august 2012

Vegansk og glutenfri middag: Sorte linser, kantareller m.m. :)

Nå er det jammen meg lenge siden jeg har posta et matinnlegg til dere, så nå når jeg først gjør det, skal jeg poste noe skikkelig godt. En aldri så liten vegansk, glutenfri og fantastisk god middag! I tillegg er denne middagen også rask og enkel å lage, så det kan ikke bli så mye bedre enn dette. Ååh, jeg får vann i munnen bare av tanken!

Jeg har forøvrig latt meg inspirere sterkt av DENNE oppskrifta til Jane bak bloggen VeganMisjonen, så ære være henne. Anbefaler dere alle å ta en god titt på bloggen hennes og kanskje til og med gå til innkjøp av kokeboka hennes - hun komponerer sååå mye godt! Til og med min kjøttelskende samboer blir fornøyd når jeg disker opp med veganske retter fra kokeboka hennes. :)

Okei, til poenget. Retten består av flere komponenter, og du trenger selvsagt ikke alle, men det blir utrolig godt. Jeg har laga sorte linser med kantareller og blåbær, en enkel salat, hvitløksdressing og hvitløkssmør. Jeg smurte hvitløkssmør på en glutenfri og ferdigkjøpt "bokhvetefralle", mens samboeren min smurte det på sitt nybakte grovbrød. Jeg bruker mest mulig økologiske ingredienser, men bruk det du får tak i. :)

 

 

Til denne middagen trenger du:
◊ 1 ½ dl sorte linser (+ 3 dl vann og litt salt til koking)
◊ Så mange kantareller som du ønsker (+ vegansk smør til steking)
◊ Så mange blåbær du vil ha

♦ Skyll linsene, og kok dem i 15-20 minutter på svak varme i 3 dl lettsaltet vann. Sil av vannet.
♦ Stek kantareller noen få minutter i vegansk smør.
♦ Skyll og rens blåbærene.
♦ Dandér linser, kantareller og blåbær på en tallerken sammen med det andre.

(Se lenger ned for oppskrifter på tilbehøret).

 

 

Salat:
◊ En neve eller to med ruccola
◊ Noen cherrytomater
◊ Litt rødløk - gjerne fersk
◊ Noen dråper extra virgin olivenolje

♦ Skyll og del løk og tomater
♦ Drypp over litt olivenolje og bland alt sammen

 

 

Hvitløksdressing:
◊ Litt naturell soyayoghurt
◊ Hvitløkspulver
◊ Finmalt hvit pepper
◊ Tørka dill

♦ Lag deg ei krydderblanding av 1 del dill, 2 deler hvit pepper og 3 deler hvitløkspulver.
♦ Smak deg frem med hvor mye krydder du vil ha i yoghurten - husk at den blir sterkere når den får stått ei stund. Jeg brukte ca. 1 ts til ca. 1 ½ dl yoghurt og lot den stå i en halvtimes tid.

 

 

Hvitløkssmør:
◊ 2-3 ss vegansk smør
◊ 2 fedd hvitløk
◊ Noen stilker gressløk
◊ Noen dråper sitronsaft

♦ Ta 2-3 ss vegansk smør i ei skål.
♦ Press hvitløken og klipp gressløken.
♦ Bland alt sammen og smør det på varmt brødtilbehør.

La gjerne det veganske smøret du skal bruke stå i romtemperatur ei lita stund før du begynner. Da mykner det, og det blir lettere å blande ingrediensene sammen.

 

 

Tips:
♦ Hvitløkssmør og hvitløksdressing kan med fordel lages ei stund i forveien, gjerne dagen før.
♦ Linsene smaker godt både varme og kalde, så de kan også tilberedes litt i forveien om du ønsker det. Kok gjerne litt ekstra når du først er i gang. :)
♦ Blåbær og kantareller kan plukkes gratis i skogen, eller de kan "plukkes" i butikken.
♦ Bokhvetefrallene har jeg kjøpt i Sverige, men det finnes også en del glutenfrie ferdig-alternativer til brød og rundstykker her i Norge.
♦ Coop selger økologisk frukt og grønt til lik pris som konvensjonelt dyrka frukt og grønt ut året - så løp og kjøp!

 

 

Lar du deg friste?

Sjvupp!

Sjvupp! Så var det gått halvannen uke siden forrige blogginnlegg allerede. Tida flyr! Jeg har tenkt på dere hver eneste dag, og jeg har flere ganger tenkt "NÅ skal jeg blogge!" og så har jeg satt meg ned foran PC'n og fått jernteppe, og blogginga har utgått. Visste dere forresten at det faktisk heter jernteppe og ikke hjerneteppe? Metaforens opprinnelse er fra teateret: Når jernteppet går ned, er det stengt. Et jernteppe var en brannsikker skillevegg av jern til å senke ned mellom scenen og salen i et teater i tilfelle brann. Om tanken er at man glemmer alt fordi man får jernteppet i hodet - eller at man glemmer alt på grunn av alt kaoset som gjerne oppstår under en brann, det er jeg usikker på. Personlig synes jeg det høres ut som et hyggeligere språklig bilde med et teppe over hjernen, men man får da prøve å være litt korrekt innimellom også.

 

Bildet er lånt HER.Sååå... Hva har skjedd siden sist? Forrige tirsdag hadde jeg min første time hos fysioterapauten igjen etter at han har hatt sommerferie. Han fikk lov til å jobbe litt med min supervonde rygg, og fortalte meg at jeg hadde fått en aldri så liten skiveutglidning - men visstnok ikke noe prolaps. Sånn går det når jeg har hatt litt mer energi enn vanlig i noen dager og faktisk har gjort litt mer enn bare å hvile. Jeg fikk sitteforbud (eller i det minste beskjed om å sitte så lite som mulig) og beskjed om å enten ligge på ryggen, stå eller gå - helst i ulendt terreng. Ikke ligge i ulendt terreng altså, men gå i ulendt terreng.

Dere aner ikke hvor vanskelige de rådene er å følge når man sliter med smerter og utmattelse. Takket være elendig blodsirkulasjon og fibromyalgismertene, greier jeg ikke å ligge så lenge av gangen på ryggen, og takket være utmattelsen, greier jeg heller ikke å stå eller gå så lenge av gangen. På tirsdag hadde jeg vel og merke litt energi igjen fra de gode dagene, men etter å ha stått og gått det meste av både tirsdag og onsdag, var det ganske tomt på reservelageret.

 

Bildet er lånt HER, og jeg ligner ikke engang litt på denne dama, men hun er veldig flink til å illustrere hvor jeg har vondt.

 

Tomt for energi eller ei - torsdagen brukte jeg i hovedsak til å skrive og sende en mail til min psykiatriske sykepleier, som han igjen skulle bruke for å utforme en invitasjon med saksliste til legen min, fysioterapauten min og NAV. I september skal vi nemlig ha et ansvarsgruppemøte - mitt aller første på de 2 ½ årene jeg har gått hjemme. Så nå krysser jeg fingrene for at noen dukker opp og at vi kanskje alle sammen blir litt klokere etter dette møtet. Det skal bli spennende!

Fredagen forsvant for det meste på facebook, slik dagene ofte gjør når jeg er for dårlig til å gjøre noe særlig, men for frisk til å bare ligge og sove/stirre i veggen. Da er jeg gjerne aktiv i støttegruppa som jeg er med og driver, sosialiserer litt med venner og selvfølgelig: kikker på massevis av søte, fine og/eller morsomme bilder - fortrinnsvis lolcats. Jeg elsker lolcats, og de gjør enhver middelmådig dag straks mye bedre. På kvelden kom Raymond på besøk, og han og Andreas mishandla et par ødelagte vaskemaskiner som skulle kastes slik at de blei enda mer ødelagte.

 

Bildet er lånt HER.

 

Lørdagen dro Raymond hjem (eller i alle fall til et sted som ikke var her) og Andreas leverte de mishandlede vaskemaskinene på gravplassen for ødelagte elektriske ting. Jeg var temmelig gåen, så det blei ikke engang noe særlig facebookaktivitet denne dagen. Desto mer Buffy med min kjære. Til og med middagen utgikk, og det gjorde den på søndag også, for da var jeg enda dårligere. Natt til søndag sov jeg nemlig fint lite og temmelig dårlig, for da jeg våkna og måtte snu meg etter å ha sovet en times tid, fikk jeg skikkelig karusellfølelse - og ikke på den morsomme måten. Føltes som jeg blei kasta rundt i full fart og jeg blei skikkelig kvalm og uvel. "Anfallene" fortsatte litt utover søndagen, men svakere og svakere til det til slutt ga seg og var borte på mandag.

På mandag var jeg til gjengjeld utslitt, så det blei ikke så mye aktivitet på meg da heller. Vi gikk tom for Buffy på søndagen, så på mandagskvelden blei det Prison Break. Siden middagen utgikk både lørdag og søndag, så koste vi oss med vegetarmaki på mandag istedenfor, og det var rein og skjær lykke!

 

Vegetarmaki - mmmm!

 

Tirsdag blei også en rolig dag for meg, men heldigvis hadde jeg litt mer energi, så jeg orka både å være med i butikken og å tilberede maten som skulle på grillen. Det til tross for at Andreas ikke greide å komme hjem til avtalt tid fordi firmabilen streika ca. 7 km hjemmefra og han måtte vente på Viking i to timer før han kom hjem. So close, yet so far.

Tirsdag var jeg forresten veldig glad fordi Edward-Sokrates endelig kom hjem etter å ha vært borte i fem dager - igjen. I sommer har han vært på små ferier stadig vekk, og jeg synes han i det minste kunne ha sendt et kort - kastrert hannkatt som han er og all ting. Siden jeg var så glad på tirsdag og siden det var så koselig å være ute og grille, så foreslo jeg til Andreas at kanskje vi skulle sove på terrassen den natta. Han sa ja, og sånn blei det. Ut med liggeunderlag, overmadrass, dyner og puter. Ja, og så det elektriske varmepleddet mitt da.

 

Turtelduer klare for natta på terrassen. ♥ (Og nei, det blei ikke noe slibrig action til naboenes underholdning - bare en morsom "telttur".)

 

Vi har presenning over hele terrassen for tida i håp om å holde det tørt nok til å få malt før vinteren til tross for stadige regnbyger, så det er nesten som å være i en slik teppe-hytte som alle med en minneverdig barndom forhåpentligvis har laga en eller annen gang. Selv hadde jeg ikke overnatta i en slik teppe-hytte siden jeg var 15 ½, og for Andreas sin del så var det nok mye lenger (om han noen gang har gjort det - det veit jeg faktisk ikke!), så det gjorde seg med ei natt i presenning-hytte.

 

Presenning! :D

 

Storm-Alexander (som vi forøvrig begynner å bli temmelig sikre på at egentlig er ei Ida-Alexandra) synes det var kjempestas å få være ute med oss hele natta og lå i fotenden vår og sov natta gjennom. Andreas sov også, men selv fikk jeg ikke sove noe særlig fordi kroppen var lei og underlaget i hardeste laget. Allikevel var det utrolig deilig å ligge ute i frisk luft, og jeg følte meg overraskende opplagt da jeg sto opp klokka SJU om morgenen. Det er sånn omtrent 7-8 timer tidligere enn jeg sto opp på mandag. Hehe. :)

 

Storm-Alexander slæsj Ida-Alexandra koser seg ute! :)

 

Firmabilen til Andreas var fortsatt svært syk og verkstedet hadde imponerende dårlig service, så de fikk beskjed om å holde fingrene unna slik at Andreas kunne få bilen til et annet verksted. Dagen blei en smule oppstykka med Andreas som først måtte hente noen deler i bilen på Bjørkelangen, deretter hente selve bilen på kvelden når folk var hjemme og kunne kjøre han utover (han får jo ikke kjørt to biler hjem igjen, og jeg har fremdeles ikke lappen), gjøre kontorarbeid hjemme fordi han ikke fikk kjørt rundt og gjort det han vanligvis gjør, skru ut batteriet på privatbilen vår så han hadde en backup når han skulle frakte bilen som egentlig ikke virka helt fra oss og til Elverum i dag, og så videre. En liten service måtte han uansett ut på, og uten firmabil, så blei det Volvo 850 med meg bak rattet og rød L på bakluka.

En tur på IKEA med lillebror-Bjørnar rakk vi også, selv om Andreas jobba flekkvis det meste av dagen. Lillebror-Bjørnar skal nemlig flytte hjemmefra og til Hamar i helga, for å studere så han kan bli lærer, så da trenger han jo litt stash til sitt nye hjem. Vi trengte også litt stasj til hjemmet vårt. Eller - trengte og trengte. Ønska oss er vel mer korrekt. Uansett lukta det temmelig svidd av plastkortet vårt også etter endt IKEA-vandring. Det blei nye håndklær (så kan Bjørnar få våre gamle), skuffeavdelere, en dampinnsats, nye hodeputer til meg og et par andre praktiske ting. Ikke noe pyntedilldall - bare relativt kjedelige ting, altså - men like fullt ting som gjør hverdagen hakket mer smooth enn den var før....Hadde jeg bare kommet på å ta et før-bilde! Det blei mange ganger mer praktisk og sååå mye finere i skuffene med litt system! :D

 

I dag har jeg fått svi for kjøringa og IKEA-turen i går, men det overlever jeg. Har brukt dagen på å slappe av og komme meg til hektene igjen. Har sittet litt på facebook, har øvelseskjørt opp på Aursmoen og henta fire pakker fra iHerb og i kveld/natt har jeg holdt på med dette blogginnlegget i flere timer. (Ja, jeg er vanvittig treig.) Kjenner at hjernen snart kortslutter og at det begynnet å bli på høy tid å klatre opp trappa og legge seg, men jeg skal bli ferdig med dette blogginnlegget først, slik at dere har en mil med lesestoff å våkne opp til i morra - hehe!

En av de nærmeste dagene har jeg store planer om å poste et matinnlegg igjen, for snille Cilie som blogger om fibromyalgi, helse og litt forskjellig har vært så snill å skryte av meg på bloggen sin, og da må jeg jo følge opp! Nå har jeg ikke mer på hjertet for denne gang, så da kryper jeg til sengs etter neste bilde - og så skal jeg se om jeg orker å svare på kommentarene dere har vært så skjønne å skrive til meg siden sist i løpet av morgendagen eller helga! :)


Deler av dagens iHerb-fangst! Goood natt!

Jeg er tilbake på bloggen!

Har hatt en aldri så liten uplanlagt sommerferie fra bloggen, men nå er jeg tilbake - tror jeg. Jeg har ikke vært bortreist, men jeg har rett og slett trengt en aldri så liten pause fra bloggen og diverse andre datagreier. Jeg har savna dere en hel haug og tror jeg er klar for dyst igjen nå. Jeg gir det i alle fall et forsøk, og dere som ikke allerede liker facebooksida til bloggen min kan gjøre det HER - så skal jeg i det minste prøve å holde dere oppdatert der hvis jeg plutselig forsvinner igjen. :)

Så, hva har dere gjort i sommer? Jeg har (i tilfeldig rekkefølge):

 

...Fått masse pakker fra iHerb med spennende (og mindre spennende) ting som jeg har tenkt til å vise dere etter hvert. Jeg har også fått en helt skvist pakke fra iHerb som lukta lavendelolje. Jeg sendte den tilbake til posten med et fancy skjema og posten sendte ganske enkelt hele driten tilbake til meg med beskjed om å fikse det selv.

 

Jeg har grubla på om Storm-Alexander kanskje er ei jente - og har fortsatt ikke funnet ut av det. Han (eller hun?) er forøvrig 4 måneder og 2 dager gammel i dag. Jeg har også omsider fått somla meg til å forsikre både Storm-Alexander og Edward-Sokrates i Agria, slik at vi får dekka mesteparten av veterinærutgiftene hvis de skulle skade seg eller bli syke.

 

...Jeg har begynt på en ny kalender fra Personligalmanakk! Den er enda finere enn den jeg hadde i fjor og jeg er superfornøyd. Jeg har hatt et lumskt virus på pc'n som satte den mer eller mindre ut av spill til Andreas fikk fjerna det og formatert pc'n min for meg. Jeg har sovet 24,5 av 31 timer etter å ha vært på harrytur, og jeg har tenkt på alt jeg skulle ha gjort - uten å ha fått gjort så mye av det.

 


Vi har kjøpt ny vaskemaskin til tross for at det fortsatt er garanti på den forrige, fordi vi nå har venta på service siden før 17. mai...! Takket være at Elprice er lagt ned, hadde vi heller ikke krav på å få låne en mens vi venter, og Hoover er visst treigere enn treigest til å sende delene som skal til for å få den fiksa. Den nye maskinen er helt super, og vi håper at vaskemaskinmannen snart kommer og reparerer den gamle slik at vi kan få solgt den videre til noen andre.

 

Jeg har fått meg langtidslån på dusjkrakk og krykker, og jeg har bestilt nye hudelektroder til TNSen min. Jeg har vært til GU for 3. gang på 5 måneder, og forhåpentligvis greide legen å få tak i det hun skulle denne gangen! Jeg har hatt noen ukers behandlingsfri fordi behandlere også trenger ferie. Jeg har  vært til MR-undersøkelse på Curato i Lillestrøm - og venter spent på svar (som jeg tror og håper er negative). Jeg har aldri hatt en mer asosial sommer noen sinne og har nok satt ny personlig rekord i antall timer aleine. Heldigvis finnes det telefoner og facebook, slik at selv jeg får ha kontakt med andre mennesker. :)

 

Jeg har spist massevis av jordbær, og funnet ut at verdens beste jordbær selges rett fra gård. Jeg har også spist veggis-junk og masse glutenfrie knekkebrød med hjemmelaga majones, krydder og tomater på. Jeg har ikke kjøpt noe kjøtt siden mai - da jeg bestemte meg for at jeg skulle bruke det jeg har i heimen og vente minst 6 måneder før jeg kjøpte noe mer kjøtt eller noe med kjøtt i. Jeg har også i rent raseri og rebelskhet (??) spist noe med bittelitt melk i, og det gikk ganske nøyaktig tre minutter før magen slo seg vrang.

 

En dag som jeg ikke var like rasende, men kanskje like rebelsk, så drakk jeg alkohol for første gang på mange år. Takket være fibromyalgien er jeg alkoholintolerant* og har ikke engang turt å ta meg et glass vin på flere år, siden det har vært nok til å gjøre meg dårlig i flere dager etterpå. Denne gangen gikk det tilsynelatende veldig bra. Jeg fant ut at drinksticks funker supert som blandevann, hadde det fryktelig morsomt og blei dødsdårlig og angra som en hund etterpå - så det er meget mulig at det blir ganske mange år til neste gang også. *Ikke alle med FM er alkoholintolerante, men det er ganske vanlig.

 


Jeg har handla på Supernature for første gang, og snakka om sjørøvere med kassadama der. Samme dag kjøpte vi også nytt objektiv til speilrefleksen vår og spiste på Helt Rå i Sandvika. Der var det fantastisk koselig, og maten var utrolig god! Der snakka jeg ikke så mye om sjørøvere, men jeg snakka en hel del med den hyggelige dama som serverte oss.

 

Vi har endelig kjøpt en liten radio til kjøkkenet, vi har omsider kjøpt oss puter til hagestolene som vi kjøpte for et par år siden, og vi har begynt å grunne terrassen. Det har regna mye her i sommer også, så det blir spennende å se om vi blir ferdige med grunning og maling før vinteren kommer.


Jeg har begynt i parterapi med min kjære, og håper at vi skal greie å være mer kjærester og mindre fremmede i tiden som kommer. Bildet er fra 16. mai i 2004, og i dag har vi vært kjærester i 9 ½ år. Han har jobba hele sommeren, men vi har allikevel greid å få til litt kjærestetid mellom alt det andre.

 

I forrige uke var jeg med Andreas på jobb, hvor jeg fikk øvelsekjørt nesten 40 mil og i tillegg vært sammen med ei venninne på Elverum i nesten 4 timer. På veien hjem stoppa vi og så på noen kjempedigre furutrær og tok noen bilder. Jeg hadde en fantastisk dag, og kan nesten ikke huske sist jeg har vært i så god form og greid så mye på en dag!

 


...Og i dag har jeg hatt besøk av et Bambi-kjærestepar! ♥

Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits