juni 2014

Hjemmelaga te av kløverblomster.

Jeg er kanskje ikke noen skogsnymfe, men jeg har alltid vært glad i naturen. De siste årene har jeg blitt mer og mer bevisst på at jeg veit alt for lite om den, og at jeg kunne tenke meg å lære mer. Det jeg er mest interessert i, er kanskje ikke så overraskende for dere som leser bloggen min: nemlig hvilke planter man kan spise (eller drikke). Utover blåbær og andre kjente bærtyper, så har jeg ikke den helt store kunnskapen om hva som kan spises og ikke, og eventuelt hvordan man går fram for å tilberede det. Den norske naturen er et spiskammer jeg ikke aner hvordan jeg skal benytte meg av, og det har jeg lyst til å gjøre noe med.

Som dere veit, så er ikke akkurat energi en overskuddsvare i min kropp, så jeg kommer meg ikke så mye rundt. Derfor har mine oppdagelser så langt stort sett begrensa seg til det jeg kan finne i min egen hage. I fjor brukte jeg løvetannblader i salaten og plukka aroniabær fra den ellers så forsømte hekken vår. Begge deler for første gang, og begge deler til stor fornøyelse både under sanking og spising. Jeg har funnet ut at sanking/høsting er en aktivitet som får hjernen min til å skifte fra høygir til lavgir.

 

 

Da jeg satt ute på trappa en dag tidligere denne uka og så på plenen vår som var full av hvitkløver, begynte jeg plutselig å lure på om kløver kunne spises, og om jeg kanskje kunne lage te av det. Som barn pleide jeg, som mange andre barn, å suge nektaren ut av rødkløveren, men vi spiste aldri selve blomsten.

Når slike spørsmål melder seg, er jeg takknemlig for at Google finnes, for et kjapt søk kunne bekrefte at kløver absolutt kan spises, og man kan også lage te av den. Både selve blomsten og bladene kan spises, for eksempel i en salat. Til te er det, etter hva jeg har funnet ut så langt, selve blomsten som vanligvis brukes, men det er godt mulig at man kan bruke bladene også. 

Med denne nye kunnskapen, bestemte jeg meg for å plukke kløver på onsdag. Katten vår, Flux, synes også at det var en god idé, og var en ivrig "hjelper".

I hagen vår er det mest hvitkløver. Det er også noe rødkløver, men de fleste hadde ikke blomstret skikkelig enda. Jeg brukte god tid, og holdt sikkert på i nærmere to timer - inkludert kattekos selvsagt. Jeg prøvesmakte både blomst og blader, og begge deler falt i smak hos meg. 

Etter at jeg var ferdig med å plukke kløver, rensa jeg alt sammen for stilker. Jeg putta blomsterhodene i salatslynga vår og skylte dem godt. 

Etter at jeg hadde skylt kløveren, fordelte jeg alt sammen utover et par brett og satte dem i dehydratoren. En dehydrator er en tørkemaskin. Jeg har en sort Excalibur med 9 brett, og den har jeg kjøpt på Sanabona, HER. De finnes også i hvitt, og med 5 brett. Du kan se alt av dehydratorer og tilbehør på Sanabona HER. 

Har man ikke dehydrator kan man beholde stilkene på, knyte hyssing rundt små buketter og tørke dem hengende. Da må man huske på å knyte knuten stramt, for når stilkene blir tørre, så krymper de - og man vil jo ikke ha kløveren liggende utover hele gulvet. Når kløveren er tørr, klipper du hodene av stilkene, og så har du te. Har du verken dehydrator eller tålmodighet, så kan du tørke dem i ovnen, men sett gradene så lavt som mulig, og la døra stå litt på gløtt. 

Jeg tørka mine kløverblomster på 41 grader i nærmere et døgn. Det er mulig de var ferdige før, men jeg ville være helt sikker på at de var skikkelig tørre, så jeg slipper at de blir mugne utover høsten og vinteren - for ja, jeg planlegger å ha en smak av sommer stående når kulda kommer krypende.

Når blomstene tørker blir de veldig lette, så det er lurt å skru av dehydratoren og være litt forsiktig når man lukker opp luka, for de kan fort fyke avgårde. Jeg lot blomstene være hele og putta dem i ei lufttett krukke for oppbevaring. For å bevare den fine fargen, skal de helst oppbevares mørkt. 

Jeg måtte selvfølgelig prøve en kopp kløver-te til frokosten i dag! Jeg brukte et par toppede teskjeer til en kopp, og rørte litt rundt nedi der så blomstene datt fra hverandre. Jeg veit ikke om det har noe å si for smaken eller ei, men jeg tenkte at kanskje smakene kommer bedre fram på den måten. Det er mulig at det bare er ønsketenkning. Hehe.

Den fine koppen min er fra Just a Leaf og er kjøpt på iHerb. De har visst slutta å selge den, men du kan se den HER. Kanskje de kommer tilbake etter hvert. :-) Jeg foretrekker å bruke kanne eller kopp med sil (slik som denne) fremfor klype, slik at teen får fritt spillerom. Bruker du klype, så bruk en med litt størrelse på, og ikke fyll den helt full. Det er viktig at teen får plass til å utvide seg. 

Kløver er en urt, så dette er en urtete. Urteteer skal trekke lengre enn vanlig te, og blir ikke bitter hvis den står lenge. Jeg lot teen trekke i litt over ti minutter, som er tiden det står på Urtekilden at rødkløver skal trekke. Ti minutter er nok, men den kan altså gjerne trekke lengre dersom du ønsker det.

Trekker man teen lengre, blir smaken gjerne sterkere, og flere næringsstoffer kan finne veien ut i vannet. Siden jeg foreløpig ikke har drukket så mye kløver-te, så veit jeg ikke hvor stor smaksforskjellen på ulike trekketider er. Det jeg derimot har prøvd, er å trekke de samme blomstene to ganger. Den andre gangen lot jeg dem trekke i et kvarter, og det blei absolutt vellykka, så ingen grunn til å kaste blomstene etter en kopp altså. 

Den ferdige teen blei gul og fin. Jeg brukte (som vanlig) ikke noe søtning i teen, men det kan man selvsagt gjerne gjøre. Jeg er ikke noen ekspert på å beskrive lukt og smak, men jeg synes den lukter litt som nyklippet gress eller gress etter en regnskur. Muligens også litt som høy. Smaken minner også om gress, samtidig som den er blomsteraktig og litt søt. Den smaker ganske mye, men har en mild og fin smak.

Jeg synes den minte litt om Just a Leaf sin grønne te med jasminblomst, så jeg måtte lage en kopp av den etterpå, for å sammenligne. Jeg synes de minner om hverandre, men kløverteen er ikke så skarp i smaken. Jeg opplever at den er mildere, søtere og at den har mindre gress-smak. Jeg tror kløver-teen er lettere å like enn den andre dersom man ikke er så vant med å drikke te, og jeg synes at den smakte deilig. Absolutt en smak av sommer! 

Kløver-teen kan gjerne blandes med annen te. Man kan bruke teblader, urter, krydder, frukt eller bær. Jeg tror den er god sammen med grønn eller hvit te. Jeg tror også den passer veldig godt sammen med sitrus eller noe annet syrlig. Søt frukt eller andre blomster blir nok også godt. Skal man bruke søtning, tror jeg at det vil smake deilig med en god honning, gjerne Kjartans bringebærhonning.

Skal man blande kløver-teen med annen te, er det viktig at man tar hensyn til trekketiden til den teen som skal trekke kortest. Grønn og hvit te skal ikke trekkes så lenge, for da blir teen bitter. Sort te kan trekkes litt lengre. Så trekk dem enten hver for seg, eller ha oppi kløver-teen først, og det som skal trekke kortere mot slutten av trekketiden. Eventuelt kan du trekke all teen kun så lenge som den korteste trekketiden tilsier, men da vil du ikke få like mye smak og næringsstoffer ut av urtene.

Både rødkløver og hvitkløver inneholder nyttige næringsstoffer og er betennelseshemmende. Rødkløver kan hjelpe blant annet mot hoste, bronkitt, eksem, mestruasjonsplager og overgangsplager. Hvitkløver på sin side, kan blant annet brukes mot ulike mageplager, revmatiske smerter, hoste og feber. Du kan lese mer om rødkløver HER og om hvitkløver HER.

Har du laget din egen te noen gang? Har du lyst til å prøve?
Pleier du å plukke og spise ting fra naturen? Hva er din favoritt?

 

#Eldeendrikke #Inspirasjon #Kosthold #Helse #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Hjemmelaget  #Te #Rødkløver #Hvitkløver #Kløver #Urter #Villevekster #Gratismat #Natur #Naturligmat #Sanking #Dehydrator #Tekopp

 

Deilig, vegansk, allergivennlig og nesten raw sjokolademousse uten raffinert sukker.

Siden det er fredag og all ting, tenkte jeg at det var på sin plass med ei oppskrift på noe godt. Selv er jeg veldig glad i sjokolade i alle former, og jo mektigere, jo bedre. Hvis mektige sjokoladedesserter er din greie, så er det bare å lese videre. ;-)

I dag hadde jeg en perfekt modna økologisk avokado på benken, og jeg hadde lyst på noe skikkelig godt til frokost. Dermed blei det sjokolademousse. Noen av dere som leser bloggen min er sikkert ikke ukjent med at avokado kan brukes i desserter, og for dere som er ekstra bevandra innenfor matblogger med sunne fristelser, så veit dere at det finnes et vell av oppskrifter på raw sjokolademousse - både med og uten avokado. Så jeg skal ikke påberope meg at dette er en nyoppfunnet greie fra min side, men en god ting kan ikke deles for mange ganger eller i for mange varianter.

For dere som derimot synes at det høres ganske rart ut å putte en grønnsak (eller rettere skrevet: en usøt frukt), i sjokolademoussen, så kan dere bare slappe av. Det smaker overhodet ikke avokado av den ferdige moussen. Derimot gjør avokadoens konsistens at sjokolademoussen blir slik god sjokolademousse skal være: mektig, fløytelsmyk og den smelter i munnen. At den også bidrar til å holde deg både mett og sunn, er ingen uønsket bivirkning. Med en slik godsak som basisingrediens i desserten, kan man fint unne seg dessert til frokost uten å ha dårlig samvittighet av den grunn. Denne moussen er forøvrig ikke helt raw, men det er ikke så veldig langt unna, og med enkle grep blir den helt raw om du skulle ønske det.

Jeg har laga sjokolademousse mange ganger før, men pleier som regel bare å gjøre det på hump og slump. I dag var jeg derimot forutseende nok til å skrive ned hva jeg brukte, slik at jeg kunne dele vidunderet med dere. Oppskrifta trenger absolutt ikke å følges slavisk, men jeg kommer nok til å følge min egen oppskrift sånn noen lunde i fremtida, for denne blei knallgod.

 

 

Jeg brukte (se alternativer/info lenger ned):
♥ 1 økologisk avokado, vanlig størrelse
♥ 4 små dadler (ferske)
♥ 2 ss usøta soyamelk
♥ 2 ss rått kakaopulver
♥ 1 ss carobpulver
♥ 1 ss lønnesirup
♥ 3 stk. isbiter
♥ Litt vaniljepulver


Slik gjør du det:

♥ Kjør alle ingrediensene til mos i en foodprosessor, en blendtec med twister jar eller eventuelt med en stavmikser. Noen blendere kan nok greie jobben, men de fleste blendere krever en del væske for å gå rundt.
♥ Topp eller ikke topp med det du vil. I dag brukte jeg tinte bringebær, kakaonibs og kokosflak. Kakaonibs er nesten et must, for det gir så innmari god krønsj. Bringebær gir en syrlig kontrast til alt det mektige. Mmm!
♥ Nytes med en gang, eller settes i kjøleskapet til det måtte passe - en dag eller to vil jeg tro skulle gå fint, men da ville jeg nok hatt moussen i noe tett.

 

 

Litt om ingrediensene:
♥ Jeg bruker mest mulig økologiske ingredienser for best smak, best helse og best samvittighet.
♥ Små, ferske dadler fås kjøpt i små pappesker i noen frukt- og grøntavdelinger og i "innvandrerbutikker". Andre dadler fungerer også, men tørkede dadler vil ikke bli like kremete i konsistensen. De kan eventuelt bløtlegges før bruk, så blir de mykere.
♥ Soyamelk kan erstattes med vann, annen plantemelk eller kumelk dersom du tåler det. Prøv også gjerne med appelsinjuice.
♥ Smak til med kakaopulver og søtning - kanskje du trenger mer eller mindre, alt etter hvor stor avokadoen din er og hvor mektig/søtt du liker det.
♥ Carobpulver kan byttes ut med mer kakaopulver og eventuelt litt mer søtning, f.eks. en ekstra daddel eller litt ekstra lønnesirup. Carob smaker ganske likt som kakaopulver, men søtere.
♥ Jeg har brukt økologisk lønnesirup fra Helios (kjøpt i helsekostbutikk), men yaconsirup, kokosnektar, agavesirup eller honning fungerer også bra.
♥ Isbitene kan sløyfes, eller man kan bruke flere. Det er for å kjøle ned moussen litt. Moussen kan også settes i kjøleskapet ei stund før den spises.
♥ Vaniljepulver kan sløyfes, men det er skikkelig godt. Om du vil, er det godt med bittelitt havsalt eller himalayasalt også.
♥ Om du ønsker moussen helt raw: Bruk rå carob eller bytt ut med mer rått kakaopulver og bruk rå søtning. Bytt ut soyamelk med vann eller hjemmelaga juice, eller eventuelt rå plantemelk av noe slag.

 

Har du laga raw sjokolademousse noen gang?
Kunne du tenke deg å prøve denne?#Eldeenmat #Eldeendessert #Raw #Rawfood #Inspirasjon #Kosthold #Hjemmelaget #Oppskrift #Mat #Vegetarisk #Vegansk #Glutenfri #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Allergivennlig #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Renmat #Sunnmat #Naturligmat #Nam #Sjokolade #Sjokolademousse #Økologisk #Avokado #Dadler #Lønnesirup #Bringebær #Kokos #Kakaonibs #Madeinblendtec

Sugerør som kan brukes mange ganger: Glass-sugerør fra Moxie Glass.

EDIT: Rabattkode i bunnen av innlegget.

Som jeg fortalte dere om i forrige innlegg, har min kjære og jeg gått bort ifra engangs-sugerør, og over til sugerør som kan vaskes etter bruk og brukes igjen og igjen, år etter år. Det forrige innlegget handla om de første flergangs-sugerørene vi kjøpte, som er laga av rustfritt stål. Dette innlegget skal handle om sugerør av glass. Selv om disse må behandles med større forsiktighet enn de av rustfritt stål, så er disse mine favoritter. De er gode å ha i munnen, og setter ikke smak på det du drikker i det hele tatt. Det blir som å drikke rett av glasset, bare at du drikker av sugerør - om det gir mening?!

Glass-sugerørene kommer i mange forskjellige varianter. Du kan velge rette eller bøyde, og du kan velge mellom flere forskjellige lengder, tykkelser og farger. Det er veldig kjekt med ekstra tykke sugerør til smoothies og milkshake. Da jeg først bestemte meg for å kjøpe glass-sugerør, bestilte jeg mange på en gang, og kjøpte mange forskjellige varianter. Jeg har nok alle de sugerørene jeg noen sinne måtte komme til å trenge nå, men allikevel kunne jeg tenke meg flere i ulike farger og lengder. Tenk så kjekt å kunne gi gjestene (eller eventuelt familiemedlemmene) en farge hver - så er det ingen tvil om hvilket glass som er hvem sitt.

Sugerørene blir håndlaga av ei dame i Colorado, USA. Siden de må sendes langt og pakkes forsvarlig, er portoen ganske dyr uansett om du kjøper ett eller om du kjøper mange. Startprisen på portoen er på ca. 72 kroner, og for hvert ekstra sugerør du legger til, øker prisen med ca. 6 kroner. Med andre ord blir det billigere per sugerør om du kjøper mange sugerør på en gang, enn om du kjøper ett og ett sugerør. Jeg bestilte mine fra selgeren moxieglassco på ebay, og hun har også ei hjemmeside med nettbutikk, HER og ei facebookside, HER.

Jeg kjøpte 20 sugerør på en gang og betalte i underkant av 740 kroner inkludert porto. Det blir med andre ord 37 kroner per sugerør i snitt, men prisen per sugerør avhenger blant annet av lengde og om det er klart eller farga glass. Sugerør av glass er en del dyrere enn sugerør av rustfritt stål, men til gjengjeld har de en helt annen sjarm og gir en enda bedre drikke-opplevelse. Om ikke du trenger så mange selv, er det kanskje en idé å gå sammen med noen andre? Disse sugerørene er også kjempefine som gaver synes jeg.

Her er alle glass-sugerørene våre på rekke og rad. Jeg bestilte to blanke i hver utforming, og noen fargede i tillegg. De rette sugerørene bestilte jeg i 9 inches (22,86 cm) og de bøyde i 10 inches (25,4 cm). Man kan velge fra 6 til 12 inches, altså ca. 15 til 30 cm, men ikke alle lengdene er tilgjengelig i alle utformingene.


Her ser dere vanlige sugerør med bøy, bøyde sugerør som er flate på tuppen, og bøyde smoothiesugerør.


Her ser dere rette sugerør av typen Super Skinny, rette sugerør i vanlig størrelse og de samme som på bildet over. Sugerør med vanlig størrelse er ca. 9,5 mm brede, Super Skinny er ca 8 mm og smoothiesugerørene er ca 12 mm. Variasjoner og ujevnheter forekommer, siden de er håndlagede, men det synes jeg bare er sjarmerende.


Nok et bilde av alle sugerørene.


Det fulgte med ei lita børste til hver størrelse jeg hadde bestilt.


Her er alle de rette smoothiesugerørene jeg bestilte i et halvlitersglass, som stort sett er de glassene vi drikker av her i huset. Fargene er Onyx Black, Rosy Pink, Clear, Lavender Purple og Cobalt Blue.


Her er lange, bøyde smoothiesugerør i fargene Clear, Golden Amber og Sunny Yellow.


Her er bøyde standardsugerør med flat tupp. Disse er utrolig gode å drikke av, og er mine favoritter i vannglasset! Børsten som følger med sugerørene kommer også til i den flate enden på disse sugerørene, så de er ikke noe problem å holde reine, selv om det kanskje kan se litt slik ut før man har prøvd.


Her er standardsugerør med bøy i fargene Golden Amber, Spring Green og Clear.


Her ser dere de rette standardsugerørene og de rette sugerørene av typen "Super Skinny".


Når vi ikke bruker sugerørene, oppbevarer vi dem stående i et glass som det en gang i tiden var et eller annet spiselig oppi. Er de ikke flotte?


Visittkort med link til hjemmesiden fulgte med. Hvis du handler fra hennes egen nettbutikk istedenfor på ebay, er det mulig å få "Critter Straws" som er sugerør med små figurer på, f.eks. marihøne, frosk eller firfisle. De er utrolig søte! I nettbutikken under accessories kan du også blant annet kjøpe egne beskyttelsesposer til å oppbevare sugerørene i.


Litt informasjon om garantien.


...Og litt om hvordan man tar vare på sugerørene. De kan vaskes i oppvaskmaskin, men må ikke stå/ligge slik at de slår borti hverandre eller borti noe annet og knuses. Det er lettere tenkt enn gjort, så derfor vasker vi dem for hånd her i huset, enn så lenge i alle fall. Det er fort gjort og lett som en plett så lenge man gjør det med en gang man er ferdig med å bruke dem.


Et lite tips helt til slutt: Send ei melding til selgeren når du bestiller og be henne skrive en verdi under 200 NOK (ca. $33 akkurat nå) på pakken. Da slipper du å tenke på toll/mva.

EDIT: Etter å ha delt innlegget med hun som lager sugerørene, fikk vi (dere som leser bloggen min og jeg) en rabattkode som vi kan bruke i Etsy-butikken hennes, HER. Koden er NORWAY15, og den gir 15 % avslag på ordren. Woho!

Innlegget er forøvring på ingen måte sponsa - jeg har betalt full pris for sugerørene mine, og skreiv om dem fordi jeg er så fornøyd at jeg ville dele det med dere.

Har du drukket av glass-sugerør før?
Synes du flergangs-sugerør er en god idé?


#eldeenkjøkken #kjøkkenutstyr #sugerør #moxieglass #theglassstrawshop #ebay #miljøvennlig #BPAfri #hypoallergenisk #allergivennlig #rabattkode #etsy

Sugerør som kan brukes mange ganger: Eco-straws.

Min kjære og jeg har i flere år nå brukt uhorvelige mengder sugerør. Stort sett hver dag, og gjerne flere ganger om dagen - man jo drikke smoothie med sugerør, må man ikke? Selv om vi er flinke til å kildesortere og putter (de godt skylte) sugerørene i plastavfallet etter bruk, ser det ikke bra ut når halve spannet er fullt av sugerør, og ikke føles det særlig bra heller. Derfor har vi lenge tenkt på at vi måtte få kjøpt noen sugerør som var litt bedre for både miljøet, lommeboka og kanskje til og med for helsa. Uten BPA og sånt, veit dere.

Det tok meg alt for lang tid å få ut fingeren, men det gikk til slutt! Jeg endte opp med å bestille 12 bøyde sugerør av merket eco-straws. Sugerørene kan brukes om igjen og om igjen, til både varme og kalde drikker. De kan også fryses for å kjøle ned drikken din, men det har jeg ikke prøvd enda. De er laga av matsikkert rustfritt stål og kan vaskes i oppvaskmaskin eller for hånd. Hvis man vil vaske dem for hånd, kan det være kjekt med ei lita børste. Jeg kjøpte et par børster for ca. 6 kroner stykk hos selgeren seemmy999 på ebay - bare søk på "straw brush".Jeg kjøpte sugerørene mine på ebay og betalte ca. 165 kroner for 12 sugerør, inkludert portoen som er på ca. 60 kroner enten du kjøper 1 eller 50 sugerør. Jeg betalte altså under 14 kroner stykk. Det er selvsagt ganske mye i forhold til hva et plastsugerør koster, men absolutt et mye bedre alternativ for oss som bruker så mye sugerør! Man trenger sikkert ikke å bruke så mange sugerør i året for at det skal være en god investering uansett, i alle fall med tanke på miljøet. Jeg kjøpte mine fra selgeren eco-straws på ebay, men de har også ei hjemmeside, HER.Det finnes billigere sugerør av rustfritt stål på ebay også, blant annet HER, men jeg veit ikke om det er den samme kvaliteten med tanke på matsikkerhet og slike ting, da det gjerne er litt mangelfulle opplysninger på annonsene. Man dør nok ikke av å bruke dem uansett, og det er mulig at de er av akkurat like god kvalitet. Selv valgte jeg å bruke en leverandør som hadde ganske god informasjon og som så seriøs ut når jeg først skulle handle.Det var litt uvant å drikke av disse sugerørene i begynnelsen, fordi de er harde og ikke gir etter slik som plastsugerør, men jeg vente meg raskt til dem. I ettertid har jeg kjøpt sugerør av glass i tillegg, og de skal jeg skrive om i et eget innlegg. Jeg liker enda bedre å drikke av sugerørene som er av glass, men fordelen med de som er av rustfritt stål, er at man trygt kan la barn bruke dem, vaske dem i oppvaskmaskinen og ta dem med seg på tur uten å være redd for at de skal knuse.

Bruker du ofte sugerør?
Hva slags sugerør bruker du?


#eldeenkjøkken #kjøkkenutstyr #sugerør #ecostraws #miljøvennlig #BPAfri #ebay

Dream come true: Blendtec Q-series!

Dere som har fulgt bloggen min ei stund, veit at jeg bruker blenderen min mye. Jeg spiser smoothies så og si hver eneste dag, og gjerne flere ganger om dagen. I flere år har vi hatt en Philips Aluminium Collection blender, og den har virkelig levd opp til forventningene når det gjelder å lage smoothies. Allikevel begynte jeg for noen år siden å ønske meg en høyhastighetsblender, helst en Vitamix eller en Blendtec, som er kjent som de to beste merkene innen blendere. En høyhastighetsblender er mye kraftigere enn en vanlig blender, og har for eksempel ikke noe problem med å knuse frø, kjerner og fibre. Den knuser også celleveggene i frukt og grønt, som i teorien (og forhåpentligvis i praksis) betyr at man får i seg mer av de nyttige stoffene som frukt og grønt har å by på.

Da vår kjære Philips-blender avgikk med døden i fjor høst, bestemte vi oss endelig 100 % for at det måtte bli en høyhastighetsblender på oss etter hvert - og valget falt på Blendtec. Så da var det bare å begynne å spare! Heldigvis hadde vi noen "reserveblendere" på lur, så vi har sluppet å greie oss helt uten blender i mange måneder. Vi hadde en miniblender fra Europris - den begynte å lekke. Så hadde vi en blender som fulgte med foodprosessoren vår - der ville ikke bunnen av blenderen sitte skikkelig fast etter hvert, så vi endte opp med å helle store deler av innholdet utover store deler av kjøkkenet flere ganger. Sist ut var blenderen som fulgte med kjøkkenmaskinen vår, Electrolux Assistent. Der blei den delen som vi festa på motoren for å få knivene til å gå rundt nærmest pulverisert. Den holdt i ca. en måned! Med fire blendere som hadde avgått med døden siden i fjor høst, så var det på høy tid å tømme kontoen.

På mandag denne uka, tok min kjære kontakt med den norske importøren for å høre om vi kunne få et tilbud der. Vi ville helst kjøpe den i Norge, med tanke på garanti og eventuelle reperasjoner og slikt i fremtida. Det finnes noen norske nettbutikker som selger Blendtec, blant andre Sunnere.no og KokkensValg.no, men ingen av dem hadde nøyaktig det vi var ute etter. Vi kunne nok greid oss i massevis med en Home Edition, men når vi først skulle oppgradere til en høyhastighetsblender, ville vi "ta den helt ut" - vi ville ha det beste vi kunne få tak i! Vi ville ha mulighet til å både bruke den "frittstående" og til å bygge den inn, vi ville ha den så stille som mulig, og vi ville ha mest mulig kraft. Det var også et must med Wildside jar (stor mugge) og Twister jar (mugge til f.eks. nøttesmør o.l.).

Valget falt på en Blendtec Q-series (ICB7), med de nevnte muggene. Q står for Quiet, og blenderen kommer inni et slags skap, noe som reduserer mye av støyen. Dette er supert for meg som er lydsensitiv. Dette er en blender retta mot bedriftsmarkedet, og den er på hele 2400 W. På kniver og motordrev er det livstidsgaranti. Om dere vil lese mer, kan dere gjøre det HER. Importøren var rask med å gi oss et tilbud, og vi var raske med å takke ja og å betale, så allerede på torsdag var vidunderet i hus. Den er diger, og kjøkkenet vårt er lite med lavt under taket (= liten plass mellom benk og overskap), så foreløpig bor den midt på kjøkkenbordet. Den skal nok få et litt mer praktisk hjem etter hvert! Hehe. :-)

Jeg tør nesten ikke å fortelle hva vi betalte for vidunderet, men siden flere lurer på nettopp det, så får jeg vel driste meg til å fortelle at vi punga ut totalt 12.801,25,- for blenderen, muggene og portoen. Det er mye penger, men så langt har vi ikke angra et sekund. For dere som kunne tenke dere en høyhastighetsblender, men som ikke er fullt sååå spesielt interesserte som det vi er, så kan jeg berolige dere med at Home Edition er mye billigere. Det finnes også andre merker som koster fra ca. 2-3000 og oppover. 2000 kroner for en blender høres kanskje mye ut det også, men med den kvaliteten og de garantiene som høyhastighetsblendere gjerne kommer med, så vil det nok lønne seg i det lange løp uansett. I alle fall om du bruker blenderen mye.

På de cirka tre døgnene vi har hatt blenderen vår i hus, har vi rukket å lage både mandelsmør, bønnedipp, milkshake og et utall smoothier. Det vil ikke være noen underdrivelse å si at vi er helt frelst, og at Blendtec har fått et par nye misjonærer. Jeg var litt redd for å angre på at jeg hadde lagt så mye penger i det, men den bekymringen har forduftet.

Blendtec er forresten merket som blir brukt i Will it blend?-filmene på Youtube, hvor det blendes alt fra telefoner til joggesko.

 

Blenderen og muggene.

 

Blenderen med Wildside jar inni.

 

Wildside jar rommer ca. 2 liter. Den har 5 sider - fire store og en liten. Den er laget av BPA-fri, holdbar kvalitetsplast.

 

Twister jar rommer nesten en liter. Den kommer med et vanlig lokk og et twisterlokk som man bruker hvis man skal lage f.eks. mandelsmør. Da snurrer man på lokket mens blenderen går, slik at man skraper ned det som kommer opp på sidene. Kjempelurt - da slipper man å stoppe blenderen underveis for å skrape! I tillegg følger det med en slikkepott som er spesielt laget for å komme til rundt knivene.

 

Det første vi laga i blenderen vår var mandelsmør. Det tok ca. ett minutt! Se ellers min oppskrift på mandelsmør i foodprosessor HER.

#Eldeenkjøkken #Kjøkkenutstyr #Blender #Høyhastighetsblender
#Blendtec #Qseries #Wildsidejar #Twisterjar

Sunn og vegansk jordbær- og mango-is.

Om sommeren er det godt med is, og isen smaker aller best når man har laga dem selv. Det er også det aller beste hvis man er litt opptatt av hva man putter i seg, for eksempel hvis man har matintoleranser eller at man rett og slett ønsker å spise sunn, rein og næringsrik mat.

Disse isene laga jeg i fjor sommer, og jeg kommer helt klart til å lage dem eller en variant av dem i år også. De var veldig gode, og falt i smak både hos meg, Andreas og barna vi hadde på besøk en dag i fjor sommer. I tillegg til å være gode, så er de sunne, næringsrike og metter også ganske godt.

 

Mini-is ♥

 

Oppskriften er stor, så du må gjerne redusere den litt, særlig hvis du ikke har så mange isformer. Vi har både Zoku ispinnemaskin, vanlige isformer og mini-isformer. (Vi har også et par ismaskiner og slike isformer som man klemmer på (som Solo-is), men de brukte vi ikke til denne isen.) Dette holdt til 13 vanlige is og 6 mini-is hos oss, og enda var det litt igjen som vi drakk som smoothie. Oppskriften består av to forskjellige masser som man heller i isformene hver for seg for å skape to farger og større kontrast på smaken i isen, men du kan gjerne bruke bare en av massene. Det går sikkert fint å slå dem sammen til en masse også, for smakene passer godt sammen.

 

Mangomasse:
* 300 gram litt tint mango (eller fersk)
* 250 gram naturell soyayoghurt
* 10-20 dråper Stevia Vanilla Creme
* Litt vann til å få massen flytende nok hvis du bruker Zoku ispinnemaskin

 

Jordbærmasse:
* 400 gram litt tinte jordbær (eller ferske)
* 250 gram naturell soyayoghurt
* 10-20 dråper Stevia Vanilla Creme eller Stevia Berry
* Litt vann til å få massen flytende nok hvis du bruker Zoku ispinnemaskin
* Eventuelt litt ekte vaniljepulver eller vaniljeekstrakt

 

Lag de to massene hver for seg. Bland alt du trenger til mangomassen i en blender, blend og hell det over i ei mugge, en bolle eller noe annet som er lett å helle av. Deretter lager du jordbærmassen på samme måte - du trenger ikke å vaske blenderen imellom.

Hell på litt av hver masse i isformene dine, og frys ned. Du kan selvfølgelig gjerne bruke andre bær og frukter enn jeg har brukt, andre typer søtninger enn stevia og vanlig yoghurt. Det er bare å prøve seg fram! :-)

 

Laga med Zoku ispinnemaskin. :-) For å få fargene fordelt slik, helte Andreas og jeg i hver vår masse fra hver vår side av maskinen. :-)

 

Mini-is ute i sola. :-) Beklager dårlig kvalitet på de siste to bildene - de blei tatt med slitt mobilkamera. ;-)

Pleier du å lage din egen is?
Har du lyst til å prøve denne?


 #Eldeenmat #Eldeenis #Inspirasjon #Kosthold #Hjemmelaget #Oppskrift #Mat #Vegetarisk #Vegansk #Glutenfri #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Renmat #Sunnmat #Naturligmat #Nam #Is #Zoku #Ispinne #Mango #Jordbær #Stevia #Yoghurt #Vanilje

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits