februar 2014

Vegetarisk, gluten- og melkefri grønnsaksgrateng.

I går laga jeg middag på hump og slump med det jeg hadde tilgjengelig, slik jeg ofte gjør. I går blei resultatet av det så velsmakende at jeg gjerne vil dele det med dere før det går i glemmeboka. ;-) Dette kommer jeg garantert til å lage flere ganger, om enn med litt andre ingredienser, for her kan man bruke det man har liggende. Jeg målte eller veide ingenting, så alt her er "sånn cirka" hvor mye jeg brukte.

Mengdene spiller uansett ikke så stor rolle, så lenge du lager nok til at du blir mett. Det jeg laga i går, ville normalt ha holdt til (minst) fire porsjoner, uten at du trenger noe tilbehør til. (Jeg skal derimot ikke snakke så mye om hvor hol jeg var i går, hvor mye jeg faktisk spiste og hvor sprengfull magen min føltes etterpå, hehe. Oh well - bedre enn godteri?!)

 

Halve gratengen min - altså 1/4 av maten som blei laga.


Til den faste delen av fyllet brukte jeg:
♥ 2 små løk
♥ 4 fedd hvitløk
♥ 1-2 never purreløk
♥ 2 never grønnkål
♥ ¼ brokkoli
♥ 2 mellomstore gulrøtter
♥ Stilkene til soppene
♥ 2-3 stilker stangselleri
♥ 2-4 ss mandelmel
♥ 2-4 ss fibrex

Skyll og hakk alle grønnsakene i små biter, gjerne i en foodprosessor. Jeg brukte foodprossessorbollen (ikke mølla) til Bamixen min, og den var veldig fint til dette, da den ikke finhakker det eller lager mos av det. Da beholder man litt tyggemotstand! Foodprosessorbollen til Bamix er vel og merke ikke så stor, så jeg måtte ta det i flere omganger og blande alt sammen i en bakebolle. Til slutt blanda jeg inn mandelmel og fibrex.

Du kan bruke hvilke grønnsaker du vil, men dette var en veldig god kombinasjon. Litt fersk chili ville også ha vært veldig godt oppi. Mandelmelet kan du sikkert droppe, eller du kan bytte det ut med andre kvernede nøtter eller frø. Du kan gjerne bruke en annen type fiber enn fibrex, jeg vil tro at pofiber eller akasiefiber vil fungere like godt. Det er nok mulig å sløyfe det helt, men fiberet vil trekke til seg væske fra grønnsakene og gjøre gratengen litt fastere. Har du ingen type fiber i huset, kan du kanskje prøve med litt brødsmuler?Den flytende delen av fyllet:
♥ 4 egg
♥ ½-1 dl soyamelk
♥ 2-3 ss soya-smøreost
♥ 2-3 ss næringsgjær
♥ Urtesalt, pepper og basilikum

Bland alt godt sammen, gjerne i foodprosessor. Jeg brukte den samme foodprosessorbollen som jeg hadde brukt til grønnsakene. Når alt er godt blanda, heller du det over grønnsaksblandinga og blander det hele godt sammen.

Her er eggene det viktigste. Du kan bruke hvilken melketype du vil. Soya-smøreosten kan nok sløyfes eller byttes ut med soyayoghurt, soyarømme, kokoskrem eller hva du nå måtte ha for hånden. Selvfølgelig kan du også bruke vanlig smøreost/kremost hvis du tåler det. Næringsgjær er heller ikke nødvendig, men det gir en veldig god osteaktig smak og inneholder nyttig næring, så det anbefales absolutt! Når det gjelder krydder, så bruker du selvsagt det du selv liker best.

 

Halve gratengen til Andreas. Han fikk med gulost istedenfor med vegansk ost. :-)

 

Utenom fyllet:
♥ 4 store sjampingjonger
♥ Jeezini tomat (vegansk ost) til meg
♥ Økologisk Norvegia til min kjære
♥ Ghee/rapsolje

Jeg smurte to ildfaste former med en blanding av ghee og rapsolje. Jeg satte to store sjampingjonger i hver form, helte alt grønnsaksfyllet over og rundt soppene og trykte det litt ned i formen og i soppene. Til slutt toppa jeg min form med Jeezini og min kjæres form med gulost. Deretter satte jeg formene inn i ovnen på 200 °C og lot det stå i 20 minutter. Så lot jeg gratengene få hvile i noen minutter før det var klart for å hive innpå!

Sjampongjongene kan du droppe, men da anbefaler jeg å bruke mer grønnsaker. Eventuelt kan du bytte ut sjampingsjongene med portebello, eller hva med å prøve squash, aubergin eller paprika? Ghee er laga av melk, men laktosen og melkeproteinene er tatt ut, så det er i bunn og grunn ingenting igjen å reagere på. Hvis du er veldig overfølsom for melk, ville jeg uansett holdt meg unna for sikkerhets skyld, og heller bare brukt olje til å smøre formene med. Ost kan du droppe. Jeezini er ikke egna til smelting, så den ser ganske svett og udelikat ut, men den smaker godt allikevel, og det var det jeg hadde for hånden - så da blei det sånn. ;-)

 

Slik så begge gratengene ut (i grelt lys) før vi hogde innpå. :-)

Kunne du tenke deg å prøve denne retten?


...Og så litt hashtags til slutt som dere kan klikke på om dere føler for det:
#Eldeenmat #Eldeenmiddag #Oppskrift #Middag #Mat #Vegetarisk #Glutenfri #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Renmat #Sunnmat #Naturligmat #Økologisk #Nam #Ildfastform #Grønnsaksgrateng #Grateng #Grønnsaker #Løk #Hvitløk #Purreløk #Grønnkål #Brokkoli #Gulrot #Sopp #Stangselleri #Mandelmel #Fibrex #Egg #Soyamelk #Plantemelk #Soyaost #Næringsgjær #Jeezini #Ghee #Klarnasmør #Rapsolje

Overraskelse fra Tante Jul. :-D

Kjære vene - den stakkars bloggen min blir virkelig forsømt. Det er ikke fordi jeg ikke har noe å dele med dere heller, for jeg har utrolig mye jeg har lyst til å fortelle dere, men tid og energi strekker rett og slett ikke til. I alle fall ikke samtidig. Så det jeg vil dele, rekker å bli gammelt nytt før jeg får somla meg til å dele det med dere. Det har rukket å bli gammelt nytt det jeg skal dele med dere i dag også, men det er jo nytt for dere, og det er fortsatt like utrolig koselig, og fortsatt noe som får meg til å smile fra øre til øre. :-)

I januar dukka det nemlig opp en overraskelse i postkassa mi fra Tante Jul. Jeg begynner å lure på om hun er julenissen i egen person, for makan til snill og gavmild dame skal man lete lenge etter. ♥ Dette er det tredje året på rad at jeg har fått en overraskelse i posten fra henne - det femte hvis vi teller med den gangen jeg vant fantastiske karameller i adventskalenderen hennes i 2011 (HER) og den gangen i 2010, da jeg bestilte meg ny mobiltelefon (HER) og det var en håndskrevet hilsen fra Tante Jul på pakkseddelen som fulgte med! Verden er finurlig! :-D

 

 

I år var det en supersøt Diddl-bamse som kom i posten. Den hadde sittet i en bruktbutikk og lengta etter meg, og Tante Jul bestemte seg for å gi oss en hjelpende hånd. (Hihi, du er så skjønn, Tante Jul!) Hvis dere er nysgjerrige på hva jeg har fått tidligere så kan dere se overraskelsen fra 2013 HER og overraskelsen fra 2012 HER. :-)

Tusen takk for at du er så supersnill, Tante Jul! ♥

Et besøk på Røtter på St.Hanshaugen.

Onsdag denne uka tilbragte jeg dagen i Oslo. Først med flotte jenter, og deretter med min kjære da jentene hadde dratt hjem og han var ferdig på jobb. Vi dro innom Røtter på St. Hanshaugen for første gang - og det blir definitivt ikke den siste! Vi skulle egentlig bare ha Johannesbrødkjernemel, men kom ut med to bæreposer med mat.

Til å være en helsekostbutikk var dette en stor og utrolig velfylt butikk. Her var det et rikt utvalg av økologisk mat, te og krydder av god kvalitet, vegetar-/veganprodukter, kosttilskudd, supermat og rawfood. Jeg følte at jeg hadde dødd og kommet til himmelen da jeg var omringa av så mye spennende kvalitetsmat! Her fant vi både ting vi hadde lett etter uten hell andre steder, og flere ting som var helt nye for oss.

Prisene var variende - noen var i overkant stive etter min smak, noe det ofte er i helsekostbutikker, mens andre var ikke så ille. Betjeningen var kjempehyggelig og det var i det hele tatt en opplevelse å ta turen innom - jeg kunne gått der og kikka i timesvis! For ikke å snakke om den deilige duften av te og krydder som møtte oss da vi kom inn døra. ♥

 


Dette er det som blei med hjem. I tillegg kjøpte vi hver vår veganske og glutenfrie is og hver vår økologiske energidrikk.Det eneste vi egentlig skulle ha: Johannesbrødkjernemel.Tahini skulle vi forsåvidt også ha, men hadde tenkt å kjøpe det i en annen butikk. Siden vi fant en økologisk variant på Røtter, så kjøpte vi det heller der. :-)

 

Jeg kjøpte et glass Streich med basilikum på Oslo Vegetarfestival 2013, og har lett etter det i alle helsekostbutikker jeg har vært innom siden. Endelig fant jeg det! Det blei to glass av denne. Dette er et vegansk smørepålegg basert på solsikkekjerner, og det er kjempegodt!

 

De hadde mange andre varianter av Streich også, så jeg tok med denne med ruccola og tomat.

 

Tok også med meg denne med ruccola.En naturell variant.Et stort glass med økologisk eplemos bestående av 100 % epler fikk også være med hjem.Økologisk mos av 100 % eple og mango fikk også bli med.En annen kunde sa at dette var verdens beste honning, så da måtte jeg selvfølgelig ta med meg et glass av den også. Jeg har smakt mye god honning i mitt liv og har blitt relativt kresen, men jeg er tilbøyelig til å si meg enig med mannen i butikken. Den er kaldslynga (rå), norsk og utrolig luftig/porøs i konsistensen. Smaken er mild og fin, og den smelter på tunga. Kaldslynga honning er mye mer potente saker enn den vanlige honningen dere finner i butikken (som er varmebehandla og død). Dette er levende mat, og helt supert om man er litt forkjøla eller sår i halsen. Eller om man bare har lyst på noe søtt. :-)På kalde dager er det lite som kan måle seg med en kopp chai, helst en chai latte med soyamelk. Denne økologiske varianten fikk bli med oss hjem, og jeg gleder meg til å prøve den.Denne økologiske chai'en blei også med oss hjem, og den har jeg rukket å drikke flere kopper av allerede. Den er nydelig! :-)Denne teen blei også med hjem.Enda en chai! Denne er også god. :-)Vegansk buljong uten gluten, uten gjær og med mindre salt enn vanlig buljong. Den kombinasjonen er ikke alltid like lett å finne!Sorte kikerter har vi aldri prøvd før, så det måtte vi selvsagt også ha med.Hampfrø er ingen ny matvare for oss, men akkurat denne er ny for oss. Tidligere har jeg kun handla det fra utlandet. Hampfrø med skall som man kjøper fra utlandet kan som regel ikke brukes til spiring, men det kan denne! Jeg elsker friske spirer, og er spent på denne. Man kan også spise frøene som de er, og skallet er rikt på fiber.

 

Røtter har hjemmeside HER og facebookside HER. Jeg er på ingen måte sponsa - jeg ønsker bare å dele en fantastisk handleopplevelse med dere, og håper at dere kan ha like mye glede av en tur i denne butikken som jeg hadde. :-)

Har du vært i denne butikken tidligere? Hva synes du?
Veit du om noen andre gode helsekostbutikker? Hvilke/hvor?
Hva pleier du å handle i helsekostbutikker? Har du prøvd noen av disse tingene?
Hva er din favorittbutikk?

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits