januar 2011

Hva har jeg gjort?!

I kveld har jeg gjort noe som enten er veldig lurt, eller veldig dumt. Det vil tiden vise. Jeg har nemlig bundet meg til et tolv måneders langt medlemsskap på et treningssenter. Jeg aner ikke om jeg er klar for dette rent fysisk, og rent psykisk føler jeg at jeg holder på å drukne fordi jeg har tatt meg vann langt over hodet. Jeg har ikke snakka med legene mine om det, og det i seg selv er vel ikke et veldig godt utgangspunkt, men de vil jo at jeg skal trene og være i fysisk aktivitet, så jeg regner med at det er ok. Grunnen til at jeg meldte meg inn, er at Andreas allerede er medlem, og jeg tror at det blir lettere for meg å trene sammen med noen. Jeg trenger å komme i bedre form for å bli friskere, og jeg trenger å gå ned i vekt.

Bekymringene jeg sitter igjen med nå, er mange. Veilederen setter opp et treningsprogram for meg som er mye hardere og tøffere enn de øvelsene jeg har fått fra sykehuset. Jeg er livredd for å presse meg for hardt (nok en gang) og bli enda dårligere enn jeg allerede er.

De fysiske utfordringene er allikevel nesten barnemat i forhold til de psykiske. Jeg sliter med generell angst, og i noen settinger er det verre enn i andre. Dette er en av de verste. Jeg liker ikke å trene mens andre kan se meg, og bare det å være på et sånt sted gjør meg usikker og redd. Jeg blei veldig mobba i gymtimene tidligere, og det henger fortsatt igjen, selv om det er flere år siden. Jeg har aldri vært noe flink i sport og trening, og jeg føler meg som en fisk på land. Den eneste formen for trening jeg noen sinne har følt at jeg har mestra, er svømming. Så hvorfor svømmer jeg ikke istedenfor? Vel, tilbudet er ikke noe å hoppe i taket over. Dessuten tør jeg ikke å vise meg i badetøy (og langt mindre naken i en garderobe full av fremmede) etter at jeg har lagt på meg 25 kilo på 2 ½ år.

Jeg hadde veiledningstime i dag fra kl. 18:30 til kl. 19:30, og det var forferdelig. Selv om Andreas var der samtidig som meg, og selv om veilederen var veldig hyggelig. Allikevel meldte jeg meg inn - Gud må vite hva jeg tenkte på. Så fort jeg kom ut i bilen, knakk jeg sammen og begynte å gråte, og det fortsatte jeg med lenge etter at jeg kom hjem. I begynnelsen ville jeg aldri vise meg der igjen, men etter å ha snakka en del med Andreas føler jeg meg litt roligere. Jeg har bestemt meg for å bite tennene sammen og gi det en sjanse, så blir det kanskje lettere etter hvert. Jeg vil jo gjerne komme i bedre form. Jeg vil gjerne ned i vekt, jeg vil gjerne trene sammen med Andreas, og jeg vil gjerne at trening etter hvert skal bli noe som er gøy, og ikke noe som får meg til å føle med udugelig, dum og talentløs.

Herre Gud, hva har jeg begitt meg ut på? Sammenligna med dette, er det nesten en fornøyelse å ta sprøyter og å gå tur i mørket.

 

Bildet er lånt fra We♥it, HER.

Smilet er tilbake. ;)

I dag er heldigvis alt litt bedre enn sist gang jeg blogga. Jeg har nesten litt dårlig samvittighet for at jeg delte et såpass negativt lada innlegg med dere, men nå er i alle fall smilet tilbake på plass. Samboeren er hjemme igjen og jeg er ikke fullt så utmatta som jeg har vært resten av uka, så i dag greier jeg forhåpentligvis litt mer enn å bevege meg mellom senga og sofaen. Jeg er fortsatt sliten, det svir og gnager i epigastriet (øverst i magen), hodet verker og i det hele tatt, men mye av det kommer nok også av at jeg var hos naprapat i går. Da blir jeg litt dårlig etterpå, fordi det er så mange prosesser som blir satt i gang i kroppen. Det er jo bare et godt tegn - det betyr at behandlinga har noe for seg!

I dag skal jeg bake, for i morra kommer familien til Andreas på besøk for å feire bursdag. Andreas blir nemlig 24 år 3. februar. Kakene jeg skal bake i helga blir sannsynligvis de siste kakene jeg baker med hvetemel og sukker i på lang, lang tid. Kanskje for alltid? Det er litt rart, og nesten litt vemodig, selv om jeg egentlig gleder meg til å bli sukkerfri. Jeg sliter litt med å bestemme meg for hva jeg skal bake, for det er så mye å velge mellom. I alle fall blir det brownies, og så får vi se hva det blir til etter det. Jeg må i alle fall prøve å bruke opp mest mulig av det jeg har av sukker og hvetemel. Siden jeg ikke har orka å lage noe særlig av verken det ene eller det andre de siste par månedene, så har jeg forferdelig mye igjen. Faktisk har jeg over ti kilo hvetemel, og jeg tviler på at jeg orker å bake SÅ mange kaker. =P Og det blir nok ikke spist så mye kaker heller!

Vel, jeg får vel hive meg rundt og komme i gang her. Grønt vann, en dusj og en smoothie, og så er det bare å sette i gang og holde det gående så lenge energien tillater det. ;)

Ha en fin dag!

 

Bildet er lånt på We♥it, HER.

 

Out of order.

 

Utmattelse...

 

...Så mye verre enn smerten i seg selv.

 

Søvn - vanskeligere enn en skulle tro.

Kattene bråker, jeg står opp.
Jeg slipper ut Ella.
Jeg slipper ut Stella, og Ella kommer inn.
Jeg slipper ut Edward-Sokrates.
Jeg slipper ut Ella, og Edward-Sokrates kommer inn.
Jeg slipper ut Edward-Sokrates.


Jeg går og legger meg.
Klokka er ti på halv fem.
Jeg får ikke sove.
Klokka er seks, og klokka til Andreas ringer.
Andreas står ikke opp.
Jeg får sove.


Klokka er halv sju.
Klokka til Andreas ringer igjen.
Jeg våkner, Andreas står opp.
Jeg sovner igjen.
Klokka er halv åtte.
Jeg våkner av at Ella herjer på rommet ved siden av.


Andreas har sluppet henne inn.
Jeg ber Andreas om å ta henne ut.
Ella løper inn på soverommet.
Andreas får tak i henne, tar henne ut av soverommet, og lukker døra.
Jeg får ikke sove, for Ella herjer fortsatt.
Det lukter bål på soverommet.


Andreas tar Ella UT, åpner et vindu og forhåpentligvis trekken på ovnen.
Andreas drar.
Klokka er kvart på åtte.
Strømmen er borte.
Det er perfekte soveforhold.
Jeg er trøtt, men lys våken.


Jeg får ikke sove.
Ute er det tjueto minus.
Jeg lukker vinduet.
Klokka er ti på åtte.
Jeg vil sove.
Jeg får ikke sove.


Klokka er fem på åtte.
Jeg får ikke sove.
Klokka er fire minutter på åtte.
Jeg får fortsatt ikke sove.
Klokka nærmer seg halv ni.
Jeg får endelig sove.

Søvn er som lykke.
Griper du etter den, kan du bare glemme det.


Ella, i et av sine rolige øyeblikk.

Winter swap fra Monika.

Den 19. januar fikk jeg en swap fra Monika i Tyskland. Dette var en organisert swap via Yahoo Gruppa "Swapping Quality Booklets", og jeg fikk tre FBer som hun hadde laga. Temaet var "Hello Kitty".

The 19th of January, I got a swap from Monika in Germany. This was an organized swap via the Yahoo Group "Swapping Quality Booklets", and I got three FBs that she had made. The theme was "Hello Kitty".

 

Denne har hun laga for seg selv.
This one she has made for herself.

 

Denne har hun laga for meg.
This one she has made for me.

 

Denne har hun laga for Johanna i Finland.
This one she has made for Johanna in Finland.

Lurer du på hva en FB er for noe, så les HER.

Winter swap fra Katrin.

Den 6. januar fikk jeg en swap fra Katrin i Tyskland. Dette var en organisert swap via Yahoo Gruppa "Swapping Quality Booklets", og jeg fikk tre FBer som hun hadde laga. Temaet var "Cute Christmas Character".

The 6th of January, I got a swap from Katrin in Germany. This was an organized swap via the Yahoo Group "Swapping Quality Booklets", and I got three FBs that she had made. The theme was "Cute Christmas Character".Denne har hun laga for Stefanie i Tyskland.
This one she has made for Stefanie in Germany.Denne har hun laga for meg.
This one she has made for me.

Denne har hun laga for seg selv.
This one she has made for herself.

Lurer du på hva en FB er for noe, så les HER.

Winter Swap fra Margaret.

Uka før nyttårsaften fikk jeg en swap fra Margaret i Skottland. Dette var en organisert swap via Yahoo Gruppa "Swapping Quality Booklets", og jeg fikk tre FBer som hun hadde laga. Temaet var "Vintage Christmas".

The week before New Years Eve, I got a swap from Margaret in Scotland. This was an organized swap via the Yahoo Group "Swapping Quality Booklets", and I got three FBs that she had made. The theme was "Vintage Christmas".

 

Denne har hun laga for meg.
This one she has made for me.

 

Denne har hun laga for seg selv.
This one she has made for herself.

 

Denne har hun laga for Marjorie i Frankrike.
This one she has made for Marjorie in France.

Lurer du på hva en FB er for noe, så les HER.

Hjemmelaget juice: Appelsin, klementin og gulrot.

I det siste har jeg virkelig fått lysten på hjemmelaga juice igjen, og har tørka støv av min høyt elskede saftsentrifuge fra Phillips. Da jeg kjøpte den for noen år siden, blei den flittig brukt hver eneste uke, men det siste året tror jeg nesten at jeg kan telle på fingrene hvor mange ganger jeg har brukt den. Det skal det bli slutt på nå, for hjemmelaga juice er noe av det aller beste jeg veit om!

I går laga jeg en veldig enkel, søt og god juice av de tingene jeg hadde i kjøleskapet og på kjøkkenbenken. Målet var å få brukt opp det jeg hadde for å gi plass til nye frukter og grønnsaker, og samtidig lage en juice som var god på smak. Som vanlig laga jeg juice på slump, så jeg er litt usikker på målene, men her er det bare å bruke det du har og prøve deg fram - du kan umulig feile med disse ingrediensene.

 

Du trenger:
♥ Appelsiner
♥ Klementiner
♥ Gulrøtter

Skrell appelsinene og klementinene, men behold det hvite, for der sitter det mye næring.  Skyll gulrøttene godt, og skjær vekk endene. Kjør alt gjennom juicemaskinen, og hell juicen over i glass med isbiter. Klementinene i denne juicen, gjør den mye mildere og søtere på smak, enn hvis en bruker kun appelsiner og gulrøtter (som også er kjempegodt!).

 

Jeg brukte ca. 6-7 appelsiner, 5-6 gulrøtter og rundt 20 klementiner.
Dette blei godt over to liter juice!

 

PS. Skyll delene til juicemaskinen med en gang, så slipper du at fruktrester setter seg fast, og så rekker juicen og bli litt mer avkjølt i mellomtida.

Bilder av kattene våre. :)

Nå er det lenge siden jeg har vist dere noe særlig med bilder av de søte barna våre, Stella (den grå), Ella (den sorte) og Edward-Sokrates (den hvite). Det går kjempefint med alle tre, og de er like søte som de alltid har vært. Her kommer en haug med bilder som er tatt fra september og fram til nå. :)

 Q: Har du dyr?

Overraskende besøk!

I går tilbragte jeg stort sett hele dagen på sykehuset, på mestringskurs. Jeg hadde det veldig hyggelig, og da jeg var ferdig, fortsatte dagen enda hyggeligere. Mens jeg var på kurs hadde jeg fått melding fra Ida, og rett etter at jeg var ferdig på kurset ringte Raymond meg og spurte om jeg hadde lyst på besøk i dag. Det hadde jeg selvfølgelig - det er alltid gøy med besøk av Raymond.

Andreas plukka meg opp på sykehuset da han var ferdig på jobb, og da vi kjørte gjennom Lillestrøm på veien hjem, tuta Andreas plutselig på en rød Volvo. Jeg satt som vanlig i mine egne tanker og kikka alle andre steder enn på veien, men jeg rakk så vidt å se den røde Volvoen, og jeg tenkte: "Hæ? Ida?". Ida bor nemlig rett utenfor Tønsberg, så det var ikke et helt naturlig syn i Lillestrøm. At den røde Volvoen var Raymond sin bil var det ikke mye tvil om, i alle fall ikke når Andreas utbrøt: "Se! Raymond!".

Jeg sendte ei melding til Raymond for å si "Jeg så deg!", og da Ida sendte en melding til og spurte om jeg skulle noe gøy i dag, så svare jeg at "ja, jeg skal håpe at jeg får besøk av deg". Etter å ha stått og stampa litt i kø, snudde vi bilen og kjørte litt rundt for å prøve å finne igjen Raymond (og se om det virkelig var Ida), og vi kjørte helt til Skedsmokorset uten hell. Raymond ringte for å fortelle at han var i Ytre Enebakk, så det kunne umulig være han jeg hadde sett i Lillestrøm. Naiv som jeg er, trodde jeg på forklaringa hans, og tenkte "Jaja, han har vel bare en dobbeltgjenger med helt lik bil, som har en venn som er dobbeltgjenger med Ida." Så kjørte vi hjem, og gadd ikke å kikke så godt etter da vi møtte den røde volvoen for andre gang.

Etter at Andreas og jeg hadde kommet oss hjem, gikk det ikke lange stunda før det ringte på døra og Raymond sto på trappa. "Jeg tok med besøk jeg, går det bra?", hvorpå Ida kom snikende fram bak bilen og sa hei. Jeg bare kikka på Andreas og sa "Haha, hva var det jeg sa!?!". De var litt "faen heller!" over at vi hadde sett dem på vei hjem, men det trengte de ikke, for jeg hadde jo trodd på Raymond og blei ganske overraska allikevel.

Raymond og Ida møttes for første gang i barnebursdagen som Andreas og jeg hadde for et par uker sida, og de har tydeligvis funnet tonen ganske godt. Det er jo fint, for det gikk bare en dag eller to før Ida sa til meg på facebook: "Kan du spørre på Raymond for meg?". Etter å ha laga en statistikk som viste argumenter for og imot, sa Raymond ja, og ikke lenge etter var de forlova. Siden det tok omtrent to dager fra de møttes til de var forlova (facebook ordner det meste), spurte jeg i går om når Ida hadde termin, men så langt hadde de visst ikke kommet enda. Oh, well. Det ser i alle fall ut til at hun kan komme til å bli en isbjørnhustru på Svalbard.

De fikk taco, Raymond fikk raspe ost med foodprosessoren vår og Ida fikk ei stor krukke med hjemmelaga drops, så jeg antar at vi kan si at kvelden var vellykka for de fleste av oss. I alle fall var den det for meg.

 Søte venner er bra å ha. ♥

Superdrikk med ingefær, gurkemeie og gojibær.

Som de fleste av dere veit, så har jeg fibromyalgi og sliter blant annet med smerter og betennelser i kroppen og at magen krangler. Jeg prøver så godt jeg kan å hjelpe kroppen til å fungere ved å spise ting som er bra for meg, og i dag satte jeg sammen denne superdrikken.

Denne drikken er proppfull av antioksidanter, er bra for fordøyelsen og virker blant annet betennelsesdempende. Den ser helt forferdelig ut, men jeg synes den smaker godt. Litt heftig ingefærsmak, så om du synes det blir for sterkt, kan du selvfølgelig bruke mindre ingefær. Jeg er ikke alltid like flink til å huske å bruke ingefær og gurkemeie i maten - det går litt i perioder, så jeg tror at jeg skal gjøre det til en vane å lage meg en slik superdrikk noen ganger i uka.

 

Du trenger:
♦ 2-3 dl vann
♦ 1 ts gurkemeie
♦ 2 ss raspa ingefær
♦ 4 ss gojibær

Kok opp vann og tilsett en teskje gurkemeie, 2 ss raspa ingefær og 4 ss gojibær. Vent noen minutter før du drikker superdrikken, slik at gojibærene får trukket til seg vann og smak.

 
 Gurkemeie.
♥ "Naturens kortison."
♥ Kraftig betennelsesdempende.
♥ Kan ha positiv effekt på vektreduksjon.
♥ Inneholder kraftige antioksidanter, blant annet curcumin.
♥ Har positiv effekt på blant annet galle, lever og fordøyelse.

 

Ingefær.
♥ Hjelper mot forkjølelse.
♥ Betennelsesdempende og smertestillende.
♥ Bakteriehemmende, virushemmende og sopphemmende.
♥ Kvalmestillende (også mot svangerskapskvalme og reisesyke) og bra for fordøyelsen.
♥ Inneholder femti forskjellige antioksidanter, og er en av de mest antioksidantrike urtene.

 

Gojibær.
♥ En av matvarene med høyest innhold av antioksidanter.
♥ Kolesteroldempende, betennelseshemmende og bra for fordøyelsen.
♥ En av de aller mest næringsrike fruktene på jorden og klassifisert som supermat.
♥ Balanserer blodsukkeret, forbedrer lever- og fordøyelsesfunksjonen og gir næring til huden.
♥ Inneholder mer C-vitamin enn appelsiner, mer betakaroten enn gulrøtter, 18 aminosyrer (alle de essensielle og enda mange til) og 33 mineraler og sporstoffer.

Te: Green Tea Super Antioxidant.

Jeg er en skikkelig te-kjerring, og før jul bestilte jeg noen teer fra iHerb.com. En av teene jeg bestilte var Green Tea Super Antioxidant fra Yogi, og med sin milde og gode smak har den har blitt en av mine favoritter.

 

Denne inneholder seksten teposer og koster $4,18 (ca. 25 kroner) på iHerb for øyeblikket. Du finner den HER, og hvis det er første gang du handler på iHerb kan du bruke koden min (CEC956) når du bestiller din første ordre. Da får du $5 i rabatt.

 


Jeg bruker ingen form for søtning i teen min, men har gjerne oppi et par spiseskjeer med gojibær. De er søte og gode, og når de blir bløte er de tusen ganger bedre enn når de er tørre. I tillegg blir teen en real antioksidantbombe, og det er jo ikke å forakte, eller hva?

Yogi-teene generelt er en storfavoritt hos meg, både fordi de smaker godt, er 100 % naturlige og inneholder ingredienser som skal hjelpe mot både det ene og det andre. Som om ikke det er nok, har de små sitater på den lille lappen i enden av teposetråden, og det gjør dagens teøyeblikk hakket koseligere. Yogi tenker også på miljøet og pakker blant annet teen i esker som er 100 % resirkulerte. Mer om Yogi og produktene deres, kan du lese HER, og under kan du lese Yogis prinsipper:

  • "Tasting great is essential, but it isn't enough. If what we make doesn't taste great and leave you feeling great, we won't make it.
  • We think before we blend or bake. How will our recipes work with body and mind?
  • Health is found in nature. We work with what nature already offers rather than trying to concoct it. We don't have laboratories, we have kitchens.
  • Creative combinations can optimize what nature has to offer. Ever added Goji Berry to Ginger? They work together to produce a remarkably fresh and innovative taste... and a remarkable level of energy.
  • Whenever possible, we work with wholes, not parts. We don't add vitamin C. We add Indian Gooseberry, which is naturally rich in vitamin C."

 

Dagens Yogi-ord.

Ikke så energisk allikevel?

Energinivået i går var bedre enn på lenge, men så fryktelig energisk var jeg nok ikke allikevel. Jeg fikk bestilt meg time hos naprapat og avtalt et møte med en forsker som forsker på sammenhengen mellom opplevelser i livet og sykdom. Jeg fikk meldt meg ut av Fellesorganisasjonen (FO), levert meldekort til NAV, vaska vanvittige mengder med klær, blogga og skrevet et brev innen klokka rakk å bli halv fem. Etter dette gjorde jeg ikke stort annet enn å kikke på at Andreas tok oppvaska og laga middag (flinke mannen) og å se en episode med CSI mens vi spiste.

Da klokka var 19:15 var jeg helt skutt, og klokka 20:00 måtte jeg kapitulere og legge meg "litt" i senga. Det endte med at jeg sovna så fort hodet traff puta, og jeg sov helt til klokka var 8:15 i dag tidlig. Tilbake igjen på tolv timer søvn i døgnet, med andre ord. Det positive er at jeg endelig greide å snu døgnet, og det uten å slite meg totalt ut. Hvor lenge det kommer til å vare kan en vel stille spørsmål ved, siden jeg ikke har så skrekkelig lyst til å legge meg klokka 20:00 hver kveld. Jeg sover heller på dagen slik at jeg kan være sammen med Andreas når han kommer hjem fra jobb, enn å sove på kvelden når han er hjemme. Problemet med å gjøre det til en vane å sove når Andreas sover og er på jobb, er jo at det blir fryktelig tøft de dagene som jeg har timer på sykehuset og slikt.

Løsningen får kanskje bli et kompromiss? Hvis jeg gjør det til en vane at jeg legger meg kl. 22:00 og står opp kl. 10:00, så vil jeg både få litt tid sammen med min kjære OG det vil ikke bli så tøft å stå opp de dagene som jeg må innover på sykehuset. Jeg har jobba i snart et år med å prøve å komme inn i en døgnrytme som er mest mulig konstruktiv, men jeg får det ikke til å gå opp. Kroppen krever vanligvis ti-tolv timer søvn, og mer hvis jeg har pressa meg i en periode slik at jeg har mindre energi. Problemet er at når jeg har sovet i tolv timer, vil kroppen gjerne være våken i fjorten-femten timer. Hvis jeg presser meg selv til å stå opp etter åtte timer, er jeg trøtt hele dagen og så må jeg kapitulere etter åtte-ni timer. Med andre ord: Døgnet har enten for få eller for mange timer.

Er det noen av dere der ute som har fibromyalgi eller kanskje ME/CFS og som sliter med det samme? Har dere funnet en løsning på problemet? De er veldig opptatt av søvn på smerteklinikken, så jeg føler meg litt stressa på hele søvnproblematikken og river meg i håret titt og ofte. Jeg tror snart at jeg har prøvd alt, men siden jeg ikke har funnet en løsning enda, så har jeg vel ikke det. ;)

 


Kanskje jeg skal gjøre som kattene. De sover når de føler for det, spiser når de føler for det, jobber som musejegere når de føler for det og leker når de føler for det. De er friske og lykkelige. ♥

Smoothie: Agurk og grønn paprika.

Etter en tid med mye drittmat og mangel på rutiner, prøver jeg å snu litt på den negative trenden. I dag kom jeg meg opp klokka elleve, så det tyder på at energinivået endelig begynner å snu i riktig retning igjen. Selv om jeg bare har sovet i 6-7 timer i natt (blei litt seint, gitt!), føler jeg meg mer opplagt enn på lenge, og har fått unna en del ting som jeg har grua meg litt til.

Jeg starta dagen med min grønne drikk (vann med hvetegresspulver, chlorella, maca og C-vitamin + Aloe Vera 40x), og nå har jeg laga meg en smoothie til frokost. Det er ikke den beste smoothien jeg har laga, men jeg får i meg masse god næring. Misforstå meg rett, den er ikke vond på smak, bare litt kjedelig.

 

Du trenger:
♣ ½ agurk
♣ ½ grønn paprika
♣ ¼ ts ekte vaniljepulver (kan sløyfes)
♣ ½ ts yaconpulver (kan sløyfes)
♣ ca. 2 dl. vann
♣ en klunk linfrøolje

Skyll grønnsakene og del dem i biter. Blend alt i en blender. Dette blir ca. 5 dl smoothie, og personlig synes jeg en slik dose med grønnsaker metter godt.

 Q:
Har du forslag til andre grønnsakssmoothier jeg kan lage?

Melkefri suksessterte.

Suksessterte er ei knallgod kake med nøttebunn og gulkrem. Den er glutenfri, og du kan også lage den melkefri, men eggene og nøttene må til. Kaka kalles også gulkake.

 

Dette trenger du til bunnen:
♦ 4 eggehviter
♦ 150 gram sukker
♦ 100 gram hasselnøtter
♦ 25 gram mandler

 

Slik lager du bunnen:
♦ Stivpisk eggehvitene
♦ Visp inn sukkeret
♦ Mal hasselnøtter og mandler og bland inn i eggeblandingen
♦ Hell røren i en godt smurt form (22-24 cm)
♦ Stekes ved 180-200 grader i ca. 35-40 minutter på nederste rille

 

 

 


Dette trenger du til gulkremen:
♦ 4 eggeplommer (5 hvis du vil ha stivere glasur)
♦ 1 dl Alpro soyafløte
♦ 100 gram sukker
♦ 1 ts vaniljesukker
♦ 125 gram melkefritt margarin

 

Slik lager du gulkremen:
♦ Smelt smøret og la det avkjøles noe
♦ Kok opp de andre ingrediensene
♦ Rør ofte og ikke bruk for sterk varme
♦ Tilsett smøret, litt av gangen
♦ Rør til det blir en glatt glasur
♦ Avkjøl glasuren litt før den helles over den avkjølte kakebunnen

 Tips:
♦ Bruk gjerne bakepapir i bunnen av kakeformen
♦ Bruk en foodprosessor til å "male" nøttene og mandlene
♦ Dropp vaniljesukker og bruk ¼-½ ts ekte vaniljepulver istedenfor
♦ Om du tåler melk, kan du bruke kremfløte og ekte smør (anbefaler det økologiske til Røros)
♦ La kakebunnen og gulkremen avkjøles før du legger kremen på kaka, ellers renner det utover, sånn som på min (det var den siste kaka jeg bakte før barnebursdagen begynte, så jeg rakk ikke å vente til det var nedkjølt. Resultatet blei, som dere ser, ikke pent.)
♦ Lag gjerne en glasur av melis, kakao og vann, og pynt med glasurstriper på toppen av kaka når kremen har stivnet. Eventuelt kan du pynte med hakkede pistasjenøtter eller raspet sjokolade.

Omelett og serranoskinke.

Hender det at du ikke gidder å bruke masse tid på middagen? Gjør det enkelt, og lag en god omelett!

 

Du trenger:
◊ Masse egg
◊ Litt vann
◊ Krydder etter smak
◊ Tomater, spinat, paprika eller annet snask
◊ Hvis du tåler det: Ost
◊ Serranoskinke eller bacon

Jeg brukte 12 egg, salt, pepper, tørka urter, litt chilipulver og cherrytomater.

 Slik gjør du det:
◊ Sett ovnen på 200 grader.
◊ Bland sammen egg, litt vann, krydder og grønnsaker og hell det over i en smurt, ildfast form.
◊ La omeletten stå i ovnen til den er gjennomstekt - for meg tok det ca. en halv time, men det varierer selvsagt etter hvor mange egg du bruker, hvor dyp den ildfaste formen er og hvordan ovnen din steker.
◊ Strø eventuelt over litt ost etter ca. halve steketiden.
◊ Mens omeletten steker kan du steke noen skiver serranoskinke eller bacon i stekepanna.

 Tips:
◊ Dropp gjerne kjøttet.
◊ Spis restene til lunsj dagen etter.
◊ Server gjerne med en grønn salat.
◊ Prøv med skinketerninger, stekte biter av kyllingfilet eller annet snask oppi omeletten. 
◊ Har du ikke stekeovn, så stek omelett i stekepanna istedenfor. Da må du selvsagt bruke færre egg per runde, men smaken blir den samme. Det er bare litt mer jobb. =P

Bursdagsgaver.

Nå begynner dere kanskje å bli sånn passe lei av å høre om bursdagen min, men jeg er ikke helt ferdig enda. Jeg har jo ikke vist dere alle gavene! Riktignok har jeg ikke fått alle gavene enda heller, men jeg kan jo vise dere dem jeg har fått.

 

Dette er den lille kjærlighetsstatuen som Andreas og jeg fikk av Paloma og Christian da de var her. Den står på kjøkkenet og sørger for at vi er lykkelige og ikke krangler. :)

 

Av Ida fikk jeg dette søte bursdagskortet.


Jeg fikk også disse tre skrivebøkene av henne.Og som om ikke det var nok, fikk jeg bodybutter, klistremerker og en liten Diddlblokk i tillegg. Hurra!

 

Av Maren og Malene fikk vi dette råstilige kortet som Maren har laga.

 

I tillegg fikk vi dette spillet av dem. Det skal vi bytte, for vi har et helt ubrukt et fra før. Vi har tenkt å bytte det til et annet spill, slik at neste gang Malene og Maren tar seg en tur, så kan vi spille både Kokkelimonke og det andre spillet. Juhu! I tillegg til dette spillet har Maren en gave til, men den hadde hun glemt i Sandefjord, så den må jeg få seinere.

 

Av Ann Helen fikk jeg dette søte kortet, og så fikk vi et gavekort på ICA til 500 kroner.

 

Av Renate og Martin fikk vi dette kule kortet på deling, for de er blakke idioter (det står i alle fall akkurat det i kortet, og jeg måtte le).

Som om ikke gaven jeg fikk av Andreas på bursdagen min var perfekt nok fra før, så fikk jeg enda en gave av han da vi feira barnebursdag. Jeg fikk øredobber som matcher kjedet han hadde fått laga til meg!

 

Av mamma og dem har jeg fått denne viskelærkua. Det er en ventegave, så det kommer visst mer. Jeg venter i spenning sammen med min nye ku! Av pappa har jeg fått penger, og for de pengene tror jeg at jeg skal bestille meg brevpapir fra Asia, for det har jeg hatt lyst til i mange måneder, men ikke hatt penger til.

Av dere ønsker jeg meg i bursdagsgave at dere trykker HER, og trykker på liker. Så kan dere følge bloggen min på facebook. ;) Det er bare en liten brøkdel av dere som leser bloggen min som har gjort det, så kom igjen!

Barnebursdag!

På lørdag feira Andreas og jeg bursdagene våre sammen på bedehuset, som er vår nærmeste nabo. Vi har ganske liten plass hjemme, så der hadde vi ikke hatt mulighet til å ha så mange gjester som vi hadde lyst til å ha. Riktignok var det dessverre ganske mange som ikke kunne komme, men vi blei tretten stykker totalt, så jeg er veldig fornøyd med oppmøtet. =)

Siden vi leide lokale og ikke er lagd av penger, fikk vi ideen om at vi skulle ha spleiseparty i år, og det blei veldig vellykka. Det eneste som var synd, var at det ikke var alle som sa ifra om de kom eller ikke til fristen, og noen av de som meldte seg på betalte ikke til fristen og dukka ikke opp allikevel, så Andreas og jeg har kjøpt inn alt for mye mat og må spise taco ut måneden. Vi har seriøst over 50 wraps igjen + en hel bunch med andre tacoting. Det spørs om jeg blir nødt til å utsette min glutenfrie start en smule, men vi får se. Siden vi har brukt av vårt eget matbudsjett for å dekke det (siden vi trodde vi fikk det igjen), så kan vi liksom ikke bare gi det bort heller. =P Men, men, det verste som kan skje er at vi blir dritt lei av taco (noe vi begynner å bli), og så får vi heller være strengere til neste år. De som ikke melder seg på og betaler til fristen da, får ikke komme. Det blir jo urettferdig over for de andre også, at noen skal få lenger frist uten å ga gitt noen god grunn. Jeg skal bruke 2011 på å lære meg å bli streng. =P

Det blei uansett utrolig vellykka. Det var mange som ikke kjente hverandre fra før, og til og med noen som ikke kjente noen andre enn Andreas og meg, så jeg synes de var tøffe som turte å komme allikevel. Praten gikk lett, og folk som aldri hadde sett hverandre før snakka sammen som om de hadde vært venner lenge. Hvor kult er ikke det? Enda arrangementet var alkoholfritt! Er det barnebursdag, så er det barnebursdag. ;)

Ellers så fikk vi fine gaver, folk spilte piano og gitar, vi sang singstar og spiste taco, kaker, gelé, godteri og potetgull til vi var kvalme. Vi hadde Tom & Jerry-tallerkener og alle fikk bursdagshatter og hver sin godtepose med bursdagsfløyte oppi, og Andreas brukte hele dagen på å blåse opp en haug med ballonger med kompressor.

 

1. Andreas og Bjørnar.  2. Folk rundt bordet.
3. Ann Helen, Maren, Malene og Tonje.
4.  Maren, Malene og Tonje. 5. Bjørnar, Thomas, Martin, Renate og Ida.1. Renate og Ida. 2. Ann Helen.
3. Maren, Malene og Tonje. 4. Andreas og Bjørnar.1. Kakebordet før de siste kakene kom på plass. 2. Muffins.
3. Enda flere muffins. 4. Sjokadedrøm og suksessterte.
Var litt stressa da jeg bakte den siste, så den blei ikke så pen, men god! (De blei ikke så pene de andre heller, for jeg er ikke så flink med sånt. Det viktigste er at det smaker godt, er det ikke det da?)1. Maren og Malene. 2. Ida og Raymond.
3. Silje og Tonje. 4. Andreas.1. Andreas. 2. Malene.
3. Martin. 4. Malene, Andreas og Maren.1 og 2. Raymond og Ida.
3. Ida og Malene. 4. Sjokadedrøm.

Ser det ikke gøy ut?

Jeg har ikke glemt dere!

Selvfølgelig har jeg ikke det. :) Siden sist har jeg bare vært veldig opptatt: Jeg har stressa meg halvt ihjel for å lage til bursdagsselskap for Andreas og meg, jeg har hatt en overnattingsgjest og jeg har feira bursdag to ganger. I dag har jeg vært på kontroll på sykehuset, og det jeg trodde bare skulle være en samtale med legen, endte med at jeg fikk åtte sprøyter i skuldre og nakke fordi jeg har kraftig senebetennelse. Dermed gikk de store bloggeplanene i vasken i dag også, selv om jeg kom ganske tidlig hjem, for armene har vært mer eller mindre dysfunksjonelle og jeg har stort sett ligget rett ut.

Nå er jeg trøtt og sliten, men jeg lover dere at så snart formen er bedre, skal jeg blogge mer, og vise dere hvor gøy jeg hadde det i helga og hvor fine bursdagsgaver jeg har fått hittil. Enn så lenge må dere bare smøre dere med tålmodighet og ha en fin uke. ;)

 

Bildet er lånt på We♥it, HER.

En vellykka bursdag. :)

Som den store ungen jeg er, fikk jeg ikke sove godt i natt. Jeg fikk ikke sove før rett før tolv, og så fikk jeg melding klokka tolv. Så sovna jeg, og fikk melding halv ett. Sovna, og fikk melding ti over halv to. Sovna, og fikk melding ti på tre. Skru av telefonen? Nææh, jeg er alt for nysgjerrig til det! Og det er jo så koselig når folk sender bursdagsmelding på de snåleste tider. Tja, for Alexandra var det vel ikke så snålt, med tanke på at hun bor i Australia.

Etter den siste meldinga, så fortsatte jeg å våkne med ujevne mellomrom, og når jeg først sov, så drømte jeg. Av alle ting, så drømte jeg at det var så få av vennene mine som kunne komme i bursdagen min, at jeg i ren desperasjon hadde invitert folk jeg ikke har hatt kontakt med på flere år! Merkelig nok kom noen av disse. I tillegg drømte jeg at jeg måtte være på sykehuset på kurs den dagen som bursdagen skulle være, så da jeg endelig kom hjem, var bursdagen nesten ferdig. Som om ikke det var nok, så var gjestene fordelt på masse små bord rundt i lokalet, og Andreas hadde satt bordkortene slik at ikke en eneste person på hvert bord kjente hverandre. Gjett om stemninga var klein! Oppå det hele hadde han glemt å bruke de innkjøpte Tom & Jerry-tallerkenene våre, og hadde heller brukt middagstallerkenene.

Herre Gud, jeg er virkelig ikke sann. Jeg stresser og bekymrer meg til og med i søvne, og det så ille at jeg våkna flere ganger og blei liggende å tenke og planlegge og lure på hva Andreas hadde funnet på til meg i bursdagsgave. Etter at klokka blei fem fikk jeg ikke sove noe mer i det hele tatt, så nå har jeg vært våken i snart tjue timer. Jeg merker det, for å si det sånn!

Da klokka ringte for å dra oss opp i senga klokka halv sju, var jeg passe lei av å ligge å studere øyelokkene fra innsiden uten å oppnå ønska resultat, så det var en lettelse. Jeg heiv meg over bursdagsgaven fra Andreas, og WOW! Han har virkelig lagt sjela si i denne gaven også! Jeg fikk en boks med Diddl-brevpapir og et nydelig kjede, med et anheng han har tegna selv, og som en sølvsmed har håndlaga spesielt til meg. Jeg har verdens snilleste kjæreste. ♥

 

Bildet blei dårlig, men dere får jo en idé om hvordan det ser ut. I det midterste hjertet står datoen vi blei sammen, 06.02.2003. ♥ Anhenget er det dama bak Hjertegaven som har laga.

 

Her er brevpapiret jeg fikk. Jeg fikk en slik boks av Ann Helén til jul for et år siden, men den er så godt som tom, så jeg blei veldig glad for å få en til. Jeg elsker brevpapir. ♥

 

Stort sett hele dagen har jeg tilbragt på mestringskurs på sykehuset, og det har vært allright. Det er deilig å komme seg litt ut, lære litt om sin egen situasjon og hvordan en skal mestre det, og å treffe andre i lignende situasjoner. Før kurset følte jeg meg veldig aleine (selv om jeg har mange herlige mennesker rundt meg), og det er sterkt å møte så mange mennesker som sliter med nesten akkurat de samme problemstillingene som jeg selv.

Etter kurset møtte jeg Andreas i Lillestrøm, og vi dro fra butikk til butikk for å handle inn siste rest til bursdagsfeiringa til helga. Nå er jeg så lei av å fly i butikker, at nå håper jeg for guds skyld at vi ikke har glemt noe, men det kom jeg akkurat på at vi selvfølgelig har gjort. Rømme og dipkrydder! Det må vi ha! Men, det trenger vi i alle fall ikke å reise ut av bygda for å få tak i (soyarømme til meg har vi nemlig), så det skal vi vel overleve.

Da jeg kom hjem etter en laaaang dag, lå det en pakke fra mormor i postkassa, og den var helt super. Stikkatøfler! Jeg så frossen av meg og elsker å ha kosesokker på beina for å holde meg varm, så dette var jo helt perfekt. :)

 

Den ene er ikke større enn den andre, det er bare jeg som er en elendig fotograf.

 

Ellers så er jeg utrolig rørt over hvor mye herlig oppmerksomhet jeg har fått i dag. Jeg har fått masse meldinger på telefonen, enda mange flere på facebook og i tillegg har jeg fått noen søte gratulasjoner her på bloggen også. Dessuten har noen av favorittmenneskene mine til og med tatt seg bryet med å ringe meg. Jeg blir helt overvelda over at så mange mennesker kan tenke på meg i løpet av en eneste dag. Jeg håper bare ikke at jeg har brukt opp oppmerksomhetskvota mi for i år nå? Hehehe! Alle disse søte menneskene har i alle fall gjort dagen min helt super. ♥ Nå krysser jeg bare fingrene for at jeg ikke er sanndrømt, og at feiringa til helga blir bra. =)

 

Q:
Har du hatt det fint på bursdagen min?

Hurra for meg! :)

Snart er det 5. januar, og da fyller jeg 24 år. Jeg elsker å ha bursdag, og gleder meg masse, selv om jeg skal tilbringe hele dagen på sykehuset og antakelig er så sliten når jeg kommer hjem at jeg ikke orker å gjøre så mye. Jeg har lagt meg, og ligger og hører på at Andreas sitter og pakker inn gaven som jeg skal få av han i morra. Jeg aner virkelig ikke hva han har funnet på, så jeg er kjempespent! Nå håper jeg bare at jeg får sove godt i natt - det pleier jeg nemlig ikke å gjøre natta før bursdagen min, for jeg er akkurat som en liten unge. Fordelen i år, er at jeg ikke helt greier å tro at det er allerede i morra, så jeg har glemt det opp til flere ganger i dag. Haha, jeg begynner visst å bli gammel og glemsk!

Av dere, mine søte lesere, så ønsker jeg meg i bursdagsgave at dere trykker HER, og trykker på liker. Så kan dere følge bloggen min på facebook. ;) Til helga skal Andreas og jeg feire bursdagene våre sammen, med et heidundrandes "barneselskap". Det blei ikke noe av i fjor, men ellers så har jeg hatt denne typen bursdagsfeiring siden jeg fylte 20, og det er like gøy hver gang. Vi har kjøpt inn alt for mye mat, alt for mye godis og snacks, hatter, ballonger og søte barnetallerkener. Jeg gleder meg vilt!

Har hatt en kjempefin dagen-før-bursdagen-dag i dag. Jeg fikk nemlig besøk av ei god venninne, Paloma, og samboeren hennes i dag. De bor i Trondheim og jeg hadde ikke sett dem på halvannet år, så det var utrolig hyggelig å treffe dem igjen. Jeg håper jeg får muligheten til å dra å besøke dem i løpet av året. En liten gave fikk vi også, en liten skulptur fra Bolivia som skal bringe lykke og kjærlighet og hjelpe til med samlivet/familielivet. Utrolig koselig. ♥ Jeg skal prøve å huske å legge ut bilde av den senere.

 

Bildet er lånt fra We♥it, HER.

 

Q:
Liker du å ha bursdag?

Horoskop for steinbukken - januar.

For moro skyld pleier jeg å lese horoskopet mitt på Feelings.no når jeg kjeder meg og ikke orker å gjøre noe fornuftig. Om jeg tror på stjernene eller ikke greier jeg ikke helt å bestemme meg for, men det er ikke til å komme bort ifra at disse noe diffuse spådommene om hvordan livet mitt skal bli har høy underholdningsverdi. Det er heller ikke til å komme bort ifra at jeg er en typisk steinbukk, eller at med litt godvilje så kan en vri hendelser i livet til å passe sammen med horoskopet sitt.

På Feelings.no, kan en lese både ukeshoroskop, månedshoroskop og årshoroskop helt gratis, og jeg tenkte at jeg skulle klippe ut mitt månedshoroskop og dele det med dere.

 

"Horoskop for Steinbukken - januar

Greie dager: 3. 8. 13. 22. 26. 30.
Utfordrende dager: 3. 17. 24.

Generelt
Nesten alt er fokusert om deg og ditt for tiden. På mange måter er dette selvsagt bra. Du får utrettet en masse og er svært effektiv. Men med litt hjelp og støtte fra andre, sliter du mindre på dine egne krefter. Selv om du vanligvis er svært metodisk, får du hele tiden nye ideer. Den ene er bedre enn den andre. Ta deg tid til å hvile og stresse ned.

Kjærlighet, parforhold og sosialt samvær
Måneden kan starte litt problematisk. Du er så opptatt av andre ting. Først mot den 19. vil romantikk og elskov ta seg opp. Da får du en herlig tid med de mest fantastiske amorøse opplevelsene. Det blir en tid for å feire sammen med din kjære partner. Gjør noe gøy sammen.

Yrke, karriere og økonomi
Det kan hende at du helt plutselig får noen ekstra kroner. De kommer bare dalende til deg. I det hele tatt, en bra måned. Det eneste du bør unngå, er impulsive kjøp. Bedre å tenke seg om to ganger, enn å kaste seg inn i noe du senere vil angre på. I jobben, få gjort unna det du skal før den 26.

Prioriter:
Vis tålmodighet. Å skape gode ting, tar ofte litt lengre tid."

 Det ser ut til at jeg kommer til å ha en ganske så herlig måned. Fantastiske amorøse opplevelser, penger som kommer dalende og mange gode ideer? Haha, jeg GLEDER meg!

 

Q:
Hvilket stjernetegn er du? Pleier du å lese horoskopet ditt?

Mine håp og drømmer for det nye året.

I tillegg til nyttårsforsettene mine, som er mine mål for 2011, og som jeg i aller høyeste grad kan påvirke selv, så har jeg selvfølgelig også en del håp og drømmer for hvordan det nye året skal bli. Som den bloggeren jeg er, så tenkte jeg at jeg skulle dele noen av dem med dere.

 

Jeg håper at jeg:

♥ Greier å gå ned i vekt.
♥ Får ro til å lære meg å leve annerledes.
♥ Orker å blogge hvert fall et par ganger i uka.
♥ Får muligheten til å begynne å øvelseskjøre.
♥ Får mindre vondt, mer energi og bedre oversikt.
♥ Får mulighet til å møte nye, spennende mennesker.
♥ Orker å lage masse god, hjemmelaga og sunn mat.
♥ Får et hyggelig, inspirerende, lærerikt og minneverdig år.
♥ Får mulighet til å besøke familien min i Møre & Romsdal.
♥ Får masse kvalitetstid sammen med folk jeg bryr meg om.
♥ Får en solfylt sommer som verken er for varm eller for kald.
♥ Blir tryggere på meg selv og greier å holde motet oppe på tunge dager.
♥ Greier å være en god brevvenninne, venninne, kjæreste og familiemedlem.
♥ Blir flinkere til å bruke naturlige produkter, både innen mat, kosmetikk og rengjøring.
♥ Blir invitert hjem til hyggelige mennesker og at hyggelige mennesker kommer på besøk.Bildet er lånt fra We♥it, HER.

 

Q:
Hva er dine drømmer for det nye året?

Følg meg på facebook!

Nå har jeg endelig fått somla meg til å lage en egen facebookside for bloggen min. Jeg følger en del blogger via facebook selv, og synes dette er veldig enkelt og greit, siden jeg stort sett logger meg på facebook hver dag. Da får jeg alltid med meg oppdateringene til de av favorittbloggerne mine som har en facebookside for bloggen sin. Nå er det min tur til å gjøre det enkelt for dere!

Alt du trenger å gjøre er å klikke HER, og deretter på "liker", og så vil du få oppdateringer hver gang jeg poster et innlegg. Smart, ikke sant?

 


Vil du følge bloggen min på facebook?

Mine nyttårsforsetter.

Vanligvis pleier jeg ikke å ha noen nyttårsforsetter, for mål kan en vel sette seg når som helst i løpet av et år? Ingen tidspunkt er for dårlige til en ny start. Akkurat rundt nyttår pleier jeg å være både sliten, forvirra og opptatt på alle hold, så 1. januar er ingen god dag for nye starter for min del. 1. januar er jeg som regel veldig opptatt med å fordøye de siste ukers inntrykk og i full sving med å planlegge og glede meg til bursdagen min. Jeg elsker nemlig både jul og bursdag, og for å være ærlig så blir det nesten litt i meste laget når alt skal skje på under to uker. Det er nesten så jeg skulle hatt to ukers ferie når alt er overstått.

Siden 1. januar ikke er noen god dag for nye starter for min del, så har jeg bestemt meg for at min nye start skal begynne 1. februar. Da er både jul, nyttår og bursdag overstått og forhåpentligvis ferdig bearbeida, så da er jeg klar for nye utfordringer, nye mål og nye opplevelser.

 

Mine nyttårsforsetter for 2011.

♦ Jeg skal bli melkefri.
♦ Jeg skal bli sukkerfri.
♦ Jeg skal bli glutenfri.

Jeg bestemte meg i oktober, og jeg skreiv et innlegg om det HER. 

 

Melkefri.
 

Hvorfor:

 I mars 2009 kutta jeg ut melka etter å ha hatt magesmerter i over et år, som hadde blitt feilbehandla som magesår 3 ganger. Etter en gastroskopiundersøkelse fant de ut at jeg overhodet ikke hadde noe magesår. En refleksolog ga meg beskjed om å kutte ut melka, og etter det har magesmertene nesten blitt borte. Nå merker jeg det kun hvis jeg blir stressa, får i meg koffein/alkohol eller hvis jeg slurver med maten.

I det siste har jeg slurva veldig, og har fått i meg en del melk. Hver gang resulterer det i oppblåst mage, magesmerter, mangel på energi, irritert hud og masse kviser. Jeg føler meg maks udelikat og blir rett og slett lei meg. Vil jeg ha mer av dette? Nei.

Fra 1. februar kommer jeg ikke til å spise noe som helst med melk i. Ikke engang noe som inneholder bittelitt smør eller bittelitt skummetmelkspulver. Bittelitt melk er akkurat nok til å gjøre meg bittelitt dårlig, og bittelitt mange ganger blir til sammen veldig mye. Å spise ting med melk i er rett og slett ikke verdt prisen jeg må betale for det.

 

Utfordringene:

Det er to store utfordringer med å kutte ut melk 100 %. Den første er at jeg er så innmari glad i ost. Ost er noe av det aller beste jeg veit - ikke bare vanlig gulost, men brunost, smelteost, kremost, prim, dessertoster og så videre. Ost er nydelig, og jeg har ikke funnet noen verdige substitutter for dette tapet. Jeg har funnet et par allrighte smøreoster, en ok mozarellaerstatning og en ok cheddarerstatning, men ellers ingenting.

Den andre utfordringen er at jeg lider av snill-pike-syndromet. Når jeg er på besøk og noen har glemt å lage mat uten melk i, eller de ikke tenkte på at det var melk i smøret som de putta i kaka de hadde bakt, så er jeg alt for rask til å si: "Det gjør ingenting, det er ikke så ille hvis det er bare litt en gang i blant".


Slik skal det gjøres:

De første månedene skal jeg greie meg helt uten melk, men når magen min begynner å fungere og huden min har blitt frisk igjen, har jeg tenkt til å prøve meg fram med ost laga på geitemelk eller bøffelmelk, for å se om jeg tåler dette bedre enn kumelkproduktene. Jeg vurderer også å prøve ut noen av Rørosproduktene og de laktosefrie meieriproduktene for å se om det går bra. Uansett resultat, kommer jeg ikke til å ha meieriprodukter som et fast innslag i mitt kosthold, men som en sjelden luksus. Om jeg ikke tåler det i det hele tatt, så får jeg heller greie meg uten.

Når det kommer til snill-pike-syndromet så må jeg bli tøffere og flinkere til å si nei. Jeg har full forståelse for at det er fort gjort for andre folk å glemme seg, men jeg må rett og slett bli flinkere til å si: "Nei takk, det gjør ingenting. Jeg greier meg fint uten.", istedenfor å la meg friste eller å spise av høflighet. At jeg tar et kakestykke og får vondt i magen resten av kvelden, er ikke hyggelig verken for den som har bakt kaka eller for meg, selv om jeg skjuler det så godt jeg kan.

 

 

Glutenfri.


Hvorfor:

De siste tre-fire årene har jeg ikke spist så mye brød, og da har jeg virkelig fått erfare hvordan kroppen reagerer når jeg først spiser det. Jeg blir oppblåst og uvel, og det kan vare i flere dager etterpå, alt ettersom hvor mye brød jeg har spist. Både refleksologen og legen min på smerteklinikken har anbefalt meg å kutte ut hvetemel/gluten. Siden jeg kjenner så tydelig på kroppen hvordan den blir glad når jeg holder meg unna og kranglete når jeg ikke gjør det, så har jeg bestemt meg for å høre på rådene deres. Selv om jeg ikke lenger spiser brød til frokost, lunsj og kvelds hver dag, får jeg til tider i meg alt for mye brødmat, og nå er jeg lei av å se ut som om jeg er gravid uten å være det.


Utfordringene:

Den største utfordringen blir å ikke "sulte ihjel foran brødboksen". I og med at jeg har fibromyalgi, er jeg ofte veldig sliten, og da er det et ork å stå på kjøkkenet å lage mat. Noen dager er jeg så sliten at jeg rett og slett lar være å spise, fordi jeg ikke orker å tilberede noe. Som regel er Andreas en reddende engel og sørger for at jeg i det minste får i meg middag, men jeg burde jo få i meg noe før den tid også. Problemet med brød er at det er så himla enkelt og så innmari billig, så det er alt for lett å la seg friste. Dessuten er det innimellom at jeg har veldig lyst på pålegg, og det er jo ikke så godt uten noe under. Det blir også en utfordring å reise på overnattingsbesøk, siden de aller fleste serverer brød til frokost.


Slik skal det gjøres:

Det viktigste jeg kan gjøre for å unngå å gå sulten eller å falle for fristelsen og spise vanlig brød, er å sørge for at jeg alltid har lettvint mat tilgjengelig. Glutenfrie havregryn i skapene og glutenfritt brød i fryseren. Frukt eller grønnsaker som er lett å spise, som bananer eller ferdig skylte tomater. De dagene jeg er mest sliten er det nemlig et ork å skylle/dele/skrelle en frukt eller grønnsak, så det er viktig at det krever så lite anstrengelse som mulig. De dagene jeg har mer energi, er det ikke noe problem å lage seg en smoothie eller noe annet godt, og de dagene jeg har ekstra energi kan jeg for eksempel lage en salat som holder et par dager. Problemet med overnatting, kan jeg løse ved å ta med meg egen mat. Glutenfrie knekkebrød eller glutenfrie havregryn er lett å ta med seg.

Jeg har tenkt å være helt glutenfri i minst seks måneder, og deretter har jeg tenkt til å teste ut om jeg kanskje tåler bygg, rug eller andre kornslag.

 

 

Sukkerfri.


Hvorfor:

Sukker er gift. Det inneholder ikke næring, og det er også grunnen til at du ikke finner for eksempel midd i en pose med sukker. Andre organismer har nemlig vett til å holde seg unna. Det er overhodet ingen ting kroppen vår trenger i sukker. Det sukkeret kroppen trenger, greier den å produsere selv. Jeg merker også at jeg blir dårlig hver gang jeg spiser for mye sukker, og i tillegg får jeg humørsvingninger og cravings etter mer. Det er i hovedsak hvitt, raffinert sukker jeg snakker om, men jeg har også tenkt å unngå ande søtninger med skyhøy GI.


Utfordring:

Den største utfordringen blir å komme seg gjennom de første to ukene. Etter dette tror jeg at det skal gå greit, for det finnes så innmari mange fine alternativer til søtt.


Slik skal det gjøres
:

Det farlige, usunne sukkeret skal erstattes med andre, naturlige søtningsmidler som bjørkesøt, sukrin og stevia. Alt sammen er allerede kjøpt inn. Jeg har også kjøpt inn lucuma og yaconsirup, så det burde ikke være noe problem å få ting til å smake søtt nok.

Jeg har tenkt å prøve å få i meg så lite sukker som mulig, men litt skjult sukker er greit. I blant annet soyaost er det litt sukker, men soyaost kommer jeg til å fortsette å bruke, siden jeg ikke kan bruke vanlig ost. Jeg kommer også til å fortsette å spise blant annet makrell i tomat og kaviar, men dette spiser jeg så sjelden uansett, at jeg tror ikke det blir noe stort problem.

 

 

Q:
Har du noen nyttårsforsetter?

Året som har gått.

Nå som vi begynner på et helt nytt år, med blanke ark og fargestifter og alt det der, så er det vel på sin plass med en aldri så liten oppsummering av året som har gått. Det har på mange måter vært et tungt og vanskelig år, men jeg har også mange fine minner som jeg vil ta med meg videre.

 

5. januar fylte jeg 23 år og feira jeg bursdagen min sammen med gode venner. Først i Oslo, på Vega Fairfood, sammen med noen jenter fra klassen, og litt seinere på dagen feira jeg sammen med noen venner på Pikene på hjørnet i Lillestrøm. Vanligvis har jeg pleid å feire hjemme med heidundrandes barneselskap, men i 2010 blei det enkelt.

 


16. januar fikk vi et lite tilskudd i vår lille familie: En tolv uker gammel pusekatt fra Andebu. Hun har fått navnet Stella, og er høyt elska. Hun er en utmerket musejeger, og lager liv og røre. I løpet av tida hun har bodd her har hun allerede rukket å løpe rett inn i en bil og flydd i strupen på et dyr, noe som resulterte i en mer eller mindre flådd forlabb og en rift i øyet. Nå er hun heldigvis frisk som bare det, og det eneste som tyder på sammenstøtene er noen arr.

 

6. februar hadde Andreas og jeg vært kjærester i 7 år, og det feira vi hjemme med en koselig treretters middag som vi laga sammen. Dagen etter hadde vi besøk av søte Malene fra Sandefjord, og litt seinere samme måned begynte Andreas i ny jobb. Nå jobber han som montør for Securitas i Elverum sikkerhet og service, og der trives han veldig godt. :)

 


I mars kom Andreas hjem med denne søte kaktusen, og den lever fremdeles i beste velgående. Jeg ble nødt til å avslutte studiene mine på grunn av fibromyalgien, så dette var en tung måned for meg. Litt moro blei det plass til allikevel, med bursdagsfeiring hos familien og to av småbrødrene mine på overnattingsbesøk.

 


I april åpnet jeg min helt egen internettbutikk på eget domene, hvor jeg selger smykkene jeg lager på hobbybasis. Andreas hjalp meg med å lage hjemmesida, og jeg er veldig fornøyd - både med hjemmesida og med responsen jeg har fått. Det skjedde også noe veldig trist i april, og det var at vi ble nødt til å avlive de to ørkenrottene våre, Tygg-Tygg og Greven.

 

I mai kapitulerte vi og kjøpte vår aller første bil. De la jo ned bussen her i 2009, og uten buss blei det vanskelig å bo på Finstadbru uten en bil! Jeg har fortsatt ikke billappen, men Andreas stiller opp som privatsjåfør når det trengs. Etter at vi fikk oss bil har det blitt en del harryturer, men ellers har vi ikke hatt muligheten til å reise noe særlig i år.

 


I juni skaffa vi oss to små kattunger til, Ella på 12 uker fra Oslo, og lille Edward-Sokrates på bare 8 uker fra Maura. Ella er den sorte, og Edward-Sokrates er den hvite. Vi henta begge to samme dag, og det gikk ikke mange dagene før de to små var verdens beste venner. 

 

Ikke mange dagene etter at kattungene var kommet i hus, og før Stella hadde vent seg til å ha selskap av to små, ble Stella påkjørt og måtte holdes inne en stund før hun blei frisk igjen. Heldigvis gikk alt fint, og alle tre blei gode venner. 

 


Det var ikke bare kattungene som var nye i vårt hus i juni. Vi bytta nemlig ut den sorte salongen vår med en brun sovesofa istedenfor. Vi har ikke så stort hus, og denne tar mye mindre plass i stua, samtidig som den lett kan gjøres om til en dobbeltseng hvis vi får gjester. Supert!

 


I juli begynte vi på en storopprydning i uthuset vårt, hvor vi kasta masse gamle ting og sorterte ut ting vi skulle gi bort eller prøve å få solgt. Dessverre rakk vi aldri å bli helt ferdig, så vi får gjøre et nytt forsøk i år!

 


I august sendte Andreas meg på ferie til Vestfold, slik at jeg fikk besøke venninner mens han pussa opp stua her hjemme. Han bytta ut hele gulvet, med bærebjelker, isolasjon og hele pakka. Bare se hvor fint det blei! I tillegg malte han veggene og hang opp ei taklampe, så nå har vi mye bedre lys her enn før. I august starta jeg også behandlinga mi på smertepoliklinikken på Ahus, og dit går jeg fortsatt jevnlig hos ulike behandlere.

 


I september fikk jeg endelig dette etterlengta vidunderet, og selv om jeg ikke har laget all verden med mat de siste månedene, så har den hjulpet meg mange ganger allerede. I september var jeg også innmari mange ganger på sykehuset hos ulike behandlere, og i tillegg fikk ei god venninne av meg en liten baby.

 

I oktober var min smørblide mormor, Bjørn, tante Sylvia og Dag på besøk her i bygda en tur, og det var kjempehyggelig å se dem igjen. Ikke mange dagene etter at de hadde dratt, kom det gardiner i posten til meg fra mormor, for hun syntes nok litt synd i meg som ikke hadde gardiner i stua enda vi hadde bodd i dette huset i over et år. Det er mye mer hjemmekoselig her nå, så gardiner gjør susen!

I oktober fikk jeg også endelig innvilga AAP (trygd) fra NAV, etter nesten et halvt års ventetid. Det var jammen godt, for Andreas var utslitt etter endeløse timer med overtid, alle sparereservene var brukt opp og matlagrene begynte å se triste ut. For en lettelse det var å få det økonomiske i orden!

 


I november feira jeg at jeg endelig hadde fått penger ved å prøve rå sjokolade for første gang. Det smakte helt nydelig! Utrolig nok har jeg fortsatt noen igjen, og jeg har også kjøpt alt jeg trenger for å lage min egen rå sjokolade. Mmm! ♥ Jeg bestilte også en del andre ting i november, blant annet diverse supermat. Nå skal jeg nemlig bli sunn!

 


I desember laga vi massevis av drops, som vi ga bort som julegaver. Dropskoking har blitt en koselig juletradisjon her i huset, og det var hyggelig å høre at stefaren min, Kjell Erik sa "Å jess! Nå er jula redda!" da han og mamma fikk drops til jul.

 


Julaften feira vi hos mamma dem, og tilstede var mamma, Kjell Erik, tre av brødrene mine, Andreas og jeg. På bildet ser du fra venstre Magnar, Benjamin og meg, og foran ligger Bjørnar. Mamma har alltid klaga på at minst en av oss gjør noe rart når hun prøver å ta bilde av oss, så nå har vi gitt opp, og dermed er vi mye mer samstemte. Dette bildet var det forøvrig ikke mamma som tok, men Kjell Erik.

 


På nyttårsaften var vi også hos mamma og dem, og denne gangen var vi enda fler enn på julaften. Jeg var trøtt og sliten, men hadde en super kveld med nydelig mat og godt selskap.

Dette var mitt 2010 i korte trekk. (Nåja, så kort som jeg greier.) Jeg har selvfølgelig gjort mye mer enn bare dette, men dette var noen av de tingene som jeg husker ekstra godt og som har betydd mye for meg det siste året. Jeg håper at det nye året bringer mange nye, gode opplevelser både for meg selv og for dere.

 Hjemme har det sett slik ut, en bitteliten del av jula. Hvis jeg lukker øynene og ønsker veldig hardt, så kanskje det blir så ryddig igjen?

Godt nyttår!

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits