Mat og drikke

Iskaffe med smak av sjokolade og karamell.

Det ser ut til at vi har sol og sommervarme i hele landet for tida. Da finnes det ingenting som er bedre enn noe kaldt å leske seg med, enten du er en av dem som elsker varmen over alt i verden, eller du kanskje er litt mer som meg. Jeg puster og peser og gleder meg til kjøligere dager, mens jeg selvsagt nyter sommeren og varmen så godt jeg kan, slik det er pålagt å gjøre. Det lykkes meg faktisk ganske godt. Hehe. ;-)

En av mine favoritter i varmen er hjemmelaga iskaffe, som er både kaldt og godt. Jeg følger som regel ingen oppskrift - jeg putter bare oppi det jeg har lyst på og det jeg har for hånden. I dag tenkte jeg at jeg skulle fortelle dere hvordan man gjør det, så kan dere nyte deilig iskaffe dere også. Oppskriften er ikke nøyaktig, her er det bare å humpe og slumpe til man får akkurat den smaken og konsistensen man liker best. Det er også mye rom for variasjoner - mer om det litt lenger ned!

 

Du trenger (for eksempel):
♥ Et par never isbiter
♥ Nok plantemelk til at det blir ca. 5 dl sammen med isbitene
♥ 4 små, myke dadler
♥ 1 scoop CaféCeps
♥ 1 ss Dandy Blend
♥ 1 ss rått kakaopulver
♥ 10 dråper Stevia English Toffee

Blend alt i en blender. Hvis du vil ha dadlene helt "smoothe" blender du dem sammen med litt væske først, deretter resten. Selv blender jeg gjerne alt på en gang, noe som gir bittesmå, karamellaktige biter av dadler i iskaffen. Mmm!

Denne varianten av iskaffe er noe du kan drikke med god samvittighet. Både rått kakaopulver og dadler er rike på mineraler, blant annet magnesium. Svetter du mye i sommervarmen kan du miste mye magnesium, noe som igjen kan gjøre deg slapp og sliten. Magnesium er også avgjørende for væskebalansen, som sørger for å holde kroppen din avkjølt når du er i aktivitet. Dette er bare ett av mange positive næringsstoffer som denne iskaffen kan bidra med. Men - husk å drikke masse vann også! Kaffe er vanndrivende, så det er viktig å fylle på med masse vann når det er så varmt som nå.

 

 

Forslag til variasjoner:

Isbiter:
Bruk gjerne mer eller mindre isbiter, eller bytt dem helt eller delvis ut med frosne biter av banan. Banan gir en tykkere, søtere og mer mettende iskaffe. Ellers kan du gjerne bruke isbiter av plantemelk eller kaffe for å slippe å "vanne ut" iskaffen. Isbiter av kokosvann vil gi en søtere iskaffe med med enda mer mineraler.

Plantemelk:
Her kan du bruke enten mandelmelk, soyamelk, havremelk, rismelk eller annen plantemelk. Vanlig kumelk går også, dersom du drikker det. Prøv gjerne med en skvett kokosmelk! Det gir en fetere og mer mettende iskaffe.

Dadler:
Mange tror de ikke liker dadler, og forbinder det med de brune, klissete greiene gamle folk gjerne spiser i jula. Pakk bort fordommene, og prøv. Det er stor forskjell på dadler og dadler - ikke bruk de som er tilsatt masse sukker. Dadler gir en deilig karamellsmak, og masse bra næring. Du kan bytte ut små, myke dadler med de store medjooldadlene om du vil, men i så fall anbefaler jeg å bløtlegge dem ei stund først, for å gjøre dem mykere. Bruk i så fall gjerne bløtleggingsvannet i iskaffen! Har du prøvd dadler, og liker ikke det, kan du droppe dem, men da mister du mye av karamellsmaken og sødmen.

CaféCeps:
Dette er en veldig finmalt, økologisk pulverkaffe som jeg kjøper på iHerb. I tillegg til kaffe, inneholder den andre sunne greier (som jeg ikke har merka noen smak av). Jeg bruker den fordi den smaker godt, og den er lett å blande ut i kalde drikker. Pulveret kan puttes rett i blenderen sammen med det andre. Istedenfor CaféCeps, må du gjerne bruke vanlig pulverkaffe eller best av alt: ekte espresso! Bruk i så fall kald kaffe, gjerne kaffe-isbiter. ;-)

Dandy Blend:
Dette er et finmalt pulver med blant annet løvetann, bygg, rug og sikorirot. Det smaker til forveksling likt kaffe, kan brukes på mange forskjellige måter og er supert som en erstatning eller et tillegg til kaffen hvis man (som meg) er sensitiv for koffein. Dandy Blend blir ikke bitter slik som kaffe, og har heller ikke syra som kan være hard for sensitive mager. Det står på produktsida og på pakken at Dandy Blend er glutenfritt, men jeg tør ikke å gå god for det siden det inneholder bygg og rug. For meg går det fint å bruke dette produktet, men jeg er kun intolerant, og tåler noen ting bedre enn andre. Har du ikke Dandy Blend, eller vil ikke bruke det, kan du bruke mer kaffe istedenfor - gjerne koffeinfri dersom du er sensitiv.

Rått kakaopulver:
Jeg får ofte spørsmål om man kan bruke vanlig kakaopulver istedenfor rått kakaopulver. Svaret er ja, men du får ikke de samme helsefordelene, og ikke den samme oppkvikkende effekten. I tillegg synes jeg ikke at vanlig kakaopulver smaker like godt som rått kakaopulver (men bruker gjerne vanlig, økologisk kakaopulver når jeg skal lage sjokoladekake eller andre ting som skal varmebehandles). Vil du ikke ha den oppkvikkende effekten, kan du bruke carobpulver istedenfor. Det smaker veldig likt som kakao/sjokolade, og er i tillegg søtere.

Stevia English Toffee:
Dette er flytende søtning (stevia) som kommer med en dråpeteller, så det er lett å dosere. Du kan droppe det helt, bruke mer eller mindre, eller du kan bruke en annen smak. Selv synes jeg karamellsmaken er kjempegod i iskaffe, men Stevia Vanilla Crème er også en sikker vinner her i huset. Annen søtning som passer bra i iskaffe er kokosnektar, yaconsirup, kokosblomstsukker eller ekstra dadler.

 Hva spiser og drikker du i sommervarmen?
Liker du iskaffe? Vil du prøve denne?

#Eldeendrikke #Inspirasjon #Oppskrift  #Kosthold #Helse #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Hjemmelaget #Iskaffe #Kaffe #Drikke #Plantemelk #Isbiter #Dadler #Råkakao #CafeCeps #DandyBlend #iHerb #Stevia #Karamell #Sjokolade #Vegetarisk #Vegansk #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Glutenfri #Sommer #Sologsommer

Hjemmelaga te av kløverblomster.

Jeg er kanskje ikke noen skogsnymfe, men jeg har alltid vært glad i naturen. De siste årene har jeg blitt mer og mer bevisst på at jeg veit alt for lite om den, og at jeg kunne tenke meg å lære mer. Det jeg er mest interessert i, er kanskje ikke så overraskende for dere som leser bloggen min: nemlig hvilke planter man kan spise (eller drikke). Utover blåbær og andre kjente bærtyper, så har jeg ikke den helt store kunnskapen om hva som kan spises og ikke, og eventuelt hvordan man går fram for å tilberede det. Den norske naturen er et spiskammer jeg ikke aner hvordan jeg skal benytte meg av, og det har jeg lyst til å gjøre noe med.

Som dere veit, så er ikke akkurat energi en overskuddsvare i min kropp, så jeg kommer meg ikke så mye rundt. Derfor har mine oppdagelser så langt stort sett begrensa seg til det jeg kan finne i min egen hage. I fjor brukte jeg løvetannblader i salaten og plukka aroniabær fra den ellers så forsømte hekken vår. Begge deler for første gang, og begge deler til stor fornøyelse både under sanking og spising. Jeg har funnet ut at sanking/høsting er en aktivitet som får hjernen min til å skifte fra høygir til lavgir.

 

 

Da jeg satt ute på trappa en dag tidligere denne uka og så på plenen vår som var full av hvitkløver, begynte jeg plutselig å lure på om kløver kunne spises, og om jeg kanskje kunne lage te av det. Som barn pleide jeg, som mange andre barn, å suge nektaren ut av rødkløveren, men vi spiste aldri selve blomsten.

Når slike spørsmål melder seg, er jeg takknemlig for at Google finnes, for et kjapt søk kunne bekrefte at kløver absolutt kan spises, og man kan også lage te av den. Både selve blomsten og bladene kan spises, for eksempel i en salat. Til te er det, etter hva jeg har funnet ut så langt, selve blomsten som vanligvis brukes, men det er godt mulig at man kan bruke bladene også. 

Med denne nye kunnskapen, bestemte jeg meg for å plukke kløver på onsdag. Katten vår, Flux, synes også at det var en god idé, og var en ivrig "hjelper".

I hagen vår er det mest hvitkløver. Det er også noe rødkløver, men de fleste hadde ikke blomstret skikkelig enda. Jeg brukte god tid, og holdt sikkert på i nærmere to timer - inkludert kattekos selvsagt. Jeg prøvesmakte både blomst og blader, og begge deler falt i smak hos meg. 

Etter at jeg var ferdig med å plukke kløver, rensa jeg alt sammen for stilker. Jeg putta blomsterhodene i salatslynga vår og skylte dem godt. 

Etter at jeg hadde skylt kløveren, fordelte jeg alt sammen utover et par brett og satte dem i dehydratoren. En dehydrator er en tørkemaskin. Jeg har en sort Excalibur med 9 brett, og den har jeg kjøpt på Sanabona, HER. De finnes også i hvitt, og med 5 brett. Du kan se alt av dehydratorer og tilbehør på Sanabona HER. 

Har man ikke dehydrator kan man beholde stilkene på, knyte hyssing rundt små buketter og tørke dem hengende. Da må man huske på å knyte knuten stramt, for når stilkene blir tørre, så krymper de - og man vil jo ikke ha kløveren liggende utover hele gulvet. Når kløveren er tørr, klipper du hodene av stilkene, og så har du te. Har du verken dehydrator eller tålmodighet, så kan du tørke dem i ovnen, men sett gradene så lavt som mulig, og la døra stå litt på gløtt. 

Jeg tørka mine kløverblomster på 41 grader i nærmere et døgn. Det er mulig de var ferdige før, men jeg ville være helt sikker på at de var skikkelig tørre, så jeg slipper at de blir mugne utover høsten og vinteren - for ja, jeg planlegger å ha en smak av sommer stående når kulda kommer krypende.

Når blomstene tørker blir de veldig lette, så det er lurt å skru av dehydratoren og være litt forsiktig når man lukker opp luka, for de kan fort fyke avgårde. Jeg lot blomstene være hele og putta dem i ei lufttett krukke for oppbevaring. For å bevare den fine fargen, skal de helst oppbevares mørkt. 

Jeg måtte selvfølgelig prøve en kopp kløver-te til frokosten i dag! Jeg brukte et par toppede teskjeer til en kopp, og rørte litt rundt nedi der så blomstene datt fra hverandre. Jeg veit ikke om det har noe å si for smaken eller ei, men jeg tenkte at kanskje smakene kommer bedre fram på den måten. Det er mulig at det bare er ønsketenkning. Hehe.

Den fine koppen min er fra Just a Leaf og er kjøpt på iHerb. De har visst slutta å selge den, men du kan se den HER. Kanskje de kommer tilbake etter hvert. :-) Jeg foretrekker å bruke kanne eller kopp med sil (slik som denne) fremfor klype, slik at teen får fritt spillerom. Bruker du klype, så bruk en med litt størrelse på, og ikke fyll den helt full. Det er viktig at teen får plass til å utvide seg. 

Kløver er en urt, så dette er en urtete. Urteteer skal trekke lengre enn vanlig te, og blir ikke bitter hvis den står lenge. Jeg lot teen trekke i litt over ti minutter, som er tiden det står på Urtekilden at rødkløver skal trekke. Ti minutter er nok, men den kan altså gjerne trekke lengre dersom du ønsker det.

Trekker man teen lengre, blir smaken gjerne sterkere, og flere næringsstoffer kan finne veien ut i vannet. Siden jeg foreløpig ikke har drukket så mye kløver-te, så veit jeg ikke hvor stor smaksforskjellen på ulike trekketider er. Det jeg derimot har prøvd, er å trekke de samme blomstene to ganger. Den andre gangen lot jeg dem trekke i et kvarter, og det blei absolutt vellykka, så ingen grunn til å kaste blomstene etter en kopp altså. 

Den ferdige teen blei gul og fin. Jeg brukte (som vanlig) ikke noe søtning i teen, men det kan man selvsagt gjerne gjøre. Jeg er ikke noen ekspert på å beskrive lukt og smak, men jeg synes den lukter litt som nyklippet gress eller gress etter en regnskur. Muligens også litt som høy. Smaken minner også om gress, samtidig som den er blomsteraktig og litt søt. Den smaker ganske mye, men har en mild og fin smak.

Jeg synes den minte litt om Just a Leaf sin grønne te med jasminblomst, så jeg måtte lage en kopp av den etterpå, for å sammenligne. Jeg synes de minner om hverandre, men kløverteen er ikke så skarp i smaken. Jeg opplever at den er mildere, søtere og at den har mindre gress-smak. Jeg tror kløver-teen er lettere å like enn den andre dersom man ikke er så vant med å drikke te, og jeg synes at den smakte deilig. Absolutt en smak av sommer! 

Kløver-teen kan gjerne blandes med annen te. Man kan bruke teblader, urter, krydder, frukt eller bær. Jeg tror den er god sammen med grønn eller hvit te. Jeg tror også den passer veldig godt sammen med sitrus eller noe annet syrlig. Søt frukt eller andre blomster blir nok også godt. Skal man bruke søtning, tror jeg at det vil smake deilig med en god honning, gjerne Kjartans bringebærhonning.

Skal man blande kløver-teen med annen te, er det viktig at man tar hensyn til trekketiden til den teen som skal trekke kortest. Grønn og hvit te skal ikke trekkes så lenge, for da blir teen bitter. Sort te kan trekkes litt lengre. Så trekk dem enten hver for seg, eller ha oppi kløver-teen først, og det som skal trekke kortere mot slutten av trekketiden. Eventuelt kan du trekke all teen kun så lenge som den korteste trekketiden tilsier, men da vil du ikke få like mye smak og næringsstoffer ut av urtene.

Både rødkløver og hvitkløver inneholder nyttige næringsstoffer og er betennelseshemmende. Rødkløver kan hjelpe blant annet mot hoste, bronkitt, eksem, mestruasjonsplager og overgangsplager. Hvitkløver på sin side, kan blant annet brukes mot ulike mageplager, revmatiske smerter, hoste og feber. Du kan lese mer om rødkløver HER og om hvitkløver HER.

Har du laget din egen te noen gang? Har du lyst til å prøve?
Pleier du å plukke og spise ting fra naturen? Hva er din favoritt?

 

#Eldeendrikke #Inspirasjon #Kosthold #Helse #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Hjemmelaget  #Te #Rødkløver #Hvitkløver #Kløver #Urter #Villevekster #Gratismat #Natur #Naturligmat #Sanking #Dehydrator #Tekopp

 

Deilig, vegansk, allergivennlig og nesten raw sjokolademousse uten raffinert sukker.

Siden det er fredag og all ting, tenkte jeg at det var på sin plass med ei oppskrift på noe godt. Selv er jeg veldig glad i sjokolade i alle former, og jo mektigere, jo bedre. Hvis mektige sjokoladedesserter er din greie, så er det bare å lese videre. ;-)

I dag hadde jeg en perfekt modna økologisk avokado på benken, og jeg hadde lyst på noe skikkelig godt til frokost. Dermed blei det sjokolademousse. Noen av dere som leser bloggen min er sikkert ikke ukjent med at avokado kan brukes i desserter, og for dere som er ekstra bevandra innenfor matblogger med sunne fristelser, så veit dere at det finnes et vell av oppskrifter på raw sjokolademousse - både med og uten avokado. Så jeg skal ikke påberope meg at dette er en nyoppfunnet greie fra min side, men en god ting kan ikke deles for mange ganger eller i for mange varianter.

For dere som derimot synes at det høres ganske rart ut å putte en grønnsak (eller rettere skrevet: en usøt frukt), i sjokolademoussen, så kan dere bare slappe av. Det smaker overhodet ikke avokado av den ferdige moussen. Derimot gjør avokadoens konsistens at sjokolademoussen blir slik god sjokolademousse skal være: mektig, fløytelsmyk og den smelter i munnen. At den også bidrar til å holde deg både mett og sunn, er ingen uønsket bivirkning. Med en slik godsak som basisingrediens i desserten, kan man fint unne seg dessert til frokost uten å ha dårlig samvittighet av den grunn. Denne moussen er forøvrig ikke helt raw, men det er ikke så veldig langt unna, og med enkle grep blir den helt raw om du skulle ønske det.

Jeg har laga sjokolademousse mange ganger før, men pleier som regel bare å gjøre det på hump og slump. I dag var jeg derimot forutseende nok til å skrive ned hva jeg brukte, slik at jeg kunne dele vidunderet med dere. Oppskrifta trenger absolutt ikke å følges slavisk, men jeg kommer nok til å følge min egen oppskrift sånn noen lunde i fremtida, for denne blei knallgod.

 

 

Jeg brukte (se alternativer/info lenger ned):
♥ 1 økologisk avokado, vanlig størrelse
♥ 4 små dadler (ferske)
♥ 2 ss usøta soyamelk
♥ 2 ss rått kakaopulver
♥ 1 ss carobpulver
♥ 1 ss lønnesirup
♥ 3 stk. isbiter
♥ Litt vaniljepulver


Slik gjør du det:

♥ Kjør alle ingrediensene til mos i en foodprosessor, en blendtec med twister jar eller eventuelt med en stavmikser. Noen blendere kan nok greie jobben, men de fleste blendere krever en del væske for å gå rundt.
♥ Topp eller ikke topp med det du vil. I dag brukte jeg tinte bringebær, kakaonibs og kokosflak. Kakaonibs er nesten et must, for det gir så innmari god krønsj. Bringebær gir en syrlig kontrast til alt det mektige. Mmm!
♥ Nytes med en gang, eller settes i kjøleskapet til det måtte passe - en dag eller to vil jeg tro skulle gå fint, men da ville jeg nok hatt moussen i noe tett.

 

 

Litt om ingrediensene:
♥ Jeg bruker mest mulig økologiske ingredienser for best smak, best helse og best samvittighet.
♥ Små, ferske dadler fås kjøpt i små pappesker i noen frukt- og grøntavdelinger og i "innvandrerbutikker". Andre dadler fungerer også, men tørkede dadler vil ikke bli like kremete i konsistensen. De kan eventuelt bløtlegges før bruk, så blir de mykere.
♥ Soyamelk kan erstattes med vann, annen plantemelk eller kumelk dersom du tåler det. Prøv også gjerne med appelsinjuice.
♥ Smak til med kakaopulver og søtning - kanskje du trenger mer eller mindre, alt etter hvor stor avokadoen din er og hvor mektig/søtt du liker det.
♥ Carobpulver kan byttes ut med mer kakaopulver og eventuelt litt mer søtning, f.eks. en ekstra daddel eller litt ekstra lønnesirup. Carob smaker ganske likt som kakaopulver, men søtere.
♥ Jeg har brukt økologisk lønnesirup fra Helios (kjøpt i helsekostbutikk), men yaconsirup, kokosnektar, agavesirup eller honning fungerer også bra.
♥ Isbitene kan sløyfes, eller man kan bruke flere. Det er for å kjøle ned moussen litt. Moussen kan også settes i kjøleskapet ei stund før den spises.
♥ Vaniljepulver kan sløyfes, men det er skikkelig godt. Om du vil, er det godt med bittelitt havsalt eller himalayasalt også.
♥ Om du ønsker moussen helt raw: Bruk rå carob eller bytt ut med mer rått kakaopulver og bruk rå søtning. Bytt ut soyamelk med vann eller hjemmelaga juice, eller eventuelt rå plantemelk av noe slag.

 

Har du laga raw sjokolademousse noen gang?
Kunne du tenke deg å prøve denne?#Eldeenmat #Eldeendessert #Raw #Rawfood #Inspirasjon #Kosthold #Hjemmelaget #Oppskrift #Mat #Vegetarisk #Vegansk #Glutenfri #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Allergivennlig #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Renmat #Sunnmat #Naturligmat #Nam #Sjokolade #Sjokolademousse #Økologisk #Avokado #Dadler #Lønnesirup #Bringebær #Kokos #Kakaonibs #Madeinblendtec

Sunn og vegansk jordbær- og mango-is.

Om sommeren er det godt med is, og isen smaker aller best når man har laga dem selv. Det er også det aller beste hvis man er litt opptatt av hva man putter i seg, for eksempel hvis man har matintoleranser eller at man rett og slett ønsker å spise sunn, rein og næringsrik mat.

Disse isene laga jeg i fjor sommer, og jeg kommer helt klart til å lage dem eller en variant av dem i år også. De var veldig gode, og falt i smak både hos meg, Andreas og barna vi hadde på besøk en dag i fjor sommer. I tillegg til å være gode, så er de sunne, næringsrike og metter også ganske godt.

 

Mini-is ♥

 

Oppskriften er stor, så du må gjerne redusere den litt, særlig hvis du ikke har så mange isformer. Vi har både Zoku ispinnemaskin, vanlige isformer og mini-isformer. (Vi har også et par ismaskiner og slike isformer som man klemmer på (som Solo-is), men de brukte vi ikke til denne isen.) Dette holdt til 13 vanlige is og 6 mini-is hos oss, og enda var det litt igjen som vi drakk som smoothie. Oppskriften består av to forskjellige masser som man heller i isformene hver for seg for å skape to farger og større kontrast på smaken i isen, men du kan gjerne bruke bare en av massene. Det går sikkert fint å slå dem sammen til en masse også, for smakene passer godt sammen.

 

Mangomasse:
* 300 gram litt tint mango (eller fersk)
* 250 gram naturell soyayoghurt
* 10-20 dråper Stevia Vanilla Creme
* Litt vann til å få massen flytende nok hvis du bruker Zoku ispinnemaskin

 

Jordbærmasse:
* 400 gram litt tinte jordbær (eller ferske)
* 250 gram naturell soyayoghurt
* 10-20 dråper Stevia Vanilla Creme eller Stevia Berry
* Litt vann til å få massen flytende nok hvis du bruker Zoku ispinnemaskin
* Eventuelt litt ekte vaniljepulver eller vaniljeekstrakt

 

Lag de to massene hver for seg. Bland alt du trenger til mangomassen i en blender, blend og hell det over i ei mugge, en bolle eller noe annet som er lett å helle av. Deretter lager du jordbærmassen på samme måte - du trenger ikke å vaske blenderen imellom.

Hell på litt av hver masse i isformene dine, og frys ned. Du kan selvfølgelig gjerne bruke andre bær og frukter enn jeg har brukt, andre typer søtninger enn stevia og vanlig yoghurt. Det er bare å prøve seg fram! :-)

 

Laga med Zoku ispinnemaskin. :-) For å få fargene fordelt slik, helte Andreas og jeg i hver vår masse fra hver vår side av maskinen. :-)

 

Mini-is ute i sola. :-) Beklager dårlig kvalitet på de siste to bildene - de blei tatt med slitt mobilkamera. ;-)

Pleier du å lage din egen is?
Har du lyst til å prøve denne?


 #Eldeenmat #Eldeenis #Inspirasjon #Kosthold #Hjemmelaget #Oppskrift #Mat #Vegetarisk #Vegansk #Glutenfri #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Renmat #Sunnmat #Naturligmat #Nam #Is #Zoku #Ispinne #Mango #Jordbær #Stevia #Yoghurt #Vanilje

Slik lager du mandelsmør.

Jeg har posta oppskrift på mandelsmør på bloggen min tidligere, HER, men en god ting kan ikke deles for mange ganger. Det var veldig lenge siden jeg hadde laga mandelsmør da jeg gjorde det igjen forrige uke, for selv om prinsippet er såre enkelt, så blei det for tidkrevende for min del. Nå har jeg derimot knekt koden, og da tok det ikke lenger en time for å gjøre 300 gram mandler til smør - tvert imot brukte jeg ca. 20 minutter på å gjøre en hel kilo mandler til smør! Så nå blir det hjemmelaga mandelsmør akkurat når jeg måtte ønske det fremover!

Min foodprosessor (DENNE) har en veldig stor bolle, så 300 gram mandler blei rett og slett litt for lite å jobbe med. Da jeg økte mengden til 500 gram per omgang, tok det plutselig bare 10 minutter før jeg hadde deilig mandelsmør klart! Jeg blei så revet med at jeg måtte prøve med enda en halvkilo, og endte opp med tre fulle glass med mandelsmør. Herlig! Moralen i historien er at det er virkelig kjempelett å lage mandelsmør, og det skal ikke ta så lang tid som en time. Bare prøv deg fram til du finner rett mengde til din foodprosessor.

En annen ting jeg gjorde annerledes denne gangen, er at jeg brukte mandler som var bløtlagte og deretter dehydrerte (altså tørka i tørkemaskin). Jeg var usikker på om det ville bli til smør i det hele tatt, men det gikk aldeles utmerket. Men altså: dehydrerte etter bløtlegging, og dermed helt tørre! Grunnen til at jeg bløtlegger og deretter dehydrerer mandler (og andre nøtter), er for å bli kvitt enzymhemmerne, slik at enzymene blir tilgjengelige. Dessuten blir proteinet i nøttene lettere fordøyelig, og det blir lettere for kroppen å ta opp næringsstoffene. I tillegg fjerner man den bitre smaken, og "nøttesmaken" kommer bedre fram - det smaker sååå mye bedre! Det tar litt tid, men det gjør seg for det meste selv og er absolutt verdt innsatsen!

 

Slik lager du mandelsmør:
♥ Putt mandler i foodprosessoren din.
♥ Skru på maskinen og lag mel av mandlene.
♥ Stopp med jevne mellomrom og skrap ned det som henger igjen i kantene.
♥ La maskinen fortsette å arbeide, så blir det snart en klump som snurrer rundt og rundt.
♥ La klumpen snurre rundt og runt til du får deilig, mykt mandelsmør.
♥ Tilsett eventuelt litt himalayasalt/havsalt mot slutten.

 

Jeg liker å la min maskin gå til smøret blir skikkelig mykt og kremete. Det stivner litt når det settes kaldt, men holder seg mykt. Mandelsmør og andre nøttesmør holder seg i alle fall en måneds tid om du putter det i glass og oppbevarer det i kjøleskapet, men det kommer helt sikkert ikke til å bli stående så lenge om du er like glad i nøttesmør som jeg er. Prøv gjerne med ulike nøtter og tilsetninger, f.eks. DENNE fra Veganmisjonen.

 


#Eldeenmat #Inspirasjon #Kosthold #Hjemmelaget #Oppskrift #Mat #Vegetarisk #Vegansk #Glutenfri #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Suntoggodt #Sunnlivsstil #Renmat #Sunnmat #Naturligmat #Nam #Mandelsmør #Mandler #Nøtter

Vafler til middag på vaffeldagen!

I dag er det vaffeldagen, og det må selvfølgelig feires med vafler! En skal aldri la en anledning til å spise vafler gå fra seg.

Jeg er nok kanskje litt over gjennomsnittet glad i vafler. Jeg elsker vafler, det er helt usannsynlig godt. Jeg elsker at de er så lette å variere, og så lette å lage på hump og slump. Hadde det ikke vært for at jeg har en bittelite problem med å styre meg når det kommer til vafler, så hadde jeg nok spist det mer eller mindre hver eneste dag, for det er jo så enkelt - og en genial erstatning for brød for meg som ikke tåler gluten og melk, og som helst skal styre unna sukker og gjær også.

Jeg har posta vaffeloppskrifter på bloggen min tidligere, en uten gluten, sukker og melk HER, og en med "vanlig" mel og sukker HER. Begge oppskriftene gir kjempegode vafler! I dag skal jeg jammen dele enda en vaffeloppskrift med dere, som blei til på hump og slump i dag. Siden planen i dag var å ha vafler både til middag og kveldsmat, så valgte jeg å sløyfe søtning i dag. Kokosmelka og kokosen gjør disse vaflene søte nok til sitt bruk!


Jeg brukte:
♥ 3 egg
4 eggehviter (fordi jeg hadde det, ellers ville jeg brukt 2-3 egg)
400 ml kokosmelk (fullfett)
ca. 600 ml vann (fylte den tomme kokosmelkboksen 1 ½ gang)
30 gram smelta ghee (klaret smør)
140 gram bokhvetemel
160 gram grov melblanding (finax)
30 gram hampprotein
2 ss kokos
2 ss fibrex
1 ts salt
1 ts bakepulver

 

Det spiller sannsynligvis ingen rolle hvilken rekkefølge du blander ingrediensene, men jeg gjorde det slik:

♥ Blanda alle de tørre ingrediensene i en mellomstor bolle.
♥ Blanda egg, eggehviter og kokosmelk i en stor bolle.

♥ Tilsatte litt og litt av det tørre mens jeg miksa med en håndmikser.
♥ Etter å ha tilsatt ca. halvparten av det tørre, tilsatte jeg smelta ghee og miksa det inn.
♥ Til slutt tilsatte jeg vannet og resten av det tørre.

Så satte jeg røra i kjøleskapet og lot den stå der og svelle en times tid, før vaflene blei stekt på medium/sterk varme i vaffeljernet.

Jeg vil tro at røra holder til 16-18 vafler. Vi har stekt 8 så langt, og har ca. halve røra igjen i kjøleskapet.


 

Siden vaflene skulle spises til middag, måtte vi jo toppe dem med noe "middagsaktig" som både smakte og metta godt. Jeg laga et tacokrydra fyll, og brukte disse ingrediensene:


♥ Litt ghee til steking
♥ ¼ løk i biter
♥ 100 gram soyafarse (soya mince/TVP, ferdig bløtlagt og tatt opp av fryseren)
♥ 2 raspa gulrøtter
♥ Litt hjemmelaga buljong
♥ 3 ss hjemmelaga tacokrydder
♥ Litt vann

Stekte løken i ghee, før jeg hadde oppi gulrøtter, soyafarse og litt hjemmelaga kalkunbuljong. Lot det surre litt, før jeg hadde på tacokrydder og litt vann. Lot det surre litt til, til vannet hadde fordampa og krydderet var trukket godt inn. TADA!

Vafler med tacokrydra fyll til middag smakte aldeles fortreffelig, og vi blei gode og mette. :-)

(Det grønne bladet på bildene, er fersk spinat.)Har du spist vafler i dag?
Hva er din favoritt-vaffeloppskrift?
Hva pleier du å ha på vaflene dine?

Vegetarisk, gluten- og melkefri grønnsaksgrateng.

I går laga jeg middag på hump og slump med det jeg hadde tilgjengelig, slik jeg ofte gjør. I går blei resultatet av det så velsmakende at jeg gjerne vil dele det med dere før det går i glemmeboka. ;-) Dette kommer jeg garantert til å lage flere ganger, om enn med litt andre ingredienser, for her kan man bruke det man har liggende. Jeg målte eller veide ingenting, så alt her er "sånn cirka" hvor mye jeg brukte.

Mengdene spiller uansett ikke så stor rolle, så lenge du lager nok til at du blir mett. Det jeg laga i går, ville normalt ha holdt til (minst) fire porsjoner, uten at du trenger noe tilbehør til. (Jeg skal derimot ikke snakke så mye om hvor hol jeg var i går, hvor mye jeg faktisk spiste og hvor sprengfull magen min føltes etterpå, hehe. Oh well - bedre enn godteri?!)

 

Halve gratengen min - altså 1/4 av maten som blei laga.


Til den faste delen av fyllet brukte jeg:
♥ 2 små løk
♥ 4 fedd hvitløk
♥ 1-2 never purreløk
♥ 2 never grønnkål
♥ ¼ brokkoli
♥ 2 mellomstore gulrøtter
♥ Stilkene til soppene
♥ 2-3 stilker stangselleri
♥ 2-4 ss mandelmel
♥ 2-4 ss fibrex

Skyll og hakk alle grønnsakene i små biter, gjerne i en foodprosessor. Jeg brukte foodprossessorbollen (ikke mølla) til Bamixen min, og den var veldig fint til dette, da den ikke finhakker det eller lager mos av det. Da beholder man litt tyggemotstand! Foodprosessorbollen til Bamix er vel og merke ikke så stor, så jeg måtte ta det i flere omganger og blande alt sammen i en bakebolle. Til slutt blanda jeg inn mandelmel og fibrex.

Du kan bruke hvilke grønnsaker du vil, men dette var en veldig god kombinasjon. Litt fersk chili ville også ha vært veldig godt oppi. Mandelmelet kan du sikkert droppe, eller du kan bytte det ut med andre kvernede nøtter eller frø. Du kan gjerne bruke en annen type fiber enn fibrex, jeg vil tro at pofiber eller akasiefiber vil fungere like godt. Det er nok mulig å sløyfe det helt, men fiberet vil trekke til seg væske fra grønnsakene og gjøre gratengen litt fastere. Har du ingen type fiber i huset, kan du kanskje prøve med litt brødsmuler?Den flytende delen av fyllet:
♥ 4 egg
♥ ½-1 dl soyamelk
♥ 2-3 ss soya-smøreost
♥ 2-3 ss næringsgjær
♥ Urtesalt, pepper og basilikum

Bland alt godt sammen, gjerne i foodprosessor. Jeg brukte den samme foodprosessorbollen som jeg hadde brukt til grønnsakene. Når alt er godt blanda, heller du det over grønnsaksblandinga og blander det hele godt sammen.

Her er eggene det viktigste. Du kan bruke hvilken melketype du vil. Soya-smøreosten kan nok sløyfes eller byttes ut med soyayoghurt, soyarømme, kokoskrem eller hva du nå måtte ha for hånden. Selvfølgelig kan du også bruke vanlig smøreost/kremost hvis du tåler det. Næringsgjær er heller ikke nødvendig, men det gir en veldig god osteaktig smak og inneholder nyttig næring, så det anbefales absolutt! Når det gjelder krydder, så bruker du selvsagt det du selv liker best.

 

Halve gratengen til Andreas. Han fikk med gulost istedenfor med vegansk ost. :-)

 

Utenom fyllet:
♥ 4 store sjampingjonger
♥ Jeezini tomat (vegansk ost) til meg
♥ Økologisk Norvegia til min kjære
♥ Ghee/rapsolje

Jeg smurte to ildfaste former med en blanding av ghee og rapsolje. Jeg satte to store sjampingjonger i hver form, helte alt grønnsaksfyllet over og rundt soppene og trykte det litt ned i formen og i soppene. Til slutt toppa jeg min form med Jeezini og min kjæres form med gulost. Deretter satte jeg formene inn i ovnen på 200 °C og lot det stå i 20 minutter. Så lot jeg gratengene få hvile i noen minutter før det var klart for å hive innpå!

Sjampongjongene kan du droppe, men da anbefaler jeg å bruke mer grønnsaker. Eventuelt kan du bytte ut sjampingsjongene med portebello, eller hva med å prøve squash, aubergin eller paprika? Ghee er laga av melk, men laktosen og melkeproteinene er tatt ut, så det er i bunn og grunn ingenting igjen å reagere på. Hvis du er veldig overfølsom for melk, ville jeg uansett holdt meg unna for sikkerhets skyld, og heller bare brukt olje til å smøre formene med. Ost kan du droppe. Jeezini er ikke egna til smelting, så den ser ganske svett og udelikat ut, men den smaker godt allikevel, og det var det jeg hadde for hånden - så da blei det sånn. ;-)

 

Slik så begge gratengene ut (i grelt lys) før vi hogde innpå. :-)

Kunne du tenke deg å prøve denne retten?


...Og så litt hashtags til slutt som dere kan klikke på om dere føler for det:
#Eldeenmat #Eldeenmiddag #Oppskrift #Middag #Mat #Vegetarisk #Glutenfri #Melkefri #Laktosefri #Frifor #Renmat #Sunnmat #Naturligmat #Økologisk #Nam #Ildfastform #Grønnsaksgrateng #Grateng #Grønnsaker #Løk #Hvitløk #Purreløk #Grønnkål #Brokkoli #Gulrot #Sopp #Stangselleri #Mandelmel #Fibrex #Egg #Soyamelk #Plantemelk #Soyaost #Næringsgjær #Jeezini #Ghee #Klarnasmør #Rapsolje

Oppskrift på tomatsaus (til pizza, pasta m.m.).

Jeg har lenge lova dere ei oppskrift på tomatsaus, som dere kan bruke på DENNE pizzaen - eller hvilken som helst annen pizza. Den kan også brukes til pasta, i gryter eller til andre ting hvor det passer med tomatsaus. Som vanlig har ting tatt tid, men endelig er jeg klar til å dele oppskrift på tomatsaus med dere! Rett før jul laga jeg tomatsaus til den store gullmedaljen, og heldigvis huska jeg å ta bilder til et blogginnlegg denne gangen. :-)

Siden dere har venta så lenge, så skal jeg være så grei at jeg deler to varianter med dere - ei grunnoppskrift, og en variant med litt flere ingredienser. Grunnoppskrifta funker bra i seg selv, men jeg liker å lure inn mest mulig grønnsaker for å gjøre tomatsausen mest mulig næringsrik. :-) Det er lett å lure inn grønnsaker som for eksempel gulrot, kålrot og søtpotet i tomatsaus uten at det forandrer smaken noe særlig, og det gjør gjerne sausen litt søtere og mindre skarp, og dermed også litt mer barnevennlig.

 

 

Grunnoppskrift.
* 1 ss extra virgin olivenolje
* 1 stor løk
* 100-200 gram tomatpuré
* 2 bokser (800-1000 gram) hermetiske tomater
* Salt og pepper

 

Du kan også tilsette:
* 100 gram gulrot
* 100 gram kålrot
* 50 gram søtpotet
* 1-2 fedd hvitløk
* 1 ts paprikapulver
* ½-1 ss tørka basilikum

 

Dette er nok saus til 2-5 langpannepizzaer - det kommer litt an på hvor mye saus du bruker på pizzaen, om du bare bruker grunnoppskriften eller putter oppi litt flere ting, hvor mye grønnsaker du velger å putte i sausen og hvor lenge du lar den koke.

Mengden og typen grønnsaker kan du variere som du vil, men jeg anbefaler å bruke røde, oransje, gule og hvite grønnsaker fremfor for eksempel grønne, slik at fargen holder seg fin. Sløyf ingredienser du ikke liker og varier krydderet som du vil selv - prøv deg fram, og smak på sausen underveis! Med tomatsaus er det nesten umulig å feile, så lenge du husker å ta oppi tomatene. ;-)

 

Slik gjør du det:
* Finn fram alle ingrediensene du trenger.
* Skyll og del løk og grønnsaker - putt løken i én bolle og grønnsakene i en annen. Kutt det gjerne fint i en foodprosessor hvis du har.
* Surr løken blank i olivenolje.
* Tilsett grønnsakene og surr litt til.
* Tilsett resten og la det putre ei stund på svak varme.
* Smak til med krydder.

 

Jeg pleier å kjøre sausen jevn med stavmikser rett etter at jeg har tatt oppi tomatene. Det er ikke nødvendig, men anbefales om du har barn som kanskje ikke er så glade i store biter av løk for eksempel. Du kan også bruke en blender eller en foodprosessor til dette, men sjekk da at maskinen din tåler varme, eller vent til sausen er kald (dette gjelder for stavmiksere også).

Her i huset bruker vi tomatsaus ofte, og derfor pleier jeg gjerne å lage store porsjoner når jeg først er i gang. Tomatsaus egner seg veldig godt til frysing. Før jul laga jeg tomatsaus i en mengde som tilsvarer ca. 17,5 ganger den oppskriften jeg har delt med dere - og for min del holdt det til 74 begre med tomatsaus. Jeg har 350 gram tomatsaus i hvert beger, og det er akkurat så mye som jeg bruker til en langpannepizza. Langpanna jeg bruker til pizza er litt smal, så det er mulig at du vil trenge mer saus til din.

Da jeg laga så mye saus på en gang holdt det ikke å kjøre sausen jevn med stavmikser selv om jeg har en monsterstavmikser fra Bamix som er effektiv og tåler mye. Derfor kjørte jeg all sausen i blender etter at den var avkjølt, slik at den blei jevn og fin. Jeg valgte å bruke basilikum i 2 av kjelene med tomatsaus, mens jeg holdt den siste kjelen med tomatsaus mer nøytral på smak.

Om du har planer om å fryse ned mat jevnlig, anbefaler jeg deg å investere i noen gode frysebegre. Frysebegrene jeg har brukt kan kjøpes på Clas Ohlson, i deres vanlige butikker eller i nettbutikken HER. De tåler fryser, maskinvask og mikrobølgeovn. De tåler temperaturer fra -40 til +120 grader, og de blir ikke sprø når du har dem i fryseren, så de sprekker ikke når du prøver å få av lokket. De rommer 0,4 liter, men husk at væske utvider seg når det fryser, så la det være igjen litt rom på toppen. Det koster 29 kroner for 3 bokser. Jeg har flere sorter frysebegre fra mange forskjellige steder, og de fra Clas Ohlson er helt klart de jeg liker best: Både fordi de har god kvalitet, men også fordi de er firkanta og dermed er lette å stable i fryseren uten at de tar så mye plass. De kommer også i 0,8 liter HER (39,- for 3) og i 1,2 liter HER (49,- for 3).

 

Mine ingredienser til tomatsaus klare for dyst! :-) Jeg hadde flere forskjellige merker med hermetiske tomater, men alle var økologiske. Jeg hadde også tre typer tomatpuré, hvorav to var økologiske. Okologiske tomater og økologisk tomatpuré finner dere blant annet på Coop.Grønnsakene er vaska og skrelt. Jeg fjerner den grønne stilken inni hvitløksfeddene for å unngå unødvendig vond lukt.Grønnsakene samla jeg for seg, mens løken hadde jeg i en egen bolle. Alt sammen finkutta jeg med foodprosessor.

 

Her surres det løk i ei av grytene.Slik ser det ut når jeg lager tomatsaus. Her har den fått kokt og dampa av seg ei stund.

 

Det var akkurat passe kjøleskapstemperatur ute da jeg laga saus, så jeg satte kjelene (med lokk!) ut på et bord under taket på terrassen vår for at sausen skulle avkjøle seg så fort som mulig. Så blei sausen kjørt jevn i blender og pakka i mange små bokser før jeg merka dem og frøs dem ned.Her er alle boksene! De med lyserosa lokk er med basilikum, og de med grått lokk er uten. :-DKokka sjøl! Husk forkle - tomatsaus kan sette stygge flekker som er vanskelige å få bort. ;-)

Lager du tomatsausen selv?
Kommer du til å prøve deg på denne?

Mat og drikke 2013, del 3.

Her kommer del tre av oppsummeringa av maten fra 2013! :) Del 1 finner dere HER, og del 2 finner dere HER. I del 1 kan dere også lese litt mer om hva jeg spiser og ikke. Blant annet går det mye i vegetarisk mat, og jeg spiser ikke gluten eller melk. Jeg unngår også (for det meste) raffinert sukker, og alt av kunstig søtning.

 

En real grønnsakstallerken med raspa gulrot, tomater, agurk og avokado, et kokt egg og litt tørka gressløk.En slags stuing av neper og fersk spinat, toppa med ei elgkarbonade.Salat med quorn og karridressing, toppa med avokado og cherrytomater. I salaten var det crispysalat, rødløk, mais, agurk, paprika og sukkererter.Sjokolademousse basert på avokado og rått kakaopulver, sammen med tinte bringebær. Nam!Bananpannekaker/-lapper toppa med tinte, moste jordbær og kokosflak.Grapefrukt, appelsin, kokosflak og dadler med peanøttsmør. ♥ (Jeg trodde aldri jeg skulle lære meg å like grapefrukt, men nå synes jeg faktisk det er godt!)Eggerøre med kverna frø (det er derfor den ser mer "gråaktig" enn gul ut), chili, purre +++, tomatsalat med rødløk og staver av agurk.Bananis med jordbær toppa med sjokolade-agave, jordbær-agave og kakaonibs. Porsjonen er Andreas-sized, og jeg trodde jeg skulle DØ! Det er så godt at det er umulig å stoppe før det enten er tomt eller det er fullt hele veien opp. :-PNøtter her i huset blir bløtlagt, dehydrert og deretter oppbevart i fryseren. Fyller små bokser eller glass og har i kjøleskapet også. Grunnen til at vi bløtlegger og deretter dehydrerer nøttene, er for å gjøre de lettere fordøyelig, gjøre næringa mer tilgjengelig og fordi det rett og slett smaker mye bedre! Grunnen til at vi oppbevarer dem i fryser eller kjøleskap er fordi da holder de mye lenger. Nøtter inneholder nemlig mye fett, som harskner fortere i varme enn i kalde omgivelser.Jeg var ikke fryktelig flink til å spire i 2013 heller, men noe blei det. Her er masse deilige alfalfaspirer!Linsegryte med grønnsaker, og agurk og ananas ved siden av.Det blei ikke laga noe særlig sjokolade eller annet snop i fjor, men litt blei det. Blant annet disse hvite sjokoladeplatene etter oppskrift fra Økosjokolade, HER.Gelégodis blei det også. :-)Jordbær. ♥Pannekaker med tacokrydra vegetarfarse, løk, gulrot og tomat, toppa med en enkel guacamole.Vegetarpizza uten gjær, melk og gluten, med quorn, ananas, putte og vegansk ost, oppskrift HER.Kålrot og regnbuegulrøtter med bønnedipp.Falafel, potetmos, raspa kålrot og en stuing med blant annet spinat.Elgsteik med tilbehør, se eget innlegg HER.

 

Prøvde en melke- og glutenfri sjokolade som minte om crispo (inneholder sukker). Den kan kjøpes HER.Andreas kom hjem med en lilla blomkål i gave til meg, etter å ha vært en tur på Skafferiet i Oslo. Ja, slike finnes faktisk. Vi dampa den, og blei ganske fascinerte da vi så at vannet i bunnen av kjelen var grønt! Ikke bare litt grønt heller, men skikkelig radioaktivt grønt. Den smakte omtrent som hvit blomkål i grunn, men selv om lilla er favorittfargen min, så må jeg si at det ser mer delikat ut med hvit blomkål enn med lilla, i alle fall når den skal serveres sammen med brun saus. Hehe.Etter at jeg fant ut at den store, stygge, ustelte hekken i hagen vår faktisk er en aroniahekk, så måtte jeg selvfølgelig plukke bærene på den da de endelig var modne. Jeg plukka over fire kilo bær, og disse vaska og rensa jeg før jeg tørka dem i dehydratoren og malte dem til pulver. Pulveret bruker jeg som smakstilsetning og næringsboost i blant annet yoghurt og smoothie, eller jeg blander det rett og slett med vann og drikker det. Sunt og godt! :-DHer er vann med aroniapulver. Mye av pulveret synker til bunnen, men det setter mye smak på vannet. Skummet på toppen kommer av at jeg rista det sammen i en shaker før jeg helte det i et glass. Noen dråper med stevia er ikke å forakte hvis man vil ha det litt søtere. :-)Ikke den mest spennende middagen jeg spiste i fjor, men en lettvint en! Noen vegetariske "pletter" fra Anamma, båtpoteter, frossengrønnsaker og en dæsj eeeh... det var noe majonesbaserte greier, jeg husker ikke helt hva.I oktober gjorde jeg noe jeg sjelden gjør: Jeg laga moussaka! Brukte litt elgfarse i den, og den blei veldig god. Kommer nok til å lage dette flere ganger. Ved siden av hadde jeg en gresk salat - minus fetaost (som jeg ikke tåler) og pluss grønne salatblader. :-) Toppa med tzatziki etter at bildet blei tatt. :-)Ei helg i november laga Andreas og jeg oss arme riddere til frokost, etter ei oppskrift som jeg justerte litt fra kokeboka "Kjernesunn Mat". De blei deilige, mektige og nesten karamelliserte. Vi toppa med tinte bjørnebær og naturell soyayoghurt blanda med Stevia Vanilla Creme og ekte vaniljepulver.Soya latte med kokosnektar, kanel og rått kakaopulver. ♥Brevskrivingsproviant: Drink Sticks-drikke og ei skål med druer, klementin og litt nøtter.Gryte med kyllinglever, cocktailtomater og agurk.Elgkarbonade, potetmos og dampa brokkoli.Over night oats, eller over-natta-havregrøt, med peanøttsmør, banan og kakaonibs.Storfelever i brun fløtesaus med poteter, brokkoli og gulrøtter. Nam!Mer over night oats: Her har jeg blanda inn carob i melka før jeg helte den over havregryna, og så har jeg toppa med rørte bringebær og kokossmør.Like før jul laga jeg tomatsaus til den store gullmedalje. Det kommer et eget innlegg om det etter hvert (med oppskrift).Det blei faktisk nok til å fylle 74 slike bokser! (Men jeg fylte bare 73, for den ene porsjonen brukte jeg samme dag.) Nå har vi i alle fall tomatsaus for ei stund! :-DPå lillejulaften spiste jeg risgrøt med min kjære. ♥ Dere kan lese om jula mi og se flere bilder HER....Og på julaften varma vi grøtrester i mikroen med kokossmør i midten, og så toppa vi med kanel og rørte jordbær før vi spiste den.Dette frukt- og nøttefatet fikk stå framme i jula. :-)
Årets siste middag besto av kalkun, kyllingburgere, poteter, rosenkål, surkål, saus og potetgull. Se flere bilder og les om nyttårsfeiringa mi HER.Det var det for denne gang!
Håper at dere lar dere friste og inspirere.
:)

Mat og drikke 2013, del 2.

Her kommer del 2 av oppsummeringa av maten fra 2013! :) Del 1 finner dere HER, og der kan dere også lese litt mer om hva jeg spiser og ikke. Blant annet går det mye i vegetarisk mat, og jeg spiser ikke gluten eller melk. Jeg unngår også (for det meste) raffinert sukker, og alt av kunstig søtning. Del 3 finner dere HER.

 

Smoothie! Husker ikke hva jeg brukte i denne, men jeg er i alle fall ganske sikker på at jeg brukte blåbær! ;-)Fruktfat med kiwi, druer, nektarin og pekannøtter som er bløtlagte og deretter dehydrerte. En kopp kaffe (med en dæsj kokosmelk tror jeg) og et glass iste. Noen ganger er livet vidunderlig! ♥Skiensgryte (oppskrift fra VeganMisjonens kokebok), ris og salat. Skiensgryta er populær her i huset, og den egner seg veldig godt til frysing. Kokeboka anbefales på det sterkeste, og det gjør også bloggen, som dere finner HER

 

Havregryn med blåbær, en kopp kaffe og et glass iste.Hamburgertallerken! Elgkarbonade i glutenfritt hamburgerbrød, masse deilige grønnsaker og poteter i skiver. Om jeg ikke husker helt feil, så slang vi bare potetene i mikroen, hehe.En slags smuldrepai. Jeg bare slang det sammen, så jeg husker som vanlig ikke helt hva jeg brukte, men trooor jeg brukte litt peanøttsmør, litt havregryn, litt kokosblomstsukker, eple og selvfølgelig masse bær! Dette varma jeg i en form i ovnen til det så ferdig ut. På toppen har jeg naturell soyayoghurt med stevia vanilla creme og ekte vaniljepulver.Noen ganger tar jeg litt av i frukt- og grøntavdelinga. Men deeet går fint, for frukt og grønt går som regel ned på høykant her i heimen. Som dere kanskje ser, foretrekker jeg å bruke økologisk når det er et alternativ. :-)Økologisk frukt og grønt ruler! ;-)Torskefilet, cherrytomater, båtpoteter, dampa brokkoli og en hump-og-slump-karrisaus. :-)En deilig frokost som dere kan lese mer om HER.Impulsgrateng (oppskrift fra VeganMisjonens kokebok, men finnes også tilgjengelig på VeganMisjonens blogg, HER) og ovnsbakt paprika, squash og cherrytomat. Impulsgrateng er blant våre favorittretter, og den egner seg bra til nedfrysing og oppvarming i mikro. Den er også god kald, så den kan med hell taes med som niste på tur. Varier den gjerne med ulike bønner. Vi putta røde linser oppi en gang, og det blei også veldig godt. :-)Stekt torsk, søtpotetbåter og salat med yoghurt-dressing.Brødskiver med hjemmelaga majones og tomater + pære og plomme til lunsj. En kopp te og et glass vann må også være på plass. ;-)Nam, nam, nam! Frukt og sjokoladedipp!Hva som er brukt her, det husker jeg ikke, men det er i alle fall en slags wok og en bønnedipp. :-)På Vegetarfestivalen i fjor fikk jeg tak i en vegansk ost av merket Jeezini (finnes HER). Den smaker faktisk ost! Det er ikke akkurat noen Jarlsberg, og den egner seg ikke veldig godt til smelting, men det er det beste veganske alternativet til brødskiveost jeg har smakt. At den kommer i flere smaker er heller ikke å forakte! Selv om den ikke egner seg særlig godt til smelting og da ser mest ut som svett ost, så smaker den faktisk godt på toppen av en omelett eller en pizza allikevel.Ciabatta med Jeezini med smak av solmodne tomater.Linser og løk, cherrytomater, paprika, agurk, bakt søtpotet og hvitløksdressing.Aubergine og paprika er perfekt grillmat! :-D Her med bønnedipp og salat.I likhet med aubergine og paprika, er også squash perfekt på grillen. Salat og bønnedipp her også. :-)Jeg blogga aldri om fjorårets opplevelse av Vegetarfestivalen, men jeg var der, og jeg koste meg gløgg! Spiste masse deilig mat, blant annet denne raw food-tallerkenen.I juni dro jeg og besøkte lillebror-Bjørnar på Hamar før han flytta hjem til mamma og dem igjen. Jeg sto for middagene, og jeg serverte blant annet Anamma vegetarburgere, bakt søtpotet, salat og yoghurtdressing.I 2013 fant jeg også ut at det går veldig fint å bruke quinoa istedenfor ris i makien. Det som er så flott med det, er at quinoa er næringsrikt og inneholder en god del protein.En periode hadde jeg helt dilla på naturell soyayoghurt blanda med noen dråper Stevia English Toffee og litt rått kakaopulver eller carob. Toppa det gjerne med banan og kakaonibs.Squash, tomat og bønnedipp.I slutten av juni koste jeg meg nesten gløgg ihjel med reker, blåskjell og hvitvin. Laga også kraft av blåskjellene, som jeg seinere brukte i fiskesuppe.Mmmm, ser det ikke godt ut?!Rekesmørbrød! Aaah. Jeg elsker reker! ♥Fiskesuppe med blåskjellkraft! :-D Den var nyyydelig.Enda mer squash og tomater - og hummus, bønner og ovnsbakt paprika. :-)Speilegg, bønner og deilige grønnsaker - en skikkelig lettvint middag.Squash og brokkoli på grillen (brokkolien blei i tørreste laget, så den bør i folie) og bønnedipp ved siden av.Ovnsbakt omelett med masse grønnsaker i, gulrøtter og sukkererter.Enda mer sjokolade- og bananpannekaker! :-DLettvint og god hjemmelaga pizza uten gluten, melk eller gjær. Oppskrift HER.Jordbær og blåbær med sjokolade-agave. Mmm! ♥Grilla aubergine og paprika med bønnedipp.Frukt og bær. ♥Båtpoteter, bønnedipp og salat.

 

Dette ser kanskje ikke så godt ut, og appelerer kanskje ikke til så mange heller, men i min munn var det godt. Det er spinat (som har vært frossen) og ei gryte med blant annet kyllinglever og minimais.Ei ildfast form fylt med fisk og grønnsaker kan bli en bra middag etter ei stund i ovnen! Som "saus" i formen brukte jeg vel litt kokosmelk blanda med diverse krydder.I bursdagsfeiring i på sommeren hadde jeg med meg et par "kaker" av vannmelon. Denne er pynta med en glasur basert på blåbær og dadler og pynta med piel de sapo-melon, blåbær og kokos.Denne har jeg fylt med appelsin, moreller, blåbær og kokosnektar, og har pynta med piel de sapo-melon, blåbær og kokosflak. Friskt og godt!Isen lager vi selv! Disse med en blanding av blant annet mango og jordbær.
Yoghurt toppa med banan, moreller, blåbær og kakaonibs. ♥

Hva spiste du i 2013?
Smakte du noe du ikke hadde smakt før?

Mat og drikke 2013, del 1.

For tredje år på rad nå, tenkte jeg å  vise fram noe av maten jeg har spist det siste året. I 2012 bestemte vi oss for å bli hverdagsveggiser her i huset, så maten i 2013 har i all hovedsak vært vegetarisk, men det har også være noe kjøtt og en del fisk. Jeg spiser fortsatt melkefritt, glutenfritt og for det meste sukkerfritt. Kunstig søtning unngår jeg helt. Det har vært mange gode frokoster og lunsjer i året som har gått, men middager har det vært litt dårligere med. Vi har spist den samme maten mange ganger, og noen dager har vi rett og slett ikke hatt middag. Allikevel har det blitt en del deilige middager også, og selv om ikke alle er fotodokumenterte, så har vi for det meste spist sunn og næringsrik mat.

Ting som har utmerka seg med matåret 2013 er blant annet at jeg har blitt helt dønn avhengig av banan og fryser ned flere kilo i måneden for å bruke i smoothies eller til bananis. Banan har jeg riktignok brukt mye i flere år, men nå er det helt krise hvis jeg ikke har banan i fryseren. Vi har også brukt mye mer potet enn før - både kokt, stekt og bakt. Som regel med skallet på, og gjerne som mos, båtpoteter eller i hjemmelaga pytt i panne. Pasta derimot har det blitt mye mindre av. Vi har satt ny rekord i pizzaspising. Vi har vært flinke til å lage store porsjoner av ulike middager og fryse ned for seinere bruk - noe som har hjulpet veldig på å holde seg til et godt kosthold på de dagene og i de periodene jeg har vært for dårlig til å lage noe, og de dagene vi rett og slett bare har hatt det for travelt.

Vi har lært oss å bruke viltkjøtt, siden vi bestemte oss for å slutte å bruke penger på industrikjøtt og heller spise dyr som har sett sola og som i det minste har hatt et verdig liv da vi blei hverdagsveggiser. I tillegg kjøper vi det mange ser på som "avfall", som lever og gelatin. Vi har også blitt flinkere til å koke kraft - både blåskjell, rekeskall og kalkunskrog (med følge av grønnsaker) har blitt til deilig kraft her i huset det siste året, og krafta brukes i supper og sauser.

I år har jeg 130 bilder å dele med dere - så det blir tre innlegg denne gangen også. Matåret 2011 kan dere se HER, og matåret 2012 kan dere se HER, HER og HER. Som vanlig har jeg ikke alltid vært like flink til å skrive ned hva jeg har brukt og gjort når jeg har laga mat, så jeg har ikke oppskrifter på alt, men det er bare å spørre, så skal jeg svare så godt jeg kan.

 

Bursdagsfrokosten sammen med min kjære, les mer HER.

 

Også fra bursdagsfrokosten: Ciabatta med majones og rapidsalat på begge, sild og rødløk på den ene og elgpølse og tomat på den andre.Litt seinere, men fortsatt bursdag: Hjemmelaga is med sjokolade-agave og kakaonibs på.Bursdagsmiddag: Vegetarmaki med deilige grønnsaker, og ved siden av hadde vi wasabi og soyasaus, selvfølgelig.Middag på hump og slump: Gryte med blant annet grønne linser, gulrøtter, løk og karri og salat ved siden av.Jeg prøvde Mjuuuglys irrgrønne suppe i januar, les mer og se flere bilder HER.Litt hjemmelaga juice blei det i 2013 også, denne med gule epler, sitron og spinat (og muligens noen ingredienser jeg ikke husker).Jeg kokte masse bønner og fryste ned i porsjoner - kjempelurt! Det sparte meg for mye tid og energi i ettertid, og sørga for mange bønnemiddager. :-)Sjokolademousse basert på avocado og rått kakaopulver, toppa med kokos og kakaonibs,Brokkoli- og cashewgrateng. Nam!I februar feira Andreas og jeg bursdagene våre, og det kan dere lese om HER og HER. Der serverte vi blant annet denne kokoskaka som var overraskende god!I februar laga vi fylt squash for første gang og spiste sammen med hjemmelaga potetmos. Det var kjempegodt, og det blei mye squash i ettertid også. Oppskriften finner dere HER.2013 har også vært bananisens år for vår del - her med bær i tillegg, og toppa med kakaonibs og det jeg trooor må være agaveirup med jordbærsmak.6. februar 2013 hadde Andreas og jeg vært kjærester i 10 år, det kan dere lese mer om HER og HER. I det siste innlegget kan dere se bilder av den tre retters middagen som vi laga. Jeg lovte å dele oppskrift, men det tror jeg aldri at jeg gjorde, og ikke husker jeg hva jeg brukte heller - men kanskje jeg har noen notater slengende et sted som dukker opp igjen en vakker dag?! Jeg må i alle fall slutte å love ting på bloggen min, for det betyr tydeligvis at jeg ikke greier å følge det opp, hehe. Håper dere kan tilgi meg?Denne salaten med blant annet quornbiter, glutenfri pasta, ruccola, cherrytomater og hjemmelaga ruccolapesto var hovedrett da Andreas og jeg feira at vi hadde vært kjærester i 10 år. :-)Jeg elsker å skrive brev, og når jeg først setter meg ned med det, så blir jeg gjerne sittende i noen timer. Da er det kjekt med litt proviant for å holde konsentrasjonen på topp! Vann, te, nøtter, mørk sjokolade og eple. :-)Krema grønnsakssuppe blei det også spist en del av i fjor, her med torsk og purreløk. Dere finner oppskriften HER. Denne er enkel og kjapp å lage, og den er definitivt best fersk eller dagen etterpå. Det går bra å fryse den ned, men den blir ikke like god da. Vi har variert både grønnsakene og toppingen i denne suppa, og den har blitt god hver gang.Vegetartaco med raw grønnsakswrap, oppskrift finner dere HER.Lapper med syltetøy - mmmm! Oppskrift HER.Dadler med økologisk peanøttsmør er noe av det beste jeg veit! Perfekt mot søtsug. Ei skikkelig kaloribombe, men også så mektig at det som regel holder med en. Sammen med en saftig økologisk appelsin kan det i grunn ikke bli stort bedre! ;-)Fløtegratinerte poteter og jordskokker, dampa brokkoli og stekt torskefilet. Nam!I 2013 var jeg flinkere enn noen sinne til å lage mye mat når jeg først var i gang, og å fryse det ned i porsjoner. Det skal jeg fortsette med, for det sikrer meg sunn og næringsrik mat selv på de dagene hvor jeg er for dårlig til å orke å lage noe. I tillegg sparer man tid - og veldig ofte penger.Fløtegratinerte poteter og jordskokker (toppa med vegansk ost), quorn fileter og salat.Frukt! Masse deilig frukt!Glutenfri, sukkerfri og melkefri rett-i-koppen-kake med bringebær og en dæsj økologisk peanøttsmør. Farlig godt og farlig enkelt!Lettvinte sjokolade- og bananpannekaker, oppskrift HER. Disse har jeg laga mye av, i forskjellige varianter og med ulike bær som tilbehør.Kiwi, druer, epleskiver med økologisk peanøttsmør mellom og kanel på toppen og paranøtter som er bløtlagt og deretter dehydrert.Hjemmelaga pizza med karristekt quorn og ananas.Sjokoladekake som jeg hadde med i barnedåp i mars, oppskrift HER. Husker ikke hva jeg brukte til toppinga.Smoothie! Tror den var med blant annet avocado og rått kakaopulver, og så er det kakaonibs på toppen! :-)Amé er et godt, alkoholfritt og litt sunnere alternativ til vin/cider/champagne. :-) Finnes i flere smaker og fås kjøpt på helsekost og muligens i velassorterte butikker. I Sverige har de den på MaxiMat.Vegansk tacotallerken!Laga elgkarbonader for første gang i mitt liv, og de blei bra. Kjøpte et stort kjøttstykke og Andreas kverna det til kjøttdeig. Jeg tok utgangspunkt i DENNE oppskriften, men gjorde den gluten- og melkefri. Synes mye av kjøttsmaken blei borte og at de ikke blei så saftige som jeg foretrekker med så mye ingredienser, så vanligvis når jeg slenger det sammen så bruker jeg 1 egg til 200 gram kjøttdeig, litt salt og pepper og evt. litt annet krydder. That's it.Glutenfri brødskive med hjemmelaga majones, rapidsalat, krepsehaler og tørka dill. Ved siden av hadde jeg agurk, avocado og cherrytomater.Soya latte og appelsin. Mmmm, kos! :-DFrukt, bær og sjokoladedipp er fortsatt en klar favoritt!Glutenfri brødskive med hjemmelaga majones, agurk, elgpølse og cherrytomat. Avocado og tomat ved siden av.En liten, kjapp dessert: Eple i biter med kanel, varma litt i ovnen. Lurer på om jeg hadde på litt kokosnektar også. ;-)Soya latte og sjokolade- og banan-pannekaker med økologisk peanøttsmør, bær og eplebåter som er varma i panna og dryssa ekte kanel over.Fruktsalat med mandler, dadler med peanøttsmør og iste til lunsj.

 

Mer fruktsalat: Røde og grønne druer, grapefrukt, røde og gule appelsiner, epler og piel de sapo-melon.Raw "aubergine-bacon" - DØDSGODT! Brukte oppskriften til Silje, HER.Tjaaa - var det en steinbitfilet, tro? Og poteter, dampa brokkoli og en karrisaus slengt sammen på hump og slump.Speilegg, agurk, tomat og avocado.
Av en eller annen grunn er det ikke ofte jeg lager wok - det er mer i Andreas sin gate, men denne har jeg faktisk laga helt selv, og den var veldig god. Til wok-sausen brukte jeg løk, hvitløk, chili, tamari soyasaus, maisstivelse og vann. I selve woken er det ikke annet enn brokkoli, gulrøtter, kål og litt viltskav.

Var det noe som frista? :-)


Del 2 finner dere HER og del 3 finner dere HER.

Elgstek med tilbehør.

I går laga jeg noe jeg aldri har laga før, og heller aldri hadde smakt: Elgstek! Jeg var veldig spent på resultatet. Steken var over 1,8 kilo og blei kjøpt i ferskvaredisken på MaxiMat for noen dager siden. For en gangs skyld tenkte jeg at jeg skulle skynde meg å dele det med dere, før jeg glemmer hele greia.

Steken viste seg å være ganske trælete og seig, men den var saftig og god på smak. Neste gang tror jeg at jeg heller skal satse på en liten stek - jeg aner ikke om det har noe å si, men jeg vil tro at mindre stek = yngre elg = mørere kjøtt. Noen innvendinger eller gode råd her?

 

 

Jeg brukte:
Elgstek
Timian
Salt og kverna pepper
Ghee (klarna smør)
Gulrot, løk og stangselleri
Poteter og brokkoli
Vann

 

Slik gjorde jeg:
♥ Jeg er ingen ekspert på dette, men jeg tok steken ut et par timer før jeg begynte å tilberede den, slik at den skulle begynne å nærme seg noe som ligna romtemperatur. Man gjør det samme med biff, for at den skal bli passe stekt uten å bli tørr.
♥ Jeg tok det jeg hadde tilgjengelig av passende grønnsaker og kutta det i biter: noen gulrøtter, en løk og litt stangselleri. Dette la jeg i en stor ildfast form.
♥ Jeg gnei steken inn med salt, pepper og timian, og så bruna jeg den på alle sider i ei stekepanne med ghee.
♥ Da steken var bruna på alle sider, la jeg den oppå grønnsakene i den ildfaste formen, og helte litt vann i formen - nok til at det dekka grønnsakene under steken.
♥ Jeg putta et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken, og stekte den på 100 °C til termometeret viste 70 °C. Hvis man vil ha en rosa kjerne, skal termometeret vise 65 °C - dette vil gi saftigere kjøtt, men her i huset er vi litt hysteriske på blodig mat.
♥ Hvor lang tid dette tar, varierer med størrelsen på steken og om den er tykk eller tynn. Denne steken var ca. 1,8 kilo og ganske tykk, og den stekte i nesten 5 timer. Hadde jeg hatt bedre tid i går, hadde jeg nok stekt den på bare 80 grader - jo lavere temperatur man bruker, jo bedre blir det (inntil en viss grense, så klart).
♥ Da steken var ferdig stekt, lot jeg termometeret sitte i så ikke safta skulle piple ut, pakka den inn i aluminiumsfolie og lot den hvile en halvtimes tid mens jeg laga sausen og venta på at potetene og brokkolien skulle bli ferdig.

 

 

Til sausen brukte jeg:
Ghee
Jyttemjøl original
Kraft fra steika og litt vann
Havrefløte (ikke helt glutenfri)
Salt og pepper
Noen dråpersukkerkulør

 

Slik laga jeg sausen:
♥ Etter å ha tatt steken ut av ovnen og pakka den inn i folie, silte jeg av krafta og kasta grønnsakene som hadde ligget i den ildfaste formen.
♥ Jeg bruna 2 spiseskjeer jyttemel i 2 spiseskjeer ghee. Det tar litt lenger tid for jyttemel å tykne enn for hvetemel, men det blir brunt, og det tykner.
♥ Jeg helte i krafta fra steken + litt vann (ca. 3 dl) og helte oppi en boks havrefløte (2,5 dl) - det er mye fløte, så neste gang satser jeg på å lage mer kraft og bruke mindre fløte (5 dl + 1/2-1 dl).
♥ Siden jeg hadde oppi så mye havrefløte og sausen dermed blei veldig lys, tok jeg oppi noen dråper sukkerkulør for å få sausen litt mørkere - dette er ikke nødvendig, og vanligvis pleier jeg ikke å bruke sukkerkulør i sausene mine.
♥ Jeg smakte til med salt og pepper og lot sausen småputre i ca. 5 minutter. 

Tips:
♥ Om du tåler det, kan du bruke meierismør istedenfor ghee, hvetemel istedenfor jyttemel og kremfløte istedenfor havrefløte.
♥ Er du veldig sensitiv overfor gluten eller har cøliaki og i tillegg ikke tåler melk, bruk f.eks. kokosmelk, soyafløte eller risfløte istedenfor havrefløte.
♥ Blomkål, gulrøtter og andre typer grønnsaker passer også fint som tilbehør.
♥ Sellerirot hadde gjort seg fint i den ildfaste formen (til å lage kraft av).
♥ Litt brunost i sausen (om du tåler det) gjør seg bra til viltkjøtt.
♥ Tyttebærsyltetøy er også vanlig følge til viltkjøtt.
♥ Det er lov å skrelle potetene, men her i huset liker vi dem best med skallet på. ;-)
Har du smakt elgstek?

Enkel hjemmelaga vegetarpizza uten gjær, gluten og melk.

Jeg har ikke posta mye pizza på denne bloggen, og det er ikke fordi jeg ikke spiser pizza. Jeg er nemlig veldig glad i pizza, og jeg spiser det opptil flere ganger i måneden. Grunnen til at jeg ikke har posta mye pizza på bloggen er rett og slett at jeg gjerne spiser pizza etter mørkets frembrudd, og da er det ikke så lett å få gode bilder. Dessuten er jeg ofte så sulten og klar for sofaen når pizzaen endelig er på bordet at jeg rett og slett spiser den uten å i det hele tatt tenke på å ta bilder.

I dag derimot, så spiste jeg pizza "allerede" rundt klokka 19:00, og i disse sommertider var det fortsatt lyst på den tida av døgnet. Jeg huska også på å ta bilder slik at jeg kan dele vidunderet med dere - så vel bekomme!

I det siste har vi begynt med noe nytt her i huset - vi lager ikke lenger pizzadeig, men pizzarøre! Det tar mye kortere tid, den er veldig næringsrik, inneholder ikke gjær og er dessuten mye saftigere, tykkere og mykere enn den glutenfrie pizzadeigen jeg pleier å bruke som er ganske tynn og hard (men god den også). Den metter mer, er enkel og grei å lage, og uten gjær trenger vi ikke å vente på at den skal heve.

 

 

Pizzabunn - du trenger:

♥ 6 egg
♥ 3 dl plantemelk, f.eks. soyamelk
♥ 2 ss (30 g) linfrø
♥ 2 ss (30 g) chiafrø
♥ 2 ss (15 g) acasiefiber
♥ 2 ss (10 g) pofiber
♥ 8 ss (120 g) jyttemel
♥ 2 ts bakepulver
♥ tørka urter og himalayasalt

 

 

Pizzabunn - slik gjør du det:

♥ Sett stekeovnen på 150 grader
♥ Kvern linfrø og chiafrø
♥ Bland alle ingrediensene sammen
♥ Hell røra over i en bakepapirkledd langpanne med høye kanter
♥ Forstek i ca. 15 minutter
♥ Ta pizzabunnen ut av ovnen og la den avkjøle seg litt
♥ Legg på fyll og etterstek på 200 grader i ca. 15 minutter til

 

 

Pizzabunn - tips:

♥ Har du ikke chiafrø, kan du bruke mer linfrø eller andre frø.
♥ Du kan bruke kun acaciefiber eller kun pofiber om du ikke har begge deler, og det fungerer sikkert like bra med en annen type fiber eller bare ekstra mel også.
♥ Jyttemel kan eventuelt byttes ut med en annen type mel.
♥ Himalayasalt kan selvsagt byttes ut med vanlig salt.
♥ De tørkede urtene kan sløyfes, men de setter god smak. Annet krydder kan også brukes.
♥ Det er ikke nødvendig å kverne frøene, men dette gjør at næringsstoffene blir lettere for kroppen å ta opp, i tillegg til at de fordeler seg bedre i røra. Sist jeg laga slik pizza kverna jeg ikke frøene, og da sank alle sammen til bunnen av røra under steking, men det fungerte fint det også.
♥ Jeg bruker ei slik langpanne som man får kjøpt bl.a. på Obs! og på Jernia tror jeg, ei sånn som kommer med et plastlokk. Den er ca. 26 x 39 cm.
♥ Jeg bruker et teflonark i bunnen av langpanna, det gjør bunnen enkel å løsne. Teflonark får du blant annet kjøpt på Clas Ohlson, HER.
♥ Jeg pleier å vende pizzabunnen over på ei stekeplate med litt lavere kanter før jeg tar på fyll, for da blir det lettere å forsyne seg. Dessuten pleier vi å dele bunnen opp i to, for min kjære vil ha ost på pizzaen, og det tåler ikke jeg.
♥ Her i heimen holder denne oppskriften til 4 porsjoner, så vi har middag i to dager. Tar vi en salat ved siden av holder den fint til 6-8 porsjoner.

 

Som fyll på pizzaen har jeg brukt:

♥ Hjemmelaga pizzasaus (oppskrift finner du HER)
♥ 1 pakke karristekte quornbiter
♥ 1 liten boks ananasbiter
Næringsgjær på min del av pizzaen, og økologisk gulost på Andreas sin side.

Da jeg skulle spise toppa jeg pizzaen med en dressing av naturell soyayoghurt, hvitløkspulver, hvit pepper og tørka dill.

 

For de av dere som skulle lure på slikt, så besto hele pizzastykket av ca. 528 kalorier, hvor bunnen sto for 343 av dem. Jeg har ikke orka å regne ut karbohydrater og proteiner og sånt, men på grunn av alle eggene inneholder denne pizzabunnen langt mer proteiner enn en vanlig pizzabunn. :-)

 

 

Fortell meg det gjerne hvis du bestemmer deg for å prøve denne pizzabunnen, og gi meg gjerne ei tilbakemelding på hvordan det blei. :-)

God helg!

Dagens frokost: Grønnsaker, frukt, hjemmebakt brød og CocoCardio.

Jeg er fortsatt ikke helt klar til å komme fullt tilbake på bloggen. Formen er fortsatt veldig ustabil etter en lang og tøff vinter, men det går den rette veien tror jeg. I mellomtiden prioriterer jeg hvile, mat, litt forsiktig trening og andre ting jeg tror og håper skal gjøre meg godt. Tenkte uansett å titte innom med noen bilder av dagens frokost, så får dere se at jeg lever og tross alt har det ganske godt. :-)

 

Her er dagens frokost! Fine, fargerike fugler som underlag og et barnslig servise gjør underverker for grå dager.Ei skål med sukkererter, økologiske cherrytomater og røde druer. Mmm!Kakao av CocoCardio og Oatly økologisk havremelk. Prøver meg forsiktig på litt havremelk for tida for å se om det går fint selv om den inneholder litt gluten.
Ei hjemmebakt, glutenfri brødskive med hjemmalaga majones, økologisk all purpose-krydder og økologisk tomat på.

Håper at dere alle har en flott mandag!
Husk å spise bra mat og å være litt barnslige - hopp i en sølepytt!
;-)

Gårsdagens lunsj: Speilegg og grønnsaker.

Det er litt stille fra meg om dagen, så jeg tenkte å titte innom med et aldri så lite matinnlegg - et par bilder av gårsdagens lunsj: Speilegg, agurk, tomater og avokado. Jeg har brukt de nye speileggformene mine (--> SLIKE <--), så speileggene blei tykke, runde og veldig gode. :-) Jeg er fortsatt litt for feig til "sunny side up", så eggene mine steker jeg på begge sider. :-P

 

Ellers så er jeg mer aktiv på instagram enn på bloggen for tida, så følg meg gjerne der også. Nicket mitt er eldeen87 og dere finner meg HER. Lover å komme sterkere tilbake på bloggen når energien har steget litt igjen. :-)

Håper alt er bra med dere! :-)

Lettvinte sjokolade- og bananpannekaker uten melk, sukker og gluten.

Til frokost i dag hadde jeg lyst på noe godt, og jeg hadde lyst til å prøve noe nytt. Slikt blir det oppskrifter av, og oppskriften jeg skal dele med dere i dag er særdeles enkel og inneholder bare fem ingredienser. Ja, eller 9 hvis dere regner med toppinga på pannekakene, men den kan dere jo variere som dere vil selv. Det er lett som en plett og går fort som bare det. Og det beste av alt: Man blir god og mett og det smaker vidunderlig. Woho!

 

 

Til pannekakene trenger dere:
♥ 1 økologisk egg fra ei høne som har sett sola
♥ 1 økologisk banan
♥ 1 ts fiberhusk
♥ 1 ts ekte vanilje
♥ 1 ts (gjerne toppa) økologisk kakaopulver

 

Slik gjør dere:
♥ Bland ingrediensene godt sammen med en stavmikser eller lignende.
♥ Stek små pannekaker på lav/middels varme i ei stekepanne.

 

Tips:
♥ Man kan også blande ingrediesene uten noen maskin, men da anbefaler jeg dere å mose bananene med en gaffel først.
♥ Jeg stekte mine i extra virgin kokosolje.

 

 

Til toppingen trenger dere:
♥ En dæsj økologisk peanøttsmør
♥ Massevis av bringebær
♥ Litt usøta kokosflak
♥ En liten dæsj kokosnektar

...ELLER dere kan toppe med hva dere vil.

 

Slik gjør dere:
♥ Legg pannekakene oppå hverandre med litt peanøttsmør og noen bringebær mellom alle sammen.
♥ Dryss bringebær over det hele.
♥ Hell en liten dæsj kokosnektar over.
♥ Topp med kokosflak.
♥ Spis med kniv og gaffel og nyyyt.

 

Tips:
♥ Det er ikke så mye peanøttsmør som skal til.
♥ Det er ikke så lett å smøre noe utover disse pannekakene, så bare klin det litt utover her og der.

 
Lyst til å prøve?

Mjuuuglys irrgrønne suppe.

I januar prøvde jeg Mjuuuglys irrgrønne suppe, og jeg skal si dere at det blei mye "mmmm" og "ååååh" under den middagen. Suppa var bare helt fantastisk god, og jeg gleder meg til å lage den flere ganger. Suppa inneholder blant annet erter og fersk spinat, og jeg anbefaler dere på det sterkeste å prøve denne! Den er latterlig enkel, overraskende mettende og som sagt: fantastisk god. Billig og sunn mat er det også.

 

Oppskriften finner dere HER.

Har du prøvd, eller skal du prøve ut den irrgrønne suppa til Mjuuugly?

Fylte squash og gul potetmos.

Litt tidligere i februar prøvde vi noe vi ikke har prøvd før: Fylte squash! Åååh, det var nyyydelig, og jeg lengter etter mer. Jeg søkte litt rundt på nettet og lot meg inspirere av ei oppskrift fra klikk.no, HER. Min variant er vegetarisk, og heldigvis var jeg så smart at jeg skreiv ned alle ingrediensene med en gang, slik at jeg kan dele det med dere - og ikke minst lage det igjen!

 

Du trenger:
♦ 2 squash
♦ 1 løk
♦ 2 eller flere fedd hvitløk
♦ 150 gram vegetarfarse, f.eks. fra Anamma.
♦ 4 gulrøtter, raspa
♦ 200 gram bønner (jeg brukte soyabønner denne gangen)
♦ 1 boks hakka, hermetiske tomater
Herbamare Original urtesalt, salt, pepper og basilikum
♦ En liten fløteskvett (jeg brukte soyafløte)
♦ "Fake parmesan"

"Fake parmesan" lager jeg ved å kjøre naturelle gresskarkjerner, litt næringsgjær og litt himalayasalt sammen i foodprosessoren. Dette putter jeg i en boks og har stående i kjøleskapet, så har jeg det alltid tilgjengelig. :)

 

Slik gjør du det:
♦ Sett ovnen på 225 grader.
♦ Skyll og del squashene i to på langs.
♦ Bruk en skje og ta ut innmaten - finnhakk denne.
♦ Legg squashen på bakepapirkledt stekebrett.
♦ Pensle med olivenolje og dryss på litt salt.
♦ Stek i 6-7 minutter.

♦ Rens og finhakk løk og hvitløk.
♦ Surr det mykt i olje i ei stekepanne.
♦ Ha i vegetarfarse, gulrøtter, bønner og innmaten fra squashen.
♦ Stek i 3-4 minutter.
♦ Tilsett hermetiske tomater, fløte, urtesalt, pepper og basilikum.
♦ Kok opp og la det putre i 5-6 minutter.
♦ Legg stuingen i squash-halvdelene.
♦ Dryss over fake parmesan.
♦ Gratiner høyt i ovnen i noen minutter (bruk gjerne grillelementene).

 

 

Gul potetmos:
Potetmos lager jeg alltid på hump og slump, så noen nøyaktig oppskrift har jeg ikke. Jeg koker melne poteter med skallet på, og tar med skallet i potetmosen - det er der mesteparten av næringa sitter, og dessuten smaker det godt!

Når potetene er møre, heller jeg av vannet og moser dem med en potetmoser. Jeg blander inn litt melkefritt margarin eller olje og litt soyafløte eller kokosmelk til mosen får riktig konsistens. Da tilsetter jeg krydder, som regel Herbamare Original urtesalt, nykverna pepper og gurkemeie for en fin, gul farge. Jeg smaker meg til til jeg er fornøyd.

Jeg pleier også å hakke løk og gjerne litt hvitløk og surre det blankt i ei stekepanne før jeg blander det inn i potetmosen for ekstra smak og næringsstoffer. I tillegg bruker jeg ofte andre grønnsaker i potetmosen, som spinat eller raspa gulrøtter. :)

 


Kunne du tenke deg å prøve dette?

Lapper med syltetøy.

Søndag som var, så koste Andreas og jeg oss med etterlengtede vafler til kveldsmat. Det blei røre igjen, så på mandag spiste jeg lapper med syltetøy til frokost. Jeg gjorde ikke noe mer med røra - jeg bare gadd rett og slett ikke å styre med vaffeljernet, og stekte heller små lapper i stekepanna. Det blei like godt, og vaffeloppskriften min har jeg delt med dere tidligere, HER.

 Syltetøyet laga jeg av ca. 350 gram tinte bær. Jeg brukte noen rester jeg hadde av blåbær, jordbær og bringebær - omtrent like mye av alt. I tillegg brukte jeg ca. 80 gram små, myke dadler, en teskje rå honning og ca. 1/4 teskje fiberhusk. Kjørte alt sammen glatt med stavmikseren, og så var syltetøyet ferdig.
Hva spiste du til frokost i dag?

Raw grønnsaks-tortilla.

Jeg foretrekker tacoen min pakka inn i en tortilla. Av en eller annen grunn synes jeg at taco smaker mye bedre da. Det blir ikke riktig taco uten at jeg spiser den som en wrap. Jeg har til og med lært meg å elske taco uten ost og kjøtt, men å spise den uten en tortilla blir bare stusselig. Derfor har jeg prøvd meg på en del varianter av tortillaer etter at jeg kutta ut gluten og ikke lenger kunne kjøpe ferdiglaga i butikken, men jeg har ikke hatt hellet med meg. Enten så blir de stive og kan ikke rulles og brettes til en wrap, eller så blir de som pannekaker. Pannekaker er godt det altså, men til tacoen vil jeg ikke ha pannekaker.

Siden mine tortilla-prosjekter med glutenfritt mel ikke har levd opp til forventningene, laga jeg heller en raw grønnsaks-tortilla sist jeg skulle ha taco. Kan man ikke lage noe som ligner tilfredsstillende nok på det man savner, så får man lage noe helt annet - helst noe som smaker enda bedre. En raw grønnsaks-tortilla smaker absolutt ikke som noen tortilla man får kjøpt i butikken - lang derifra - men den smaker helt nydelig og passer utmerket til å pakke inn tacoen i. Enkle å lage og proppfull av næringsstoffer er den også, så da sier jeg meg fornøyd.

Jeg har gjort dette en gang før også, med andre grønnsaker, men jeg husker ikke hva jeg brukte. I bunn og grunn kan du trikse og mikse og bruke de grønnsakene du vil, men her kommer i alle fall oppskriften på de tortillaene jeg laga i forrige uke.

 

Du trenger:
♦ 1 blomkål
♦ 1 rødløk
♦ 1 rød paprika
♦ 5-6 fedd hvitløk
♦ saften av en lime
♦ en halv rød chili
♦ tomater
♦ litt fiberhusk (ikke raw)
♦ nok vann til at blenderen går rundt

Siden tomatene i butikken var så bleike og vassne i forrige uke, gikk jeg for hermetiske tomater (ikke raw) denne gangen - jeg brukte kanskje 2-3 dl. Vanligvis ville jeg gått for ferske, økologiske tomater, men hermetiske funker veldig bra om man ikke får tak i gode tomater.

 

 

Slik gjør du det:
♦ Skyll og del alle grønnsakene i biter.
♦ Putt alt sammen unntatt fiberhusk i en blender, og hell på nok vann til at blenderen går rundt.
♦ Når alt er most, tilsetter du litt fiberhusk - kanskje ½-1 teskje og blander litt til.
♦ Når blandinga er glatt og fin, heller du den over på paraflexx-ark og lager store, litt tykke sirkler med en slikkepott.
♦ Tørk tortillaene i ca. 8-12 timer på 41 grader i dehydrator. Tørketida kommer blant annet an på hvor mye vann du har brukt i dem, så her må du bare prøve deg fram og se.

 

 

Tips:

♦ Jeg fikk 5 store tortillaer ut av denne røra, men kunne fint ha laga dem litt tykkere og kanskje laga fire istedenfor fem, for de blei veldig tynne etter at de tørka og dermed sprakk de en del da jeg fylte dem og begynte å spise.

♦ Jeg tørka mine i ca. 12 timer, og da hadde de blitt så tørre at de var stive. Det løste jeg ved å pakke dem inn i et par lett fuktede kopphåndklær ei stund - da blei de myke igjen og kunne rulles. Jeg bytta plass på tortillaene inni kopphåndkledene en gang i blant, slik at alle blei like myke.

♦ Har du ikke dehydrator, kan du tørke dem på teflonark i vanlig stekeovn på 50 grader med døra på gløtt. Åpne døra en gang i blant for å slippe ut fuktighet. Jeg har aldri prøvd dette før, men det skal visst fungere helt fint, selv om resultatet kanskje ikke blir helt raw.

♦Tortillaene får en ganske kraftig smak av tomater og løk, litt som en salsa. Vil du ha mildere smak, bruker du mindre rødløk, hvitløk og tomater og har heller oppi mer blomkål eller noe annet du liker med en mildere smak. 

Jeg fylte mine tortillaer med hvite bønner stekt i hjemmelaga tacokrydder, isbergsalat, paprika, agurk, mais, ananas, en enkel hjemmelaga salsa, en enkel, hjemmelaga guacamole og dipp av soyarømme og krydder.

Til salsaen brukte jeg bare restene av de hermetiske tomatene fra tortillaene + en tomat i biter og litt pepper, og dette varma jeg opp i en liten kjele og lot det småkoke i noen minutter. Vanligvis ville jeg brukt hvitløk i også, men siden jeg hadde såpass mye hvitløk i tortillaene, så droppa jeg det denne gangen.

Guacamolen består ganske enkelt av en avocado blanda med litt sitronsaft og Herbamare original urtesalt. Enkelt og nydelig!

Dette er en helt genial måte å få i seg massevis av grønnsaker på!

Pleier du å lage dine egne tortillaer? Hvordan gjør du det?
Kunne du tenke deg å prøve disse?

Krema grønnsakssuppe med torsk og purreløk.

Jeg har aldri vært noen stor fan av supper, og var i mange år overbevist om at supper ikke var greia for meg. For noen år siden oppdaga jeg at hjemmelaga tomatsuppe er nesten like lettvint som posesuppe, og at det smaker en million ganger bedre. Det er faktisk så godt at jeg kan spise det inntil flere ganger i måneden.

Selv om jeg fant ut at jeg likte hjemmelaga tomatsuppe, var det ikke før for omtrent et år siden at jeg fant ut at hjemmelaga kremede grønnsakssupper smaker helt nyyydelig - faktisk enda mye bedre enn tomatsuppe. Endelig har jeg funnet ut at supper faktisk er greia for meg - så lenge de er hjemmelaga fra bunnen av og helst er litt tykke i konsistensen. Fint er det, for hjemmelaga suppe er både enkelt å lage og veldig billig.

I suppa jeg forteller om i dette innlegget, kan dere gjerne bruke vanlig løk istedenfor sjalottløk, og dere må gjerne bruke mer eller mindre hvitløk, alt etter hva dere foretrekker selv. Dere kan bruke akkurat de grønnsakene dere ønsker - prøv for eksempel med kålrot, sellerirot, pastinakk, jordskokker eller hva dere enn måtte ha for hånden. Det fungerer fint å bruke frosne grønnsaker, men hvis kvaliteten på de ferske grønnsakene er god, så foretrekker jeg ferske grønnsaker. Det fungerer like fint med kokosmelk som med soyafløte, og tåler du melk står du selvfølgelig fritt til å bruke vanlig fløte.

 

Jeg brukte:
♦ 3-4 sjalottløk
♦ 5-6 fedd hvitløk
♦ En neve purreløk
♦ En brokkoli
♦ En blomkål
♦ To gulrøtter
♦ To stilker stangselleri
♦ Ca. 100 gram frosne erter
♦ 1 liter vann
♦ 2,5 dl soyafløte
♦ Litt olivenolje
♦ Glutenfritt buljongpulver
♦ Nykverna pepper

Dette holder til ca. tre middager for to voksne her hos oss. Suppa er rund og mild i smaken, så denne vil nok de fleste like.

 

 

Slik gjør du det:
♦ Skyll og kutt alle grønnsakene, bortsett fra frosne erter.
♦ Fres sjalottløk, hvitløk og purreløk blankt i litt olivenolje.
♦ Tilsett vann, buljong og alle grønnsakene unntatt ertene, og kok det mørt. Tilsett ertene de siste par minuttene. Hvor mye buljongpulver du trenger kommer an på hvilket merke du bruker og hva du liker, så prøv deg litt frem.
♦ Når grønnsakene er møre, kjører du alt jevnt med en stavmikser, tilsetter fløte og smaker til med pepper og eventuelle andre krydder. 

Garnering:
Til garnering av suppa brukte jeg litt stekt torsk og litt stekt purreløk. Begge deler krydra jeg med Herbamare Spicy og paprikapulver, og torsken fikk i tillegg et dryss med sitronpepper. Helt til slutt helte jeg over litt olivenolje med basilikum fra Oliviers & CO.

 


Er du glad i supper? Kunne du tenke deg å prøve denne?

Mat og drikke, del 3 (året som har gått 2012).

Her kommer endelig del tre av oppsummeringa av maten fra 2012! :) Del 1 finner dere HER, og del 2 finner dere HER.

Alt jeg poster under her er selvfølgelig også (med mindre noe annet er nevnt) melkefritt, glutenfritt og for det meste sukkerfritt. Det betyr ikke at f.eks. ciabattaer vanligvis er glutenfritt, men at jeg har brukt en glutenfri variant. :) Det er også en del vegetarisk og vegansk mat.

 

Sorte linser, kantareller, salat, blåbær, hvitløksdressing og bokhvetefraller med hjemmelaga hvitløkssmør på. Se gjerne eget innlegg med oppskrift HER.Når jeg skikkelig dårlig, pleier Andreas innimellom å lage pasta med fløtesaus til meg. Det har han gjort her også, med erter, sopp, løk, vegetarfarse, cherrytomater og ruccola. Han har pynta heeelt selv - er han ikke søt? :)Stekt torsk med ruccolapesto, brun ris blanda med litt ruccolapesto og sorte linser og ovnsbakte grønnsaker.Quornfileter, soppstuing, brun ris og salat.Bananbombe med bringebær og kokosnektar.Lørdagskos: Tortillachips, dip (soyarømme + krydder) og egenkomponert nøtteblanding: Pistasjnøtter, naturelle cashewnøtter, gojibær, inkabær og sukkerfri, mørk sjokolade.Tomat-smoothie, oppskrift HER.Bringebær- og mangosmoothie, oppskrift HER.I september hadde vi svigers på besøk en tur , så da da dekte vi på bordet med hjemmebakt brød og pålegg.

 

Deilig smoothie med en dæsj kokosnektar på toppen.

 

Torsk eller sei (jeg husker ikke helt) rulla i sammenvispa egg og peanøttmel + krydder, grønnsaker, poteter og en saus med blant annet spinat.

 

Smoothie med blant annet gulrot og appelsin.Kiwi-smoothie.Chili con carne, ciabatta med hvitløkssmør og salat.

 

Vegetarburgere! Og ja, jeg er klar over at burgeren vanligvis ligger nederst, men jeg liker det best sånn. :P Hehe.Smoothie med blant annet peanøttsmør. Håper jeg greier å komme på hvordan jeg laga denne, for den var kjempegod!

 

Smoothie med en dæsj rørte bringebær på toppen. Tror det var mango i denne. September var en stor smoothiemåned for meg i 2012, men dessverre fikk jeg aldri somla meg til å skrive ned oppskriftene på det meste av det jeg laga.Oslogryta (oppskrift finner dere på veganmisjonen, HER) og hjemmebakt brød med hvitløkssmør.Økologisk geitost - eget innlegg HER.Glutenfrie boller med økologisk meierismør og geitost - det blir nok siste gang jeg gjør noe så dumt igjen, for det var IKKE verdt lidelsen etterpå, enda så godt det var. Melkefritt smør fra nå av - geitost kan kanskje gå greit i små mengder når jeg ikke har folk rundt meg og ikke må noen steder samme dag. Hehehe.Laga fiskesuppe for første gang i hele mitt liv og blei overraska over hvor godt det var!Vegetargryte, ciabatta og salat.Smoothie med glutenfri, økologisk müsli på toppen.Brokkoligrateng og salat!Vafler med rørte bær - denne oppskriften var ikke på langt nær så god som DENNE, så jeg kommer ikke til å lage disse igjen.Blåbær- og grønnkålsmoothie, se oppskrift HER.Grønnkålchips, se eget innlegg HER.Karristekt quorn, salat og poteter.Kålrothjerter! ♥Wok med bl.a. grønnkål, kål, gulrøtter, cashewnøtter, sesamfrø og angel hair-nudler.Eggerøre, tomater og avocado med all purpose-krydder på.Hihi - jeg har gjort rett i koppen-kaka gluten- melke- og sukkerfri! Her med raw vaniljesaus over.Raclette MY WAY. Masse-masse grønnsaker, gluten- og melkefri loff, soyafløte, soyaost og litt kjøtt. På bildene har jeg brukt kyllinglever.Banan-is med vanilje. Toppa med sjokolade-agave og jordbær-agave.Indrefilet av kylling, salat med hjemmemekka dressing og ris.Ytrefilet (eller var det indrefilet...?) av svin fylt med soyaost og surra i bacon. Grønnsaker og ris ved siden av + at vi hadde en lettvint karrisaus til.

 

Gresskarsuppe med vegetarfarse, oppskrift HER.Raw drømmekake, oppskrift hos Superlivsstil, HER.Gelégodis og raw sjokolade.Mitt nye favorittbrød: Gulrotbrød! Oppskrift hos Frie Kaker, HER.Smoothie! :DHjemmelaga tomatsuppe med egg, oppskrift på suppa finner du HER.Lussekatter! Ingrediensliste kan dere finne i kommentarfeltet til DETTE innlegget.Man tager det man haver: Speilegg, agurk, tomat, bakte poteter og soppstuing med mais og løk.Karristekte quornbiter, agurk med krydder og daal.Smoothie igjen! Går aldri lei. :)Middag i Brattvågen, eget innlegg HER.Fiskekake-burger!

Det var det for denne gang!
Håper at dere lar dere friste og inspirere av matoppsummeringa mi for 2012.
:)

 

Mat og drikke, del 2 (året som har gått 2012).

Her kommer del to av oppsummeringa av maten fra 2012! :) Del 1 finner dere HER.

Alt jeg poster under her er  selvfølgelig også (med mindre noe annet er nevnt) melkefritt, glutenfritt og for det meste sukkerfritt. Det betyr ikke at f.eks. ciabattaer vanligvis er glutenfritt, men at jeg har brukt en glutenfri variant. :) Det er også en del vegetarisk og vegansk mat.

 


En deilig kyllingsalat med ruccolapesto.

 


Lapper med rørte bringebær. 75 gram dadler uten stein + 300 gram valgfrie bær og bittelitt fiberhusk blir til deilige, rørte bær!
Grillmat er sjelden feil! Marinert kalkunfilet, bakte poteter, tomatsalat, soppstuing, paprika og tzatziki.Jeg var på vegetarfestivalen i år også (les HER), og der bestilte jeg denne raw food tallerkenen med salat, pastinakkris med rødbeter, kikertboller med soltørka tomater, pesto og cashewdressing. Nyyydelig! Jeg gleder meg vilt til årets festival - for jeg SKAL!

 

Til dessert på vegetarfestivalen spiste vi raw kaker. De var så gode at jeg lengter etter dem. ♥I juli var vi på Helt Rå (som til min stooore sorg har lagt ned), og det var en av de beste matopplevelsene jeg har hatt i hele mitt liv. Til forrett bestilte vi denne skåla med spicy nøtter. Kjempegode!

 Jeg bestilte også denne kjempegode salaten!Ferskpressa juice til forrettene. Den grønne var min!Til hovedrett spiste jeg raw pizza. Aaah, det var nyyydelig. ♥

 

Andreas bestilte vårruller.
Til dessert bestilte vi en kaketallerken på deling. Jeg likte best den med bringebær på! Vi var så mette da vi var ferdige at vi antakelig kunne ha rulla hjem.

 

Hjemmefrokost: Quinoa-knekkebrød med hjemmelaga majones, rapidalat, skinkesteik jeg har stekt sjøl, tomater og krydder. Og så en deilig, stooor kopp med te!Fisk, blomkålris og ovnsbakte grønnsaker gnidd inn med kverna chili, løk og diverse krydder.Soft-is av frosne bananer og bær!Den samme isen med sjokolade-agave på. Ikke fullt så sunt, men veldig, veldig godt!Har prøvd med så smått på litt sukkerholdige varer en sjelden gang i år, og jeg får like vondt i magen hver gang, så det er ikke verdt det. Disse kjeksene finner du i velassorterte butikker - du kan se dem HER. Ikke min favoritt, men det er kanskje fordi de er så innmari søte?Alpro Soya naturell yoghurt med açaí og hjemmesnekra müsli.

 

Kjøpte meg en boks Tofuline vaniljeis (inneholder sukker) som jeg hadde hele sommeren.Hjemme aleine-mat: Grønnsaker, stekte portebellosopper og hampfrø.Mer hjemme aleine-mat: Hvite bønner med tacokrydder og purreløk, gratinerte tomater med soyaost, bakt potet med mais og melkefritt kryddersmør + ei gugge som ikke smakte litt bra en gang.

 

Favorittsnopet! :DHjemmelaga iste, oppskrift HER.

 

Hjemmelaga juice med gule epler, agurk, stangselleri, sitron og ingefær. Mmm!Vegetarpølser i glutenfrie lomper! Første gang på et par år at jeg spiste pølse i lompe. :D

 

Det har blitt en del bakte poteter og gratinerte tomater i år. Her sammen med grønnsaker og en portebellosopp!

 

Og så enda mer av favorittsnopet! :DDet gikk med maaange jordbær i sommer. Kjøpte direkte fra en gård, og de var gigantisk svære og smakte fantastisk!Nei jøss - bakt potet og gratinerte tomater? Hehe. Her med fisk, asparges og paprika. Og så mais i poteten da. :)Jeg hadde sååå lyst på pitabrød, for det var jo en evighet siden sist. Andreas, min engel, bakte glutenfrie pitabrød, og jeg holdt på å ete meg ihjel!Indrefilet av kylling, salat, ris og hjemmemekka karrisaus.Noen ganger blir middagen litt stusselig: Tomater, agurk, egg og en dæsj hjemmelaga majones med krydder i.Frappuchino! Disse består av kaffe, mandelmelk, kakaopulver, dadler, frossen banan og isbiter. Aaah, LYKKE! ♥Enda ei suppe som raste rett inn blant mine favorittretter i år. Den er med blant annet kylling, linser, løk, karri og kokosmelk og har allerede blitt laga mange ganger.

 

Litt mer grillmat: Fisk, salat, grilla grønnsaker, hjemmemekka dressing og en bakt potet.Dadler med peanøttsmør. Høres helt rart ut, men er kjempegodt. Stiller søtsuget på et blunk, samtidig som det faktisk metter en del. Greier ikke å spise mange av disse!Åh, åh - FLØTEGRATINERTE JORDSKOKKER! Seriøst, det er noe av det beste jeg har spist. Jeg hadde ikke nok jordskokker, så spedde på med litt potet også. Jeg tok utgangspunkt i ei oppskrift fra LCHF-bloggen, HER, men laga den selvsagt bare med ting jeg tåler. Her sammen med fisk og salat.Vegetarmaki er fortsatt en favoritt!Inkabær er fortsatt en av mine favorittsnacks.Gojibær bruker jeg til så mangt!Kan dere tro det?!? Glutenfri og vegansk Mac 'n cheese! Brukte Teese Cream Cheddar, og det blei aaalt for mye.Jeg har fortsatt ikke funnet en tortilla-oppskrift jeg helt får til/er fornøyd med, så disse pannekakene fikk duge til et av årets tacomåltider!Hjemmemekka salsa til tacoen....og guacamole må også til!Jeg har forresten vært veldig flink til å velge de økologiske alternativene på handlerundene mine i år. Merker at utvalget har blitt mye bedre det siste året, og det er så flott! Jeg elsker økologisk mat - og håper utvalget og prisene fortsetter å bedre seg!

Hva spiste du i 2012?

Mat og drikke, del 1 (året som har gått 2012).

I år som i fjor tenkte jeg at jeg skulle poste et superlangt blogginnlegg med masse bilder av maten jeg har spist det siste året. Faktisk blei det så mange bilder at bloggen ville ikke ha noe av at jeg posta alt i ett innlegg, så jeg blir nødt til å dele det opp i flere. Del 2 finner du HER og del 3 finner du HER.

I 2012 som i 2011 har jeg følt at jeg ikke har laga særlig mye mat, men når jeg begynte å redigere bilder til bloggen i dag, innså jeg at jeg faktisk har laga ganske mye allikevel - jeg har bare ikke vært så flink til å skrive om det på bloggen. Kanskje jeg blir flinkere dette året? Fjorårets innlegg kan dere i alle fall se HER, og sjekk gjerne ut kategoriene "Juice og smoothies", "Mat og drikke" og "Kosthold" for flere innlegg om mat.

Alt jeg poster under her er (med mindre noe annet er nevnt) melkefritt, glutenfritt og for det meste sukkerfritt. Det betyr ikke at f.eks. ciabattaer vanligvis er glutenfritt, men at jeg har brukt en glutenfri variant. :) Det er også en del vegetarisk og vegansk mat.


På bursdagen min i fjor (5. januar) laga jeg RAW-ioli med pestolje. Oppskrift finner dere hos My New Roots, HER. Dette var et gourmetmåltid som jeg gleder meg til å lage flere ganger!

 

En av rettene jeg testa ut i 2012 var squash-nudler med raw alfredosaus. Superenkelt å lage, mettende og veldig godt. Oppskrift finner dere på bloggen min, HER.Laks/ørret, grønnsaker og en hjemmelaga full fart-saus. En hel vanlig middag her i heimen.Hjemmlaga juice. Jeg husker ikke helt hva som er i denne, men jeg vil tippe at det i alle fall var røde appelsiner og gulrøtter. Nydelig!I februar feira Andreas og jeg bursdagene våre (se HER), og da blei det selvsagt laga en del kaker og godis. Blant annet denne kjempegode eplekaka som dere finner oppskriften til på bloggen til Mjuuugly, HER.Raw kake med blåbær. Oppskriften har jeg dessverre ikke, for hvis ikke jeg husker feil blei denne til litt på hump og slumpFavorittsjokoladekaka! Oppskrift finner dere på bloggen min, HER.Raw brownies, en av mine soleklare favoritter! Oppskriften finner dere hos My New Roots, HER. Kjempeenkle, dødsgode og MÅ prøves!Raw drømmekake - også en av mine favoritter. Oppskriften finner dere hos Superlivsstil, HER. Har laga denne flere ganger og går ikke lei!Raw sjokoladekonfekt. Oppskriften finner dere hos Hjertemat, HER, men jeg bruker peanøttsmør istedenfor cashewsmør og bruker i tillet kverna gojibær i røra. Jeg bruker dessuten ofte ekte vaniljepulver istedenfor vaniljeekstrakt og kokosnektar istedenfor yaconsirup. Nyyydelig!Kokostrøfler - milde og søte. Oppskriften finner dere hos Superlivsstil, HER.Havrekuler med kakao, oppskriften finner dere på bloggen min, HER.Oppskåret appelsin! ♥ 2012 var året jeg fant ut hvor uendelig mye bedre økologiske appelsiner er enn konvensjonelt dyrkede appelsiner.Økologiske gulrøtter og økologisk peanøttsmør er et helt greit måltid noen ganger. Overraskende godt, og overraskende mettende!Kålstuing og laks rulla i egg og peanøttmel og deretter stekt i ovnen.Jordskokksuppe var nytt for meg i mars 2012, og jeg, som aldri har vært særlig glad i supper, blei hekta. Bare synd at det er så vanskelig å få tak i jordskokker her ute som jeg bor! Her har jeg brukt indrefilet av kylling oppi. Det gule er extra virgin olivenolje.Blåbær + Alpro Soya naturell yoghurt + steviadråper = Deilig blåbæryoghurt.Når jeg er hjemme aleine blir det som regel lettvint, og gjerne vegetarisk: Gratinerte tomater med soyaost, brun ris, quornfilet og en saus av grønnsaker og Alpro Soya matfløte.Deilige ingredienser som skal bli til deilig juice! (Se under.)Tadaa!Jeg har ikke blitt noe flinkere til å huske på å spire spirer, men noen ganger greier jeg faktisk å huske det! Jeg må nok bli enda flinkerer, for det er kjempelett og veeeldig godt. Sunt og billig er det også! Her har jeg mungbønnespirer, alfalfaspirer, falafel fra Anamma, hummus og quinoa med ananas og chili.Hvit og mørk rå sjokolade med gojibær, nøtter og puffet ris. Oppskriften på den hvite sjokoladen finner dere hos Mjuuugly, HER, men når det gjelder den mørke så husker jeg ikke hvilken vi brukte....Mer rå sjokolade!...Og enda litt mer! Er de ikke fine?Jeg drikker fortsatt greens hver dag. :)Brun ris-spaghetti, vegetarfarse, soyaost og grønnsaker. M-m-m!Ovnsbakte rotgrønnsaker og kyllinggryte.I april var det på tide med jordskokksuppe igjen, denne gangen med baconbiter i!Til og med de som ikke spiser gluten og melk kan spise pizza! Min favoritt er med karristekt kylling eller quornbiter, ananas og cashewnøtter. Her har jeg også brukt en vegansk ost.Hjemmelaga kjøttkaker i brun saus med poteter og gulrøtter. Best med brokkoli synes jeg, men man tager det man haver.Grove ciabattaer med hjemmelaga majones, rapidsalat, skinkesteik som jeg har stekt sjøl og tomat! Mmmm. :)Smoothie! Blir aldri lei! Smoothie lager jeg oftest på hump og slump, så har dessverre ikke oppskriften på alle jeg lager selv om jeg prøver å huske å skrive ned de besteSøt og frisk jordbærsmoothie, oppskrift HER.Cookie Dough av hvite bønner og kakao. Veldig mettende og stiller absolutt søtsuget!
Oppskrift HER.Brun ris og gryte med grønnsaker og quornfileter i biter. Laga på hump og slump med det vi hadde for hånden.Enda mer smoothie! Her har jeg brukt DENNE oppskriften, men brukt blåbær istedenfor.En måned uten jordskokksuppe, er som en måned uten.. eh... Vel, her har jeg i alle fall brukt vegetarfarse og Bac'Uns.En og annen soya latte med kokosnektar må det være lov til å unne seg! ♥Brun ris-pasta med ruccolapesto (oppskrift HER), rødløk og tomater.Hjemmelaga fiskegrateng, poteter og grønnsaker. Blei servert med smelta melkefritt smør.Chiapudding har vært så i vinden og, og jeg kan virkelig ikke fatte hvorfor (bortsett fra at det er sunt og metter godt). Chiafrø er vel og bra, men bløtlagt minner de mest om bitte-bitte-bittesmå froskeegg. Da jeg spiste denne sjokoladevarianten av chiapudding, følte jeg at jeg spiste froskeegg med sjokoladesmak. Ikke min greie, med andre ord. Folk påstår at det er så godt, men jeg får det bare ikke til.Rå sjokolade! De besteste sjokoladeformene, for de blir så tynne. :)Det er ikke kjedelig å velge et sunnere alternativ når det er så mange fine sjokoladeformer å få tak i!Man får aldri nok sjokolade, gjør man vel? :)Lettvint middag: Omelett med grønnsaker stekt i en ildfast form i ovnen + soppstuing. Tomatgreiene foran hører også med i omeletten. :)

 

Hjemmelaga mandelmelk!Mitt favorittsnop: Bær (og gjerne frukt) med sjokolade- og peanøttdipp!Glutenfri loff med hjemmelaga majones, alfalfaspirer, reker, dill og sitronpepper.
Aaah, sommermat!Jordbær med hjemmeblanda vaniljeyoghurt.
(Alpro Soya naturell yoghurt + ekte vaniljepulver + Stevia Vanilla Creme)

Noe som frista?

Halloween: Gresskarsuppe, lykt og rista gresskarkjerner!

En gang for lenge, lenge sida, var jeg på jakt etter ei oppskrift på rød linsesuppe, og på den måten havna jeg inne på bloggen til Tante Jul. Oppskrifta på linsesuppe har jeg fortsatt ikke somla meg til å prøve ut, men bloggen til Tante Jul, den har jeg fortsatt å følge. Når hun for et par uker siden posta et blogginnlegg med bilde av gresskarlykta hun hadde laga og fortalte at hun jammen hadde laga litt gresskarsuppe i samme slengen, så blei jeg inspirert til å gjøre det samme og løp avgårde (ok, jeg løp ikke) og kjøpte meg et gresskar. Jeg ante ikke hvordan jeg laga gresskarsuppe, men det var det flere enn meg som ikke ante, så Tante Jul var grei nok til å poste en link til en oppskrift i kommentarfeltet sitt, og den benytta jeg meg av. Oppskrifta er på engelsk og dere finner den HER.

Det aller første vi måtte gjøre, var å skjære toppen av gresskaret. Vi dro ut kjernene og trådene, og etter litt hjelp av Google, fant jeg ut at trådene skulle kastes, og at det var det harde kjøttet som skulle spises. Kjernene tok vi også vare på. Kjøttet skar vi først ut med en stor kniv, og så brukte vi en isskje til å skrape ut litt mer.  Vi lot det sitte igjen noe siden vi skulle lage lykt av det - hvis ikke man skal lage lykt, så er det nok lettere å skjære gresskaret opp i båter før man skiller skall, kjøtt, tråder og kjerner.

 

Andreas skraper ut gresskarkjøtt.

 

Til suppa trenger du:
600 gram gresskarkjøtt i biter
1 stor løk i terninger
1 ss olje (kaldpressa rapsolje f.eks.)
2 ts hakka hvitløk
2 ss hakka ingefær
4 dl vann med buljong/grønnsakskraft
1,5 dl kokosmelk
1 ss sitronsaft
1 ss tomatpuré
1 ts sukker (jeg brukte bjørkesøt + sukrin)Slik gjør du det:
* Stek løk, hvitløk, ingefær og gresskar i olja i en stor kjele eller ei stor gryte.
* Hell over grønnsakskrafta slik at det dekker og småkok i 15 minutter.
* Bruk en stavmikser til å gjøre suppa jevn.
* Sett suppa tilbake på ovnen, ha oppi kokosmelk, sitronsaft, tomatpuré og sukker.
* La det putre i 5 minutter.

* Smak til med salt og pepper.

Server gjerne med kylling, Quornbiter, vegetarfarse, brød eller hva ditt hjerte måtte begjære. Gresskar minner litt om søtpotet i smaken, og suppa smaker helt fantastisk.Tips!
* Hvis du ikke har stavmikser, kan du avkjøle suppa litt og kjøre den jevn i blender eller i en foodprosessor.
* Denne oppskrifta skal holde til 4 porsjoner, men hvis suppa er den eneste retten til middag, må en nok ha mer suppe per person enn som så. Jeg laga dobbel porsjon og det holdt til 4 store suppetallerkener.
Ingrediensene i gryta klare til innsats!
Gresskarsuppe med vegansk og glutenfri farse fra Anamma.

 


Dagen etter: Gresskarsuppe med vegetariske og glutenfrie quornbiter (nei, det er ikke kylling!) og veganske Bac'Uns.
Mens jeg laga suppe, laga Andreas lykt.
Er den ikke søt? 

Vi tok som sagt vare på gresskarkjernene, for ei amerikansk venninne av meg som har mer efaring med gresskar enn det jeg har selv, anbefalte meg å lage noe veldig godt og sendte meg HIT. Andreas laga rista gresskarnkjerner og valgte den som heter "Spicy".Du trenger:
* Gresskarkjerner
* 4 ss smelta smør eller olje (vi brukte kaldpressa rapsolje)
* 1 ts cajenne
* ½ ts timian
* ½ ts salt
* ½ ts pepperSlik gjør du det:
* Rens, skyll og tørk gresskarkjernene, gjerne på lav temperatur (ca. 100 grader) i ovnen - rør rundt innimellom.
* Bland sammen smør/olje og krydder.

* Når kjernene er tørre, gni dem inn med krydderblandinga. Bruk bare litt og litt, for antakelig blir det alt for mye med alt sammen.
* Fordel kjernene utover ei bakeplate og rist dem på 125 grader i 10-20 minutter. Følg med, og rør i dem minst hvert 5. minutt.

 

Kjernene blei utrolig gode, og jeg anbefaler på det sterkeste å gi det et forsøk.Bildet måtte bli i svart/hvitt, for Andreas var fotograf uten meg til stede og visste ikke at fargene på bildene blir ubrukelige når man fotograferer på kjøkkenbenken under lysstoffrørene. Hehehe. I det minste huska han å ta bilde, og det er jammen ikke verst bare det!

 

Jeg er herved gresskarfrelst.

Har du laga noe med gresskar noen gang? Hva da?

Grønnkålchips: 3 ulike smaker!

Som jeg fortalte dere på facebooksida til bloggen min i slutten av september, så er jeg nyfrelst! Samboeren min kom nemlig hjem med dette bustehodet her en vakker dag:

 

En diger grønnkål! O' lykke! Helt siden før vi skaffa oss dehydratoren for rundt et år siden, så har jeg hatt lyst til å lage grønnkålchips. Har sett at flere av mine favorittbloggere har skrevet om det, og det ser og høres bare så utrolig godt ut! Siden det var første gang jeg skulle lage det, valgte jeg å følge noen ferdige oppskrifter, slik at det var idiotsikkert. Valgte meg tre ulike oppskrifter fra bloggen til Mjuuugly, siden jeg hadde alle ingrediensene jeg trengte i huset til hennes oppskrifter.Her er grønnkålen vaska og rensa og klar til bruk!

 

...Sånn ser det ut inni dehydratoren når det står på!

 

Første omgang er med "ostete" smak, oppskriften finner dere HER.Andre omgang laga jeg med tacosmak, oppskrift finner dere HER.M-m-m, grønnkålchips!Og den siste omgangen laga jeg med raw sour crem & onion, oppskrift finner dere HER.Anbefaler dere å ta en grundig titt på bloggen til Mjuuugly, og anbefaler dere absolutt å prøve grønnkålchipsene. De kan fint lages i komfyren, så dere trenger ikke dehydrator. Min favoritt er den med den ostete smaken, men alle blei gode og dette er et supert alternativ til potetgull. :)

Har du smakt grønnkålchips før?
Hva synes du?

Vegansk og glutenfri middag: Sorte linser, kantareller m.m. :)

Nå er det jammen meg lenge siden jeg har posta et matinnlegg til dere, så nå når jeg først gjør det, skal jeg poste noe skikkelig godt. En aldri så liten vegansk, glutenfri og fantastisk god middag! I tillegg er denne middagen også rask og enkel å lage, så det kan ikke bli så mye bedre enn dette. Ååh, jeg får vann i munnen bare av tanken!

Jeg har forøvrig latt meg inspirere sterkt av DENNE oppskrifta til Jane bak bloggen VeganMisjonen, så ære være henne. Anbefaler dere alle å ta en god titt på bloggen hennes og kanskje til og med gå til innkjøp av kokeboka hennes - hun komponerer sååå mye godt! Til og med min kjøttelskende samboer blir fornøyd når jeg disker opp med veganske retter fra kokeboka hennes. :)

Okei, til poenget. Retten består av flere komponenter, og du trenger selvsagt ikke alle, men det blir utrolig godt. Jeg har laga sorte linser med kantareller og blåbær, en enkel salat, hvitløksdressing og hvitløkssmør. Jeg smurte hvitløkssmør på en glutenfri og ferdigkjøpt "bokhvetefralle", mens samboeren min smurte det på sitt nybakte grovbrød. Jeg bruker mest mulig økologiske ingredienser, men bruk det du får tak i. :)

 

 

Til denne middagen trenger du:
◊ 1 ½ dl sorte linser (+ 3 dl vann og litt salt til koking)
◊ Så mange kantareller som du ønsker (+ vegansk smør til steking)
◊ Så mange blåbær du vil ha

♦ Skyll linsene, og kok dem i 15-20 minutter på svak varme i 3 dl lettsaltet vann. Sil av vannet.
♦ Stek kantareller noen få minutter i vegansk smør.
♦ Skyll og rens blåbærene.
♦ Dandér linser, kantareller og blåbær på en tallerken sammen med det andre.

(Se lenger ned for oppskrifter på tilbehøret).

 

 

Salat:
◊ En neve eller to med ruccola
◊ Noen cherrytomater
◊ Litt rødløk - gjerne fersk
◊ Noen dråper extra virgin olivenolje

♦ Skyll og del løk og tomater
♦ Drypp over litt olivenolje og bland alt sammen

 

 

Hvitløksdressing:
◊ Litt naturell soyayoghurt
◊ Hvitløkspulver
◊ Finmalt hvit pepper
◊ Tørka dill

♦ Lag deg ei krydderblanding av 1 del dill, 2 deler hvit pepper og 3 deler hvitløkspulver.
♦ Smak deg frem med hvor mye krydder du vil ha i yoghurten - husk at den blir sterkere når den får stått ei stund. Jeg brukte ca. 1 ts til ca. 1 ½ dl yoghurt og lot den stå i en halvtimes tid.

 

 

Hvitløkssmør:
◊ 2-3 ss vegansk smør
◊ 2 fedd hvitløk
◊ Noen stilker gressløk
◊ Noen dråper sitronsaft

♦ Ta 2-3 ss vegansk smør i ei skål.
♦ Press hvitløken og klipp gressløken.
♦ Bland alt sammen og smør det på varmt brødtilbehør.

La gjerne det veganske smøret du skal bruke stå i romtemperatur ei lita stund før du begynner. Da mykner det, og det blir lettere å blande ingrediensene sammen.

 

 

Tips:
♦ Hvitløkssmør og hvitløksdressing kan med fordel lages ei stund i forveien, gjerne dagen før.
♦ Linsene smaker godt både varme og kalde, så de kan også tilberedes litt i forveien om du ønsker det. Kok gjerne litt ekstra når du først er i gang. :)
♦ Blåbær og kantareller kan plukkes gratis i skogen, eller de kan "plukkes" i butikken.
♦ Bokhvetefrallene har jeg kjøpt i Sverige, men det finnes også en del glutenfrie ferdig-alternativer til brød og rundstykker her i Norge.
♦ Coop selger økologisk frukt og grønt til lik pris som konvensjonelt dyrka frukt og grønt ut året - så løp og kjøp!

 

 

Lar du deg friste?

Squash-nudler og raw alfredosaus.

Matlysta er ikke på topp i dag, men næring må man ha. Det blei en sein frokost, noe som forøvrig ikke er uvanlig - det uvanlige er at jeg hadde vært våken i nærmere seks timer før jeg spiste noe. Siden jeg hadde vært så lenge uten mat, og jeg ikke hadde særlig matlyst, tenkte jeg at jeg måtte lage meg noe skikkelig godt med masse næring. Da blei det squash-nudler (eller squashgetti om du vil) med raw alfredosaus.

 

 

Dette skulle egentlig vært middagen i dag, men jeg tror nok at min kjære blir glad når han heller får det som egentlig skulle ha vært middagen i går, men som utgikk på grunn av dyrlegebesøk med påfølgende kollaps for min del: Brokkoli- og blomkålgrateng, inspirert av macaronigratengen fra VeganMisjonens kokebok.

Oppskriften til alfredosausen, har jeg funnet hos The Rawtarian, HER. Oppskriften oppgir målene i cups, og hvis du har et decilitermål som måler dette, er det ikke noe problem. Hvis du ikke har det, er en cup det samme som 236, 5882365 ml - omtrent 2, 4 dl. Oppskriften på norsk blir noe a'la dette:

 

Raw alfredosaus:
♦ 4,7 dl naturelle cashewnøtter (2 cups)
♦ 1,2 dl pinjekjerner, solsikkekjerner eller cashewnøtter (½ cup)
♦ 1 ss sitronsaft
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 3,5 dl vann (1 ½ cups)
♦ 1 ts timian
♦ 1 ts salt

Ha alt i en blender og blend til du får en tykk, kremete saus. Dette blir masse saus, og holder til minst fire squash. Sausen metter godt, så jeg er stappmett etter en squash med alfredosaus - hvis jeg i det hele tatt greier å spise opp alt. Spiser du ikke alt på en gang (og det gjør du neppe om du ikke har noen å dele med!), så holder den seg fint noen dager i en tett boks i kjøleskapet. Du kan selvsagt bruke sausen til andre typer nudler også - eller kanskje som dipp til grønnsaker, men jeg er altså veldig glad i squash-nudler.Squash-nudler:
Squash-nudler lager du enkelt ved å dele en squash i to, skrape vekk frøene inni med en teskje (hvis ikke blir det vått og udelikat), og lage strimler med en mandolin eller en julienneskjærer. Hvis du er så heldig å eie en spiralizer, bruker du selvfølgelig den. ;) Bland inn alfredosausen og spis som det er, eller topp med litt krydder hvis du ønsker det.

 


Har du laget raw alfredosaus før? Kunne du tenke deg å prøve?

Hjemmelaga iste på 1-2-3.

Jeg elsker iste, men etter at jeg kutta ut det raffinerte sukkeret og kunstig søtning, har det blitt heller dårlig med butikkjøpt iste på meg. Jeg har unnet meg en Arizona iste som er helt naturlig og uten masse tull oppi, men ellers har jeg holdt meg unna. Nå har jeg istedenfor blitt hekta på å lage min egen iste. Det er overraskende enkelt og smaker minst like godt som de du får kjøpt i butikken.

 

Det du trenger er:
♥ 5 dl vann
♥ 4 poser te
♥ ca. 7 dl isbiter (gjerne knuste)
♥ Valgfri søtning.

 

Slik gjør du det:
♥ Kok opp vann
♥ La teen trekke i vannet etter pakkens anvisning
♥ Tilsett valgfri søtning
♥ Hell teen over isbitene og bland.

Dette blir ca. 1 liter iste, og du kan drikke den med en gang, eller sette den i kjøleskapet til seinere. Når det er fint vær synes jeg det er godt å ha ei glassflaske med iste stående i kjøleskapet, klar til å drikkes. Har du ikke masse isbiter - eller kanskje du ikke skal drikke isteen med en gang, så kan du selvfølgelig bare trekke teen i 1 liter varmt vann og vente til den er kald, eller evt. trekke den i 5 dl. kokende vann for så å tilsette 5 dl. kaldt vann for å korte ned ventetida noe.

 

Forslag til te:
Arizona Green Tea - Ginseng and Honey Jasmine - Mandarin Orange
Arizona Green Tea - Ginseng and Honey
Arizona Green Tea - Pomegranate and Açai
Bigelow Green Tea - Lemon
St. Dalfour Green Tea - Golden Mango
♥ ...og mange, mange fler.

 

Forslag til søtning:
Stevia
Yaconsirup
Kokosnektar
Honning
Agavesirup
Sukrin + bjørkesøt

Jeg bruker som regel 1 pose (= 1 ts) steviapulver eller 1 snau ss honning, agave, yaconsirup eller kokosnektar, men her må du prøve deg fram selv etter hvor søt du liker isteen din.

 

Liker du også iste? Hva er din iste-favoritt?

Cookie Dough.

Jeg hadde store planer om å lage meg en smoothie til frokost i dag også, men så kom jeg plutselig på at jeg tok opp hvite bønner fra fryseren i går for å lage noe helt annet. Jeg hadde nemlig vært på bloggen til Kristine, og fikk så innmari lyst til å lage Cookie Dough slik som hun hadde laga. Jeg er nemlig minst like glad i å slikke kakebollen som det hun er, så jeg fant ut at dette måtte være helt perfekt. I alle fall med tanke på at denne Cookie Doughen tilfører kroppen masse næring og ikke gir deg vondt i magen.

Den blei både god og mektig, så jeg vil gjerne dele den med dere. Den var til og med litt i overkant mektig til å være en frokost, selv for meg. Så neste gang blir det nok heller til at jeg lager den til dessert eller noe sånt. Min oppskrift blei ikke helt slik som Kristine sin, som dere kan finne HER, men prinsippet er det samme. Noen av dere vil nok kanskje rynke på nesa over at det er bønner som er hovedingrediensen - men stol på meg: Du ville aldri ha gjetta at det var bønner oppi om du ikke visste det. Akkurat som Kristine skriver i sitt innlegg, så minner dette mest om en mellomting av sjokolademousse og browniesdeig. Høres det ikke flott ut? Bønner inneholder forresten masse proteiner og fiber i tillegg til diverse vitaminer og mineraler, så hvis ikke du er skrekkelig glad i bønner, kan du kanskje lure dem i deg på denne måten?

 
Dette trenger du:
♦ 250 gram hvite, kokte bønner*
♦ 30 gram hampproteiner
♦ 20 gram rått kakaopulver
♦ 15 gram carob
♦ 15 gram hjemmelaga "vaniljesukker"**
♦ 5 ss kokosmelk
♦ 4 dråper Stevia Vanilla Creme

 

Slik gjør du det:
Bland sammen alle ingrediensene. Bruk en gaffel, miksmaster, stavmikser eller en foodprosessor, og bland til det blir en fin klissete deig. Putt det i ei skål, dryss gjerne over litt økologisk kokosrasp og kos deg! :) Eller så kan du selvfølgelig bare spise ut av bollen - det gir kanskje gode assosiasjoner til da du fikk slikke bollen som barn? Hehe!

Selv har jeg bare spist bittelitt, for jeg orka rett og slett ikke å spise mer. Resten går i fryseren, og forhåpentligvis blir den til deilig sjokoladeis som jeg kan kose meg med seinere. ;)

 

 

* 250 gram hvite, kokte bønner tilsvarer ca. 1 boks.
**Hjemmelaga vaniljesukker har jeg laga ved å kverne 50/50 bjørkesøt og sukrin til melis, og deretter blande inn ekte vaniljepulver. Jeg husker ikke hvor mye jeg brukte av hva, men det er bare å prøve seg fram til det som passer deg best. Noen bruker 200 gram sukker til 1 ts vaniljepulver, mens andre bruker 500 gram sukker til samme mengde vaniljepulver - så her er det smak og behag som bestemmer.

Synes du det så godt ut?

Saftig sjokoladekake uten melk, gluten eller raffinert sukker.

Flere av dere har bedt om å få oppskriften til sjokoladekaka som jeg har lagt ut bilde av, og det skal dere selvfølgelig få. Jeg kan ikke ta æren for den selv, for jeg fant oppskriften hos Kjernesunn Nordkvinne, HER, som igjen hadde funnet den hos Une, HER. Anbefaler dere å ta en tur innom begge disse bloggene - der finner dere sååå mye godt!

Okei, tid for å bake ei deilig kake!

 

Du trenger:
· 3 egg
· 1 dl palmesukker
· 6 ss kakaopulver
· 3 dl mandelmel
· 1 dl kokosmel
· ½ ts himalayasalt
· 2 ts bakepulver
· 1,5 dl. kokosmelk
· 1-2 ss kald kaffe
· ½ dl olje
· 4 dråper Stevia English Toffee


Slik gjør du:
· Sett ovnen på 180 grader.
· Pisk egg og palmesukker til eggedosis.
· Bland inn resten av ingrediensene. 
· Smør en 20 cm. springform.
· Hell røra oppi.
· Stek i ca. 25 minutter - sjekk med trepinne/gaffel om kaka er ferdig.


Glasur:
Denne kaka fungerer veldig fint uten glasur, men på bildet har jeg brukt en glasur som jeg slang sammen på hump og slump i hui og hast. Her får dere en cirkaoppskrift, så får dere prøve dere fram selv:

· 1 Plamil sjokolade uten melk og sukker
· Litt kakaosmør
· Litt extra virgin kokosolje
· Litt soyamelkpulver
· Litt ekte vaniljepulver

Smelt sjokolade, kakaosmør og kokosolje forsiktig over vannbad, eller sett det i en skål i bunnen av dehydratoren på 41 grader om du har en slik en. Bland sammen alle ingrediensene, ha den over ei avkjølt kake. Denne glasuren blir ganske stiv og veldig god. Som et sjokoladetrekk. :) Pynt med gojibær eller revet kokos på toppen.

 

 

Tips:
· Bruk helst økologiske ingredienser.
· Jeg har linka de "rare" ingrediensene.
· Kaka holder seg fint i kjøleskapet i minst 4-5 dager.
· Jeg pleier å bruke vanlig kokosmelk, ikke fettredusert.
· Har du ikke himalayasalt, kan du bruke vanlig salt.
· Det funker like bra med carob som med kakao. 
· Mandelmel kan du lage selv ved å kverne mandler, f.eks. i foodprocessor.
· Istedenfor palmesukker, kan du prøve med annen naturlig søtning som f.eks. sukrin eller bjørkesøt.
· Plamil sjokolade kan fåes kjøpt i helsekost og store matvarebutikker. Jeg pleier å kjøpe min på Kiwi, så hvis "din" butikk ikke selger denne, så spør om de kan bestille den inn. :) Det finnes mange ulike typer, men jeg bruker den uten melk, som er søta med xylitol (bjørkesøt).

 

God helg! ♥

Året som har gått - mat og drikke.

Hele 2011 har gått, og selv om det egentlig ikke føles sånn, og selv om det ikke har sett sånn ut på bloggen det siste året, så har jeg faktisk laga en hel del mat dette året også. Siden jeg ikke har vært så innmari flink til å poste bildene når de egentlig skulle ha vært posta, så tenkte jeg at jeg skulle lage et superlangt samleinnlegg med matbilder fra 2011. Vær så god, jeg håper at dere lar dere ispirere!

 

5. januar har jeg bursdag (wee, jeg har faktisk bursdag akkurat nå!), og det betyr som regel bursdagsfeiring og kaker. Bursdagen 2011 blei den siste med hvetemel og raffinert sukker.I januar spiste jeg også hjemmelaga lasagne....og gjennom hele året drakk jeg mye te. Gjerne med gojibær oppi.Jeg laga ei kjempegod vegetargryte som jeg ikke husker oppskrifta på - jeg tror jeg må se om jeg kommer på den igjen, for denne kunne jeg tenke meg å lage flere ganger.I februar laga jeg endelig rå sjokolade for første gang i mitt liv - og det blei helt klart ikke den siste!Juice har det også blitt litt av, både grønne, røde og oransje.2011 blei et år hvor jeg faktisk gjorde alvor av å spise mer vegetarmat. Her ser dere gratinerte tomater med soyaost, grønnsaker og guacamole.

 

En og annen soyalatte med deilig skum har det også blitt.

 

...og jeg har lært meg å lage mandelsmør. Det bråker fælt og tar litt tid, men er helt klart verdt det!Jeg dyrka mine første alfalfaspirer i februar, og de blei dødsgode. Dessverre er jeg ikke så flink til å huske på å gjøre det, men jeg håper det blir masse deilige spirer i 2012.

 

Her ser dere gratinerte butterbeans, ovnsbakte grønnsaker og glutenfri couscous.I mars oppdaga jeg Drink Sticks på iHerb, og de har blitt min erstatning for brus.Smoothies som ser slik ut, har ofte vært frokosten min dette året - særlig det første halvåret.Jeg lærte meg også å bruke fersk tofu, og det var virkelig en helt annen smaksopplevelse enn den som er pakka i plastikk. Her er tofu stekt med tandorikrydder, stuing av blant annet spinat og neper og mos av blant annet brokkoli.Godiskuler blei det en hel del av, og jeg tror aldri jeg kommer til å bli lei. Her er sure godiskuler a'la Mjuuugly og havrekuler med kakao. Nam!Når jeg ikke orker å lage godisen min selv, er det allright å vite at det finnes andre alternativer - særlig når det er påske. Her ser dere deilig, rå sjokolade fra TheRawChocolateShop.Hjemmelaga softis av frosne bananer og jordbær er sjelden feil! :)

 

I april laga jeg glutenfri havremelk for første gang, og det blei særdeles vellykka.Av pulpen som blei igjen etter at jeg hadde laga havremelk, så laga jeg meg ei tjukk pannekake, inspirert av Silje sitt innlegg HER. Nam!Det har også blitt bakt en del glutenfrie brød i løpet av året, og ikke alle har sett like rare ut som dette. Brødbakinga er det stort sett min kjære som tar seg av, så derfor har jeg ikke så mange brødbilder.I mai blei jeg invitert i bursdag til venninna mi, Tonje, så da bakte jeg min første rå kake. Den blei kanskje ikke like lekker som de andre rå kakene som florerer på nettet, men den blei veldig god.Softis med frosne bananer og ulike typer bær blei virkelig en slager som både jeg og katten vår, Edward-Sokrates, digger. Her med kakaonibs!I hele år har jeg snackset på incabær og gojibær. Jeg blir sprø om jeg ikke har incabær i skapet!I mai bakte jeg enda ei kake, inspirert av DETTE innlegget til Kjernesunn Nordkvinne. Den blei kjempegod og veldig mektig.Eplebåter med kanel og litt yaconsirup eller bjørkesøt blei en slager på grillen. Super dessert!I tillegg laga jeg hjemmelaga "nugatti", inspirert av DETTE innlegget til Mjuuugly.Bananer i skiver er en typisk snack eller dessert for min del. Enten med kakaonibs og yaconsirup, med et dryss av rått kakaopulver og sukrinmelis eller med noe annet godt oppå.Jeg er kanskje ikke så flink til å dekorere kaker, men jeg har i alle fall både humor og selvironi. Stefaren min tåler ikke kakao, så denne kaka er bakt med carob istedenfor kakao til bursdagen hans i sommer - en egenkomponert oppskrift inspirert av blant annet sjokoladekaka litt lenger opp.2011 var også det året jeg smakte maki for første gang i mitt liv - og jeg er herved hekta på vegetarmaki. Det er noe av det desidert beste jeg kan få servert, og Andreas og jeg hadde til og med maki med oss på hytta.....Om dere skulle bekymre dere for at jeg spiser bare sunne eller hjemmelaga ting, så gjør jeg ikke det altså. Popcorn poppa i kokosolje (i kjele) og salta med himalayasalt eller urtesalt er ikke så veldig uvanlig her i huset.Yoghurt med smak, blander jeg enkelt av Alpro Soya Yoghurt Naturell og for eksempel noen dråper Stevia Vanilla Creme og litt ekte vaniljepulver.Rekesmørbrød hører sommeren til, og her har jeg brukt glutenfri loff (Fria Vita) og vegansk majones fra Plamil. I midten er det hjemmelaga guacamole.Jeg fant også ut at Quornfileter er et genialt produkt, som lett kan erstatte kylling. Her er grønnsaker og quornfileter stekt i karrisaus og servert med ris.I august bakte jeg muffins og lova dere oppskrift, men det fikk dere aldri. Her får dere i hvert fall se et bilde av muffinsene, som faktisk var de første glutenfrie muffinsene jeg noensinne laga. Oppskriften komponerte jeg selv, og som med så mange andre egenkomponerte oppskrifter, så er jeg ikke sikker på hvor den er hen lenger.Jeg fant ut at smoothie noen ganger smaker hundre ganger bedre når de drikkes av krystallglass enn når de drikkes av en kjip shaker av plast. Dette er en deilig, søt smoothie med smak av jordbær og kokos, og hvis dere er riktig snille, så kanskje dere får oppskrifta av meg en vakker dag. ;)Samboeren min prøvde seg en liten periode på lavkarbo, men ga seg da han skjønte at han kunne for lite om det og begynte å kjøre seg fast i egg-og bacon-fella. I denne perioden lærte jeg meg å lage glutenfrie lavkarbobriks av nøtter, frø og egg. Her med soyaost og agurk på. :)...Som sagt: Noen ganger er smoothie SÅ mye bedre i krystallglass! :)Impulsgratengen til Jane bak VeganMisjonen har blitt en ny favoritt her i huset, og den lages igjen og igjen. Oppskriften kan enkelt dobles og den kan spises både varm og kald og kan fint varmes opp igjen dagen etter. Her med paprika, alfalfaspirer og mungbønnespirer (som jeg har spira helt selv!).

 

Rå sjokolade for alle penga!Laks og ørret går det mye av her i huset. Her til en pastarett. :)Karrigryte med quornbiter, salat og ris.

 

Min kanskje aller største last her i livet (i alle fall når det kommer til kosthold): Sørlandschips med salt....men hva gjør vel det, når jeg drikker greens hver dag, og til og med klinker til med reds i ny og ne?Da jeg fikk besøk av Linn Kathrin i september, satte jeg fram et fat med jordbær, druer og økologiske drops.Grønnsaker er sååå mye mer enn ihjelkokte gulrøtter. Her er squash, aubergine og paprika i en ildfastform. Hadde over hakka hvitløk og chili sammen med litt olivenolje, salt og pepper, før jeg bakte det i ovnen. Mmm, nydelig!Var det noen som sa godiskuler? Ja, takk!Nok en gang har jeg latt meg inspirere av Jane bak VeganMisjonen: Kantareller og sorte linser. Jeg brukte også litt annen sopp, purreløk og naturell soyayoghurt med hvitløk.Med fryseren full av bær, er det aldri noe problem å lage sitt eget syltetøy med naturlig søtning! Her på "Fria Bovetefralla".Laks, ovnsbakte grønnsaker og soppstuing.Glutenfri spaghetti, indrefilet av kylling, ruccolapesto og tomater.Noen ganger er jeg rett og slett litt lat: Salat, "kebabjärpar" fra Anamma, soyayoghurt med hvitløk og Santa Maria Taco Sauce Medium.

 

Selvfølgelig spiser vi, som de fleste andre, også taco innimellom (til tider litt for ofte), og da gjerne i form av en tacotallerken.I oktober blei jeg inspirert av DETTE innlegget til Tone bak bloggen Hjertemat, og laga meg (nesten) rå porsjonskake. Den var knallgod og veldig mektig, og dessuten super å ta med seg når en skal i bursdag eller lignende.

 

Det er ikke så ofte vi spiser hvit fisk her i huset, men denne fiskegryta falt faktisk i smak hos både meg og samboeren, så den bør jeg kanskje lage flere ganger. I 2011 lærte jeg meg forresten å spise erter. Ikke verst, eller hva?Selv om fiskegryta over var god, blir det fortsatt mye laks og ørret. Her med gul potetmos og ovnsbakte grønnsaker.Som dere kanskje fikk med dere i julegaveinnlegget, så droppa Andreas og jeg julegavene til hverandre i 2011, og kjøpte oss dehydrator istedenfor. I den har vi blant annet laga masse fruktremser, og det har blitt mitt nye favorittgodteri.Fruktremser er utrolig lett å lage, og en kan variere i det uendelige. Disse er med eple og kirsebær.I november spiste vi melkefri risengrynsgrøt, og etterpå laga jeg melke- og glutenfrie rislapper. Nam!Etter at vi gikk til innkjøp av en Bamix Gordon Ramsey stavmikser litt tidligere i år (etter at de billige stavmikserne våre har daua som fluer de siste åra), har jeg blitt hekta på å lage majones. Det er dødsenkelt og veldig godt.Når jeg først har laga majones, hender det at jeg like så godt lager aïoli av den med en gang.Aïoli er blant annet godt i hamburgere. Her har jeg blant annet brukt Fria hamburgerbrød og Tofutti Creamy Cmooth Cheddar Style.

 

I desember bakte jeg muffins igjen, og disse blei enda bedre enn de første jeg bakte. Disse delte jeg også oppskriften på med dere, og jeg anbefaler dere absolutt å prøve dem.I jula har jeg kost meg meg hjemmelaga godteri, og her ser dere rå sjokolade, marsipan og marspianstenger med rå sjokolade rundt.Det har også blitt mye fruktremser i jula, og istedenfor å rulle dem sammen, har jeg klippet dem opp i biter.Da jeg skulle lage årets siste middag i 2011, klinka jeg til og laga skinkesteik for første gang i hele mitt liv. Å koke potetene viste seg å være det vanskeligste, hehe. For å være helt ærlig med dere, kan jeg vel telle på fingrene hvor mange ganger jeg har laga kokt potet til middag etter at jeg flytta hjemmefra for 5 ½ år siden - husmannskost er sjeldne saker hjemme hos oss, og jeg har alltid foretrukket andre varianter av poteten når jeg først spiser potet. Skinkesteiken blei i alle fall knallbra, og vi fikk masse deilig pålegg av restene.

..Og med dette så krysser jeg fingrene for mye god mat og drikke i 2012 også. ;)

Banan-, peanøtt- og blåbærmuffins uten melk og gluten.

I dag er jeg nøyaktig 24 år og 11 måneder, og det er selvsagt en begivenhet som må feires. Vel - grunnen til utskeielsen var kanskje ikke så mye at det er bare en måned igjen til jeg fyller 25 år, som at jeg hadde noen overmodne bananer på kjøkkenbenken som sårt trengte å oppfylle sin livsoppgave før det var for seint.

Mens jeg tenkte på hva jeg kunne bruke disse bananene til, kom jeg til å tenke på noen muffins jeg bakte for noen år siden, med banan og peanøttsmør i. Dette var vel og merke på den tida raffinert sukker og hvetemel fortsatt var noen av ingrediensene jeg spiste, så jeg fant ut at denne gangen blei jeg nødt til å tenke litt selv. Og du, og du - om jeg tenker noe særlig oftere, så bli jeg nok skrekkelig tjukk!

 

Du trenger:
♥ 250 gram banan (ca. 3 stk.)
♥ 175 gram peanøttsmør
♥ 1 dl palmesukker
♥ 2 egg
♥ 400 gram rismel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 1 ts natron
♥ 1,5 dl rismelk
♥ 1 ts sitronsaft
♥ 1 dl kokosolje (smelta)
♥ 1 dl frosne blåbær

 

 

Slik gjør du det:
♥ Sett stekeovnen på 175 grader.
♥ Bland sammen banan, peanøttsmør, palmesukker og egg i en foodprosessor e.l. Bland godt.
♥ Bland rismel, bakepulver og natron i en egen bolle.
♥ Bland rismelk og sitronsaft i et decilitermål og smelt kokosolje.
♥ Tilsett melblandinga, rismelk, sitronsaft og kokosolje i bananmiksen, og bland sammen.
♥ Putt oppi blåbæra og bland forsiktig til de er fordelt i røra.
♥ Fyll seks store muffinsformer med muffinsrøra, og stek i ca. 35 minutter.

Avkjøl muffinsene på rist og hugg innpå mens de fortsatt er varme. De er gode når de er kalde også, og de er søte, saftige og litt sprø i skorpa. Det er de første glutenfrie muffinsene jeg har bakt - og jaggu er de noen av de bedre muffinsene jeg har smakt også. Mmm. ♥

 

 Ser de ikke nydelige ut?

Husk adventskalenderen min, dere finner luke nummer fem HER, og den er åpen i fem og en halv time til. ;)

Saftige vafler uten gluten, sukker og melk.

Hvis du trodde at det ikke gikk an å lage gode, glutenfrie vafler uten sukker og melk, så må du tro om igjen. Vaflene som jeg slang sammen på hump og slump for ei stund sida, var nemlig knallgode. Heldigvis huska jeg å skrive ned alt jeg putta oppi, slik at jeg kan dele oppskriften med dere (og bruke den igjen selv seinere).

 

Du trenger:
* 400 gram glutenfritt havremel
* 3 ss palmesukker
* 1 ss revet kokos (kan sløyfes)
* 2 ts kardemomme
* 1 ts ekte vaniljepulver
* 1 ts himalayasalt
* 1 ts bakepulver
* 1 liter usøta soyamelk
* 5 egg
* ½ dl extra virgin rapsolje

 

Slik gjør du det:
* Bland alt det tørre i en stor bolle.
* Bland i halvparten av soyamelka.
* Bland i egg og olje, og deretter resten av soyamelka.
* La røra svelle i 1-2 timer, og stek i vaffeljern.

 

Dette er ei stor røre som holder til 18-20 vafler. Røra holder seg fint i en tett boks noen dager i kjøleskapet, så da kan du steke opp vafler når du får lyst på. ;) Bare husk at den tykner etter hvert, så jo lenger den står, jo mer må du spe den ut.

Hvis ikke du greier å bruke den opp på 2-3 dager, ville jeg fryst den - så slipper du at den blir dårlig før du får spist opp alle de deilige vaflene. Vaffelrøra utvider seg når den blir fryst, så ikke fyll boksen/flaska/kartongen helt full. Den skiller seg også litt når den blir tint, men det er bare å røre litt i den, så er den god som ny. ;)

 

Lavkarbolapper uten melk, sukker eller gluten.

Disse lavkarbolappene fant jeg oppskriften på hos Kjernesunn Nordkvinne, HER. Hun har mye godt å by på, så jeg anbefaler dere en tur innom bloggen hennes. Lappene er supergode og lette å lage, så de har blitt en favoritt her i huset. Jeg anbefaler alle å prøve disse. Lappene er luftige, saftige og søte. De er uten melk, gluten og sukker, og de er lavkarbo, så med mindre en er allergisk mot egg, kan disse spises av de fleste. :)

Kokosmel er mel for guder! Det lukter så vidunderlig at jeg innimellom må åpne posen bare for å lukte litt, og det setter en fantastisk smak av kokos i disse lappene. Mmm, jeg er frelst! ♥

 

Jeg lager dem slik:
* 4 egg
* 2 ss kokosmelk
* 2 ss melkefritt smør/kokosolje (smelta)
* 50 gram kokosmel
* ½ ts bakepulver
* 1 ts sukrin
* 1 ts bjørkesøt
* Litt kardemomme eller ekte vaniljepulver

Visp eggene, bland inn smelta fett og deretter resten av ingrediensene. Du kan gjerne bruke 2 ts sukrin eller 2 ts bjørkesøt istedenfor en av hver, men jeg synes de smaker best når de blandes. Stek på lav varme i melkefritt smør eller kokosolje - trykk dem litt flate i panna og stek gjerne en prøvelapp. For min del holder denne oppskrifta til 4 tykke lapper.

Lappene kan du spise som de er, eller du kan servere dem med syltetøy, bær, kokoskrem eller hva du nå enn måtte ha lyst på. Personlig digger jeg dem med ovnsbakt leverpostei (se opp for melk og gluten i leverposteiene) eller med hjemmelaga syltetøy. :)

 

 

Hvis du er ny kunde hos iHerb og for eksempel vil kjøpe deg en pose med deilig kokosmel, så blir jeg kjempeglad om du bruker rabattkoden min CEC956 - da får du $5 i rabatt, og jeg får poeng som jeg kan bruke når jeg handler seinere. :)

Karrigryte uten melk og gluten.

Nå som høsten har kommet og dagene blir kaldere og kaldere, synes jeg det er innmari godt med varmende gryter til middag. Det er lett å lage, tar kort tid og trenger heller ikke å koste all verden. Jeg smeller som regel sammen en god del på en gang, så blir det kanskje litt rester til dagen etter også. ;)

Hva jeg bruker i gryta varierer fra gang til gang etter hva jeg har i huset og hva som frister, og det blir litt på hump og slump. Denne gangen huska jeg for en gangs skyld å skrive ned hva jeg brukte, så da kan jeg dele den med dere også. ;)

 

Du trenger (til to-tre personer):
* 2 ss kokosolje
* 2 ss karripulver
* 300 gram kjøttdeig/karbonadedeig/quornbiter el.l.
* 2 små løk (eller en stor)
* 3 fedd hvitløk
* 2 gulrøtter
* 1 boks minimais
* 1 rød paprika
* 2-3 ss tomatpuré
* 400 ml kokosmelk

 

Slik gjør du:
* Del alle grønnsakene.
* Stek karri og kokosolje i 1-2 minutter.
* Stek kjøttet/quornbitene i karriblandinga.
* Tilsett løk og gulrøtter og stek videre ei lita stund.
* Bland inn tomatpuré, hell på kokosmelka og småkok i noen minutter til passe konsistens.
* Tilsett paprika og minimais de siste par minuttene.
* Server gjerne med litt ris.

 

De fleste ingrediensene til gryta.

Stekt kyllingkjøttdeig med karri.

Her har jeg putta oppi gulrøtter og løk.


...Og slik ser gryta ut når den er ferdig. :)

Indrefilet av kylling, spaghetti og pesto (gluten- og melkefritt).

Dette er et av mine desiderte favorittmåltider, og jeg går aldri lei. Bytt gjerne ut indrefiletene av kylling med vanlig kyllingfilet, laksefilet, ørretfilet, kalkunfilet eller noe annet godt som du tror måtte passe.


Du trenger:
* Indrefilet av kylling
* Krydder
* Glutenfri spaghetti
* Ruccolapesto
* Tomater


Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Krydre indrefiletene, for eksempel med tørka urter, salt og pepper. Stek dem i ca. 20 minutter i ei ildfast form.

Mens kyllingen steker, lager du ruccolapesto, koker pastaen etter anvisninga på pakka og skjærer opp noen tomater. Når pastaen er ferdig kokt, heller du av vannet, blander inn pestoen og legger maten på tallerkener. Mmm!

 

 På bildene har jeg brukt mais-spaghetti kjøpt i Sverige, men jeg anbefaler spaghettien som jeg linker til over. I min munn er det brun ris-pasta fra Lundberg som er den beste av alle! :) Om du er ny kunde på iHerb, blir jeg kjempeglad om du bruker rabattkoden min CEC956 når du handler - da får du $5 i rabatt på ordren din, og jeg får poeng fra iHerb som jeg kan bruke når jeg handler seinere. :)

Ruccolapesto (uten melk og gluten).

Ruccolapesto er kjempegodt, og er dessuten litt vennligere for lommeboka å lage enn basilikumspesto. Akkurat som basilikumspesto kan den brukes til så mangt. Den smaker godt til pasta, kylling, fisk, pizza og sikkert mye, mye mer.

 

Du trenger:
* 100 gram ruccola
* 100 gram naturelle valnøtter
* 1 dl extra virgin olivenolje
* 1-2 fedd hvitløk
* 1 ss soyabasert kremost (kan sløyfes)
* 2 ss "fake parmesan" (kan sløyfes)
* Salt, pepper og eventuelt tørka urter

 Rist gjerne valnøttene et par minutter i ei tørr stekepanne (uten olje, altså). Det er ikke nødvendig, men fremhever nøttesmaken. Kjør nøttene i foodprosessoren, ha oppi pressa hvitløk og ruccolua og kjør videre. Skrap ned fra kantene, tilsett resten og kjør videre til du har en jevn masse. Smak til med salt, pepper og eventuelt tørka urter. Dette blir en ganske stor porsjon med pesto, men den holder seg fint i en tett boks i kjøleskapet i et par dager.

"Fake parmesan" lager jeg ved å kjøre naturelle gresskarkjerner, litt næringsgjær og litt himalayasalt sammen i foodprosessoren. Dette putter jeg i en boks og har stående i skapet, så har jeg det alltid tilgjengelig. :)

Kyllingburger med ertepesto og grønnsaker.

Denne middagen er så god og så lett å lage at jeg til og med gidder å lage den kun til meg selv når samboeren jobber overtid. Burgerne som eventuelt blir til overs er helt topp å ha for eksempel til lunsj dagen etter. :) Hvis ikke du vil ha dem med det første, kan du fryse dem ned, så er det bare å ta dem opp av fryseren når du får lyst på.

 

Kyllingburgere (4 burgere):
♦ 400 gram kyllingkjøttdeig
♦ 1 egg
♦ 1 ss tacokrydder

Bland kyllingkjøttdeig, egg og tacokrydder, dæsj fire klatter i stekepanna og trykk dem flate. Stek dem noen minutter på hver side, på mellomsterk varme. Stek dem gjerne i kokosolje. :) Mine burgere blir gule, siden jeg bruker gurkemeie i tacokrydderet mitt.

 

Ertepesto (2 porsjoner):
♦ 1 dl frosne erter
♦ 2 ss solsikkefrø
♦ 1/2 fedd hvitløk
♦ 2 ss olivenolje
♦ 1/2 ss sitronsaft
♦ salt og hvit pepper

Ha erter, solsikkefrø, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor el.l. og kjør i noen minutter. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Antakelig må du stoppe maskinen og skrape ned fra kantene noen ganger før dippen er ferdig.

Denne oppskrifta har jeg funnet i boka "Detox - rens kroppen og gå ned i vekt" av Ulrika Davidsson. Jeg har aldri likt erter, men synes denne grønne dippen så så god ut, at jeg måtte bare prøve. Nå er jeg frelst - den er kjempegod!

 

 

Kutt opp de grønnsakene du vil ha, og så er du ferdig! Her har jeg brukt gul paprika, agurk og tomatsalat. Tomatsalaten består av tomat, rødløk, litt olivenolje og krydderet "Organic Italian Herb Nuggets" fra Garlic Gold.

 
Sjokolademelk uten animalsk melk og sukker!

Eeeh... Sjokolademelk uten melk og sukker? Joda! Det er faktisk mulig, og jeg er hoppende glad for at jeg endelig kan drikke sjokolademelk igjen! =) Tusen takk til Maypia Angelica for tipset!

 

 

Til et glass trenger du:
♥ 2 ts carob
♥ 1 ts rå kakao
♥ 2,5 dl organisk melk (soya-/ris-/havre-/nøttemelk)
♥ Eventuelt et par dråper Stevia Vanilla Creme.

Selv har jeg laga masse sjokoladepulver som jeg oppbevarer i en tett boks i kjøkkenskapet, så er det klart hver gang jeg får lyst på sjokolademelk. Bruker jeg rismelk synes jeg det er søtt nok uten stevia, men i soyamelka hender det at jeg putter oppi et par dråper.

 

 

Å blande sjokolademelk er lett som en plett: Hell organisk melk i et glass, putt oppi sjokoladepulver og eventuell søtning, og bland sammen med en melkeskummer. Funker sikkert å røre med skje også, men jeg foretrekker å bruke melkeskummeren. Da blir alt godt blanda, og det blir skum på toppen! :)

 Bruk gjerne rabattkoden min (CEC956) hvis du vil handle på iHerb for første gang. Da får du $5 i rabatt på din første ordre, og jeg blir kjempeglad, siden jeg får litt rabatter på iHerb. Pass på at ordren din kommer på under 200 kroner, så slipper du å tenke på toll/MVA. Hvis du sørger for at pakken din veier mindre enn 1300 gram, får du også velge billigste fraktalternativ, som vanligvis ligger på $4.

Pastarett med spinat og kokosmelk.

Når samboeren jobber overtid og ikke spiser middag hjemme, blir det som regel til at jeg slenger sammen noe lettvint til meg selv. Gjerne noe vegetar, og gjerne noe med pasta. Jeg bruker det jeg har tilgjengelig, og hiver det sammen til noe som er spiselig og aller helst også næringsrikt. I dag er det en slik dag, og det blei en pastarett i dag også. Dagens pastarett blei utrolig mektig, og jeg hadde ikke sjans til å spise opp alt, enda jeg nesten hadde glemt å spise noe tidligere i dag.

 

Jeg brukte:
♦ 55 gram glutenfri pasta
♦ Kaldpressa rapsolje til steking
♦ Ei lita skål med frossen spinat
♦ En halv pose (125 gram) frossen soppblanding
♦ 1 gul løk
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 1 dl kokosmelk
♦ 1 ss soyaost
♦ 2 ss næringsgjær
♦ 1 ss fiber
♦ 1 ss marinerte, soltørka tomater
♦ 1 ss hampfrø
♦ 2 ss fake parmesan
♦ Noen bløtlagte mandler
♦ Himalayasalt og peppermiks

Du trenger ikke alle disse ingrediensene - bruk det du har!

 

 

Slik gjorde jeg det:
♦ Jeg kokte pasta etter anvisninga på pakka.
♦ Tinte spinaten og hakka løken og mandlene.
♦ Stekte den frosne soppen, løken og pressa hvitløk.
♦ Tilsatte spinat, kokosmelk og soyaost. Rørte dette inn.
♦ Dro panna av plata, tilsatte resten av ingrediensene og blanda alt sammen.

 

Det ser kanskje ikke fantastisk ut, men det smaker godt, og det metter lenge!

♣

PS! Bruk gjerne rabattkoden min (CEC956) hvis du vil handle på iHerb for første gang. Da får du $5 i rabatt på din første ordre.

Årets første grillmiddag! (Kalkunfilet med tilbehør)

Været har vært helt fantastisk i helga, så når gradstokken viste tjue grader ute i dag, så bestemte vi oss for å dra ut grillen og spise årets første grillmiddag på terrassen. Gradene rakk riktignok å krype til rundt 17-18 grader før middagen var på bordet, men med tanke på at vi ikke spiste før sju i kveld, så synes jeg det er en veldig fin temperatur så tidlig i april. Det har vært overskya stort sett hele dagen, men herre gud så deilig det har vært allikevel!

Grillmiddagen i dag besto av kalkunfilet med diverse tilbehør. Vi grilla litt paprika og noen maiskolber, skjærte oppe litt grønnsaker og brukte restene av ris som vi hadde i kjøleskapet. Laga melkefritt kryddersmør til maiskolbene, og en melkefri dressing.

 

 

Til tomatsalaten trenger du:
* Tomater
* Rødløk
* En skvis sitron
* Litt olivenolje
* Pepper og tørka urter

Kutt tomater og rødløk i små biter og blad alt sammen. Tomatsalat er kjempegodt blant annet til kalkun, kylling og svin.

 

 

Til dressingen brukte jeg:
* 2-3 ss Sour Supreme (melkefri rømme)
* 1 ts Djion sennep
* 2 ts økologisk tomatketchup
* En skvis sitron
* Litt paprikapulver, hvitløkspulver og tørkede urter.

Blanda alt godt sammen, og fikk en kjempegod dressing.

 

 

Kalkunfiletene gnidde vi inn med Tandoori Masala, og slang dem på grillen sammen med maiskolber og noen biter med paprika.  

Her i huset er det jeg som står for forberedelsene, og så er det Andreas som sørger for at maten blir grilla. Vi gikk til innkjøp av en fancy gassgrill i fjor sommer, og er veldig fornøyde med den, men jeg synes det er litt uvant. Det tar mye kortere tid, og lukter ikke grill, så jeg får ikke helt den samme følelsen nå som da vi hadde kulegrill. Uansett er det koselig å spise ute, og det er lettere å unngå svidd mat på gassgrillen, så jeg får vel si meg fornøyd. 

Til kryddersmøret brukte jeg bare melkefritt margarin, salt, pepper, hvitløkspulver og tørka urter. Hvis du tåler melk, anbefaler jeg sterkt å bruke økologisk rørossmør - det er fint lite som kan måle seg med det!

Ser det ikke godt ut? En kan trygt si at jeg blei i overkant mett. Når en har levd kun på godiskuler hele dagen, så ser en seg liksom ikke helt berga når middagen endelig står på bordet, hehehe.
 

Har du grilla enda i år? Hva pleier du å ha på grillen?

 

Melkefrie og glutenfrie pannekaker.

Pannekaker er kjempegodt, og det er heldigvis ikke noe problem å lage pannekaker som er både glutenfrie og melkefrie. Hurra! I tillegg er det selvfølgelig et must med godt og mettende fyll for at dette skal kunne regnes som middag. ;)

 

Til pannekakene brukte jeg:
* 4 dl jyttemel
* 1 liter soyamelk
* 6 egg
* litt himalayasalt

 

Denne oppskriften holder til mange, mange pannekaker! Du trenger nok ikke så mange egg, men jeg hadde så mange egg i kjøleskapet, så jeg kjørte på. Hvis du tåler melk og gluten, kan du bruke en liter kumelk og 6 dl vanlig mel istedenfor.

 

Ingrediensene til pannekakerøra!

 

Til fyllet brukte jeg:
* 400 gram kyllingkjøttdeig
* Hjemmelaga tacokrydder
* Økologiske alfalfaspirer
* Cherrytomater
* Hjemmelaga hummus

 

Slik gjorde jeg det:
Først laga jeg pannekakerøra: Jeg blanda alt det tørre, rørte inn halvparten av melka litt etter litt, tilsatte eggene og til slutt resten av melka. Lot røra stå og svelle i kjøleskapet mens jeg dro på trening sammen med min kjære. Da vi kom hjem slang jeg tre stekepanner på komfyren og satte i gang. Å steke pannekaker er fryktelig kjedelig og tidkrevende, men det er verdt slitet. Jeg stekte pannekakene på middels varme, og da blei de veldig bra.

 

Slik ser det ut når jeg steker pannekaker!

 

Da pannekakene var ferdige, stekte jeg kyllingkjøttdeig som jeg krydra med hjemmelaga tacokrydder. Serverte pannekakene med dette, alfalfaspirer, hummus og cherrytomater. Nydelig, og veldig mettende!
 

Disse pannekakene blei stive som kjeks da jeg stekte dem - jeg er usikker på om det var alle eggene som gjorde det, eller om det kanskje var det glutenfrie melet. Men ingen fare - bare putt dem i en ildfastform med lokk, så sørger kondensen for at de blir myke og gode slik pannekaker skal være.
Nam, nam, nam. ♥


Pastarett med spinat- og fløtesaus.

Når samboeren jobber overtid får han overtidsmat, så da er det begrensa hva jeg gidder å lage til her hjemme. Da er det jo bare jeg som skal spise uansett, og det er så kjedelig å lage mat bare til meg selv. Noen ganger gidder jeg ikke å lage noe som helst, mens andre ganger slenger jeg sammen noe spiselig. Denne uka gjorde jeg det, og det var både veldig enkelt og veldig godt.

 

Jeg brukte:
* Glutenfri pasta (Semper)
* Frossen spinat
* En liten skvett olivenolje
* Soyafløte (Alpro Soya)
* Næringsgjær
* "Fake parmesan"
* Hampfrø uten skall
* Hvitløkspulver og peppermiks
* Rødløk
* Cherrytomater

 

"Fake parmesan" lager jeg ved å kjøre naturelle gresskarkjerner og litt himalayasalt sammen i foodprosessoren. Dette putter jeg i en boks og har stående i skapet. Kjempegodt! Siden jeg valgte å gjøre denne retten vegetar, sørga jeg for proteiner ved å putte i soyafløte, næringsgjær, gresskarkjerner og hampfrø. :)

 

Slik gjorde jeg det:
Jeg kokte pastaen etter anvisninga på pakka, samtidig som jeg tinte spinat i mikroen. Spinaten surra jeg deretter i en liten sauskjele sammen med litt olivenolje. Jeg putta oppi næringsgjær og en skvett fløte, slik at det blei en tjukk saus. Jeg lot dette stå og putre litt på svak varme mens jeg kutta opp litt rødløk og cherrytomater. Da pastaen var ferdig, dro jeg sauskjelen av plata og hadde oppi fake parmesan, hampfrø, krydder, rødløk og tomater og rørte rundt. Pastaen putta jeg i en dyptallerken, helte sausen over, og blanda alt godt sammen, og det var det. Tror jeg brukte totalt 20-25 minutter fra jeg fylte vann i pastakjelen, og jeg blei mer enn tilfreds med resultatet.

 


Mmmm, nam! ♥

Prosjekt våren 2011: Tøm fryseren og redusér matlageret!

I fjor vår hadde jeg det samme prosjektet, og dere kan se startinnlegget HER. Prosjektet i fjor var veldig vellykka, og vi fikk faktisk tømt den store fryseboksen helt, slik at vi fikk avrima den før vi fylte på med nye matvarer. I år har vi enda mye mer mat enn vi hadde i fjor, så prosjektet er sårt tiltrengt. Startskuddet går i dag, og jeg kommer til å blogge litt om dette i år også. Det som er litt ekstra morsomt i år, er å se tilbake på bildene fra i fjor. Kostholdet vårt har endra seg noe det siste året, kan en si! ;)

 


Vel, jeg får begynne med å vise dere hva vi har i den store fryseboksen vår. Den øverste delen av bildet viser kurvene øverst i fryseren. I den ene har vi to pakker skogsbær, to pakker bringebær, fire pakker jordbær, fem pakker kirsebær, og sju pakker blåbær. Disse lager vi smoothie og sunn is av. I kurven ved siden av ligger det fem pakker ørretfilet med fire biter i hver og fire biter med laks. Vi har også en pose med hvit fisk som kattene skal få. I kurven ved siden av der igjen har vi diverse pølser som Andreas skal grille når han skal opp på hytta å hogge ved, halvannen pakke soyapølser, en pakke quornfileter og en åpna pakke med pommes frites. I rommet til slutt, ligger det 5,2 kilo kyllingkjøttdeig, to kilo karbonadedeig og en pose med to kilo kyllingklubber.

Den nederste delen av bildet viser hva som ligger under kurvene. Her har vi tjuetre (!) pakker med bjørnebær, fire pakker med jordbær og til sammen fem kilo med skogsbær. Disse bærene blir også til smoothie eller sunn is! Vi har også enda en tokilos pose med kyllingklubber, og tilsammen tretten og en halv kilo med diverste grønnsaker: Mais, sopp, selskapserter, rosenkål, spinat, brokkolitopper, brokkoliblanding, bukettblanding, viltblanding og wokgrønnsaker.

 

I fryseren på kjøkkenet har vi masse åpna poser med ulike grønnsaker, en åpna pose kyllingvinger, en åpna pose kyllingklubber, litt frosne bananer i biter, soyalecitin, glutenfritt brød og litt forskjellig.

 

Selv om vi har mye mat i huset, er kjøleskapet vårt et heller sørgelig syn for tida. Vi har fire egg, to kokte egg fra i går, en pose spinat, noen tørkede fiken, melkefritt margarin, mager salami fra Gilde, epler og pærer, paprika, stangselleri, melon, rødbeter, kokosfett som vi skal lage fuglemat av, dadler, soyakremfløte og et par bokser makrell i tomat.

 

 I kjøleskapsdøra har vi et glass red curry paste, kombuchadråper, soyamelk, hampproteiner, Tart Cherry, økologisk sitronsaft, Aloe Vera 40x, linfrøolje, eplejuice, økologisk (men dessverre ikke sukkerfri) tomatketchup, hampfrøolje, Muliti-chi, Dijon-sennep, ulike typer steviadråper, soltørka tomater i glass og soltørka tomater i pose.

 

I høyskapet på kjøkkenet har vi masse rart. I øverste hylla har vi ulike typer glutenfritt mel, glutenfrie havregryn, hirseflak, knust bokhvete, pofiber, no-egg og så videre. I hylla under har vi kakaonibs, rå kakao, sukrin, sukrinmelis, stevia, bjørkesøt, palmesukker, mesquitepulver, yaconpulver, lucumapulver og fiberhusk. I hylla under der igjen har vi vanlig kakao, rett-i-koppen-kakao som brødrene mine drikker når de er på besøk, CocoCardio, yaconsirup, agar, ekte vaniljepulver, carob, næringsgjær, granateplepulver, bakepulver, kanel, natron og hornsalt. I hylla under der igjen har vi brun ris, hvit ris (en sjelden vare i vårt hjem), grøtris, glutenfri couscous, masse glutenfri pasta, fiberpulver og kokosolje. Under der igjen har vi alfalfaspirer til spiring, "fake parmesan", et par typer bønner og grønne linser. Hylla under der igjen fikk jeg ikke med på bildet, men der har vi i alle fall flere pakker maisbrød og en pakke glutenfrie knekkebrød.
Dette er inni et av skapene over kjøkkenbenken. I øverste hylla har vi hampfrø med skall, gojibær, mungbønner, alfalfafrø, økologiske drops, bipollen, linfrø, kokos og nøtter. I den midterste hylla har vi hvetegresspulver, maca, chlorella, spirulina, omega-3, tørkede aprikoser, tørkede fiken, rosiner, alfalfafrø, brokkolifrø, gresskarkjerner, chiafrø, hampfrø, linfrø, psyllumhusk, kokos, solsikkefrø, sesamfrø og aktivated barley. I den nederste hylla har vi masse te, pulverkaffe, acaipulver, Cran-max (tranebærkapsler), JHP-olje og C-vitaminpulver.

 

I et annet skap har vi glutenfri spaghetti, tre typer quinoa, to typer linser, woksaus (kjøpt før vi kutta ut sukker), miso og ulike krydder, blant annet noen digre bokser med gurkemeie, hvitløkspulver, peppermix, hjemmelaga tacokrydder og tørka urter.

Over komfyren har vi dette skapet fullt av krydder og løk. Vi har sagt takk og farvel til krydderblandinger med MSG, og har ønska reine krydder velkommen istedenfor. Med det vi har av krydder nå, kan vi lage massevis av deilig, velsmakende mat!

 


Vi har fortsatt det digre skapet i gangen, og det er fortsatt fullt av mat. I den ene hylla har vi masse tahini, hviotvinseddik, soltørka tomater, tunfisk, økologisk sitronsaft og oljer. I ei annen hylle har vi masse glutenfritt mel: Jyttemel, allroundmelmikser, mandelmel, rismel, soyamel, maismel og bokhvetemel. Vi har også kikertmel, og masse masse krydder. Det er de samme som i skapet over komfyren, men jeg kjøper store poser i innvandrerbutikk og har ikke plass til alt i krydderskapet, så "refillene" setter jeg ut i gangen enn så lenge. Vi har også noen poteter som det begynner å bli på høy tid å få brukt opp. Videre har vi en del soyamelk, et par liter rismelk, noen kartonger eplejuice og en del soyafløte.

 

Vi har ei kasse med diverse bønner, linser, kikerter og mer quinoa, ei godiskasse med popcorn, kakaosmør og fire økologiske kjærligheter (snart kommer det flere i posten), ei kasse med diverse hermetikk (tomater, bønner, minimais, mais, tomatpuré etc.). Vi har ei kasse med nøtter og soltørkede tomater, og ei "asiakasse" med glutenfrie nudler, kokosmelk, risark og noori.

I tillegg har Andreas bygget hyller i kjelleren, og der har vi også en del mat. Her har vi mer hermetikk (vi kjøper dette stort sett i Sverige, så vi handler masse når vi først er der), masse mandler, noen kartonger med juice, mer soyamelk, noen pakker med havregryn, Sørlandschips (min store svakhet), oljer og Ramlösa (som Farris, bare svensk, billigere og bedre).

Bortsett fra noen poser med kaffe, så tror jeg dette var alt. Som dere ser, så har vi mat for ukesvis fremover, så jeg regner med at vi kommer til å bruke minimalt med penger på mat fremover. Siden vi fikk baksmell på skatten, passer det jo utmerket at vi skal begynne med årets tømmeprosjekt nå.

Hvis det er noen som har forslag til hva jeg kan lage med all denne maten, så skrik ut!

 

Prosjektet blir stort sett som i fjor:
* Jeg skal skrive middagsplan hver uke.
* Når jeg er i butikken skal jeg kun handle det vi trenger.
* Jeg skal benytte meg av de tørrvarene jeg har før jeg kjøper inn nytt.
* Jeg kan kjøpe inn frukt, grønnsaker, egg og soyamelk/rismelk ved behov.
* Jeg skal først og fremst benytte meg av de frosne grønnsakene før jeg kjøper inn ferske.
* Jeg kan kjøpe et par poser kyllingfilet og litt fisk, men ellers skal jeg ikke kjøpe inn mer ting som skal i fryseren.

Ørret, grønnsaker og soppstuing.

Lettvint og god middag som er både glutenfri og melkefri! Hvis du tåler melk, kan du selvsagt bytte ut den vegetabilske fløta med vanlig fløte, og den vegetabilske osten med vanlig smøreost. Du kan også steke soppen i ekte meierismør istedenfor i olje. ;)

 

Du trenger:
♥ Ørretfileter
♥ Litt olje
♥ Godt krydder
♥ Grønnsaker (viltblanding)
♥ Sopp
♥ Vegetabilsk fløte/smøreost
♥ Salt og pepper

 

Slik tilbereder du fisken:
♥ Sett stekeovnen på 200 grader.
♥ Smør en ildfast form med litt olje, legg i fisken og krydre med f. eks. sitronpepper.
♥ Når ovnen er varm, setter du fisken i ovnen, og lar den stå i 25-30 minutter for fryste fileter, eller 10-15 minutter for ferske eller tinte fileter.
♥ Har du ikke stekeovn, kan du steke fisken i panna. Da anbefaler jeg sterkt at du bruker ferske eller tinte fileter.

 

Slik lager du soppstuingen:
♥ Skjær soppen i biter.
♥ Ha litt olje i ei panne, legg oppi soppen og stek den gyllen med salt og pepper.
♥ Ha oppi litt vegetabilsk fløte og eventuelt en dæsj med vegetabilsk ost.
♥ La det putre på svak varme til du har en fin og god soppstuing.

 

Slik tilbereder du grønnsakene:
♥ Kok opp en kjele med vann.
♥ Putt oppi grønnsaker fra en pose med viltblanding eller noe annet godt.
♥ Gi grønnsakene et kjapt oppkok, og ta dem for all del av plata mens de fortsatt har masse tyggemotstand!

 Indrefilet av kylling, alfalfaspirer, agurk og hummus.

Jeg er en fan av kjappe, lettvinte middager som smaker godt, og her har dere et supert tips på en sådan! Det er kanskje ikke det mest spennende jeg noen sinne har laga, men det er veldig godt og veldig enkelt. Denne middagen er melkefri og glutenfri.

 

Du trenger:
♥ Indrefilet av kylling (frosne).
♥ Godt krydder.
♥ Agurk.
♥ Alfalfaspirer.
Hummus.

 Har du ikke indrefilet av kylling, kan du gjerne bruke vanlige kyllingfileter, på DENNE måten.

 

Slik gjør du:
♥ Sett ovnen på 225 grader.
♥ Legg kyllingfiletene på en bakeplate og krydre med litt godt krydder, f.eks. Tandoori Masala.
♥ Lag hummus etter DENNE oppskriften.
♥ Del litt agurk og skyll noen spirer.
♥ Voilà!

 

Hummus.

Hummus er en dipp av kikerter. Den er veldig god, veldig mettende og veldig allsidig. Selv bruker jeg den ofte som tilbehør til middager, men den er også veldig god som dipp til grønnsaker. Spesielt god er den til taco og til grillmat! En kan også bruke hummus som pålegg på brødskiva eller på knekkebrødet. Kikerter er rike på proteiner og inneholder mange essensielle næringsstoffer, blant annet folat, kopper, fosfor, jern, magnesium og mangan. Det finnes uendelig mange varianter av denne dippen, men her har dere min favoritt. :) Hummus er melkefritt og glutenfritt.

 

Du trenger:
♥ En boks hermetiserte kikerter.
♥ En god dæsj med olivenolje, ca. ½ dl.
♥ 3-4 ss tahini.
♥ Litt saft fra en sitron eller en lime.
♥ Salt og pepper.

 

Slik gjør du det:
♥ Hell vannet av kikertene, skyll dem og putt dem i en kjøkkenmaskin.
♥ Ha over en dæsj olivenolje, tahini og sitronsaft.
♥ Krydre med salt og pepper.
♥ Kjør kjøkkenmaskinen til du har en fast og fin dipp.

 Tips:
♥ Hvis du vil ha en mer flytende dipp, kan du ha oppi mer olje eller litt vann.
♥ Du kan også bløtlegge og koke kikerter selv, istedenfor å bruke hermetiske kikerter.
♥ Hummus holder seg ca. 5-7 dager i en tett boks i kjøleskapet, så lag gjerne dobbel porsjon.
♥ Tahini er en sesammasse som består av malte sesamfrø. Fåes kjøpt i innvandrerbutikker.
♥ Prøv med forskjellige smakstilsetninger, som hvitløk, urter, curry paste, chili, cajenne, paprikapulver, spisskummen og så videre. Kun fantasien setter grenser! :)

Godiskuler med havregryn.

For ikke lenge siden laga jeg noen supergode havregodiskuler som jeg fant oppskriften på på Siljes blogg, HER. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, bortsett fra at jeg brukte 6 små dadler istedenfor 3 store, og så rulla jeg dem i en blanding av rå kakao og sukrinmelis.

 

Oppskriften blei da seende ut slik:
♦ 6 små dadler
♦ 1 dl glutenfrie havregryn
♦ 1/2 ss yaconpulver
♦ 1 ss lucuma
♦ 1 ss mesquite
♦ 1 ss rå kakao
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1 ss extra virgin kokosolje
♦ 1 ts kanel
♦ 1 klype himalayasalt
♦ 1 ss yaconsirup
♦ 1/2 ts sitronsaft
♦ 1 ss bløtlagte gojibær

Rulla i:
♦ 1 ss rå kakao
♦ 1 ss sukrinmelis

 

 

Slik gjør du det:
Kjør alle ingrediensene i foodprocessor til du får en klebrig masse.
♦ Rull massen til små kuler.
♦ Bland sammen rå kakao og sukrinmelis og rull kulene i det.
♦ Sett kulene i fryseren i 20-30 minutter.
♦ NYT!

Hvis du er lur, så lager du en kjempediger porsjon når du først er i gang og oppbevarer dem i fryseren. Disse er så gode at du kommer til å ha lyst på ofte! ;) Jeg anbefaler dere absolutt å ta turen innom Siljes blogg for flere fantastiske oppskrifter.
Mmm, nam!

Blogglisten

Hjemmelaga energibarer uten sukker eller gluten.

Kjempelett og kjempegodt. Sunt er det også - med mindre du spiser alle på en gang. ;) Kjekke som mellommåltider, på tur, etter trening, eller når blodsukkeret er i fritt fall og du trenger noe å spise NÅ.

 

Du trenger:
♦ 100 gram mandler
♦ 100 gram tørka fiken
♦ 25 gram gojibær
♦ 100 gram rosiner

♦ 15 gram hampfrø
♦ 15 gram chiafrø
♦ 15 gram kokos
♦ 100 gram glutenfrie havregryn
♦ 1 ts kanel

♦ 2 ss yaconsirup
♦ 2 ss kokosolje
♦ 2 ss mandelsmør (vær raus)

Er det noe av dette du ikke har, så kan det fint byttes ut med andre ting som ligner. Tåler du gluten, kan du bruke vanlige havregryn. Har du ikke chiafrø og hampfrø, kan du bruke linfrø og solsikkefrø. Har du ikke gojibær, kan du bruke mer rosiner, og har du ikke yaconsirup kan du bruke honning eller agave (men da får barene dine høyere GI). Prøv deg fram med det du har! :)

 

 

 

Slik gjør du det:
♦ Putt alt i første bolk i foodprocessoren og hakk til små biter.
♦ Bland inn alt i andre bolk.
♦ Smelt kokosolje sammen med mandelsmør på svak varme.
♦ Avkjøl litt, bland inn yaconsirup og hell over blandingen i foodprosessoren.
♦ Bland alt sammen til en klebrig masse.
♦ Trykk massen ned i en brødform eller lignende og sett i fryseren i 30 minutter.
♦ Hvis du vil ha sjokolade på toppen, kan du lage rå sjokolade og helle over, eller du kan gjøre det enkelt: Smelt en mørk, sukkerfri og melkefri sjokolade og hell over før du setter formen i fryseren. (Det siste alternativet er ikke så sunt, men det er enkelt og godt.)
♦ Del opp i passelige biter og oppbevar i en tett boks i fryseren til de skal spises. Pakk dem gjerne inn en og en i plastfilm eller matpapir, så er de lette å ta med seg. De kan også oppbevares en ukes tid i kjøleskap.

 

♥ Nam.

Hjemmelaga mandelsmør.


EDIT 25.4.2014: Nytt og oppdatert innlegg om mandelsmør HER.Dette er latterlig enkelt, og fantastisk godt. Alt du trenger er en foodprocessor, mandler, litt salt og tålmodighet. Jeg har DENNE foodprocessoren, som er ganske stor og kraftig, men jeg veit at det funker fint med de mindre maskinene også, så lenge du ikke bruker for mye mandler på en gang. Jeg er forøvrig inspirert av Superlivsstil, så ta gjerne en titt innom bloggen hennes.

Vel, det du gjør, er altså å putte mandler i foodprocessoren din. Så skrur du på maskinen, og lar den lage mel av mandlene. La maskinen fortsette å arbeide, så vil du snart få en klump som snurrer rundt og rundt. La denne få lov til å snurre rundt og rundt, så får du deilig, mykt mandelsmør. Når du synes konsistensen er fin, putter du i litt himalayasalt (eller vanlig salt) og lar maskinen gå litt til for å blande det inn. Tadaa! Du kan se bilder trinn for trinn HER.

Jeg tror min maskin jobba i ca. en time totalt, og da med flere pauser slik at den ikke skulle gå varm. Bruker du mindre mandler, tar det antakelig mindre tid. Jeg brukte 300 gram mandler i min maskin, og det funka helt fint, så lenge jeg stoppa den med jevne mellomrom for at den ikke skulle bli så varm. Det er mulig jeg ikke hadde trengt det, men jeg er hysterisk redd for min lille elskling av en vidundermaskin, så jeg gjør alt jeg kan for at den skal ha det komfortabelt - den gjør tross alt det samme for meg. ;)

Mandelsmør er kjempegodt og du kan bruke det til mye, for eksempel på brødskiva eller i baking. Selv brukte jeg mandelsmøret mitt i energibarer denne gangen - det holdt til veldig mange! Mandelsmør er svindyrt om du kjøper det i butikken eller på helsekost, men lager du det selv er prisen slettes ikke ille. Jeg betalte vel ca. 40 kroner for en kilo mandler i løsvekt, så en stor porsjon mandelsmør kom på ca. 12 kroner. Ikke verst! Mandlene du bruker må selvsagt være reine, men de skal ikke være bløtlagte, for da får de ikke riktig konsistens. Jeg pleier å skylle mandlene mine godt, og så legger jeg dem utover tørkepapir for å tørke helt, før jeg bruker dem til noe som helst (med mindre jeg skal bløtlegge dem da, så klart).

Oppbevar mandelsmøret i en tett boks i kjøleskapet. Det skal fint holde seg i 1-2 uker, men for min del brukte jeg opp alt lenge før den tid. Hihi.

 Ser det ikke godt ut?

Fisk i form + soppstuing.

Enkel, sunn og god middag!

Til formen trenger du:
Squash
Brokkoli
Sukkererter
Laks eller annen fisk
Kokosmelk
Lime
Krydder, f.eks. salt, pepper, paprika og hvitløk.


Slik gjør du det:
Skyll grønnsakene.
Del squash i skiver og dekk bunnen i formen.
Legg sukkererter oppå squashskivene, og fisken oppå der igjen.
Putt inn brokkolibuketter der du får plass.
Bland kokosmelk med krydder og limesaft - smak til!
Hell kokosmelka over i formen.
Stek i 15-30 minutter på 225 grader, alt an på om fisken er fersk/tint eller frossen og hvor godt du vil ha den stekt. 

 

Til soppstuingen trenger du:
Sopp, gjerne aromachampignon.
Kokosolje.
Salt og pepper.
En dæsj myk soyaost eller melkefri fløte.


Slik gjør du det:
Del soppen i skiver.
Ha kokosolje og sopp i stekepanna.
Kvern salt og pepper over soppen, og stek.
Når soppen begynner å bli ferdig stekt, tar du oppi en dæsj soyaost eller fløte, og lar det putre på svak varme i noen minutter.

 

 

Tips:
Kokosmelka blir til en veldig tynn "saus", og squashen i bunnen vil trekke til seg mye god smak!
Prøv å bruke kun kokoskremen* eller fløte istedenfor kokosmelk.
Tåler du verken melk, gluten eller soya, prøv risfløte til soppstuingen!
Du kan fint bruke vanlig smelteost eller vanlig fløte til soppstuingen dersom du tåler melk.
Bruk det du har, og prøv deg fram med ulike grønnsaker og krydder.
Server gjerne med cherrytomater eller noe annet godt!

* Hvis du setter kokosmelka kaldt før bruk, skiller den seg, og du vil få "kokoskrem" og "kokosvann".

Hjemmelaga tacokrydder.

Er du lei av posemat full av sukker, masse salt, fargestoffer, konserveringsmidler, MSG og gudene vet hva? Prøv å erstatte noe av det med hjemmelaga, så blir maten både bedre, reinere og sunnere. For et par måneder siden begynte jeg å lage mitt eget tacokrydder, og etter litt prøving og feiling har det blitt veldig vellykka. Jeg har servert taco til 22 ulike personer i tillegg til meg selv på en drøy måned, og alle har sagt at tacoen har vært veldig god. Derfor våger jeg meg til å tro at dere også kan ha glede av denne oppskriften.

Denne porsjonen holder til 400 gram kjøtt-/karbonadedeig. Selv pleier jeg å gange den opp med ti, og så oppbevare det jeg ikke bruker i en stor krydderboks. Til 400 gram karbonadedeig bruker jeg da 4-5 ss krydder.

 

Ingredienser:

♦ 2 ts paprikapulver
♦ 2 ts hvitløkspulver
♦ 2 ts løkpulver
♦ 2 ts malt koriander
♦ 2 ts malt spisskummen
♦ 2 ts gurkemeie (kan sløyfes)
♦ 2 ts himalayasalt
♦ ½ ts pepper
♦ ¼ ts chilipulver
♦ 1 ts sukrin eller bjørkesøt
♦ 1 ts jyttemel

 

Tips:
♦ Vanlig salt fungerer fint om du ikke har himalayasalt, men himalayasalt er sunnere.
♦ Sukker fungerer fint om du ikke har sukrin, men igjen: sukrin er bedre for deg.
♦ Hvetemel kan brukes istedenfor jyttemel om du tåler gluten, eller du kan prøve med rismel, maismel eller annet mel. Melet er der for å få blandingen til å tykne.
♦ Jeg bruker et veldig sterkt chilipulver fra innvandrerbutikk, så om du har vanlig chilipulver kan det nok hende at du ønsker litt mer oppi.
♦ Jeg bruker gurkemeie for dens gode egenskaper, og ikke for smakens skyld, så den kan fint sløyfes.

 

Grønne tallerkener, søl, dårlig lys og blits gjør ikke akkurat susen for bildekvaliteten, men dere ser at det er tacokjøtt eller? Hehe. ;)

Taste of Nature - gratis smaksprøver! =D

For ikke så lenge siden kom jeg over en nettside hvor jeg kunne bestille gratis smaksprøve på frukt- og nøttebarer, og da gjorde jeg selvfølgelig det! Disse barene inneholder frukt, bær, frø og nøtter, og er søtet med agavesirup. De er fri for kunstige tilsetningsstoffer, kunstige søtningsstoffer, genmodifiserte råvarer, konserveringsmidler og sukker. De er glutenfrie (med unntak av den grønne), melkefrie og veganske. Barene er ikke varmebehandlet og er fulle av fiber, antioksidanter, sunne fettsyrer, mineraler og sporstoffer. Som om ikke det er nok, så finnes det hele ni forskjellige smaker, og alle er økologiske! HURRA! Jeg fikk tre forskjellige, og de var så gode at jeg fant ut at jeg bare måtte tipse dere. :)

 Dette er jo perfekte, små mellommåltider som en lett kan ta med seg i veska når en er ute på tur. Smaksprøvebarene som jeg fikk, var bare på 18 gram hver, men de en kjøper i butikken er 40 gram. Du kan lese mer på DENNE siden, og der kan du også bestille gratis smaksprøver. Jeg aner ikke hva disse koster i butikken, men de er i alle fall mye bedre og sunnere enn disse barene som er fulle av sukker og andre rare ingredienser. EDIT: Barene koster ca. 20-22 kroner i butikk.

 

Denne med eple var ganske seig, veldig søt og litt "tørr", men veldig god! Denne er ikke glutenfri, men inneholder mindre enn 20 mg gluten per kilo.

 

Denne hadde en deilig nøttesmak og jeg synes den smakte mindre søtt enn de to andre som jeg fikk. Nydelig!

 


Denne med tranebær ble min favoritt. Søt, men med litt syrlige bær. Saftig, myk og crispy på en gang. NAM!

Har du prøvd disse barene? Hva synes du om dem?

Superdrikk med ingefær, gurkemeie og gojibær.

Som de fleste av dere veit, så har jeg fibromyalgi og sliter blant annet med smerter og betennelser i kroppen og at magen krangler. Jeg prøver så godt jeg kan å hjelpe kroppen til å fungere ved å spise ting som er bra for meg, og i dag satte jeg sammen denne superdrikken.

Denne drikken er proppfull av antioksidanter, er bra for fordøyelsen og virker blant annet betennelsesdempende. Den ser helt forferdelig ut, men jeg synes den smaker godt. Litt heftig ingefærsmak, så om du synes det blir for sterkt, kan du selvfølgelig bruke mindre ingefær. Jeg er ikke alltid like flink til å huske å bruke ingefær og gurkemeie i maten - det går litt i perioder, så jeg tror at jeg skal gjøre det til en vane å lage meg en slik superdrikk noen ganger i uka.

 

Du trenger:
♦ 2-3 dl vann
♦ 1 ts gurkemeie
♦ 2 ss raspa ingefær
♦ 4 ss gojibær

Kok opp vann og tilsett en teskje gurkemeie, 2 ss raspa ingefær og 4 ss gojibær. Vent noen minutter før du drikker superdrikken, slik at gojibærene får trukket til seg vann og smak.

 
 Gurkemeie.
♥ "Naturens kortison."
♥ Kraftig betennelsesdempende.
♥ Kan ha positiv effekt på vektreduksjon.
♥ Inneholder kraftige antioksidanter, blant annet curcumin.
♥ Har positiv effekt på blant annet galle, lever og fordøyelse.

 

Ingefær.
♥ Hjelper mot forkjølelse.
♥ Betennelsesdempende og smertestillende.
♥ Bakteriehemmende, virushemmende og sopphemmende.
♥ Kvalmestillende (også mot svangerskapskvalme og reisesyke) og bra for fordøyelsen.
♥ Inneholder femti forskjellige antioksidanter, og er en av de mest antioksidantrike urtene.

 

Gojibær.
♥ En av matvarene med høyest innhold av antioksidanter.
♥ Kolesteroldempende, betennelseshemmende og bra for fordøyelsen.
♥ En av de aller mest næringsrike fruktene på jorden og klassifisert som supermat.
♥ Balanserer blodsukkeret, forbedrer lever- og fordøyelsesfunksjonen og gir næring til huden.
♥ Inneholder mer C-vitamin enn appelsiner, mer betakaroten enn gulrøtter, 18 aminosyrer (alle de essensielle og enda mange til) og 33 mineraler og sporstoffer.

Melkefri suksessterte.

Suksessterte er ei knallgod kake med nøttebunn og gulkrem. Den er glutenfri, og du kan også lage den melkefri, men eggene og nøttene må til. Kaka kalles også gulkake.

 

Dette trenger du til bunnen:
♦ 4 eggehviter
♦ 150 gram sukker
♦ 100 gram hasselnøtter
♦ 25 gram mandler

 

Slik lager du bunnen:
♦ Stivpisk eggehvitene
♦ Visp inn sukkeret
♦ Mal hasselnøtter og mandler og bland inn i eggeblandingen
♦ Hell røren i en godt smurt form (22-24 cm)
♦ Stekes ved 180-200 grader i ca. 35-40 minutter på nederste rille

 

 

 


Dette trenger du til gulkremen:
♦ 4 eggeplommer (5 hvis du vil ha stivere glasur)
♦ 1 dl Alpro soyafløte
♦ 100 gram sukker
♦ 1 ts vaniljesukker
♦ 125 gram melkefritt margarin

 

Slik lager du gulkremen:
♦ Smelt smøret og la det avkjøles noe
♦ Kok opp de andre ingrediensene
♦ Rør ofte og ikke bruk for sterk varme
♦ Tilsett smøret, litt av gangen
♦ Rør til det blir en glatt glasur
♦ Avkjøl glasuren litt før den helles over den avkjølte kakebunnen

 Tips:
♦ Bruk gjerne bakepapir i bunnen av kakeformen
♦ Bruk en foodprosessor til å "male" nøttene og mandlene
♦ Dropp vaniljesukker og bruk ¼-½ ts ekte vaniljepulver istedenfor
♦ Om du tåler melk, kan du bruke kremfløte og ekte smør (anbefaler det økologiske til Røros)
♦ La kakebunnen og gulkremen avkjøles før du legger kremen på kaka, ellers renner det utover, sånn som på min (det var den siste kaka jeg bakte før barnebursdagen begynte, så jeg rakk ikke å vente til det var nedkjølt. Resultatet blei, som dere ser, ikke pent.)
♦ Lag gjerne en glasur av melis, kakao og vann, og pynt med glasurstriper på toppen av kaka når kremen har stivnet. Eventuelt kan du pynte med hakkede pistasjenøtter eller raspet sjokolade.

Omelett og serranoskinke.

Hender det at du ikke gidder å bruke masse tid på middagen? Gjør det enkelt, og lag en god omelett!

 

Du trenger:
◊ Masse egg
◊ Litt vann
◊ Krydder etter smak
◊ Tomater, spinat, paprika eller annet snask
◊ Hvis du tåler det: Ost
◊ Serranoskinke eller bacon

Jeg brukte 12 egg, salt, pepper, tørka urter, litt chilipulver og cherrytomater.

 Slik gjør du det:
◊ Sett ovnen på 200 grader.
◊ Bland sammen egg, litt vann, krydder og grønnsaker og hell det over i en smurt, ildfast form.
◊ La omeletten stå i ovnen til den er gjennomstekt - for meg tok det ca. en halv time, men det varierer selvsagt etter hvor mange egg du bruker, hvor dyp den ildfaste formen er og hvordan ovnen din steker.
◊ Strø eventuelt over litt ost etter ca. halve steketiden.
◊ Mens omeletten steker kan du steke noen skiver serranoskinke eller bacon i stekepanna.

 Tips:
◊ Dropp gjerne kjøttet.
◊ Spis restene til lunsj dagen etter.
◊ Server gjerne med en grønn salat.
◊ Prøv med skinketerninger, stekte biter av kyllingfilet eller annet snask oppi omeletten. 
◊ Har du ikke stekeovn, så stek omelett i stekepanna istedenfor. Da må du selvsagt bruke færre egg per runde, men smaken blir den samme. Det er bare litt mer jobb. =P

Serinakaker.

Vi er fortsatt ikke helt tomme for hvetemel og sukker, så litt tradisjonell julebakst får det bli i år, slik at jeg får tømt skapene og er klar for en glutenfri, sukkerfri og melkefri start i 2011. Hittil har jeg bare bakt en sort, og det er serinakaker. De bakte jeg for et par timer siden, og de blei innmari gode. Jeg er ikke så glad i julekaker egentlig, men serinakaker liker jeg!

 

Du trenger:
♦ 150 gram smør (jeg brukte melkefritt margarin)
♦ 100 gram sukker
♦  1 egg
♦ 1 ts vaniljesukker
♦  1/4 ts hornsalt eller 1/2 ts bakepulver
♦  250 gram hvetemel


Til garnering:
♦  Sammenvispet egg
♦  Hakkede mandler
♦  Perlesukker


Slik gjør du:
♦  Rør smør og sukker hvitt, og rør inn egget.
♦  Bland vaniljesukker og hevingsmiddel i melet og elt det raskt inn i smørblandingen.
♦  Avkjøl deigen i minst 30 minutter, gjerne over natten.
♦  Trill deigen til pølser som deles inn i jevnstore emner.
♦  Trill emnene til kuler og klem dem med en gaffel.
♦  Pensle med egg og dryss på mandler og sukker.
♦  Stekes gylne i ovnen ved 190 grader i ca. 10 minutter.

 

 

Lekende lett og kjempegodt! Jeg lot deigen stå i kjøleskapet en times tid, og det blei nok til to brett med serinakaker (ca. 30 stk.). Neste år skal jeg prøve å bake disse med jyttemel istedenfor hvetemel, sukrin istedenfor sukker og med hjemmelaget vaniljesukker av sukrin og ekte vaniljepulver. Er spent på om det blir like bra da. :)

 

Har du begynt  med julebaksten enda? Hva har du bakt/skal du bake?

 

Kjempegode vafler.

Vi driver og tømmer skapene for alt som er gluten i, og i den anledning har jeg fått dilla på vafler. Jeg lager som regel mat litt på slump, men denne gangen har jeg vært så grei å måle opp det jeg har brukt, slik at det skal bli litt lettere for dere å lage like gode vafler.

 

Ingredienser til ca. 18 vaffelplater:
* 0,5 dl olje
* 5 egg
* 1 liter melk (soya/havre funker fint)
* 5 dl havremel
* 2,5 dl hvetemel (eller bruk kun havremel)
* 1 dl havregryn
* 3 ss brunt sukker
* 1-2 ts bakepulver
* 2 ts vaniljesukker
* 2 ts kardemomme
* 1/2-1 ts salt
* 1 ss kokos (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre.
2. Bland i litt av melka til ei tjukk røre.
3. Bland inn egga og oljen.
4. Bland inn resten av melka.
5. La røra svelle ei stund, gjerne et par timer.
6. Stek i vaffeljern og nyt.

 

 

 

Tips:
* Dropp sukkeret om du vil ha sunnere vafler.
* Prøv med litt vaniljepulver oppi istedenfor vaniljesukker.
* Liker du ikke kardemomme? Bytt ut med litt kanel eller dropp det.
* Har du rester av yoghurt, rømme eller fløte, så putt det i vaffelrøra.
* Har du ikke vaffeljern, så bruk stekepanna og lag tjukke pannekaker på svak varme.
* Lag stor røre, så har du til flere dager. Oppbevares i tett boks i kjøleskapet. Kan også fryses. Skiller seg ved opptining, men det er bare å blande det sammen igjen.
* Røra tjukner når den har fått svelle en stund. Blir den for tjukk, så ha oppi mer melk. Røra kan godt være litt tjukk.
* Tåler du ikke gluten? Bytt ut hvetemel med jyttemel, og mal opp glutenfrie havregryn til havremel.
* Grove vafler er minst like bra for deg som grovt brød, og et godt alternativ om du ikke tåler gjær.

Vegetartaco med bønnesalsa.

Taco er alltid godt, og kan varieres til det uendelige. I dette innlegget skal jeg dele en av mine tacovarianter med dere. Denne varianten lager du på et øyeblikk, så det passer perfekt en dag du ikke gidder å stå i timevis på kjøkkenet, men er fysen på noe skikkelig godt!

 

Du trenger:
* Vegatarian Taco mix fra Santa Maria.
* Bønnesalsa
* Guacamole
* Tomatsalsa
* Agurk og eventuelt andre gode grønnsaker
* Tortillas

 


Vegetarian Taco Mix fra Santa Maria.Slik gjør du det:
* Gjør klar bønnesalsaen og guacamolen.
* Lag tomatsalsa og vegetarian taco mix etter anvisningen på pakken.
* Kutt de grønnsakene du vil ha.
* Varm tortillaene.
* Fyll tortillaene og nyt!

 Tips for variasjon:
* Prøv med hummus.
* Knus noen nachochips og putt inni.
* Prøv med rømme, rømmedressing eller rømmedip. Min favoritt er Holyday Dip.
* Bytt ut vegetarmiksen med vanlig tacokjøttdeig.

 

 

Q:
Hva pleier du å spise til taco?

Lettvint vegetarmiddag.

I det siste har Andreas jobba overtid oftere enn han ikke har gjort det, så da blir det mange lettvinte løsninger for min del. Det finnes vel knapt noe som er kjedeligere enn å stå på kjøkkenet og lage mat bare til seg selv. I går blei det vegetarmiddag på meg, og det viser at lettvinte løsninger ikke alltid er feil.


Jeg brukte:
* En halv brokkoli
* En gulrot
* En liten løk
* Noen fedd hvitløk
* Nykvernet pepper, aromat, chili og gurkemeie.

Slik gjorde jeg det:
* Først skylte jeg grønnsakene og delte dem i mindre biter.
* Så hadde jeg dem oppi foodprocessoren.
* Kjørte på høy styrke til alt var i bittesmå biter, som cousocus!
* Krydret med ulike krydderier.
* Fresa det noen minutter i litt fett i en stekepanne.

Dette serverte jeg sammen med et par soyapølser trukket i vann, en stor tomat skåret i biter og hjemmelaget hummus. Mmm, nam! Sunt, godt, saftig, og skrekkelig mye mat for bare en person.

Maten ser litt gulere og tammere ut på bildet enn i virkeligheten. Takk til mørketid og lysrør for håpløse fotoforhold.

Jeg har smakt sushi!

Jeg har lenge vært nysgjerrig på sushi, men har ikke fått meg til å smake siden jeg har veldig skeptisk til konseptet med å spise rå fisk. I det siste har jeg hørt at den ene etter den andre har blitt hekta på sushi, og i går gikk det opp for meg at jeg faktisk ikke veit om en eneste person som har smakt sushi og ikke likt det.

Da Andreas og jeg var i butikken i går, lå det brett på brett med sushi i kjøledisken, og nå var jeg nesten sprekkeferdig av nysgjerrighet på hva i alle dager dette smakte. Jeg dro med meg et brett, og i dag har jeg altså smakt sushi for første gang. Nå kan jeg endelig uttale meg!

 

 

Jeg må inrømme at jeg var ganske skeptisk til den rå fisken, men jeg prøvde med et åpent sinn. I ettertid kan jeg meddele dere at jeg har spist opp alle bitene. Bitene uten fisk var best, men fisken smakte ikke vondt den heller, selv om den var rå. Den smakte i det hele tatt ikke så skrekkelig mye. Derimot så byr både tanken og konsistensen meg imot, så det var overhodet ingen nytelse i å spise sushi for min del. Dermed blei nok dette mitt første og mitt siste sushimåltid.

Konklusjonen min er at stekt laks er hundre tusen ganger bedre enn rå laks, og at jeg heller vil spise maki enn sushi i fremtiden. Sushi var derimot på langt nær så ekkelt som jeg frykta at det var, så med litt godvilje var det ikke så vanskelig å få det ned. Liker du røkt laks, så er nok sushi mer tingen for deg enn den er for meg. Jeg er nemlig ikke noe glad i røkt laks heller.

 


Q: Har du smakt sushi? Hva synes du?

Karrikylling og bulgur.

Til to personer trenger du:
* Bulgur
* Litt agurk
* 2 kyllingfileter
* 3 gulrøtter
* 250 ml kokosmelk
* 2 ss karripasta (Curry Paste)
* 1 ss honning
* Saften av en lime
* En løk i biter


Slik gjør du:
* Ha litt av kokosmelken, karripasta, honning, limesaft og løk i en bolle. Kjør til mos med en stavmikser.
* Del kyllingfilet og gulrøtter i biter.
* Stek kyllingen og ha oppi gulrøttene det siste stekeminuttet.
* Hell over karriblandingen og la det steke videre i 2-3 minutter.
* Hell over resten av kokosmelken og la det småputre i 5-10 minutter.
* Kok bulgur og del litt agurk i mellomtiden.
Tips:
* Karriblandingen holder fint til 3-4 kyllingfileter.
* Ønsker du mer futt, ta i hvitløk og ekstra karripasta.
* Ønsker du en mildere variant, så reduserer du mengden karripasta.
* Gul karripasta er mildere enn rød karripasta.
* Server gjerne med en grønn salat og cashewnøtter.
* Karriblandingen kan brukes til mye, jeg har brukt en lignende blanding HER.

Mat som medisin.

Har du problemer med noe av det som er nevnt nedenfor? Da kan du prøve å spise mer av de matvarene som er nevnt under. Husk at det kan være lurt å forebygge sykdommer og lidelser ved å spise sunn og næringsrik mat. :)


Angst og depresjon:
Bananer, brokkoli og havre.

Problemer med blodomløpet og anemi:
Rødbeter, bjørnebær, solbær, blåbær, rips, kål, gulrøtter, vilt, hvitløk, honning, nøtter, havre, papaya, mango, spinat, søtpoteter, tomater og brønnkarse.

Giftstoffer i kroppen:
Epler, pærer, bønner, linser, brokkoli, gulrøtter, spinat, søtpoteter og brønnkarse.

Fordøyelsesproblemer:
Epler, pærer, bananer, bønner, linser, brokkolig, kål, gulrøtter, hvitløk, honning, linfrø, havre, olivenolje, papaya, mango, bringebær, frø, soya og tofu, spinat, søtpoteter, tomater, brønnkarse og yoghurt.

Hjertesykdommer og slag/høyt blodtrykk (disse matvarene reduserer faren for hjertesykdommer og slag og bidrar til å senke blodtrykket):
Bananer, brokkolig, gulrøtter, hvitløk, nøtter, fet fisk, olivenolje, paprika, alger og tang, frø, soya og tofu, spinat, søtpoteter, tomater, brønnkarse.

Hudproblemer:
Epler, pærer, brokkoli, kål, gulrøtter, nøtter, fet fisk, olivenolje, papaya, mango, jordbær, søtpoteter og brønnkarse.

Høyt kolesterol:
Epler, bananer, bønner, linser, hvitløk, nøtter, havre, fet fisk, olivenolje, soya og tofu, brønnkarse og yoghurt.

Kreft:
Bananer, bønner, linser, brokkoli, kål, havre, fet fisk, olivenolje, papaya, mango, paprika, frø, soya og tofu, spinat, søtpoteter, tomater og brønnkarse.

Luftveisproblemer/hoste og forkjølelse:
Epler, solbær, brokkoli, kål, gulrøtter, tyttebær, hvitløk, honning og olivenolje.

Mangel på energi:
Epler, pærer, bananer, solbær, brokkoli, honning, nøtter, papaya, mango, paprika, spinat, søtpoteter, jams og brønnkarse.

Nervesystemet:
Bananer, brokkoli, kål, vilt, nøtter, havre, alger og tang, frø, spinat, søtpoteter og brønnkarse.

Nyre-, lever-, blære- og urinveisinfeksjoner:
Bønner, linser, rødbeter og solbær.

PMS/menstruasjonssmerter:
Bananer, bønner, linser, rødbeter, bær, gulrøtter, linfrø, soya og tofu, jams, nøtter, havre og fet fisk.

Prostataproblemer:
Gresskarfrø, tomater.

Revmatisme og revmatisk leddgikt:
Epler, bønner, linser, honning, nøtter, fet fisk, frø og jordbær.

Skjoldbruskkjertelen:
Kål, havre, pærer, alger og tang og brønnkarse.

Tenner, beinbygning, bindevev:
Gulrøtter, havre, fet fisk, papaya og mango, soya og tofu, spinat, søtpoteter og brønnkarse.

Svekket immunsystem:
Epler, pærer, rødbeter, brokkoli, kål, gulrøtter, vilt, hvitløk, honning, fet fisk, papaya, mango, paprika, alger og tang, frø, spinat, søtpoteter, tomater og brønnkarse.

Svekket syn:
Gulrøtter, spinat og solsikkefrø.

Søvnproblemer:
Bananer.Bildet er funnet HER.


Kilde: "Mirakelmat" av Anna Selby.


OBS! Om du har, eller mistenker at du har, noen av disse lidelsene, så oppsøk lege! Selv om du spiser sunt og variert, kan du har behov for medisiner eller behandling.

Rekesmørbrød.

Mmm...! Dette er noe av det beste jeg veit, og allikevel spiser jeg det nesten aldri. Til gjengjeld nyter jeg det virkelig når jeg først slår til!


Du trenger:
* Reker
* Salat
* Sitron
* Sitronpepper
* Majones
* Smør
* Dill
* Grove brødskiver (eller loff om du foretrekker det)


Slik gjør du:
* Rens rekene. Først vrir du av hodet, så drar du av halen, og så drar du av beina slik at resten følger med. (Jada, det høres grusomt ut.) Jeg har lært det av pappa'n min, og han har vært sjømann, så ti stille om du foretrekker å rense rekene dine på en annen måte. =P
* Putt alle de ønskede ingrediensene oppå en brødskive, og nyt!Tips:
* Putt majonesen under rekene om du vil ha mindre søl.
* Prøv med et par tynne skiver fiskepudding under rekene.
* Ha en bolle med lunkent vann til å dyppe hendene i når du renser rekene.
* Sitron på en liten gul plastflaske fungerer (nesten) like fint som fersk sitron.
* Hold en liten sil under sitronen når du klemmer på den. Da havner steinene der i stedet for på brødskiva di.
* Jeg har brukt tørka dill, og det smakte ingen ting. Bruk heller fersk, eller så kan du like gjerne droppe det.
* Det er vanlig å beregne 500 gram urensede reker per person, og gjerne litt ekstra på totalen i tilfelle noen er ekstra sultne.
* Hvis det står at rekene er i str. 70/90, så betyr dette at det går 70-90 reker på en kilo. Det vil si: Jo lavere tall, jo større reker!
* Putt matavfallsposen oppi bollen til rekeskall - gjerne to utenpå hverandre. Da er det bare å ta posen opp av bollen og gå rett ut med det når du er ferdig.
* Reka begynner livet som hann, men blir til hunn når den når en viss størrelse og alder. Derfor er alle store reker hunner, og derfor finner man aldri små reker med rogn.


Tips til tining av reker:
* Aller helst skal rekene tine sakte i kjøleskap, men du kan gjerne legge dem utover i en langpanne på kjøkkenbenken. Da tar det ca. et par timer før de er helt tint, alt an på størrelsen og hvor varmt du har det.
* Ikke la rekene ligge i vann for å tine dem. Da risikerer du at de blir seige.
* Om du absolutt må legge rekene i vann, så bruk iskaldt vann, ikke varmt. Det slår isen ut, slik at rekene tiner fortere.
* Om du har det travelt, kan du hurtigtine reker slik: Legg dem i en bolle (ikke så mange av gangen), hell på masse salt og fyll opp med iskaldt vann. Beveg bollen i sirkler, slik at rekene ikke ligger stille i vannet. Hell av vannet, og gjenta til rekene er tint.
* Om du er en av dem som tiner rekene i varmt vann og synes de blir gode allikevel, så prøv å tine dem uten bruk av vann. Så mye bedre!
Q: Liker du reker?

Hurra-meg-rundt, jeg skal få meg foodprocessor!

For et par uker siden gikk den lille boksen til stavmikseren vår av med døden. Den har jobbet jevn og trutt og laget mang en hummus og mang en salsa. Jeg har stort sett vært fornøyd med jobben den har gjort, men har mange ganger dratt meg i håret i frustrasjon over at den er så liten og over at den tross alt ikke kan gjøre noe som helst annet enn å mose ting. "Jeg ønsker meg en foodprocessor!" har jeg tidvis skreket når jeg har stått på kjøkkenet.

Jeg har visst akkurat hvilken foodprocessor jeg vil ha, og det er vel der det største problemet har ligget. Jeg vil nemlig ha en Philips HR7775/00 fra serien "Aluminium Collection", og på det billigste stedet jeg har funnet, koster den snaue 1500 kroner. Med tanke på at en får foodprocessorer for rundt 300 kroner, vil vel noen kanskje tro at det har klikka for meg. I så fall: Velkommen etter.

Grunnen til at jeg har sett meg ut akkurat denne, er fordi vi allerede har så mange andre produkter i denne serien: Blender, juicer, vannkoker, brødrister og kaffetrakter. Jeg er innmari fornøyd med alt sammen - alle maskinene gjør jobben sin uten å mukke - dag inn og dag ut. Dessuten er alt annet vi eier hummer og kanari, så jeg synes det er fint å ha i alle fall noen ting som passer sammen.

Vel, det er lov å drømme. Vi lever fortsatt kun på Andreas sin inntekt, og for så mye som et par dager siden var det temmelig skrapa på den økonomiske fronten. Typisk at den lille boksen til stavmikseren skulle ta kvelden akkurat nå! Hvordan skal jeg da få laga hummusen som jeg er blitt så glad i? I ren desperasjon prøvde jeg å lage hummus i blenderen, men det var et dødfødt prosjekt. Jeg ble nødt å ha oppi så mye vann at den blei helt flytende. Æsj.

Heldigvis så er det sånn at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Denne gangen trengte jeg ikke å vente så lenge heller. Andreas fikk nemlig lønning i går, og ikke nok med det - han hadde jobba overtid, så han fikk noen lapper ekstra. I tillegg skyldte sjefen hans oss noen lapper for ting som Andreas har lagt ut for, så til sammen blei det en helt akseptabel sum. Da blei det med andre ord mer enn nok til både foodprocessor og de kommunale avgiftene som er rett rundt hjørnet. Vel og merke om vi har en sparsom livsstil ellers, men det begynner vi jo å bli proffe på, så det er ikke noe problem. Dessuten kan vi jo bare leve av hummus om det blir krise, for vi har kikerter i massevis.

Ååh, lykke. ♥ Da blir det endelig foodprocessor på meg. Jeg gleder meg til all den gode maten jeg skal lage med vår flunkende nye kjøkkenmaskin som kommer hjem til oss om noen dager. Nå skal jeg endelig få prøvd ut noen av de foodprocessorvennlige oppskriftene på bloggen til Silje.
Q: Har du foodprocessor?
I så fall: hvilken? Og hva bruker du den til?

Pastagryte med kylling.

En snertvint middag for travle hverdager!


Du trenger:
* Fullkornspasta
* Fløte (jeg brukte havrefløte)
* Smøreost (jeg brukte melkefri: Tofuline Creamy Spread)
* Kyllingfilet
* Mais
* Løk
* Tørkede urter
* Salt og pepper
* Krydder til kyllingen


Slik gjør du:
* Kok pasta etter anvisningen på pakka.
* Del kyllingfilet i biter og stek, gjerne i en wokpanne. Krydre med det du vil.
* Ta ut kyllingen, fres løken blank og tilsett kyllingen igjen.
* Ha oppi fløte, smøreost og mais og la det småkoke til det blir fint og flott.
* Tilsett salt, pepper og tørkede urter.
* Bland inn pastaen.
Tips:
* Prøv med paprika, rødløk, purre, minimais etc.
* Hvis du bruker f.eks. baconost, så vær forsiktig med saltet.
* Prøv med laks, ørret eller pølser i steden for kylling.
* Dryss gjerne noen pinjekjerner på toppen.
* Hvis du bruker melkefri fløte, melkefri ost og dropper kjøttet, blir denne retten vegansk.

Hot karrilaks og grønnsaker i form.

Vil du ha noe hot og godt til middag? Da er dette oppskrifta for deg.


Du trenger:
* Laksefileter (tinte eller ferske)
* Minimais
* Gulrøtter
* Paprika
* Vannkastanjer
* Grønne bønner


Til sausen trenger du:
* 250 ml. kokosmelk
* 2 ss. Yellow Curry paste
* 1 ss Red Curry paste
* 1 ss honning
* 1 løk i biter
* 1-3 fedd hvitløk
* Saften fra en lime
Slik gjør du det:
* Sett ovnen på 225 grader.
* Skyll og del grønnsakene og legg dem i en ildfast form.
* Putt alle ingrediensene til sausen i en bolle og mos til en flytende masse med stavmikser e.l.
* Hell nesten all sausen over grønnsakene, legg laksen på toppen og hell over resten av sausen.
* Sett i ovnen og stek til laksen er gjennomstekt, ca. 15-25 minutter. (Følg med.)
* Mens fisken står i ovnen kan du koke litt couscous eller ris til å ha ved siden av.


Tips:
* Bruk hvilke grønnsaker du vil. Vil du ha det skikkelig enkelt, så bruk frosne grønnsaker.
* Prøv med kyllingfilet i strimler i stedet for laks.
* Prøv med tzatziki eller annen yoghurtbasert saus/dip til.
* Dette blir veldig, veldig hot, selv for meg som er vant til krydret mat. Reduser mengden Curry paste og hvitløk om du vil ha en mildere versjon.
* Mango hjelper mot "brennende tunge." Bruk mangochutney ved siden av eller spis en mango til dessert!
Jeg trenger middagstips!

Jeg har huset fullt av mat, men jeg har sååå store problemer med å finne på noe å lage til middag for tida. Ikke bare i dag, men mange, mange dager.Problem:

* Manglende energi.
* Manglende fantasi.
* Manglende matlyst.
* Manglende middagslister.


 

Matbeholdning - grønnsaker o.l.:
* Wokgrønnsaker.
* Paprika, agurk, gulrøtter.
* Frossen spinat og brokkoli.
* Maiskorn, maiskolber og oliven.
* Tomater, både ferske og hermetiske.
* Frosne, grønne bønner og frossen rosenkål.


Matbeholdning - kjøtt og andre proteinkilder:
* Egg.
* Laksefilet.
* Kyllingfilet.
* Karbonader.
* Kyllingnuggets.
* Karbonadedeig.
* Indrefilet av svin.
* Vegatarmix til taco.
* Quorn-filet (vegetarisk).
* Soyapølser (vegetarisk).
* Røde og grønne linser.
* Ulike bønner og kikerter.


Diverse tilbehør:
* Brun ris
* Quinoa.
* Bulgur.
* Nudler.
* Byggryn.
* Mograbiah.
* Polentagryn.
* Fullkornscouscous.
* Pommes noisettes.
* Fullkornspasta og -macaroni.


I tillegg har jeg ting som fløte, woksaus, ulike krydder og oljer og så videre, og sikkert masse annet rart som jeg bare har glemt å skrive ned i farta.Q: Har du noen gode middagstips til meg?

Legg igjen en kommentar, eller send meg gjerne en oppskrift på mail: supersoppen@gmail.com.

Bønnesalsa.

Bønnesalsa er godt, sunt, enkelt og kjapt å lage, og dessuten metter det som bare det! Du kan bruke det til taco, du kan blande det med couscous, eller du kan bruke det som tilbehør til nesten hva som helst.


Du trenger:
* En boks chilibønner
* En boks bønnemiks
* En boks mais
* En paprika


Slik gjør du:
* Hell chilibønnene i en bolle, med saus og det hele.
* Skyll bønnemiksen og hell av vannet, og hell disse også i bollen.
* Hell vannet av maisen, og bland den med bønnene.
* Skyll og del paprikaen i biter, og bland dette inn i salsaen.
* Voilla!


Tips:
* I tacohylla på Rema 1000 finner du Landlord sine gode chilibønner. Dette er kidneybønner med chilisaus.
* ICA har en god bønnemiks. En bønnemiks består ganske enkelt av ulike typer bønner.
* Krydre gjerne med cayennepepper og/eller ekstra chili hvis du vil ha en litt sterkere bønnesalsa.
* Finner du ikke chilibønner, kan du bruke hvilke bønner som helst, og bare helle over litt chilisaus.
* Du kan eventuelt lage din egen chilisaus av ferske tomater, tomatpuré, chili, lime, salt og pepper.


Sjokoladepulverkake.

Tidligere i år blei jeg ganske hekta på rett i koppen-kake, eller mikrokake som det også kalles. Jeg prøvde meg fram og laga flere varianter og varierte tida i mikrobølgeovnen. En dag for ikke lenge siden begynte jeg å fundere på hvordan det ville bli hvis jeg ganga opp oppskriften og stekte den i ovnen istedenfor i mikrobølgeovnen, og i dag måtte jeg altså prøve dette. Jeg ganga oppskriften med fem.


Du trenger:
5 egg
25 ss sjokoladepulver (O'boy, Nesquick e.l.)
15 ss mel
15 ss olje
15 ss melk eller Solhavre


Slik gjør du:
* Sett stekeovnen på 200 grader og smør en liten, rund kakeform (ca. 20 cm i diameter).
* Bland alle ingrediensene med en miksmaster.
* Hell røren over i den smurte formen.
* Stek i ca. 20 minutter.
Resultat:
Jeg synes kaka smakte ganske tamt, og etter min smak litt for søtt. Ellers så var smaken allright, men det var ikke noe å hoppe i taket over. Ellers så var den ganske "tung" og kompakt, og konsistensen var litt svampete, litt sånn som rett i koppen-kaka blir om du har den for lenge i mikrobølgeovnen. Kaka smaker sikkert hakket bedre sammen med litt vaniljeis.


Kommentar:
5 egg i en relativt liten kake er nok i meste laget, med tanke på at en vanligvis bruker 3-5 egg i en stor skuffekake. 15 ss olje høres også temmelig mye ut, og jeg tror jeg burde hatt oppi mindre sjokoladepulver så den ikke blei så søt. Kanskje bytta ut noe av det med kakao? En teskje med bakepulver hadde antakelig hjulpet litt på konsistensen, ellers så kunne en kanskje tatt ut kaka litt før, slik at den var litt mer klissete inni.

Jeg tror nok ikke jeg kommer til å bake denne kaka igjen, og jeg tror heller ikke at jeg kommer til å prøve å variere den noe mer - da vil jeg ende opp med å bevege meg enten mot vanlig sjokoladekake eller mot brownies, og begge deler har jeg allerede gode oppskrifter på. ;)


Laks og grønnsaker med bønnedipp.

Få ting er bedre enn laks og grønnsaker. Laks går sammen med det meste, så her er det bare å mikse og trikse etter hva en har lyst på og hva en har i skuffer og skap.


Til dette måltidet (for to) brukte jeg:
* To laksefileter
* Et glass med minimais
* En løk
* Noen gule og noen røde cherrytomater
* En klatt med soyabasert kremost
* Friske gulrøtter
* Frosne brokkolitopper
* Hjemmelaga bønnedipp (oppskriften kommer under bildet)
* Godt krydder


Slik gjør en det:
* Sett ovnen på 225 grader.
* Putt laksefileter (ferske eller tinte) oppi en smurt, ildfast form.
* Hakk løk og del minimais i biter. Hell dette oppi formen sammen med laksen.
* Putt et par klatter med kremost eller smøreost oppå fisken.
* Krydre med godt krydder.
* Skyll, eventuelt skrell og del gulrøtter.
* Når ovnen er varm, setter du formen i ovnen.
* Kok opp vann til gulrøtter og brokkoli.
* Etter ca. 10-15 minutter heller du tomatene også oppi formen, og lar formen stå i ca. 10 minutter til.
* Hiv gulrøtter og brokkoli oppi vannet du har kokt opp, og la de ligge i X antall minutter, alt etter som hvor sprø/møre du liker grønnsakene dine og hvor store biter du har. Sjekk gjerne underveis med en trepinne (slike som en lager grillspyd av) hvis du er usikker.
* Hvis du er god på timing, så er grønnsakene og fisken ferdig samtidig. ;)
* Server med bønnedipp.
Dette trenger du til bønnedipp:
* 2 bokser hvite bønner
* 1.2 dl olivenolje
* 0.8 dl sitronjuice
* 3 fedd hvitløk
* 1 ss finhakket frisk rosmarin eller annet godt krydder


Slik lager du bønnedipp:
* Ha bønnene over i en food prosessor sammen med olje, sitronjuice, hvitløk, salt og rosmarin.
* Kjør til du får en glatt dipp og smak til med krydder.


Kommentar:
Selv lager jeg bønnedippen mest på slump, men dette er oppskriften jeg tok utganspunkt i første gangen jeg gjorde det. Denne oppskriften holder til masse bønnedipp, så du greier nok ikke å bruke opp alt til middagen (med mindre dere er fler enn bare to). Bønnedipp er godt til blant annet pitabrød, taco, wraps og friske grønnsaker. Dippen smaker bedre jo lenger den står (inntil en viss grense, så klart), så den kan med fordel lages et par dager før den skal spises. Oppbevares i kjøleskap.

Veganmiddag: Grønnsakscouscous og tzatziki.

Jeg prøver iherdig å bli flinkere til å lage vegetarmat, og det går framover. Sist vi hadde vegetarmiddag, blei det grønnsakscouscous med tzatziki. Nam!

Et vegansk måltid inneholder ikke kjøtt, melk eller egg - altså ikke animalske produkter av noe slag.


Dette trenger du til grønnsakscouscousen:
Couscous
Grønne linser
Olje
Frossen spinat
Løk
Mais
Tomater
Godt krydder
+ Det du måtte ønske av grønnsaker, f.eks. purre, sopp, paprika og så videre.


Slik gjør du:
* Kok de grønne linsene. Du trenger 2 dl vann til 1 dl linser, og koketiden er på ca. 20 minutter. Linsene trenger ikke å bløtlegges først.
* Tin spinaten og klem ut vannet.
* Skyll og del løk, sopp etc. i små biter, hell vannet av maisen og del tomatene i båter.
* Tilbered couscous etter anvisningen på pakke (varierer litt fra type til type).
* Fres alle grønnsakene (bortsett fra tomatene) med litt godt krydder i ei stekepanne.
* Bland couscous, grønne linser og grønnsaker sammen, og legg tomatene på toppen.
Dette trenger du til vegansk tzatziki:
* Soya-yoghurt (naturell)
* Tzatzikikrydder
* Agurk
* Litt olje
* Noen dråper vineddik (kan sløyfes)


Slik gjør du:
* La soya-yoghurten renne av seg i et kaffefilter i minst en halvtime før du begynner å blande ingrediensene.
* Del agurk i bittesmå biter. Noen foretrekker å fjerne skallet, men siden det er der både næringsstoffene og mye god smak sitter, foretrekker jeg å beholde det på.
* Putt agurken i en sil, hell litt salt over, og klem ut mest mulig vann. Dette er ikke nødvendig om du skal spise tzatzikien med en gang.
* Bland tzatzikikrydder, agurk, noen dråper olje og noen dråper vineddik i yoghurten. Kan gjerne stå noen timer før servering for smakens skyld.


Kyllingfilet til koldtbord

I tillegg til å lage asparges med serranoskinke, laga jeg også kyllingfilet til koldtbordet på 17. mai. Jeg er ikke så flink til å pynte og få det til å se pent ut, men når en legger fra seg prestasjonsangsten og bare smeller det sammen, så blir det greit nok uansett. Det å lage maten er lett som en plett, så smaken var det i alle fall ikke noe å utsette på. :)
Du trenger:
* 2 kilo frossen kyllingfilet
* Marinade
* Diverse grøntfôr

Til marinering brukte jeg:
* Caj P. BBQ Oil original til 1 kg kylling
* Marinade av olje og Fajita Magic-krydder til 1 kg kylling
Slik gjør du:
* La kyllingfiletene tine
* Legg kyllingfiletene i brødposer med marinade, 1 kg i hver pose
* La kyllingen ligge til marinering i minst to-tre timer
* La overflødig marinade renne av, men det er ingen vits i å tørke den bort
* Stek filetene i aliminiumsfolie, på 200 grader i ca. 30 minutter
* La kyllingen avkjøles, før du deler den i skiver
* Dander så godt du kan på to fat, sammen med ei god dose grøntfôr

Når du marinerer kyllingen og steker den på denne måten, blir den saftig, mør og smakfull. Akkurat slik vi liker det! Den holder seg fint i kjøleskapet i noen dager, så kylling kan du godt steke dagen i forveien. Blir det masse til overs, er det heller ingenting i veien for å fryse ned restene, eller å for eksempel bruke dem i en deilig kyllingsalat.Kyllingen til venstre har fått bade i hjemmemekka marinade, mens den til høyre har blitt marinert i BBQ oil.


Pris:
Prisen er det heller ingenting å si på. Dette er ikke den dyreste festmaten en kan lage, selv om det er en fryd for smaksløkene. Jeg brukte Rema 1000 sin frosne kyllingfilet, og den koster 58 kroner per kilo. Det vil si 116 kroner for kyllingen. Litt olje og litt krydder til en marinade er noe de fleste har i hus, så det gidder jeg ikke å regne på. Jeg var raus med grønnsakene, for jeg liker å faktisk kunne spise dem, og ikke bare ha dem til pynt. For en crispisalat, et par pakker cherrytomater, halvannen paprika og en agurk vil jeg tippe grønnsakene kommer på ca. 70 kroner. Med andre ord får du to bugnende fat med deilig festmat til under 200 kroner! Stort bedre kan det ikke bli!

Asparges med serranoskinke.

På 17. mai hadde vi spleise-koldtbord hos mamma, og jeg laga blant annet asparges med serranoskinke. Dette er temmelig kostbar mat, men det er også vanvittig godt og latterlig enkelt å lage.


Du trenger:
* Frisk asparges
* Serranoskinke

Selv brukte jeg 2 bunter asparges og nesten en 300 grams pakke med Taga serranoskinke. Jeg kjøpte alt på Rema 1000, og betalte ca. 20 kroner per bunt med asparges og 99 kroner for pakken med 300 gram serranoskinke. Du kan selvfølgelig bruke en annen type spekeskinke istedenfor, men jeg anbefaler Taga serranoskinke på det sterkeste! Du får kjøpt mindre pakker til en lavere pris per pakke, men da er også kiloprisen desto høyere.Til koldtbordet la jeg aspargesene på et fat sammen med rapidsalat.


Slik gjør du:
* Knekk av bunnen på aspargesene for å unngå den nederste delen. Skyll.
* Kok opp vann. 1 ts salt til 1 liter vann.
* Når vannet koker har du oppi aspargesene og lar dem trekke i 4-5 minutter. Aspargesene skal helst trekkes stående, for å bekytte toppen mot skade.
* Når du har trukket aspargesen ferdig, har du den rett over i iskaldt vann, for å stoppe kokeprosessen.
* Legg aspargesene på tørkepapir, så de får rent av seg.
* Del serranoskinken i to, på langs.
* Snurr serranoskinken rundt aspargesen. Jeg fant ut at det var enklest å begynne fra bunnen og snurre oppover mot toppen.


Tro for all del ikke at du ikke liker asparges bare fordi du har smakt den hermetiske varianten og ikke likte den. Dette er noe helt annet, og det kan ikke engang sammenlignes. Du får også frossen asparges, og selv det kan ikke på langt nær måle seg med de ferske.


Asparges er kjempegodt i kombinasjon med hummus.
Oppskrift på hummus finner du her.

Tomatsuppe med makaroni og egg

Dette er skrekkelig enkelt og veldig godt. Og for all del, ikke fall for fristelsen til å kjøpe tomatsuppepulver på pose. Det kan knapt kalles verken enklere eller raskere, og ikke er det godt heller.


Du trenger:
* 1 løk og eventuelt litt hvitløk
* En dæsj olivenolje
* 400 gram hermetiske, hakka eller moste tomater
* 4 dl vann
* En buljongterning eller kyllingfond
* Salt og pepper, og eventuelt basilikum
* Egg
* Makaroni
Slik gjør du:
* Hakk løk.
* Ha løken og olja i en kjele, og la det surre til løken er blank og fin.
* Hell tomater, vann og buljong over løken og la det koke opp.
* Mens du venter på at suppa skal koke, fyller du to kjeler med vann og koker opp.
* Ha macaroni i den ene og egg i den andre. Eggene pleier jeg å koke i ca. 10 minutter.
* La suppa koke til eggene og macaronien er ferdig - mellom 10 og 20 minutter.
* Ta suppa av plata og kjør den jevn med en stavmikser (eller la være), og krydre med salt, pepper og eventuelt urter.
* Putt alt i en dyptallerken eller ei suppeskål, og voilla!
Pris:
Prisen er litt hva du gjør den til, men her er et eksempel:
* Løk, 2 kroner.
* Svenske tomater, 5 kroner.
* Litt makaroni, 2-3 kroner.
* 4 egg, 6 kroner
Totalt: Ca. 15 kroner for tomatsuppe med egg og makaroni for to personer.

Pasta med hjemmelaga pesto og indrefilet av kylling.

Nå er det alt for lenge siden jeg la ut et innlegg om mat! Jeg har tenkt på det hver dag, men jeg har ikke greid å finne motivasjonen før nå. Men, nå kommer det i alle fall et matinnlegg igjen! Dette er enkelt og god mat, med høy kosefaktor.


Du trenger:
* Pasta
* Pesto
* Indrefilet av kylling (eller vanlig kyllingfilet)
* Cherrytomater
* Eventuelt mais eller andre godsaker
* Godt krydder til kyllingen


Slik gjør du:
* Lag pestoen (se under).
* Krydre kyllingen og stek den. Selv steker jeg den i ovnen, men det funker fint å steke den i panna om du ikke har stekeovn. Indrefiletene steker jeg fra frossen tilstand på 200 grader, i ca. 20 minutter.
* Kok pasta, hell av vannet og bland inn pestoen.
* Skyll og del cherrytomater og eventuelt andre godsaker.
* Putt alt på en tallerken og nyt!
Pesto.
Siden jeg ikke tåler melk, har jeg begynt å lage pestoen min selv. Det blir knallgodt! Istedenfor å lage pesto av basilikum, lager jeg det ofte av ruccola istedenfor -mye billigere, lettere å få tak i god kvalitet og veldig godt! Basilikumspesto er jo også knallgodt, men det bruker jeg bare når jeg skal kose meg litt ekstra. Oppskrifta på hjemmelaga ruccolapesto finner dere her. Jeg pleier å droppe sitronsafta, og ellers så slumper jeg med mengdene (bortsett fra forholdet mellom ruccola og nøtter) til jeg blir fornøyd. Det er også godt å putte litt soyabaser kremost eller soyabasert mozzarella oppi. Tåler du melk, er selvfølgelig parmesan tingen i pesto. Piff gjerne opp pestoen med tørka urter - eller friske, om du er så heldig å ha det!
Bilde nr. 1: Kyllingen er krydra med tandoori masala.
Bilde nr. 2: Kyllingen er krydra med sitronpepper og rosmarin, og jeg har blanda mais sammen med pastaen.

Kjøttboller, brokkoli og kålstuing.

Verken min kjære eller jeg har noen sinne like kokt kål, så vi blei positivt overraska da vi laga kålstuing og fant ut at det faktisk var godt allikevel, til tross for alle våre motforestillinger. :)


Til denne retten trenger du:
* Ca. 750 gram kål
* 2 ss hvetemel
* 2 ss mør eller margarin
* 4 dl melk eller solhavre
* Salt og pepper
---
* Kjøttboller
* En skvett melk eller solhavre
* Et egg
* Griljermel
* Godt krydder
---
Brokkoli


Slik lager du kålstuing:
* Skjær kål i strimler og skyll godt
* Kok kålen mør i lettsaltet vann og hell den i et dørslag. Jeg liker den med litt tyggemotstand, så jeg koker den ikke ihjel.
* Smelt smøret i en tykkbunnet kjele eller en wok
* Ha i melet og rør det godt inn til du får en tykk og jevn masse. La det surre i ca. 2 minutter under omrøring.
* Dra kjelen av plata og tilsett melka litt og litt mens du visper
* Sett kjelen tilbake på plata og kok opp under omrøring
* Til sett den avrente kålen og smak til med salt og pepper


Slik lager du crispy kjøttboller:
* Pisk et egg sammen med en liten skvett melk
* Bland grilermel sammen med godt kydder, for eksempel grillkrydder
* Dypp kjøttbollene først i eggeblandingen, deretter i melblandingen, og så legger du dem på en stekeplate
* Stek kjøttbollene i ovnen til de er varme og crispy


Slik gjør du resten:
*Kok brokkoli og dander alt sammen på en tallerken.
PS! Kjøttboller som du kjøper ferdig i butikken inneholder som regel melk. Er du allergisk mot melk og like distré som meg, risikerer du å glemme å lese innholdsfortegnelsen og får vondt i magen.

Crispy kyllingfilet, couscous, salat og paprikasaus.

Denne middagen er knallgod og veldig enkel å få til. Det krever litt tid å skjære opp kyllingen og slik, men det sparer du inn igjen i steketid. Absolutt en verdig helgemiddag!


Til kyllingen trenger du:
* Kyllingfilet
* Griljermel
* Marinade (F.eks. av Red Curry Paste og olje)


Slik gjør du:
* Skjær kyllingfileten i biter
* Dypp den først i marinaden og deretter i griljermelet
* Legg bitene på en stekeplate
* Stek kyllingbitene i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter, alt ettersom hvor store bitene er. Rå kylling er ikke godt, men det er ikke tørr kylling heller. :)

Til paprikasausen trenger du:
* To paprikaer
* To fedd hvitløk
* Olje


Slik gjør du:
* Skyll paprikaen og del den i biter
* Press hvitløk
* Stek hvitløk og paprika mykt i ei panne med litt olje
* Hell alt over i en kjøkkenmaskin og kjør til mos
* Smak til med salt og pepper
* Ha eventuelt oppi litt mer olje eller vann hvis du synes sausen er for tykk. Likk tykk skal den være. :)

Til resten trenger du:
* Det du måtte ønske av salat og grønnsaker
* Couscous

Slik gjør du:
* Kok couscous etter anvisningen på pakken
* Skyll og del salaten og grønnsakene


Foccacia.

I påska bakte jeg foccacia for aller første gang, og tro meg: Jeg kommer ALDRI til å kjøpe foccacia i butikken etter dette. Det er enkelt, og godt! Du trenger:
*
1 kg mel
* 20 g salt
*1 pk fersk gjær (tørrgjær funker også)
*1 liter lunkent vann
* Extra Virgin olivenolje
* Maldonsalt
* Evt. soltørkede tomater og oliven


 

Slik gjør du:
1. Løs gjæren opp i det lunkne vannet.
2. Tilsett 20 gram salt.
3. Bland inn melet. Deigen skal være seig og klissete, nesten mer som en røre enn en deig.
4. Legg plast over deigen og la den heve/boble i ca. 30 minutter.
5. Sett ovnen på 250 grader.
6. Kle en langpanne med bakepapir.
7. Tøm alt over i langpanna og fordel deigen jevnt utover.
8. Skvett litt olje utover deigen. Den vil trekke seg ned i deigen etter hvert som den stekes og gjøre brødet saftig og godt.
9. Fordel litt maldonsalt (1/2-1 ss) utover deigen.
10. Stek i ca. 25 minutter ved 250 grader.
Jeg har bakt foccacia to ganger hittil, og begge gangene har jeg brukt soltørkede tomater og oliven i tillegg. Første gangen drysset jeg det over deigen og trykte det litt nedi. Det blei bra, men noen steder blei godsakene litt svidd. Den andre gangen putta jeg godsakene oppi deigen rett før jeg helte den i langpanna. Da slapp jeg at de blei svidd, men det var vanskelig å få fordelt dem jevnt. Neste gang tenker jeg at jeg prøver å blande dem inn i deigen før jeg setter den til heving. 


Tips:
* Du kan bruke grovt salt istedenfor maldonsalt om du ikke har maldonsalt i huset.
* Foccacia kan fryses.
* Foccacia passer til alle middager du trenger brød til.
* Del foccaciaen i firkanter og deretter på langs og spis dem med godt pålegg. Jeg vil tro gulost er knallgodt, men siden jeg ikke kan spise det, prøvde jeg med ei god skinke istedenfor og det var mer enn spiselig.
* Prøv å lage toast av foccacia. Det gjorde jeg, og det blei knallgodt. Pga. oljen blir brødet knasende sprøtt på utsiden - pass bare på å være forsiktig med smøret eller dropp det helt. Oljen i brødet gjør uansett susen.


Spaghetti, hjemmelaga saus og salat.

På mandag spiste vi fullkornsspaghetti med hjemmelaga tomatsaus med kjøttdeig og andre godsaker oppi, og ved siden av hadde vi salat. Godt, billig og enkelt!


Vi brukte:
* Fullkornsspaghetti
* En pose med hjemmelaga saus som vi hadde i fryseren
* Kinakål
* Paprika
* Mais
* Agurk


Slik gjorde vi:
Vi tok opp posen med saus dagen i forveien, og lot den tine oppi en skål i kjøleskapet. Da vi skulle lage middagen kokte vi spaghetti etter anvisningen, og varma sausen omtrent like lenge som spaghettien kokte. Grønnsakene var det bare å skylle og kutte opp, og så var middagen klar! Stort enklere får det ikke blitt! =D
Oppskrift på hjemmelaga saus kommer når jeg er ferdig med prosjektet og skal fylle opp fryseren igjen. :)

Rester av crispy chicken.

På fredag hadde vi crispy chicken til middag, og da blei det igjen litt rester både av kylling, hummus, salsa og annet småtteri. På lørdag spiste vi middag hos foreldrene til stefaren min, men på søndag var det tid for å lage middagen vår selv igjen, så da slang vi sammen et måltid av restene våre.


Vi brukte:
* Rester av crispy chicken
* Hummus
* Salsa
* Kinakål
* Agurk
* Paprika
* Mais
* Ananas
* Tacoskjell
* Ekstra kyllingfilet
* Red Curry Paste


Slik gjorde vi:
Vi delte opp litt mer kyllingfilet, og stekte den i panna sammen med litt Red Curry Paste (det har herved karret seg opp på lista over mine favorittkrydder). Mot slutten av steketida putta jeg oppi det vi hadde av kyllingrester og varma det i full fart. Vi delte opp litt ekstra grønnsaker, varma tacoskjell, og satte alt på bordet. Istedenfor å fylle tacoskjella og spise dem slik det er meninga at vi skal gjøre, var vi skikkelig ville. Vi knuste tacoskjella og blanda litt av alt sammen på tallerkenene våre. Mmmm! =D


Crispy Chicken og tilbehør - forhåpentligvis med tekst denne gangen!

Jeg har litt problemer med å få posta teksten til innlegget mitt, men vi prøver igjen! Alle gode ting er tre! :) Dette hadde vi i alle fall til middag fredag kveld, og det er omtrent så godt som du kan få det! Skikkelig kosemat. :)


Vi brukte:
* Old El Paso Crispy Chicken Kit
* 500 gram kyllingfilet
* Kinakål
* Mais
* Paprika
* Ananas
* Hjemmelaga salsa (den som fulgte med i settet sparte vi til senere)
* Hjemmelaga hummus


Slik gjorde vi:
* Delte kyllingfileten i biter, og blanda den med krydderblandinga som fulgte med i settet.
* Stekte kyllingen i ovnen på 225 grader i ca. 18 minutter.
* Laga salsa og hummus.
* Delte alle grønnsakene og puttet dem i små skåler.
* Koste oss nesten gløgg ihjel.
Tips:
* Prøv rømme, holidaydip, guacamole og andre dip'er til denne retten.
* Prøv andre grønnsaker. Vi pleier vanligvis alltid å ha agurk, men denne dagen var vi tomme.


Slik lager du salsa:
Putt tomater, løk, hvitløk, litt tomatpuré og litt sitronsaft eller presset lime i en kjøkkenmaskin og bland sammen. Bruk gjerne purre eller friske urter oppi, og krydre gjerne med litt pepper og tørkede urter. Knallgodt!

Slik lager du hummus:
Putt en boks hermetiske kikerter, litt tahini, en dæsj olivenolje, litt sitronsaft og ønska krydder i en kjøkkenmaskin og bland godt. Til denne hummusen brukte jeg Red Curry Paste, og det er hittil den beste hummusen jeg har laga! :)

Crispy Chicken og tilbehør.

Dette hadde vi til middag fredag kveld, og det er omtrent så godt som du kan få det! Skikkelig kosemat. :)


Vi brukte:
* Old El Paso Crispy Chicken Kit
* 500 gram kyllingfilet
* Kinakål
* Mais
* Paprika
* Ananas
* Hjemmelaga salsa (den som fulgte med i settet sparte vi til senere)
* Hjemmelaga hummus


Slik gjorde vi:
* Delte kyllingfileten i biter, og blanda den med krydderblandinga som fulgte med i settet.
* Stekte kyllingen i ovnen på 225 grader i ca. 18 minutter.
* Laga salsa og hummus.
* Delte alle grønnsakene og puttet dem i små skåler.
* Koste oss nesten gløgg ihjel.
Tips:
* Prøv rømme, holidaydip, guacamole og andre dip'er til denne retten.
* Prøv andre grønnsaker. Vi pleier vanligvis alltid å ha agurk, men denne dagen var vi tomme.


Slik lager du salsa:
Putt tomater, løk, hvitløk, litt tomatpuré og litt sitronsaft eller presset lime i en kjøkkenmaskin og bland sammen. Bruk gjerne purre eller friske urter oppi, og krydre gjerne med litt pepper og tørkede urter. Knallgodt!

Slik lager du hummus:
Putt en boks hermetiske kikerter, litt tahini, en dæsj olivenolje, litt sitronsaft og ønska krydder i en kjøkkenmaskin og bland godt. Til denne hummusen brukte jeg Red Curry Paste, og det er hittil den beste hummusen jeg har laga! :)


Røsti, hummus og salat.

På torsdag samarbeida Andreas og jeg om middagen, og vi tok oss goood tid. Det var første gang vi laga røsti, men det blir nok ikke den siste, for dette var godt!


Til røstien trenger du:
* Poteter
* Egg
* Purre eller løk
* Krydder
* Fett til steking


Slik gjør du:
* Skyll, skrell og grovrasp potetene og klem ut så mye vann som mulig
* Skyll, rens og del løk eller purre
* Pisk sammen egg og krydder og hell blandinga over potetblandinga.
* Hell over i ei stekepanne og stek det som en stor omelett på svak varme, gjerne under lokk.
* Stekt til røstien er gyllen på undersiden. Deretter heller du den over på en stor tallerken og lar den gli ned i panna igjen, for så å la den steke ferdig på den siden også.
Til hummusen trenger du:
* En boks kikerter
* Tahini (Sesamfrøpasta - fåes kjøpt i innvandrerbutikker)
* Sitronsaft
* Olivenolje
* Krydder - i går brukte jeg et par t-skjeer med red curry paste


Slik gjør du:
Bland alt sammen med en stavmikser eller lignende til du får en fin og jevn mos. Jeg har ikke noe mål på mengen du skal bruke, så her er det bare å prøve seg fram til du finner den perfekte smak og konsistens.

Tips:
* Røstien kan varieres til det uendelige. Bruk google eller fantasien!
* Hummus kan også varieres til det uendelige. Hovedregelen er: Kikerter og tahini. Google og fantasien er gode hjelpere her også. Får du ikke tak i tahini har jeg hørt at en kan bruke litt peanøttsmør istedenfor - jeg har aldri prøvd, men det fungerer sikkert.
* Hummus kan brukes som dip til grønnsaker.

Pytt i panne og speilegg.

Vel, denne retten er ikke særlig revolusjonerende på noen som helst måte, men vi har i alle fall holdt oss til prosjektet. På onsdag var det egentlig noe helt annet som sto på middagslista, men siden jeg ikke følte meg helt bra blei det utsatt og utsatt helt til jeg til slutt kapitulerte og meddelte til min kjære at jeg ikke orka å lage middag den dagen. Da bretta mannfolket opp ermene og diska opp med en skikkelig mannfolkmiddag til meg! ♥


Du trenger:
* Ferdig pytt i panne-blanding (Vi brukte Landlord sin)
* En boks mais
* En boks skinke
* Egg
* Smør, margarin eller olje til å steke i


Slik gjør du:
* Del skinka i biter.
* Stek først maisen. Hell den gjerne over i en sil så den får rent av seg det verste fettet.
* Så steker du skinka, og deretter pytt i panne-blandinga.
* Bland alt sammen på i en dyptallerken eller lignende.
* Stek speilegg.
* Nyt!
Tips:
* Husk å krydre med favorittkrydderet under steking.
* Ketchup er lov!
* Hvis du vil, går det fint an å lempe dette oppå ei brødskive eller to.
* Har du rester av noe? Bruk det! Det meste funker til pytt i panne: Purre, løk, sopp, paprika, pølser, bacon og så videre.
* Lag din egen pytt i panne-blanding! Mye billigere, og farlig godt. :)

Indrefilet av kylling, potetsufflé, agurk og mais.

Jeg har vært litt slapp til å legge ut middagene de siste dagene, men her kommer i alle fall tirsdagens delikatesse. Dere som leser bloggen fast kjenner til prosjektet jeg har gående for tida, men dere andre kan lese mer om det her. Hittil fungerer prosjektet veldig bra, og jeg har laga masse god mat jeg aldri har laga før - så dette er spennende!


Du trenger:
* Indrefilet av kylling (frossen)
* Agurk
* Mais
---
* 6-8 poteter (fortrinnsvis melne, men kokefaste fungerer også)
* 1 ss smør eller margarin
* 1 dl fløte eller melk (solhavre fungerer fint)
* 2 eggeplommer
* Krydder: For eksempel 1/2 ts salt, 1/2  ts pepper og 1/2 ts muskatnøtt. Selv improviserte jeg.
* 2 eggehviter
Slik gjør du:
* Skyll, skrell og del potetene i små biter.
* Kok potetene møre og hell av kokevannet.
* Mos potetene (for eksempel med en stavmikser) og tilsett smør, melk, eggeplommer og krydder.
* Rør godt og avkjøl.
* Sett ovnen på 225 grader.
* Pisk eggehvitene stive, og rør dette forsiktig inn i potetmosen. Bruk for eksempel en slikkepott.
* Hell mosen over i en godt smurt, høy og ildfast form.
* Legg kyllingen i en annen ildfast form og krydre med ønsket krydder.
* Sett begge formene inn i ovnen.
* Suffléen er ferdig når den har blitt høy, luftig og gyllen. For vår del tok vel dette ca. 20-30 minutter, men det varierer fra form til form og fra ovn til ovn, så her må en prøve seg litt fram.
* Server med agurk og mais eller med noe annet snask.
Tips:
*
Bruk gjerne en løkkutter til å dele potetene, så går det unna så det suser.
* Bruk en stålkjele istedenfor en aluminiumskjele til potetene, så kan du mose dem i selve kjelen og sparer deg for ekstra oppvask.
* Potetsufflé passer til både kjøtt og fisk.
* Potetsufflé passer også som en selvstendig rett servert sammen med salat og kanskje litt godt brød.


Kommentar:
Dette krevde litt tid og tålmodighet, men det var gøy å prøve noe nytt og det var i grunn ikke så mye jobb. Resultatet blei veldig bra, jeg synes nesten det smelta på tunga. Så har du lyst på en litt mer avansert variant av potetmosen og har litt tid til overs, så bør du absolutt prøve! :) Prisen kan en heller ikke klage på, verken poteter eller egg er spesielt dyrt. Så dropper du kjøttet og spiser dette som en selvstendig rett med salat blir det en god, mettende og billig vegetarrett. :)


Gourmettorsk, rosenkål og potetmos med gulrot og appelsin.

Det er utrolig hvor kreativ en blir i matveien når en har et slikt prosjekt gående som det jeg har nå. Hittil har vi laga middag hver eneste dag - og vi har ikke kjøpt en eneste ting som ikke har vært blant de lovlige tingene. Har bare kjøpt slikt som er ferskvare, som salat, friske grønnsaker, egg og litt pålegg. :)

I går prøvde vi noe helt nytt til middag igjen. Det var første gang jeg laga torsk på denne måten, første gang jeg laga rosenkål og første gang jeg laga en slik potetmos. Så her var det mye nytt på en gang.


Dette trenger du:
* Gourmettorsk (eller annen type torskefileter - men dersom du ikke får tak i fersk torsk, er denne strengt tatt den eneste som er spiselig, hehe)
* Griljeringsmel
* Egg
* Litt melk eller solhavre
* Salt og pepper (gjerne sitronpepper!)
---
* Rosenkål
---
* 400 gram potet
* 400 gram gulrot
* 3 dl appelsinjuice
* Vann
* 1 1/2 dl melk eller solhavre
* 1 ss smør eller margarin
* Salt, pepper og eventuelt andre ønskede krydderier, for eksempel koriander.
Slik gjør du:
* La torsken tine litt.
* Pisk et egg sammen med en skvett melk.
* Bland griljeringsmel, salt og pepper.
* Dypp fisken i eggeblandinga, og derretter i griljeringsmelet.
* Stek torsken på svak varme i 12-14 minutter.
---
* Kok opp vann.
* Putt rosenkål oppi og la dem få et raskt oppkok før du heller av vannet.
---
* Skyll og skrell potet og gulrot og del dem i mindre biter.
* Putt potet og gulrot i en kjele, hell over appelsinjuice og deretter vann til alt er dekket.
* Kok poteter og gulrøtter møre.
* Hell av vannet.
* Varm melk og smør enten på plata eller i mikrobølgeovn.
* Mos potetene og gulrøttene og bland inn melk, smør og krydder. Bruk gjerne stavmikser for et jevnt resultat.

Begynn med potetmosen først, deretter setter du på vann til rosenkålen og så begynner du å steke fisken. Hvis du timer det sånn noen lunde bør det være ferdig omtrent samtidig om du gjør det i denne rekkefølgen. :)
Resultat:
Fisken blei knallgod, og min kjære som ikke liker rosenkål måtte faktisk innrømme at rosenkål ikke var så verst allikevel (det er ikke lenge siden jeg oppdaga det selv heller, hehe). Potetmosen derimot er jeg mer skeptisk til. Den var ikke vond, men den var ikke direkte god heller. Det blei litt sært med den appelsinsmaken, og jeg synes kanskje det blei litt mye gulrot også. Så neste gang tenker jeg at jeg dropper appelsinjuicen og endrer litt på forholdet mellom gulrøtter og poteter. Tror også jeg kommer til å bruke litt mindre væske neste gang, for den blei ganske bløt.


Tips:
* Bruk mindre væske for å få mosen fastere. Blir den veldig flytende, så sett den på plata igjen og rør rundt mens du venter på at det verste skal dampe vekk.
* Bruk melne poteter til potetmos, det fungerer best (selv hadde jeg bare kokefaste. Det funka forsåvidt greit, men det blir ikke like bra).

Omelett.

Omelett er godt, enten den spises varm eller kald. En kan putte oppi så og si hva som helst, så dette er perfekt når en har rester eller om en bare har lyst på noe skikkelig godt.


Jeg brukte:
* Litt olje
* En neve hakka purre
* Litt kokt macaroni
* En liten dæsj soyabasert kremost
* 3 egg
* En skvett solhavre (melk)
* Salt, pepper og tørkede urter
* Ketchup


Slik gjorde jeg:
* Jeg helte litt olje i panna og surra purre og deretter kremost litt i den.
* Mens jeg stekte purreløken blandet jeg sammen tre egg, en skvett solhavre og krydder.
* Eggeblandingen helte jeg over purreløken og soyaosten, og så drysset jeg kokt macaroni på toppen.
* Jeg lot det steke på svak varme til det var ferdig.
* Til slutt spiste jeg omeletten med ketchup på. :)
Tips:
* Om du kan spise sånt, kan du bruke vanlig melk og vanlig kremost eller smøreost istedenfor.
* Prøv deg fram med ingrediensene, nesten alt kan brukes! Eksempler: Sopp, mais, paprika, løk, gressløk, skinke, kyllingfilet i biter, pølser og så videre. :)


Pris:
Dette koster ikke stort. Under 10 kroner - og dette kan fint brukes som en lettvint middag også.


Prosjektet finner du her.

Wok med svin og nudler.

Denne middagen var det min kjære som sto for, og det smakte himmelsk.


Dette er brukt:
* Svinekjøtt i biter
* Wokblanding (Eldorado, fra Sverige)
* Chop Suey saus fra Blue Dragon
* Eggenudler


Slik gjør man:
* Kok nudlene
* Wok kjøttet
* Wok grønnsakene
* Bland kjøtt og grønnsaker sammen i woken og tilsett sausen
* Wok til sausen er varm
* Servér og nyt :)
Innlegget om prosjektet finner du her.

Pølse- og macaronigrateng og salat.

Dette tar litt tid, men er skrekkelig enkelt og man trenger nesten ikke gjøre noe som helst. Det er veldig godt, og ikke koster det mange kronene heller. Så her er det bare å sette i gang! :) Om du lurer på hvilket prosjekt det er snakk om, så kan du lese her.


Du trenger:
* 5 dl kokt macaroni
* 250 gram pølser (vi hadde 5 grillpølser, og brukte dem)
* 1 rød paprika
* 1 liten boks mais
* 4 egg
* 4 dl melk eller solhavre
* Tørkede urter
* 1-2 ts red curry paste eller litt chili (kan droppes)
* Pepper
* Salat etter ønske


Slik gjør du:
* Kok macaroni og sett stekeovnen på 225 grader.
* Skjær pølsene i biter, og fres dem gjerne litt i ei panne. Ikke nødvendig, men jeg synes de smaker best slik.
* Skjær paprikaen i biter.
* Smør en ildfast form og bland macaroni, pølser, paprika og mais oppi formen.
* Visp sammen egg, melk, red curry paste, urter og pepper og hell dette over i formen.
* Stek på nederste rille i ca. 45 minutter.
* Server med en frisk salat. :)
Tips:
* Vegetarvennlig: Dropp kjøttet, og bruk heller mer macaroni eller grønnsaker.
* Har du ikke stekeovn? Bruk mindre mengder og stek det som en omelett i panna på svak varme. Dropp gjerne melka, eller redusér mengden i forhold til antall egg, så får du en fastere konsistens.
* For dem som tåler slike godsaker: Dryss revet ost på toppen før du tar gratengen ut av ovnen.
* For dem som tåler slike godsaker og ikke har stekeovn: Bland revet ost inn i eggeblandinga før du heller den i panna.
* Variér krydderet og grønnsakene, og prøv gjerne med purre eller vårløk oppi.
* For oss som ikke heter Hellstrøm, så finnes det noe som heter Ketchup - og det er lov!
* Bruk skinke eller kylling istedenfor pølser. Tåler du ikke melk, så bruk Gildes Go' og Mager-pølser.
* Dette kan fint stå i kjøleskapet en dag eller to og brukes til lunsj. :)
* Kok ekstra macaroni når du først er i gang, så har du til en deilig salat dagen etter.
* Serverer du gratengen med mye salat og kanskje litt godt brød til, er jeg temmelig sikker på at det holder til 4 personer.
Pris:
Som alltid er dette bare ca.-priser, og krydder regner jeg ikke med.
* Macaroni - 1-3 kroner? (Kommer an på merket)
* Pølser - Ca. 10 kroner (kommer an på merket)
* 1 rød paprika - Ca. 8 kroner
* 1 liten boks mais - Ca. 5 kroner
* 4 egg - Ca. 6 kroner
* 4 dl melk eller solhavre - Ca. 5-8 kroner
* Salat etter ønske - Ca. 5 kroner
Totalt: Ca. 40 kroner for to personer, og da er dere nesten garantert rester om ikke dere er veldig sultne. :)

Smoothie!

Til frokost i dag, laga jeg en deilig smoothie. Den blei helt perfekt! Akkurat passe søt, akkurat passe syrlig, akkurat passe frisk og akkurat passe konsistens.


Dette trenger du:
* Godt modne bananer
* Frossen mango
* Frosne jordbær
* Frosne kirsebær
* En skvett eplejuice
* En dæsj kanel


Slik gjør du:
Slump alt oppi en blender og kjør på. Hell i et glass, og nyt!Prisen for en slik herlighet er jeg ikke helt sikker på, siden jeg ikke målte ingrediensene. Etter tidligere beregninger, så koster det alt mellom 10 og 30 kroner for en halv liter smoothie, alt etter hva du putter oppi. Til sammenligning koster det ca. 12 kroner for to brødskiver og en boks makrell i tomat kjøpt på tikronerstilbud. ;)

Fylte pitabrød og salat.

Jeg rakk ikke å blogge om middagen i går, men prosjektet går så det suser. Dette er et måltid som ikke kan slå feil på en fredagskveld - i alle fall ikke her i huset.


Til pitabrødene brukte jeg: 
* 2 pitabrød
* 2 små løk, hakket
* 1 stor boks med maiskorn
* 1 pakke med sopp som var ferdig stekt og frosset
* Ca. en neve med tacokylling (kyllingstrimler med tacokrydder som er stekt og frosset ned)
* Litt olje
* Div. krydder


Til salaten brukte jeg:
* Kinakål
* Paprika
* Agurk
* Tomat
Slik gjorde jeg:
Jeg stekte løken blank i litt olje, og så putta jeg oppi både den frosne soppen og den frosne kyllingen og lot det steke til alt var gjennomvarmt. Deretter helte jeg oppi en boks med mais (ikke vannet!) og tilsatte krydder, og så lot jeg det surre litt til. Pitabrødene varma jeg i brødristeren noen få minutter. Putta blandinga inn i pitabrødene og serverte salaten ved siden av. Lett som en plett og veldig godt!


Tips:
* Spiser du ikke kjøtt, så dropp det. Det er så lite av det i denne "oppskrifta" uansett, at det er strengt tatt ikke nødvendig.
* Dette funker også fint med vanlig kyllingfilet, kjøttdeig eller skinke. Kanskje til og med laks er godt i sånt?
* Har du ikke stekeovn og ikke brødrister, så bytt ut pitabrødene med tortillas. Eventuelt kan du prøve å varme pitabrødene i en tørr stekepanne. Jeg har aldri prøvd, men vil tro at det funker fint.
Pris:
Siden jeg ikke har helt oversikt på hva alt koster, blir dette litt på slump.
* Pitabrød: Ca. 20 kroner for en pakke med 5 stk.? I så fall: 8 kroner for 2 stk.
* Løk: 6 kroner for 1 kg. Ca. 150 g. løk = 0,9 kroner.
* Mais: Ca. 5 kroner for en boks
* Sopp: Ca. 5 kroner for en boks (de plastboksene med fersk sopp som man får på Rema 1000)
* Kylling: Litt usikker, men ca. 5-10 kroner kanskje? Kjøpt i Sverige, og det var ganske lite igjen i posen.
* Kinakål: 16 kroner for en hel = 4 kroner for 1/4.
* Agurk: 15 kroner for en hel = 3,75 kroner for 1/4.
* Paprika: Ca. 8 kroner for en hel = 2 kroner for 1/4.
* Tomat: Ca. 2-3 kroner for en?

TOTALT: Rundt 40 kroner for en middag for to personer. Ikke verst på en fredagskveld, og i alle fall ikke for så mye mat! :)

Ørret i form med saus og grønnsaker.

Dette er en av de middagene jeg laga i løpet av de ti dagene jeg ikke blogga om middag.


Du trenger:
* Ørretfilet
* Hjemmelaget hvit saus
* Grønnsaker (jeg brukte paprika, løk, mais og sopp denne gangen)


Slik gjør du:
* Sett ovnen på 225 grader.
* Legg ørretfiletene i en smurt, ildfast form.
* Dryss grønnsakene rundt fisken.
* Hell sausen over.
* Sett inn i ovnen og stek til ferdig - omtrent en halv time.
Tips:
* Bland grønnsakene og sausen sammen før du heller det over fisken, så blir det jevnt.
* Bland spinat eller godt krydder inn i sausen før du heller den over fisken.
* Bruk andre grønnsaker.

Resultat:
Dette blei en helt ok middag, men absolutt ikke det beste jeg har laga. Paprika og mais hadde gjort seg bedre kaldt ved siden av, enn oppi sausen. Neste gang kommer jeg heller til å bruke litt tyngre grønnsaker som f.eks. brokkoli og blomkål. Det blei også litt lite mat for to personer når jeg brukte bare "smågrønnsaker" - så tyngre grønnsaker er nok løsninga for å få denne retten til å bli knallgod. ;)

Laksefilet og grønnsaker stekt i kokosmelk med red curry paste.

I dag hadde vi den første ekte prosjektmiddagen. Vi har holdt på å tømme fryseren en god stund allerede, men det var først i dag at prosjektet starta for alvor.

Jeg fikk brukt opp en åpna pakke med laksefilet, brokkolien vi hadde liggende i kjøleskapet, noen frosne aspargesbønner og litt wokblanding. I tillegg brukte jeg kokosmelk og red curry paste.


Du trenger:
* Laksefilet
* Aspargesbønner
* Wokblanding
* En brokkoli
* En boks kokosmelk
* Red curry paste (min er kjøpt i en såkalt innvandrerbutikk)
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 225 grader.
2. Legg fisk og grønnsaker i en ildfast form.
3. Bland kokosmelk og red curry paste i en bolle og hell det over fisken og grønnsakene.
4. Putt formen i ovnen og stek til alt er gjennomstekt, ca. en halv time.
Tips:
* Red curry paste er hot. Ikke bland like sterkt som meg hvis du vil ha smaksløkene i behold. Jeg brukte to veldig toppa spiseskjeer til 4 dl kokosmelk - av mangel på erfaring.
* Ris hadde smakt utmerket til denne retten.
* Alle typer grønnsaker funker.
* Ørret funker like bra som laks.
* Bruk stor nok form. Ellers får du like mye oppvask som jeg fikk i dag - jeg måtte nemlig helle alt over i en større form.
* Legg gjerne aluminiumsfolie over siste halvdel av steketida, slik at du slipper brent brokkoli.
Resultat og pris:
En veldig god middag, men litt i hotteste laget. Neste gang jeg lager noe lignende skal jeg bruke mindre red curry paste og gjerne ha ris ved siden av. :) Dette er en relativt dyr hverdagsmiddag, men funker fint i helgene. Siden dette er en prosjektmiddag der jeg ikke måtte kjøpe inn en eneste ingrediens til dagens middag, spiller dette imidlertid ingen rolle. Jeg husker ikke helt hva jeg har betalt for de ulike tingene, men:
Laks: Rundt 20 kroner for en halv pakke?
Brokkoli: Ca. 15 kroner.
Frosne grønnsaker: Ikke mange kronene - nesten gratis!
Kokosmelk: Mellom 5 og 10 kroner.
Red Curry Paste: Ca. 12 kroner for hele glasset.
Totalt: Rundt 50-60 kroner for to personer. Ikke en kjempedyr middag, men ganske luksus på en helt vanlig torsdag uansett. Hvert fall om du er student. ^^

Prosjekt: Tøm fryseren og redusér matlageret!

Vi har et vanvittig stort lager av mat. Og jeg liker'e! Er veldig deilig å alltid ha et stort utvalg av basisvarer tilgjengelig, og dessuten liker jeg å gjøre store innkjøp sånn at jeg slipper så mange unødvendige turer på butikken. Det er min måte å spare penger på, og så lenge man er flink til å bruke det man kjøper, fungerer det faktisk innmari bra.

For at det skal være hensiktsmessig å ha et matlager hjemme, trengs det en opprydning en gang i blant, og det er det jeg er i gang med nå. Fryseboksen skulle hatt en avriming og matlageret generelt skulle vært redusert kraftig. Når det begynner å nærme seg tomt kommer jeg garantert til å fylle det opp på nytt, men det gjør ikke noe. Poenget med dette prosjektet er nemlig å få tatt en skikkelig opprydning i matlageret slik at vi slipper at maten går ut på dato og må kastes, og slik at vi ikke bruker unødvendig mye penger på annen mat når vi faktisk har mat i huset.

Jeg har vært i gang med prosjektet en stund, men det er alt for lett å la seg friste til å dra med seg noe man egentlig ikke trenger når man er i butikken. Derfor har jeg latt meg inspirere av MatBit, som har hatt et lignende prosjekt på sin blogg. Tanken er at når jeg begynner å blogge om prosjektet mitt, så vil jeg føle meg mer pressa til å gjennomføre det, og da er sjansen for å lykkes plutselig mye større! :) Derfor har jeg tatt meg en runde i huset og tatt bilder av all maten vår i dag - og HERRE GUD. Dette prosjektet er i aller høyeste grad nødvendig. Vi har så vanvittig mye mat.

Her er fryseboksen vår. Den er diger, og jeg elsker den. Den har plass til så fantastisk mye deilig mat. Den er plassert lett tilgjengelig i yttergangen og her har vi det meste av frysevarene våre. I tillegg har vi et side-by-side kombiskap på kjøkkenet, så når vi åpner ting prøver vi å få plass til det i fryseskapet.Dere er sikkert nysgjerrige på hva vi har oppi? Vel, det kan dere se under. Først ut er et oversiktsbilde av "underetasjen", altså den delen som er under kurvene.Så kommer et bilde til. Her kan dere se litt nærmere på hva som befinner seg i underetasjen. Her ser dere en pose med rosenkål, en pakke hvitløksbaguetter og nok potetsmil til en middag. Det nederste bildet i montasjen et et oversiktsbilde av kurvene.For å fortsette med underetasjen og det lille rommet der ting fryser ekstra fort: Her kan dere se kjøttdeig, beinfrie boteletter, kjøttboller, kjøttdeig, karbonadedeig, biff i biter, svinekjøtt i biter, to bokser med hjemmelaget chili con carne, en pose med hjemmelaget pastasaus, en pose med 2 kg indrefilet av kylling og tre poser med 1 kg kyllingfilet.På dette bildet kan dere se siste rest av underetasjen: Et par pakker med fiskepinner (den ene er åpnet) og en pakke wok- og pastalaks. Under ligger et par ørretfileter og en pose med koketorsk som jeg tenkte jeg skulle lage fiskegrateng av en dag. Så er det på tide å ta en kikk i kurvene! I den ene har vi soyais og risis, og de er det ikke så viktig å bli kvitt så fort som mulig. De kan jo være kjekke å ha utover våren og sommeren! Det er også en åpna pakke med steinbitfilet og tre pakker med fiskegrateng. Siden jeg ikke tåler melk kan jeg ikke spise ferdig fiskegrateng, så de får Andreas ta en dag han er hjemme aleine eller jeg skal ha noe han ikke liker. :) Vi har også en åpna pakke med Gourmet torskefilet.De andre kurvene inneholder grønnsaker og bær. Det er tre poser med jordbær, ca. 1 1/2 pakke mango og litt kirsebær. Dette bruker vi til smoothie! Vi har også tre poser spinat i denne kurven, og det bruker vi mye av til middagene våre. I den andre kurven ligger det et par poser brokkolibuketter og en pose viltblanding øverst. Under dette ligger det asparges, aspargesbønner, sukkererter, gressløk og en pose med wokblanding. Dette var alt vi hadde i fryseboksen vår, men enda er det mye mer mat å vise fram!Her kan dere se et oversiktsbilde av fryseskapet som står på kjøkkenet.I øverste hylle ligger det noen laksefileter som skal fortæres i dag, noen pølser som skal brukes i en pølse- og macaronigrateng og litt tacokylling som skal brukes i pitabrød sammen med salat og slikt. I hylla under har vi en boks med pannekakerøre, to pakker med ferdigstekt sopp og tre påbegynte bokser med melkefri is. I nederste hylle har vi et hjemmebakt brød, en åpna pakke med baconterninger og en åpna pakke med crispies (fisk). I skuff nummer 1 har vi to pitabrød og en hvitløksbaguett.I skuff nr. 2 har vi en åpna pose med indrefilet av kylling. Så kylling har vi nok av for en stund framover! I hyllene i døra har vi et par pakker med crab-sticks, en åpna pose med pytt i panne, åpna spinat, åpna wokmix og en pakke med lungemos.Så får vi begeve oss over til kjøleskapsdelen. Først et oversiktsbilde:Så får vi ta en nærmere titt. I øverste hylle har vi en pakke egg, en ost, en åpna pakke med kokt skinke, melkefritt smør og melkefritt margarin. I hylla under står det eplemos og jordbærsyltetøy, en åpna boks med soyabasert kremost og en soyabasert kremfløte. Flere hyller har vi ikke, for den siste er knekt. I den øverste skuffen har vi mange tuber med kaviar - den eneste typen jeg liker (kjøpt på tilbud, derfor det vanvittige antallet). Vi har også noen bokser med soyabasert rømme og kremost, et par tuber med smøreost til min kjære, en majones, soyaost og makrell. I hylla under har vi purre, kål og ingefær.I nederste hylle har vi noen gulrøtter og en brokkoli. Nam, nam! :)I døra har vi også noen hyller, og disse er selvsagt fulle av alt mulig rart. Øverst er en pakke med potetmospulver, en solhavre, eplejuice, detox og en Vita Hjertego' olje. Under har jeg alle multi-chi'ene mine som jeg ikke har brukt opp enda (kosttilskudd), et glass sorte oliven, et glass kapers, sitronsaft, ketchup og Odelia rapsolje til bruk i kald mat (f.eks. i dressinger). Under der igjen har vi en flaske Respiclear (en form for hostesaft), som står klar til neste gang jeg blir veldig tett og trenger litt pustehjelp. Der står også et glass soltørkede tomater, en slags tomatsaus jeg aldri har prøvd før, jordbærsyltetøy på flaske og ei flaske tran som jeg ikke er så god til å forsyne meg av. Nederst har vi kyllingfond, mer sitronsaft, grill- og kebabsaus, dressing og soyaolje.Ved siden av komfyren har vi et smalt skap, og her har vi en boks med løk og hvitløk, mer ingefær, pasta penne, macaroni, pastaskjell, tagliatelle og grønne linser. Fullkornsspaghetti har vi også inni der.Over og rundt komfyren har vi enda mer stasj. I ei hylle i det ene skapet har vi noen poser med dipmix, en pose spaghettisaus, en pose lett bernaise, et par poser fransk kyllingsaus, risengrøt og en pose chicken tikka-mix. I skapet rett over komfyren står krydderet vårt - og som dere ser er vi glad i smak! Her er det alt det vanlige som salt og pepper, forskjellige typer urtekrydder, noen krydderblandinger og litt forskjellig. Her har vi også sprøstekt løk, quinoa, buljong og tzatzikimiks.På kjøkkenet har vi også et høyskap fullt av mat, og under kan dere se et oversiktsbilde. I den øverste hylla
har vi puffet ris, puffet havre, en hjemmemekka frokostblanding, rosiner, polentagryn, byggryn, havrekli, rugflak, fiberhavregryn, store havregryn og sjokopulver. I hylla under har vi to typer brunt sukker, kakepynt, melis, sirup, honning, marsipan, sammalt hvetemel, rismel, soyamel, maismel, havremel og litt forskjellig.I hylla under der igjen har vi sukker, hvetemel, vaniljesukker, bakepulver, tørrgjær, diverse frø, lønnesirup og litt ymse stasj som blant annet konditorfarge og kakepynt. Så har vi ei hylle med paibunn, pizzabunn, mer macaroni, lasagne, moussaka, couscous, griljermel, maisstivelse, tørkede kikerter og sorte bønner. Det er også en pose der med soltørkede tomater. I hylla under der igjen har vi forskjellige typer oljer: olivenolje, risolje, linfrøolje, pastaolje og peanøttolje. Vi har noen eddiker, forskjellige smakstilsetninger (bl.a. basilikumspasta og chilipasta), grilloljer og så videre. En hylle med smak! I nederste hylla med mat har vi knekkebrød, maisbrød, riskaker og søtpålegg.En skulle tro at jeg snart hadde vist dere all maten vår nå? Neida, vi har ett skap igjen. I innergangen har vi nemlig en stor skyvedørsgarderobe, og bak to av dørene har vi laget matskap. Her har vi store plastbokser fulle av tørrfôr og hermetikk. På grunn av den vanvittige kulda i vinter er den ene døra forløbig for liten til å passe til skapet, så det ser litt rotete ut.I den ene hylla har vi hvetemel og rugmel og noen plastbokser til å fryse ned mat i. Vi har en kasse med wok-ting: nudler, woksaus og kokosmelk. Nederst i skapet står en kasse med solhavre og soyamelk, og noen kartonger med juice. Vi har en kasse med tex-mex, og denne inneholder vegetarmix, fajitakrydder, tacotubs, tacoskjell og et Crispy Chicken dinner kit. Så har vi en kasse full av nøtter, tørka frukt og lignende. Her er det både hasselnøtter, valnøtter, pistasjnøtter og andre godsaker som kan brukes til både baking, middag og snacks.I tillegg til kassene over, har vi tre kasser fulle av hermetikk. Jeg tok en liten opprydning da jeg skulle ta bildene i sta, så da lot jeg like gjerne all hermetikken på posere litt oppå fryseren. Her ser dere masse kikerter (som jeg hovedsaklig bruker til hummus), tomatbønner, chilibønner, bønnemiks, hvite bønner, og ja... Jeg driver nemlig å prøver å lære meg å lage mat med bønner, så jeg hamstra en hel haug da vi var på harrytur rett før jul. I tillegg har vi tre bokser med picnicskinke, og denne kan brukes til nesten alt. :)Videre har vi noen bokser/glass med minimais, maiskorn, passerte tomater, tomatpuré, hakkede tomater og flådde plommetomater.Helt til slutt har vi har vi noen bokser ananas i biter, makrell i tomat (hamstra på tilbud), en sekk med poteter (som jeg ikke aner hvordan vi skal få brukt opp, siden vi nesten aldri spiser poteter). Slang også med et nærbilde av rismel, soyamel og maismel, siden det er en slike sære ting som ikke alle veit om at eksisterer. :)Faktisk så skulle det vært bilde av en ting til, men det glemte jeg. Vi har nemlig en sekk med brun ris også. Hehehe. Vel, bortsett fra dette, så tror jeg at jeg har fått med alt nå, og som dere ser, så er det sinnsykt mye mat.


Slik skal prosjektet foregå:
* Jeg skal ikke handle inn kjøtt, fisk eller lignende uten at spesielle omstendigheter (som f.eks. mange middagsgjester eller grilling i skauen) tilsier det.
* Jeg skal benytte meg av de tørrvarene jeg har før jeg kjøper inn nytt.
* Jeg skal først og fremst benytte meg av de frosne grønnsakene før jeg kjøper inn mer av de ferske.
* Jeg kan kjøpe inn frossen spinat, løk, salat, sopp og diverse grønnsaker og frukt ved behov. Poenget med prosjektet er jo ikke å bli usunn, men å først og fremst benytte meg av det vi har i huset.
* Jeg kan også handle inn linser ved behov, selv om jeg skulle ha mer ris og pasta i huset.
* Jeg skal fortsette å skrive middagsplan hver uke. Da blir det lettere å lage middag ut ifra hva vi har i huset.
* Når jeg er i butikken skal jeg kun handle det som står på lista. Unntaket er hvis et produkt jeg bruker mye av er på tilbud. :)

Tja, det tror jeg var de viktigste kjørereglene. Nå, hva synes dere om prosjektet mitt? Og er det noen som har noen forslag til hva jeg kan lage ut ifra det jeg har tilgjengelig? Er særlig ute etter oppskrifter med bønner og linser i, siden jeg øver meg på slik mat.

Jeg holder dere oppdatert, så følg med! :)

Pannekaker med grønnsaksfyll og bacon.

Nå er det jammen blitt ti dager siden sist jeg la ut middagen min her på bloggen, så nå er det på tide! At jeg ikke har lagt ut middagen på ti dager betyr selvsagt ikke at jeg ikke har spist middag på ti dager. Jeg har ikke huska å fotodokumentere alle middagene, og langt mindre huska å blogge om dem, men noen middagsbilder har jeg da liggende på min kjære datamaskin. :)


Pannekaker.

Til to porsjoner trenger du:
* 3 dl hvetemel
* 1/2 ts salt
* 5 dl melk eller solhavre
* 2-3 egg
* smør, margarin eller olje til steking

Slik gjør du:
Ha mel og salt i en bolle og visp halvparten av melka i, litt etter litt, til du har en ganske tykk, glatt røre. Ha i eggene og visp inn resten av melka. La røra stå i en halv time før du steker pannekakene. Da sveller melet og røra blir tykkere.

Tips:
* Bytt ut noe av hvetemelet med grovere mel.
* Lag en kjempediger porsjon og frys ned pannekakerøre i passende porsjoner. Da er det bare å ta opp det du trenger fra fryseren dagen i forveien, og du sparer masse tid når du kommer skrubbsulten hjem og vil ha pannekaker til middag! :) (PS. Røra skiller seg når den tines og det ser forferdelig ut, men etter en liten omgang med vispen er den like fin.)
Grønnsaksfyll med bacon.

Hvem har vel sagt at man bare kan bruke syltetøy eller sukker på pannekakene? Personlig synes jeg det hører mer hjemme til dessert enn til en middag, så jeg lager alltid noe "skikkelig" som jeg kan putte inni pannekakene. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Du trenger:
* Baconbiter (finnes i frysedisken på Rema 1000)
* Frossen spinat
* Paprika
* Mais
* Løk
* Purre
* Sopp (min var ferdig stekt før jeg begynte)
* Krydder etter ønske

Slik gjør du:
1. Tin spinaten og press ut vannet.
2. Skjær opp paprika, løk og purre.
3. Hell vannet av maisen.
4. Stek baconet og fjern det fra panna.
5. Stek løken blank, hell oppi resten av grønnsakene og stek dem litt.
6. Putt oppi baconet igjen og la det surre litt rundt med ønska krydder.
7. Hell alt i en skål eller lignende og servér!

Tips:
* Dropp kjøttet om du vil ha en billigere variant eller er vegetarianer.
* Har du ikke bacon, funker det fint med skinke, kjøttdeig/karbonadedeig, pølser eller noe annet godt.
* Tacokjøttdeig er genialt i pannekaker.
* Bruk av de grønnsakene du har liggende - alt funker!
* Har du en rømmerest eller en fløteskvett stående, så blir det aldri feil det heller.
Dette er en billig og enkel middag som egner seg fint til å kvitte seg med rester en har liggende. Når en bruker et skikkelig fyll i pannekakene, vil jeg tørre å påstå at dette er et fullverdig måltid. ;) Er en smart og lager en stor røre som en fryser ned i porsjoner, tar det ikke lang tid heller. Og det beste av alt: (nesten) ALLE liker pannekaker! =D

Hjemmebakte brød.

I går fikk jeg plutselig et snodig innfall: Jeg ville bake brød! Her i huset er det vanligvis min kjære som tar seg av gjærbaksten de få gangene vi skal ha noe slikt, mens jeg tar meg av det meste andre. Gjærbakst har liksom aldri vært helt min greie, men i går fikk jeg plutselig veldig lyst å prøve meg. Jeg måtte lage brøddeig på Toten, men bortsett fra det har jeg aldri bakt brød før. Jeg har laga rundstykker en gang, og de blei ganske tørre og heller mislykka. Har laga calzoner og horn noen få ganger, men det blir liksom ikke det samme som å bake brød allikevel.

Uansett: Jeg dro fram bakevarene våre og satte i gang. Jeg fulgte ikke noen konkret oppskrift, men tok utgangspunkt i en som sto bakpå en melpakke og endra den litt. Akkurat det synes jeg var ganske tøft gjort av meg med tanke på at det var første gangen jeg laga brød på egenhånd helt fra begynnelse til slutt.
Du trenger:

* 5 dl vann
* 50 gram smør/margarin eller 0,5 dl olje
* 2 pakker tørrgjær
* 0,5 dl sirup
* 1 ts salt
* 7 dl rugmel (min er svensk, og det står "rågsikt" på den)
* 7-8 dl hvetemel
* Ønsket mengde solsikkefrø
* Ønsket mengde linfrø
* En liten klunk olje
Slik gjør du:

1. Smelt smør/margarin/olje og hell oppi vannet. Varmes til ca. 40 grader-
2. Bland tørrgjæren inn i den våte blandingen så det løser seg opp. Hell over i en bakebolle.
3. Tilsett sirup, salt, rugmel og hvetemel. Spar på litt av melet til utbakingen.
4. Elt deigen godt til den blir smidig og slipper bakebollen.
5. La deigen heve på et lunt sted i ca. 40 minutter. Dekk over med plast og kjøkkenhåndkle, eller med et lokk på bakebollen. Mens deigen hever smører du to brødformer og setter ovnen på 200 grader.
6. Kna deigen til den blir smidig. Bruk mer mel om nødvendig. Del i to biter og form to brød som du putter i brødformene.
7. La brødene heve i 30 minutter, dekket med plast og kjøkkenhåndkle. Når de er ferdige å heve må du være forsiktig når du fjerner plasten, slik at ikke brødene punkterer.
8. Stek brødene på 200 grader i ca. 30 minutter på nederste rille. Følg med, for det varierer fra ovn til ovn hvor lenge de må stekes.
9. Hel brødene ut av formene og la dem avkjøles på rist.

Jeg var veldig redd for at brødene mine skulle bli flate, harde og tørre, men det blei de heldigvis ikke. De ser fine ut og smaker godt, så nå er jeg ganske stolt av meg selv. :) Skulle selvsagt hatt med et bilde av brødene etter at de var tatt ut av formen, men kameraet er tomt for strøm, så det får bare gå uten denne gangen.


Tips:

* Elt deigen lenge! Det har mye å si for resultatet. (Stikkord: Kjøkkenmaskin eller sterke armer.)
* Legg et fuktig (og rent!) kjøkkenhåndkle over brødene når du har tatt dem ut av ovnen. Da slipper du at skorpa blir så hard, og brødene blir også mer egna til nedfrysing. Da slipper du nemlig at hele skorpa detter av når du tar det opp av fryseren igjen.

Biff, potetsmil, salat og lett bernaise.

Hvis dere leste innlegget jeg skreiv i gårkveld om den surrete kjæresten min, veit dere allerede hva han laga til middag. Dere er kanskje spente på hvordan resultatet blei? Vel, det blei perfekt!


Du trenger:

* Biff i biter/strimler
* Potetsmil eller pomme noisettes
* En pose lett bernaise og litt melk (havremelk funker fint)
* Salat og de grønnsakene du har lyst på.
* God krydder
* Olje, margarin eller smør til å steke biffen i.


Slik gjør du:

1. Hvis du skal lage biff, så sjekk at det faktisk er biff du har funnet fram, og ikke svinekjøtt, koteletter eller karbonadedeig (selv om det sikkert fungerer bra det også).
2. Krydre potetsmilene med godt krydder og sleng dem i ovnen. Følg anvisninga på pakken.
3. Skyll salat og grønnsaker. Riv salaten og skjær opp grønnsakene.
4. Krydre biffen med et godt krydder og stek den i ei panne.
5. Kok sausen.
6. Er du god, er alt ferdig omtrent samtidig, så da er det bare å lempe maten over på tallerkenen og nyte et deilig måltid. :)
Tåler du ikke melk? Lett bernaise er en av de svært få halvfabbrikerte sausene som ikke inneholder melkepulver av noe slag. Den skal riktignok blandes ut med melk, men det fikser du lett med havremelk eller soyamelk. :)

(PS! Er du veldig allergisk bør du alltid sjekke innholdsfortegnelsen i tilfelle produsenten har endret innholdet i produktet sitt.)

Eplekake.

Forrige helg var vi som nevnt i et tidligere innlegg i bursdagsselskap hos mamma'n min. I siste liten og ganske spontant fikk jeg det for meg at jeg skulle bake ei eplekake som jeg skulle ta med. Så da gjorde jeg det, og jeg rakk akkurat å ta den ut av ovnen før vi måtte dra. :)


Du trenger:

2 egg
1 1/2 dl (135 g) sukker
3 ss (50 g) myk margarin, smeltet
1 1/2 dl lettmelk (eller havremelk e.l.)
3 dl (180 g) hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
2 epler i tynne båter
1 ss sukker
1 ts kanel (jeg bruker alltid mer)Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 175 grader og smør en rund form på 22 cm i diameter.
2. Pisk stiv eggedosis av egg og sukker.
3. Hell i smeltet margarin og melk.
4. Sikt på hvetemel med bakepulver. Bruk en slikkepott og bland alt lett sammen.
5. Hell røren over i den smurte formen.
6. Fjern kjernehusene på eplene og del dem i tynne båter. Legg båtene oppå kakerøra og strø over sukker og kanel.
7. Stek kaken i ca. 40 minutter på nederste rille. La den stå noen minutter i formen før den hvelves på en rist.


Søk i bloggen

Eldeen

Eldeen

28, Aurskog-Høland

Jeg heter Cecilie, og bor sammen med mannen min, Andreas, og katten vår Flux, i et koselig lite hus på Finstadbru. Her har vi bodd siden vi kjøpte huset i 2009, og vi trives godt. I slutten av september venter vi vårt første barn. Vanligvis gjør jeg slikt som man må og slikt som er gøy. Blogge gjør jeg fordi jeg elsker å skrive og noen ganger trenger å gjøre det jeg elsker. Når det er sagt, bør det også nevnes at jeg (som regel) er ute av stand til å fatte meg i korthet, og at aktiviteten her på bloggen er heller sporadisk. Selv om jeg blogger om livet, universet og alt mulig, går det veldig mye i mat som i hovedsak er melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg blogger også om hverdagen, hobbyene mine og om det å ha ME (myalgisk encefalopati) og FM (fibromyalgi). Jeg har vært ufrivillig hjemmeværende pga. sykdom siden våren 2010, og prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, blant annet ved å ha et godt kosthold og glede meg over de små tingene. Jeg er veldig glad i dyr, og er bevisst på å kjøpe produkter som ikke er testa på dyr, samtidig som de helst skal være reine og naturlige. Bra for dyrene, bra for miljøet og bra for meg! Hvis du vil kan du klikke på linkene under for å følge bloggen min på facebook og bloglovin'. Der ligger også en rabattkode som du kan bruke første gangen du handler på iHerb. Sjekk også ut de forskjellige kategoriene bloggen min består av. :-) Jeg håper du vil trives på bloggen min! Lurer du på noe kan du legge igjen en kommentar, eller sende meg en mail på supersoppen@gmail.com. Jeg er ikke alltid like flink til å svare, men jeg prøver!


Min iHerb-guide

Ting jeg handler på iHerb

Handle på iHerb? Min kode er CEC956

Bloggens facebookside

Følg meg på Instagram

Følg meg på Weheartit

Følg meg på SpotifyNorske blogger Norges Beste Nettsider - Norsktopplisten
bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits