januar 2014

Jeg har bidratt til ei bok!

I slutten av november fikk jeg en mail fra ei dame som hadde titta innom bloggen min. Der hadde hun lest noen ord jeg hadde skrevet, og de ville hun gjerne få lov til å bruke i ei bok hun og mannen hennes holdt på å skrive. Det synes jeg selvfølgelig var innmari koselig, så det måtte hun gjerne gjøre. Nå er boka ute for salg, og jeg fikk den i posten i dag, som takk for at de fikk bruke ordene mine. Boka heter "Med undrende øyne på psykiatrien" og er skrevet av Wenche og Jørn Holløkken. Du kan få kjøpt den for 198 kroner på Haugenbok, HER, på Ord.no, HER, eller på deres egen hjemmeside lotusblomst.no, HER. Den kan sikkert lånes på biblioteket også, i alle fall om man spør etter den. :-)

I forlagets omtale står det følgende: "I forfatternes møte med enkelte klienter, blir det fortalt rystende historier om hvordan de er blitt møtt og behandlet av psykiatrien. I samarbeid med noen av de som har gått til behandling , har de som forfattere og terapeuter fått lov å gjenfortelle noen av disse historiene. I andre del av boken, får leserne kjennskap til metoder som kan være hjelp til selvhjelp. I boken fortelles også om hvordan andre samfunn takler det, når mennesker havner i mental ubalanse."

Forfatterne driver med healing, eller det de kaller for lysarbeid. Jeg har ingen erfaring med dette, og kan vel nærmest regnes som en agnostiker på dette området. Jeg har stor tro på at det kan hjelpe noen og jeg har også stor tro på at det finnes mer mellom himmel og jord enn det vi kan se, bevise og forklare. Samtidig er jeg en av dem som gjerne vil vite, som vil ha logiske forklaringer, og som ikke greier å slappe av når det er noe jeg ikke forstår. Uansett gleder jeg meg veldig til å lese boka - jeg har allerede rukket å lese noen få sider, og det virker som om den er lettlest og har god flyt, i tillegg til at den handler om et tema som opptar meg og interesserer meg.

 

 

Etter å ha lest hilsenen til meg på side 1, bladde jeg selvsagt opp på side 77 med det samme! Hihi. :-)Dette er ordene mine på side 77 i boka, og de kan også leses i et over to år gammelt blogginnlegg, HER. Hvis det skulle være noen tvil, så er jeg ganske stolt over at noe jeg har skrevet på bloggen min har blitt tatt med i ei bok. Tenk, så gøy! Det hadde jeg ikke trodd da ordene ploppa inn i hodet mitt på vei til postkassa 17. november 2011. :-)

Skal du lese denne boka?

Oppskrift på tomatsaus (til pizza, pasta m.m.).

Jeg har lenge lova dere ei oppskrift på tomatsaus, som dere kan bruke på DENNE pizzaen - eller hvilken som helst annen pizza. Den kan også brukes til pasta, i gryter eller til andre ting hvor det passer med tomatsaus. Som vanlig har ting tatt tid, men endelig er jeg klar til å dele oppskrift på tomatsaus med dere! Rett før jul laga jeg tomatsaus til den store gullmedaljen, og heldigvis huska jeg å ta bilder til et blogginnlegg denne gangen. :-)

Siden dere har venta så lenge, så skal jeg være så grei at jeg deler to varianter med dere - ei grunnoppskrift, og en variant med litt flere ingredienser. Grunnoppskrifta funker bra i seg selv, men jeg liker å lure inn mest mulig grønnsaker for å gjøre tomatsausen mest mulig næringsrik. :-) Det er lett å lure inn grønnsaker som for eksempel gulrot, kålrot og søtpotet i tomatsaus uten at det forandrer smaken noe særlig, og det gjør gjerne sausen litt søtere og mindre skarp, og dermed også litt mer barnevennlig.

 

 

Grunnoppskrift.
* 1 ss extra virgin olivenolje
* 1 stor løk
* 100-200 gram tomatpuré
* 2 bokser (800-1000 gram) hermetiske tomater
* Salt og pepper

 

Du kan også tilsette:
* 100 gram gulrot
* 100 gram kålrot
* 50 gram søtpotet
* 1-2 fedd hvitløk
* 1 ts paprikapulver
* ½-1 ss tørka basilikum

 

Dette er nok saus til 2-5 langpannepizzaer - det kommer litt an på hvor mye saus du bruker på pizzaen, om du bare bruker grunnoppskriften eller putter oppi litt flere ting, hvor mye grønnsaker du velger å putte i sausen og hvor lenge du lar den koke.

Mengden og typen grønnsaker kan du variere som du vil, men jeg anbefaler å bruke røde, oransje, gule og hvite grønnsaker fremfor for eksempel grønne, slik at fargen holder seg fin. Sløyf ingredienser du ikke liker og varier krydderet som du vil selv - prøv deg fram, og smak på sausen underveis! Med tomatsaus er det nesten umulig å feile, så lenge du husker å ta oppi tomatene. ;-)

 

Slik gjør du det:
* Finn fram alle ingrediensene du trenger.
* Skyll og del løk og grønnsaker - putt løken i én bolle og grønnsakene i en annen. Kutt det gjerne fint i en foodprosessor hvis du har.
* Surr løken blank i olivenolje.
* Tilsett grønnsakene og surr litt til.
* Tilsett resten og la det putre ei stund på svak varme.
* Smak til med krydder.

 

Jeg pleier å kjøre sausen jevn med stavmikser rett etter at jeg har tatt oppi tomatene. Det er ikke nødvendig, men anbefales om du har barn som kanskje ikke er så glade i store biter av løk for eksempel. Du kan også bruke en blender eller en foodprosessor til dette, men sjekk da at maskinen din tåler varme, eller vent til sausen er kald (dette gjelder for stavmiksere også).

Her i huset bruker vi tomatsaus ofte, og derfor pleier jeg gjerne å lage store porsjoner når jeg først er i gang. Tomatsaus egner seg veldig godt til frysing. Før jul laga jeg tomatsaus i en mengde som tilsvarer ca. 17,5 ganger den oppskriften jeg har delt med dere - og for min del holdt det til 74 begre med tomatsaus. Jeg har 350 gram tomatsaus i hvert beger, og det er akkurat så mye som jeg bruker til en langpannepizza. Langpanna jeg bruker til pizza er litt smal, så det er mulig at du vil trenge mer saus til din.

Da jeg laga så mye saus på en gang holdt det ikke å kjøre sausen jevn med stavmikser selv om jeg har en monsterstavmikser fra Bamix som er effektiv og tåler mye. Derfor kjørte jeg all sausen i blender etter at den var avkjølt, slik at den blei jevn og fin. Jeg valgte å bruke basilikum i 2 av kjelene med tomatsaus, mens jeg holdt den siste kjelen med tomatsaus mer nøytral på smak.

Om du har planer om å fryse ned mat jevnlig, anbefaler jeg deg å investere i noen gode frysebegre. Frysebegrene jeg har brukt kan kjøpes på Clas Ohlson, i deres vanlige butikker eller i nettbutikken HER. De tåler fryser, maskinvask og mikrobølgeovn. De tåler temperaturer fra -40 til +120 grader, og de blir ikke sprø når du har dem i fryseren, så de sprekker ikke når du prøver å få av lokket. De rommer 0,4 liter, men husk at væske utvider seg når det fryser, så la det være igjen litt rom på toppen. Det koster 29 kroner for 3 bokser. Jeg har flere sorter frysebegre fra mange forskjellige steder, og de fra Clas Ohlson er helt klart de jeg liker best: Både fordi de har god kvalitet, men også fordi de er firkanta og dermed er lette å stable i fryseren uten at de tar så mye plass. De kommer også i 0,8 liter HER (39,- for 3) og i 1,2 liter HER (49,- for 3).

 

Mine ingredienser til tomatsaus klare for dyst! :-) Jeg hadde flere forskjellige merker med hermetiske tomater, men alle var økologiske. Jeg hadde også tre typer tomatpuré, hvorav to var økologiske. Okologiske tomater og økologisk tomatpuré finner dere blant annet på Coop.Grønnsakene er vaska og skrelt. Jeg fjerner den grønne stilken inni hvitløksfeddene for å unngå unødvendig vond lukt.Grønnsakene samla jeg for seg, mens løken hadde jeg i en egen bolle. Alt sammen finkutta jeg med foodprosessor.

 

Her surres det løk i ei av grytene.Slik ser det ut når jeg lager tomatsaus. Her har den fått kokt og dampa av seg ei stund.

 

Det var akkurat passe kjøleskapstemperatur ute da jeg laga saus, så jeg satte kjelene (med lokk!) ut på et bord under taket på terrassen vår for at sausen skulle avkjøle seg så fort som mulig. Så blei sausen kjørt jevn i blender og pakka i mange små bokser før jeg merka dem og frøs dem ned.Her er alle boksene! De med lyserosa lokk er med basilikum, og de med grått lokk er uten. :-DKokka sjøl! Husk forkle - tomatsaus kan sette stygge flekker som er vanskelige å få bort. ;-)

Lager du tomatsausen selv?
Kommer du til å prøve deg på denne?

Mat og drikke 2013, del 3.

Her kommer del tre av oppsummeringa av maten fra 2013! :) Del 1 finner dere HER, og del 2 finner dere HER. I del 1 kan dere også lese litt mer om hva jeg spiser og ikke. Blant annet går det mye i vegetarisk mat, og jeg spiser ikke gluten eller melk. Jeg unngår også (for det meste) raffinert sukker, og alt av kunstig søtning.

 

En real grønnsakstallerken med raspa gulrot, tomater, agurk og avokado, et kokt egg og litt tørka gressløk.En slags stuing av neper og fersk spinat, toppa med ei elgkarbonade.Salat med quorn og karridressing, toppa med avokado og cherrytomater. I salaten var det crispysalat, rødløk, mais, agurk, paprika og sukkererter.Sjokolademousse basert på avokado og rått kakaopulver, sammen med tinte bringebær. Nam!Bananpannekaker/-lapper toppa med tinte, moste jordbær og kokosflak.Grapefrukt, appelsin, kokosflak og dadler med peanøttsmør. ♥ (Jeg trodde aldri jeg skulle lære meg å like grapefrukt, men nå synes jeg faktisk det er godt!)Eggerøre med kverna frø (det er derfor den ser mer "gråaktig" enn gul ut), chili, purre +++, tomatsalat med rødløk og staver av agurk.Bananis med jordbær toppa med sjokolade-agave, jordbær-agave og kakaonibs. Porsjonen er Andreas-sized, og jeg trodde jeg skulle DØ! Det er så godt at det er umulig å stoppe før det enten er tomt eller det er fullt hele veien opp. :-PNøtter her i huset blir bløtlagt, dehydrert og deretter oppbevart i fryseren. Fyller små bokser eller glass og har i kjøleskapet også. Grunnen til at vi bløtlegger og deretter dehydrerer nøttene, er for å gjøre de lettere fordøyelig, gjøre næringa mer tilgjengelig og fordi det rett og slett smaker mye bedre! Grunnen til at vi oppbevarer dem i fryser eller kjøleskap er fordi da holder de mye lenger. Nøtter inneholder nemlig mye fett, som harskner fortere i varme enn i kalde omgivelser.Jeg var ikke fryktelig flink til å spire i 2013 heller, men noe blei det. Her er masse deilige alfalfaspirer!Linsegryte med grønnsaker, og agurk og ananas ved siden av.Det blei ikke laga noe særlig sjokolade eller annet snop i fjor, men litt blei det. Blant annet disse hvite sjokoladeplatene etter oppskrift fra Økosjokolade, HER.Gelégodis blei det også. :-)Jordbær. ♥Pannekaker med tacokrydra vegetarfarse, løk, gulrot og tomat, toppa med en enkel guacamole.Vegetarpizza uten gjær, melk og gluten, med quorn, ananas, putte og vegansk ost, oppskrift HER.Kålrot og regnbuegulrøtter med bønnedipp.Falafel, potetmos, raspa kålrot og en stuing med blant annet spinat.Elgsteik med tilbehør, se eget innlegg HER.

 

Prøvde en melke- og glutenfri sjokolade som minte om crispo (inneholder sukker). Den kan kjøpes HER.Andreas kom hjem med en lilla blomkål i gave til meg, etter å ha vært en tur på Skafferiet i Oslo. Ja, slike finnes faktisk. Vi dampa den, og blei ganske fascinerte da vi så at vannet i bunnen av kjelen var grønt! Ikke bare litt grønt heller, men skikkelig radioaktivt grønt. Den smakte omtrent som hvit blomkål i grunn, men selv om lilla er favorittfargen min, så må jeg si at det ser mer delikat ut med hvit blomkål enn med lilla, i alle fall når den skal serveres sammen med brun saus. Hehe.Etter at jeg fant ut at den store, stygge, ustelte hekken i hagen vår faktisk er en aroniahekk, så måtte jeg selvfølgelig plukke bærene på den da de endelig var modne. Jeg plukka over fire kilo bær, og disse vaska og rensa jeg før jeg tørka dem i dehydratoren og malte dem til pulver. Pulveret bruker jeg som smakstilsetning og næringsboost i blant annet yoghurt og smoothie, eller jeg blander det rett og slett med vann og drikker det. Sunt og godt! :-DHer er vann med aroniapulver. Mye av pulveret synker til bunnen, men det setter mye smak på vannet. Skummet på toppen kommer av at jeg rista det sammen i en shaker før jeg helte det i et glass. Noen dråper med stevia er ikke å forakte hvis man vil ha det litt søtere. :-)Ikke den mest spennende middagen jeg spiste i fjor, men en lettvint en! Noen vegetariske "pletter" fra Anamma, båtpoteter, frossengrønnsaker og en dæsj eeeh... det var noe majonesbaserte greier, jeg husker ikke helt hva.I oktober gjorde jeg noe jeg sjelden gjør: Jeg laga moussaka! Brukte litt elgfarse i den, og den blei veldig god. Kommer nok til å lage dette flere ganger. Ved siden av hadde jeg en gresk salat - minus fetaost (som jeg ikke tåler) og pluss grønne salatblader. :-) Toppa med tzatziki etter at bildet blei tatt. :-)Ei helg i november laga Andreas og jeg oss arme riddere til frokost, etter ei oppskrift som jeg justerte litt fra kokeboka "Kjernesunn Mat". De blei deilige, mektige og nesten karamelliserte. Vi toppa med tinte bjørnebær og naturell soyayoghurt blanda med Stevia Vanilla Creme og ekte vaniljepulver.Soya latte med kokosnektar, kanel og rått kakaopulver. ♥Brevskrivingsproviant: Drink Sticks-drikke og ei skål med druer, klementin og litt nøtter.Gryte med kyllinglever, cocktailtomater og agurk.Elgkarbonade, potetmos og dampa brokkoli.Over night oats, eller over-natta-havregrøt, med peanøttsmør, banan og kakaonibs.Storfelever i brun fløtesaus med poteter, brokkoli og gulrøtter. Nam!Mer over night oats: Her har jeg blanda inn carob i melka før jeg helte den over havregryna, og så har jeg toppa med rørte bringebær og kokossmør.Like før jul laga jeg tomatsaus til den store gullmedalje. Det kommer et eget innlegg om det etter hvert (med oppskrift).Det blei faktisk nok til å fylle 74 slike bokser! (Men jeg fylte bare 73, for den ene porsjonen brukte jeg samme dag.) Nå har vi i alle fall tomatsaus for ei stund! :-DPå lillejulaften spiste jeg risgrøt med min kjære. ♥ Dere kan lese om jula mi og se flere bilder HER....Og på julaften varma vi grøtrester i mikroen med kokossmør i midten, og så toppa vi med kanel og rørte jordbær før vi spiste den.Dette frukt- og nøttefatet fikk stå framme i jula. :-)
Årets siste middag besto av kalkun, kyllingburgere, poteter, rosenkål, surkål, saus og potetgull. Se flere bilder og les om nyttårsfeiringa mi HER.Det var det for denne gang!
Håper at dere lar dere friste og inspirere.
:)

Mat og drikke 2013, del 2.

Her kommer del 2 av oppsummeringa av maten fra 2013! :) Del 1 finner dere HER, og der kan dere også lese litt mer om hva jeg spiser og ikke. Blant annet går det mye i vegetarisk mat, og jeg spiser ikke gluten eller melk. Jeg unngår også (for det meste) raffinert sukker, og alt av kunstig søtning. Del 3 finner dere HER.

 

Smoothie! Husker ikke hva jeg brukte i denne, men jeg er i alle fall ganske sikker på at jeg brukte blåbær! ;-)Fruktfat med kiwi, druer, nektarin og pekannøtter som er bløtlagte og deretter dehydrerte. En kopp kaffe (med en dæsj kokosmelk tror jeg) og et glass iste. Noen ganger er livet vidunderlig! ♥Skiensgryte (oppskrift fra VeganMisjonens kokebok), ris og salat. Skiensgryta er populær her i huset, og den egner seg veldig godt til frysing. Kokeboka anbefales på det sterkeste, og det gjør også bloggen, som dere finner HER

 

Havregryn med blåbær, en kopp kaffe og et glass iste.Hamburgertallerken! Elgkarbonade i glutenfritt hamburgerbrød, masse deilige grønnsaker og poteter i skiver. Om jeg ikke husker helt feil, så slang vi bare potetene i mikroen, hehe.En slags smuldrepai. Jeg bare slang det sammen, så jeg husker som vanlig ikke helt hva jeg brukte, men trooor jeg brukte litt peanøttsmør, litt havregryn, litt kokosblomstsukker, eple og selvfølgelig masse bær! Dette varma jeg i en form i ovnen til det så ferdig ut. På toppen har jeg naturell soyayoghurt med stevia vanilla creme og ekte vaniljepulver.Noen ganger tar jeg litt av i frukt- og grøntavdelinga. Men deeet går fint, for frukt og grønt går som regel ned på høykant her i heimen. Som dere kanskje ser, foretrekker jeg å bruke økologisk når det er et alternativ. :-)Økologisk frukt og grønt ruler! ;-)Torskefilet, cherrytomater, båtpoteter, dampa brokkoli og en hump-og-slump-karrisaus. :-)En deilig frokost som dere kan lese mer om HER.Impulsgrateng (oppskrift fra VeganMisjonens kokebok, men finnes også tilgjengelig på VeganMisjonens blogg, HER) og ovnsbakt paprika, squash og cherrytomat. Impulsgrateng er blant våre favorittretter, og den egner seg bra til nedfrysing og oppvarming i mikro. Den er også god kald, så den kan med hell taes med som niste på tur. Varier den gjerne med ulike bønner. Vi putta røde linser oppi en gang, og det blei også veldig godt. :-)Stekt torsk, søtpotetbåter og salat med yoghurt-dressing.Brødskiver med hjemmelaga majones og tomater + pære og plomme til lunsj. En kopp te og et glass vann må også være på plass. ;-)Nam, nam, nam! Frukt og sjokoladedipp!Hva som er brukt her, det husker jeg ikke, men det er i alle fall en slags wok og en bønnedipp. :-)På Vegetarfestivalen i fjor fikk jeg tak i en vegansk ost av merket Jeezini (finnes HER). Den smaker faktisk ost! Det er ikke akkurat noen Jarlsberg, og den egner seg ikke veldig godt til smelting, men det er det beste veganske alternativet til brødskiveost jeg har smakt. At den kommer i flere smaker er heller ikke å forakte! Selv om den ikke egner seg særlig godt til smelting og da ser mest ut som svett ost, så smaker den faktisk godt på toppen av en omelett eller en pizza allikevel.Ciabatta med Jeezini med smak av solmodne tomater.Linser og løk, cherrytomater, paprika, agurk, bakt søtpotet og hvitløksdressing.Aubergine og paprika er perfekt grillmat! :-D Her med bønnedipp og salat.I likhet med aubergine og paprika, er også squash perfekt på grillen. Salat og bønnedipp her også. :-)Jeg blogga aldri om fjorårets opplevelse av Vegetarfestivalen, men jeg var der, og jeg koste meg gløgg! Spiste masse deilig mat, blant annet denne raw food-tallerkenen.I juni dro jeg og besøkte lillebror-Bjørnar på Hamar før han flytta hjem til mamma og dem igjen. Jeg sto for middagene, og jeg serverte blant annet Anamma vegetarburgere, bakt søtpotet, salat og yoghurtdressing.I 2013 fant jeg også ut at det går veldig fint å bruke quinoa istedenfor ris i makien. Det som er så flott med det, er at quinoa er næringsrikt og inneholder en god del protein.En periode hadde jeg helt dilla på naturell soyayoghurt blanda med noen dråper Stevia English Toffee og litt rått kakaopulver eller carob. Toppa det gjerne med banan og kakaonibs.Squash, tomat og bønnedipp.I slutten av juni koste jeg meg nesten gløgg ihjel med reker, blåskjell og hvitvin. Laga også kraft av blåskjellene, som jeg seinere brukte i fiskesuppe.Mmmm, ser det ikke godt ut?!Rekesmørbrød! Aaah. Jeg elsker reker! ♥Fiskesuppe med blåskjellkraft! :-D Den var nyyydelig.Enda mer squash og tomater - og hummus, bønner og ovnsbakt paprika. :-)Speilegg, bønner og deilige grønnsaker - en skikkelig lettvint middag.Squash og brokkoli på grillen (brokkolien blei i tørreste laget, så den bør i folie) og bønnedipp ved siden av.Ovnsbakt omelett med masse grønnsaker i, gulrøtter og sukkererter.Enda mer sjokolade- og bananpannekaker! :-DLettvint og god hjemmelaga pizza uten gluten, melk eller gjær. Oppskrift HER.Jordbær og blåbær med sjokolade-agave. Mmm! ♥Grilla aubergine og paprika med bønnedipp.Frukt og bær. ♥Båtpoteter, bønnedipp og salat.

 

Dette ser kanskje ikke så godt ut, og appelerer kanskje ikke til så mange heller, men i min munn var det godt. Det er spinat (som har vært frossen) og ei gryte med blant annet kyllinglever og minimais.Ei ildfast form fylt med fisk og grønnsaker kan bli en bra middag etter ei stund i ovnen! Som "saus" i formen brukte jeg vel litt kokosmelk blanda med diverse krydder.I bursdagsfeiring i på sommeren hadde jeg med meg et par "kaker" av vannmelon. Denne er pynta med en glasur basert på blåbær og dadler og pynta med piel de sapo-melon, blåbær og kokos.Denne har jeg fylt med appelsin, moreller, blåbær og kokosnektar, og har pynta med piel de sapo-melon, blåbær og kokosflak. Friskt og godt!Isen lager vi selv! Disse med en blanding av blant annet mango og jordbær.
Yoghurt toppa med banan, moreller, blåbær og kakaonibs. ♥

Hva spiste du i 2013?
Smakte du noe du ikke hadde smakt før?

Mat og drikke 2013, del 1.

For tredje år på rad nå, tenkte jeg å  vise fram noe av maten jeg har spist det siste året. I 2012 bestemte vi oss for å bli hverdagsveggiser her i huset, så maten i 2013 har i all hovedsak vært vegetarisk, men det har også være noe kjøtt og en del fisk. Jeg spiser fortsatt melkefritt, glutenfritt og for det meste sukkerfritt. Kunstig søtning unngår jeg helt. Det har vært mange gode frokoster og lunsjer i året som har gått, men middager har det vært litt dårligere med. Vi har spist den samme maten mange ganger, og noen dager har vi rett og slett ikke hatt middag. Allikevel har det blitt en del deilige middager også, og selv om ikke alle er fotodokumenterte, så har vi for det meste spist sunn og næringsrik mat.

Ting som har utmerka seg med matåret 2013 er blant annet at jeg har blitt helt dønn avhengig av banan og fryser ned flere kilo i måneden for å bruke i smoothies eller til bananis. Banan har jeg riktignok brukt mye i flere år, men nå er det helt krise hvis jeg ikke har banan i fryseren. Vi har også brukt mye mer potet enn før - både kokt, stekt og bakt. Som regel med skallet på, og gjerne som mos, båtpoteter eller i hjemmelaga pytt i panne. Pasta derimot har det blitt mye mindre av. Vi har satt ny rekord i pizzaspising. Vi har vært flinke til å lage store porsjoner av ulike middager og fryse ned for seinere bruk - noe som har hjulpet veldig på å holde seg til et godt kosthold på de dagene og i de periodene jeg har vært for dårlig til å lage noe, og de dagene vi rett og slett bare har hatt det for travelt.

Vi har lært oss å bruke viltkjøtt, siden vi bestemte oss for å slutte å bruke penger på industrikjøtt og heller spise dyr som har sett sola og som i det minste har hatt et verdig liv da vi blei hverdagsveggiser. I tillegg kjøper vi det mange ser på som "avfall", som lever og gelatin. Vi har også blitt flinkere til å koke kraft - både blåskjell, rekeskall og kalkunskrog (med følge av grønnsaker) har blitt til deilig kraft her i huset det siste året, og krafta brukes i supper og sauser.

I år har jeg 130 bilder å dele med dere - så det blir tre innlegg denne gangen også. Matåret 2011 kan dere se HER, og matåret 2012 kan dere se HER, HER og HER. Som vanlig har jeg ikke alltid vært like flink til å skrive ned hva jeg har brukt og gjort når jeg har laga mat, så jeg har ikke oppskrifter på alt, men det er bare å spørre, så skal jeg svare så godt jeg kan.

 

Bursdagsfrokosten sammen med min kjære, les mer HER.

 

Også fra bursdagsfrokosten: Ciabatta med majones og rapidsalat på begge, sild og rødløk på den ene og elgpølse og tomat på den andre.Litt seinere, men fortsatt bursdag: Hjemmelaga is med sjokolade-agave og kakaonibs på.Bursdagsmiddag: Vegetarmaki med deilige grønnsaker, og ved siden av hadde vi wasabi og soyasaus, selvfølgelig.Middag på hump og slump: Gryte med blant annet grønne linser, gulrøtter, løk og karri og salat ved siden av.Jeg prøvde Mjuuuglys irrgrønne suppe i januar, les mer og se flere bilder HER.Litt hjemmelaga juice blei det i 2013 også, denne med gule epler, sitron og spinat (og muligens noen ingredienser jeg ikke husker).Jeg kokte masse bønner og fryste ned i porsjoner - kjempelurt! Det sparte meg for mye tid og energi i ettertid, og sørga for mange bønnemiddager. :-)Sjokolademousse basert på avocado og rått kakaopulver, toppa med kokos og kakaonibs,Brokkoli- og cashewgrateng. Nam!I februar feira Andreas og jeg bursdagene våre, og det kan dere lese om HER og HER. Der serverte vi blant annet denne kokoskaka som var overraskende god!I februar laga vi fylt squash for første gang og spiste sammen med hjemmelaga potetmos. Det var kjempegodt, og det blei mye squash i ettertid også. Oppskriften finner dere HER.2013 har også vært bananisens år for vår del - her med bær i tillegg, og toppa med kakaonibs og det jeg trooor må være agaveirup med jordbærsmak.6. februar 2013 hadde Andreas og jeg vært kjærester i 10 år, det kan dere lese mer om HER og HER. I det siste innlegget kan dere se bilder av den tre retters middagen som vi laga. Jeg lovte å dele oppskrift, men det tror jeg aldri at jeg gjorde, og ikke husker jeg hva jeg brukte heller - men kanskje jeg har noen notater slengende et sted som dukker opp igjen en vakker dag?! Jeg må i alle fall slutte å love ting på bloggen min, for det betyr tydeligvis at jeg ikke greier å følge det opp, hehe. Håper dere kan tilgi meg?Denne salaten med blant annet quornbiter, glutenfri pasta, ruccola, cherrytomater og hjemmelaga ruccolapesto var hovedrett da Andreas og jeg feira at vi hadde vært kjærester i 10 år. :-)Jeg elsker å skrive brev, og når jeg først setter meg ned med det, så blir jeg gjerne sittende i noen timer. Da er det kjekt med litt proviant for å holde konsentrasjonen på topp! Vann, te, nøtter, mørk sjokolade og eple. :-)Krema grønnsakssuppe blei det også spist en del av i fjor, her med torsk og purreløk. Dere finner oppskriften HER. Denne er enkel og kjapp å lage, og den er definitivt best fersk eller dagen etterpå. Det går bra å fryse den ned, men den blir ikke like god da. Vi har variert både grønnsakene og toppingen i denne suppa, og den har blitt god hver gang.Vegetartaco med raw grønnsakswrap, oppskrift finner dere HER.Lapper med syltetøy - mmmm! Oppskrift HER.Dadler med økologisk peanøttsmør er noe av det beste jeg veit! Perfekt mot søtsug. Ei skikkelig kaloribombe, men også så mektig at det som regel holder med en. Sammen med en saftig økologisk appelsin kan det i grunn ikke bli stort bedre! ;-)Fløtegratinerte poteter og jordskokker, dampa brokkoli og stekt torskefilet. Nam!I 2013 var jeg flinkere enn noen sinne til å lage mye mat når jeg først var i gang, og å fryse det ned i porsjoner. Det skal jeg fortsette med, for det sikrer meg sunn og næringsrik mat selv på de dagene hvor jeg er for dårlig til å orke å lage noe. I tillegg sparer man tid - og veldig ofte penger.Fløtegratinerte poteter og jordskokker (toppa med vegansk ost), quorn fileter og salat.Frukt! Masse deilig frukt!Glutenfri, sukkerfri og melkefri rett-i-koppen-kake med bringebær og en dæsj økologisk peanøttsmør. Farlig godt og farlig enkelt!Lettvinte sjokolade- og bananpannekaker, oppskrift HER. Disse har jeg laga mye av, i forskjellige varianter og med ulike bær som tilbehør.Kiwi, druer, epleskiver med økologisk peanøttsmør mellom og kanel på toppen og paranøtter som er bløtlagt og deretter dehydrert.Hjemmelaga pizza med karristekt quorn og ananas.Sjokoladekake som jeg hadde med i barnedåp i mars, oppskrift HER. Husker ikke hva jeg brukte til toppinga.Smoothie! Tror den var med blant annet avocado og rått kakaopulver, og så er det kakaonibs på toppen! :-)Amé er et godt, alkoholfritt og litt sunnere alternativ til vin/cider/champagne. :-) Finnes i flere smaker og fås kjøpt på helsekost og muligens i velassorterte butikker. I Sverige har de den på MaxiMat.Vegansk tacotallerken!Laga elgkarbonader for første gang i mitt liv, og de blei bra. Kjøpte et stort kjøttstykke og Andreas kverna det til kjøttdeig. Jeg tok utgangspunkt i DENNE oppskriften, men gjorde den gluten- og melkefri. Synes mye av kjøttsmaken blei borte og at de ikke blei så saftige som jeg foretrekker med så mye ingredienser, så vanligvis når jeg slenger det sammen så bruker jeg 1 egg til 200 gram kjøttdeig, litt salt og pepper og evt. litt annet krydder. That's it.Glutenfri brødskive med hjemmelaga majones, rapidsalat, krepsehaler og tørka dill. Ved siden av hadde jeg agurk, avocado og cherrytomater.Soya latte og appelsin. Mmmm, kos! :-DFrukt, bær og sjokoladedipp er fortsatt en klar favoritt!Glutenfri brødskive med hjemmelaga majones, agurk, elgpølse og cherrytomat. Avocado og tomat ved siden av.En liten, kjapp dessert: Eple i biter med kanel, varma litt i ovnen. Lurer på om jeg hadde på litt kokosnektar også. ;-)Soya latte og sjokolade- og banan-pannekaker med økologisk peanøttsmør, bær og eplebåter som er varma i panna og dryssa ekte kanel over.Fruktsalat med mandler, dadler med peanøttsmør og iste til lunsj.

 

Mer fruktsalat: Røde og grønne druer, grapefrukt, røde og gule appelsiner, epler og piel de sapo-melon.Raw "aubergine-bacon" - DØDSGODT! Brukte oppskriften til Silje, HER.Tjaaa - var det en steinbitfilet, tro? Og poteter, dampa brokkoli og en karrisaus slengt sammen på hump og slump.Speilegg, agurk, tomat og avocado.
Av en eller annen grunn er det ikke ofte jeg lager wok - det er mer i Andreas sin gate, men denne har jeg faktisk laga helt selv, og den var veldig god. Til wok-sausen brukte jeg løk, hvitløk, chili, tamari soyasaus, maisstivelse og vann. I selve woken er det ikke annet enn brokkoli, gulrøtter, kål og litt viltskav.

Var det noe som frista? :-)


Del 2 finner dere HER og del 3 finner dere HER.

Nyttårsfeiringa 2013/2014.

Nå som jeg endelig har fått somla meg til å skrive om jula mi, så får jeg vel begynne direkte på innlegget om nyttårsfeiringa, før det blir skikkelig gammelt nytt, eller før jeg rett og slett glemmer hele greia.For de av dere som faktisk liker gammelt nytt, så kan dere lese om nyttårsaften 2011/2012 HER og nyttårsaften 2012/2013 HER. Nyttårsaften 2010/2011 derimot, er bare så vidt nevnt HER.

Jeg var fortsatt veldig sliten på nyttårsaften, så jeg gjorde i grunn ikke så mye på dagen. Jeg brukte god tid på å ordne meg og bli klar for nyttårsfeiring, og så hjalp jeg Andreas bittelitt med maten. Han laga nemlig kalkun Sous Vide for andre året på rad, og det blei minst like vellykka denne gangen også.

Så fort maten var ferdig, så dro vi bort til mamma og dem for å feire. Der hadde de også tilberedt en kalkun, og i tillegg var det poteter, rosenkål, kyllingburgere, surkål, potetgull og saus. Maten var helt nydelig, og som vanlig spiste vel de fleste av oss mer enn vi burde, hehe.

 


Middagsbordet. Den nærmeste kalkunen er det stefar-Kjell Erik som har stått for, og den lengst unna har Andreas laga. Flinke mannfolk, ja?Kalkun a'la Andreas. Vi hadde kun med brystet - alt det andre kjøttet ligger nå i fryseren og vil bli brukt til supper, gryter og andre middagsretter.
Kyllingburgere a'la mamma.Middagstallerkenen min. :-DMamma hadde ordna sitronfromasj med rød saus til dessert. ♥Rundt bordet var det full fest med konfetti-popping. Stefar-Kjell Erik blei fin på håret, og lillebror-Benjamin er selvfølgelig ikke helt uskyldig

 

Lillebror-Bjørnar og Andreas.Andreas og mamma.Kjell Erik, Benjamin, Madelen og Bjørnar.

 

...og den fine pynten på bordet. :-)

 

Etter maten var det bare å vente på at klokka skulle bli tolv. Vi var en rimelig sliten og usosial gjeng den kvelden i grunn, så jeg redigerte bilder på pc'n, mamma og Kjell Erik så på TV, Benjamin og Andreas spilte TV/data-spill og Magnar og Bjørnar lå på hvert sitt rom. Madelen hadde dratt videre til kjæresten sin. Til tross for lite energi og dårlige former, fikk vi karra oss ut for å se på fyrverkeriet, og ikke så lenge etterpå dro vi hjem og tok kvelden. Nok en koselig nyttårsfeiring overstått, og foran oss ligger et nytt år med nye muligheter.

 


Godt nyttår!

Slik var jula 2013 for meg.

I år som i fjor, så er jeg temmelig seint ute med oppdateringene. Jul har vel blitt gammelt nytt allerede, men for dere som allikevel har lyst til å lese og se hvordan jeg hadde det i jula, så kommer det ei oppdatering allikevel - sent, men godt. Strengt tatt er det vel jul enda - 13. dag jul er først på mandag, og 20. dag jul er enda lenger fram i tid. Hva jeg fikk for noe til jul, kan dere lese HER, HER og HER.

I 2012 blei det for mye stress og for lite kos i førjulstida etter min smak, så i 2013 la jeg lista litt lavere. For eksempel innså jeg at jeg ikke var i form til å bake eller lage snop selv, så jeg handla inn litt godteri fra iHerb istedenfor. Allikevel holdt ikke formen før jul, så vi måtte avlyse turen vi hadde planlagt til Vestfold og jeg fikk ikke sendt den siste juleposten før 22. desember - som jo var en søndag, og det vil si at posten min ikke var på tur før lille julaften. For å se på den lyse sida, så førte "førjulskræsjen" min til at jeg måtte bruke den siste helga før jul til å hvile, så da orka jeg faktisk å være med på det som skjedde i selve jula. Hurra! :-)

Dette året fikk vi også laga litt julestemning hjemme, og alt i alt hadde vi ei veldig fin jul.
På lille julaften spiste vi risgrøt! Jeg toppa min med klarna smør, sukrin + bjørkesøt, ekte kanel og rosiner. Vi hadde også varmrøkt elgkjøtt til, og i glassa var det Tart Cherry.Et nærbilde av grøten min. Klarna smør smelter fortere og renner litt mer utover enn vanlig smør - men godt var det!På julaften spiste vi grøt til frokost. Vi tok en klatt kokossmør i midten, varma grøten i mikroen og hadde på kanel og rørte jordbær. Nam!

Frukt og nøtter må til i jula.Julestrømpene våre var fylt med forskjellige typer godteri fra iHerb og fruktstenger fra Søstrene Grene. Nam! ♥

 

Julepynt i den ene vinduskarmen i stua.Mer julepynt i den samme vinduskarmen.Og eeenda mer julepynt i vinduskarmen. Smånissene fikk jeg i adventsgaver av mammaen min da jeg var lita. ♥Slik så den andre vinduskarmen i stua ut. Vi har nok mye hummer og kanari - både sølv og gull og rødt og litt forskjellig, men så har vi også fått det meste av julepynten fra folk vi er glade i. Det og gode minner er vel halve poenget med julepynt, er det ikke? Jeg synes i alle fall at vi har hatt det koselig her i jula. ♥Julepynt på TV-benken - her har enda en nisse fått plass etter julaften.Julepynt på den andre sida av TV-benken - disse har også fått en ny venn i løpet av jula.Juletreet vårt er SKIKKELIG kunstig og ikke særlig pent (vi har tross alt pynta det HELT SELV), men koselig blir det nå allikevel.Ida-Alexandra synes i alle fall at juletreet vårt er det fineste treet i gata, og har ligget under det store deler av jula. Og nei, hun har ikke vært like fredelig under der hele tida. Hehe.Peanøtter med skall, mandler, klementiner og levende lys på stuebordet. ♥Koselig med lys! Det tror jeg må være det beste med hele jula! :-DEnglespill og svibler hører også jula til. Juleværet derimot har ikke vært noe å skryte av, men det er helt greit synes jeg. Temperaturen har i alle fall vært perfekt ute med tanke på for liten plass i kjøleskapet til å ha noe å drikke der, hehehe.Julaften feira vi hos mamma og dem her i Aurskog i år, og her er bordet dekka og klart til julemiddag.

 

Hos oss er det tradisjon med både pinnekjøtt og svineribbe, i tillegg til medisterkaker, julepølser, mandelpoteter, surkål, rødkål, saus, sky og salt potetgull (det siste er det stefaren min som har introdusert oss for, hehe). I 2013 var all julematen på bordet både melkefri, glutenfri og hvetefri, og maten var helt nydelig. :-D

 

Det var levende lys og koselig julepynta hjemme hos mamma og dem også.

Under treet lå det gaver til åtte mennesker og en katt.

 

Dette var flesteparten av gavene til Andreas og meg - vi hadde to til på gulvet, og jeg hadde en liten haug fra venninner i tillegg. :-)Her er vi i gang med julegaveåpning. Fra venstre er det meg, Andreas, stesøster-Madelen, stefar-Kjell Erik og mamma-Grete. 3 av 4 småbrødre, Bjørnar, Magnar og Benjamin, var også på plass, men de er ikke med på dette bildet. ;-)

 

Gavepapiret kasta vi på gulvet underveis, og det blei en rimelig stor haug. Vi var flinke og sorterte ut det som faktisk kunne sorteres som papir - det var mange flere pakker med gråpapir på i år enn tidligere, og det liker jeg! :-)

 

Da vi kom hjem til oss selv på kvelden, hadde Ida-Alexandra gått rundt juletreet på egenhånd. I full fart, og veldig hardt. Haha!

 

Første juledag så var vi hos mamma og dem igjen på "julefrokost", så kanskje bedre kan beskrives som en julelunsj/julemiddag, siden vi begynte ganske seint og spiste både rester fra julemiddagen dagen før og masse annet deilig brød og pålegg. Det var en overflod uten like, og jeg angrer på at jeg ikke tok bilder av maten den dagen, for det skulle dere ha sett! Vi var 10 personer, og da vi skulle pakke sammen så det nesten ikke ut som at vi hadde spist. Jeg lover dere - spiste gjorde vi i massevis, både før, under og etter julefrokosten!

Andre juledag var vi også en tur hos mamma og dem - denne gangen på middag. Da blei det helstekt ørret, og det var helt nydelig. Etter flere dager med feit mat og mye kjøtt, så var det veldig godt med fisk. Dette var en tradisjon da jeg vokste opp, men det var noen år siden sist nå, så det var veldig koselig å få det med seg denne jula. :-)

Tredje juledag var Andreas en liten tur på jobb, og jeg var veldig sliten den dagen, så jeg husker ikke så mye av verken den dagen eller dagen etterpå. En ting er i alle fall sikkert, og det er at det blei mye tid på sofesofaen i stua - Andreas og jeg begynte å se på Supernatural i jula, og blei temmelig fort hekta. Det var i grunn fint, for da hadde vi det kjempekoselig selv om jeg var dårlig og måtte ligge det meste av dagen.

Søndagen hadde vi besøk av familien til min kjære, og det var veldig koselig. Vi serverte rundstykker, brød og masse pålegg, og så bytta vi julegaver siden vi ikke fikk gjort det før jul. Mandagen var Andreas på jobb igjen og jeg lå temmelig langflat. Nyttårsaften skal jeg heller fortelle dere om i et eget innlegg, for nå begynner vel dette å bli langt nok. Hehe. ;-)

 

Frokost 2. juledag. :-)

 

Ida-Alexandra stilte opp som modell på julekortene. :-D

Hadde dere ei koselig jul?

 

Julegavene jeg fikk jula 2013, del 3.

Den tredje og siste delen av julegavene 2013, består av julegavene som var kun til meg (jeg får også noen julegaver til av venninner som jeg ikke fikk anledning til å møte før jul). Gavene som var felles til min kjære og meg kan dere se i del 1 HER og i del 2 HER.Jeg arrangerte "Hemmelig Nissevenn" i fibromyalgi-/ME-gruppa "FibroTV Norge" i 2013 også, og av min hemmelige nissevenn fikk jeg en krem og åtte poser te. :-)

 

Av Anette (som jeg blei kjent med via bloggen for noen år siden) fikk jeg disse kjempefine julekulene som hun har laga selv. ♥

 Av Ann-Kristin fikk jeg huskelisteblokk med julemotiv.Av Ann-Kristin fikk jeg også disse scrappetingene....og juleklistremerker. :-D...dette fine hjertet....og denne søte uglekoppen! :-DAv Marthe fikk jeg snømannsuppe. Hun er en kreativ sjel. ♥

 ...og her kan dere lese teksten. :-D Fra Heidi fikk jeg fine servietter....og en kjempefin engel. :-DAv Linn Kathrin fikk jeg et hyggelig håndkle. ♥...et deilig skjerf....og vanter til å holde meg varm på fingrene. :-D

 

Gaven fra kjæresten min er en kombinert jule-og bursdagsgave (ja, for jeg har jo bursdag 5. januar!), og den fikk jeg litt på forskudd, siden den var litt spontan. Ei søt dame som solgte slike krølltenger krølla nemlig håret mitt en dag vi var ute på julegavehandling. ♥ Og seee, den er lilla! :-D

 Seee, så fine krøller jeg fikk i mitt superrette hår! Jeg har ikke helt lært meg å bruke den selv enda, men øvelse gjør mester, så plutselig kan jeg ha fine krøller når som helst. :-D

Hva er den fineste julegaven du noen sinne har fått?

Julegavene min kjære og jeg fikk jula 2013, del 2.

Del 1 av julegavene min kjære og jeg fikk til jul kan dere se HER, del 3 kan du se HER, og nedenfor kommer del 2:

 

Av Marit, Erik og Tor Arne (foreldrene og broren til stefaren min) fikk vi denne søte ildfaste formen (som jeg har sikla på i månedsvis uten å fortelle det til noen, hihi)....og denne fine hekleduken. :-) Jeg er veldig svak for hvite hekleduker. ♥Av Lene Kathrin, Ronny, Casper og Malin (søstra til stefaren min med mann og barn) fikk vi denne fine lykta med kubbelys oppi.Av søstra til Andreas, Renate, fikk vi disse kule Poul Pava-koppene.Av besteforeldrene til Andreas fikk vi to mellomstore Poul Pava-skåler....og 4 søte Poul Pava-dessertskåler. :-)Av svigermor-Turid og Tor fikk vi denne kokeboka....og Andreas fikk ei bok av dem helt i hans stil. Hehe. :-D
Av svigerfar-Vidar og Mariann fikk vi penger. :-D

Hva var den fineste julegaven du ga bort i 2013?

Julegavene min kjære og jeg fikk jula 2013, del 1.

Fikk dere noe fint til jul i år? Det gjorde i alle fall min kjære og jeg, og jeg tenkte at jeg skulle vise fram det vi fikk, slik som jeg pleier å gjøre. :-) Som vanlig må jeg dele det opp i flere innlegg på grunn av mange bilder, og her kommer del 1! :-) (Del 2 kan du se HER, og del 3 kan du se HER)

 


Av tante Åse fikk vi to supersøte kopphåndklær og en silikonpensel. Lilla! ♥Denne søte nissen fikk vi av tante Tone, onkel Jonny og søskenbarna mine. :-)

 

Av tante Tone, onkel Jonny og søskenbarna mine fikk vi også fine julehjerter som har fått plass på juletreet vårt. :-D

 

Av Silje, onkel Martin og søskenbarna mine fikk vi denne lykta. :-)
Av lille kusine Ellie Sophie fikk vi en fin kalender (tante Sylvia og Dag hadde nok også en finger med i spillet). (Jeg har sensurert den utrolig søte babyen siden jeg ikke veit om mamma'n og pappa'n synes at Ellie Sophie er klar for en fotokarriere på bloggen min helt enda.)

 

Av tante Sylvia og Dag fikk vi disse kule lysestakene - eller denne kule lysestaken, alt ettersom. Klossene er nemlig magnetiske, slik at man kan sette dem sammen og ta dem fra hverandre. :-D

 

Av kusine-Marlin, Kai Olav og Aron fikk vi en kjempesøt telyskopp. ♥Av bonussøster-Madelen fikk vi fin fyrstikkeske med lange fyrstikker.
Madelen ga oss også dette søte lysfatet med kubbelys. :-DAv mormor og Bjørn fikk vi lilla badehåndklær. :-D
Denne fine lykta fikk vi av bestemor og bestefar., og den skal få bo sammen med vår fine Buddah som vi fikk av søsknene mine på "indisk aften" for et år siden.
Av mamma, Kjell Erik og søsknene mine fikk vi en smoothie maker, for mamma hadde fått med seg at blenderen min døde i høst og veit hvor avhengig jeg er av smoothie. ♥ Det hun ikke visste, var at jeg hadde to blendere og en miniblender i reserve (haha, jada, det er mulig!), så denne har vi vært og bytta i et gavekort slik at vi kan kjøpe noe annet fint eller lurt eller tøft istedenfor. Av pappa fikk vi penger. :-)

Hva fikk du til jul?

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits