januar 2012

Den store matlagingsdagen.

Gjett hva, folkens? Jeg har tatt meg  vann over hodet igjen. Ikke bare har vi invitert til barnebursdag for Andreas og meg neste helg, men vi har jaggu invitert til familiebursdag dagen etterpå også. I den første bursdagen var det skrekkelig mange som meldte avbud og vi blir "bare" rundt 10 stykker, men dagen etter blir vi derimot rundt 30 stykker. På to dager skal vi servere over 40 porsjoner med taco, godteri og kaker. Det er jo reine bryllupet!

Helt siden nyttår har jeg hatt hodet fullt av bursdagsforberedelser, men til min store skrekk har ikke kroppen akkurat vært full av energi - så jeg har ikke kommet så skrekkelig langt verken med det ene eller det andre. I dag har jeg pusha meg selv til grensa for det uutholdelige, og allikevel ligger jeg langt bak skjemaet. Uansett - jeg er i gang, og Andreas og jeg har stort sett stått på kjøkkenet siden i gårkveld.

Jeg har laga 9 brett med ulike fruktremser i dehydratoren, 8 porsjoner med Superlivsstils karamellkuler og 3 porsjoner med Mjuuuglys sure godiskuler. Det vil si - det har ikke blitt kuler enda, men "deigene" er ferdig. I tillegg er mandler, frø og gojibær bløtlagt og jeg har store planer om havrekuler og sjokoladetrøfler i tillegg - men jeg tror ikke jeg makter mer i dag.

 

Deigen som skal bli til karamellkuler.

 

I tillegg har vi stekt 8 hele kyllinger i ovnen og kokt 6 kyllinger fordelt på to store kjeler. Rett før jul kjøpte vi nemlig en kartong med 14 veldig billige kyllinger på Obs, i den tro at de var stykkfryste. Det var de ikke. Så da måtte alle sammen tines og tilberedes på en gang. Skrekkelig slitsomt i dag, men veldig praktisk med ferdig stekt/kokt og rensa kylling klar til bruk i fryseren seinere. For øyeblikket står kyllingene og hviler, krafta reduseres og jeg venter på at Andreas skal komme hjem fra butikken så vi får spist middag.

I morra skal vi på harrytur og kjøpe inn det vi trenger til neste helg. Blant annet drøye 40 porsjoner med karbonadedeig til tacoen vi skal servere. Kjære vene. Fryserne våre er allerede temmelig fulle, så gudene veit hvordan jeg skal få plass til all karbonadedeigen og noen kaker og slikt i tillegg. Heldigvis er vi nå kvitt den digre, upraktiske kartongen med kyllinger - men en god del av kyllingkjøttet må jo også tilbake i fryseren.

Den kommende uka skal det ryddes, vaskes, handles, bakes, stekes, fryses, tines, lokalet skal pyntes, jeg skal ha hjemmebesøk av en av behandlerne og i det hele tatt. I det siste har jeg sovet 12-15 timer i døgnet, så jeg har ikke så mange timene på meg om ikke det skjer et mirakel. Andreas hjelper selvfølgelig til, men han jobber jo fullt i tillegg, så han greier ikke alt aleine han heller. Var det noen som sa energiøkonomisering? Aldri hørt om. Jeg gleder meg i alle fall veldig til å feire bursdagene våre.

 

8 av de 14 kyllingene vi har tilberedt i dag.

Hva driver dere med i helga?

En guide til å forstå fibromyalgiforskning.

Bailey Farstad, ei kjempeflink dame som jeg har blitt kjent med gjennom fibromyalgi-nettverket på facebook, har laga en veldig fin guide som forteller mye om hva fibromyalgi er. Denne guiden er basert på forskning, men er gjort lett forståelig for oss vanlige dødlige. ;) Aina Yvonne Kehus Sivertsen har vært så snill å oversette den til norsk. Den er virkelig kjempefin, og jeg har allerede delt den med flere av mine behandlere. Nå har tiden kommet for å dele den med dere.

Guiden har i dag blitt delt på nettsiden til Norges Fibromyalgi Forbund (NFF), og NFFs fagråd vurderer den som meget god. Endelig kan det se ut som om at NFF begynner å akseptere FM som en nevrologisk sykdom, og vi håper at det vil presse helsevesenet til å komme med ny informasjon og behandlingsmetoder som er vitenskapelig bevist å hjelpe oss. I Norge har vi nemlig ikke det samme behandlingstilbudet som i mange andre land mot denne sykdommen, og vi har heller ikke tilgang på de samme medikamentene.

Denne guiden bør absolutt leses av alle som har fibromyalgi, alle som behandler fibromyalgi og ikke minst: alle som kjenner noen med fibromyalgi. Jeg håper at alle som kjenner meg vil ta seg tid til å lese denne guiden - det betyr veldig mye for meg.

Du kan laste ned guiden på norsk HER eller på engelsk HER. Del gjerne videre!

 

Årets første pakker fra iHerb!

Jeg har ikke orka å være med i butikken mer enn en gang i år, og det var 4. januar. Bortsett fra den dagen, en tur bort til mamma og dem på søndag og da jeg var på Aursmoen sist onsdag, så har jeg ikke vært lenger hjemmefra enn til postkassa hittil i år.

Til tross for et noe innsnevra sted å oppholde seg på, om jeg kan ordlegge meg slik, så har jeg allikevel fått brukt masse penger og handla masse mat - hjemme fra mitt eget kjøkken. Jeg starta det nye året med å bestille en del etterlengta ting fra iHerb - for det meste mat, men også litt annet småtteri. Jeg hadde ikke handla på iHerb på en god stund, så jeg var tom for en hel masse. I tillegg var det 10 % rabatt på alt av matvarer akkurat da, så jeg slo til og kjøpte litt ekstra. Heldigvis var posten overraskende rask denne gangen, og hele 14 av pakkene blei henta hjem fra posten på samme dag! Jeg vil tro at de var ganske glade der oppe på Prix, for at pakkene blei henta så raskt. Hehe.

Selv om kanskje ikke mat og glansemiddel og slike ting er det mest spennende i verden, så føles det nesten som julaften når en kan sette en slik haug med pakker på stuegulvet:

 

 

200-kroners regelen er helt idiotisk, spør dere meg. Det fører jo ikke til at jeg handler noe mindre fra utlandet av den grunn - det fører bare til at jeg må dele opp bestillingene i flere pakker, og dermed forsøpler mer. Jeg trøster meg meg at jeg i det minste er flink til å kildesortere, og at de gode prisene fra iHerb gjør at jeg kan spise mer økologisk, sunn, næringsrik og naturlig mat uten å ruinere meg helt. (Eller, ruinert blir jeg vel allikevel - men jeg blir mett også.)

For dere som er skrekkelig nysgjerrige på hva som var oppi, så har jeg et bilde av det også:

 

 

Her ser dere blant annet krydder, nøtter, frø, nudler, nori, barer, manukahonning, yaconsirup, ulike søtninger, et par bøker, silketofu og litt forskjellig stæsj. I tillegg til det dere ser her, kom det noen pakker til på andre dager som inneholdt enda mer mat. Jeg mangler fortsatt noen ting som jeg alltid pleier å ha i skapet, for det meste supermat, men jeg hadde rett og slett ikke råd til mer der og da. Det var helt skrapa på kontoen da jeg var ferdig, så de siste tingene får jeg bare vente litt til på. Heldigvis er jeg ikke helt tom for greens, så jeg har fortsatt nok til å lage meg en grønn drikk hver morgen. Den grønne drikken kan jeg virkelig ikke unnvære!

 

 

Forresten så følger det med ganske mange vareprøver når en bestiller så mange pakker. Det er som regel et par ting i hver pakke. En kan velge en ting selv, og så putter de oppi noe ekstra i tillegg. I de fjorten pakkene som dere fikk se over, fikk jeg mange pakker med CocoCardio, noen pakker med Immune Punch, Miracle Reds, Gojibær (de aller beste!), et par brett med probiotika, et par penner, en ansiktskrem og ei såpe som lukta nesten som pepperkaker. Dere kan se alt på bildet over. Det fine med vareprøvene fra iHerb, er at det meste er ting jeg uansett ville ha brukt penger på. Posene med CocoCardio, Immune Punch og Miracle Reds er for eksempel helt geniale når jeg skal reise bort - da kan jeg ta med meg disse porsjonspakningene istedenfor store glass og poser.

Bruk gjerne rabattkoden min (CEC956) hvis du vil handle på iHerb for første gang. Da får du $5 i rabatt på din første ordre, og jeg blir kjempeglad, siden jeg får litt rabatter på iHerb. Pass på at ordren din kommer på under 200 kroner, så slipper du å tenke på toll/MVA. Hvis du sørger for at pakken din veier mindre enn 1814 gram, får du også velge billigste fraktalternativ, som vanligvis ligger på $6.

Er du iHerb-kunde? Er du like fornøyd som jeg er?

Sånn går no dagan.

Det har vært litt stille fra meg i det siste, men det begynner dere vel kanskje å bli vant til nå? Jeg tror året må ha fått seg en skikkelig pangstart, for jeg føler meg helt skutt. Forrige tirsdag hadde jeg mitt første hjemmebesøk av en psykiatrisk sykepleier (som forøvrig gikk veldig bra), og etter dette har jeg mer eller mindre ligget rett ut. Heldigvis har Sagaen om Isfolket og kattene holdt meg med selskap, og Andreas har sørga for at jeg ikke har sulta ihjel eller støva ned.

På onsdagen denne uka måtte jeg skramle meg sammen og komme meg til Aursmoen, for der venta både en time hos psykomotorikeren og en time hos den nye fastlegen min. Jeg tror aldri det har vært så langt å gå til Aursmoen noen gang før - kanskje med unntak av den gangen jeg skulle til fysioterapauten og det var speilblank is med vann oppå nesten hele veien. Jeg kom fram - et kvarter for seint - og var først hos psykomotorikeren. Etter en prat, fikk jeg låne et rom og en benk, slik at jeg fikk lagt med nedpå og hvilt en halvtimes tid mens jeg venta på legetimen.

Inne på legekontoret blei jeg sittende å vente en halvtimes tid, og så fikk jeg komme inn til den nye fastlegen min. Han jeg fikk tildelt i fjor har nemlig slutta allerede, og det er jeg ikke veldig lei meg for. Nå har jeg fått en kvinnelig lege, og det er jeg heller ikke veldig lei meg for. Førsteinntrykket mitt av henne er virkelig over all forventning. Hun virka folkelig og jordnær, og tok seg god tid til meg. Jeg var den siste pasienten inne hos henne den dagen, og jeg følte at hun virkelig lytta til det jeg hadde å si og at hun tok meg på alvor. Selv om jeg bare hadde bestilt en enkelttime (som vanligvis er et kvarter), så brukte hun rundt 40 minutter på meg! Jeg skal tilbake to ganger i februar - så da er samarbeidet i gang allerede. For en lettelse!

 

 

Etter at jeg var ferdig hos legen var Andreas heldigvis på vei hjemover allerede, så jeg venta på Aursmoen til han kom og henta meg. Etter at jeg kom hjem har jeg knapt greid noe som helst. Jeg har stort sett ligget, og har fortsatt ikke makta å ta en dusj. Heldigvis føler jeg meg litt mer oppegående i dag, så etterpå skal jeg unne meg en etterlengta, velfortjent dusj. Åååh, det skal bli herlig!

I motsetning til meg, så bobler kattene nærmest over av innestengt energi for tida - særlig Edward-Sokrates. Han er ikke skrekkelig glad i å være ute når det er kaldt (forståelig nok), så han går bare ut korte turer av gangen. Det fører til at de er høyt og lavt med ujevne mellomrom stort sett hver dag - så underholdning har jeg i alle fall. ;)

 

Lærings- og mestringsopphold på Revmatismesykehuset på Lillehammer.

I dag fikk jeg, etter ca. 2,5 års ventetid, endelig innkalling til lærings- og mestringsopphold Revmatismesykehuset på Lillehammer. Jeg er også en av de heldige som får ha med meg samboeren min dit. Det er jeg veldig glad for, for jeg tror det kan bli noen utfordrende dager. Det blir et betydelig høyere aktivitetsnivå enn jeg er vant til, lange dager og dessuten ikke på langt nær så mye tid aleine som jeg pleier å ha. Oppholdet varer fra søndag til fredag, og jeg skal dit i begynnelsen av mars. Jeg er fryktelig spent, og håper inderlig at jeg får godt utbytte av å være med på dette.

Nå er det bare å begynne å spare penger til å betale for herligheten, og å forberede meg mentalt. Jeg får vel også prøve å ikke kjøre meg sjøl i grøfta før oppholdet, og heller prøve å øke aktivitetsnivået sakte, men sikkert, slik at ikke kroppen får sjokk. Hehe. :)

Foreløbig ser timeplanen slik ut:

 Noen som har vært her før? Eventuelt andre steder? Hvordan var det?

Nytt år, nytt budsjett.

Noen av dere trofaste lesere husker kanskje budsjettfrustrasjonen min fra i fjor? Vel, nå er det på'n igjen. Nytt år, nye tall og nytt budsjett. Både inntekter og utgifter har forandra seg siden sist - så det er på tide å gjøre den samme jobben nok en gang. Avtaler skal sies opp, nye skal inngås, riktig utgift må gå fra riktig konto - til riktig tid.

Jeg er veldig glad i å ha kontroll på økonomien min, men jeg kan virkelig ikke fordra å sette opp budsjett. Tallene blir liksom aldri helt riktige føler jeg, og regnskapet blir alltid litt annerledes enn budsjettet forutsa. Uforutsette utgifter er ikke til å komme unna - dessverre. Uforutsette inntekter derimot - not so much.

Så, ønsk meg lykke til - jeg trenger det virkelig. Det ligger mange timers regning, grubling, vurdering og prioritering foran meg nå, og jeg gleder meg vilt til å få det overstått.

 


Kan noen være så snill å gi meg et slikt tre?
Jeg lover å invitere deg på middag i gjengjeld.

Bildet er forøvrig lånt HER.

Noen ord om livet.

 Jeg elsker visdomsord og sitater, og her er noen kloke ord om livet på et bilde jeg har tatt. ♥

Slik er det, og dette kan DU gjøre for å hjelpe!

Tidligere i kveld leste jeg noen ord som ei flott dame delte på facebooksiden "Pårørende til Fibromyalgi og ME/CFS rammede Norge". Jeg synes disse ordene var så treffende og vil gjerne at de skal nå ut til flest mulig, så jeg bestemte meg for å poste dem her på bloggen min. Jeg har lagt til noen småting her og der, men ellers har jeg skrevet rett av - så dette er ikke mine ord, men kunne like gjerne vært det. Jeg kjenner meg så godt igjen.

 

Problemer som finnes hos oss med fibromyalgi:
♦ Kronisk, vedvarende smerte i hele kroppen som flytter seg og varierer fra dag til dag.
♦ Mister lett konsentrasjonen, mister ord, er glemsk og kan ha vanskligheter med kortidsminnet.
♦ Unormalt trett, trettheten kommer gjerne plutselig, og kan sette en stopper for det meste.
♦ Kan bli nedtrykt og deprimert, få dårlig selvtillit og blir lett nervøs, irritert eller ufordragelig.
♦ Klarer ikke lenger være "som før".
♦ Får lett urinveisproblemer.
♦ Søvnforstyrrelser, sover for mye eller for lite, våkner ofte om natten, våkner sjeldent uthvilt.
♦ Kraftløshet inntreffer plutselig og uten forvarsel, musklene blir slitne, selv av liten belastning.
♦ Blir lett stresset, selv helt uten grunn.
♦ Svimmelhet kommer plutselig. Føler seg uvel, ligner på sjøsyke. Hodepine og dovner bort i deler av kroppen.
♦ Smerten og ømheten kjennes helt ut på huden.
♦ Makteløshet og sorg over å ikke bli trodd. Uforstand øker smerten.
♦ Kan miste lysten på sex. Selv dette kan komme plutselig.
♦ Dårlig utholdenhet. For eksempel å gå, stå, og sitte stille for lenge, og å utføre gjentatte bevegelser kan være vanskelig eller umulig.
♦ Stivhet og opphovning, særlig rundt leddene. Er verst om morgenen. Vondt i kjevene (biter tennene sammen).
♦ Kan plutselig irriteres av sterke lukter som matlukt og parfymer. Pusteproblemer og hjerteklapp.
♦ Forverring ved værforandring, særlig ved kulde og fukt.
♦ Vil gjerne være sosial og omgås andre, men orker ikke bestandig, og må da takke nei i siste liten.
♦ For det meste er jeg glad, positiv og ambisiøs. Jeg liker å "piffe" meg opp og treffe folk. Ofte ser jeg MYE kvikkere ut enn jeg er, fordi jeg ikke vil fremstå som syk.
♦ Jeg lider av å ikke orke så mye som før, og av å møte en uforstående omgivelse. Det er vanskelig å bli betraktet som lat og innbilt syk. "Hypokonder" eller "ta deg sammen" er ikke hyggelige kommentarer å få.
♦ Smertene og plagene er der om man er tykk eller tynn.
♦ Min sykdom synes ikke utenpå, derfor er det vanskelig for mange å akseptere at jeg er syk.
♦ Smertene finnes der hele tiden, og gjør meg til en viss grad handikappet.

 

Hva du kan gjøre for å gjøre det lettere for oss:
♦ Stryk meg gjerne, men dunk meg ikke i ryggen.
♦ Aksepter at jeg iblandt må si nei!
♦ La meg si at jeg orker ikke mer i dag. Jeg må få hvile.
♦ La oss nyte selv de små stundene sammen!
♦ Ta til deg mine bra sider, og ha forståelse for de dårlige! Fremdeles kan jeg jo ganske mye!
♦ Ta gjerne komtakt med meg, spør meg, og jeg skal forklare hvordan jeg har det!
♦ Hjelp meg å ta vare på de gode dagene, det positive i hverdagen, og aksepter meg som jeg er!
♦ ELSK MEG NÅR JEG ER SOM VERST, DET ER DA JEG BEHØVER DET MEST!

 

Deilig smoothie med jordbær og vanilje.

Dette er en skikkelig søt og god smoothie med frisk jordbærsmak. Den er perfekt når søtsuget slår til, eller når en bare har lyst på noe skikkelig godt. Jeg lovte at jeg skulle dele oppskriften med dere hvis dere var snille, og det er dere jo alltid, så her kommer den. ;)

 

Du trenger:
♥ 300 gram frosne jordbær
♥ 1 frossen banan
♥ 2,5 dl vann
♥ 5 dl. rismelk
♥ 1 ss mandler
♥ 2 ss hampfrø
♥ 1 ss aktivated barley
♥ 1 ss lecithin
♥ 1 ss kokosolje
♥ 1 ts ekte vaniljepulver
♥ Litt yaconsirup

Putt alt i en blender og blend til det blir smoothie. Topp gjerne med litt økologisk kokos, og kanskje noen kakaonibs. Hvis du lager denne på kvelden, anbefaler jeg å droppe aktivated barley, siden det gir energi og kan gjøre det vanskelig å sovne. Dette blir ca. en liter smoothie om jeg ikke husker helt feil, så det er mer enn nok til både deg og en (eller to?) du er glad i. :)

 

 

Jeg har linka til de ingrediensene som kanskje ikke alle av dere er så godt kjent med fra før - mange av de kjøper jeg på iHerb, siden det er mye billigere enn det er her i Norge. Om du er ny kunde på iHerb, blir jeg kjempeglad om du bruker rabattkoden min CEC956 når du handler - da får du $5 i rabatt på ordren din, og jeg får poeng fra iHerb som jeg kan bruke når jeg handler seinere. :)

Kunne du tenke deg å prøve denne smoothien?

The only reason...

 Kloke ord på et bilde jeg tok i november.

Håper at dere har en fin lørdagskveld! ♥

Koselig besøk og bursdagsgave til meg! :D

Plutselig har det gått et par dager siden jeg blogga, men det forrige innlegget var jo så langt at jeg tenkte dere kanskje trengte et par dager på å se over alle bildene. Hehe. Neida - jeg har bare hatt andre ting å tenke på. På torsdag fylte jeg 25, så nå er jeg faktisk halvveis til 50. Bursdagen var stille og rolig, men fin: Jeg var hjemme aleine med kattene på dagen, og så var jeg sammen med min kjære da han kom hjem fra jobb. Jeg laga et fortreffelig raw food-måltid til oss, og han rydda og malte litt - så utenom den utsøkte middagen, så skjedde det i grunn ikke så mye spennende den dagen. Bortsett fra at jeg fikk masse hyggelige bursdagshilsener da - og det var som alltid veldig hyggelig. Jeg elsker bursdag.

For første gang i mitt 25 år lange liv, så fikk jeg faktisk ikke en eneste bursdagsgave på bursdagen min. Jeg fikk riktignok bursdagsgaven min av pappa sammen med julegaven, men på selve dagen fikk jeg ingenting. Så stor var gleden da Linn Kathrin og hennes kjære kom på koselig besøk til meg i dag og attpåtil hadde med seg bursdagsgave til meg! Jeg fikk et kjempekult skilt og et par fine kopper, og jeg er sååå fornøyd.

Jeg veit at det vanker flere bursdagsgaver på meg etter hvert også, så det blir spennende å se hva jeg får. Jeg er en av de uunnværelige (?) menneskene som faktisk liker å få gaver. Dere veit, alle sier jo "Det er jo å gi som er det beste" - men det hadde jo ikke vært så stas å gi bort noe hvis ingen likte å få noe. Så jeg har tatt på meg den oppgava, som den ansvarsfulle, pliktoppfyllende jenta jeg er. Jeg er riktignok veldig glad i å gi bort ting også, så derfor får jeg ikke gave av min kjære før han har fått lønninga si, for jeg har brukt opp alle pengene våre på julegaver til andre folk. Ja, og så mat og regninger og bensin og sånt da.

For dere som er nysgjerrige, så får jeg penger til bursdagen av min kjære i år, slik at jeg kan slå det sammen med julegavepengene og kjøpe meg noe jeg har lyst på selv. Det er kanskje ikke så skrekkelig romantisk, men jeg synes det var en god deal, siden jeg da kanskje får råd til å kjøpe meg noe litt skikkelig - jeg ønsker meg noen saker og ting som er alt for dyre til at min kjære kan kjøpe det til meg. ;)

 

Det superkule skiltet jeg fikk av Linn Kathrin.


...og de fiiine koppene som jeg skal drikke deilig te av. Mmm! ♥

Året som har gått - mat og drikke.

Hele 2011 har gått, og selv om det egentlig ikke føles sånn, og selv om det ikke har sett sånn ut på bloggen det siste året, så har jeg faktisk laga en hel del mat dette året også. Siden jeg ikke har vært så innmari flink til å poste bildene når de egentlig skulle ha vært posta, så tenkte jeg at jeg skulle lage et superlangt samleinnlegg med matbilder fra 2011. Vær så god, jeg håper at dere lar dere ispirere!

 

5. januar har jeg bursdag (wee, jeg har faktisk bursdag akkurat nå!), og det betyr som regel bursdagsfeiring og kaker. Bursdagen 2011 blei den siste med hvetemel og raffinert sukker.I januar spiste jeg også hjemmelaga lasagne....og gjennom hele året drakk jeg mye te. Gjerne med gojibær oppi.Jeg laga ei kjempegod vegetargryte som jeg ikke husker oppskrifta på - jeg tror jeg må se om jeg kommer på den igjen, for denne kunne jeg tenke meg å lage flere ganger.I februar laga jeg endelig rå sjokolade for første gang i mitt liv - og det blei helt klart ikke den siste!Juice har det også blitt litt av, både grønne, røde og oransje.2011 blei et år hvor jeg faktisk gjorde alvor av å spise mer vegetarmat. Her ser dere gratinerte tomater med soyaost, grønnsaker og guacamole.

 

En og annen soyalatte med deilig skum har det også blitt.

 

...og jeg har lært meg å lage mandelsmør. Det bråker fælt og tar litt tid, men er helt klart verdt det!Jeg dyrka mine første alfalfaspirer i februar, og de blei dødsgode. Dessverre er jeg ikke så flink til å huske på å gjøre det, men jeg håper det blir masse deilige spirer i 2012.

 

Her ser dere gratinerte butterbeans, ovnsbakte grønnsaker og glutenfri couscous.I mars oppdaga jeg Drink Sticks på iHerb, og de har blitt min erstatning for brus.Smoothies som ser slik ut, har ofte vært frokosten min dette året - særlig det første halvåret.Jeg lærte meg også å bruke fersk tofu, og det var virkelig en helt annen smaksopplevelse enn den som er pakka i plastikk. Her er tofu stekt med tandorikrydder, stuing av blant annet spinat og neper og mos av blant annet brokkoli.Godiskuler blei det en hel del av, og jeg tror aldri jeg kommer til å bli lei. Her er sure godiskuler a'la Mjuuugly og havrekuler med kakao. Nam!Når jeg ikke orker å lage godisen min selv, er det allright å vite at det finnes andre alternativer - særlig når det er påske. Her ser dere deilig, rå sjokolade fra TheRawChocolateShop.Hjemmelaga softis av frosne bananer og jordbær er sjelden feil! :)

 

I april laga jeg glutenfri havremelk for første gang, og det blei særdeles vellykka.Av pulpen som blei igjen etter at jeg hadde laga havremelk, så laga jeg meg ei tjukk pannekake, inspirert av Silje sitt innlegg HER. Nam!Det har også blitt bakt en del glutenfrie brød i løpet av året, og ikke alle har sett like rare ut som dette. Brødbakinga er det stort sett min kjære som tar seg av, så derfor har jeg ikke så mange brødbilder.I mai blei jeg invitert i bursdag til venninna mi, Tonje, så da bakte jeg min første rå kake. Den blei kanskje ikke like lekker som de andre rå kakene som florerer på nettet, men den blei veldig god.Softis med frosne bananer og ulike typer bær blei virkelig en slager som både jeg og katten vår, Edward-Sokrates, digger. Her med kakaonibs!I hele år har jeg snackset på incabær og gojibær. Jeg blir sprø om jeg ikke har incabær i skapet!I mai bakte jeg enda ei kake, inspirert av DETTE innlegget til Kjernesunn Nordkvinne. Den blei kjempegod og veldig mektig.Eplebåter med kanel og litt yaconsirup eller bjørkesøt blei en slager på grillen. Super dessert!I tillegg laga jeg hjemmelaga "nugatti", inspirert av DETTE innlegget til Mjuuugly.Bananer i skiver er en typisk snack eller dessert for min del. Enten med kakaonibs og yaconsirup, med et dryss av rått kakaopulver og sukrinmelis eller med noe annet godt oppå.Jeg er kanskje ikke så flink til å dekorere kaker, men jeg har i alle fall både humor og selvironi. Stefaren min tåler ikke kakao, så denne kaka er bakt med carob istedenfor kakao til bursdagen hans i sommer - en egenkomponert oppskrift inspirert av blant annet sjokoladekaka litt lenger opp.2011 var også det året jeg smakte maki for første gang i mitt liv - og jeg er herved hekta på vegetarmaki. Det er noe av det desidert beste jeg kan få servert, og Andreas og jeg hadde til og med maki med oss på hytta.....Om dere skulle bekymre dere for at jeg spiser bare sunne eller hjemmelaga ting, så gjør jeg ikke det altså. Popcorn poppa i kokosolje (i kjele) og salta med himalayasalt eller urtesalt er ikke så veldig uvanlig her i huset.Yoghurt med smak, blander jeg enkelt av Alpro Soya Yoghurt Naturell og for eksempel noen dråper Stevia Vanilla Creme og litt ekte vaniljepulver.Rekesmørbrød hører sommeren til, og her har jeg brukt glutenfri loff (Fria Vita) og vegansk majones fra Plamil. I midten er det hjemmelaga guacamole.Jeg fant også ut at Quornfileter er et genialt produkt, som lett kan erstatte kylling. Her er grønnsaker og quornfileter stekt i karrisaus og servert med ris.I august bakte jeg muffins og lova dere oppskrift, men det fikk dere aldri. Her får dere i hvert fall se et bilde av muffinsene, som faktisk var de første glutenfrie muffinsene jeg noensinne laga. Oppskriften komponerte jeg selv, og som med så mange andre egenkomponerte oppskrifter, så er jeg ikke sikker på hvor den er hen lenger.Jeg fant ut at smoothie noen ganger smaker hundre ganger bedre når de drikkes av krystallglass enn når de drikkes av en kjip shaker av plast. Dette er en deilig, søt smoothie med smak av jordbær og kokos, og hvis dere er riktig snille, så kanskje dere får oppskrifta av meg en vakker dag. ;)Samboeren min prøvde seg en liten periode på lavkarbo, men ga seg da han skjønte at han kunne for lite om det og begynte å kjøre seg fast i egg-og bacon-fella. I denne perioden lærte jeg meg å lage glutenfrie lavkarbobriks av nøtter, frø og egg. Her med soyaost og agurk på. :)...Som sagt: Noen ganger er smoothie SÅ mye bedre i krystallglass! :)Impulsgratengen til Jane bak VeganMisjonen har blitt en ny favoritt her i huset, og den lages igjen og igjen. Oppskriften kan enkelt dobles og den kan spises både varm og kald og kan fint varmes opp igjen dagen etter. Her med paprika, alfalfaspirer og mungbønnespirer (som jeg har spira helt selv!).

 

Rå sjokolade for alle penga!Laks og ørret går det mye av her i huset. Her til en pastarett. :)Karrigryte med quornbiter, salat og ris.

 

Min kanskje aller største last her i livet (i alle fall når det kommer til kosthold): Sørlandschips med salt....men hva gjør vel det, når jeg drikker greens hver dag, og til og med klinker til med reds i ny og ne?Da jeg fikk besøk av Linn Kathrin i september, satte jeg fram et fat med jordbær, druer og økologiske drops.Grønnsaker er sååå mye mer enn ihjelkokte gulrøtter. Her er squash, aubergine og paprika i en ildfastform. Hadde over hakka hvitløk og chili sammen med litt olivenolje, salt og pepper, før jeg bakte det i ovnen. Mmm, nydelig!Var det noen som sa godiskuler? Ja, takk!Nok en gang har jeg latt meg inspirere av Jane bak VeganMisjonen: Kantareller og sorte linser. Jeg brukte også litt annen sopp, purreløk og naturell soyayoghurt med hvitløk.Med fryseren full av bær, er det aldri noe problem å lage sitt eget syltetøy med naturlig søtning! Her på "Fria Bovetefralla".Laks, ovnsbakte grønnsaker og soppstuing.Glutenfri spaghetti, indrefilet av kylling, ruccolapesto og tomater.Noen ganger er jeg rett og slett litt lat: Salat, "kebabjärpar" fra Anamma, soyayoghurt med hvitløk og Santa Maria Taco Sauce Medium.

 

Selvfølgelig spiser vi, som de fleste andre, også taco innimellom (til tider litt for ofte), og da gjerne i form av en tacotallerken.I oktober blei jeg inspirert av DETTE innlegget til Tone bak bloggen Hjertemat, og laga meg (nesten) rå porsjonskake. Den var knallgod og veldig mektig, og dessuten super å ta med seg når en skal i bursdag eller lignende.

 

Det er ikke så ofte vi spiser hvit fisk her i huset, men denne fiskegryta falt faktisk i smak hos både meg og samboeren, så den bør jeg kanskje lage flere ganger. I 2011 lærte jeg meg forresten å spise erter. Ikke verst, eller hva?Selv om fiskegryta over var god, blir det fortsatt mye laks og ørret. Her med gul potetmos og ovnsbakte grønnsaker.Som dere kanskje fikk med dere i julegaveinnlegget, så droppa Andreas og jeg julegavene til hverandre i 2011, og kjøpte oss dehydrator istedenfor. I den har vi blant annet laga masse fruktremser, og det har blitt mitt nye favorittgodteri.Fruktremser er utrolig lett å lage, og en kan variere i det uendelige. Disse er med eple og kirsebær.I november spiste vi melkefri risengrynsgrøt, og etterpå laga jeg melke- og glutenfrie rislapper. Nam!Etter at vi gikk til innkjøp av en Bamix Gordon Ramsey stavmikser litt tidligere i år (etter at de billige stavmikserne våre har daua som fluer de siste åra), har jeg blitt hekta på å lage majones. Det er dødsenkelt og veldig godt.Når jeg først har laga majones, hender det at jeg like så godt lager aïoli av den med en gang.Aïoli er blant annet godt i hamburgere. Her har jeg blant annet brukt Fria hamburgerbrød og Tofutti Creamy Cmooth Cheddar Style.

 

I desember bakte jeg muffins igjen, og disse blei enda bedre enn de første jeg bakte. Disse delte jeg også oppskriften på med dere, og jeg anbefaler dere absolutt å prøve dem.I jula har jeg kost meg meg hjemmelaga godteri, og her ser dere rå sjokolade, marsipan og marspianstenger med rå sjokolade rundt.Det har også blitt mye fruktremser i jula, og istedenfor å rulle dem sammen, har jeg klippet dem opp i biter.Da jeg skulle lage årets siste middag i 2011, klinka jeg til og laga skinkesteik for første gang i hele mitt liv. Å koke potetene viste seg å være det vanskeligste, hehe. For å være helt ærlig med dere, kan jeg vel telle på fingrene hvor mange ganger jeg har laga kokt potet til middag etter at jeg flytta hjemmefra for 5 ½ år siden - husmannskost er sjeldne saker hjemme hos oss, og jeg har alltid foretrukket andre varianter av poteten når jeg først spiser potet. Skinkesteiken blei i alle fall knallbra, og vi fikk masse deilig pålegg av restene.

..Og med dette så krysser jeg fingrene for mye god mat og drikke i 2012 også. ;)

Min nyttårsfeiring.

Helt fra vi kjøpte oss hus her i Aurskog i 2009, har vi feira nyttårsaften borte hos mamma og dem, som bor fem minutter unna. I år var intet unntak, men til forskjell fra tidligere, så var vi bare fem personer der i år: Mamma, stefar-Kjell Erik, lillebror-Geir Olav, samboer-Andreas og jeg. Ja, og så kattungene Pompel og Pilt da, så klart. Vi gjorde som vi alltid pleier: Spiste kalkun, prata, lo og så på fyrverkeriet. Så prata og lo vi litt til, før vi måtte kapitulere og finne sengene.

 

Geir Olav og jeg.

 

Kjell Erik, mamma og jeg.

 

Jeg og Andreas.

 

Geir Olav, mamma, Kjell Erik og Andreas.

 

Mamma sørger alltid for at jeg får stjerneskudd.

 Godt nyttår, alle sammen!

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits