februar 2011

November Swap fra Andrea.

I begynnelsen av februar fikk jeg en swap fra Andrea i Tyskland. Dette var en organisert swap via Yahoo Gruppa "Swapping Quality Booklets", og jeg fikk tre FBer som hun hadde laga. Temaet var "Cute Frogs".

In the beginningg of February, I got a swap from Andrea in Germany. This was an organized swap via the Yahoo Group "Swapping Quality Booklets", and I got three FBs that she had made. The theme was "Cute Frogs".

 

Denne har hun laga for Alexandra i Tyskland.
This one she has made for Alexandra in Germany.Denne har hun laga for seg selv.
This one she has made for herself.Denne har hun laga for meg.
This one she has made for me.

Lurer du på hva en FB er for noe, så les HER.

Give-Away hos Silje!

Som mange av dere sikkert har fått med dere, så elsker jeg bloggen til Silje. Akkurat nå kjenner jeg at jeg (om mulig) elsker den litt ekstra, for nå har hun nemlig en Give-away. En kan vinne rå sjokolade og godis som hun har laga selv, og som er proppfull av supermat! Åh, det hadde vært fantastisk å vinne denne premien. Silje har utallige fristende oppskrifter og bilder av fristende ting på bloggen sin, og det hadde vært kjempegøy å smake noe av det hun har laga. =D Klikk på bildet for å komme til konkurransen!

 

 *Vann i munnen*

Litt skryt før jeg tar kvelden.

I dag har jeg vært sliten hele dagen, fordi jeg pressa meg sjøl litt i overkant i går. Jeg ville så gjerne få gjort litt her hjemme, og jeg fikk gjort masse, men allerede klokka to på dagen punkterte jeg og blei mer eller mindre stuck i sofaen resten av dagen, bortsett fra da jeg laga middag. Da jeg våkna i dag var jeg fortsatt punktert, men allikevel greide jeg å lage en skikkelig middag OG jeg kom meg på treningssenteret sammen med Andreas i kveld. Ikke nok med det: Vi var der i godt over en time, og jeg trente meg gjennom hele programmet mitt. Jeg er stolt!

Nå skal jeg fylle på med litt kveldsmat, skylle spirene mine, slenge treningstøyet i vaskemaskinen og ta en dusj, så blir det senga for min del. Gud, det skal bli godt å legge seg i dag!

 


Jante, gå og legg deg!

Godiskuler med havregryn.

For ikke lenge siden laga jeg noen supergode havregodiskuler som jeg fant oppskriften på på Siljes blogg, HER. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, bortsett fra at jeg brukte 6 små dadler istedenfor 3 store, og så rulla jeg dem i en blanding av rå kakao og sukrinmelis.

 

Oppskriften blei da seende ut slik:
♦ 6 små dadler
♦ 1 dl glutenfrie havregryn
♦ 1/2 ss yaconpulver
♦ 1 ss lucuma
♦ 1 ss mesquite
♦ 1 ss rå kakao
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1 ss extra virgin kokosolje
♦ 1 ts kanel
♦ 1 klype himalayasalt
♦ 1 ss yaconsirup
♦ 1/2 ts sitronsaft
♦ 1 ss bløtlagte gojibær

Rulla i:
♦ 1 ss rå kakao
♦ 1 ss sukrinmelis

 

 

Slik gjør du det:
Kjør alle ingrediensene i foodprocessor til du får en klebrig masse.
♦ Rull massen til små kuler.
♦ Bland sammen rå kakao og sukrinmelis og rull kulene i det.
♦ Sett kulene i fryseren i 20-30 minutter.
♦ NYT!

Hvis du er lur, så lager du en kjempediger porsjon når du først er i gang og oppbevarer dem i fryseren. Disse er så gode at du kommer til å ha lyst på ofte! ;) Jeg anbefaler dere absolutt å ta turen innom Siljes blogg for flere fantastiske oppskrifter.
Mmm, nam!

Blogglisten

Hjemmelaga energibarer uten sukker eller gluten.

Kjempelett og kjempegodt. Sunt er det også - med mindre du spiser alle på en gang. ;) Kjekke som mellommåltider, på tur, etter trening, eller når blodsukkeret er i fritt fall og du trenger noe å spise NÅ.

 

Du trenger:
♦ 100 gram mandler
♦ 100 gram tørka fiken
♦ 25 gram gojibær
♦ 100 gram rosiner

♦ 15 gram hampfrø
♦ 15 gram chiafrø
♦ 15 gram kokos
♦ 100 gram glutenfrie havregryn
♦ 1 ts kanel

♦ 2 ss yaconsirup
♦ 2 ss kokosolje
♦ 2 ss mandelsmør (vær raus)

Er det noe av dette du ikke har, så kan det fint byttes ut med andre ting som ligner. Tåler du gluten, kan du bruke vanlige havregryn. Har du ikke chiafrø og hampfrø, kan du bruke linfrø og solsikkefrø. Har du ikke gojibær, kan du bruke mer rosiner, og har du ikke yaconsirup kan du bruke honning eller agave (men da får barene dine høyere GI). Prøv deg fram med det du har! :)

 

 

 

Slik gjør du det:
♦ Putt alt i første bolk i foodprocessoren og hakk til små biter.
♦ Bland inn alt i andre bolk.
♦ Smelt kokosolje sammen med mandelsmør på svak varme.
♦ Avkjøl litt, bland inn yaconsirup og hell over blandingen i foodprosessoren.
♦ Bland alt sammen til en klebrig masse.
♦ Trykk massen ned i en brødform eller lignende og sett i fryseren i 30 minutter.
♦ Hvis du vil ha sjokolade på toppen, kan du lage rå sjokolade og helle over, eller du kan gjøre det enkelt: Smelt en mørk, sukkerfri og melkefri sjokolade og hell over før du setter formen i fryseren. (Det siste alternativet er ikke så sunt, men det er enkelt og godt.)
♦ Del opp i passelige biter og oppbevar i en tett boks i fryseren til de skal spises. Pakk dem gjerne inn en og en i plastfilm eller matpapir, så er de lette å ta med seg. De kan også oppbevares en ukes tid i kjøleskap.

 

♥ Nam.

"Flink jente-dagen".

I dag er det "flink jente-dagen" for min del. Jeg har ligget mer eller mindre rett ut siden jeg kom hjem fra Trondheim på mandag, og i går var jeg så dårlig at de sendte meg hjem fra sykehuset i taxi, enda de egentlig ikke hadde lov til det når jeg bare hadde vært hos fysioterapauten. De fikk ordna det på et vis allikevel, og jeg kom meg trygt hjem og opp i senga, og der blei jeg liggende i mange timer.

I dag våkna jeg rundt elleve, og følte meg endelig i ganske fin form. Etter at jeg sto opp har jeg både blogga, laga smoothie til Andreas og meg, laga sukkerfritt blåbærsyltetøy og vært på treningssenteret en tur. I tillegg har Andreas og jeg sett på Emil i Lønneberget i et par timer, og det var kos. Dette høres kanskje ikke så skrekkelig mye ut egentlig, men det er akkurat det som er så flinkt. Jeg har min første gode dag på nesten ei uke, og jeg prøver ikke å gjøre alt på en gang! Allikevel føler jeg at jeg har gjort noe i hele dag, så da er både kropp og sinn fornøyd.

Nå er dusjen ledig også, så nå skal jeg slenge treningstøyet i vaskemaskinen og ta meg en velfortjent dusj. Så skal jeg lage middag som nesten er ferdig laga allerede - jeg trenger bare å steke kyllingen, så er det klart. Om formen tillater det, og om beina vil bære meg (de er litt gelé etter trening) tror jeg jammen jeg skal lage min første porsjon rå sjokolade i dag også. Det hadde vært gøy! :)

Ha en super lørdag!

 

Bildet er lånt fra We♥it, HER.

Hjemmelaga mandelsmør.


EDIT 25.4.2014: Nytt og oppdatert innlegg om mandelsmør HER.Dette er latterlig enkelt, og fantastisk godt. Alt du trenger er en foodprocessor, mandler, litt salt og tålmodighet. Jeg har DENNE foodprocessoren, som er ganske stor og kraftig, men jeg veit at det funker fint med de mindre maskinene også, så lenge du ikke bruker for mye mandler på en gang. Jeg er forøvrig inspirert av Superlivsstil, så ta gjerne en titt innom bloggen hennes.

Vel, det du gjør, er altså å putte mandler i foodprocessoren din. Så skrur du på maskinen, og lar den lage mel av mandlene. La maskinen fortsette å arbeide, så vil du snart få en klump som snurrer rundt og rundt. La denne få lov til å snurre rundt og rundt, så får du deilig, mykt mandelsmør. Når du synes konsistensen er fin, putter du i litt himalayasalt (eller vanlig salt) og lar maskinen gå litt til for å blande det inn. Tadaa! Du kan se bilder trinn for trinn HER.

Jeg tror min maskin jobba i ca. en time totalt, og da med flere pauser slik at den ikke skulle gå varm. Bruker du mindre mandler, tar det antakelig mindre tid. Jeg brukte 300 gram mandler i min maskin, og det funka helt fint, så lenge jeg stoppa den med jevne mellomrom for at den ikke skulle bli så varm. Det er mulig jeg ikke hadde trengt det, men jeg er hysterisk redd for min lille elskling av en vidundermaskin, så jeg gjør alt jeg kan for at den skal ha det komfortabelt - den gjør tross alt det samme for meg. ;)

Mandelsmør er kjempegodt og du kan bruke det til mye, for eksempel på brødskiva eller i baking. Selv brukte jeg mandelsmøret mitt i energibarer denne gangen - det holdt til veldig mange! Mandelsmør er svindyrt om du kjøper det i butikken eller på helsekost, men lager du det selv er prisen slettes ikke ille. Jeg betalte vel ca. 40 kroner for en kilo mandler i løsvekt, så en stor porsjon mandelsmør kom på ca. 12 kroner. Ikke verst! Mandlene du bruker må selvsagt være reine, men de skal ikke være bløtlagte, for da får de ikke riktig konsistens. Jeg pleier å skylle mandlene mine godt, og så legger jeg dem utover tørkepapir for å tørke helt, før jeg bruker dem til noe som helst (med mindre jeg skal bløtlegge dem da, så klart).

Oppbevar mandelsmøret i en tett boks i kjøleskapet. Det skal fint holde seg i 1-2 uker, men for min del brukte jeg opp alt lenge før den tid. Hihi.

 Ser det ikke godt ut?

Vannflasker i stål.

Jeg har bestilt tre vannflasker i stål på iHerb. To til meg selv, og en til min kjære. Du kan finne flaskene HER. Når du har vannet i stålflasker istedenfor i plastflasker, smaker vannet mye friskere og det holder seg lengre kaldt. Disse flaskene er resirkulerbare og er fri for BPA. Kjøper du flasker fra Blue Q (den lille), støtter du i tillegg et veldedig formål - 1 % av inntektene går til The Nature Conservancy.

Jeg har tidligere brukt tomme Imsdalflasker om og om igjen, og det skal en egentlig ikke gjøre. De er kun ment for engangsbruk, og kan avgi skadelige stoffer om en bruker de flere ganger. Nå kan jeg endelig ta med meg vann overalt, uten at det smaker vondt, lekker eller er skadelig! :)

De store flaskene rommer 800 ml og koster $7,28 (ca. 42 NOK). Den sorte finner du HER og den lyseblå finner du HER. Den lille flaska rommer 500 ml og koster 14,40 (ca. 83 NOK). Den finner du HER.

 Bruker du drikkeflasker? Hvilken type drikkeflaske bruker du?

 

Pakker fra iHerb.

Er det en ting som er sikkert, så er det at jeg har blitt bitt av iHerb-basillen. Hardt. Jeg er veldig fornøyd med alt jeg har prøvd derfra så langt, og kommer garantert til å fortsette å handle der. Her får en det meste, og jeg handler alt fra kosmetikk til mat. Det er herlig å kunne kjøpe ting som er bra for meg til en relativt billig penge, og å slippe å lete livet av meg for å finne ting som er uten parabener og som ikke er testa på dyr - for å nevne noe.

Her kommer det noen bilder av det jeg har mottatt fra iHerb de siste ukene. Enkeltinnlegg om de ulike tingene kommer etter hvert. :)

 

Bodylotion med selvbruning, bodylotion, nattkrem og kokosolje (til kroppen).Tannkremer og "tannpulver".Lypsyl, såpe og krystalldeodorant.Yogi-te. Nam!Hampproteinpulver og hampolje.Hampfrø (i boksen) og chiafrø.Manukahonning, spirulinatabletter og Kambucha te-ekstrakt.Drikkeflasker i stål. Er de ikke fine?Lecitinpulver, himalayasalt, Yogi-te, grønn te, Tart Cherry.Enda mer kokosolje til kroppen.
Hvis du vil prøve å handle på iHerb, så kan du godt bruke rabattkoden min (CEC956) hvis du vil. Da får du $5 i rabatt på din første ordre. Pass på at ordren din kommer på under 200 kroner, så slipper du å tenke på toll/MVA. Hvis du sørger for at pakken din veier mindre enn 1300 gram, får du også velge billigste fraktalternativ, som vanligvis ligger på $4.

Næringsrik sjokoladesmoothie.

I forrige uke laga jeg meg en deilig og veldig mektig sjokoladesmoothie, og jeg kan trygt si at den kurerte absolutt alt søtsug resten av dagen.

 

Ingredienser:
♦ 1 avocado
♦ 12 små dadler
♦ 12 mandler
♦ 4 ss rått kakaopulver
♦ 2 ts maca (kan sløyfes)
♦ ½ ts ekte vaniljepulver
♦ 8 isbiter
♦ Vann

 

 

Putt alt i en blender, og hell i litt vann. Blend sammen og hell på mer vann til du synes konsistensen er passe. Jeg fikk 6-7 dl. smoothie av dette, med ganske tykk konsistens, og det burde være mer enn nok til 2-3 personer. Denne smoothien er nemlig veldig søt og veldig mektig, så det skal godt gjøres å få i seg alt aleine. (Men du kan jo prøve, om du er forferdelig søtsugen. Jeg hadde ikke sjans, enda jeg både var sulten og søtsugen.)

Du kan godt lage den veldig tykk og spise den med skje, som en dessert. :) Har du ikke rått kakaopulver, funker det sikkert nesten like fint med vanlig kakaopulver, selv om dette ikke er like næringsrikt. Kombinasjonen av ingredienser høres kanskje rar ut, men det smaker ikke rart i det hele tatt. Bare nyyydelig. ♥

Kronisk smerte: Møte med en forsker.

Mandag 24. januar hadde jeg en samtale med lege og forsker Anna Luise Kirkengen. Hun er spesialst og professor i allmennmedisin, og er ansatt på Senter for helsefremmende arbeid ved Akershus universitetssykehus. Hun driver et forskningsprosjekt for øyeblikket, hvor formålet er å utforske hvordan vonde og vanskelige erfaringer påvirker den enkeltes helse over tid. Jeg kom i kontakt med henne via smertepoliklinikken, hvor jeg får behandling for min fibromyalgi. Først fant jeg en lapp med informasjon på venteværelset, og flere måneder senere ble jeg anbefalt av legen min å ta en prat med denne damen. På lappen jeg fikk på smertepoliklinikken står det blant annet:

 

"Vi alle vet at visse vonde og vanskelige hendelser i livet påvirker oss sterkt. Det kan handle om at et kjært menneske dør, at man mister arbeidsplassen, at man blir skadet i en ulykke eller en naturkatastrofe, at man har opplevd krig eller samfunnskrise, at men mister eiendom ved brann, at man blir overfalt og skadet, og mye mer. Det kan handle om misbruk, mishandling og vanskjøtsel under oppveksten, å ha sett vold mellom nære pårørende eller å ha vokst opp med alkoholiserte, depressive, sinnslidende, rusavhengige, fiendelige eller kriminelle voksne.

Vi vet nå at slike erfaringer generelt henger sammen med en rekke helseproblemer, men vi vet ikke hvordan vond erfaring påvirker den enkelte. Behandlere mangler kunnskap for å kunne forstå disse sammenhengene. Derfor ber jeg om din hjelp."

 

Jeg møtte Kirkengen etter at jeg hadde hatt en annen time på sykehuset. Hun møtte meg ved hovedinngangen, og vi gikk sammen bort til bygget hvor hun holder til. Der satt vi på et lukket rom, og hun begynte å stille meg spørsmål. Jeg hadde grua meg litt til dette, for jeg visste ikke helt hva som blei forventa av meg, men samtalen gikk av seg selv, og jeg prata i to timer uten stans. Alt jeg sa, ble tatt opp på bånd, og i tillegg tok hun noen notater og stilte oppfølgingsspørsmål underveis.

Det var godt å prate med en person som står helt utenfor mitt liv, og som ikke har noen som helst innflytelse på verken behandlingen min eller hverdagen min ellers. Det var godt å vite at opplysninger som kan røpe min identitet ikke blir utskrevet. Det var også godt å vite at jeg får en kopi av utskriften til godkjenning, som jeg kan kommentere eller rette hvis jeg ikke kjenner meg igjen i teksten. Det beste av alt, var følelsen av at jeg gjør noe nyttig for andre med helseproblemer og kroniske smerter. Ved å bidra til forskningen, føler jeg at jeg gir noe tilbake til samfunnet, selv om jeg er litt satt ut av spill for tiden.

Anna Luise Kirkengen har skrevet noen bøker som du kan lese mer om HER, og du kan lese en artikkel med henne HER.

 

Bildet har jeg lånt HER.

Trondheimstur og vanndramatikk!

For ca. halvannen uke siden, skreiv Silje et blogginnlegg om et Raw Food-kurs hun hadde meldt seg på. Andreas og jeg hadde tenkt å gjøre noe hyggelig sammen siden vi hadde vært sammen i åtte år 6. februar, så jeg foreslo at vi skulle melde oss på, og ta en tur til Trondheim for å delta på kurset. Andreas fikk ordna seg fri fredag og mandag, og vi fikk avtalt med noen venner, Paloma og Christian, at vi skulle overnatte hos dem. Da jeg skulle melde oss på kurset, var det bare en plass igjen, så vi fikk dessverre ikke blitt med allikevel.

Til tross for at vi ikke fikk plass på kurset, bestemte vi oss for å dra til Trondheim uansett. Nå hadde vi jo fått ordna alt annet, og vi tenkte det ville være hyggelig med en tur, og å treffe vennene våre. På fredag før vi skulle kjøre, viste det seg at både tanta mi, Sylvia, som bor i Stavanger og mormora mi som bor i Romsdalen, også skulle til Trondheim denne helga, sammen med samboerne sine, Dag og Bjørn. For et sammentreff!

Turen nordover var effektiv og med bare noen få tissepauser, og vi var fremme rundt halv ti på kvelden. Allerede klokka elleve satt vi i kinosalen, og der så vi "Jeg reiser alene" sammen med Paloma og Christian. Vi likte filmen kjempegodt, så om du ikke har sett den allerede, vil jeg anbefale den! Etter kinoturen var vi rimelig skutt hele gjengen, så da var veien kort til luftmadrassen.

 

 

 

På lørdag sto vi opp, spiste og fiksa oss, og så dro Andreas og jeg inn til sentrum for å treffe Sylvia, Dag, mormor og Bjørn. Vi spiste lunsj sammen med dem på Nattergalen. Det var det første måltidet jeg spiste ute etter at jeg blei glutenfri (i tillegg til melkefri), så jeg var litt spent, men det gikk stort sett smertefritt. Jeg spurte servitøren om de hadde noe uten melk og gluten, og han mumla til svar og dro fingeren nedover menyen før han gikk sin vei. Jeg leste meg gjennom alt sammen, og fant ut at i tillegg til å bli servert med brød, var det fløte, mozarella, parmesan eller fetaost til nesten alt sammen. Jeg fant en grønnsaksrett hvor det ikke sto nevnt noen ingredienser jeg ikke tålte og bestilte denne.

Da jeg fikk den servert av en annen servitør, kom grønnsakene servert i en saus som så mistenkelig fløtebasert ut, så jeg spurte hva den inneholdt. Joda, den inneholdt fløte. Jeg forklarte at jeg hadde sagt til den første servitøren at jeg måtte ha mat fri for gluten og melk, og at jeg ikke kunne spise dette. Den nye servitøren var kjempegrei og tok med seg maten tilbake, og hjalp meg etterpå med menyen. Hun fortalte at de kunne sette sammen en rett av det jeg hadde lyst på og tålte, og at de i tillegg kunne servere glutenfritt brød. Valget falt på en salat med laks og glutenfritt brød til, så da var lunsjen berga. Så lett kunne det altså gjøres! :)

 

Bildet er lånt fra hjemmesida til Nattergalen.

 

Etter at vi hadde spist, gikk vi hvert til vårt. Andreas og jeg møtte Paloma og en venn av oss som heter Thomas, og så tusla vi bort på Solsiden og satte oss på Choco Boco. Der tok de andre en kaffe, mens jeg fikk et digert glass med økologisk blåbær-te. Nam! Vi satt der en stund og snakka om bisarre og mindre bisarre temaer, før vi tusla oss videre til Burger King så Paloma og Thomas kunne få seg burgere. Etter at vi kom hjem til Paloma og Christian igjen, laga de en nydelig middag til oss. Vi fikk indrefilet av svin, ris, aspargesbønner og en kjempegod tomatsalat, så vi blei både mette og fornøyde. Kvelden brukte vi til å spille Kokkelimonke. Det var kjempekoselig og blei mer og mer underholdende jo trøttere vi blei.

På søndagen var vi ganske sløve hele gjengen, så vi tok det ganske rolig, og så blant annet "Prinsessen og frosken". Kjempesøt film! Rundt halv fire heiv Andreas og jeg oss i bilen og kjørte avgårde, for da skulle vi nemlig besøke Anette og Per William! Anette blei jeg kjent med via bloggene våre for ca. et år siden, og vi har blitt både brevvenner og facebookvenner, så nå var det på tide å treffes. Også her fikk vi en nydelig middag servert: Laks, grønnsaker og melkefri tzatziki. :) Vi hadde det utrolig koselig, og ikke nok med at Anette og jeg hadde masse å snakke om, men våre utvalgte fant også fort tonen. I tillegg var hunden deres, Iza, utrolig søt og sjarmerte meg i senk. Vi hadde det faktisk så koselig at vi helt glemte å kikke på klokka, og da vi gjorde det, hadde den allerede rukket å bli over elleve! Da var det bare å si "ha det" og komme seg tilbake til Paloma og Christian igjen.

Andreas og Christian fant senga ikke så fryktelig lenge etterpå, men Paloma og jeg blei sittende å snakke til klokka var over seks på morgenen. Det var jo siste kvelden allerede, og vi sees ikke så ofte, så da er det mye en skal rekke å si på kort tid. Jeg traff puta ca. halv sju, og halv tolv sto jeg opp igjen. Da var det bare å spise, prate litt mer, ordne seg, pakke og sette seg i bilen. Vi dro derfra mellom halv tre og tre, men kom oss ikke fra byen før litt over halv fire, for vi måtte innom butikken og finne noe mat til turen først. Det var lettere tenkt enn gjort når en ikke kan spise hva som helst, men det løste seg til slutt.

Først var vi på en ICA-butikk med en begredelig salatbar og en nesten like begredelig fruktavdeling, så da fant vi oss en Meny-butikk istedenfor. Her var det ikke noen salatbar i det hele tatt, men etter litt tenketid kom jeg på en idé. Hvorfor ikke lage sin egen salat? Vi hadde nemlig noen tomme boller og en kniv i bilen etter matpakka til turen oppover, så det var ikke noe problem. Vi kjøpte en pose med dolesalat, sukkererter, perletomater, en boks med mais, en nygrilla kylling, soltørka tomater i olje og en avocado. Vi tok det med ut i bilen, og Andreas rensa kylling, mens jeg blanda sammen resten. Vi fikk to digre boller fulle av mettende salat, og selv om bilturen var lang, så hadde vi salat igjen til frokost i dag også. Bildet av salaten var forøvrig det eneste bildet jeg tok på hele turen - ergerlig nok! Jeg skulle ønske jeg kunne føre bildene i hodet mitt over på pcen, men det er vel et stykke igjen dit.

 


Vi var hjemme igjen rundt halv elleve i går kveld, og til tross for at vi hadde hatt varme på mens vi var borte, hadde varmtvannet frosset i røret mellom kjøkkenet og badet. Det vil si at vi hadde varmtvann på kjøkkenet, men kun kaldtvann på badet. Her hadde det nemlig vært 30 minusgrader i helga, og det blei visst for kaldt, enda de elektriske ovnene sto på. Vi fyrte opp i ovnen og satte opp døra til kottet hvor røra går for å få varmen inn dit, og åpna kranen på badet litt for å slippe ut eventuelt trykk. Etter en stund tinte vannet igjen, og det smalt voldsomt. Andreas løp inn på badet for å lukke kranen, men skjønte fort at det var noe annet som var galt! Det fossa vann inn i kottet, og Andreas har aldri vært så kjapp ned i kjelleren noen gang. Han fikk stengt vannet i en fei, og heiv seg opp igjen. Her var det bare å begynne å rydde ut av kottet og tørke, for røret hadde sprekt og vannet fossa ut.

Går det virkelig an å ha sånn uflaks? Eller skal jeg kanskje si flaks? Hadde det blitt mildt igjen før vi kom hjem, hadde jo isen tint og vannet stått og rent uten å bli oppdaga før vi kom hjem. Selv om vi har forsikring, er det ikke særlig moro når slikt skjer. Heldigvis kunne rørleggeren komme allerede rundt tolv i dag, så vi fikk fort vann igjen. I mellomtida har vi greid oss med å drikke juice og det vi hadde igjen av vann fra turen, og til do har vi brukt snø som vi tinte på ovnen for å få vann. En merker virkelig hvor avhengig en er av vann når en ikke har noe, og det er forferdelig upraktisk selv om det bare er snakk om noen timer. På mandag kommer takstmannen fra forsikringsselskapet og skal se på det, så det blir spennende å se hva de sier. Jeg håper ikke dette blir forferdelig dyrt for oss, for nå er det ikke mye penger til overs siden vi nettopp har vært på tur. Men, men, det ordner seg alltids på et vis. :)

 

Det er aldri et godt tegn når vannrøret ditt ser sånn ut.

 

Ellers så har jeg vært veldig sliten i dag, naturligvis. Etter en lang og opplevelsesrik tur, masse koselig sosialt liv, og så sprekt vannrør på toppen av det hele, var det ikke mye igjen å hente da jeg traff puta i natt, og ikke var det noe særlig mer da jeg sto opp igjen i dag heller. Men det er helt greit, for jeg har virkelig kost meg i helga, og kommer til å leve på dette lenge. Et dumt vannrør og en sliten kropp skal ikke få lov til å ødelegge den gleden for meg. Jeg har stort bare veksla mellom å lese i senga og se på TV i sofaen i dag, men jeg hadde ikke regna med å orke noe annet heller, så det kom ikke som noe slag i trynet heldigvis. Nå kjenner jeg at det er på tide å avslutte og komme med ned på kjøkkenet, for magen skriker etter mat. ;) Håper at dere hadde en fin helg, dere også!  

Tilbud på frosne bær og grønnsaker! =D

Jeg veit ikke hvor mange andre steder i landet dette gjelder, men som regel er tilbudene ganske like i kjedebutikkene, så jeg sprer det glade budskap uansett! På SPAR har de nemlig 40 % avslag på alt av fryste grønnsaker, poteter, frukt og bær fra Eldorado akkurat nå, og dette er jo et knalltilbud! Du kan sjekke tilbudsavisen for din butikk HER. Bare fyll inn postnummeret ditt for å kikke i din lokale tilbudsavis. Jeg har prøvd å slå inn ulike postnumre litt rundt i landet, og det ser ut som om tilbudet gjelder i alle SPAR-butikkene, så her er det bare å gå kanakkas.

Andreas og jeg var og hamstra inn i sta, og vi fylte tre DIGRE handlenett (sånne store, røde fra ICA) stappfulle med bær og grønnsaker for rundt 800 kroner. Vår digre fryseboks er nå breddfull, og jeg kan spise smoothie til det tyter ut av ørene på meg, uten at det har kosta meg alt for mye. :) Jeg må innrømme at det er litt pinlig å gå i kassa for å betale etter et sånt raid, men om en ikke har så god råd og vil spise sunt og godt, så må en bare slå til når tilbudene er der, hehehe. ;)

 

Er du like glad i gode tilbud som jeg er?

Dikt: "Ingenting".

Her er et dikt jeg skreiv for flere år siden, men som jeg fortsatt i perioder kan kjenne meg igjen i. Diktet handler om frustrasjon og angst, motløshet og tomhet, og følelsen det gir. Om hvordan hodet fullt av kaos tømmes og fylles med ingenting. Motløshet og tomhet, etterfulgt av en ny runde med angst og kaos.

 

 

Ingenting.

Hodet mitt tømmes,

Tømmes for tanker.

Blir fylt på nytt

Med ingenting.

 

Ingenting vokser.

Ingenting blir stort.

Ingenting blir til nye tanker,

Som er for mange.

 

For mange,

For store,

For mørke,

For skumle.

 

Det blir for stort,

Det blir for mye.

Det eksploderer, blir stille.

Blir ingenting.

 

 

- Cecilie.

 

PS. Ikke stjel.


Fisk i form + soppstuing.

Enkel, sunn og god middag!

Til formen trenger du:
Squash
Brokkoli
Sukkererter
Laks eller annen fisk
Kokosmelk
Lime
Krydder, f.eks. salt, pepper, paprika og hvitløk.


Slik gjør du det:
Skyll grønnsakene.
Del squash i skiver og dekk bunnen i formen.
Legg sukkererter oppå squashskivene, og fisken oppå der igjen.
Putt inn brokkolibuketter der du får plass.
Bland kokosmelk med krydder og limesaft - smak til!
Hell kokosmelka over i formen.
Stek i 15-30 minutter på 225 grader, alt an på om fisken er fersk/tint eller frossen og hvor godt du vil ha den stekt. 

 

Til soppstuingen trenger du:
Sopp, gjerne aromachampignon.
Kokosolje.
Salt og pepper.
En dæsj myk soyaost eller melkefri fløte.


Slik gjør du det:
Del soppen i skiver.
Ha kokosolje og sopp i stekepanna.
Kvern salt og pepper over soppen, og stek.
Når soppen begynner å bli ferdig stekt, tar du oppi en dæsj soyaost eller fløte, og lar det putre på svak varme i noen minutter.

 

 

Tips:
Kokosmelka blir til en veldig tynn "saus", og squashen i bunnen vil trekke til seg mye god smak!
Prøv å bruke kun kokoskremen* eller fløte istedenfor kokosmelk.
Tåler du verken melk, gluten eller soya, prøv risfløte til soppstuingen!
Du kan fint bruke vanlig smelteost eller vanlig fløte til soppstuingen dersom du tåler melk.
Bruk det du har, og prøv deg fram med ulike grønnsaker og krydder.
Server gjerne med cherrytomater eller noe annet godt!

* Hvis du setter kokosmelka kaldt før bruk, skiller den seg, og du vil få "kokoskrem" og "kokosvann".

Hjemmelaga tacokrydder.

Er du lei av posemat full av sukker, masse salt, fargestoffer, konserveringsmidler, MSG og gudene vet hva? Prøv å erstatte noe av det med hjemmelaga, så blir maten både bedre, reinere og sunnere. For et par måneder siden begynte jeg å lage mitt eget tacokrydder, og etter litt prøving og feiling har det blitt veldig vellykka. Jeg har servert taco til 22 ulike personer i tillegg til meg selv på en drøy måned, og alle har sagt at tacoen har vært veldig god. Derfor våger jeg meg til å tro at dere også kan ha glede av denne oppskriften.

Denne porsjonen holder til 400 gram kjøtt-/karbonadedeig. Selv pleier jeg å gange den opp med ti, og så oppbevare det jeg ikke bruker i en stor krydderboks. Til 400 gram karbonadedeig bruker jeg da 4-5 ss krydder.

 

Ingredienser:

♦ 2 ts paprikapulver
♦ 2 ts hvitløkspulver
♦ 2 ts løkpulver
♦ 2 ts malt koriander
♦ 2 ts malt spisskummen
♦ 2 ts gurkemeie (kan sløyfes)
♦ 2 ts himalayasalt
♦ ½ ts pepper
♦ ¼ ts chilipulver
♦ 1 ts sukrin eller bjørkesøt
♦ 1 ts jyttemel

 

Tips:
♦ Vanlig salt fungerer fint om du ikke har himalayasalt, men himalayasalt er sunnere.
♦ Sukker fungerer fint om du ikke har sukrin, men igjen: sukrin er bedre for deg.
♦ Hvetemel kan brukes istedenfor jyttemel om du tåler gluten, eller du kan prøve med rismel, maismel eller annet mel. Melet er der for å få blandingen til å tykne.
♦ Jeg bruker et veldig sterkt chilipulver fra innvandrerbutikk, så om du har vanlig chilipulver kan det nok hende at du ønsker litt mer oppi.
♦ Jeg bruker gurkemeie for dens gode egenskaper, og ikke for smakens skyld, så den kan fint sløyfes.

 

Grønne tallerkener, søl, dårlig lys og blits gjør ikke akkurat susen for bildekvaliteten, men dere ser at det er tacokjøtt eller? Hehe. ;)

Rød appelsinjuice med mye godt i.

I helga laga jeg juice, og den blei knallgod. Jeg brukte vel 6 appelsiner, 8 røde appelsiner (blodappelsiner), en rødbete, to gulrøtter, en sitron og en stilk stangselleri.

 

 

Dette holdt til nesten 3 liter juice, og blei knallgodt. Søtt og syrlig på en gang, og veldig friskt! 3 liter juice er mye, og med så mye frukt kan du få deg litt av et sukkersjokk om du drikker alt aleine, så ikke prøv på det! Lag heller en mindre porsjon om det er bare du som skal ha, og husk at fersk juice bør drikkes innen tre timer. Om du liker stangselleri bør du nok ha oppi litt mer enn jeg gjorde, men siden jeg ikke liker smaken noe særlig, så bruker jeg så lite i juicen at jeg ikke kjenner det, hehe. ;) (Alt for å lure i seg grønnsakene, eller hva?)

 Taste of Nature - gratis smaksprøver! =D

For ikke så lenge siden kom jeg over en nettside hvor jeg kunne bestille gratis smaksprøve på frukt- og nøttebarer, og da gjorde jeg selvfølgelig det! Disse barene inneholder frukt, bær, frø og nøtter, og er søtet med agavesirup. De er fri for kunstige tilsetningsstoffer, kunstige søtningsstoffer, genmodifiserte råvarer, konserveringsmidler og sukker. De er glutenfrie (med unntak av den grønne), melkefrie og veganske. Barene er ikke varmebehandlet og er fulle av fiber, antioksidanter, sunne fettsyrer, mineraler og sporstoffer. Som om ikke det er nok, så finnes det hele ni forskjellige smaker, og alle er økologiske! HURRA! Jeg fikk tre forskjellige, og de var så gode at jeg fant ut at jeg bare måtte tipse dere. :)

 Dette er jo perfekte, små mellommåltider som en lett kan ta med seg i veska når en er ute på tur. Smaksprøvebarene som jeg fikk, var bare på 18 gram hver, men de en kjøper i butikken er 40 gram. Du kan lese mer på DENNE siden, og der kan du også bestille gratis smaksprøver. Jeg aner ikke hva disse koster i butikken, men de er i alle fall mye bedre og sunnere enn disse barene som er fulle av sukker og andre rare ingredienser. EDIT: Barene koster ca. 20-22 kroner i butikk.

 

Denne med eple var ganske seig, veldig søt og litt "tørr", men veldig god! Denne er ikke glutenfri, men inneholder mindre enn 20 mg gluten per kilo.

 

Denne hadde en deilig nøttesmak og jeg synes den smakte mindre søtt enn de to andre som jeg fikk. Nydelig!

 


Denne med tranebær ble min favoritt. Søt, men med litt syrlige bær. Saftig, myk og crispy på en gang. NAM!

Har du prøvd disse barene? Hva synes du om dem?

Winter Swap fra Vanessa.

I slutten av januar fikk jeg en swap fra Vanessa i USA. Dette var en organisert swap via Yahoo Gruppa "Swapping Quality Booklets", og jeg fikk tre FBer som hun hadde laga. Temaet var "Mythical Creature".

In the end of January, I got a swap from Vanessa in USA. This was an organized swap via the Yahoo Group "Swapping Quality Booklets", and I got three FBs that she had made. The theme was "Mythical Creature".

 

Denne har hun laga for meg.
This one she has made for me.

 

Denne har hun også laga for meg.
This one she has also made for me.

 

Denne har hun laga for seg selv.
This one she has made for herself.

Lurer du på hva en FB er for noe, så les HER.

Swap fra Victoria.

I slutten av januar fikk jeg enda en fin swap med FBer fra Victoria i Norge.
In the end of January, I got another nice swap with FBs from Victoria in Norway.

 

Nr. 1 er laga av Ingrid i Frankrike. Nr. 2 er laga av Seika i Sør-Amerika.
No. 1 is made by Ingrid in France. No. 2 is made by Seika in South America.

 

Nr. 1 er laga av Teresa i New Zealand. Nr. 2 er laga av Jonna i Finland.
No. 1 is made by Teresa in New Zealand. No. 2 is made by Jonna in Finland.

 

Nr. 1 er laga av Astrid i Norge. Nr. 2 er laga av Sari i Finland.
No.1 is made by Astrid in Norway. No. 2 is made by Sari in Finland.

 

Nr. 1 er laga av Junko i Japan. Nr. 2 er laga av Vanessa i Belgia.
No. 1 is made by Junko in Japan. No. 2 is made by Vanessa in Belgium

 

Nr. 1 er laga av Maki i Japan. Nr. 2 er laga av Katharina i Tyskland.
No. 1 os made by Maki in Japan. No. 2 is made by Katharina in Germany.

 


Nr. 1 er laga av Katharina i Tyskland. Nr. 2 er laga av Caroline i UK.
No. 1 is made by Katharina in Germany. No. 2 is made by Caroline in UK.

Lurer du på hva en FB er for noe, så les HER.

 

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits