mars 2012

Liv og død.

Nok en gang har det gått ei stund siden jeg blogga, og denne gangen har det skjedd litt av hvert siden sist. Det er særlig to ting som har satt dype spor i hjertet mitt den siste uka, og det er de tingene jeg har lyst til å fortelle dere om nå.

Forrige fredag var jeg sint og frustrert fordi den dumme, dumme kroppen min ikke vil noen ting, og så tok jeg meg helt ut på det hersens rotet vårt. Utpå ettermiddagen, når jeg nettopp hadde dumpa ned i en stol, ringte telefonen min. Det var Andreas. Han fortalte at han hadde en veldig trist nyhet til meg. Han hadde nemlig nettopp fått en telefon fra dyrlegen på Bjørkelangen, som kunne fortelle at vår kjære Ella var blitt påkjørt og drept.

 

 Ella i juni i fjor - med sår på beinet etter slosskamp med en annen katt.

 

Jeg kunne nesten ikke tro det. Ella - vår vakre, kloke katt, rakk bare å bli to år gammel? Det er så utrolig tragisk. Hun hadde bare løpt ut i veien, og hun som kjørte på henne hadde ikke hatt sjans til å stoppe før var for seint. Ella blei drept momentant, og bilføreren var heldigvis godhjerta nok til å plukke henne opp og ta henne med til dyrlegen, hvor de scanna henne og fant ut at det var vi som eide henne. Kattene våre er jo "barna" våre, så det var stor sorg i heimen etter at denne beskjeden kom.

Vi henta henne hjem på lørdagen, og før vi begravet henne lot vi Edward-Sokrates få lov til å snuse på henne, i håp om at det skulle gjøre så han slutta å leite og "rope" etter henne - slik han hadde gjort til da. Han snuste så forsiktig, så forsiktig, og var spent i hele kroppen. Han holdt på i noen minutter, til han plutselig slapp alle spenningene i kroppen, satte seg litt unna med ryggen til og begynte å vaske potene sine som om ingenting hadde skjedd. Da tok vi henne med ut i skogen og begravet henne. Det var godt å få det gjort.

 

Edward-Sokrates og Ella koser og holder rundt hverandre. Ikke et uvanlig syn. ♥

 

Vi var litt redde for hvordan Edward-Sokrates skulle ta det å miste sin beste venn som flytta inn her på samme dag som han for snart to år siden, men det har gått veldig fint. Han har vært veldig pratsom og oppmerksomhetssyk, men han har spist normalt og stort sett vært den samme. Etter å ha snakka litt med vetrinæren vår om det, bestemte vi oss for å skaffe oss en ny katt så snart som mulig, slik at han fikk en ny venn og vi et nytt familiemedlem.

Vi hadde egentlig bestemt oss for å reise inn til dyrebeskyttelsen i Oslo og få oss en voksen katt - en slik som "ingen andre" vil ha, og satt og kikka litt på nettet i gårkveld. Plutselig kom vi over et kull med kattunger rett i nærheten (dvs. kanskje 20 minutter unna?), og på et lite øyeblikk hadde vi både bestemt oss, avtalt å hente katten og satt oss i bilen.

 

Vårt nye familiemedlem og søskenflokken hennes. Jeg trooor hun er den til venstre for den oransje, for hun er den med kortest pels og "knekk" på halen. De andre svarte trenger fortsatt hjem, så sjekk gjerne ut FINNannonsen, HER.

 

Det nye tilskuddet i familien har fått navnet Frida-Elvira (det første som ramla inn i hodet mitt). Hun var temmelig skjelven i gårkveld, men allikevel tøff nok til å løpe rundt og snuse på alt mulig. Da Edward-Sokrates oppdaga henne gikk halen rett i været og han ville gjerne hilse på. De sto helt stille og snusa på hverandre ei stund, men så blei det plutselig litt mye for Frida-Elvira, og hun gjemte seg under en kommode og freste.

I natt fikk Frida-Elvira bo på badet. Der er det godt og varmt, ikke så stor plass å holde styr på og hun fikk selvsagt tilgang til både mat, vann, do og pledd. Pleddet vraka hun riktignok til fordel for å ligge under dusjkabinettet og gjemme seg - akkurat som Ella gjorde da hun var ny her hos oss.

 

 

I dag har Frida-Elvira fått frese litt rundt i huset, og du og du! Katta er jo gæærn. Hehehe. Det FULL fart og NULL tålmodighet. Hun maler så fort vi prater til henne og hun angriper alt som rører på seg. Hun vil gjerne sitte på skuldra, og synes det er kjempemorsomt å hoppe ned derfra (til kjøkkenbordet) og løpe over tastaturet mitt. I løpet av dagen i dag var hun dessuten endelig husvarm nok til at hun greide å gå på do. Hun og Edward-Sokrates har hilst så vidt på hverandre i dag også, og da knurra og freste de begge to. Edward-Sokrates ville UT og hun løp opp i andre etasje og gjemte seg.

Mens hun blei plassert på badet i noen timer, sneik Edward-Sokrates seg forsiktig inn og snuste litt rundt, før han gikk opp og la seg. Så har hun fått løpe litt rundt igjen mens han ligger oppe og sover. Det blir spennende å se hvor lang tid det tar før de har vent seg til hverandre og vi kan ha dem i samme rom. :) Nå skal i alle fall hun snart få være på badet igjen, slik at vi trygt kan forlate huset for å kjøpe inn litt kattegreier. :)

 

Håper dere har en fin fredag! ♥

Regler for langtidssyke med sykdommer som ikke synes på utsiden.

På facebook i dag, kom jeg over en tekst som traff spikeren på hodet. Til tross for at jeg stort sett omgir meg med snille mennesker som lar meg være meg, tror jeg at jeg har hørt samtlige av punktene under. Etter litt research fant jeg ut at det er Trollmor som har skrevet disse reglene, og den opprinnelige teksten finner du på hennes facebookside, HER.

 

 

Reglene er som følger:

 

1. Gjør du noe, forbered deg på kommentaren - "Jasså, du greier det, du som er syk..?" sagt i en mistenksom tone.

2. Gjør du ikke noe, forbered deg på kommentaren - "Du må da orke litt, selv om du er syk..?" sagt i en bebreidende tone.

3. Smiler du og er glad, blir du møtt med kommentaren - "Jeg trodde du var syk?".

4. Smiler du ikke, blir du møtt med kommentaren - "Opp med hodet, ingenting blir bedre av at du depper. Vær positiv, så blir alt mye bedre!".

5. Deltar du i en sosial sammenheng, vær alltid forberedt på at noen bemerker det, ikke fordi de er glade for å se deg der, men fordi de "ikke skjønner at du orker, du er jo syk!".

6. Lar du være å delta i en sosial sammenheng er kommentaren - "Ja, men tror du ikke du ville hatt godt av å komme deg litt ut blant folk?".

7. Ethvert svar på spørsmålet - "Hvordan har du det?" - vil alltid være feil svar. Enten fordi du er for positiv eller for negativ.

8. Vær alltid forberedt på å forklare og forsvare hvorfor du gjør det du gjør i enhver situasjon, og vær klar over at svaret ditt alltid vil bli gjenstand for diskusjon.

9. "Friske" vil kappes om å fortelle deg løsningen på alle dine problemer - det er bare å gjøre som dem! De har jo holdt seg friske...
 
 
Bildet er lånt på We♥it, HER.

Karriere som nålepute?

Hvordan går det med dere, kjære blogglesere? Jeg har det kjempefint, men er rimelig sliten etter oppholdet på Lillehammer - og det hjalp vel ikke akkurat at jeg tok meg slik ut forrige onsdag heller. Heldigvis får jeg i det minste litt mental energi av det fine været vi har for tida.

Jeg har ikke gjort så skrekkelig mye siden sist, men jeg kan da fortelle dere om det som faktisk har skjedd. Jeg er jo verdensmester til å fortelle mye om lite. ;) På fredag hadde jeg hjemmebesøk av psykiatrisk sykepleier. Det er noe jeg begynte med i januar, og han er her ca. hver 3. uke for å prate litt med meg. Vanligvis kommer folk til han, men siden jeg sliter slik med utmattelse, kommer han til meg. Det er kjempefint - så har jeg litt mer utbytte av det.

 

Bildet er lånt på We♥it, HER.

 

Denne gangen kom vi tilfeldigvis inn på dette med regelmessige måltider, fast døgnrytme og regelmessig aktivitet/hvile. Jeg blei en smule engasjert, for dette er noe jeg har jobba mye med, uten å lykkes. Dagsformen min er nemlig svært varierende, så når jeg legger opp en rutineplan som funker fint den ene dagen, så fungerer det aldeles ikke den neste dagen. Dere kan jo se det for dere: Noen dager ligger jeg i senga i minst 15-16 timer og det er et under om jeg i det hele tatt greier å få på meg klær. Andre dager har jeg mye mer energi, så da kan jeg både komme meg opp i skikkelig tid, dusje og ordne meg, kanskje gjøre litt husarbeid, ta en tur i butikken og kanskje treffe noen.

Når jeg er våken 16 timer i løpet av et døgn, trenger jeg naturligvis flere måltider enn når jeg er våken 8 timer i løpet av et døgn. I de periodene jeg trenger 12-15 timer søvn, er det umulig for meg å greie meg med 8, og når jeg greier meg med 8, er det selvsagt dumt å bli liggende i 15. Jeg skal gjøre en lang historie kort og bare fortelle dere at hver gang jeg har prøvd, har jeg  både mislykkes og gjort meg selv sykere fordi jeg presser meg for hardt og ikke lytter til kroppens signaler. Det at jeg liksom skal prestere blir en stressfaktor som henger over meg, og når jeg da ikke greier å gjøre det jeg har bestemt meg for å gjøre, blir jeg så inderlig skuffa over meg selv.

Da timen var over på fredag, var jeg rimelig sliten, så det blei ikke så mye mer den dagen. På lørdag derimot, fikk jeg karra meg ut av senga i tide til å rekke å ta en tur på biblioteket, som planlagt. Jeg øvelsekjørte til Bjørkelangen, og på biblioteket lånte jeg meg sju bøker: Ei krimbok, bok nr. 24 i Sagaen om Isfolket, 4 bøker om selvutvikling på ulike plan og så boka Beautyfood av Trine Berge og Sara Chacko. Det er vel nærmere et år siden sist jeg lånte noe på biblioteket, så det var jammen på tide.

 

 

Etter at jeg hadde lånt bøker, handla vi bittelitt, og så øvelsekjørte jeg videre til Lierfoss, opp til hytta på Mangenskauen, ned igjen til Lierfoss, hjem til mamma og dem en tur, og til slutt hjem. Da vi kom hjem, var jeg så sliten at det bare var å kapitulere og legge seg. Resten av kvelden gikk med på å hvile og å begynne å lese den ene boka, "Livslyst" av Anbjørg Sætre Håtun.

På søndag var jeg også rimelig gåen (nei, sier du det?), men litt utpå ettermiddagen kom jeg meg litt i gang og fikk bidratt litt her allikevel - så nå er det helt bomba her. Vi har nemlig tømt over halve kottet oppe for rot og plassert det i stua, for nå er det jammen på tide at vi får system i sakene. Jeg kan vel si så mye som at tingene fortsatt står mer eller mindre slik de gjorde på søndag, men vi er i alle fall i gang (igjen). Denne gangen håper jeg vi får gjort litt mer enn å ta tingene ut og putte dem inn igjen akkurat slik de sto før, for jeg begynner å bli desperat etter orden. For en perfeksjonist som meg, er det er mareritt å ikke ha krefter til å gjøre noe med dette kaoset.

I går var jeg enda mer sliten enn jeg var på søndag, så da gjorde jeg mer eller mindre ingenting. Litt datatid og lesetid og så farga Andreas håret mitt før vi gikk og la oss. Å prøve å få seg litt søvn skulle vise seg å være vanskeligere enn planlagt i natt, så det blei ikke mange timene. Ikke var det særlig trivelig de timene jeg sov heller - jeg blei blant annet jaga av ei gigantisk, løpende ugle. Den var seriøst på størrelse med en elefant, og den var dødsskummel. Heldigvis tok den meg ikke, men den vandaliserte en bygning istedenfor. Jeg er glad vi ikke har flust med slike ugler her i verden.

 

Monsterugla er lånt HER.

 

I dag sto jeg opp klokka sju, og så var det å skynde seg sakte fram til klokka ni. Nærmere halv ti satt jeg i bilen til Renate, ei dame jeg har blitt kjent med på grunn av en tilfeldighet og fordi vi begge to har fibromyalgi. Vi bor i samme bygd, så vi har snakka om å treffes lenge, men har aldri helt fått ut fingeren. Jeg grua meg slik til at jeg skulle på sykehuset i dag, og hadde ikke noen til å følge meg, så i forrige uke tøffa jeg meg opp og spurte om hun ville bli med. Det ville hun heldigvis, og det var innmari godt å slippe å dra aleine, selv om hun ikke fikk være med inn da jeg skulle få injeksjonene mine - vi var nemlig flere pasienter på samme rom.

Jeg fikk i alle fall 14 triggerpunktsinjeksjoner i dag. To i panna, to i venstre kjeve (som hovna opp noe ille - men det har gått over nå), en i venstre kjeve, en på på venstre side øverst i nakken, to på venstre side øverst i nakken, en i hver skulder og fire rundt omkring på den "nakkeklumpen". Jeg lurer på om hun satte et par-tre til mellom englevingene også, men det er rimelig intenst når det pågår, så jeg er ikke helt sikker. Triggerpunktene mine er i alle fall helt koko, så jeg fikk maksdosa. Jeg er helt utslitt nå - men jeg gleder meg til virkninga setter inn for fullt om noen dager. :)

Renate kjørte meg hjem, og vi blei sittende i bilen på gårdsplassen og skravle i gud veit hvor lenge. Jeg er jo verdens treigeste til å si hadet og komme meg ut av bilen, så det er jo nesten slik at folk enten må sparke meg ut eller ta meg med hjem. I alle fall blei vi sittende til tunga mi slo krøll på seg i både den ene og den andre retninga - da gikk jeg inn, fikk i meg litt mat og ei pille og så var det senga og søvn i fire timer for min del. Da tvinga jeg meg opp, spiste litt mer mat og etter det har jeg stort sett sittet foran pc'n min og prøvd å knote ned noen ord, mens jeg håper på at Andreas kommer hjem fra jobb før jeg må finne senga igjen. ♥

 

Bildet er lånt på We♥it, HER.

Vil du ha aktivitetsvenner?

Her om dagen, så kom jeg over en link i ei facebookgruppe, og jeg syntes at ideen var så genial at jeg må bare dele den videre. Jo flere vi er som bruker sida, jo bedre vil den fungere. Dette er nemlig ei side som heter Aktivitetsvenner, hvor en kan lage seg profil og bli kjent med nye folk. Dette er ikke en date-tjeneste, men et sted for en kan finne folk som vil gjøre det samme som du vil - enten det er å spille golf eller å strikke sokker. Sida er også helt genial for dem som kanskje er innflyttere og synes det er litt vanskelig å bli kjent med folk i nærområdet, eller for folk som rett og slett bare synes det er allright å bli kjent med nye folk. Eller kanskje du har fått ei ny interesse som de vennene du har fra før ikke bryr seg noe om?

Vel, uansett hva du søker, så ta en tur innom. Hvis mange bruker stedet og er aktive, tror jeg denne sida kan være helt genial for veldig mange. Jeg har selv ikke vanskeligheter med å bli kjent med nye folk eller å få meg venner, men det kan til tider være problematisk å finne noen å dele en spesiell hobby/interesse med (f.eks. interessen for kosthold og helse) og/eller noen som bor her i nærheten. Både samboeren og jeg er innflyttere her i bygda, så de fleste av vennene våre bor et godt stykke unna og er vanskelig å finne på noe med midt i uka.

Facebookgruppa hvor jeg fant linken til denne sida, fortjener også litt oppmerksomhet. Den heter Let's Care, og handler om å bry seg om sine medmennesker. ♥

 

Bildet er lånt fra forsida til Aktivitetsvenner.no.

Energiøkonomisering? Aldri hørt om.

På tirsdag var jeg så sliten og svimmel at jeg knapt greide å gå, men som jeg fortalte dere, så gikk det veldig fint så lenge jeg satt stille. Utpå kvelden blei jeg litt bedre, så da Andreas måtte til Lillestrøm for å kjøpe noe greier til kantklipperen, benytta jeg anledninga til å øvelseskjøre litt. Siden de hadde fått inn nyheter hos Change og jeg for øyeblikket ikke hadde én eneste BH i riktig størrelse, så benytta jeg anledninga til å ta en titt der også. Andreas måtte riktignok mer eller mindre bære meg inn på kjøpesenteret, jeg var knallrød i ansiktet og holdt på å gå rett i bakken flere ganger, men jeg fikk allikevel med meg de to eneste BHene i hele butikken som var i min størrelse. Fikk bestilt et par også, så jeg krysser fingrene og håper på det beste - det er litt snaut med bare to BHer i riktig størrelse... 

Da kvelden kom og jeg skulle legge meg, skjønte jeg ikke helt hvordan jeg skulle komme meg til fysioterapauten dagen etter, men da jeg våkna i går, var jeg heldigvis i såpass god form at det ikke var noe stort problem. Hipp hurra, så deilig! Så jeg tok sykkelen fatt for første gang i år, kom meg avgårde og tolv minutter og et astmaanfall seinere var jeg på Aursmoen. Jeg skravla hull i hodet på den stakkars fysioterapauten (han har neppe hatt en pasient innom som har snakka så mye om puppene sine og BH-problematikk noen sinne) og fikk teipa både nakken og skuldrene med kinesioteip, så da er jeg tilbake til mitt vakre jeg. Denne gangen fikk jeg svart teip, og ikke den blå slik jeg har fått tidligere - kanskje det er den nye moten?

Og da jeg var ferdig hos fysioterapauten da veit dere, så kunne jeg jo ikke se meg berga og sykle hjem igjen for å hvile. Nei, da fikk jeg det for meg at siden formen var så bra, skulle jeg endelig stikke innom frisøren og få klippet av litt hår. Ikke det at jeg egentlig hadde så lyst, for håret mitt hadde faktisk en veldig fin lengde nå. Men dessverre betyr også det at det byr på problemer for meg å vaske og tørke det på egenhånd uten å bli helt tappa for krefter. Det finnes ting jeg har mer lyst til å bruke energi på enn hårvask, så derfor blei det kort igjen. Bob denne gangen, og jeg er ganske så fornøyd, selv om det er med litt blanda følelser at jeg kvitta meg med store deler av håret mitt - som endelig var langt nok til å ha i en hestehale uten for mye styr.

 

Dere ser kanskje ikke så godt den nye sveisen, men dere får greie dere med dette foreløbig, for dette er det eneste bildet som er tatt av meg etter at jeg kom hjem fra frisøren. Det blei tatt med webcamera og kun fordi jeg kjeda meg sånn fordi jeg ikke makta å gjøre noe i dag.

 

Da jeg var ferdig der, var klokka allerede halv fire, så jeg ringte Andreas og hørte hvordan han lå an i løypa. Enda på visa var at jeg gikk i butikken og handla mens jeg venta på han, og så fikk jeg sitte på med han hjem igjen. Eller det vil si - han fikk sitte på med meg, og vi dro ikke hjem, vi dro til mamma og dem for å hente en dings. SÅ dro vi hjem, heiv i oss noen brødskiver, og så bar det bort til mamma og dem igjen. Jeg hadde nemlig fått det for meg at dette var en perfekt dag å ta med et par småbrødre og øvelseskjøre til Sverige og hjem igjen - så fikk vi fylt litt billigere øvelsekjøringbensin og kjøpt litt mat i samme slengen. Både lillebror-Bjørnar og lillebror-Benjamin var med oss, så det var en actionfylt tur som kunne endt med at Bjørnar hadde blitt lam fra livet og ned om han ikke akkurat i tide hadde hørt handlavogna som kom susende. Selv om de trua med å besvime over kjøringa mi (mobb, mobb?), kom vi oss trygt både fram og tilbake, og alle fikk titte i de butikkene som de ville titte i - i alle fall så mye vi rakk før det stengte.

Da vi var på vei hjem, blei mammaen vår innlagt på sykehus for andre gang denne uka (men neida, det var ikke noe alvorlig, så vi får henne snart hjem, og forhåpentligvis går det snart over), så da greide jeg selvfølgelig ikke bare å slippe av småbrødrene og dra min vei. Da måtte jeg jo bare bli en times tid, for å forsikre meg om at de hadde det ok, og at brødrene på henholdsvis snart 22, 19½, 14½ og 11 + kamerater til de eldste og muligens ei stesøster på 16 inne på rommet sitt, kom til å overleve. Etter at de hadde spist pizza og de to yngste var i seng, skjønte jeg at det var på tide å heller sørge for at min kjære også fikk seg litt søvn før arbeidsdagen etter, så da kjørte vi hjem.

 

Slik så det ut bak huset vårt tirsdag ettermiddag. :)

 

Formen føltes merkelig nok fortsatt ganske fin da jeg kom hjem, men det var vel bare cataflamen og alle endorfinene + adneralinet av det å være i aktivitet en hel dag som spilte meg et puss. Da jeg våkna til morgenen i dag, var jeg nemlig ikke i fin form lenger. Jeg bestemte meg for å ha min egen lille gå-sakte-aksjon i dag, men fant etter hvert ut at det måtte bli mer en ligg-stille-aksjon. Jeg har gjort fint lite, men jeg har i alle fall gjort de helt essensielle tingene, som å spise, gå på do og hvile/sove. Nå skal jeg snart sove litt igjen - men jeg måtte jo bare skrive av meg litt først. ;)

Energiøkonomisering er med andre ord fortsatt ikke min sterkeste side, men veit dere hva? Noen ganger er det helt greit. Noen ganger trenger jeg å føle at jeg lever - ikke bare at jeg er i live. Noen ganger trenger jeg å juble over litt større ting enn at jeg har tatt en dusj. Livet er for utrolig til at en kan sitte på sidelinja og se på at det passerer om en har muligheten til å delta - om enn bare en gang i blant. Tid sammen med småbrødrene er priceless, så det er helt klart verdt å bli liggende en dag eller ti for å ha det litt moro sammen med dem i blant. ♥

 

Påskeliljer - en av mine favorittblomster. Fordi den er så glad, og fordi den betyr at det er vår! Disse har jeg kjøpt helt selv, og jeg har dem i en vase i kjøkkenvinduet. De gir meg hverdagslykke. ♥

Koselige overraskelser i posten.

Det finnes så mange flotte mennesker her i verden, og hver enkelt av dem gjør livet verdt å leve. Alle bidrar de på hver sin måte - kanskje smiler de til deg på gata, kanskje lærer de deg noe nyttig eller kanskje trøster de deg når du er lei deg. Kanskje gjør de noe helt annet.

Noe av det beste jeg veit, det er å hente posten. Plutselig, så hender det at jeg får noe annet enn regninger og reklame, og da blir jeg bare glad! I det siste har jeg faktisk kommet i gang og har svart på noen av brevene jeg har hatt liggende i månedsvis, så allerede har jeg begynt å få svar på dem. Det er så koselig!

Fredag før jeg dro til Lillehammer, fikk jeg derimot noe helt uventa i posten. Jeg fikk et brev og ei lita gave fra ei brevvenninne i Russland, som jeg ikke har skrevet noe mer enn et julekort til på over et år! For en koselig overraskelse! :D Det gir meg i alle fall massevis av motivasjon til å endelig sette meg ned og svare på brevene hennes. ♥

 

Speilet som jeg fikk av brevvenninna mi. Er det ikke fint? Inni er det ei side med vanlig speil, og ei side med speil som forstørrer. Så nå kan jeg speile meg hvor som helst og når som helst. ;)

 

Og dere, tro ikke at overraskelsenes tid stopper der! Da jeg kom hjem igjen fra Lillehammer, lå det nemlig tre konvolutter med mitt navn på, på fryseren. To av dem var koselige brev fra brevvenninner, men den siste kunne jeg ikke forstå hva var. Jeg kjente nemlig ikke igjen håndskrifta, og ikke var det noen avsenderadresse heller. Koselig konvolutt var det også, så jeg skjønte jo at det måtte være noe gøy. Du og du, som jeg lurte! Jeg var ikke sein om å åpne, og blei så glad at jeg nesten måtte gråte en skvett da det gikk opp for meg hva det var. Det var en liten hilsen og en overraskelse fra Tante Jul!

 

Seks søte pandaanheng i en søt organzapose og et julekort i mars. Kan det bli stort bedre?

Slik hadde jeg det på sykehuset. :)

I forrige uke var jeg på lærings- og mestringsopphold på Lillehammer Revmatismesykehus, og veit dere hva? Jeg hadde det helt fantastisk! Vi var 15 unge damer i alderen 23-44 som var med, og samboeren min var med som eneste mann og eneste pårørende. Det skulle i grunn ha vært med et par pårørende til, men de kom ikke allikevel, så da blei det bare Andreas. Han hadde det like kjekt som meg, og han føler at han har lært masse. Dessuten hadde nok både han og jeg godt av å se så mange freshe damer og se at de har akkurat de samme utfordringene som jeg har selv.

Vi reiste avgårde søndag 4. mars, og jeg øvelsekjørte hele veien opp. Det gikk kjempefint. Vi var tidlig ute, så vi rakk å flytte inn på rom 302 og lande litt før det var kveldsmat og info. Jeg spiser som dere veit ikke verken gluten eller melk, så jeg fikk egen mat. Allerede søndagskvelden fant vi tonen hele gjengen og blei sittende i dagligstua og skravle til det var på tide å legge seg.

 

Siden vi hadde litt tid til overs da vi kom til Lillehammer, kjørte vi litt oppi en bakke og stoppa og strekte litt på beina. Der tok Andreas dette særdeles flotte bildet av meg som spiser godiskule.

 

Når det gjelder rommene, så var det noen som delte rom, noen som hadde enerom, og alle rommene hadde eget bad. Vi trivdes veldig godt på rommet vårt, og jeg var spesielt begeistra for de gode putene og at senga var ei slik elektrisk ei som jeg kunne stille inn som jeg ville. Ikke feil! På naborommet lå det faktisk ei dame som jeg allerede hadde som venn på facebook, som jeg har snakka litt med via ei av fibromyalgigruppene jeg er med i. Kjempekoselig å få treffe henne, og morsomt at vi havna på samme oppholdet! :)

 

Slik så rommet vårt ut. Andreas måtte sove på sofaen, mens jeg okkuperte senga.

 


...Og slik så badet vårt ut. Det blei på magisk vis vaska hver dag. Tenk om det hadde vært sånn hjemme også?

 

For min del så lærte jeg ikke så mye rent faglig, fordi jeg allerede har lest meg til så mye selv. Jeg var jo også med på et mestringskurs via smertepoliklinikken på Ahus for et drøyt år siden, så jeg snappa opp en del der. Allikevel lærte jeg litt mer om meg selv, og jeg føler at jeg har hatt utrolig stort utbytte av å være med på dette oppholdet. Jeg synes også at undervisninga stort sett var veldig god og relevant, og selv om jeg har hørt mye før, er det alltid godt å få en oppfriskning. I tillegg til "foredragene" hadde vi også noen oppgaver innimellom, og det synes jeg er veldig spennende og lærerikt. Det tvinger en til å tenke på ting en kanskje ikke er så bevisst på til daglig, og dessuten får en høre andres tanker og erfaringer. Kjempeflott!

Oppholdet blei også en eneste stor spiseorgie for min del. Det var frokost, fruktpause, lunsj, middag og kveldsmat, i tillegg til at vi hadde tilgang på frisk frukt, kaffe og te døgnet rundt. De uten allergier/intoleranser hadde også tilgang på brød og pålegg døgnet rundt. Ingen fare for å sulte ihjel, med andre ord! Jeg var ikke helt imponert over et par av middagene de serverte meg, hvor de kun hadde fjerna det jeg ikke tålte uten å legge til noe jeg tåler, men bortsett fra et par måltider, så synes jeg maten var bra og jeg sto aldri i fare for å sulte ihjel. Jeg har vel aldri spist så mye mat i hele mitt liv, så enda på visa var at jeg la på meg to kilo på fem dager. Det er et kompliment til sykehusmaten, dere! ;) Nå som jeg er hjemme igjen og må lage maten min sjøl, holder jeg på å sulte ihjel. Hehehe.

 

Slik så menyen ut. Jeg fikk riktignok litt annen mat, men det var relativt likt. Jeg fikk rein fisk istedenfor seikarbonader og vegetarburgere istedenfor vegetarlasagne.

 

På onsdagen hadde vi fri på ettermiddagen, så da dro vi ut på Peppes Pizza og spiste. Der blei vi delt opp på to bord, hvor det ene bordet fikk helt ok service, men hvor vi på mitt bord måtte vente i over en halvtime for å i det hele tatt få et glass vann. Vi blei vel ikke så mektig imponerte vi som havna på det bordet, men hyggelig hadde vi det allikevel. Det var deilig å komme seg litt vekk fra sykehuset, selv om det var veldig allright å være der også.

Hver eneste kveld satt vi i dagligstua og skravla og lo, og jeg blei støl i magemusklene og sår i halsen av hele greia. Fra nå av kommer jeg nok til å trekke på smilebåndet hver eneste gang jeg hører ordet "spasmer" og jeg har dessuten lært at "hus er hus". ;) Det er helt utrolig at de har greid å samle en så fantastisk gjeng damer på samme oppholdet, og at vi gikk så godt overens. Jeg er utrolig fornøyd - dette var over all forventning, enda jeg hadde rimelig høye forventninger etter å ha hørt så og si bare positive ting om dette oppholdet fra andre folk på forhånd. :) På fredag var det allerede over, og det var faktisk skikkelig trist å si hadet til alle sammen. Jeg lengter tilbake og håper at vi kan treffes igjen.

 

Slik så dagligstua ut. De flotte damene har jeg sensurert, for jeg tror kanskje det kan bli litt mye for dere på en tirsdagskveld. Hehe, neida - men kanskje de ikke vil bli kjendiser på bloggen min?

 


...Og slik så tekjøkkenet vårt ut. Dette henger på en måte sammen med dagligstua, så her var vi mye.

 

Andreas og jeg vasa litt rundt på Lillehammer mens vi venta på at Renate skulle bli ferdig på skolen, og så fikk hun sitte på med oss (les: meg. Stakkars jenta er vel skrekkslagen enda.) til Hamar. Leeenge siden vi har møttes, så det var koselig å treffes litt, selv om det riktignok ikke blei så lenge denne gangen.

Etter at vi kom hjem, har jeg gjort fint lite. Aktivitetsnivået på Lillehammer var rimelig høyt i forhold til hva jeg er vant til (og rimelig lavt i forhold til hva mange andre er vant til), så jeg er rimelig tappa. Jeg har vært helt nummen og svimmel i flere dager nå, og greier nesten ikke å gå. Det er noe av det rareste jeg har vært med på - jeg pleier ikke å bli sånn vanligvis. Det går ganske fint så lenge jeg ligger eller sitter, men så fort jeg reiser meg blir jeg helt kraftløs, mister balansen og har problemer med å holde meg oppreist. Jeg følte at jeg ikke landa helt før i dag, så i dag har vært den verste dagen så langt. Heldigvis har jeg ikke så mye smerter, jeg er bare sliten og har dette problemet med nummenhet og kraftløshet. Håper det verste er over til i morra, for da må jeg nemlig komme meg til fysioterapauten for egen maskin. Jaja - i verste fall får jeg krabbe!

 


Denne hang på korktavla, og jeg tror nok ikke jeg var den eneste som kjente meg litt igjen. Hehe. ;)

iHerb for dummies.

iHerb er så vanvittig stort, og det finnes så utrolig mye der som en aldri har hørt om en gang. Det kan være en skikkelig jungel å finne fram i om en ikke er kjent. Første gang en kommer inn dit kan det virke vanskelig og komplisert, men du vil raskt finne ut at sida er veldig brukervennlig og lett å lære seg å bruke. 

Etter å ha hatt lyst til å handle der i et drøyt halvår, fikk jeg endelig ut fingeren og handla på iHerb for første gang den 14. november 2010. Dette var en dato som skulle forandre livet mitt (hihi). Et år, fire måneder og 175 ordre seinere - og ikke en eneste en som har blitt borte i posten (!), så er jeg fortsatt like fornøyd med iHerb som den gangen jeg mottok min aller første pakke derfra. Det er ingen hemmelighet at jeg nå legger igjen mesteparten av både mat-, rengjørings- og kosmetikkbudsjettet mitt på iHerb. Ikke fordi det er dyrt der - tvert i mot: iHerb har nemlig gitt meg muligheten til å spise mer økologisk og bruke reinere og mer naturlige toalettartikler.

Hva er det som gjør iHerb så fantastisk? Jo, iHerb er blant de beste (eller er det kanskje til og med den aller beste?) internettbutikkene innenfor helsekost, raw food, naturlig sminke og kremer, økologisk og allergivennlig mat, proteinpulver, kosttilskudd og enda mye mer. De fører mange av de kjente kvalitetsmerkene som Weleda og Pure Planet (for å nevne noen), og de fører også mange små, mer ukjente merker. Utvalget er helt utrolig. iHerb har holdt på i over 10 år og har vunnet mange priser, så her kan du føle deg helt trygg når du handler. De yter god service og er til å stole på. Det som kanskje er aller best er at det er så billig der - jeg sparer vanvittig mye penger blant annet på helsekost.

Det er riktignok ikke særlig miljøvennlig å bestille 10-11 pakker fra USA hver eneste måned, men fra et økonomisk perspektiv er dette den eneste muligheten jeg har til å ha det kostholdet jeg har og til å bruke hudpleieprodukter som ikke er fylt med parabener og annen gift - og dette er en høyere prioritering for meg. Jeg velger å tro at til tross for flyreisene til pakkene, at jeg kanskje hjelper jorda vår litt også ved å velge økologiske, naturlige produkter som ikke er skadelig verken for meg eller miljøet. I det minste er jeg med og skaper en etterspørsel etter mer etiske produkter.

Så, for alle dere som ikke er laga av penger, men som gjerne vil spise sunn og næringsrik mat eller smøre dere inn med reine, trygge produkter, her kommer en guide til hvordan dere kan handle på iHerb (klikk på bildene for å se en større versjon av dem):

 

Kjekt å vite: 

Toll og merverdiavgift.
Hold deg under 200 kroner per ordre, så slipper du å tenke på toll/mva. Det kan være en god idé å holde seg på 170-180 kroner, så slipper en at pakken plutselig er verdt mer når den skal krysse grensa hvis kursen har endra seg. Kursen kan du blant annet sjekke HER. 200 kroner er for øyeblikket ca. 35 dollar. Porto regnes ikke med i 200-kroners grensa, så du kan med andre ord kjøpe varer for inntil 200 kroner. Summen utenpå pakken er uten porto og rabatter, men inkludert det du eventuelt har blitt trekt fra i rewards. Du kan bestille så mange pakker du vil på samme dag, for iHerb sender alle ordre hver for seg. Dette kan være annerledes i andre nettbutikker.

Frakt.
Hvis du holder deg på under 1814 gram per ordre, kan du velge billigste fraktalternativ som er på bare $6 (litt under 35 kroner med dagens kurs). Veier det du vil handle mer, så lønner det seg å dele opp bestillingen din, siden de andre fraktalternativene er temmelig dyre. Hvis pakken din veier mer enn 1814 gram, forsvinner knappen for billigste fraktalternativ. Når du velger det billigste fraktalternativet tar det normalt 10-14 dager for pakken din å komme fram, men noen ganger kan det ta opptil fire uker. Trenger du varene raskt, kan du selvfølgelig bruke DHL/UPS - og da vil du få pakken på døra etter 2-6 dager. Trykk på bildene for å se hvordan du kontrollerer hvor mye du har putta i pakka di.


Ønskeliste.
Når du logger deg inn hos iHerb, kommer det opp link til ei ønskeliste (Wishlist) øverst i høyre hjørne. Her kan du samle alle favorittproduktene dine slik at de blir lettere å finne tilbake til neste gang. Her kan du også samle produkter som du har blitt anbefalt eller som du har kommet over og som du har lyst til å prøve seinere, så har du full kontroll.

Kosttilskudd.
Det er lov å importere kosttilskudd til eget bruk for tre måneder av gangen, men skal du handle kosttilskudd 100 % lovlig fra utlandet, gjelder det å holde tunga rett i munnen. En del av kosttilskuddene klassifiseres nemlig som legemidler her i Norge. Det som står på legemiddellista er ikke lov til å handle fra iHerb. Ting som i utgangspunktet er lov å handle, som f.eks. C-vitaminer, er ikke lov til å handle dersom tilskuddet overstiger grenseverdiene. Hvis du handler ting som ikke er lov til å handle er det ingen krise, men pakken kan bli stoppa i tollen. Hvis du har benytta deg av en av de dyrere portoalternativene, vil i så fall pakken bli returnert til iHerb og du vil få refundert pengene for produktet minus porto og minus 20% av pakkens verdi for tort og svie. 

En huskeregel: Hvis det er snakk om et produkt du vanligvis kjøper på helsekosten her i Norge, så er det sannsynligvis også lov til å kjøpe det fra USA. Hvis du derimot må ha resept fra lege for å få tak i det, er det regna som legemiddel. Hvis du ikke vil ta en råsjans og satse på at det går bra, anbefaler jeg deg å ta en nærmere titt på legemiddellista/urtelista og grenseverdiene. Ta gjerne en titt på dopinglista også. For mer utfyllende og lett forståelig informasjon om lover og regler, anbefaler jeg å lese Mjuuugly sitt innlegg om dette HER.

Betaling.
For å kunne handle hos iHerb, må du ha et kredittkort. Når du har lagt inn kredittkortinformasjonen din første gang, blir den liggende der til du velger å slette den, noe som gjør det veldig enkelt å handle. Reglene for å få lov til å ha en slik løsning er veldig strenge, så det er ingen (i alle fall svært liten) grunn til bekymring. Om du allikevel skulle bekymre deg, så kan du slette kredittinformasjonen din etter hver gang du har handla. Jeg anbefaler deg også å ha et svært sikkert passord på iHerb-kontoen din, slik at ikke noen andre kan logge seg på og misbruke kontoen din.

Belønningsprogram og rabattkode.
Når du handler på iHerb for første gang, kan du bruke rabattkoden min (CEC956) og få $5 i rabatt på ordren din. Denne fyller du ut når du er i handlekurven. Når du har handla for første gang, får du din egen rabattkode som du kan dele ut til venner og kjente, som igjen får $5 i rabatt på sin første ordre. Selv får du 4 % bonus av det de handler det første året. Dette er penger som iHerb tar av sitt markedsføringsbudsjett, og er altså måten de har valgt å markedsføre seg på. Det vil si at de er avhengig av fornøyde kunder for at butikken skal gå rundt. :) Selv om ikke så mange har brukt min rabattkode så langt, har jeg allikevel fått muligheten til å bestille flere pakker som jeg ikke har betalt noe for. Du kan lese mer om iHerb sitt rewardprogram HER.


 

En oversikt over de ulike knappene på forsida:


1. Hjem: Trykker du her, kommer du tilbake til forsida uansett hvor på sida du er.
2. Hot Deals: Tidsbegrensa tilbud på ulike produkter.
3. Trials: Produkter til "prøvepris". Her kan du kjøpe et produkt til en lavere pris for å få prøvd det. Kjøper du flere av samme produkt, vil du betale prøvepris på nr. 1 og vanlig pris fra produkt nr. 2.
4. Movers: Ei liste over de bestselgende produktene.
5. New: Her finner du nye produkter som nettopp er blitt tatt inn i butikken.
6. Freebies: I hver pakke du bestiller, kan du legge med ei gratis vareprøve. Disse finner du her.
7. Min konto m.m.: Her kan du trykke for å se handlekurven din (view cart), få oversikt over kontoen din (my account), logge ut (sign out), bestille en tidligere bestilling på nytt (re-order) eller kikke på ønskelista di (wish list). Er du ikke innlogga, trykker du på "My account" for å logge inn eller å registrere deg som bruker av iHerb. Du trenger ikke å logge inn for å legge ting i handlekurven, men du er nødt til å logge inn for å fullføre ordren. For å lage deg en brukerkonto trenger du kun å oppgi e-postadresse og ønska passord.
8. Søk: Dette kommer antakelig til å bli din beste venn på iHerb. Her kan du søke på hva som helst - bare husk at du må søke på engelsk. Hvis det er noe du er usikker på hvordan en skriver, kan du bruke Google Traslate, HER. Resultatene kommer opp etter relevans, men dette kan forandres slik at det vises etter for eksempel høy/lav pris eller høy/lav vekt.
9. Firkanten: Her kommer det opp informasjon om hvor mange produkter, samt totalpris, på det du har lagt til i handlekurven din. Denne oppdateres etter hvert, slik at du alltid kan ha oversikt. Trykker du på "Edit cart & check out" under firkanten, kan du oppdatere handlekurven som du vil før du fullfører en ordre.
10. Brand names: Holder du musepekeren over her, får du opp noen av merkene som iHerb fører (etter kategori). Vil du se alle merkene alfabetisk, trykker du der det står "Brands" med blå skrift.
11. Products: Holder du musepekeren over her, får du opp noen av produktene som iHerb fører (etter kategori), f.eks. "Super Foods". Trykk på det du er ute etter.
12. Health links: Her kan du finne informasjon om forskjellige tilstander og sykdommer, f.eks. graviditet eller astma. Trykk på "All" for å få opp ei liste over alle helselinkene.

 

Slik handler du:

1. Lag deg en brukerkonto og logg inn.


2. Bruk for eksempel søkefeltet til å finne det du er ute etter. La oss si at du vil lage sjokolade og søker på kakaosmør (cacao butter).
    

3. Trykk på et av produktene du får opp og se om det er det du er ute etter. I felt 1 finner du navnet på produktet, prisinformasjon, eventuell kvantumsrabatt, omtaler og om produktet er på lager eller ei. I felt 2 finner du blant annet shippingvekta, størrelse og vekt på selve varen og utgangsdato. Ved punkt 3 kan du velge antall og putte varen i handlekurven og ved punkt 4 kan du legge varen til i ønskelista di. Ved å klikke på punkt 5 finner du produktdetaljer (som f.eks. ingredienser), på punkt 6 finner du omtaler av produktet og ved punkt 7 kan du selv skrive omtaler.


4. Når du har lagt det du ønsker å handle i handlekurven din, trykker du på "view cart" øverst til høyre eller på "edit cart & check out". Når du er i handlekurven, passer du på å sjekke at alt stemmer. Ved punkt 1 ser du produktet, ved punkt 2 ser du antall og ved punkt 3 ser du totalpris. Ved punkt 4 kan du trykke på det røde krysset for å fjerne varen. Etter å ha endra antall eller trykket på det røde krysset, må du trykke på "update" ved punkt 7 for at handlekurven skal bli oppdatert. Handler du mye på iHerb vil du etter hvert bli VIP, og da får du alltid en viss rabatt når du handler. Dette ser du ved punkt 5. Har du opptjente rewards, ser du dem i punkt 6. Punkt 8 forteller deg om hva du er nødt til å betale for pakken, hvor mye du har spart og hvor mye den veier. Vil du handle mer trykker du på "continue shopping" ved punkt 9, og er du ferdig kan du trykke på "proceed to checkout" ved punkt 10. Scroller du litt ned, kan du velge fraktalternativ før du fortsetter, trykk da på "Select & Checkout" ved ønsket alternativ (bilde 2).
    

5. Første gangen du handler, må du fylle ut adressen din og kredittkortinformasjonen din. Når du handler seinere, vil du komme direkte til punkt 5 i "Checkout progress", og der er det bare å sjekke at alt stemmer, og så trykker du på "Place order". Deretter er det bare å logge seg ut og vente i spenning på pakken fra iHerb (eller legge inn en ordre til).


Skulle det være noe mer du lurer på, så er det bare å spørre. Du kommer helt sikkert til å komme inn i det etter hvert, og jeg kommer helt sikkert til å anbefale noen av produktene jeg pleier å handle på iHerb her på bloggen. :)

 

Lykke til!

Fredda'n!

Ja, nå er det endelig fredag igjen - og tid for helg! Denne helga blir nok ikke så skrekkelig avslappende for min del, for jeg skal pakke og forberede meg på fibromyalgioppholdet jeg skal på fra nå på søndag til neste fredag. Jeg er veldig spent! Litt kos skal jeg nok greie å skvise inn likevel. (PS. For dere som nå fikk lyst til å gjøre innbrudd i huset vårt til uka, så skal dere vite at vi har barnevakt til kattene og at samboeren min jobber i Securitas Direct, så vi har et heftig alarmanlegg. Jeg vil anbefale dere å finne på noe annet.)

Denne uka har ikke bydd på de helt store opplevelsene - jeg har vært så innmari sliten etter forrige helg. På onsdag derimot, var jeg ute og øvelseskjørte litt igjen. Jeg rakk ikke å kjøre i mer enn toppen fem minutter før jeg la merke til tre elg som løp ute på jordet - heldigvis var det oversiktlig og fint og jeg rakk å kjøre forbi før de kom nærme nok til å krysse veien. Denne gangen kombinerte vi øvelseskjøring og handling, og jeg kjørte først til Sørumsand, så til Jessheim og så via Lillestrøm hjem igjen. Jeg drepte ingen denne gangen heller - bortsett fra at jeg kvalte bilen en gang.

Siden vi først var på Jessheim, benytta vi anledningen til å handle på Coop Obs. Fra 1. februar satte nemlig Coop prisen på alt av økologisk frukt og grønt likt som for annen frukt, og det skal vare gjennom hele første halvår. Det er et supert tiltak som vi må støtte opp om! Jo mer økologisk vi kjøper på Coop i denne perioden, jo større er sannsynligheten for at vi kan fortsette å kjøpe billig, økologisk mat også etter denne kampanjen, og at utvalget og kvaliteten bedres.

I går vaska jeg klær hele dagen og jeg hang opp klær til tørk ute for første gang i år. Jeg fikk også et koselig brev i posten, så da satte jeg meg ut i sola og svarte på det med en gang. Ikke feil! Det er så deilig at dagene har blitt lysere og varmere, og vi har virkelig et fantastisk vær for tida! På bare noen få dager har bekken som går mellom tomtene gått fra å være dekket med snø til å begynne å sildre. Kattene spretter rundt og er overlykkelige og fuglene kvitrer litt ekstra muntert. Ååh, jeg elsker vår!

I dag har jeg ligget i senga til langt på dag - jeg har hatt muskelrykninger i låret i hele natt og i nesten hele dag, så det blei litt så som så med søvnen. Heldigvis hadde jeg mulighet til å slappe av hele dagen i dag. Selv om energinivået ikke akkurat blei boosta av ei natt med dårlig søvn, så har jeg allikevel jobba i noen timer med et blogginnlegg jeg skal dele med dere etter hvert. Jeg driver nemlig og lager ei liste over ting jeg pleier å handle på iHerb, med linker til de ulike tingene. Det tar sin tid å komme på alt, og å finne linker til alt sammen, så jeg aner ikke når det blir klart til å postes, men det kommer etter hvert.

Nå har jeg omsider både stått opp, ordna meg litt, drukket det grønne vannet mitt, henta posten og fyra opp i ovnen - så da er jeg i gang! Nå skal jeg spise litt mat, og så tenker jeg det blir stille og rolig resten av fredagen også. God helg, alle sammen!

 

Siden jeg ikke kunne ta bilde av de tre elgene mens jeg kjørte, låner jeg heller et bilde Andreas tok av en annen elg her en dag. Det kryr av dem, og selv om de er ganske søte, er de dritskumle når en er ute og kjører.

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits