februar 2014

Vegetarisk, gluten- og melkefri grnnsaksgrateng.

I gr laga jeg middag p hump og slump med det jeg hadde tilgjengelig, slik jeg ofte gjr. I gr blei resultatet av det s velsmakende at jeg gjerne vil dele det med dere fr det gr i glemmeboka. ;-) Dette kommer jeg garantert til lage flere ganger, om enn med litt andre ingredienser, for her kan man bruke det man har liggende. Jeg mlte eller veide ingenting, s alt her er "snn cirka" hvor mye jeg brukte.

Mengdene spiller uansett ikke s stor rolle, s lenge du lager nok til at du blir mett. Det jeg laga i gr, ville normalt ha holdt til (minst) fire porsjoner, uten at du trenger noe tilbehr til. (Jeg skal derimot ikke snakke s mye om hvor hol jeg var i gr, hvor mye jeg faktisk spiste og hvor sprengfull magen min fltes etterp, hehe. Oh well - bedre enn godteri?!)

Halve gratengen min - alts 1/4 av maten som blei laga.


Til den faste delen av fyllet brukte jeg:
♥ 2 sm lk
♥ 4 fedd hvitlk
♥ 1-2 never purrelk
♥ 2 never grnnkl
♥ brokkoli
♥ 2 mellomstore gulrtter
♥ Stilkene til soppene
♥ 2-3 stilker stangselleri
♥ 2-4 ss mandelmel
♥ 2-4 ss fibrex

Skyll og hakk alle grnnsakene i sm biter, gjerne i en foodprosessor. Jeg brukte foodprossessorbollen (ikke mlla) til Bamixen min, og den var veldig fint til dette, da den ikke finhakker det eller lager mos av det. Da beholder man litt tyggemotstand! Foodprosessorbollen til Bamix er vel og merke ikke s stor, s jeg mtte ta det i flere omganger og blande alt sammen i en bakebolle. Til slutt blanda jeg inn mandelmel og fibrex.

Du kan bruke hvilke grnnsaker du vil, men dette var en veldig god kombinasjon. Litt fersk chili ville ogs ha vrt veldig godt oppi. Mandelmelet kan du sikkert droppe, eller du kan bytte det ut med andre kvernede ntter eller fr. Du kan gjerne bruke en annen type fiber enn fibrex, jeg vil tro at pofiber eller akasiefiber vil fungere like godt. Det er nok mulig slyfe det helt, men fiberet vil trekke til seg vske fra grnnsakene og gjre gratengen litt fastere. Har du ingen type fiber i huset, kan du kanskje prve med litt brdsmuler?



Den flytende delen av fyllet:
♥ 4 egg
♥ -1 dl soyamelk
♥ 2-3 ss soya-smreost
♥ 2-3 ss nringsgjr
♥ Urtesalt, pepper og basilikum

Bland alt godt sammen, gjerne i foodprosessor. Jeg brukte den samme foodprosessorbollen som jeg hadde brukt til grnnsakene. Nr alt er godt blanda, heller du det over grnnsaksblandinga og blander det hele godt sammen.

Her er eggene det viktigste. Du kan bruke hvilken melketype du vil. Soya-smreosten kan nok slyfes eller byttes ut med soyayoghurt, soyarmme, kokoskrem eller hva du n mtte ha for hnden. Selvflgelig kan du ogs bruke vanlig smreost/kremost hvis du tler det. Nringsgjr er heller ikke ndvendig, men det gir en veldig god osteaktig smak og inneholder nyttig nring, s det anbefales absolutt! Nr det gjelder krydder, s bruker du selvsagt det du selv liker best.

Halve gratengen til Andreas. Han fikk med gulost istedenfor med vegansk ost. :-)

Utenom fyllet:
♥ 4 store sjampingjonger
♥ Jeezini tomat (vegansk ost) til meg
♥ kologisk Norvegia til min kjre
♥ Ghee/rapsolje

Jeg smurte to ildfaste former med en blanding av ghee og rapsolje. Jeg satte to store sjampingjonger i hver form, helte alt grnnsaksfyllet over og rundt soppene og trykte det litt ned i formen og i soppene. Til slutt toppa jeg min form med Jeezini og min kjres form med gulost. Deretter satte jeg formene inn i ovnen p 200 C og lot det st i 20 minutter. S lot jeg gratengene f hvile i noen minutter fr det var klart for hive innp!

Sjampongjongene kan du droppe, men da anbefaler jeg bruke mer grnnsaker. Eventuelt kan du bytte ut sjampingsjongene med portebello, eller hva med prve squash, aubergin eller paprika? Ghee er laga av melk, men laktosen og melkeproteinene er tatt ut, s det er i bunn og grunn ingenting igjen reagere p. Hvis du er veldig overflsom for melk, ville jeg uansett holdt meg unna for sikkerhets skyld, og heller bare brukt olje til smre formene med. Ost kan du droppe. Jeezini er ikke egna til smelting, s den ser ganske svett og udelikat ut, men den smaker godt allikevel, og det var det jeg hadde for hnden - s da blei det snn. ;-)

Slik s begge gratengene ut (i grelt lys) fr vi hogde innp. :-)

Kunne du tenke deg prve denne retten?


...Og s litt hashtags til slutt som dere kan klikke p om dere fler for det:
#Eldeenmat #Eldeenmiddag #Oppskrift #Middag #Mat #Vegetarisk #Glutenfri #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Renmat #Sunnmat #Naturligmat #kologisk #Nam #Ildfastform #Grnnsaksgrateng #Grateng #Grnnsaker #Lk #Hvitlk #Purrelk #Grnnkl #Brokkoli #Gulrot #Sopp #Stangselleri #Mandelmel #Fibrex #Egg #Soyamelk #Plantemelk #Soyaost #Nringsgjr #Jeezini #Ghee #Klarnasmr #Rapsolje

Overraskelse fra Tante Jul. :-D

Kjre vene - den stakkars bloggen min blir virkelig forsmt. Det er ikke fordi jeg ikke har noe dele med dere heller, for jeg har utrolig mye jeg har lyst til fortelle dere, men tid og energi strekker rett og slett ikke til. I alle fall ikke samtidig. S det jeg vil dele, rekker bli gammelt nytt fr jeg fr somla meg til dele det med dere. Det har rukket bli gammelt nytt det jeg skal dele med dere i dag ogs, men det er jo nytt for dere, og det er fortsatt like utrolig koselig, og fortsatt noe som fr meg til smile fra re til re. :-)

I januar dukka det nemlig opp en overraskelse i postkassa mi fra Tante Jul. Jeg begynner lure p om hun er julenissen i egen person, for makan til snill og gavmild dame skal man lete lenge etter.♥ Dette er det tredje ret p rad at jeg har ftt en overraskelse i posten fra henne - det femte hvis vi teller med den gangen jeg vant fantastiske karameller i adventskalenderen hennes i 2011 (HER) og den gangen i 2010, da jeg bestilte meg ny mobiltelefon (HER) og det var en hndskrevet hilsen fra Tante Jul p pakkseddelen som fulgte med! Verden er finurlig! :-D

I r var det en superst Diddl-bamse som kom i posten. Den hadde sittet i en bruktbutikk og lengta etter meg, og Tante Jul bestemte seg for gi oss en hjelpende hnd. (Hihi, du er s skjnn, Tante Jul!) Hvis dere er nysgjerrige p hva jeg har ftt tidligere s kan dere se overraskelsen fra 2013 HER og overraskelsen fra 2012 HER. :-)

Tusen takk for at du er s supersnill, Tante Jul! ♥

Et besk p Rtter p St.Hanshaugen.

Onsdag denne uka tilbragte jeg dagen i Oslo. Frst med flotte jenter, og deretter med min kjre da jentene hadde dratt hjem og han var ferdig p jobb. Vi dro innom Rtter p St. Hanshaugen for frste gang - og det blir definitivt ikke den siste! Vi skulle egentlig bare ha Johannesbrdkjernemel, men kom ut med to breposer med mat.

Til vre en helsekostbutikk var dette en stor og utrolig velfylt butikk. Her var det et rikt utvalg av kologisk mat, te og krydder av god kvalitet, vegetar-/veganprodukter, kosttilskudd, supermat og rawfood. Jeg flte at jeg hadde ddd og kommet til himmelen da jeg var omringa av s mye spennende kvalitetsmat! Her fant vi bde ting vi hadde lett etter uten hell andre steder, og flere ting som var helt nye for oss.

Prisene var variende - noen var i overkant stive etter min smak, noe det ofte er i helsekostbutikker, mens andre var ikke s ille. Betjeningen var kjempehyggelig og det var i det hele tatt en opplevelse ta turen innom - jeg kunne gtt der og kikka i timesvis! For ikke snakke om den deilige duften av te og krydder som mtte oss da vi kom inn dra. ♥


Dette er det som blei med hjem. I tillegg kjpte vi hver vr veganske og glutenfrie is og hver vr kologiske energidrikk.



Det eneste vi egentlig skulle ha: Johannesbrdkjernemel.



Tahini skulle vi forsvidt ogs ha, men hadde tenkt kjpe det i en annen butikk. Siden vi fant en kologisk variant p Rtter, s kjpte vi det heller der. :-)

Jeg kjpte et glass Streich med basilikum p Oslo Vegetarfestival 2013, og har lett etter det i alle helsekostbutikker jeg har vrt innom siden. Endelig fant jeg det! Det blei to glass av denne. Dette er et vegansk smreplegg basert p solsikkekjerner, og det er kjempegodt!

De hadde mange andre varianter av Streich ogs, s jeg tok med denne med ruccola og tomat.

Tok ogs med meg denne med ruccola.



En naturell variant.



Et stort glass med kologisk eplemos bestende av 100 % epler fikk ogs vre med hjem.



kologisk mos av 100 % eple og mango fikk ogs bli med.



En annen kunde sa at dette var verdens beste honning, s da mtte jeg selvflgelig ta med meg et glass av den ogs. Jeg har smakt mye god honning i mitt liv og har blitt relativt kresen, men jeg er tilbyelig til si meg enig med mannen i butikken. Den er kaldslynga (r), norsk og utrolig luftig/pors i konsistensen. Smaken er mild og fin, og den smelter p tunga. Kaldslynga honning er mye mer potente saker enn den vanlige honningen dere finner i butikken (som er varmebehandla og dd). Dette er levende mat, og helt supert om man er litt forkjla eller sr i halsen. Eller om man bare har lyst p noe stt. :-)



P kalde dager er det lite som kan mle seg med en kopp chai, helst en chai latte med soyamelk. Denne kologiske varianten fikk bli med oss hjem, og jeg gleder meg til prve den.



Denne kologiske chai'en blei ogs med oss hjem, og den har jeg rukket drikke flere kopper av allerede. Den er nydelig! :-)



Denne teen blei ogs med hjem.



Enda en chai! Denne er ogs god. :-)



Vegansk buljong uten gluten, uten gjr og med mindre salt enn vanlig buljong. Den kombinasjonen er ikke alltid like lett finne!



Sorte kikerter har vi aldri prvd fr, s det mtte vi selvsagt ogs ha med.



Hampfr er ingen ny matvare for oss, men akkurat denne er ny for oss. Tidligere har jeg kun handla det fra utlandet. Hampfr med skall som man kjper fra utlandet kan som regel ikke brukes til spiring, men det kan denne! Jeg elsker friske spirer, og er spent p denne. Man kan ogs spise frene som de er, og skallet er rikt p fiber.

Rtter har hjemmeside HER og facebookside HER. Jeg er p ingen mte sponsa - jeg nsker bare dele en fantastisk handleopplevelse med dere, og hper at dere kan ha like mye glede av en tur i denne butikken som jeg hadde. :-)

Har du vrt i denne butikken tidligere? Hva synes du?
Veit du om noen andre gode helsekostbutikker? Hvilke/hvor?
Hva pleier du handle i helsekostbutikker? Har du prvd noen av disse tingene?
Hva er din favorittbutikk?

Sk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Hland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vr Flux, i et koselig lite hus p Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vrt frste barn. Vanligvis gjr jeg slikt som man m og slikt som er gy. Blogge gjr jeg fordi jeg elsker skrive og noen ganger trenger gjre det jeg elsker. Nr det er sagt, br det ogs nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til fatte meg i korthet, og at aktiviteten her p bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, gr det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger ogs om hverdagen, hobbyene mine og om det ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vrt ufrivillig hjemmevrende pga. sykdom siden vren 2010, og prver gjre det beste ut av situasjonen, blant annet ved ha et godt kosthold og glede meg over de sm tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst p kjpe produkter som ikke er testa p dyr, samtidig som de helst skal vre reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke p linkene under for flge bloggen min p facebook og bloglovin'. Der ligger ogs en rabattkode som du kan bruke frste gangen du handler p iHerb. Sjekk ogs ut de forskjellige kategoriene bloggen min bestr av. :-) Jeg hper du vil trives p bloggen min! Lurer du p noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail p supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til svare, men jeg prver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler p iHerb

Handle p iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Flg meg p Instagram

Flg meg p Weheartit

Flg meg p Spotify



Norske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits