nemlig både jul og bursdag, og for å være ærlig så blir det nesten litt i meste laget når alt skal skje på under to uker. Det er nesten så jeg skulle hatt to ukers ferie når alt er overstått.

Siden 1. januar ikke er noen god dag for nye starter for min del, så har jeg bestemt meg for at min nye start skal begynne 1. februar. Da er både jul, nyttår og bursdag overstått og forhåpentligvis ferdig bearbeida, så da er jeg klar for nye utfordringer, nye mål og nye opplevelser.

 

Mine nyttårsforsetter for 2011.

♦ Jeg skal bli melkefri.
♦ Jeg skal bli sukkerfri.
♦ Jeg skal bli glutenfri.

Jeg bestemte meg i oktober, og jeg skreiv et innlegg om det HER. 

 

Melkefri.
 

Hvorfor:

 I mars 2009 kutta jeg ut melka etter å ha hatt magesmerter i over et år, som hadde blitt feilbehandla som magesår 3 ganger. Etter en gastroskopiundersøkelse fant de ut at jeg overhodet ikke hadde noe magesår. En refleksolog ga meg beskjed om å kutte ut melka, og etter det har magesmertene nesten blitt borte. Nå merker jeg det kun hvis jeg blir stressa, får i meg koffein/alkohol eller hvis jeg slurver med maten.

I det siste har jeg slurva veldig, og har fått i meg en del melk. Hver gang resulterer det i oppblåst mage, magesmerter, mangel på energi, irritert hud og masse kviser. Jeg føler meg maks udelikat og blir rett og slett lei meg. Vil jeg ha mer av dette? Nei.

Fra 1. februar kommer jeg ikke til å spise noe som helst med melk i. Ikke engang noe som inneholder bittelitt smør eller bittelitt skummetmelkspulver. Bittelitt melk er akkurat nok til å gjøre meg bittelitt dårlig, og bittelitt mange ganger blir til sammen veldig mye. Å spise ting med melk i er rett og slett ikke verdt prisen jeg må betale for det.

 

Utfordringene:

Det er to store utfordringer med å kutte ut melk 100 %. Den første er at jeg er så innmari glad i ost. Ost er noe av det aller beste jeg veit - ikke bare vanlig gulost, men brunost, smelteost, kremost, prim, dessertoster og så videre. Ost er nydelig, og jeg har ikke funnet noen verdige substitutter for dette tapet. Jeg har funnet et par allrighte smøreoster, en ok mozarellaerstatning og en ok cheddarerstatning, men ellers ingenting.

Den andre utfordringen er at jeg lider av snill-pike-syndromet. Når jeg er på besøk og noen har glemt å lage mat uten melk i, eller de ikke tenkte på at det var melk i smøret som de putta i kaka de hadde bakt, så er jeg alt for rask til å si: "Det gjør ingenting, det er ikke så ille hvis det er bare litt en gang i blant".


Slik skal det gjøres:

De første månedene skal jeg greie meg helt uten melk, men når magen min begynner å fungere og huden min har blitt frisk igjen, har jeg tenkt til å prøve meg fram med ost laga på geitemelk eller bøffelmelk, for å se om jeg tåler dette bedre enn kumelkproduktene. Jeg vurderer også å prøve ut noen av Rørosproduktene og de laktosefrie meieriproduktene for å se om det går bra. Uansett resultat, kommer jeg ikke til å ha meieriprodukter som et fast innslag i mitt kosthold, men som en sjelden luksus. Om jeg ikke tåler det i det hele tatt, så får jeg heller greie meg uten.

Når det kommer til snill-pike-syndromet så må jeg bli tøffere og flinkere til å si nei. Jeg har full forståelse for at det er fort gjort for andre folk å glemme seg, men jeg må rett og slett bli flinkere til å si: "Nei takk, det gjør ingenting. Jeg greier meg fint uten.", istedenfor å la meg friste eller å spise av høflighet. At jeg tar et kakestykke og får vondt i magen resten av kvelden, er ikke hyggelig verken for den som har bakt kaka eller for meg, selv om jeg skjuler det så godt jeg kan.

 

 

Glutenfri.


Hvorfor:

De siste tre-fire årene har jeg ikke spist så mye brød, og da har jeg virkelig fått erfare hvordan kroppen reagerer når jeg først spiser det. Jeg blir oppblåst og uvel, og det kan vare i flere dager etterpå, alt ettersom hvor mye brød jeg har spist. Både refleksologen og legen min på smerteklinikken har anbefalt meg å kutte ut hvetemel/gluten. Siden jeg kjenner så tydelig på kroppen hvordan den blir glad når jeg holder meg unna og kranglete når jeg ikke gjør det, så har jeg bestemt meg for å høre på rådene deres. Selv om jeg ikke lenger spiser brød til frokost, lunsj og kvelds hver dag, får jeg til tider i meg alt for mye brødmat, og nå er jeg lei av å se ut som om jeg er gravid uten å være det.


Utfordringene:

Den største utfordringen blir å ikke "sulte ihjel foran brødboksen". I og med at jeg har fibromyalgi, er jeg ofte veldig sliten, og da er det et ork å stå på kjøkkenet å lage mat. Noen dager er jeg så sliten at jeg rett og slett lar være å spise, fordi jeg ikke orker å tilberede noe. Som regel er Andreas en reddende engel og sørger for at jeg i det minste får i meg middag, men jeg burde jo få i meg noe før den tid også. Problemet med brød er at det er så himla enkelt og så innmari billig, så det er alt for lett å la seg friste. Dessuten er det innimellom at jeg har veldig lyst på pålegg, og det er jo ikke så godt uten noe under. Det blir også en utfordring å reise på overnattingsbesøk, siden de aller fleste serverer brød til frokost.


Slik skal det gjøres:

Det viktigste jeg kan gjøre for å unngå å gå sulten eller å falle for fristelsen og spise vanlig brød, er å sørge for at jeg alltid har lettvint mat tilgjengelig. Glutenfrie havregryn i skapene og glutenfritt brød i fryseren. Frukt eller grønnsaker som er lett å spise, som bananer eller ferdig skylte tomater. De dagene jeg er mest sliten er det nemlig et ork å skylle/dele/skrelle en frukt eller grønnsak, så det er viktig at det krever så lite anstrengelse som mulig. De dagene jeg har mer energi, er det ikke noe problem å lage seg en smoothie eller noe annet godt, og de dagene jeg har ekstra energi kan jeg for eksempel lage en salat som holder et par dager. Problemet med overnatting, kan jeg løse ved å ta med meg egen mat. Glutenfrie knekkebrød eller glutenfrie havregryn er lett å ta med seg.

Jeg har tenkt å være helt glutenfri i minst seks måneder, og deretter har jeg tenkt til å teste ut om jeg kanskje tåler bygg, rug eller andre kornslag.

 

 

Sukkerfri.


Hvorfor:

Sukker er gift. Det inneholder ikke næring, og det er også grunnen til at du ikke finner for eksempel midd i en pose med sukker. Andre organismer har nemlig vett til å holde seg unna. Det er overhodet ingen ting kroppen vår trenger i sukker. Det sukkeret kroppen trenger, greier den å produsere selv. Jeg merker også at jeg blir dårlig hver gang jeg spiser for mye sukker, og i tillegg får jeg humørsvingninger og cravings etter mer. Det er i hovedsak hvitt, raffinert sukker jeg snakker om, men jeg har også tenkt å unngå ande søtninger med skyhøy GI.


Utfordring:

Den største utfordringen blir å komme seg gjennom de første to ukene. Etter dette tror jeg at det skal gå greit, for det finnes så innmari mange fine alternativer til søtt.


Slik skal det gjøres
:

Det farlige, usunne sukkeret skal erstattes med andre, naturlige søtningsmidler som bjørkesøt, sukrin og stevia. Alt sammen er allerede kjøpt inn. Jeg har også kjøpt inn lucuma og yaconsirup, så det burde ikke være noe problem å få ting til å smake søtt nok.

Jeg har tenkt å prøve å få i meg så lite sukker som mulig, men litt skjult sukker er greit. I blant annet soyaost er det litt sukker, men soyaost kommer jeg til å fortsette å bruke, siden jeg ikke kan bruke vanlig ost. Jeg kommer også til å fortsette å spise blant annet makrell i tomat og kaviar, men dette spiser jeg så sjelden uansett, at jeg tror ikke det blir noe stort problem.

 

 

Q:
Har du noen nyttårsforsetter?

Glutenfri kost: Hva med havre?

Jeg har planer om å gå over til glutenfri kost. Jeg har ikke cøliaki, men blir dårlig når jeg spiser hvetemel. Mer om det, kan du lese HER. Om det bare er hvete jeg reagerer på, eller om jeg reagerer på gluten som også finnes i rug og bygg er jeg usikker på.

Jeg veit det er mange der ute som lever med et kosthold uten sukker, melk og gluten/hvetemel, og jeg håper at noen av dere leser dette blogginnlegget og kan svare meg på dette: Hva gjør dere med havre? Nå tenker jeg ikke på dere som har påvist cøliaki, men på dere som lever "kjernesunt". Kutter dere helt ut, spiser dere glutenfri havre eller er vanlige havregryn også helt OK? Hva med vanlig havrekli?

I allergihyllene finner en glutenfrie havregryn som er testet og erklært 'rene', så disse skal være trygge for de fleste. Vanlige havregryn er ikke trygge for de som lider av cøliaki, men hva med oss andre som reagerer på hvetemel? Havreprodukter er ofte forurenset med andre kornslag, men har dette så mye å si?

Nedenfor setter jeg inn et par utdrag fra tekster henta fra ulike nettsider. Klikk på overskriftene om du vil komme dit hvor jeg har henta informasjonen. 

 

Havre i glutenfri kost

"En studie fra Finland med havrespisende pasienter med cøliaki, konkluderer med at voksne tåler havre. To åpne, mindre studier fra Irland og Sverige har vist det samme. En enkelt publisert studie konkluderer med at også barn tåler havre. Fagrådet i Norsk Cøliakiforening fraråder inntil videre at barn og tenåringer spiser havre. Personer som ikke blir helt symptomfrie ved vanlig glutenfri kost, bør heller ikke bruke havre.

Havre inneholder en annen type prolamin (avenin) enn hvete. Mengden prolamin i ren havre er bare fra en tredel til en femdel av det hveten inneholder. Uansett grad av intoleranse mot hvete vil pasientens toleranse for havre derfor være større. Kvaliteten på aminosyrer, fettsyrer, vitaminer og mineralstoffer i havre er god, og innholdet av fiber og antioksidanter er gunstig.

Et måltid med havregryn er enkelt å tilberede, og dette er mat som inngår i det «vanlige» norske kostholdet. Havregryn egner seg godt i glutenfritt bakverk eller frokostblandinger. Et velkjent problem er at vanlige havreprodukter ofte er forurenset med andre kornslag. Det anbefales derfor at personer med cøliaki kun spiser spesialprodusert og rentestet havre. "

 

Voksne cøliakere kan spise ren havre.

"Det er viktig å poengtere at cøliakere kun må bruke ren havre, dvs. havre som er testet glutenfri. Det er påvist at vanlige havreprodukter inneholder (tilblandet) gluten i varierende mengder ? og ofte i mengder som er skadelige for cøliakere. Dette skyldes at havren er dyrket på åkre hvor det tidligere har vært dyrket for eksempel hvete. Codex Alimentarius (et FAO-organ) har fortsatt havre på listen over kornsorter som er skadelige for cøliakere. Noen europeiske cøliakiforeninger, deriblant den norske, arbeider for å få havre fjernet fra listen. Så lenge havre står på denne listen, kan havreprodukter egentlig ikke stå på butikkhyller med glutenfri varer. "

 Jeg er veldig glad i havregryn, så jeg håper at noen kan gi meg et godt svar på dette. ;)

 

Å være eller å ikke være... TJUKK.

Helt fra jeg var et lite barn, har jeg alltid vært litt overvektig. Jeg er nemlig litt for glad i mat, og litt for glad i stillesittende hobbyer. De siste to årene har jeg vært veldig dårlig av fibromyalgien, så jeg har lagt på meg ca. 20 kilo. Jeg har en BMI på 33 og har dermed kommet inn i kategorien fedme. Jeg har rett og slett blitt tjukk!

Med mindre man er bodybuilder og har digre muskler, så er en BMI på over 30 skadelig for helsa. En har økt risiko for å få overvektsrelaterte sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, søvnproblemer og belastningslidelser. Det jeg personlig merker mest av i det daglige, er at alt er forferdelig tungt. Å bøye seg ned for å knyte skolissene har plutselig blitt en utfordring og knærne mine gjør forferdelig vondt når jeg står eller går for lenge. Dessuten har det blitt mye vanskeligere å finne klær som sitter fint og som fremhever min kvalitet fremfor min kvantitet.

Jeg har ingen planer om å bli noe tjukkere nå, og det er en av mange grunner til at jeg har bestemt meg for å gi meg selv et spark i ræva og en ny start. Kostholdet skal legges om, og den fysiske aktiviteten skal økes. Siden jeg har fibromyalgi har jeg noen ekstra hindre som friske mennesker ikke har, men da er det også desto viktigere å holde kroppen i form. For å finne motivasjon og informasjon, så leser jeg en del.

Jeg leser bøker om kosthold, jeg leser artikler om kosthold og ikke minst så leser jeg blogger om kosthold. Bloggene leser jeg ikke for å få den vitenskapelige tyngden, men for å finne motivasjon og inspirasjon. Her får jeg vite hva andre gjør for å bli sunnere, friskere og/eller slankere. I all googlinga og lesinga, finner jeg også ganske mye som ikke er av så god kvalitet. Jeg begynner å bli ganske lei av å lese om tjukke, uvitende folk som er på evige slankekurer, og som ikke fatter og begriper hvorfor det ikke funker. Jeg er også ganske lei av folk som nekter å konfrontere seg selv med sannheten: Når du bruker 56 i klesstørrelse, så er det ikke fordi du har tung beinbygning. Er du 160 høy og veier 150 kilo, så er det på tide å gjøre noe. Faktisk, så burde du ha gjort noe for lenge siden, men bedre seint enn aldri.

 

 

Er du tjukk? Først og fremst bør du finne ut hvorfor du er tjukk. Vær ærlig mot deg selv. Sannsynligheten for at du lider av en eller annen sykdom som gjør deg tjukk er forsvinnende liten. Blant de med ekstrem fedme, er det bare rundt 5 % som lider av genetisk fedme, og selv disse kan gjøre noe med vekta. At du har tjukke foreldre betyr ikke at fedmen din er genetisk. Langt mer sannsynlig er det at du har tatt over foreldrene dine sine uvaner og at det er uvanene som gjør dere tjukke. Er du tjukk, sitter du sannsynligvis for mye på ræva, spiser for mye mat og/eller spiser helt feil mat - kanskje til og med mat du ikke tåler. Jeg scorer full pott på alle tre, og er fullstendig klar over det. Det aleine hjelper meg fint lite om jeg ikke gjør noe med det. Derimot blir det mye lettere for meg å gjøre noe med det når jeg innrømmer for meg selv hvorfor jeg er tjukk.

Jeg har ikke noen tro på slankekurer. Det jeg derimot har tro på er livsstilsendringer. Endringer du kan leve med resten av livet, og som også mannen din, kona di eller ungene dine kan leve med uten å lide noen nød. Kan du ikke gi ungene dine den samme maten som du spiser selv, så har du sannsynligvis ikke godt av den du heller. Med andre ord: Ut med slankeshaker som er fulle av aspartam, og inn med grønnsaker som er fulle av næringsstoffer. Dette gjelder også omvent: Har ikke du godt av det, så har ikke ungene dine godt av det heller.

Siden jeg en gang i tiden var ganske uvitende og naiv, skal jeg være så grei å dele noen tjukkastabber og tips og råd med dere andre tjukkaser som sliter med å gå ned i vekt. Jeg er ingen ekspert, men jeg har erfaring og interesse innenfor dette feltet, og det vil jeg gjerne dele med dere.

 

 

Tjukkastabber.

* Din oppfatning av livsstilsendring er å spise akkurat det samme som før, bare at du bytter ut noen av måltidene med slankeshaker. Siden du bare har spist to slankeshaker siden du sto opp, er du så sulten at du spiser en dobbel porsjon med middag. Dessuten er du så slapp og sliten når du skal lage middag at du ikke orker å kutte opp salat eller grønnsaker, så du koker heller ekstra pasta.
* Du har sansen for lettvinte løsninger, og lever på slankeshake i to uker. Når du går tilbake til ditt vanlige kosthold, skjønner du ikke hvorfor i alle dager du legger på deg igjen.
* Din oppfatning av å trene er å hente posten eller å ta en tur i butikken. Dette er selvfølgelig bedre enn ikke noen aktivitet, men det er ikke akkurat noe å bli sprek av.
* Du mener at du ikke har tid til å trene. Du er kanskje for opptatt med å få med deg Paradise Hotel og andre livsnødvendige ting?
* Du spiser kun ett måltid om dagen, og skjønner ikke hvorfor du har så lav forbrenning.
* Før du skal treffe andre, spiser du. Når du er sammen med andre passer du på å spise lite, og sier: "Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er så tjukk, jeg spiser jo ikke så mye." Når du er aleine igjen, så er du så utsulta at du hiver i deg alt som kan puttes i munnen.
* Du spiser halvfabrikkert mat av dårlig kvalitet, blant annet pølser og kjøttboller.
* Du synes at en bollepose fra Bakers eller hveteboller fra bensinstasjonen er en helt grei lunsj.
* Du drikker mye brus. Gjerne lettbrus som er full av aspartam, et kunstig søtningsmiddel som blant annet øker søtsuget ditt.
* Du drikker lite vann. Kanskje er du så vant til søtt at vann ikke smaker godt lenger.
* Du spiser lite grønnsaker og føler deg kjempesunn når du spiser en hel boks med druer. Det du ikke tenker over, er at druer inneholder mye sukker.
* Du tror at yoghurt med müsli er sunt, men tenker ikke over at yoghurten er full av sukker, og at det er muligens müslien du bruker også.
* Når du unner deg selv en burger på McDonald's, så unnskylder du deg selv med at "Det er jo ikke så ofte jeg spiser sånn mat". Det du glemmer er at du brukte den samme unnskyldninga om wienerbrødet i går, sjokoladen på lørdag og bestemors berlinerboller på søndag.
* Du spiser bare godteri i helga. Fredag, lørdag, søndag, og så restene på mandag. Dessuten hadde det vært uhøflig å takke nei til kake på jobben på onsdag.
* Du setter deg urealistiske mål, som å gå ned 10 kilo på to uker. For å nå målet har du tenkt å leve asketisk, så du sprekker selvfølgelig etter toppen fire dager og gir opp. En måned seinere prøver du samme fremgangsmetode på nytt, med samme resultat.
* Du har ikke peiling på hva maten du spiser inneholder og aner ikke hvilken effekt den har på kroppen din.
* Du tror at pannekaker med syltetøy er et fullverdig måltid.
* Du er livredd for fett, så du bruker mest mulig lettprodukter som er fulle av annen dritt som ikke er bra for deg.
* Du drikker grønn te fordi det er så sunt, men siden du ikke er så glad i te bruker du masse sukker, suketter eller honning oppi.
* Du tror at sunn mat er dyrt, så du holder deg til Gilde grillpølser og Grandiosa.
* Du sover for lite. Dersom du får for lite søvn, kan det endre nivået av hormoner som regulerer matinntaket og kroppsfettet og føre til at du blir mer sulten og får mer appetitt.
* Du unnskylder overvekten din med tjukkasmyter, som for eksempel at det er så dyrt med grønnsaker eller at du bare er tjukk på grunn av lavt stoffskifte.

 


 

Tips til tjukkaser som ikke har lyst til å være tjukkaser lenger:

* Spis mer grønnsaker, særlig grønne grønnsaker. De er fulle av næring, særlig hvis du spiser dem rå. De inneholder få kalorier og metter godt. Del i biter, lag smoothie eller juice, eller kjør i foodprossessor til en grønnsaksris.
* Spiser du kjøtt, så spis rent kjøtt som kyllingfilet og fisk.
* Spis rein mat, og spis mindre porsjoner. Bruk hvitløk og sterke krydder som chili og cayennepepper - det øker forbrenninga. Unngå ferdige krydderblandinger med MSG.
* Kjemikalier i dagliglivet, for eksempel i kosmetikk, vaskemidler og emballasje kan påvirke hormonene våre og føre til vektøkning, så bruk mest mulig naturlige produkter.
* Hold deg unna alkohol, energidrikker, brus, saft og fancy kaffedrikker. Drikk vann!
* Beveg deg mer: Gå tur, bruk trappene istedenfor heisen og/eller finn en aktivitet som passer for deg. Alle har tid til å trene, det handler om prioritering.
* Dropp slankekurene og gå heller inn for en varig endring av kosthold og aktivitetsnivå.
* Før du putter noe i munnen, så tenk: Trenger kroppen min dette? Hva kan kroppen min bruke dette til? Kan ikke kroppen bruke det til noe, så ikke spis det.
* En pakke kokt skinke koster fort 150 kroner kiloen eller mer, og er tilsatt både sukker og kunstige stoffer. En kilo frossen kyllingfilet koster 60 kroner på Rema 1000. Tin, mariner, stek, skjær i tynne skiver og putt i fryseren. Da har du billig og sunt pålegg i lange tider fremover. Har du mulighet til det, kan det være en god idé å bruke økologisk kylling.
* Ikke vær så streng mot deg selv. Det er lov til å skeie ut litt en gang i blant. Husk bare at litt en gang i blant er ikke det samme som en kilo godteri fire ganger i uka. Når du er i bursdagsselskap kan du gjerne spise kake, men du trenger ikke å forsyne deg med tre forskjellige sorter fire ganger.
* Skaff deg kunnskap om mat, kosthold og fysisk aktivitet. Les bøker og artikler, snakk med leger og vær kritisk! Ikke tro på alt du hører eller leser. Høres det for godt ut til å være sant, så er det sannsynligvis det. De enkle løsningene er sjeldent de beste når det kommer til kosthold og livsstil.
* Prøv og feil, men gi ikke opp. Det tar tid å finne ut hvilket kosthold og hvilken aktivitet som passer for akkurat deg, og det tar tid å legge til seg nye vaner og rutiner.
* Vær bevisst og ta ansvar!

Noen siste ord:

Jeg er fullstendig klar over at noen sykdommer/lidelser gjør det vanskelig å gå ned i vekt. Det betyr ikke at det er umulig. Det krever bare mer viljestyrke og tar litt lengre tid. Jeg har selv fibromyalgi, noe som innebærer at jeg har svært lite energi og i tillegg smerter hver gang jeg trener. Allikevel er jeg bare nødt til å gjøre det hvis jeg ikke skal få en haug med andre sykdommer i tillegg, og hvis jeg skal ha et håp om å gå ned i vekt, forbedre immunforsvaret mitt og ha mindre smerter i dagliglivet.

Om du stadig overspiser og ikke greier å legge om kostholdet ditt, har du kanskje en spiseforstyrrelse eller et vanskelig forhold til mat. Vær ærlig mot deg selv. Snakk med noen om tankene dine og søk eventuelt hjelp. Det kan også være en god idé å søke hjelp om du av ulike grunner har problemer med å være i fysisk aktivitet. Det kan være lettere å komme i form om du får hjelp til å sette opp et program som er spesiallaget for deg.

Noen medisiner kan gjøre at du legger lettere på deg. Dette betyr ikke at du er nødt til å være tjukk, men det betyr at du må jobbe hardere for å unngå det. For å gjøre jobben litt lettere, kan du høre med legen om du kan prøve en annen type medisin eller eventuelt se om du kan greie deg uten. Kutt aldri ut medisiner uten å snakke med legen din først!

Selvfølgelig er det mye lettere sagt enn gjort. Det er en grunn til at jeg er tjukk.

Lykke til!

 

Selv om det er mange fordeler med å være slank, så husk at det er bedre å være tjukk over ræva enn å være tjukk i hue.

 

Jeg har bestemt meg: Melk, sukker og gluten skal vekk.

Jeg er så lei av å ha konstant vondt i magen. Jeg er lei av sukkercravings og matcravings fra helvete og av å gå å snoke i kjøkkenskapene dagen lang. Jeg er lei av humørsvingninger. Jeg er lei av å ha dårlig matlyst, men allikevel bare måtte ha noe å putte i munnen. Jeg er lei av å være kvalm, svimmel og å ha vondt i hodet. Jeg er lei av å ha en jojovekt som går opp og ned hele tiden. De siste to årene har jeg lagt på meg 20 kilo, og jeg kan fint gå ned to kilo en dag, og så opp tre kilo den neste. Jeg er lei av å være hoven, ha masse vann i kroppen og å ikke orke noen ting. Jeg er lei av at buksa som passa på fredag ikke passer lenger på lørdag fordi magen er så oppblåst. Kort og godt: Jeg er lei av at kroppen krangler.

I mars 2009 kuttet jeg ut alt med melk i, og det har hjulpet en del. I det siste har jeg vært slurvete og har fått i meg melk ved flere anledninger. Det har ikke hjulpet på noe som helst. Så nå har jeg bestemt meg. Fra 2011 blir det slutt på både melk, gluten og sukker for min del. Dessuten skal jeg bli enda flinkere til å styre unna kunstig søtning og andre kjemiske ting enn jeg allerede er. Så krysser jeg fingrene for at kroppen fungerer bedre etter disse endringene. Jeg har god tro på at det kan hjelpe, for jeg merker at jeg alltid blir dårligere når jeg får i meg brød, pasta eller ting med sukker i.

Nå er jeg i full gang med å tømme skapene for dritt. Jeg har verken økonomi eller samvittighet til å kaste mat, så fram mot jul skal vi spise opp alt jeg mistenker at jeg ikke tåler, uansett hvor dumt det kan virke å gjøre nettopp det. Å legge om til et kosthold uten disse tingene føles ganske radikalt for meg som er vant til å spise massevis av både pasta og couscous, så derfor er det greit at jeg må tømme skapene først, så har jeg noen måneder på meg til å venne meg til tanken på at disse tingene skal bort fra kostholdet mitt. Å kutte helt ut sukker rett før jul tror jeg også kan bli en smule vanskelig å gjennomføre, så det er greit at jeg har gitt meg selv en lang tidsfrist. Da rekker jeg også å tilegne meg enda litt mer kunnskap om mat og kosthold.

Fra nå av skal jeg ikke kjøpe inn mer av de tingene jeg skal kutte ut. Ikke mer pasta, ikke mer couscous, ikke mer mørk sjokolade, ikke mer is. Når det er tomt denne gangen, da er det virkelig tomt. Dette er en endring jeg har vurdert lenge, men jeg har syntes at prisen har vært for høy - at utfordringen ved å kutte ut har vært for stor. Nå er begeret nådd for hvor mange plager jeg kan leve med bare fordi det er så godt med brødmat, så nå har jeg endelig bestemt meg. Det føles godt!

Jeg har fått mange spark i ræva de siste månedene for å gjøre denne forandringen: Legen min hos smerteklinikken sa at jeg bør holde meg unna melk, sukker og gluten. Jeg har lest mye på bloggen til Silje og jeg har dessuten kjøpt og lest boka "Kjernesunn Familie". Jeg har også kjøpt boka "Kjernesunn mat", og gleder meg til å prøve ut oppskriftene i den. Takk for inspirasjonen!

 Q: Har du kuttet ut noen av disse tingene fra ditt kosthold? I så fall; Har du noen tips og råd til meg? Veit du om noen gode bøker, blogger eller lignende som handler om et kosthold fritt for disse tingene?

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits