Kosthold

Et besk p Rtter p St.Hanshaugen.

Onsdag denne uka tilbragte jeg dagen i Oslo. Frst med flotte jenter, og deretter med min kjre da jentene hadde dratt hjem og han var ferdig p jobb. Vi dro innom Rtter p St. Hanshaugen for frste gang - og det blir definitivt ikke den siste! Vi skulle egentlig bare ha Johannesbrdkjernemel, men kom ut med to breposer med mat.

Til vre en helsekostbutikk var dette en stor og utrolig velfylt butikk. Her var det et rikt utvalg av kologisk mat, te og krydder av god kvalitet, vegetar-/veganprodukter, kosttilskudd, supermat og rawfood. Jeg flte at jeg hadde ddd og kommet til himmelen da jeg var omringa av s mye spennende kvalitetsmat! Her fant vi bde ting vi hadde lett etter uten hell andre steder, og flere ting som var helt nye for oss.

Prisene var variende - noen var i overkant stive etter min smak, noe det ofte er i helsekostbutikker, mens andre var ikke s ille. Betjeningen var kjempehyggelig og det var i det hele tatt en opplevelse ta turen innom - jeg kunne gtt der og kikka i timesvis! For ikke snakke om den deilige duften av te og krydder som mtte oss da vi kom inn dra. ♥


Dette er det som blei med hjem. I tillegg kjpte vi hver vr veganske og glutenfrie is og hver vr kologiske energidrikk.



Det eneste vi egentlig skulle ha: Johannesbrdkjernemel.



Tahini skulle vi forsvidt ogs ha, men hadde tenkt kjpe det i en annen butikk. Siden vi fant en kologisk variant p Rtter, s kjpte vi det heller der. :-)

Jeg kjpte et glass Streich med basilikum p Oslo Vegetarfestival 2013, og har lett etter det i alle helsekostbutikker jeg har vrt innom siden. Endelig fant jeg det! Det blei to glass av denne. Dette er et vegansk smreplegg basert p solsikkekjerner, og det er kjempegodt!

De hadde mange andre varianter av Streich ogs, s jeg tok med denne med ruccola og tomat.

Tok ogs med meg denne med ruccola.



En naturell variant.



Et stort glass med kologisk eplemos bestende av 100 % epler fikk ogs vre med hjem.



kologisk mos av 100 % eple og mango fikk ogs bli med.



En annen kunde sa at dette var verdens beste honning, s da mtte jeg selvflgelig ta med meg et glass av den ogs. Jeg har smakt mye god honning i mitt liv og har blitt relativt kresen, men jeg er tilbyelig til si meg enig med mannen i butikken. Den er kaldslynga (r), norsk og utrolig luftig/pors i konsistensen. Smaken er mild og fin, og den smelter p tunga. Kaldslynga honning er mye mer potente saker enn den vanlige honningen dere finner i butikken (som er varmebehandla og dd). Dette er levende mat, og helt supert om man er litt forkjla eller sr i halsen. Eller om man bare har lyst p noe stt. :-)



P kalde dager er det lite som kan mle seg med en kopp chai, helst en chai latte med soyamelk. Denne kologiske varianten fikk bli med oss hjem, og jeg gleder meg til prve den.



Denne kologiske chai'en blei ogs med oss hjem, og den har jeg rukket drikke flere kopper av allerede. Den er nydelig! :-)



Denne teen blei ogs med hjem.



Enda en chai! Denne er ogs god. :-)



Vegansk buljong uten gluten, uten gjr og med mindre salt enn vanlig buljong. Den kombinasjonen er ikke alltid like lett finne!



Sorte kikerter har vi aldri prvd fr, s det mtte vi selvsagt ogs ha med.



Hampfr er ingen ny matvare for oss, men akkurat denne er ny for oss. Tidligere har jeg kun handla det fra utlandet. Hampfr med skall som man kjper fra utlandet kan som regel ikke brukes til spiring, men det kan denne! Jeg elsker friske spirer, og er spent p denne. Man kan ogs spise frene som de er, og skallet er rikt p fiber.

Rtter har hjemmeside HER og facebookside HER. Jeg er p ingen mte sponsa - jeg nsker bare dele en fantastisk handleopplevelse med dere, og hper at dere kan ha like mye glede av en tur i denne butikken som jeg hadde. :-)

Har du vrt i denne butikken tidligere? Hva synes du?
Veit du om noen andre gode helsekostbutikker? Hvilke/hvor?
Hva pleier du handle i helsekostbutikker? Har du prvd noen av disse tingene?
Hva er din favorittbutikk?

Kunnskapskanalen: "Ribbefett og hjernefde"

For alle de som er opptatt av kosthold, s anbefaler jeg dere p det sterkeste se DETTE foredraget av Berit Nordstrand. Det er et av de bedre foredragene jeg noen gang har sett, og hun snakker p en engasjerende og enkel mte, slik at ogs vi vanlige ddelige kan forst hva hun mener.

Foredraget blei sendt p NRK2 lrdag 22. desember 2012 og det er p NRK sine nettsider at vi kan finne det tilgjengelig n. Det varer i 1 time og 20 minutter og det er vel anvendt tid. Her kan du virkelig f noen gode tips om hvordan du raskt og enkelt kan lage mat som gir kroppen det den trenger for holde seg frisk og full av energi. Det er ikke s vanskelig som mange tror, men det krever selvsagt at man tenker seg litt om og legger inn litt egeninnsats for komme inn i nye rutiner. Enkle grep - store forandringer!

Programinformasjon:
"I en hektisk hverdag prega av halvfabrikata, "rask" mat og mer eller mindre serise kostholdseksperter i alle medier nsker Kunnskapsbyen rette skelyset mot moderne kosthold. Hvilke problemer det skaper for oss og hvilke lsninger som finnes for et sunt og gledesfylt forhold til mat basert p forskning og vitenskap. Og kanskje den gode, gamle julematen har sine fordeler nr alt kommer til alt? Berit Nordstrand er seksbarnsmor, overlege ved St. Olavs Hospital og kostholdsrdgiver. Produsert av NTNU"

Kunnskapskanalen er et samarbeidsnettverk for fagformidling mellom universiteter, hgskoler og forskningsinstitusjoner.

Berit Nordstrand fokuserer p rein og naturlig mat og jeg oppfatter henne ikke som hysterisk i verken den ene eller den andre retninga. Det er blant annet det jeg liker s godt med henne. Dessuten kan jeg ikke annet enn bli overbevist om at hun m ha rett i det meste hun sier, for vre seksbarnsmor og se s smashing ut som hun gjr, det er rimelig imponerende! DENNE artikkelen fra 2010 er ogs verdt ta en titt p. Berit Nordstrand har gitt ut boka "Mat med mer" og bloggen hennes kan dere finne HER.

Bildet er lnt HER.

kologisk geitost fra Ommang Sndre.

Som jeg fortalte i blogginnlegget mitt om Matstreif, s kjpte jeg en kologisk geitost da jeg var der, og den var s god at jeg synes at den fortjener sitt helt eget innlegg. Jeg synes det er vanskelig beskrive smaken - men den var rein og kraftig og konsistensen var litt "smuldrete" p en mte. Akkurat som god geitost skal vre, synes jeg.

Jeg kjpte geitost fra Ommang Sndre - den minste klumpen de hadde! Har delt med min kjre, som plutselig fant ut at han liker brunost han ogs. ♥



kologisk mat er best! ♥



Innpakka i plast inni grpapiret.



...Og selve osten er dekka av voks, som man selvsagt fjerner fr man spiser osten.



...Kontrasten mellom voks og ikke noe voks. :D



...Deilige skiver med brunost!



M-m-m!



h, himmel! Nystekte, glutenfrie boller med brunost. Lykke! ♥

Jeg tler jo ikke melk, s jeg spiser vanligvis ikke noe med noen som helst form for animalsk melk i. Det gr heldigvis helt fint. Ost er mitt svake punkt nr det gjelder holde seg unna melk, og da srlig brunost. Nr det gr for lenge uten at jeg spiser brunost, begynner jeg serist drmme om det om natta - det er helt ille. Jeg kan finne p lukke ynene, si "sim salabim, brunost!" og nesten begynne grine nr jeg pner ynene og ser at det ikke er noen brunost der, iherdige trylleforsk til tross.

Da jeg kutta ut melka "for godt" 1.2.2011 (etter ha hatt noen sprekker etter at jeg kutta den ut i mars 2009), bestemte jeg meg for at jeg skulle vre supernazi og holde meg 100 % unna i et r, og at jeg deretter skulle prve ut ekte geitost og se om jeg kanskje kunne tle det noe bedre enn produkter med kumelk. Det gjorde jeg, s jeg bestemte meg for at jeg har lov til kjpe to brunoster i ret som jeg kan kose meg med nr jeg uansett bare er hjemme og ikke skal vre sammen med andre mennesker. Ja, for selv om jeg tler geitemelk en del bedre enn kumelk, s tler jeg ikke geitemelk heller, nemlig. Forelbig srger den pflgende magevondten for at jeg ikke overskrider maksgrensa p to geitoster i ret, hehe.

Jeg bestemte meg forresten i samme slengen (i 2011) for se om jeg kanskje kunne tle sm mengder kologisk Rrossmr og andre kologiske melkeprodukter uten masse tullball i, men turte ikke prve p det fr n nylig. Lang og smertefull historie kort: Det blei med den ene gangen. Haha!

Er du like glad i brunost som jeg?

Mine skatter fra Matstreif + bilder fra arrangementet.

Som jeg nevnte for dere i et tidligere innlegg, s var jeg en liten tur p Matstreif lrdag 15. september. Jeg orka ikke vre der s lenge, men jeg fikk i alle fall tak i de f tingene jeg skulle ha og litt til. Det var utrolig mye se p, men det var ogs utrolig mye folk, s det var ikke bare-bare komme seg inntil de ulike bodene, hehe.

Jeg fikk en st liten handlepose til alle tingene mine. :) Det var Bondens Marked jeg egentlig skulle p, men da jeg underskte, s var de en del av Matstreif akkurat denne lrdagen. Jeg har aldri vrt p Bondens Marked fr, men jeg vil tro at Matstreif var et vesentlig strre arrangement og at det kanskje gr litt roligere for seg de dagene det "bare" er Bondens Marked.

Jeg kjpte med meg Funky Fresh Foods sin kokebok "RAW", som jeg har gleda meg s innmari til skulle komme ut. Boka er spekka med nyttig informasjon, deilige oppskrifter og fristende bilder. Jeg gleder meg til prve ut noen av oppskriftene og er stolt av ha denne i bokhylla mi.



I boden til Funky Fresh Foods kjpte jeg en hampsjokolade fra SanaBona ogs. Jeg kjper svrt sjelden sjokolade med rrrsukker i, men gjorde et unntak denne gangen. Den var ikke s god som jeg hadde forestilt meg at den skulle vre - jeg elsker jo bde sjokolade og hampfr, s jeg hadde ganske hye forventninger. Den var ganske trr og litt syrlig i smaken. Den gikk ut p dato rundt de dager jeg kjpte den, s det er mulig det var derfor den smakte litt "tamt". Jeg har hrt fine ting om denne tidligere, s det er mulig jeg gir den en ny sjanse seinere, men da skal jeg srge for kjpe en som er litt ferskere.



Jeg plukka med meg noen gratismagasiner ogs. Temmelig stor kontrast p forsida til "Ren Mat" og "Noahs vegetarmagasin". Ingen tvil om at jeg foretrekker den sistnevnte forsida! Hehe. :)



Sist, men ikke minst, s kjpte jeg ekte, kologisk geitost (brun). Jeg tler jo ikke melk, men geitemelk fungerer en del bedre enn kumelk. Siden brunost er noe av det desidert beste jeg veit om og det ikke akkurat finnes noe vegetabilsk alternativ til brunost, s har jeg unnet meg ekte, brun geitost et par ganger etter at jeg kutta ut melka. :)

Prvde ta litt bilder fra selve arrangementet ogs, men det var lettere tenkt enn gjort, siden det var s mye folk der! Her kommer i alle fall de bildene som blei snn passe. :)

Litt av boden til Eventyrsmak - Matglede fra Kunstnerdalen.

Deler av en bod hvor de solgte sjmat.



Ferske grnnsaker!



Enda mer ferske grnnsaker!



Hadde garantert kjpt meg en brownie om de ikke hadde vrt utsolgt for yeblikket - blir ikke stort bedre enn dette! :D



Josefine Andrn fra Funky Fresh Foods serverte smoothies som en Gud!



Litt reklame for Bondens Marked. :)



Krydder og teer - mmmm!



...Og et oversiktsbilde fra deler av arrangementet!

Var du p Matstreif i r?

Pirkearbeid: Kapselfylling!

Etter en lang og krevende dag i gr, orker jeg ikke s mye i dag. Jeg prver gjre litt nytte for meg allikevel, s jeg har brukt tre timer av dagen i dag p fylle til sammen 600 tomme kapsler: 350 sm kapsler med C-vitamin og 250 store kapsler med gurkemeie. Ikke det morsomste jeg har gjort noen gang, men n har jeg fylte kapsler for en hel evighet fremover, og jeg har ftt noe ut av dagen selv om jeg er sliten og ikke har orka s mye. Vinn-vinn!

C-vitamin er et vannlselig vitamin, og "alle" veit at C-vitaminer er spesielt viktige om hsten og vinteren nr forkjlelsene str i k. Vitaminet er dessuten viktig for oppbygningen og vedlikeholdet av kroppens bindevev, og er ogs ndvendig i reguleringen av kroppens jernopptak og fettforbrenning.

C-vitamin er en antioksidant som nytraliserer og uskadeliggjr frie radikaler - noe som vil si at C-vitamin styrker immunforsvaret vrt. Vitaminet inngr ogs i dannelsen av signalstoffer i nervesystemet vrt - og er i det store og det hele med p en hel masse bra i kroppen. C-vitaminer finner vi blant annet i kiwi, appelsiner, jordbr, solbr, brokkoli og spinat. Det beste er selvsagt f C-vitaminer fra naturlige kilder, men noen ganger kan det vre greit supplere litt med et tilskudd i tillegg.

C-vitaminpulveret jeg har brukt i kapslene er i overkant heftig for magen min hvis jeg bruker anbefalt dose, s jeg har hatt det stende i skapet i en evighet. N har jeg har fylt dem i de minste kapslene jeg fikk tak i, og hper at jeg skal kunne bruke dem da. Hvis ikke, s tler i alle fall samboeren min det. Til vanlig bruker jeg Amla-C, som jeg har i den grnne drikken min som jeg drikker hver morgen, og som fungerer mye bedre sammen med magen min enn noe annet C-vitaminprodukt jeg noen gang har prvd.

Gurkemeie (Cucuma longa) er det gule krydderet som vanligvis brukes i indiske karriretter. I forskning har det vist seg vre et mer effektivt anti-inflammatorisk middel enn steroidemedisiner nr du har gjre med akutt betennelse. Dens viktigste terapautiske ingrediens er curcumin. Forskning viser at curcumin undertrykker smerten gjennom en lignende mekanisme som stoffer som COX-1- og COX-2-hemmere (uten skadelige bivirkninger). Gurkemeie er "naturens kortison" og kan ogs ha positiv effekt p vektreduksjon.

Gurkemeie har jeg fylt i noen strre kapsler, s slipper jeg ta s mange. Siden jeg har fibromyalgi og har slitt en del med senebetennelser, s nsker jeg f i meg gurkemeie p daglig basis, i hp om redusere smerter og betennelser noe. Tidligere har jeg laget DENNE superdrikken, men jeg er dessverre ikke s flink til spise/drikke gurkemeie hver dag. Derfor tenkte jeg at det kunne vre en god id fylle opp tomme kapsler som jeg legger i dosettene mine sammen med det andre jeg m ta, for da er jeg sikker p f i meg litt gurkemeie hver dag. Jeg er spent p se om jeg merker noen forskjell!

Jeg har bare brukt helt vanlig gurkemeie som jeg har kjpt i en kjempestor pose fra en "innvandrerbutikk". I slike butikker (gjerne indiske) selger de masse forskjellige krydder i store poser til en billig penge. Man fr ogs billig, kologisk gurkemeie p iHerb, HER.

Det finnes visst egne kapselfyllere - jeg er usikker p hvordan de virker og hvordan man bruker dem. Selv tar jeg bare p meg engangshansker for unng fukt i pulveret og p kapslene, fyller ei lita skl med tomme kapsler, ei lita skl med pulveret jeg skal bruke og setter ei lita skl ved siden av til fylte kapsler. Bruk gjerne et brett eller en tallerken under. Fyll gjerne glasset du skal bruke til oppbevaring av kapslene med tomme kapsler fr du heller dem i ei lita skl, s veit du hvor mange det er plass til i glasset.

Jeg drar kapslene fra hverandre, fyller den strste delen, og setter de sammen. Nr man kjenner et lite "klikk" er kapselen lst. S putter jeg den fylte kapselen i skla for fylte kapsler. Nr jeg har fylt alle kapslene, putter jeg dem i ei lita sil (noen av gangen) og rister av overfldig pulver som har fulgt med, fr jeg heller dem over i et glass. Hvis du bruker en tallerken eller lignende som underlag nr du holder p, kan du enkelt helle pulveret du sler tilbake i boksen/posen, og slipper slse bort mer enn ndvendig. ;)

fylle kapsler selv er ganske tidkrevende, men det er ofte billigere enn kjpe ferdige kapsler, s hvis du vil spare noen kroner er det lurt gjre det selv. En kan jo gjre det mens en ser en film eller hrer p ei lydbok for eksempel, s blir det ikke s kjedelig holde p. En annen fordel med fylle egne kapsler, er at ting som smaker dritt (hehe) og som vanligvis ikke selges i kapsler, blir lettere f i seg. Jeg bruker maca hver dag, og det er mye lettere f det i seg n som jeg har begynt fylle det i kapsler, enn da jeg blanda det ut med vann og drakk det. Maca smaker nemlig helt pyton synes jeg - det gikk ned, men det var ikke godt. Alle de grnne pulverne mine bruker jeg vanligvis i pulverform fordi det gjr det lettere for kroppen ta det opp, men nr man skal p tur synes mange det er greit ha med seg slikt i kapsler istedenfor som pulver.

Har du fylt dine egne kapsler noen gang? Hva fylte du dem med?

Kilde til informasjon om C-vitamin: Apotek 1 - Vitamin C.
Kilde til informasjon om gurkemeie: Artikkelen "13 foods that fight pain".

Oslo Vegetarfestival - 23. juni 2012.

Oslo Vegetarfestival arrangeres for 3. gang lrdag 23. juni, og i r som i fjor fikk jeg en foresprsel fra en avarrangrene om jeg ville skrive et blogginnlegg om festivalen for spre det glade budskap.Det vil jeg selvflgelig gjre. Jeg var p festivaleni fjor, og koste meg s masse at jeg har gledet meg til rets festival siden det. N er det under to uker igjen, og jeg gleder meg som en liten unge.

Veganske grillplser og spyd.

Oslo Vegetarfestival inviterer nysgjerrige til komme og se hvor godt det kan vre spise miljvennlig - og ikke minst dyrevennlig. Med et kende fokus p helse, milj og dyrevelferd er vegetarisme virkelig i vinden, og selv om jeg ikke er vegetarianer selv, veit jeg at festivalen blir bde lrerik og inspirerende. Grnderne nsker favne bredt og inviterer bde mennesker som nsker spise litt mer vegetarisk og de som allerede er vegetarianere eller veganere, til delta p festivalen. Dette gjenspeiles ogs i festivalprogrammet hvor det er kokkekurs og foredrag for bde nybegynnere og de med lang erfaring.

Salg av grillmat.

Festivalen varer fra kl. 10:00 til kl. 18:00, det koster bare 50 kroner komme inn, og dette inkluderer bde kokkekurs og foredrag. Det er imidlertid ikke alle som mulighet til ta kort p festivalen, s en m huske ta med seg nok kontanter. I tillegg til delta p kokkekurs og smake p maten som blir laget p kursene vil en ogs kunne spise p en eller flere av de mange matserveringsbodene p festivalen. Her serveres alt fra rkostgourmetmiddager til veganske muffins som ser ut som sm kunstverk. Da jeg var der i fjor, syntes jeg at det var s fantastisk deilig at jeg kunne kjpe bde sjokolade og middag uten vre redd for f i meg noe jeg ikke tlte - det var nemlig ikke noe problem f tak i mat uten gluten og melk. Dessuten smakte maten helt fantastisk.

Grillspyd med tempeh, soyafiler, brokkoli, ananas, sjalottlk og cherrytomater.

Oslo Vegetarfestival ble arrangert for frste gang i 2010, da dukket 1100 personer opp p festivalen. Det var over dobbelt s mange som arrangrene hadde turt hpe p, og utstillerne solgte ut p en-to-tre. Derfor flytta de festivalen til Fabrikken, som ogs er lokalet for rets festival. For mer informasjon om festivalen, ta en titt p hjemmesiden deres, facebooksiden deres og facebookarrangementet for rets festival. P hjemmesiden deres ligger bde veibeskrivelse og en oversikt over kurs, foredrag og utstillere. Hvordan jeg hadde det der i fjor, kan dere lese mer om HER. Bildene jeg har brukt i dette innlegget, fikk jeg tilsendt fra en av arrangrene, Heidi Rneid.

Vegansk grilltallerken.

Veganske cupcakes.

Har du tenkt deg p Vegetarfestivalen i r?

Hva spiser jeg nr jeg ikke kan spise melk, gluten og sukker?

I 2009 kutta jeg ut alt av melkeprodukter etter rd fra en behandler, og da jeg kom inn p smertepoliklinikken i 2010 fikk jeg beskjed om at jeg burde kutte ut gluten og sukker i tillegg. Jeg er ikke allergisk mot disse tingene, men intolerant. Det vil si at jeg ikke ndvendigvis blir drlig med en gang, men at kroppen reagerer negativt p sikt. Nr jeg spiser noe meddisse tingene i,fr jeg i hovedsak problemer med magen og huden (kle, eksem og kviser), og det varierer fra gang til gang hvor sterke reaksjoner jeg fr.I tillegg blir jeg ofte slapp og sliten. Melk kan ogs fre til betennelsestilstander i kroppen min, pga. innholdet av kasein. Det er alts ikke nok holde seg unna laktosefrie melkeprodukter for min del, siden de fortsatt inneholder kasein.

Fra 1. februar i r har jeg derfor holdt meg helt unna disse tingene, bortsett fra noen produkter med litt sukker i, som for eksempel makrell i tomatog soyaost. Jeg holder meg ogs helt unna MSG og kunstige stningsmidler som aspartam, splenda osv.

Nr jeg er hjemme er kostholdet mittsjeldennoe problem, for det er s mye godt jeg kan spise uten alle disse tingene. Jeg srger for ha et godt utvalgt av matvarer i skapene, og lager det aller meste fra bunnen av.Nr jeg besker andre, er det som regel ikke noe problem da heller, men mange er usikre p hva de kan servere meg og ikke, og lurer p hva i alle dager jeg spiser nr jeg ikke lenger kan spise brdskiver medostog fiskeboller i hvit saus. ;) Derfor tenkte jeg at jeg skulle lage et blogginnleggmed noen eksempler phva jeg kan spise, s kanskje det kan vre til hjelp?

Hva spiser jeg til frokost, mellommltider, lunsj og kvelds?

♦ Smoothie av br, fr, ntter,oljer og plantemelk/vann, supermat etc.
♦ Glutenfrie havregryn medbr, rosiner, kanel etc.og s bruker jeg ustaplantemelk p.
♦ Naturell soyayoghurt med steviadrper, br og glutenfri msli.
♦ Salat, fruktog grnnsaker.
♦ Gluten- og melkefritt brd.
♦ Gluten- og melkefrie knekkebrd og maisbrd.
♦ Trygge lapper eller vafler, oppskrift p lapper HER og p vafler HER.
♦ Plegg. Det er ikke s veldig mye ferdigplegg jeg kan spise, s jeg lagerdet gjerneselv: Syltety, nttesmr, kokte egg, stektkyllingfilet, hjemmelaga karbonader, hummusog s videre. I tillegg bruker jeg gjerne agurk, paprika, tomat etc. Hvis jeg kjper plegg fra butikken, velger jeg s reine produkter som mulig, for eksempel kologisk peanttsmr eller kjttplegg uten masse E-stoffer. I tillegg "skeier jeg ut" med Stabburets makrell i tomat, Stabburets kaviar og Mills ovnsbakt leverpostei en gang i blant.

Hva spiser jeg til middag?

♦ Rein fisk og reint kjtt.
♦ Alle typer grnnsaker.
♦ Ris, linser, bnner, quinoa.
♦ Glutenfri pasta basert p brun ris, mais eller lignende.
♦ Soyaflte eller kokosmelk istedenfor vanlig flte.
♦ Soyarmme, soyaost eller naturellsoyayoghurt istedenfor rmme o.l.

Hva spiser jeg til dessert eller som snacks?

♦ R sjokolade.
♦ Melkefri sjokolade stet med xylitol.
♦ Br, frukt og grnnsaker.
♦ Hjemmelaga is av frossen banan og frosne br.
Godiskuler.
♦ Srlandschips med salt.
♦ Popcorn poppa i kjele.
♦ Trka frukt og br uten tilsatt sukker.
♦ Ntter og kakaonibs.



Hva kan jeg drikke?

♦ Vann - og jeg elsker det.
♦ Kokosvann.
♦ Rein juice.
Drink sticks fra Now Foods.
Dandy Blend med usta plantemelk.
CocoCardio eller CocoCeps med usta plantemelk.
♦ Plantemelk med rtt kakaopulver og carob (sjokolademelk).
♦ Te. Jeg bruker ikke stning, og drikker helst grnn te eller urtete.
♦ Caff latte med plantemelk. Jeg er forsiktig med koffein, men kliner til med en hjemmelaga caff latte innimellom - gjerne koffeinfri.



Jeg kan selvflgelig spise og drikke mye mer enn det jeg har ftt med her, men dette er i alle fall noe av det.Det er ikke s vanskelig som en kanskje skulle tro, men det krever gjerne litt mer planlegging. Dessuten er det viktig lese varedeklarasjonene p alle ting en kjper og unng ting med ingredienser en er usikker p - etter hvert gr dette av seg selv, og en finner sine favoritter som en kan fle seg trygg p. :)

Lavkarbokosthold uten meieriprodukter?

Dere som leser bloggen min fast, veit at jeg bare spiser matuten melk, utenglutenog i all hovedsak uten tilsatt sukker - et skalt "Kjernesunt" kosthold. I tillegg spiser jeg en del supermat, og jeg stortrives virkelig med det nye kostholdet mitt: Jeg har ftt mer energi, mindre trbbel med magen og huden, og i tillegg har jeg gtt ned i vekt. Og enda s spiser jeg masse god mat!

Samboeren min spiser den samme maten som meg her hjemme, men ellers spiser han det som blir servert eller det som er lett f tak i, for enkelthetens skyld. N har han derimot bestemt seg en gang for alle for at han skal g ned i vekt han ogs, og legen hans anbefalte sterkt at han begynte med et lavkarbokosthold - om ikke for "alltid", s i alle fall for kickstarte vektnedgangen, slik at han kommer i gang.

Jeg har selv mange kilo til jeg m bli kvitt, og kunne ogs tenke meg prve et lavkarbokosthold, men det m kunne kombineres med et kosthold uten melk, gluten og sukker. Uten gluten og sukker er jo greit nok, men nesten alle oppskrifter jeg kommer over inneholder masse meieriprodukter i form av ost, smr, flte, rmme og s videre. Er det noen av dere som veit hvor jeg kan finne informasjon og oppskrifter tilpasset et lavkarbokosthold uten meieriprodukter? Blogger, nettsider, bker?

I tillegg er jeg s og si dnn avhengig av smoothien min til frokost, og den inneholder en del karbohydrater siden jeg bruker br. Jeg er en sucker for br og frukt. Er det noen av dere som har oppskrifter p lavkarbosmoothies uten r egg? Jeg hler virkelig ikke tanken p r egg i smoothien min.Og hva med lavkarbovegetarmat? Jeg prver begrense bruken av kjtt og egg, s det hadde vrt fint slippe hive innp med det hver eneste dag. Er det andre ting jeg burde tenke p fr jeg eventuelt starter med et lavkarbokosthold? Jeg veit at mange av dere er gode p dette, s jeg blir kjempeglad om dere hjelper meg litt i gang. =D

For ordens skyld: Jeg er allerede eier av lavkarbobkene "Frisk med lavkarbo - nytt liv med riktig mat" av Sofie Hexeberg, "Bakeglede uten sukker" av Annika Rogneby og "Kokeboken Naturlig slank" av Fedon Lindberg. Jegventer dessuten p at "Frisk med lavkarbo- 100 oppskrifter" av Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen og "Friskere fremtid" av Terje Sandberg skal dumpe ned i postkassa. Jeg har noen (eh... Les: mange)andrebker p nskelista ogs, men lommeboka sier stopp, s jeg fr nok bare smre meg med tlmodighet og heller se hva de har p biblioteket.


Lavkarbopyramiden er lnt HER.

♣

Hva er dine tanker om lavkarbokosthold?
Kan det gjennomfres uten meieriprodukter og massevis av kjtt og egg hver eneste dag?

Slik var det p Vegetarfestivalen i Oslo!

Som noen av dere allerede veit, har jeg vrt p Vegetarfestivalen i Oslo i dag. Det tok alt jeg hadde av krefter og energi, og det var det jammen meg verdt ogs! Jeg koste meg innmari, og kom hjem med masse nye fine ting, ny inspirasjon og ikke minst: gode minner! Egentlig har vi ikke s innmari mye rutte med, men i dag slo vi p stortromma og skjemte oss bort litt. Herlig!

Det var innmari mye folk der, s jeg fikk ikke tatt s mange bilder fra selve festivalen, men jeg fikk i det minste tatt noen. Jeg glemte selvflgelig ta bilde av det aller, allerviktigste: den r sjokoladen vi kjpte fra kosjokolade og koste oss med p festivalen og gryteretten som vi kjpte til middag. Mmm, herlig!

Hallen med standene til utstillerne. Der det str veg-veg.no, str Norsk Vegetarforening og Jane fra Veganmisjonen.



Bortover her str det blant annet Vegetarguide.no, kosjokolade og en haug med andre koselige folk. :)








Her er standen til en veldig hyggelig, livlig mann som solgte "Go! Kombucha". Han hadde to forskjellige, men jeg fikk smake p tre. Den ene var riktignok den samme som den ene av de to han hadde, men et annet parti. Siden dette er levende saker, s smaker de litt forskjellig fra gang til gang, og jeg kunne tydelig kjenne forskjellen. Begge partiene av den grnne sorten var veldig forfriskende oggode, men den oransje var jeg ikke like begeistra for.



Vi kjpte med oss to flasker av den grnne, og s fikk jeg med meg en liten overraskelse i tillegg, men det var det bare jeg som fikk, s jeg fikk ikke lov til si det til noen. Hihi. ;) Kombucha te er en helsebringende, "levende" drikk med massevis av probiotika, antioksidanter og B-vitaminer som p forskjellige mter bidrar blant annet til hjelpe fordyelsen og avgifte kroppen. Den er ogs basedannende og forbrenningskende, og selv om denne faktisk er tilsatt sukker, s inneholder den bare halvparten av sukkeret til fruktjuice. Jeg tillater meg drikke denne til tross for sukkeret i den, for de helsebringende egenskapene veier uansett tyngre. ;)



Vi kjpte ogs disse veganske ostene, som jeg gleder meg veldig til prve. Jegleste p bloggen til VeganVofffor ikke lenge siden at disse nettopp har blitt tilgjengelige i Norge, og at det visstnok skal vre blant de beste veganske ostene p markedet i flge ryktet. Den er smeltbar og strekker seg, s jeg gleder meg til prve. Disse skal spises med andakt, for de var ikke billige. Ost er det jeg savner aller mest p mitt kosthold uten melk.




kosjokolade solgte kjempegode sjokoladeplater til bare ti kroner per stykk.Etter ha sttt og rusa meg litt p den deilige lukta fra standen deres og snakka litt med den hyggelige mannen bak disken, s bestemte jeg meg for kjpe med meg kakaomasse og prve lage r sjokolade med det. Hittil har jeg pleid bruke kun rtt kakaosmr og rtt kakaopulver, s det blir spennende se om det blir noen srlig forskjell. R sjokolade er i alle fall best! ♥




Jeg fikk ogs tak i dokumentaren "Smaken av hund". Jeg har sett deler av den p youtube, og gleder meg se hele p DVD. For dere som ikke gidder kjpe den, men som kunne tenke dere se den, s finnes den i tolv deler p youtube, HER. Den inneholder en del sterke scener for oss som er glade i dyr, s for min del m den sees med forsiktighet. Jeg fr nemlig mareritt hver gang jeg har sett scener hvor dyr behandles drlig, men jeg synes det er viktig holde seg informert, s jeg tar det litt i sm doser.



Den splitter nye kokeboka til Jane bak bloggen VeganMisjonen mtte jeg selvflgelig ogs ha. Den blei lansert i dag, s denne boka er rykende fersk! Det er den frste norske, veganske kokeboka og den er kjempefin og flott, s denne kan hun virkelig vre stolt av!
(Og jeg er stolt av eie den!)





Ikke nok med at jeg fikk kjpt boka den frste dagen den var i salg, men jeg fikk den signert ogs. Jane er minst like st og hyggelig i virkeligheten som det hun er p bloggen sin. ♥





Aktivistens kokebok fikk jeg ogs endelig kjpt! Har hrt mye fint om denne, og den ser fin ut ogs, s jeg gleder meg til bla litt grundigere i den enn jeg har gjort til n. :)

I tillegg til tingene vi kjpte, s fikk jeg med meg masse gratis blader og brosjyrer som jeg gleder meg til sette meg ned lese. Jeg skal kose meg! Jeg deltok ogs p et par kokkekurs: "Rawfood for dummies" presentert av Funky Fresh Foods og et kurs hvor vi lrte lage veganske kaker. Det viste seg at jeg ikke var s dummie som jeg trodde, for jeg kunne i grunn alt fra fr, bortsett fra en dressingoppskrift. Jeg har heller ikke bakt kakene som blei bakt, men det kan jeg ikke gjre heller, siden de inneholdt bde gluten og sukker. Men kanskje jeg kan endre litt p oppskriftene? :)

Vi hrte ogs p et foredrag som mannen fra Norsk Vegetarforening (han i den gr dressen rett under veg-veg.no-skiltet p det frste bildet) holdt, og han var virkelig flink! Det var spennende og inspirerende, og kunne gjerne vart i tre timer til uten at jeg hadde blitt lei. Foredraget handla blant annet om de som slutter vre vegetarianere, hvorfor de gjr det, og hvordan en kan unng det. Kjempespennende! Til og med Andreas, som ikke er p langt nr s interessert i vegetar og slikt som meg, syntes at foredraget var s bra at han mtte fortelle det rett til han som holdt det fr vi kunne g. Herlig!

Som dere sikkert har skjnt til n, s har jeg kost meg nesten glgg ihjel i dag, og jeg kommer garantert til prve komme meg p dette arrangementet til neste r ogs. Dette var verdt bde de 50 kronene det kosta komme inn, og energien det kosta meg gjennomfre dagen. Jeg er S fornyd! =D

♣

Var du p Vegetarfestivalen i dag? Eller kunne du tenke deg ha vrt der?

Veggisfestival i Oslo! :)

Oslo Vegetarfestival arrangeres for andre gang lrdag 18.juni, og jeg fikk en mail fra en av arrangrene om jeg ville skrive et blogginnlegg om dette. Jeg blei inspirert av mailen og har selv tenkt meg p vegetarfestivalen, s det vil jeg selvflgelig gjre! :)

Vegetarfestivalen blei arrangert for frste gang i fjor, og da kom det dobbelt s mange som de hadde turt hpe p. Derfor blir arrangementet i rholdti et strre lokale hvorde ogs har uteomrde. Med et kende fokus p helse, milj og dyrevelferd er vegetarisme virkelig i vinden, og selv om jeg ikke er vegetarianer selv, tror jeg festivalen blir lrerik og inspirerende. I en pressemelding sto det: "Grnderne nsker favne bredt og inviterer bde mennesker som er nysgjerrige p vegetarisme samt mennesker som allerede er vegetarianere eller veganere, til delta p festivalen. Dette gjenspeiles ogs i festivalprogrammet hvor det er kokkekurs og foredrag for bde nybegynnere og de med lang erfaring."

Festivalen varer fra kl. 11:00 til kl. 18:00, og programmet er fullspekka med ulike foredrag og kokkekurs. Det kommer ogs en hel haug med utstillere, s her er det nok noe for de fleste! Blant annet kommer dama bak "Veganmisjonen", og hun skal lansere sin nye kokebok! Det blir ogs mye spennende mat og smaksprver. Du kan se et fullstendig program HER, og en liste over utstillere HER.

Det koster bare 50 kroner komme inn, og dette inkluderer bde kokkekurs og foredrag. Herlig! De har imidlertid ikke mulighet til ta kort p festivalen, s en m huske ta med seg kontanter. Festivalen arrangeres p Fabrikken i Oslo. Fabrikken ligger i Maridalsveien 13, rett ved Vulkan. For se kart og oversikt over hvordan en kan komme seg dit, kan du klikke HER. Etter festivalen blir det etterfest p Revolver, som ligger like ved. Den begynner klokka 21:00 og koster 50 kroner i inngang.

Hvis du vil bli med, s g gjerne inn p facebookarrangementet, HER (festivalen) og HER (etterfesten).


Dette er Synne og Heidi, som arrangerer festivalen. :)

♣

Kommer du p Vegetarfestivalen?

Slik gr det med mitt nye kosthold.

Som jeg fortalte dere i begynnelsen av januar, var nyttrsforsettene mine i r at jeg skulle bli melkefri, glutenfri og sukkerfri fra 1. februar i r. Jeg har ikke vrt srlig flink til oppdatere dere om hvordan det har gtt, s jeg tenkte at jeg skulle skrive litt om det n.

Melk.

Jeg kutta egentlig ut melk i mars 2009, men i slutten av 2010 begynte dette skli ut litt. Etter frste februar i r har jeg ikke rrt melk. Jeg har fortsatt vte drmmer om ost, og dette er definitivt den strste utfordringa, men den er ikke stor nok til at jeg sprekker. Jeg har det nemlig s utrolig mye bedre uten, og mine osteutskeielser rundt nyttr satte skrekken i meg.

Istedenfor vanlig melk bruker jeg usta soyamelk og rismelk, og jeg har ogs lrt meg lage min egen havremelk. Jeg har store planer om lage nttemelk ogs, men s langt har jeg ikke kommet enda. I mat bruker jeg oftekokosmelk eller soyaflte. Jeg erstatter rmme med Sour Supreme (soyarmme) og smreost med Creamy Smooth (soyaost). Fr jeg lyst p yoghurt, spiser jeg Alpro Soya kologisk og naturell yofu, gjerne tilsatt noen drper med Stevia Vanilla Creme og littkologisk vaniljepulver. Med andre ord er det stort sett ikke noe problem leve uten melk. :)

Her ser du soyaflte til matlaging, soyaflte til krem, soyamelk, rismelk, kokosmelk, soyarmme og soyaost.



Gluten.

En livsstil uten gluten skulle vise seg vre lettere enn jeg hadde trodd. Fra fr av spiste jeg nemlig ikke s mye brd, s omveltninga har ikke blitt s skrekkelig stor som jeg frykta. Jeg har bytta ut de vanlige havregrynene med glutenfrie havregryn, og pastaen med glutenfri pasta.De gangene jeg fr lyst p brd s kjper jeg et glutenfritt brd i butikken eller baker mitt eget, gjerne av Toro sin glutenfrie, grove melmiks. Grovt, glutenfritt brd er imidlertid ikke som vanlig grovbrd, s jeg fr nesten flelsen av spise loff nr jeg spiser glutenfritt brd. Glutenfritt brd klistrer seg ogs veldig til tennene, s det er viktig med god tannhygiene nr en spiser glutenfrie bakevarer.

Ellers s bruker jeg glutenfritt mel i jevning av sauser og lignende, og det funker som bare det. Jeg lager ogs glutenfrie pannekaker en gang i blant, og noen ganger spiser jeg maisbrd eller glutenfrie knekkebrd. Jeg har ogs bakt et par glutenfrie kaker.Den strste utfordringen med leve uten gluten, er at jeg som regel m ta med meg egen mat nr jeg skal bort, siden det gjerne blir servert brd og bakevarer. Dette er imidlertid ikke noe problem s lenge jeg er forberedt.

Her er mitt utvalg av glutenfri pasta og spaghettig, glutenfritt mel, ulike glutenfrie gryn og ting som pofiber, psyllumhusk og maisstivelse.



Sukker.

Fr jeg kutta ut sukker, fikk jeg hre kommentaren: "Det kommer du aldri til greie!", og det gjorde meg bde frustrert og oppgitt.Jeg synes at folk somtror at det er vanskeligere kutte ut sukker (som en overhodet ikke trenger) enn kutte ut gluten og melk (som er veldig vanlige ingredienser i nesten all matlaging i Norge)kanskje br ta seg en tur i tenkeboksen. Det verste med kutte ut sukker, er bli kvitt sukkeravhengigheten, men det verste er over p et par uker. Uansett - erstatte sukkeret har i alle fall vrt mitt minste problem.

Jeg lager s og si all mat fra bunnen av, og det eneste jeg da egentlig trenger gjre nr jeg uansett ikke kan spise gluten og melk, er holde meg unna smgodt og ikke tilsette sukker i maten som jeg lager selv. Ikke akkurat den strste utfordringa noen har gitt meg, for vre rlig. Nr jeg baker eller lager mat hjemme som krever stning, s bruker jeg sukrin, bjrkest, stevia, yaconsirup, yaconpulver, lucuma, palmesukkereller en avflere andre alternativer til vanlig, raffinert sukker. Jeg har sikkert ti forskjellige produkter i skapene til erstatte sukkeret med, s det er absolutt ingen fare for at jeg skulle sprekke og g tilbake til smgodt med kunstig smak igjen med det frste.

Det som derimot er et problem med holde seg unna sukker, er alt det skjulte sukkeret. Det blir tilsatt sukker i de mest utrolige ting, og det er ikke alt jeg greier eller orker lage fra bunnen av selv. Noen ting velger jeg spise selv om dette innebrer at jeg fr i meg litt sukker en gang i blant, og det var jeg ogs klar over fr jeg satte meg dette som ml. Dette er blant annet soyaost, soyarmme, ferdigbakt glutenfritt brd/knekkebrd, makrell i tomat og kaviar. Jeg har heller ikke funnet kologisk tomatketchup uten sukker enda. Disse tingene tillater jeg meg selv spise, men jeg begrenser inntaket, og spiser ikke sukkerholdige varer hver dag.

At jeg ikke spiser sukker, betyr ikke at jeg ikke koser meg med god mat og godteri - tvert imot. Det jeg koser meg med n, smaker mye mer og mye bedre enn det jeg spiste fr. N koser jeg meg med saftige gojibr, sure incabr og hjemmelaga godiskuler og r sjokolade. Jeg spiser godteri fra Yummy Earth og jeg baker kaker uten sukker, melk eller gluten. Jeg lager deilig, hjemmelaga is av frosne br, jeg drikkergode smoothier og hjemmelaga juice. Jeg spiser ogs ntter og min store svakhet: Srlandschips med salt. Fr jeg lyst p brus (noe som er ekstremt sjelden), drikker jeg Siesta Smart fra Grans. Den er helt naturlig og inneholder verken tilsatt sukker eller kunstig stning.

Alternativer til sukker og kunstig stning: yaconsirup, dadler, stevia, bjrkest, palmesukker, sukrin, sukrinmelis, yaconpulver, lucuma, agavesirup med kakao, Stevia Vanilla Creme, Stevia Toffee og Stevia Berry.



Hva har det nye kostholdet gitt meg?

♥ Mindre vondt i magen, frre pinlige gassutslipp og hyggeligere doturer.
♥ Mer kunnskap og mat og kosthold og bedre ferdigheter p kjkkenet.
♥ Mer samarbeidsvillig hud som ikke klr eller er full av kviser.
♥ Fem kilo midre bre p, uten egentlig anstrenge meg.
♥ Masse deilig mat som smaker rent og gjr meg mett.
♥ Bedre samvittighet overfor meg selv og miljet.
♥ Mindre cravings etter mat og stsaker.
♥ Mer stabilt humr og jevnere energi.
♥ kt sexlyst og -glede.

Hva er mest utfordrende med det nye kostholdet?

♥ Jeg savner kunne spise ost.
♥Jeg m ofteplanlegge det jeg skal spise i god tid.
♥ Jeg savner flerelettvinte lsninger nr jeg er sulten.
♥ Andre menneskers negative innstilling (heldigvis lite av det).
♥ Jeg m som regel ta med meg mat hjemmefra om jeg skal bort.
♥ Det krever tid og energi lage all mat fra bunnen av, og det er ikke alltid at jeg har dette.
♥ Det er vanskelig finne spiseklar mat i butikken hvis jeg blir sulten nr jeg ikke er hjemme.

Hjemmelaga softis av frosne bananer, frosne skogsbr, linfrolje, hampproteiner og diverse supermat. P toppen har jeg kakaonibs. Mmm!

♥

Synes jeg det er verdt det?
Helt klart!

♥

PS! Bruk gjerne koden min, CEC956, hvis du skal handle p iHerb for frste gang.Da fr du $5 i rabatt p ordren din. :)

Slik kan du spare penger p mat.

Jeg har sunnmrsblod i rene, og er nokmer enn middels interessert i penger og konomi. Det er ikke det at penger i seg selv er s viktig for meg, men jeg elsker friheten det gir meg alltid vite hva jeg har rutte med, og hvor pengene mine blir av. Jeg har ikke s forferdelig mye penger ta av, men jeg prvergjre det beste ut av det lille jeg har. I dette innlegget tenkte jeg at jeg skulle gi dere noen enkle tips til hvordan dere kan spare penger p mat, uten at det gr ut over kvaliteten p det dere spiser.

1. Ikke g i butikken nr du er sulten.
Gr du i butikken nr du er sulten, er du nesten garantert kjpe med deg mer enn det du trenger. Impulskjp er en skikkelig pengetjuv.



2. Skriv handleliste, og hold deg til den.
Skriver du en handleliste fr du gr i butikken, veit du akkurat hva du skal ha, og unngr lettere impulskjp.Du unngr ogs kjpe en agurk du aldri rekker bruke fr den blir drlig, fordi du har glemt at du allerede har tre andre agurker liggende hjemme i kjleskapet. Skal du kjpe snacks til helga, s skriv dette ogs p handlelista. Bestem deg for hva du vil ha kose deg med i helga fr du drar i butikken, s slipper du komme hjem med fire poser potetgull, tre sjokolader og ei kasse med brus fordi det var s fristende der og da.



3. Unng smturer i butikken.
Skriv en meny over hva du skal spise den kommende uka, g over hva du har i huset og hva du trenger for lage det du har planer om spise. Skriv opp hva du trenger p ei handleliste, og ha en handledag i uka hvor du handler inn det du trenger. Frukt og grnnsaker kan du handle inn to ganger, slik at det er friskt nr du skal spise det. Jo flere ganger du er i en butikk, jo strre er sjansen for at du faller for fristelsen og kjper noe du ikke trenger. Ved handle sjeldnere sparer du i tillegg bde tid og eventuelt bensinpenger.

Om du ikke har noen bil er det ingen unnskyldning. Skaff deg en sykkel, og gjerne slike sykkelvesker som du kan henge over bagasjebrettet. Ta med en ryggsekk, eller kjp deg ei sykkelvogn.Jeg greide meg uten bil i fire r, og det var aldri noe problem f med seg mat for ei uke hjem. For all del - tenk trafikksikkert, og ikke lemp sykkelen s full at du ikke kan holde balansen eller stoppe sykkelen.



4. Lag mat fra bunnen av.
Halvfabrikkert mat er som regel bde dyrt og usunt, og det er ikke alltid at det er s mye kjappere eller enklere heller. Ta bare en titt p disse gryterettposene - der skal du gjerne tilsette4-5 andre ingredienser! I tillegg smaker det overhodet ikke godt. Det er mye mat du kan lage fra bunnen av som gr kjapt og som ikke koster all verden. Dette gjelder ogs for krydderblandinger. Sk p nettet, s finner du masse deilige oppskrifter.



5. Spar de dyre middagene og godteriet til helgekosen.
Spis billig p hverdagene, og legg heller de dyre middagene til helgekosen. Ikke bare sparer du penger, men det blir ogs ekstra kos spise enlitt dyreremiddag til helga. Det samme gjelder for godteri.



6. Se nye p grnnsakene fr du kjper dem, og kjp etter sesong.
Dessverre er det ikke alle frukt- og grntarbeidere som er like flinke til gjre jobben sin, og dette kan fre til et srgelig utvalg i frukt- og grntavdelinga. Det kan vre at varene er overmodne, slappe eller mugne, eller at de har ftt slagskader p grunn av rff behandling. Jeg regner med at jeg ikke er den eneste som ikke orker dra tilbake til butikken barefor bytte en slagskada paprika - s da kan det vre lurt sjekke at grnnsakene er av tipp topp kvalitet fr du kjper dem. Det er ogs lurt kjpe grnnsaker etter sesong. Bedre kvalitet, bedre smak og bedre pris.



7. Ta med deg niste.
Ta med deg niste nr du skal vre hjemmefra s lenge at du trenger mat underveis. For eksempelhvis du skal p jobb, p skolen eller p tur. Da slipper du dyre lsninger som burger p bensinstasjonen, cafbesk og varmretter i ferskvaredisken. Du slipper ogs falle for usunne lsninger som bolleposer og brus. Srg for lage nista di s spennende at du faktisk spiser den istedenfor kaste den.



8. Ikke kjp vann p flaske eller salatposer.
Kjp deg ei solid vannflaske som du alltid fyller og tar med deg nr du skal vre ute s lenge at du trenger noe drikke, s slipper du bruke masse penger p vann eller brus nr du blir trst. Skyll og del heller salaten din selv, istedenfor kjpe ferdig blanda salat. Det tar litt lengre tid tilberede, men det er det verdt. Mange sier at de m kjpe salatposer fordi de bor aleine, men dette har jeg vanskelig for forst. Jeg bodde mer eller mindre aleine da min kjre var i militret, og det var aldri noe problem blande min egen salat.En kinakl, en agurk og en paprika (for eksempel) gir mye mer mat enn en salatpose, og har ogs lenger holdbarhet - noe som gir deg muligheten til rekke spise det opp fr det er drlig. Greier du ikke det, spiser du antakelig for lite grnnsaker.



9. Kjp dagligvarer der det er billigst.
Det kan vre en del spare p kjpe dagligvarene sine hos billigkjedene, for eksempel p Rema 1000. S kan du heller supplere med spesialiteter, grnnsaker og delikatesser fra de store, fine butikkene en gang i blant.

10. Flg med p tilbud.
Flg med p reklamen du fr i posten, eller bestill nyhetsbrev fra butikker p e-post. Det kan vre mye penger spare p tilbud, men kun hvis du gjr det med ei dose sunn fornuft. Kjp kun ting som du vanligvis bruker og trenger, og ikke g kanakkas bare fordi du kan f to sjokoladeplater til 30 kroner. Ting jeggjerne kjper p tilbud er frossen fisk ogfrosne grnnsaker og br. Disse tingene er innimellom p 40 % avslag, og det er jo et kupp! Jeg kjper alltid inn mye, men ikke mer enn at jeg rekker spise det opp fr utgangsdatoen. Jeg passer ogs alltid p at summen jeg sparer,er hyere enn summen jeg bruker p ekstra bensinutgifter hvis jeg m kjre et stykke for komme til butikken som har det aktuelle tilbudet.I tilleggkombinerer jeggjerne handleturen med andre render jeg har i omrdet.

11. Vr harry.
For de av dere som bor nrme svenskegrensa og har tilgang p en bil, s er det ingenting i veien for vre litt harry en gang i blant. Min kjre og jeg tar en tur til Sverige og hamstrer mat ca. annenhver mned. Ting vi kjper i Sverige som vi sparer masse penger p, er srlig soyamelk/rismelk, glutenfrie varer, noen ganger frosne br, hermetikk, fr og ntter, oljer og s videre. En kan ogs spare mye p kjtt, pasta og en del andre ting. Det er ikke alt som er billigere hos svenskene, s det er viktig at du har litt kontroll p hva ting koster hjemme om du skal vre sikker p spare noe. Det er ogs lurt kjpe mye av det du bruker ofte - f.eks. kjper vi inn soyamelk for to mneder hvis vi veit at det er to mneder til neste gang vi skal over grensa.

12. Skaff degen fryser.
Har du en fryseboks eller et fryseskap, kan du benytte deg av tilbud og harryturer og fylle fryseren med billig mat av god kvalitet. Du kan ogs plukke br og sopp i naturen om du har mulighet til det.Et fryseskap tar ikke s stor plass, men kan romme mye, s dette er en god id om du bor trangt. Det finnes ogs sm frysebokser som rommer mye. Det som er viktig nr du har en fryser, er at du rullerer matvarene, og har system p hvor ting er hen. Det er ikke vits i fylle fryseren hvis du aldri bruker maten som ligger oppi. Det samme gjelder for vrig for matskapene.

13. Tm matlagreneminst en gang i ret.
Hvis du pleier handle stort og kjpe ting p tilbud, er det en god id tmme matlagrene minst en gang i ret, for vre sikker p at ikke ting gr ut p dato, og for starte p ny frisk med blanke ark. Har du en fryseboks, har denne godt av en avriming en gang i blant, og da er det ndvendig tmme fryseren frst. For tmme matlagrene, lager du ganske enkelt mat av det du allerede har i huset, og unngr handle noe annet enn supplerende matvarer. Jeg har "tmmeprosjekt" hver vr, og du kan se starten p fjorrets prosjekt HER.

14. Handle varer p nettet.
Er du som meg og bruker litt matvarer som en vanligvis ikke fr i dagligvarebutikkene, slik som supermat og helsekost, s kan det vre en god id handle p nettet. Selv handler jeg p iHerb og sparer flere hundre kroner hver mned i forhold til hvis jeg skulle handla i helsekostbutikk! Hvis du aldri har handla p iHerb fr, kan du bruke koden min (CEC956) og f $ 5 i rabatt p din frste ordre. Hold deg under grensa p 200 kroner, s slipper du tenke p toll og mva. Holdi tillegg ordren din p under1360 gram, s fr du billigste porto til $ 4. Det lnner seg heller bestille flere ganger, enn g over disse grensene.

15. Bruk handlenett.
Dette ernok ikke det du sparer mest p, men alle bekker sm... I tillegg sparer du miljet, og varene er mye lettere pakke i et handlenett med avstivet bunn enn i en plastpose. Selv om handlenettet ditt ikke har avstivet bunn, er det uansett mye mer slitesterkt enn en plastpose og kan brukes igjen og igjen.

Bildene er funnet p Google.

Har du noen gode sparetips?

Mine nyttrsforsetter.

Vanligvis pleier jeg ikke ha noen nyttrsforsetter, for ml kan en vel sette seg nr som helst i lpet av et r? Ingen tidspunkt er for drlige til en ny start. Akkurat rundt nyttr pleier jeg vre bde sliten, forvirra og opptatt p alle hold, s 1. januar er ingen god dag for nye starter for min del. 1. januar er jeg som regel veldig opptatt med fordye de siste ukers inntrykk og i full sving med planlegge og glede meg til bursdagen min. Jeg elsker nemlig bde jul og bursdag, og for vre rlig s blir det nesten litt i meste laget nr alt skal skje p under to uker. Det er nesten s jeg skulle hatt to ukers ferie nr alt er oversttt.

Siden 1. januar ikke er noen god dag for nye starter for min del, s har jeg bestemt meg for at min nye start skal begynne 1. februar. Da er bde jul, nyttr og bursdag oversttt og forhpentligvis ferdig bearbeida, s da er jeg klar for nye utfordringer, nye ml og nye opplevelser.

Mine nyttrsforsetter for 2011.

♦ Jeg skal bli melkefri.
♦ Jeg skal bli sukkerfri.
♦ Jeg skal bli glutenfri.

Jeg bestemte meg i oktober, og jeg skreiv et innlegg om det HER.

Melkefri.

Hvorfor:

I mars 2009 kutta jeg ut melka etter ha hatt magesmerter i over et r, som hadde blitt feilbehandla som magesr 3 ganger. Etter en gastroskopiunderskelse fant de ut at jeg overhodet ikke hadde noe magesr. En refleksolog ga meg beskjed om kutte ut melka, og etter det har magesmertene nesten blitt borte. N merker jeg det kun hvis jeg blir stressa, fr i meg koffein/alkohol eller hvis jeg slurver med maten.

I det siste har jeg slurva veldig, og har ftt i megen delmelk. Hver gang resulterer det i oppblst mage, magesmerter, mangel p energi, irritert hudog masse kviser. Jeg fler meg maks udelikat og blir rett og slett lei meg. Vil jeg ha mer av dette? Nei.

Fra 1. februar kommer jeg ikke til spise noe som helst med melk i. Ikke engang noe som inneholder bittelitt smr eller bittelitt skummetmelkspulver. Bittelitt melk er akkurat nok til gjre meg bittelitt drlig, og bittelitt mange ganger blir til sammen veldig mye. spise ting med melk i er rett og slett ikke verdt prisen jeg m betale for det.

Utfordringene:

Det er to storeutfordringer med kutte ut melk 100 %. Den frste er at jeg er s innmari glad i ost. Ost er noe av det aller beste jeg veit - ikke bare vanlig gulost, men brunost, smelteost, kremost, prim, dessertoster og s videre. Ost er nydelig, og jeg har ikke funnet noen verdige substitutter for dette tapet. Jeg har funnet et parallrighte smreoster, en ok mozarellaerstatning og en ok cheddarerstatning, men ellers ingenting.

Den andre utfordringen er at jeg lider av snill-pike-syndromet. Nr jeg er p besk og noen har glemt lage mat uten melk i, eller de ikke tenkte p at det var melk i smret som de putta i kaka de hadde bakt, s er jeg alt for rask til si: "Det gjr ingenting, det er ikke s ille hvis det er bare litt en gang i blant".


Slik skal det gjres:

De frste mnedene skal jeg greie meg helt uten melk, men nr magen min begynner fungere og huden min har blittfrisk igjen, har jeg tenkt til prve meg fram med ost laga p geitemelk eller bffelmelk, for se om jeg tler dette bedre enn kumelkproduktene. Jeg vurderer ogs prve ut noen av Rrosproduktene og de laktosefrie meieriproduktenefor se om det gr bra. Uansett resultat, kommer jeg ikke til ha meieriprodukter som et fast innslag i mitt kosthold, men som en sjelden luksus. Om jeg ikke tler det i det hele tatt, s fr jeg heller greie meg uten.

Nr det kommer til snill-pike-syndromet s m jeg bli tffere og flinkere til si nei. Jeg har full forstelse for at det er fort gjort for andre folk glemme seg, men jeg m rett og slett bli flinkere til si: "Nei takk, det gjr ingenting. Jeg greier meg fint uten.", istedenfor la meg friste eller spise av hflighet. At jeg tar et kakestykke og fr vondt i magen resten av kvelden, er ikke hyggelig verken for den som har bakt kaka eller for meg, selv om jeg skjuler det s godt jeg kan.

Glutenfri.


Hvorfor:

De siste tre-fire rene har jeg ikke spist s mye brd, og da har jeg virkelig ftt erfare hvordan kroppen reagerer nr jeg frst spiser det. Jeg blir oppblst og uvel, og det kan vare i flere dager etterp, alt ettersom hvor mye brd jeg har spist. Bde refleksologen og legen min p smerteklinikken har anbefalt meg kutte ut hvetemel/gluten.Siden jeg kjenner s tydelig p kroppen hvordan den blir glad nr jeg holder meg unna og kranglete nr jeg ikke gjr det, s har jeg bestemt meg for hre p rdene deres. Selv om jeg ikke lenger spiser brd til frokost, lunsj og kvelds hver dag, fr jeg til tider i meg alt for mye brdmat, og n er jeg lei av se ut som om jeg er gravid uten vre det.


Utfordringene:

Den strste utfordringen blir ikke "sulte ihjel foran brdboksen". I og med at jeg har fibromyalgi, er jeg ofte veldig sliten, og da er det et ork st p kjkkenet lage mat. Noen dager er jeg s sliten at jeg rett og slett lar vre spise, fordi jeg ikke orker tilberede noe. Som regel er Andreas en reddende engel og srger for at jeg i det minste fr i meg middag, men jeg burde jo f i meg noe fr den tid ogs. Problemet med brd er at det er s himla enkelt og s innmari billig, s det er alt for lett la seg friste. Dessuten er det innimellom at jeg har veldig lyst p plegg, og det er jo ikke s godt uten noe under. Det blir ogs en utfordring reise p overnattingsbesk, siden de aller fleste serverer brd til frokost.


Slik skal det gjres:

Det viktigste jeg kan gjre for unng g sulten eller falle for fristelsen og spise vanlig brd, er srge for at jeg alltid har lettvint mat tilgjengelig. Glutenfrie havregryn i skapene og glutenfritt brd i fryseren. Frukt eller grnnsaker som er lett spise, som bananer eller ferdig skylte tomater. De dagene jeg ermest sliten er det nemlig et ork skylle/dele/skrelle en frukt eller grnnsak,s det er viktig at det krever s liteanstrengelse som mulig.De dagene jeg har mer energi, er det ikke noe problem lage seg en smoothie eller noe annet godt, og de dagene jeg har ekstra energi kan jeg for eksempellage en salat som holder et par dager. Problemet med overnatting, kan jeg lse ved ta med meg egen mat. Glutenfrie knekkebrd eller glutenfrie havregryn er lett ta med seg.

Jeg har tenkt vre helt glutenfri i minst seks mneder, og deretter har jeg tenkt til teste ut om jeg kanskje tler bygg, rug eller andre kornslag.

Sukkerfri.


Hvorfor:

Sukker er gift. Det inneholder ikke nring, og det er ogs grunnen til at du ikke finner for eksempel midd i en pose med sukker. Andre organismer har nemlig vett til holde seg unna. Det er overhodet ingen ting kroppen vr trenger i sukker. Det sukkeret kroppen trenger, greier den produsere selv. Jeg merker ogs at jeg blir drlig hver gang jeg spiser for mye sukker, og i tillegg fr jeg humrsvingninger og cravings etter mer. Det er i hovedsak hvitt, raffinert sukker jeg snakker om, men jeg har ogs tenkt unng ande stninger med skyhy GI.


Utfordring:

Den strste utfordringen blir komme seg gjennom de frste to ukene. Etter dette tror jeg at det skal g greit, for det finnes s innmari mange fine alternativer til stt.


Slik skal det gjres
:

Det farlige, usunne sukkeret skal erstattes med andre, naturlige stningsmidler som bjrkest, sukrin og stevia. Alt sammen er allerede kjpt inn. Jeg har ogs kjpt inn lucuma og yaconsirup, s det burde ikke vre noe problem f ting til smake stt nok.

Jeg har tenkt prve f i meg s lite sukker som mulig, men litt skjult sukker er greit. I blant annet soyaost er det litt sukker, men soyaost kommer jeg til fortsette bruke, siden jeg ikke kan bruke vanlig ost. Jeg kommer ogs til fortsette spise blant annet makrell i tomat og kaviar, men dette spiser jeg s sjelden uansett, at jeg tror ikke det blir noe stort problem.

Q:
Har du noen nyttrsforsetter?

Glutenfri kost: Hva med havre?

Jeg har planer om g over til glutenfri kost. Jeg har ikke cliaki, men blir drlig nr jeg spiser hvetemel. Mer om det, kan du lese HER. Om detbare erhvete jeg reagerer p, eller om jeg reagerer p gluten som ogs finnesi rug og bygg er jeg usikker p.

Jeg veit det er mange der ute som lever med et kosthold uten sukker, melk og gluten/hvetemel, og jeg hper at noen av dere leser dette blogginnlegget og kan svare meg p dette: Hva gjr dere med havre? N tenker jeg ikke p dere som har pvist cliaki, men p dere som lever "kjernesunt". Kutter dere helt ut, spiser dere glutenfri havre eller er vanlige havregryn ogs helt OK? Hva med vanlig havrekli?

I allergihyllene finner en glutenfrie havregryn som er testet og erklrt 'rene', s disse skal vre trygge for de fleste. Vanlige havregryn er ikke trygge for de som lider av cliaki, men hva med oss andre som reagerer p hvetemel? Havreprodukter er ofte forurenset med andre kornslag, men har dette s mye si?

Nedenfor setter jeg inn et par utdrag fratekster henta fra ulike nettsider. Klikk p overskrifteneom du vilkomme dit hvor jeg har henta informasjonen.



Havre i glutenfri kost

"En studie fra Finland med havrespisende pasienter med cliaki, konkluderer med at voksne tler havre. To pne, mindre studier fra Irland og Sverige har vist det samme. En enkelt publisert studie konkluderer med at ogs barn tler havre. Fagrdet i Norsk Cliakiforening frarder inntil videre at barn og tenringer spiser havre. Personer som ikke blir helt symptomfrie ved vanlig glutenfri kost, br heller ikke bruke havre.

Havre inneholder en annen type prolamin (avenin) enn hvete. Mengden prolamin i ren havre er bare fra en tredel til en femdel av det hveten inneholder. Uansett grad av intoleranse mot hvete vil pasientens toleranse for havre derfor vre strre. Kvaliteten p aminosyrer, fettsyrer, vitaminer og mineralstoffer i havre er god, og innholdet av fiber og antioksidanter er gunstig.

Et mltid med havregryn er enkelt tilberede, og dette er mat som inngr i det vanlige norske kostholdet. Havregryn egner seg godt i glutenfritt bakverk eller frokostblandinger. Et velkjent problem er at vanlige havreprodukter ofte er forurenset med andre kornslag. Det anbefales derfor at personer med cliaki kun spiser spesialprodusert og rentestet havre. "

Voksne cliakere kan spise ren havre.

"Det er viktig poengtere at cliakere kun m bruke ren havre, dvs. havre som er testet glutenfri. Det er pvist at vanlige havreprodukter inneholder (tilblandet) gluten i varierende mengder ? og ofte i mengder som er skadelige for cliakere. Dette skyldes at havren er dyrket p kre hvor det tidligere har vrt dyrket for eksempel hvete. Codex Alimentarius (et FAO-organ) har fortsatt havre p listen over kornsorter som er skadelige for cliakere. Noen europeiske cliakiforeninger, deriblant den norske, arbeider for f havre fjernet fra listen. S lenge havre str p denne listen, kan havreprodukter egentlig ikke st p butikkhyller med glutenfri varer. "



Jeg er veldig glad i havregryn, s jeg hper at noen kan gi meg et godt svar p dette. ;)

vre eller ikke vre... TJUKK.

Helt fra jeg var et lite barn, har jeg alltid vrt litt overvektig. Jeg er nemlig litt for glad i mat, og litt for glad i stillesittende hobbyer. De siste to rene har jeg vrt veldig drlig av fibromyalgien, s jeg har lagt p meg ca. 20 kilo. Jeg har en BMI p 33 og har dermed kommet inn i kategorien fedme. Jeg har rett og slett blitt tjukk!

Med mindre man er bodybuilder og har digre muskler, s er en BMI p over 30 skadelig for helsa. En har kt risiko for f overvektsrelaterte sykdommer som diabetes, hyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, svnproblemer og belastningslidelser. Det jeg personlig merker mest av i det daglige, er at alt er forferdelig tungt. bye seg ned for knyte skolissene har plutselig blitt en utfordring og knrne mine gjr forferdelig vondt nr jeg str eller gr for lenge. Dessuten har det blitt mye vanskeligere finne klr som sitter fint og som fremhever min kvalitet fremfor min kvantitet.

Jeg har ingen planer om bli noe tjukkere n, og det er en av mange grunner til at jeg har bestemt meg for gi meg selv et spark i rva og en ny start. Kostholdet skal legges om, og den fysiske aktiviteten skal kes. Siden jeg har fibromyalgi har jeg noen ekstra hindre som friske mennesker ikke har, men da er det ogs desto viktigere holde kroppen i form. For finne motivasjon og informasjon, s leser jeg en del.

Jeg leser bker om kosthold, jeg leser artikler om kosthold og ikke minst s leser jeg blogger om kosthold. Bloggene leser jeg ikke for f den vitenskapelige tyngden, men for finne motivasjon og inspirasjon. Her fr jeg vite hva andre gjr for bli sunnere, friskere og/eller slankere. I all googlinga og lesinga, finner jeg ogs ganske mye som ikke er av s god kvalitet. Jegbegynner bli ganskelei av lese om tjukke, uvitendefolk som er p evige slankekurer, og som ikke fatter og begriper hvorfor det ikke funker. Jeg er ogs ganske lei av folk som nekter konfrontere seg selv med sannheten: Nr du bruker 56 i klesstrrelse, s er det ikke fordi du har tung beinbygning. Er du 160 hy og veier 150 kilo, s er det p tide gjre noe. Faktisk, s burde du hagjort noe for lenge siden, men bedre seint enn aldri.

Er du tjukk?Frst og fremstbr du finne ut hvorfor du er tjukk. Vr rlig mot deg selv. Sannsynligheten for at du lider av en eller annen sykdom som gjr deg tjukk er forsvinnende liten. Blant de med ekstrem fedme, er det bare rundt 5 % som lider av genetisk fedme, og selv disse kan gjre noe med vekta. At du har tjukke foreldre betyr ikke at fedmen din er genetisk. Langt mer sannsynlig er det at du har tatt over foreldrene dine sine uvaner og at det er uvanene som gjr dere tjukke. Er du tjukk,sitter du sannsynligvis for mye p rva, spiser for mye mat og/eller spiser helt feil mat - kanskje til og med mat du ikke tler. Jeg scorer full pott p alle tre, og er fullstendig klar over det. Det aleine hjelper meg fint lite om jeg ikke gjr noe med det. Derimot blir det mye lettere for meg gjre noe med det nr jeg innrmmer for meg selv hvorfor jeg er tjukk.

Jeg har ikke noen tro p slankekurer. Det jeg derimot har tro p er livsstilsendringer. Endringer du kan leve med resten av livet, og som ogs mannen din, kona dieller ungene dine kan leve med uten lide noen nd. Kan du ikke gi ungene dine den samme maten som du spiser selv, s har du sannsynligvis ikke godt av den du heller. Med andre ord: Ut med slankeshaker som er fulle av aspartam, og inn med grnnsaker som er fulle av nringsstoffer. Dette gjelder ogs omvent: Har ikke du godt av det, s har ikke ungene dine godt av det heller.

Siden jeg en gang i tiden var ganske uvitende og naiv,skal jeg vre s grei dele noen tjukkastabber og tips og rd med dere andre tjukkaser som sliter med g ned i vekt. Jeg er ingen ekspert, men jeg har erfaring og interesse innenfor dette feltet, og det vil jeg gjerne dele med dere.

Tjukkastabber.

* Din oppfatning av livsstilsendring er spise akkurat det samme som fr, bare at du bytter ut noen av mltidene med slankeshaker. Siden du bare har spist to slankeshaker siden du sto opp, er du s sulten at du spiser en dobbel porsjon med middag. Dessutener du s slapp og sliten nr du skal lage middag at du ikke orker kutte opp salat eller grnnsaker, s du koker heller ekstra pasta.
* Du har sansen for lettvinte lsninger, og lever p slankeshake i to uker. Nr du gr tilbake til ditt vanlige kosthold, skjnner du ikke hvorfor i alle dager du legger p deg igjen.
* Din oppfatning av trene er hente posten eller ta en tur i butikken. Dette er selvflgelig bedre enn ikke noenaktivitet, men det er ikke akkurat noe bli sprek av.
* Du mener at du ikke har tid til trene. Du er kanskje for opptatt med f med deg Paradise Hotel og andre livsndvendige ting?
* Du spiser kun ett mltid om dagen, og skjnner ikke hvorfor du har s lav forbrenning.
* Fr du skal treffe andre, spiser du. Nr du er sammen med andre passer du p spise lite, og sier: "Jeg skjnner ikke hvorfor jeg er s tjukk, jeg spiser jo ikke s mye." Nr du er aleine igjen, s er du s utsulta at du hiveri degalt som kan puttes i munnen.
* Du spiser halvfabrikkert mat av drlig kvalitet, blant annet plser og kjttboller.
* Du synes at en bollepose fra Bakers eller hveteboller frabensinstasjonen er en helt grei lunsj.
* Du drikker mye brus. Gjerne lettbrus som er full av aspartam, et kunstig stningsmiddel som blant annet ker stsuget ditt.
* Du drikker lite vann. Kanskje er du s vant til stt at vann ikke smaker godt lenger.
* Du spiserlite grnnsaker og fler deg kjempesunn nr du spiser en hel boks med druer. Det du ikke tenker over, er at druer inneholder mye sukker.
* Du tror at yoghurt med msli er sunt, men tenker ikke over at yoghurten er full av sukker, og at det er muligens mslien du brukerogs.
* Nr du unner deg selv en burger p McDonald's, s unnskylder du deg selv med at "Det er jo ikke s ofte jeg spiser snn mat". Det du glemmer er at du brukte den samme unnskyldninga om wienerbrdet i gr, sjokoladen p lrdag og bestemors berlinerboller p sndag.
* Du spiser bare godteri i helga. Fredag, lrdag, sndag, og s restene p mandag. Dessuten hadde det vrt uhflig takke nei til kake p jobben p onsdag.
* Du setter deg urealistiske ml, som g ned 10 kilo p to uker. For n mlet har du tenkt leve asketisk, s du sprekker selvflgelig etter toppen fire dager og gir opp. En mned seinere prver du samme fremgangsmetode p nytt, med samme resultat.
* Du har ikke peiling p hva maten du spiser inneholder og aner ikke hvilken effekt den har p kroppen din.
* Du tror at pannekaker medsyltety er et fullverdig mltid.
* Du er livredd for fett, s du bruker mest mulig lettprodukter som er fulle av annen dritt som ikke er bra for deg.
* Du drikker grnn te fordi det er s sunt, men siden du ikke er s glad i te bruker du masse sukker, suketter eller honning oppi.
* Du tror at sunn mat er dyrt, s du holder deg til Gilde grillplser og Grandiosa.
* Du sover for lite. Dersomdu fr for lite svn, kan det endre nivet av hormoner som regulerer matinntaket og kroppsfettet og fre til at dublir mer sulten og fr mer appetitt.
* Duunnskylder overvekten din med tjukkasmyter, som for eksempel at det er s dyrt med grnnsaker eller at du bare er tjukk p grunn avlavt stoffskifte.


Tips til tjukkaser som ikke har lyst til vre tjukkaser lenger:

* Spis mer grnnsaker, srlig grnne grnnsaker. De er fulle av nring, srlig hvis du spiser dem r.De inneholder f kalorier og metter godt. Del i biter, lag smoothie eller juice, eller kjr i foodprossessor til en grnnsaksris.
* Spiser du kjtt, s spis rent kjtt som kyllingfilet og fisk.
* Spis rein mat, og spis mindre porsjoner. Bruk hvitlk og sterke krydder som chili og cayennepepper - det ker forbrenninga. Unng ferdige krydderblandinger med MSG.
* Kjemikalier i dagliglivet, for eksempel i kosmetikk, vaskemidler og emballasje kan pvirke hormonene vreog fre til vektkning, s bruk mest mulig naturlige produkter.
* Hold deg unna alkohol, energidrikker, brus, saft og fancy kaffedrikker. Drikk vann!
* Beveg deg mer: G tur, bruk trappene istedenfor heisen og/eller finn en aktivitet som passer for deg. Alle har tid til trene, dethandler om prioritering.
* Dropp slankekurene og g heller inn for en varig endring av kosthold og aktivitetsniv.
* Fr du putter noe i munnen, s tenk: Trenger kroppen min dette? Hva kan kroppen min bruke dette til? Kan ikke kroppen bruke det til noe, s ikke spis det.
* En pakke kokt skinke koster fort 150 kroner kiloen eller mer, og er tilsatt bde sukker og kunstige stoffer. En kilo frossen kyllingfilet koster 60 kroner p Rema 1000. Tin, mariner, stek, skjr i tynne skiver og putt i fryseren. Da har du billig og sunt plegg i lange tider fremover. Har du mulighet til det, kan det vre en god id bruke kologisk kylling.
* Ikke vr s streng mot deg selv. Det er lov til skeie ut litten gang i blant. Husk bare at litt en gang i blant er ikke det samme som en kilo godteri fire ganger i uka. Nr du er i bursdagsselskap kan du gjerne spise kake, men du trenger ikke forsyne deg med tre forskjellige sorter fire ganger.
* Skaff deg kunnskap om mat, kosthold og fysisk aktivitet. Les bker og artikler, snakk med legerog vr kritisk! Ikke tro p alt du hrer eller leser. Hres det for godt ut til vre sant, s er det sannsynligvis det. De enkle lsningeneer sjeldent de beste nr det kommer til kosthold og livsstil.
* Prv og feil, men gi ikke opp. Det tar tid finne ut hvilket kosthold og hvilken aktivitet som passer for akkurat deg, og det tar tid legge til seg nye vaner og rutiner.
* Vr bevisst og ta ansvar!

Noen siste ord:

Jeg er fullstendig klar over at noen sykdommer/lidelser gjr det vanskelig g ned i vekt. Det betyr ikke at det er umulig. Det krever bare mer viljestyrke og tar litt lengre tid. Jeg har selv fibromyalgi, noe som innebrer at jeg harsvrt lite energi og i tillegg smerter hver gang jeg trener. Allikevel er jeg bare ndt til gjre det hvis jeg ikke skal f en haug med andre sykdommer i tillegg, og hvis jeg skal ha et hp om g ned i vekt, forbedre immunforsvaret mitt og ha mindre smerter i dagliglivet.

Om du stadig overspiser og ikke greier legge om kostholdet ditt, har du kanskje en spiseforstyrrelse eller etvanskelig forhold til mat. Vr rlig mot deg selv. Snakk med noen om tankene dine og sk eventuelt hjelp. Det kan ogs vre en god id ske hjelp om du av ulike grunner har problemer med vre i fysisk aktivitet.Det kanvre lettere komme i form om du fr hjelp til sette opp et program som er spesiallaget for deg.

Noen medisiner kan gjre at du legger lettere p deg. Dette betyr ikke at du er ndt til vre tjukk, men det betyr at du m jobbe hardere for unng det. For gjre jobben litt lettere, kan du hre med legen om du kan prve en annen type medisin eller eventuelt se om du kan greie deg uten. Kutt aldri ut medisiner uten snakke med legen din frst!

Selvflgelig er det mye lettere sagt enn gjort. Det er en grunn til at jeg er tjukk.





Lykke til!

Selv om det er mange fordeler med vre slank, s husk at det er bedre vre tjukk over rva enn vre tjukk i hue.

Jeg har bestemt meg: Melk, sukker og gluten skal vekk.

Jeg er s lei av ha konstant vondt i magen. Jeg er lei av sukkercravings og matcravings fra helvete og av g snoke ikjkkenskapene dagen lang. Jeg er lei av humrsvingninger.Jeg er lei av ha drlig matlyst, men allikevel bare mtte ha noe putte i munnen. Jeg er lei av vre kvalm, svimmel og ha vondt i hodet. Jeg er lei av ha en jojovekt som gr opp og ned hele tiden. De siste torene har jeg lagt p meg 20 kilo, og jeg kan fint g ned to kilo en dag, og s opp tre kilo den neste. Jeg er lei av vre hoven, ha masse vann i kroppen og ikke orke noen ting. Jeg er lei av at buksa som passa p fredag ikke passer lenger p lrdag fordi magen er s oppblst. Kort og godt: Jeg er lei av at kroppen krangler.

I mars 2009 kuttet jeg ut alt med melk i, og det har hjulpet en del. I det siste har jeg vrtslurvete og har ftt i meg melk ved flere anledninger. Det har ikke hjulpet p noe som helst. S n har jeg bestemt meg. Fra 2011blir det slutt p bde melk, gluten og sukker for min del.Dessuten skal jegbli enda flinkere til styre unna kunstig stning og andre kjemiske ting enn jeg allerede er. S krysser jeg fingrene for at kroppen fungerer bedre etter disse endringene. Jeg har god tro p at det kan hjelpe, for jeg merker at jeg alltid blir drligere nr jeg fr i meg brd, pastaeller ting medsukker i.

N er jeg i full gang med tmme skapene for dritt. Jeg har verkenkonomi eller samvittighet til kaste mat, s fram mot jul skal vi spise opp alt jeg mistenker at jeg ikke tler, uansett hvor dumt det kan virke gjre nettopp det. legge om til et kosthold uten disse tingene fles ganske radikalt for meg som er vant til spise massevis av bde pasta og couscous, s derfor er det greit at jeg m tmme skapene frst, s har jeg noen mneder p meg til venne meg til tanken p at disse tingene skal bort fra kostholdet mitt. kutte helt ut sukker rett fr jul tror jeg ogs kan bli en smule vanskelig gjennomfre, s det er greit at jeg har gitt meg selv en lang tidsfrist. Da rekker jeg ogs tilegne meg enda litt mer kunnskap om mat og kosthold.

Fra n av skal jeg ikke kjpe inn mer av de tingene jeg skal kutte ut. Ikke mer pasta, ikke mer couscous, ikke mer mrk sjokolade, ikke mer is. Nr det er tomt denne gangen, da er det virkelig tomt. Dette er en endring jeg har vurdert lenge, men jeg har syntes at prisen har vrt for hy - at utfordringen ved kutte ut har vrt for stor. N er begeret ndd for hvor mange plager jeg kan leve med bare fordi det er s godt med brdmat, s n har jeg endelig bestemt meg. Det fles godt!

Jeg har ftt mange spark i rva de siste mnedenefor gjre denne forandringen: Legen minhos smerteklinikken sa at jeg br holde meg unna melk, sukker og gluten. Jeg har lest mye p bloggen til Silje og jeg har dessuten kjpt og lest boka "Kjernesunn Familie". Jeg har ogs kjpt boka "Kjernesunn mat", og gleder meg til prve ut oppskriftene i den. Takk for inspirasjonen!



Q: Har du kuttet ut noen av disse tingene fra ditt kosthold? I s fall; Har du noen tips og rd til meg? Veit du om noen gode bker, blogger eller lignende som handler om et kosthold fritt for disse tingene?

Sk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Hland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vr Flux, i et koselig lite hus p Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vrt frste barn. Vanligvis gjr jeg slikt som man m og slikt som er gy. Blogge gjr jeg fordi jeg elsker skrive og noen ganger trenger gjre det jeg elsker. Nr det er sagt, br det ogs nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til fatte meg i korthet, og at aktiviteten her p bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, gr det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger ogs om hverdagen, hobbyene mine og om det ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vrt ufrivillig hjemmevrende pga. sykdom siden vren 2010, og prver gjre det beste ut av situasjonen, blant annet ved ha et godt kosthold og glede meg over de sm tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst p kjpe produkter som ikke er testa p dyr, samtidig som de helst skal vre reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke p linkene under for flge bloggen min p facebook og bloglovin'. Der ligger ogs en rabattkode som du kan bruke frste gangen du handler p iHerb. Sjekk ogs ut de forskjellige kategoriene bloggen min bestr av. :-) Jeg hper du vil trives p bloggen min! Lurer du p noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail p supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til svare, men jeg prver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler p iHerb

Handle p iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Flg meg p Instagram

Flg meg p Weheartit

Flg meg p Spotify



Norske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits